Παραβίαση ιδιωτικότητας από Τράπεζες

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και κειμένων που βρήκατε κάπου αλλού και θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας .
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: Professor
Παραβίαση ιδιωτικότητας από Τράπεζες

Post by redlabel » Thu Nov 27, 2008 11:57 am

Η αυθαιρεσία ορισμένων τραπεζών φαίνεται ότι έχει περάσει όλα τα όρια. Επικαλούμενοι την (υπαρκτή) ανάγκη ασφάλειας των υποκαταστημάτων τους, εγκαθιστούν μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχου που όχι μόνο υπερβαίνουν κάθε εύλογο μέτρο, αλλά παρακάμπτουν και τη σχετική νομοθεσία, τουλάχιστον όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι. Σας κοινοποιώ σημερινή μου καταγγελία προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, για να δείτε το - κατά τη γνώμη μου - θράσος της Διοίκησης της ..."μεγάλης μας φίλης" (δείτε και το http://www.enet.gr/online/online_text/c ... d=88780032). Δεν θα μείνουμε απαθείς. Όποιοι μας περνάνε για πρόβατα γελαστήκανε...

Δ. Γκρ.

------------------------------------------------------------------
Προς: Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Αθήνα

Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2008

ΘΕΜΑ: Καταγγελία για παραβίαση ιδιωτικότητας

Επισκέφτηκα σήμερα, για υπόθεσή μου, το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας στο Χαϊδάρι, επί της οδού Στρατάρχη Καραϊσκάκη.

Στην είσοδο του υποκαταστήματος είχε τοποθετηθεί διπλή θύρα ασφαλείας, όπως έχει γίνει και σε υποκαταστήματα άλλων Τραπεζών. Μεταξύ των δύο θυρών είχε τοποθετηθεί κάμερα, ευρισκόμενη σε απόσταση λίγων εκατοστών από το πρόσωπο των εισερχομένων. Μόλις ο εισερχόμενος βρισκόταν στο χώρο αυτό, ηχογραφημένο μήνυμα του υποδείκνυε να στρέψει το πρόσωπό του προς την κάμερα, ειδάλλως δεν θα του επιτρεπόταν ή είσοδος. Πραγματικά, όταν εγώ δεν έστρεψα το πρόσωπό μου προς στην κάμερα, η δεύτερη θύρα δεν άνοιξε και δεν μου επιτράπηκε η είσοδος στην τράπεζα.

Μετά τις διαμαρτυρίες μου, μια υπάλληλος έσπευσε και απασφάλισε τη θύρα, επιτρέποντάς μου την είσοδο. Αναζήτησα το Διευθυντή του υποκαταστήματος για να του ζητήσω εξηγήσεις. Δεν ήταν στη θέση του. Αναζήτησα, επισταμένως, κάποια ανακοίνωση που να ενημέρωνε σχετικά το κοινό. Δεν την εντόπισα. Αμέσως μετά επισκέφτηκα το υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας στο Αιγάλεω, επί της Πλατείας Δαβάκη. Εκεί δεν υπήρχε σχετικός μηχανισμός, ούτε οι ερωτηθέντες υπάλληλοι γνώριζαν ο,τιδήποτε σχετικό.

Ως πολίτης και ως πανεπιστημιακός δάσκαλος που διδάσκω και ερευνώ θέματα ασφάλειας και προάσπισης της ιδιωτικότητας για περισσότερα από 20 χρόνια, σας καταγγέλω με αγανάκτηση τη συγκεκριμένη πρακτική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ως παράνομη και καταχρηστική, δεδομένου ότι, κατά τη γνώμη μου, υπερβαίνει προδήλως το μέτρο και παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, ενώπιον του συγκεκριμένου σκοπού που εξυπηρετεί η επεξεργασία. Ενόψει των ανωτέρω, σας παρακαλώ για τις ενέργειές σας για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Με τιμή,

Δημήτρης Γκρίτζαλης
Αναπληρωτής Καθηγητής Ασφάλειας στις ΤΠΕ
Τμήμα Πληροφορικής, Οικονομικό Πανεπιστημιο Αθηνών
Last edited by Zifnab on Thu Nov 27, 2008 10:48 pm, edited 1 time in total.
Reason: moved
stoupeace
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: High school
Re: Παραβίαση ιδιωτικότητας από Τράπεζες

Post by stoupeace » Thu Nov 27, 2008 12:48 pm

Δηλαδή το επόμενο είναι γδύσιμο και ψεκασμός στον προθάλαμο??? Αν είναι δυνατόν.
Και αφού ένα υποκατάστημα δεν είχε τέτοιο μηχανισμό, σημαίνει ότι η εγκατάστασή του στο πρώτο ήταν κατόπιν πρωτοβουλίας, σωστα?
Η καλύτερη μπάντα όλου του κόσμου: Sonata Antartika
Mpomp is building an army army. And I got my head back.
░░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
▂▄▅█████████▅▄▃▂ ____☻/︻╦╤─
Il███████████████████]. /▌
_◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤.. . / \
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by redlabel » Thu Nov 27, 2008 12:57 pm

Πιλοτικά το κάνουν. Θέλουν να δουν αντιδράσεις και να εκτιμήσουν αν θα συνεχίσουν και θα επεκτείνουν τη χρήση του ή θα τα μαζέψουν!

Προσωπικά, έχω αποφασίσει να κινηθώ εναντίον τους ακόμη και νομικά αν χρειαστεί.

Δ. Γκρ.
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a

Post by Proxenos » Thu Nov 27, 2008 1:37 pm

redlabel wrote:Πιλοτικά το κάνουν. Θέλουν να δουν αντιδράσεις και να εκτιμήσουν αν θα συνεχίσουν και θα επεκτείνουν τη χρήση του ή θα τα μαζέψουν!

Προσωπικά, έχω αποφασίσει να κινηθώ εναντίον τους ακόμη και νομικά αν χρειαστεί.

Δ. Γκρ.
Εκτιμώ ότι, αν την κοινοποιήσατε και στη Διοίκηση /Δημόσιες Σχέσεις της Τράπεζας, το πιλοτικό πρόγραμμα θα πάρει πόδι μια ώρα αρχύτερα.
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
rose
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: 4th year

Post by rose » Thu Nov 27, 2008 3:26 pm

Δεν το κάνει μονο η ΕΤΕ, εδώ και 3 μήνες - ίσως και παραπάνω - παίζει παντού μάλιστα το σύστημα ελέγχει και για μεταλλικά αντικείμενα. Δεν ξέρω αν γίνεται καταγραφή των δεδοµένων, νομίζω οτι κάποιος υπάλληλος το χρησιμοποιεί για face control. Επίσης δηλώνεις αν ερχεσαι να κάνεις κατάθεση η ανάληψη, στην πρώτη περίπτωση η πιθανότητα εισόδου ειναι μεγάλη.
που θα πάει θα το δουμε...
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by redlabel » Thu Nov 27, 2008 11:46 pm

Υπάρχουν διάφορα παραπλήσια συστήματα. Το συγκεκριμένο, με την κάμερα στα 15cm από το πρόσωπο του πελάτη και την απαγόρευση εισόδου αν αυτός δεν στρίψει το κεφάλι του κατευθείαν προς την κάμερα, δεν το έχω δει σε άλλη τράπεζα.

Δ. Γκρ.
alberta
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by alberta » Fri Nov 28, 2008 1:15 am

Αυτό που μου έκανε εντύπωση και με ενόχλησε πάντως είναι ότι δεν θα πρέπει να φοράς ούτε γυαλιά ηλίου..Στα όρια του αστείου είναι ότι υπάρχει πρόβλημα και αν φοράς μαντίλι στο κεφάλι :smt016 (φορούσε μια μεγάλης ηλικίας κυρία και είχε πρόβλημα)...
Image
adam98
Gbyte level
Gbyte level

Post by adam98 » Fri Nov 28, 2008 2:51 am

Έχω πηγές 'εκ των έσω' ότι το μαντήλι απαγορεύεται ώστε να μην υπάρχουν false positives. Η υλοποίηση δεν είναι βέλτιστη και μπερδεύουν τους 'μαντηλοφόρους' με τον Ραμπο :smt016
H δύναμη της εξαπάτησης και της καταστροφής μπορεί να γοητεύσει μόνο μέτριους και αδύναμους
Τhe lessons we learn from pain are the ones that make us the strongest
rose
Gbyte level
Gbyte level

Post by rose » Fri Nov 28, 2008 9:41 am

alberta wrote:Αυτό που μου έκανε εντύπωση και με ενόχλησε πάντως είναι ότι δεν θα πρέπει να φοράς ούτε γυαλιά ηλίου..Στα όρια του αστείου είναι ότι υπάρχει πρόβλημα και αν φοράς μαντίλι στο κεφάλι :smt016 (φορούσε μια μεγάλης ηλικίας κυρία και είχε πρόβλημα)...

Alberta σκέψου τώρα να έχεις κάνει εγχείρηση στο πόδι και να κουβαλάς μεταλλικο σκελετό, πρέπει να δώσεις εξηγήσεις....Ελεος! :smt021
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by redlabel » Fri Nov 28, 2008 9:36 pm

Σήμερα έμαθα ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει δεχτεί αρκετές καταγγελίες για το ζήτημα αυτό κι ήδη έχει ορίσει Ελεγκτές να το διερευνήσουν.

Δ. Γκρ.
StormRider
Gbyte level
Gbyte level

Post by StormRider » Sat Nov 29, 2008 4:30 pm

Ό,τι και να κάνει μια τράπεζα, τίποτα πλέον δε με εκπλήσσει. Ελπίζω να δικαιωθείτε με την κίνησή σας. Η ΑΠΠΔ ας αντιδράσει τουλάχιστον σε αυτό, τη στιγμή που δε μπορεί να αντιδράσει στην καταγραφή και παρακολούθηση πολιτών από τις κάμερες της ασφάλειας στις πορείες. Κρατείστε μας σε ενημέρωση για το θέμα, όταν βγει κάποια σχετική απόφαση.
Image
dexter
Venus Former Team Member
Academic status: N>4

Post by dexter » Tue Dec 02, 2008 4:09 am

for(;;)
{ Δ.Γκρ++;
}

συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία τέτοιους καθηγητές θέλουμε που να μας μορφώνουν και να ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα των ανθρώπων και όχι απλώς να μας εκπαιδεύουν..
:smt023 :smt023 :smt023 :smt023 :smt023
http://foss.aueb.gr
always aim for for the sky for if you fail you can at least reach the clouds..
ALL BLACKS supporter..
http://www.bringthemback.org/
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by redlabel » Tue Dec 02, 2008 6:23 pm

Μου είπαν: "Το κάνουμε για να εμποδίζουμε κρανοφόρους και κουκουλοφόρους να μπαίνουν στην Τράπεζα".
Απάντησα: "Κι αν δεν φοράνε κράνος ή κουκούλα και μεταμφιέζονται, τότε τι θα κάνετε; Θα βάλετε συνεργείο ...ντεμακιγιάζ ή συμμορία ...γδαρτών στην είσοδο;"

Μου είπαν: "Προβλέπεται διαδικασία, για όσους πελάτες δεν επιθυμούν να καταγράφονται, που γίνεται με τη συνδρομή των στελεχών κάθε καταστήματος".
Απάντησα: "Άρα, θα πρέπει να πάω στο Διευθυντή, να δηλώσω ότι δεν είμαι "ληστής" και να ζητήσω να μου επιτρέπεται η είσοδος χωρίς καταγραφή του προσώπου μου από κάμερα. Δηλαδή, θα υπάρχει αρχείο με φωτογραφίες μη "ληστών", με ρητή εντολή στους φύλακες "αυτοί περνάνε χωρίς έλεγχο";

Μου είπαν: "Αυτό επιβάλλεται για λόγους ασφαλείας. Για την προστασία πελατών και υπαλλήλων. Για να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα".
Απάντησα: "Για τη λήψη ενός τέτοιου μέτρου δεν αρκεί η επίκληση λόγων ασφαλείας, οι οποίοι είναι αυτονόητοι. Πρέπει η ΕΤΕ να αποδείξει, με τρόπο σαφή και επιστημονικά αποδεκτό, ότι το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο ενόψει του σκοπού που εξυπηρετεί και ότι δεν μπορεί να πετύχει το σκοπό με ηπιότερα μέσα".

Mου είπαν: "Είστε Επιστήμονας και Πανεπιστημιακός Καθηγητής και προσβλέπουμε στην κατανόησή σας".
Απάντησα: "Επειδή έχω και τις δύο αυτές ιδιότητες, έχω χρέος να σας καταγγείλω".

Δ. Γκρ.

ΥΓ. Αν ονειρεύτηκα τον παραπάνω διάλογο, ή όχι, το αφήνω στην κρίση σας...
rapadder
Gbyte level
Gbyte level

Post by rapadder » Tue Dec 02, 2008 10:24 pm

redlabel wrote:Απάντησα: "Για τη λήψη ενός τέτοιου μέτρου δεν αρκεί η επίκληση λόγων ασφαλείας, οι οποίοι είναι αυτονόητοι. Πρέπει η ΕΤΕ να αποδείξει, με τρόπο σαφή και επιστημονικά αποδεκτό, ότι το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο ενόψει του σκοπού που εξυπηρετεί και ότι δεν μπορεί να πετύχει το σκοπό με ηπιότερα μέσα".
Αυτό συνοψίζει την ουσία της υπόθεσης.
... Γράφτε κώδικα όσο είναι καιρός ...
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Wed Dec 03, 2008 2:54 am

Όποιος λαμβάνει τέτοια μέτρα μάλλον κάτι κακό έχει κάνει για να ανησυχεί..

Πιστεύω μια καλή κίνηση για όλους όσους αισθάνονται οτι η συγκεκριμένη κίνηση τους προσβάλει είναι το μπουκοτάζ της συγκεκριμένης τράπεζας..
Υπάρχουν πολλά προγράμματα μεταφοράς υπολοίπων δανείων και ένα σωρό ανταγωνιστικές τράπεζες..

Σχετικά με το μέτρο "ασφαλείας" σαν μέτρο έπρεπε να τους πείτε οτι θα μπορούσαν να κάνουν και strip search για να βεβαιωθούν οτι δεν έχει κρύψει κανείς καμμία μολότοφ που δεν πιάνεται με τον ανιχνευτή μετάλλων ή να βάζουν και RFID chipάκι κάτω από το δέρμα των πελατών τους για να είναι ακόμα πιο σίγουροι..

Επίσης καλή προσθήκη θα ήταν πολεμίστρες δίπλα από την είσοδο και βαρέλια με καυτό λάδι πάνω από το κτήριο σε περίπτωση εισβολής κουκουλοφόρων.. :smt011

redlabel++
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by redlabel » Thu Dec 04, 2008 6:29 pm

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συνεχίζει να καταδικάζει Δημόσιες Αρχές κρατών-μελών της ΕΕ για τις υπερβολές τους σε θέματα επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, η οποία συνήθως γίνεται με την (υπερβολική) επίκληση λόγων "ασφαλείας", "δημόσιας τάξης" κλπ. Η πρόσφατη καταδίκη της Αστυνομίας της Μεγάλης Βρετανίας περιγράφεται στο http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=252

Δ. Γκρ.
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Tue May 12, 2009 1:31 am

Image

Η Εθνική Τράπεζα εφαρμόζει πλέον ένα νέο σύστημα εισόδου στα υποκαταστήματά της: ο κάθε πελάτης, προτού μπει στο κατάστημα, υποχρεούται να περάσει από φωτογράφηση-ιριδοσκόπηση σε ένα ειδικό κουβούκλιο με διπλή πόρτα. Η συγκεκριμένη απόφαση εγείρει ζητήματα τόσο σχετικά με την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων όσο και με την πιθανή σωματική βλάβη των πελατών, καθώς η ιριδοσκόπηση θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια.

Πρόσφατα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης, Ν. Τσούκαλης και Τ. Κουράκης κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών σχετικά με το πόσο δόκιμη είναι η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας, δεδομένου ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Α.Π.Δ.Π.Χ.) δεν έχει ακόμα αποφασίσει για το κατά πόσο θα επιτρέψει τη λήψη φωτογραφιών σε τράπεζες.

Παράλληλα, πελάτες της Εθνικής καταγγέλλουν ότι η συγκεκριμένη πρακτική καταπατά τα προσωπικά δεδομένα τους αλλά και ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία τους.

Παρατίθεται η καταγγελία του πελάτη της Εθνικής Τράπεζας Ιωάννη Ανδριόπουλο και η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

Προς: Αθήνα, 16/03/2009, Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ)- Κηφισίας 1-3 11523 Αθήνα-

Θέμα: Αδυναμία συναλλαγής με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος λόγω παράνομης απαίτησης επεξεργασίας προσωπικών μου δεδομένων χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση μου.

Είμαι πελάτης της… Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος εδώ και 2 δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια του χρονικού αυτού διαστήματος εισερχόμουν σε οποιοδήποτε κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος σε όλη την επικράτεια ελευθέρως και για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής μου ο υπάλληλος απαιτούσε την επίδειξη του Αστυνομικού δελτίου Ταυτότητας για την ολοκλήρωση των συναλλαγών μου με την Τράπεζα είτε αφορούσε εμένα προσωπικά ως πελάτη είτε κατάθεση χρημάτων υπέρ τρίτων.

Σήμερα στις 16/03/2009 προσήλθα για συναλλαγή στο υποκατάστημα της ΕΤΕ της γειτονιάς μου στη διασταύρωση των οδών Αγίου Μελετίου & 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) και διαπίστωσα ότι για την είσοδο στο κατάστημα έπρεπε να εισέλθω σε ειδικά σχεδιασμένο κουβούκλιο μέσα στο οποίο να κοιτάξω μια κάμερα και εν συνεχεία να εισέλθω στην τράπεζα. Επειδή αρνήθηκα να υπακούσω στις φωνητικές οδηγίες που με καλούσαν να κοιτάξω στην κάμερα, πλησίασε υπάλληλος της Τράπεζας πίσω από το γυάλινο τζάμι του κουβουκλίου και με ενημέρωσε προφορικά ότι:

Είτε ακολουθώ τις φωνητικές οδηγίες να εστιάσω το βλέμμα μου στην κάμερα προκειμένου να απασφαλιστεί η κύρια πόρτα εισόδου στην Τράπεζα, είτε πρέπει να αποχωρήσω διότι δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος συναλλαγών στο υποκατάστημα πλέον και οποιαδήποτε αναφορά μου οφείλει να λάβει χώρα αποκλειστικά στη διοίκηση της ΕΤΕ.

Σημειώνεται, δε, ότι εγώ δε συναίνεσα στην επεξεργασία των προσωπικών μου δεδομένων για να επιτρέψω στην Τράπεζα να τα συλλέξει ούτε ο υπεύθυνος επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων είχε αναρτήσει απόφαση της ΑΠΔΠΧ για την
επεξεργασία αυτών παρά μόνο εντολές στον τρόπο συλλογής τους.

Επειδή η ανωτέρω φωτογράφιση-ιριδοσκόπηση προσβάλλει την προσωπικότητα μου και τη θρησκευτική μου συνείδηση (Άρθρα 5 & 13 Συντάγματος) παραβιάζει τα προσωπικά μου δεδομένα (Ν.2472/1997), το δικαίωμα στην προσωπικότητα μου, τα χρηστά ήθη και την καλή πίστη βλάπτοντας παράλληλα μονομερώς καταχρηστικά και εις βάρος μου τη συμβατική μου σχέση με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΚ) και το τεκμήριο αθωότητας μου (Ποινικό Δίκαιο) και επιφέρει ενδεχόμενη ανήκεστη βλάβη στην υγεία μου (τύφλωση), όπως αναφέρει σχετικά με την ιριδοσκόπηση ο “ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ” σε σχετικό του δημοσίευμα.
“Μάλιστα, τονίζουν ότι ειδικά ενός τύπου λήψη βιομετρικών στοιχείων, η βιομετρική λήψη της ίριδας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους καθώς μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τύφλωση εάν δε μετρηθεί σωστά.”

Ζητώ:
·Από την ΕΤΕ την σχετική άδεια από την ΑΠΔΠΧ να της επιτρέπει επεξεργασία των προσωπικών μου δεδομένων, την εξαίρεσή μου από το σύστημα φωτογράφισης-ιριδοσκόπησης σε όλα τα καταστήματα της Ελλάδος και αν δεν είναι σε θέση να μου εξασφαλίσει ελεύθερη πρόσβαση, να τοποθετήσει υπάλληλο στην είσοδο των καταστημάτων της ο οποίος θα επιτρέπει την είσοδο με μόνη υποχρέωση την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου που θα γίνεται η αντιπαραβολή του προσώπου μου με τη φωτογραφία στα εν λόγω έγγραφα.

·Από την ΑΠΔΠΧ εντός 50 ημερών το αργότερο από την υποβολή της παρούσας αναφοράς να μου απαντήσει αιτιολογημένως και αν έχει δώσει άδεια επεξεργασίας φωτογράφισης-ιριδοσκόπησης στην ΕΤΕ ή έχει απορρίψει σχετικό αίτημα να μου προσκομίσει τα έγγραφα. Αν η ΑΠΔΠΧ έχει μικρότερη ή μακρότερη προθεσμία υποβολής απάντησης επί των αναφορών που της υποβάλλονται πέρα από τις 50 ημέρες του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας να μου το γνωστοποιήσει άμεσα με την παραβολή της σχετικής νομοθεσίας.

Από την Τράπεζα της Ελλάδος εντός 50 ημερών το αργότερο από την υποβολή της παρούσας αναφοράς στα πλαίσια του εποπτικού ελέγχου όλων των εμπορικών τραπεζών στην επικράτεια αν έχει λάβει γνώση εγκατάστασης συστημάτων φωτογράφισης-ιριδοσκόπησης στην είσοδο τραπεζών όχι για υπαλλήλους αλλά για συναλλασσόμενους, αν ναι τι μέτρα έχει λάβει ή τι πρόκειται να λάβει για την εξάλειψη της παραβίασης των συνήθων εμπορικών πρακτικών από τις τράπεζες. Αν η Τράπεζα της Ελλάδος έχει μικρότερη ή μακρότερη προθεσμία υποβολής απάντησης επί των αναφορών που της υποβάλλονται πέρα από τις 50 ημέρες του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας να μου το γνωστοποιήσει άμεσα με την παραβολή της σχετικής νομοθεσίας.

Η συγκεκριμένη παράνομη συλλογή προσωπικών δεδομένων έχει απασχολήσει και τη δημοσιότητα: “Ευχρηστία και ευγένεια ώρα μηδέν” (Καταγγελία για εγκατάσταση συστήματος φωτογράφησης-ιριδοσκόπησης σε υποκατάστημα της ΕΤΕ στην Αργυρούπολη) – 19/08/2009

“Οι τράπεζες άρχισαν τις… αμερικανιές” (δημοσίευμα της “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ” για εγκατάσταση συστημάτων καταγραφής του προσώπου των πελατών σε υποκαταστήματα της ΕΤΕ σε Χολαργό, Πατησίων, Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Χαριλάου Τρικούπη, Λ. Βουλιαγμένης κα. αλλά και στην Εμπορική και Γενική Τράπεζα, το οποίο αναφέρει επί λέξη: “Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων ερευνά ήδη το θέμα, έπειτα από αλλεπάλληλες καταγγελίες πολιτών. Η Εθνική Τράπεζα
αποφάσισε να εγκαταστήσει το νέο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου χωρίς να λάβει προηγουμένως την άδεια της Αρχής και προφανώς χωρίς να γνωστοποιήσει την πρόθεσή της αυτή!”) – 21/10/2008

“Παραβίαση ιδιωτικότητας από Τράπεζες” (Καταγγελία για εγκατάσταση σε υποκατάστημα της ΕΤΕ στο Χαϊδάρι) – 27/11/2008

“Κάμερες καταγράφουν πελάτες υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας” (Καταγγελία και από Θεσσαλονίκη) – 10/02/2009

Δεδομένου ότι έχουν παρέλθει πολλοί μήνες από τις πρώτες καταγγελίες στην ΑΠΔΠΧ και η ΕΤΕ συνεχίζει την παράνομη φωτογράφηση-ιριδοσκόπηση δηλώνω ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μου στις ημερομηνίες που ορίζει ο νόμος, επιφυλάσσομαι να ζητήσω ποινική διερεύνηση της αναφοράς μου από την Εισαγγελία για πράξεις ή παραλείψεις των μελών τόσο του ΔΣ της ΕΤΕ όπως νόμιμα εκπροσωπείται, όσο ενδεχομένως και των μελών του ΔΣ της ΑΠΔΠΧ όπως νόμιμα εκπροσωπείται και παντός άλλου υπευθύνου πέρα από τυχόν αστικές ή διοικητικές αξιώσεις.

Αθήνα 16/03/2009

Ιωάννης Ανδριόπουλος
Αθήνα

Κοινοποίηση:
1)Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) ΑΕ
Αιόλου 86
10232 Αθήνα

2)Τράπεζα της Ελλάδος
Ελευθερίου Βενιζέλου 21
10250 Αθήνα

Ερώτηση Φ. Κουβέλη. Τ. Κουράκη, Ν. Τσούκαλη προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Εσωτερικών

Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει πολλές καταγγελίες πολιτών σχετικά με την πρακτική της Εθνικής Τράπεζας που συνίσταται στη λήψη φωτογραφίας όσων επιθυμούν να εισέλθουν σε υποκατάστημα της ανά την επικράτεια.

Προκειμένου να επιτρέψει την είσοδο στους συναλλασσόμενους, η τράπεζα επιβάλλει την φωτογράφιση – ιριδοσκόπησή τους μέσα σε ειδικό κουβούκλιο με διπλή πόρτα, χωρίς ωστόσο να τους έχει προηγουμένως ενημερώσει για την ύπαρξη σχετικής άδειας από την Αρχή Προστασίας Ευαίσθητων Προσωπικών Δεδομένων. Με δεδομένο, εξάλλου, ότι πολλοί ηλικιωμένοι συναλλασσόμενοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους ηλεκτρονικά συστήματα, καθίσταται προφανής η ταλαιπωρία που υφίστανται οι ίδιοι, αλλά και οι λοιποί συναλλασσόμενοι από τις ουρές που δημιουργούνται στην είσοδο των υποκαταστημάτων.

Με την οδηγία 1122/2000 της Ανεξάρτητης Αρχής ορίζεται μεταξύ των κριτηρίων για τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων η αρχή της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας. Επομένως, η οποιαδήποτε λήψη δεδομένων θα πρέπει να συνοδεύεται από ενημέρωση των υποκειμένων τόσο για το σκοπό όσο και για τα μέσα επεξεργασίας και αποθήκευσης των πληροφοριών. Στη συγκεκριμένη τράπεζα όμως, είχε αναρτηθεί κείμενο περιλαμβάνοντας μόνο εντολές για τον τρόπο συλλογή τους.

Δεδομένου, ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, δεν έχει ακόμα αποφανθεί σχετικά με τη δυνατότητα λήψης φωτογραφίας συναλλασσόμενων σε τράπεζες, ότι η ιριδοσκόπηση μπορεί να προκαλέσει ακόμα και διαταραχή οράσεως, ότι η διαδικασία βλάπτει μονομερώς καταχρηστικά και εις βάρος των συναλλασσόμενων τη συμβατική τους σχέση με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος καθώς σε περίπτωση διαμαρτυρίας δεν προβλέπεται εναλλακτικός τρόπος εισόδου στα υποκαταστήματα,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

- Για ποιον λόγο η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να εγκαταστήσει το νέο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου χωρίς να λάβει προηγουμένως την άδεια της Αρχής και προφανώς χωρίς να γνωστοποιήσει την πρόθεσή της αυτή στους συναλλασσόμενους;

- Τι προτίθεται να πράξει άμεσα η κυβέρνηση ώστε να τεθεί εκτός λειτουργίας το σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου μέχρι να αποφανθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αλλά και για να διευκολυνθούν οι συναλλαγές;

- Είναι σε θέση η κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα της Εθνικής Τράπεζας που φωτογραφίζουν τους συναλλασσόμενους, δεν αρχειοθετούν, δεν επεξεργάζονται και δεν προωθούν τις φωτογραφίες τους σε τρίτους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Τάσος Κουράκης

Νίκος Τσούκαλης
http://www.tvxs.gr/v11353
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
enum21
Venus Former Team Member

Post by enum21 » Tue May 12, 2009 8:23 am

Εμενα η γνωμη μου παντως ειναι οτι δεν θα πρεπει να τα ισοπεδωνουμε ολα. Το ολο θεμα γινεται για προστασια δικη μας και οχι για παραβιαση των προσωπικων δεδομενων μας (στην Εθνικη Τραπεζα αναφερομαστε, ελεος). Και αν ο συγκεκριμενος κυριος συνεργαζεται εδω και δεκαετιες τι τον εμποδισε να υπακουσει στους κανονισμους? Και ολα αυτα περι
Επειδή η ανωτέρω φωτογράφιση-ιριδοσκόπηση προσβάλλει την προσωπικότητα μου και τη θρησκευτική μου συνείδηση (Άρθρα 5 & 13 Συντάγματος) παραβιάζει τα προσωπικά μου δεδομένα (Ν.2472/1997), το δικαίωμα στην προσωπικότητα μου, τα χρηστά ήθη και την καλή πίστη
εγω τα θεωρω απλως για να χουμε να λεμε. Δηλαδη τοσα αλλα πραγματα που γινονται δεν προσβαλλουν την θρησκευτικη του συνειδηση ή τα χρηστα ηθη? Στις αλλες χωρες το μετρο αυτο εφαρμοζεται και για τους υπαλληλους σε εταιριες, στις Τραπεζες δεν θα γινει? Αν δεν επηρεαζει την υγεια μας γιατι να μην εφαρμοστει? Ουτως ή αλλως και οποιος ειναι "καθαρος" δεν εχει να φοβηθει τιποτα και στο κατω κατω αν δεν θες να περνας απο ολη αυτην τη φαση υπαρχουν και οι συναλλαγες μεσω Διαδικτυου.
para
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by para » Tue May 12, 2009 9:25 am

Θα πω κάτι που ήθελα να το πω και στην ώρα της Ασφάλειας Π.Σ., αλλά ήδη είχα καθυστερήσει το μάθημα με μία άσχετη ερώτηση και δεν ήθελα να το καθυστερήσω κι άλλο.
Ήθελα αρχικά να ρωτήσω, αν σου ζητείται ταυτότητα όταν πας να εξαργυρώσεις μια επιταγή στην τράπεζα. Ρώτησα στο σπίτι μου και μου είπαν ότι ζητείται.

Τον περασμένο Δεκέμβριο επισκέφθηκα το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία Κάνιγγος για να εξαργυρώσω δυο επιταγές. Το υποκατάστημα ακολουθεί το ίδιο σύστημα: μπαίνεις στον προθάλαμο και πρέπει να κοιτάξεις προς την κάμερα για να μπορέσεις να εισέλθεις στην τράπεζα. Όταν έφτασα στο ταμείο, το μόνο που μου ζητήθηκε για να πάρω τα λεφτά ήταν να υπογράψω. Αυτό νομίζω ότι απαντάει στο θέμα συζήτησης που είχαμε στο μάθημα, για το αν αποθηκεύονται και για πόσο τα όσα τραβάει η κάμερα.
Γύρνα είμαι ένα άψυχο κορμί που σ' αγαπάει, αισθάνομαι στον άνεμο φτερό
Σαν μέσα σε όνειρο η ζωή με προσπερνάει, δείξε μου οίκτο μια στιγμή παρακαλώ...
#!
Κοίτα πως με κατάντησε η δική σου η αγάπη, να μη γνωρίζω από που να κρατηθώ
Στο τελευταίο της ζωής το σκαλοπάτι, Γύρνα, είμαι ένα βήμα απ' το γκρεμό...
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by redlabel » Tue May 12, 2009 9:29 am

enum21 wrote:Εμενα η γνωμη μου παντως ειναι οτι δεν θα πρεπει να τα ισοπεδωνουμε ολα. Το ολο θεμα γινεται για προστασια δικη μας και οχι για παραβιαση των προσωπικων δεδομενων μας (στην Εθνικη Τραπεζα αναφερομαστε, ελεος). Και αν ο συγκεκριμενος κυριος συνεργαζεται εδω και δεκαετιες τι τον εμποδισε να υπακουσει στους κανονισμους? Και ολα αυτα περι
Επειδή η ανωτέρω φωτογράφιση-ιριδοσκόπηση προσβάλλει την προσωπικότητα μου και τη θρησκευτική μου συνείδηση (Άρθρα 5 & 13 Συντάγματος) παραβιάζει τα προσωπικά μου δεδομένα (Ν.2472/1997), το δικαίωμα στην προσωπικότητα μου, τα χρηστά ήθη και την καλή πίστη
εγω τα θεωρω απλως για να χουμε να λεμε. Δηλαδη τοσα αλλα πραγματα που γινονται δεν προσβαλλουν την θρησκευτικη του συνειδηση ή τα χρηστα ηθη? Στις αλλες χωρες το μετρο αυτο εφαρμοζεται και για τους υπαλληλους σε εταιριες, στις Τραπεζες δεν θα γινει? Αν δεν επηρεαζει την υγεια μας γιατι να μην εφαρμοστει? Ουτως ή αλλως και οποιος ειναι "καθαρος" δεν εχει να φοβηθει τιποτα και στο κατω κατω αν δεν θες να περνας απο ολη αυτην τη φαση υπαρχουν και οι συναλλαγες μεσω Διαδικτυου.
Θα σου πρότεινα, πριν εκφέρεις τόσο γρήγορα και με τόση βεβαιότητα "άποψη" για το ποιός φροντίζει για την "προστασία τη δική μας" και πριν σπεύσεις να αθωώσεις τη "μεγάλη μας φίλη" - αναφωνώντας, μάλιστα, "έλεος" - να φροντίσεις να μάθεις μερικά εντελώς βασικά πράγματα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τα οποία είναι προφανές ότι αγνοείς βαθύτατα.

Για παράδειγμα, θα σου πω ότι σε καμμία σχεδόν χώρα του λεγόμενου τεχνολογικά πολιτισμένου κόσμου δεν ακολουθείται τέτοια διαδικασία ελέγχου προσπέλασης από τις Τράπεζες. Στη χειρότερη για τους πελάτες περίπτωση υπάρχει "διακριτική εποπτεία" της εισόδου τους και προσπάθεια σεβασμού τους. Για να μην εκτίθεσαι τόσο πολύ, εμπιστευόμενη αβλεπί τις Τράπεζες, μάθε ότι υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις, σε όλο τον κόσμο, όπου δήθεν "ευυπόληπτες" τράπεζες καταχράστηκαν προσωπικά δεδομένα πελατών τους και καταδικάστηκαν τελεσίδικα γιαυτό. Δεν διαβάζεις εφημερίδες;

Η λογική του "όποιος είναι καθαρός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα" είναι θλιβερά ανιστόρητη και τραγικά αφελής. Σε μια συνύπαρξη υπάρχουν πολλές πλευρές, κίνητρα, συμφέροντα, επιδιώξεις, αντιλήψεις. Αρκεί να σου θυμήσω ότι υπήρξαν μειονότητες (πχ. Εβραίοι) που αν και "καθαρές" οδηγήθηκαν στα κρεματόρια κάθε εποχής... Το κλασικό "1984" το έχεις ακούσει/διαβάσει;

Η λογική της εναλλακτικής λύσης "μέσω του Διαδικτύου" είναι, επίσης, ενδεικτική βαθειάς άγνοιας, καθώς αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η Τράπεζα - και κανένας άλλος - δεν μπορεί να θεωρεί κάθε πελάτη ύποπτο "μέχρις αποδείξεως του εναντίου" και να του ζητά - σε μια ετεροβαρή-λεόντεια συμβατική σχέση - ή να δεχτεί έναν υπέρμετρο και καταχρηστικό έλεγχο ή να αποκλειστεί από τα υποκαταστήματά της και να χρησιμοποιήσει μόνο το Διαδίκτυο. Έχεις ακούσει τι είναι το "τεκμήριο αθωότητας", ένα βασικό αξίωμα κάθε δημοκρατικής πολιτείας;

Ο καθένας μπορεί νάχει την άποψή του - και να εκτίθεται όσο θέλει όταν την εκφέρει - αλλά ένας νέος φοιτητής της Πληροφορικής, όταν δεν έχει ιδέα για κάτι που έχει σχέση με την Επιστήμη του (ή, μήπως, δεν ξέρεις κάν ότι το θέμα αυτό αφορά και την Πληροφορική;), είναι απαραίτητο τουλάχιστον να διατυπώνει την άποψή του με επιφυλάξεις και μετριοπάθεια, να μην σπεύδει να αθωώσει ή να καταδικάσει πριν καταλάβει καλά τι συμβαίνει, να ρωτάει, να μαθαίνει, να συλλογιέται και μετά να τοποθετείται, σταθμίζοντας.

Οι Τράπεζες οφείλουν να δείχνουν σεβασμό στους πελάτες τους και στο νόμο. Αυτός που "ισοπεδώνει τα πάντα" δεν είναι η ανησυχία κάποιων φοιτητών ή πολιτών (ούτε κάν η υπέρμετρη ή η αδικαιολόγητη ανησυχία). Έχεις ακούσει για την "Άγια Ανησυχία" του Σαμαράκη; Ο κίνδυνος και αυτό που "ισοπεδώνει τα πάντα" είναι η άγνοια, η ασχετοσύνη, η αμετροέπεια, η επιπολαιότητα και η αλλαζονεία. Αιδώς Αργείοι!

Δημήτρης Γκρίτζαλης

ΥΓ. Para: Απ' ότι ξέρω, για να εξαργυρώσεις κάποια επιταγή στην Τράπεζα θα πρέπει να δείξεις ταυτότητα.
enum21
Venus Former Team Member

Post by enum21 » Tue May 12, 2009 11:00 am

Αναμφισβητητα εχετε δικιο σε οσα λετε. Εγω σταθηκα κυριως στο συμβαν της αντιδρασης του πελατη και οχι στην βαθυτερη ερμηνεια του θεματος. Η θεση μου ηταν επιπολαια και διαβαζοντας τα οσα αναφερατε οφειλω να ομολογησω οτι εχετε απολυτο δικιο και σας ευχαριστω καθως μου δωσατε ενα ερεθισμα να βλεπω τα πραγματα με μια βαθυτερη προσεγγιση σε αντιθεση με αυτην που τα εβλεπα εως τωρα και εκτος αυτου να τους δινω τη σημασια που τους αρμοζει.
rose
Gbyte level
Gbyte level

Post by rose » Tue May 12, 2009 11:11 am

Πράγματι η πολλή ασφάλεια δεν είναι καλή ασφάλεια - εστω και δικτυακά μαθαίνω κάτι κ.Γκρίτζαλη. Απο την αλλη πλευρά, κάμερες στους δρόμους και στα super Market, κάμερες παραδίπλα, είσοδοι ασφαλείας σε καταστήματα πολυτελών ειδών και η λίστα δεν έχει τέλος, μεσα σε αυτό το περιβάλλον και δεχόμενοι οτι υπάρχουν καποια δικαια και απο την πλευρά της τράπεζας για αυξημένα μέτρα, γιατι να μην τα δεχτώ; Θέλω να πω αν το Super Market εχει κάμερα για κλοπή ειδών πρώτης ανάγκης, τοτε το ανάλογο μέτρο ασφάλειας για μια τράπεζα ειναι βάση ολόκληρη. Αυτό το λέω οχι γιατι το πιστεύω αλλα γιατί τελικά ανάλογα μπορεί να σκεφτεί ο καθένας - και να το δεχτεί.
Last edited by rose on Tue May 12, 2009 11:21 am, edited 2 times in total.
Post Reply

Return to “Αναδημοσιεύσεις”