Page 1 of 1

Θέατρο: Όταν έκλαψε ο Νίτσε

Posted: Thu Oct 11, 2012 11:50 pm
by PASCAL
«Όταν έκλαψε ο Νίτσε» από αύριο στο «Θησείον»

Για είκοσι παραστάσεις
Μετά την περυσινή μεγάλη ανταπόκριση και αποδοχή κοινού και κριτικών, η παράσταση «Όταν έκλαψε ο Νίτσε» του Ίρβιν Γιάλομ ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στην Αθήνα, στο «θέατρο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες» από 12 Οκτωβρίου και για μόνο 20 παραστάσεις.

Το σπουδαίο βιβλίο του Γιάλομ μεταφέρεται στη σκηνή σε θεατρική διασκευή της θεατρολόγου και μεταφράστριας του Γιάλομ στην Ελλάδα, Ευαγγελίας Ανδριτσάνου, από δύο καταξιωμένους σκηνοθέτες–ηθοποιούς, τον Ακύλλα Καραζήση και τον Νίκο Χατζόπουλο, στους ρόλους του γιατρού Γιόζεφ Μπρόιερ και του φιλοσόφου Φρίντριχ Νίτσε αντίστοιχα. Μαζί τους ο Χάρης Φραγκούλης στο ρόλο του νεαρού Ζίγκμουντ Φρόιντ.

Δύο μεγάλες προσωπικότητες του 19ου αιώνα σε κρίση μέσης ηλικίας. Μια εμπνευσμένη διαδικασία διπλής ψυχοθεραπείας. Επί σκηνής ξετυλίγεται η ανθρώπινη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον θεραπευτή και στον θεραπευόμενο, δύο ανθρώπους που ο καθένας έχει τις δικές του ανάγκες και αδυναμίες. Ο Νίτσε θα κλάψει, αλλά και ο Μπρόιερ θα λυτρωθεί. Η διαδικασία της κατανόησης της ανθρώπινης ψυχής έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας αστυνομικής ιστορίας: αναζήτηση στοιχείων, απρόβλεπτες εξελίξεις, εμφάνιση σχεδόν ανυπέρβλητων εμποδίων, ακόμα και κίνδυνο θανάτου.

Τρεις άντρες ζωντανεύουν το έργο, πότε ως αφηγητές και πότε υποδυόμενοι ρόλους. Οι ποθητές γυναίκες, η εκρηκτική Λου Σαλομέ, η ευάλωτη Άννα Ο., η σταθερή κυρία Μπρόιερ παρουσιάζονται μέσα από τα μάτια και τη φωνή των ανδρών σε μια ιστορία όπου εκείνες έχουν τον πρωταρχικό ρόλο.

Δύο εκπληκτικές επιστολές που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα δείχνουν ότι η φανταστική συνάντηση που εμπνεύστηκε ο Ίρβιν Γιάλομ μεταξύ Νίτσε, Μπρόιερ και του νεαρού Φρόιντ θα μπορούσε να έχει συντελεστεί στην πραγματικότητα. Έχουμε την απίθανη περίπτωση όπου 130 χρόνια μετά τα γεγονότα και 20 χρόνια από τη συγγραφή του μυθιστορήματος, η πραγματικότητα έρχεται να επιβεβαιώσει τη μυθοπλασία του συγγραφέα.

Θεατρική διασκευή: Ευαγγελία Ανδριτσάνου
Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης, Νίκος Χατζόπουλος
Eπιμέλεια σκηνικού χώρου & κοστουμιών: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Βοηθός σκηνοθέτη: Νικήτας Αναστόπουλος
Παίζουν: Ακύλλας Καραζήσης, Χάρης Φραγκούλης, Νίκος Χατζόπουλος
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου
Παραγωγή: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος-Λυκόφως

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγρα σε νέα πολυτελή επετειακή έκδοση

ΘΗΣΕΙΟΝ, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ
Τουρναβίτου 7, Θησείο, 210 3255444

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
12 Οκτωβρίου – 18 Νοεμβρίου 2012

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21.00, Κυριακή 20.30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό: 18 €
Φοιτητικό, νεανικό έως 23 ετών: 14€
λολ από το http://www.newsbeast.gr/entertainment/a ... -thiseion/

Re: Θέατρο: Όταν έκλαψε ο Νίτσε

Posted: Fri Oct 12, 2012 1:49 am
by rose
Το βιβλιο ειναι αλλου.

Re: Θέατρο: Όταν έκλαψε ο Νίτσε

Posted: Fri Oct 12, 2012 10:25 am
by PASCAL
rose wrote:Το βιβλιο ειναι αλλου.
Εννοείς είναι καλό βιβλίο.

Re: Θέατρο: Όταν έκλαψε ο Νίτσε

Posted: Fri Oct 12, 2012 12:39 pm
by rose
PASCAL wrote:
rose wrote:Το βιβλιο ειναι αλλου.
Εννοείς είναι καλό βιβλίο.
Ε ναι, Φρόυντ,Μπρόϊερ,Nιτσε τα δινουν ολα.

Re: Θέατρο: Όταν έκλαψε ο Νίτσε

Posted: Thu Sep 07, 2017 1:47 pm
by Fairtale
Αν και παλιό νήμα, σχολιάζω γιατι θέλω να προσπογράψω στην άποψη της rose. Είχα δει την παράσταση (φιλότιμη προσπάθεια) αλλά το βιβλίο είναι σε άλλο επίπεδο. :)

Re: Θέατρο: Όταν έκλαψε ο Νίτσε

Posted: Fri Mar 08, 2019 4:47 pm
by Nixon33
Το βιβλίο ήταν εξαιρετικό. Η ταινία πραγματικά απαράδεκτη και ντροπή για τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Δε θα μπορούσε να είναι άλλωστε εύκολα καλή μιας και το θέμα είναι αρκετά φιλοσοφικό και το ενδιαφέρον κρύβεται στους διαλόγους και στις σκέψεις και όχι τόσο στα γεγονότα. Βέβαια, τόσο χάλι φανερώνει και έλλειψη ταλέντου, άλλωστε και το άρωμα του Ζίσκιντ δύσκολο ήταν αλλά ο Τίκβερ το έφτιαξε πολύ καλά! Κάπως έτσι, η μεταφορά του βιβλίου σε θεταρικό, δε μου άρεσε καθόλου για λόγους παρόμοιους.