Προβληματισμός για τα δικαιώματα του FAT και πατέντες

Συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με software.
Post Reply
User avatar
fotisaueb
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 230
Joined: Fri Apr 30, 2004 8:25 pm

Προβληματισμός για τα δικαιώματα του FAT και πατέντες

Post by fotisaueb » Tue Jun 22, 2004 12:50 pm

Το θέμα αυτο ειναι απο το pcmag.gr και νομίζω δείχνει πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα με τις πατέντες στο open source και το έκανα post σε συμπλήρωση στο post tou koki περί διαμαρτυρίας του hellug για το θέμα αυτό. Τσεκάρετε το παρακάτω

Η υπόθεση της πατρότητας του FAT (File Allocation Table) για μία ακόμη φορά εξετάζεται από το αμερικανικό γραφείο έκδοσης ευρεσιτεχνιών (Pantent's Office). Το αποτέλεσμα της έρευνας μπορεί να έχει δραματικά αποτελέσματα στο χώρο του Open Source, ενώ δεν αποκλείεται να προκαλέσει "πονοκεφάλους" σε κατασκευαστές φορητών μέσων αποθήκευσης, όπως είναι τα Flash Cards, τα οποία χρησιμοποιούνται αυτόνομα ή ενσωματωμένα σε φορητά gadgets.

Ο κύριος διεκδικητής της πατρότητας του FAT είναι η Microsoft. Ως γνωστόν, το FAT αποτελεί μια ιδιαίτερα απλή υλοποίηση ενός filesystem. Την εν λόγω τεχνολογία χρησιμοποιεί η ομώνυμη οικογένεια filesystems (FAT12, FAT16, FAT32).

Αν και το FAT θεωρείται πλέον παρωχημένο -ένας μέσος φοιτητής πληροφορικής ή παρεμφερούς σχολής μπορεί να υλοποιήσει σχετικά εύκολα ένα τουλάχιστον λειτουργικό FAT based filesystem-, η τεχνική απλότητά του το έχει κάνει εξαιρετικά δημοφιλές στην κατασκευή φορητών μέσων αποθήκευσης που χρησιμοποιούνται από gadgets και γενικότερα embedded systems.

Η ανάπτυξη λειτουργικών συστημάτων για embedded systems είναι μια επίπονη διαδικασία, κατά την οποία το τελικό μέγεθος του kernel πρέπει να διατηρηθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Επομένως, είναι σοφότερο να προτιμηθούν απλές και όχι σύνθετες τεχνολογίες για τα επιμέρους components του (memory management, process handling, filesystem κ.ά.).

Εκτός από τη διάδοση σε Flash Cards και embedded systems, το FAT αποτελεί και το βασικό filesystem του Microsoft DOS και των πρώιμων μελών της οικογένειας λειτουργικών συστημάτων Microsoft Windows. Λειτουργικά συστήματα τα οποία θέλουν να επικοινωνούν σε επίπεδο ανταλλαγής αρχείων με MS Windows/DOS FAT formatted partitions θα πρέπει να έχουν υλοποιήσει το εν λόγω filesystem.

Στην περίπτωση λειτουργικών συστημάτων από το χώρο του Open Source, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, διότι ο κώδικας της υλοποίησης του FAT θα πρέπει να διανέμεται δημόσια. Επομένως, μια πιθανή απονομή των πνευματικών δικαιωμάτων του FAT στη Microsoft θα δημιουργήσει τρομερά κωλύματα στη διάδοση τέτοιων συστημάτων, αφού το πιθανότερο είναι η εταιρεία να προβεί -στην καλύτερη περίπτωση- σε απαίτηση χρηματικών τελών για κάθε υλοποίηση του FAT. Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να απαγορεύσει τελείως τη διακίνηση του κώδικα υλοποίησης μιας τεχνολογίας για την οποία κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειώσουμε ότι η πατρότητα του FAT βρίσκεται υπό μεγάλη αμφισβήτηση. Η Microsoft ισχυρίζεται ότι το ανέπτυξε το 1976, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε -τουλάχιστον οι παλαιότεροι- ότι τότε η εταιρεία το μόνο που πιθανότατα είχε κατασκευάσει αμιγώς ήταν η γλώσσα BASIC. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο πραγματικός κατασκευαστής του FAT ήταν η Seattle Computer Products και η κατασκευή έγινε λίγα χρόνια μετά το 1976. Η Seattle Computer Products είναι η εταιρεία που ευθύνεται για το QDOS, το οποίο αγόρασε η Microsoft και ξαναβάφτισε ως MS-DOS στα τέλη της δεκαετίας του ’70.
Σχετικά Links:
http://www.microsoft.com/mscorp/ip/tech/fat.asp
User avatar
TaRaNTuLa
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1598
Joined: Fri Apr 30, 2004 4:54 pm
Academic status: PhD
Gender:
Location: MMLab

Re: Προβληματισμός για τα δικαιώματα του FAT και πατέντες

Post by TaRaNTuLa » Tue Jun 22, 2004 1:22 pm

fotisaueb wrote: στο post tou koki
Είναι η koki.... :-D
Tamiya rulezZz....

TL-01 Full Carbon, TL-01 Upgraded, FF-01 Upgraded, M03, CC-01, ΤΤ-01 TypeE, Volvo και Scania Trucks και η λίστα συνεχίζεται...
User avatar
fotisaueb
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 230
Joined: Fri Apr 30, 2004 8:25 pm

Post by fotisaueb » Tue Jun 22, 2004 1:57 pm

oups ! :roll:
Post Reply

Return to “Software”