Η Ελληνική Ομάδα νικήτρια στο ευρωπαικό Imagine Cup

Συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με software.
Post Reply
User avatar
PaP
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 1077
Joined: Wed Apr 21, 2004 12:06 am
Academic status: Alumnus/a
Location: San Francisco
Contact:

Η Ελληνική Ομάδα νικήτρια στο ευρωπαικό Imagine Cup

Post by PaP » Fri May 14, 2004 3:37 am

Τέσσερα δυναμικά παιδιά από τη Θεσσαλονίκη θα αντιπροσωπεύσουν την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στο μεγάλο τελικό στη Βραζιλίας

Στην καρδιά της Ολυμπιακής Χρονιάς επιτεύχθηκε μια διεθνής διάκριση για την Ελλάδα, με το πρώτο βραβείο που κέρδισε η ελληνική συμμετοχή στο διεθνή διαγωνισμό προγραμματισμού για φοιτητές της Microsoft, με τίτλο “Imagine Cup 2004”. Ο διαγωνισμός αυτός δίνει την ευκαιρία σε νέους φοιτητές να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά τις γνώσεις τους σε θέματα προγραμματισμού, αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες και αξιόλογα έπαθλα.

Στo “Imagine Cup 2004”, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, συμμετέχουν ομάδες φοιτητών από ολόκληρο τον κόσμο οι οποίες διαγωνίζονται σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες (Ανάπτυξης Λογισμικού, DirectX, Short Film και Αλγορίθμων), με ξεχωριστούς κανόνες, διαδικασίες εγγραφής και βραβεία για την καθεμιά κατηγορία.

News source: Presspoint
View: Imagine Cup
View: Επίσημη Σελίδα της Ελληνικής Ομάδας (με λεπτομέρεις αποτελεσμάτων)

Στην κατηγορία «Ανάπτυξη Λογισμικού», συμμετείχε η ελληνική ομάδα η οποία προκρίθηκε κατόπιν διαγωνισμού στη χώρα μας που πραγματοποίησε η Microsoft Ελλάς. Η ελληνική συμμετοχή απαρτιζόταν από 4 φοιτητές, τους Ελένη Κορκοντζήλα, Στυλιανή Ταπλίδου, Δημήτρη Μπίσια και Νίκο Τριχάκη και τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη. Η ομάδα δούλεψε σκληρά για να δημιουργήσει την εφαρμογή “SmartEyes” βασισμένη στην τεχνολογία Microsoft .Net. Η εφαρμογή έχει στόχο να βοηθά άτομα με δυσκολίες όραση να μετακινούνται στην πόλη χρησιμοποιώντας υπολογιστές χειρός (PDAs) ο οποίοι έχοντας το χάρτη της πόλης, με εξειδικευμένες πληροφορίες που αφορούν στους τυφλούς (π.χ., φάρδος πεζοδρομίων, φωτισμός, διαβάσεις, στάσεις λεωφορείων, βαθμός προσπελασιμότητας, κλπ), δορυφορικά δεδομένα (GPS data) και χρήσιμες πληροφορίες (μέσω Web services), δίνουν φωνητικές οδηγίες για την ασφαλέστερη και ταχύτερη μετακίνησή τους. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα προ-εκπαίδευσης του τυφλού στις διαδρομές που έχει επιλέξει μέσω ειδικού λογισμικού που τους βοηθά να φαντάζονται την πορεία τους στο δρόμο, να εντοπίζουν σημεία αναφοράς και γενικότερα να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και αποφασιστικότητα πριν την εκκίνησή τους. Η εφαρμογή χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία από ένα άτομο της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης.

Ο τελικός για την επιλογή της ομάδας που θα εκπροσωπήσει την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη πραγματοποιήθηκε στο ερευνητικό κέντρο της Microsoft στο Cambridge (Βρετανία) τη Μεγάλη Δευτέρα, 5 Απριλίου. Όλες οι ομάδες είχαν μαζευτεί από το Σαββατοκύριακο δουλεύοντας σκληρά για τις παρουσιάσεις τους. Η ατμόσφαιρα θύμιζε τελικό του «Ευρωμπάσκετ 87»! Η αγωνία είχε κορυφωθεί για την ελληνική ομάδα ενώ φαβορί ήταν οι ομάδες της Πολωνίας και της Ρουμανίας που έχουν κερδίσει μεγάλες διεθνείς διακρίσεις σε διαγωνισμούς που αφορούν την τεχνολογία της πληροφορικής και τα μαθηματικά καθώς και η Σερβία.

Τα παιδιά από τη Θεσσαλονίκη σήκωσαν την ελληνική σημαία, αφήνοντας πίσω την ομάδα της Σερβίας με μόλις ένα πόντο διαφορά! Σε μία κατάμεστη αίθουσα με ακαδημαϊκούς από όλη την Ευρώπη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ευρώπης, Μ. Ανατολής & Αφρικής, κ. Jean-Philippe Courtois ανακοίνωσε τη νίκη της ελληνικής ομάδας, ενώ το κοινό χειροκροτούσε όρθιο. Όλα τα μέλη της ομάδας κέρδισαν ένα ταξίδι στη Βραζιλία για τον τελικό καθώς και τη συλλεκτική κρυστάλλινη έκδοση του Xbox μαζί με 10 παιχνίδια.

«Οι λύσεις που παρουσιάστηκαν από τις ομάδες του Imagine Cup από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη καταδεικνύουν το υψηλό επίπεδο δημιουργικότητας και καινοτομίας των ευρωπαϊκών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» δήλωσε ο κ. Courtois. «Εμπνεόμαστε καθώς ανακαλύπτουμε νέους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να πραγματοποιήσουν τις δυνατότητές τους και οργανισμούς να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες. Επενδύοντας σε φοιτητές, τους πρωτοπόρους του μέλλοντος, μπορούμε να δουλέψουμε μαζί με ακαδημαϊκούς σε τομείς νέας έρευνας για ανάπτυξη από την Ευρώπη για την Ευρώπη (made in Europe, and for Europe).»

«Δουλέψαμε ατέλειωτες ώρες, με πείσμα και πίστη στις δυνατότητές μας. Τα παιδιά έδωσαν την ψυχή τους στο έργο αυτό, με πάθος, όχι για τη νίκη, αλλά για να φτιάξουν ένα έργο που θα προσφέρει ουσιαστική βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, σε ανθρώπους που χρειάζονται την τεχνολογία για να έχουν μια καλύτερη ζωή», τόνισε ο επίκουρος καθηγητής κ. Χατζηλεοντιάδης.

Για την ελληνική επιτυχία ο κ. Χρήστος Τσάγκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft στην Ελλάδα δήλωσε: «Ήταν μία συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή. Είμαστε υπερήφανοι για τα παιδιά μας και ευχόμαστε να κερδίσουν και στον τελικό. Πιστεύουμε στην αξία της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην χώρα μας και υποστηρίζουμε την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα. Η πρόσφατη επιτυχία στο Imagine Cup, αποδεικνύει ότι τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα έχουν το δυναμικό και πολλά περιθώρια ανάπτυξης.»

Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 8 Ιουλίου 2004 στη Βραζιλία, με χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 100.000 δολαρίων. Ελπίζουμε να δούμε και πάλι την Ελλάδα στο ψηλότερο βάθρο.
User avatar
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 3751
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:42 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Washington DC, USA
Contact:

Post by Einherjar » Fri May 14, 2004 9:49 am

Μπράβο στα παιδιά! αν και εγώ θα συμμετείχα μόνο σε αντίστοιχη διοργάνωση της SUN. Τώρα οι τύποι της Micro$oft θα πουλήσουν τα προγράμματα για δικά τους :evil:
Pap wrote:κ. Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη
Και πολύ Λεον... ο τύπος :-D :-D :-D
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Post by HdkiLLeR » Fri May 14, 2004 9:57 am

Για τον ίδιο λόγο θα συμετείχα και εγώ μόνο σε open source αντίστοιχες προσπάθειες
και μάλιστα δεν θα είχα πρόβλημα το αποτέλεσμα να δωθεί στην αντίχτοιχη open community.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Post Reply

Return to “Software”