Δικτύωση μέσω της ηλεκτρικής εγκατάστασης - Ερώτηση

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν το networking και ευρυζωνικές συνδέσεις, providers, τηλεφωνικά δίκτυα, δίκτυα κινητής κτλ.
User avatar
P3
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 2722
Joined: Mon Mar 22, 2004 4:12 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: !! El Paso !!

Δικτύωση μέσω της ηλεκτρικής εγκατάστασης - Ερώτηση

Postby P3 » Thu Nov 01, 2007 9:57 am

Λοιπόν θέλω να δώσω δίκτυο σε ένα σταθερό υπολογιστή (που δεν έχει ασύρματη κάρτα δικτύου) που βρίσκεται σε διαφορετικό δωμάτιο από αυτό που είναι το ρούτερ μου. Προκειμένου να αποφύγω τα εξωτερικά καλώδια σκέφτηκα τη λύση του PL-100 Homeplug (Το PL-100 είναι μία συσκευή τύπου homeplug που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα τοπικό δίκτυο κάνοντας χρήση του υπάρχοντος σας ηλεκτρικού δικτύου αντί για καλώδια UTP. ). Από ένα γρήγορο search βρήκα αυτές τις συσκευές http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.613832 που μπαίνουν στην πρίζα και δίνουν ένα ethernet interface. Με βάση το προτόκολο που χρησιμοποιούν έχουν ονομαστική ταχύτητα 85 Mbps που είναι αποδεκτό. Αυτό που έχω εγώ να ρωτήσω είναι αν κάποιος από το απο κάτω πχ διαμέρισμα σκάσει μια τέτοια συσκευή σε μια δικιά του πρίζα θα παίρνει κι αυτός net από εμένα ή αυτές οι συσκευές έχουν κάποιο firmware με webinterface που να μπορείς να το διαχειρίζεσαι?

Γενικά έχει ασχοληθεί κανείς με αυτού του τύπου δίκτυα?
"Το δικό μου το ποίημα δεν έχει ομοιοκαταληξία.", ο υπογράφων
User avatar
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1363
Joined: Fri Mar 12, 2004 2:00 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: A Galaxy Far, Far Away
Contact:

Postby mikem4600 » Thu Nov 01, 2007 10:26 am

Ναι, έχω ήδη 3 τέτοιες συσκευές της Netgear σε λειτουργία με ονομαστική ταχύτητα 200Mbit (half duplex).

Κατ' αρχάς, από ταχύτητα δεν έχει σχέση με το Fast Ethernet - πιο κοντά στο Ethernet 10 Mbit είναι. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την απόσταση μεταξύ των συσκευών. Αν είναι σε μπρίζες στο ίδιο δωμάτιο, φτάνει αρκετά κοντά στην ονομαστική ταχύτητά του. Φυσικά σε εμένα είναι σε διαφορετικά δωμάτια: Στο διπλανό δωμάτιο πέφτει η ταχύτητα σε λίγο παραπάνω από το μισό. 2 ή 3 δωμάτια πιο πέρα, πέφτει στο 1/4.

Όσον αφορά την ασφάλεια, οι συσκευές έχουν ένα utility για Windows απ' όπου ρυθμίζεις τις παραμέτρους τους. Κάνουν κρυπτογράφιση των δεδομένων πριν περάσουν από το καλώδιο του ρεύματος και βάζεις στο utility ένα (συμμετρικό) κλειδί για να γίνει αυτό. Μόνο αν έχουν όλες οι συσκευές το ίδιο κλειδί βλέπουν η μία την άλλη. Επίσης από το ίδιο utility μπορείς να κάνεις αναβάθμιση στο firmware τους και να ορίσεις πολιτική QoS (ειδικά π.χ. για streaming κτλ.).

Πάντως παρ' όλο που δεν είναι σαν ένα πραγματικό ενσύρματο δίκτυο, έχουν καλύτερη αξιοπιστία και ταχύτητα από το WiFi και εμένα με έχουν βολέψει αρκετά (ειδικά αν σκεφτείς ότι η εναλλακτική είναι το πέρασμα καλωδίων στους τοίχους = κανάλια, σκαψίματα κτλ.).
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
User avatar
P3
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 2722
Joined: Mon Mar 22, 2004 4:12 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: !! El Paso !!

Postby P3 » Thu Nov 01, 2007 10:33 am

Μιχάλη thanks! Μου λύνονται τα χέρια με αυτό το πραγματάκι! Να σου πω, μπορείς να το σκάσεις και πάνω σε πολύμπριζο ή κάνουν παρεμβολές οι συσκευές που παίρνουν ρεύμα από εκει? Με άλλα λόγο απρέπει να αφιερώσεις μια πρίζα για το καθένα?
"Το δικό μου το ποίημα δεν έχει ομοιοκαταληξία.", ο υπογράφων
User avatar
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1363
Joined: Fri Mar 12, 2004 2:00 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: A Galaxy Far, Far Away
Contact:

Postby mikem4600 » Thu Nov 01, 2007 10:47 am

P3 wrote:Μιχάλη thanks! Μου λύνονται τα χέρια με αυτό το πραγματάκι! Να σου πω, μπορείς να το σκάσεις και πάνω σε πολύμπριζο ή κάνουν παρεμβολές οι συσκευές που παίρνουν ρεύμα από εκει? Με άλλα λόγο απρέπει να αφιερώσεις μια πρίζα για το καθένα?

Ναι, δεν μπορείς να τα βάλεις σε πολύπριζο. Πρέπει να αφιερώσεις μια πρίζα (του τοίχου) στο καθένα. Έχει και κάτι σχηματάκια στις οδηγίες που στα δείχνει αυτά.
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
User avatar
P3
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 2722
Joined: Mon Mar 22, 2004 4:12 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: !! El Paso !!

Postby P3 » Thu Nov 01, 2007 10:56 am

Χμμμμμ...
Αυτό ίσως να βάζει άλλα δεδομένα στην εξίσωση! Θέλει σκέψη το πράμα!
Τhanks anyway!
"Το δικό μου το ποίημα δεν έχει ομοιοκαταληξία.", ο υπογράφων
shodanjr_gr
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 810
Joined: Mon Mar 21, 2005 2:45 am
Academic status: Alumnus/a
Location: Stony Brook, NY

Postby shodanjr_gr » Thu Nov 01, 2007 11:52 pm

Τα homeplug ΜΠΑΙΝΟΥΝ σε πολύμπριζο, αλλά πρέπει να είναι "απλό" (δηλαδή απλή παράλληλη σύνδεση των μπριζών) και όχι ασφαλείας γιατί μπορεί να κόψουν τις συχνότητες πάνω στις οποίες δουλεύει η συσκευή.

Έχω ένα ζεύγος από τα 80άρια της netgear. Το utility μου εμφανίζει ως data rate τα 30-40 Mbps. Είναι πολύ σταθερά, και με έχουν βολέψει αφάντασα (μιας και μου ενώνουν το μόντεμ που είναι στην μία άκρη του σπιτιού με τα PC μου που βρίσκονται στην άλλη).
"Liberal" isn't a dirty word Blackadder!
User avatar
P3
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 2722
Joined: Mon Mar 22, 2004 4:12 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: !! El Paso !!

Re: Δικτύωση μέσω της ηλεκτρικής εγκατάστασης - Ερώτηση

Postby P3 » Mon Feb 11, 2008 10:29 am

Ξανα-ξεθάβω το θέμα γιατί πλέον η ανάγκη είναι επιτακτική. Σκέφτομαι να χτυπήσω αυτο -> http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.802487 που έχει 2 συσκευές (2 χρειάζομαι) και εχει ονομαστική ταχύτητα 85Mbps. Δεδομένων των θορύβων κτλ πιστεύετε ότι θα έχει λιγότερο από 10Mbps απόδοση?
Θέλω πραγματική απόδοση πάνω από 10Mpbps. Έχετε κάποιο άλλο να μου προτείνεται που να είναι άμεσα διαθέσιμο σε κάποιο κατάστημα (online ή όχι δε με νοιάζει), ή να έχει καλύτερη απόδοση ή καλύτερη "ασφάλεια" (για την "ασφάλεια" αυτουνού δεν είμαι και τόσο σίγουρος)?

Γενικά θέλω 2 συσκευές, επομένως τα κιτ 2 συσκευών είναι προτιμητέα. Ιδανικά θα ήθελα αυτό-> http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.613543 αλλά δεν υπάρχει σε κιτ ακόμα. Θα υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας αν πάρω 2 μεμονομένες συσκευές?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων ;) !
"Το δικό μου το ποίημα δεν έχει ομοιοκαταληξία.", ο υπογράφων
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Re: Δικτύωση μέσω της ηλεκτρικής εγκατάστασης - Ερώτηση

Postby HdkiLLeR » Mon Feb 11, 2008 12:05 pm

Εξαρτάται ρε συ πάρα πολύ απο την δικτύωση (ηλεκτρολογική) του σπιτιού. Average ναι θα έχεις παραπάνω απο 10Mbps και μπορείς να φτάσεις και σε αρκετά μεγαλύτερες ταχύτητες εάν δεν υπάρχει τρομερό πρόβλημα θορύβου. Δεδομένου ότι θα το κάνεις σε νέο σπίτι δεν νομίζω να έχεις τέτοιο prob.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
User avatar
Sreak
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 956
Joined: Fri Apr 02, 2004 9:56 am
Academic status: PhD
Location: eltrun.gr

Re: Δικτύωση μέσω της ηλεκτρικής εγκατάστασης - Ερώτηση

Postby Sreak » Mon Feb 11, 2008 2:42 pm

Εγώ μάλλον θα έπαιρνα το netgear. Γιατί να έχουν πρόβλημα δεν νομίζω ίσα ίσα.
Επειδή το έψαξα έχει εμβέλεια 465 τετραγωνικά μέτρα.

Αυτά που είναι μάζί λένε 200 μέτρα

Δεν ξέρω τι από τα δύο είναι καλύτερο.
User avatar
P3
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 2722
Joined: Mon Mar 22, 2004 4:12 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: !! El Paso !!

Re: Δικτύωση μέσω της ηλεκτρικής εγκατάστασης - Ερώτηση

Postby P3 » Mon Feb 11, 2008 3:33 pm

Κι εγώ προς τα netgear κλείνω, μιας και διάβασα ότι έχουν 128bit encryption. Βασικά όμως κάπου διάβασα ότι για να παίξουν (όλα τα προιόντα homeplug) πρέπει και τα 2 να είναι σε πρίζες που έχουν ρεύμα ίδιας φάσης, που σημαίνει πρακτικά ότι οι 2 πρίζες που θα μεταφέρουν τα data πρέπει να είναι κάτω από την ίδια ασφάλει στον πίνακα του σπιτιού. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό αφού σχεδόν σε όλες τις ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις κάθε δωμάτιο είναι σε άλλη ασφάλεια και αυτά διαφημίζουν ότι συνδέουν συσκευές σε διαφορετικά δωμάτια? Είναι δυνατόν να θέλω να μεταφέρω data μέσα στο ίδιο δωμάτιο μέσω των πριζών? Προφανώς και θα θέλω να έιναι σε διαφορετικά δωμάτια! Παίζει κάτι τέτοιο?
Εσείς που έχετε, δώστε μας τα φώτα σας, μην τα πάρω και μου είναι άχρηστα.
"Το δικό μου το ποίημα δεν έχει ομοιοκαταληξία.", ο υπογράφων
User avatar
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1363
Joined: Fri Mar 12, 2004 2:00 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: A Galaxy Far, Far Away
Contact:

Re: Δικτύωση μέσω της ηλεκτρικής εγκατάστασης - Ερώτηση

Postby mikem4600 » Mon Feb 11, 2008 4:08 pm

Παίζουν και στο ίδιο δωμάτιο, και σε διαφορετικά δωμάτια και (στην περίπτωσή μου) σε διαφορετικούς ορόφους (στον ίδιο πίνακα). Αλλά όσο πιο μακριά είσαι, τόσο χαμηλότερη η ταχύτητα. Επίσης, κατά προτίμηση, να έχεις σε όλα το ίδιο ακριβώς μοντέλο - διαφορετικά παίζει να πέσεις σε καμιά ασυμβατότητα.
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
User avatar
P3
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 2722
Joined: Mon Mar 22, 2004 4:12 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: !! El Paso !!

Re: Δικτύωση μέσω της ηλεκτρικής εγκατάστασης - Ερώτηση

Postby P3 » Mon Feb 11, 2008 4:11 pm

thanx mike! U R a life saviour!
"Το δικό μου το ποίημα δεν έχει ομοιοκαταληξία.", ο υπογράφων
User avatar
Sreak
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 956
Joined: Fri Apr 02, 2004 9:56 am
Academic status: PhD
Location: eltrun.gr

Re: Δικτύωση μέσω της ηλεκτρικής εγκατάστασης - Ερώτηση

Postby Sreak » Mon Feb 11, 2008 5:08 pm

Έχώ που θέλω να τα βάλω σε άλλον όροφο, σε διαφορετικό πίνακα αλλά από την ίδια παροχή ρεύματος? Δηλαδή έρχεται ένας λογαριασμός της ΔΕΗ :)
User avatar
ailouros
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1041
Joined: Fri Apr 30, 2004 4:36 pm
Academic status: Alumnus/a
Contact:

Re: Δικτύωση μέσω της ηλεκτρικής εγκατάστασης - Ερώτηση

Postby ailouros » Mon Feb 11, 2008 5:30 pm

Επίσης πρέπει οι πρίζες στις οποίες θα μπουν να παίζουν στην ίδια φάση ρεύματος. Εγώ παλιά είχα αγοράσει D-Link και δεν είχε δουλέψει για αυτό τον λόγο.
User avatar
Master_ex
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 991
Joined: Tue Nov 06, 2007 11:11 pm
Academic status: N>4
Gender:

Re: Δικτύωση μέσω της ηλεκτρικής εγκατάστασης - Ερώτηση

Postby Master_ex » Mon Feb 11, 2008 6:12 pm

[off]Εγώ θέλω να συνδεθώ με τα κεντρικά της ΔΕΗ... :smt005 ένα δίκτυο παροχής ηλεκτρισμού δεν είμαστε όλοι :smt016 [/off]
http://foss.aueb.gr the penguin strikes back <(' ) | channel #foss-aueb @ irc.freenode.net
Image Play and help!
User avatar
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1363
Joined: Fri Mar 12, 2004 2:00 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: A Galaxy Far, Far Away
Contact:

Re: Δικτύωση μέσω της ηλεκτρικής εγκατάστασης - Ερώτηση

Postby mikem4600 » Tue Feb 12, 2008 9:20 am

Για την φάση του ρεύματος δεν έχω δει να αναφέρεται κάτι. Πάντως εμείς έχουμε 3φασικό και έχω δοκιμάσει τα Netgear μου σε διάφορες πρίζες και διάφορα δωμάτια, και σε όλα έχει δουλέψει (η ταχύτητα βέβαια είναι ένα άλλο θέμα). Δεν νομίζω να βρίσκονται όλα αυτά στην ίδια φάση, αλλά δεν το έχω ψάξει κιόλας.
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
User avatar
P3
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 2722
Joined: Mon Mar 22, 2004 4:12 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: !! El Paso !!

Re: Δικτύωση μέσω της ηλεκτρικής εγκατάστασης - Ερώτηση

Postby P3 » Tue Feb 12, 2008 9:30 am

Thanx dude. Κι εγώ τριφασικό έχω και γι'αυτό ανησύχησα. Θέλω να πιστεύω πως όυτε εγώ θα έχω πρόβλημα.
"Το δικό μου το ποίημα δεν έχει ομοιοκαταληξία.", ο υπογράφων

Return to “Δίκτυα υπολογιστών - Internet”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 77 guests