Setup router

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν το networking και ευρυζωνικές συνδέσεις, providers, τηλεφωνικά δίκτυα, δίκτυα κινητής κτλ.
User avatar
TaRaNTuLa
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1598
Joined: Fri Apr 30, 2004 4:54 pm
Academic status: PhD
Gender:
Location: MMLab

Setup router

Postby TaRaNTuLa » Fri Apr 30, 2004 5:14 pm

Λοιπόν...έχω την εξής απορία:Θέλω να σετάρω ένα pc-ακι για router,και θέλω να βάλω πάνω του να υπάρχουν Windows 2003 Server και Debian.Το pc διαθέτει δύο σκληρούς.Ποια σειρά-διαδικασία θα μου προτείνατε και γιατί;;
Tamiya rulezZz....

TL-01 Full Carbon, TL-01 Upgraded, FF-01 Upgraded, M03, CC-01, ΤΤ-01 TypeE, Volvo και Scania Trucks και η λίστα συνεχίζεται...
User avatar
koki
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 403
Joined: Fri Apr 30, 2004 5:19 pm
Academic status: N>4
Location: Αργυρούπολη
Contact:

Postby koki » Fri Apr 30, 2004 6:15 pm

Βασική συμβουλη για να γλιτώσεις λιγο κόπο, βάλε τα Windows πρώτα, για να μπει το lilo (ή grub,αν το επιλέξεις) στο σωστό μέρος και να μην πάει κανένα παράθυρο μετα να πειράξει το mbr και χρειαζεσαι διορθώσεις. Αν κάνει μόνο routero-δουλειά, υποθέτω δε θα έχει μεγάλες απαιτήσεις από δισκους (εκτός αν τους έχεις από τους 386 σου) και βρίσκω περιττα τα δύό λειτουργικά, εκτος αν θες να έχεις μια backup λύση για μια δοκιμαστική περίοδο του 2ου λειτουργικού. Από εκεί και πέρα, το ακριβές partitioning ειναι θέμα γούστου σε καποιο βαθμό, αλλά φυσικά δε συζητιέται καν η λύση linux σε win partition, το debian επίσης αν δεν απατώμαι προτιμά εξ'αρχής το ext3 (δε θυμάμαι καν τι παίζει με το Reiserfs κατα το installation), καθότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριστείς στο ext2.
Αυτά τα ελπίζω χρήσιμα και σωστά από εμένα.
``Άναρθρες κραυγές τύπου απόλυσης από στρατό' ' + ``'Άναρθρες κραυγές τύπου θα πάω στο Παρίσι' ' + ``Άναρθρες κραυγές τύπου μαμά μου φοβάμαι' '

Τα βλογς είναι σαν τις ********, όλοι έχουν από μία ;)

Death By Popcorn : Η απάντηση σε κάθε εσωτερική και εξωτερική σινε/σειρο-αναζήτηση. :D
User avatar
TaRaNTuLa
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1598
Joined: Fri Apr 30, 2004 4:54 pm
Academic status: PhD
Gender:
Location: MMLab

Postby TaRaNTuLa » Sat May 01, 2004 2:46 am

thnx koki!Βασικά να δώσω λίγες περισσότερες λεπτομέρειες...Οι δύο δίσκοι είναι ένας 10GB και ένας 3.2GB.Σκεφτόμουν να βάλω κάθε λειτουργικό σε ξεχωριστό δίσκο,Windows-->10 και Debian-->3.2 .Θέλω να "πειραματιστώ" στη διαχείρηση router για να αποκτήσω κάποια εμπειρία...Και το όλο σύνολο συμπληρώνεται από έναν Celeron 700MHz(που σύντομα θα αντικατασταθεί από έναν Athlon 900MHz) με 256ΜΒ RAM.Αυτά!!

:cool:
Tamiya rulezZz....

TL-01 Full Carbon, TL-01 Upgraded, FF-01 Upgraded, M03, CC-01, ΤΤ-01 TypeE, Volvo και Scania Trucks και η λίστα συνεχίζεται...
User avatar
koki
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 403
Joined: Fri Apr 30, 2004 5:19 pm
Academic status: N>4
Location: Αργυρούπολη
Contact:

Postby koki » Sat May 01, 2004 9:29 am

Η ιδέα σου δεν είναι άσχημη. Δεδομένων των windows, χρειάζεσαι τον 10άρη. Τα 3.2 είναι υπερ-αρκετά για router και ειδικά για δοκιμαστική περίοδο, σε linux, και ειδικά debian (και όποια άλλη διανομή θα μπορούσε να είναι κατάλληλη για τη δουλειά αυτή).
Γνωρίζεις φυσικά ότι καλύτερα να ξαναπεράσεις τα παραθύρια όταν αλλάξεις κάτι τόσο βασικό στο σύστημά σου, γιατί ακόμα και να δουλεύουν μάλλον θα είναι λίγο δυσλειτουργικά.
Στο λινουξάκι, κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο συνήθως σε upgrade (σε down-grade πιθανώς).
Γενικά θα συμπληρώσω, να μην το φοβηθείς το debianάκι, είναι καλό και υπάκουο. Και φυσικά ευχρηστότατο :)
``Άναρθρες κραυγές τύπου απόλυσης από στρατό' ' + ``'Άναρθρες κραυγές τύπου θα πάω στο Παρίσι' ' + ``Άναρθρες κραυγές τύπου μαμά μου φοβάμαι' '

Τα βλογς είναι σαν τις ********, όλοι έχουν από μία ;)

Death By Popcorn : Η απάντηση σε κάθε εσωτερική και εξωτερική σινε/σειρο-αναζήτηση. :D
User avatar
TaRaNTuLa
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1598
Joined: Fri Apr 30, 2004 4:54 pm
Academic status: PhD
Gender:
Location: MMLab

Postby TaRaNTuLa » Sat May 01, 2004 12:21 pm

Στο pc μου(που τώρα θα γίνει client) έχω σε partition στο δίσκο και linux.Απλά θέλω να το δω και στην περίπτωση του server.Επέλεξα βέβαια το Debian γιατί αυτό χρησιμοποιείται στο AWMN(καθότι το routerακι θα "φιλοξενήσει" και μια καρτούλα Cisco)και υπάρχουν έτοιμα τα αρχεία για το OSPF.

:cool:
Tamiya rulezZz....

TL-01 Full Carbon, TL-01 Upgraded, FF-01 Upgraded, M03, CC-01, ΤΤ-01 TypeE, Volvo και Scania Trucks και η λίστα συνεχίζεται...
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Postby HdkiLLeR » Sat May 01, 2004 12:49 pm

Αν και παραπάνω η koki τα είπε όλα, εγώ θα πρότεινα το εξής:

Υπόψιν θα ακολουθήσει μεγάλο post...

Φυσικός σχεδιασμός

1)Δίσκος 10gb primary master.
2)Δίσκος 3.2 gb secondary master..

Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι κυρίως για την μεγιστοποίηση της απόδοσης του router,ειδικότερα:

Max throughput
Ο δίσκος ενός router/server λειτουργεί συνεχώς(του router όχι αλλά εάν πάνω στον router παίζουν και services τότε σίγουρα). Σε κάθε κανάλι ide channel μία απο τις δύο συσκευές μπορεί σε κάθε περίπτωση να μεταφέρει data. Συνεπώς εάν πρότειται να γίνει μεταφορά απο τον ένα δίσκο τον άλλο θα πρέπει:
1)O primary master(ή slave εάν μεταφέρει αυτός) το ide channel(εκχώρηση πόρου απο το λειτουργικό).
2)Nα μεταφέρει τμήμα των data σε κάποια cache.
3)Να αποδεσμεύσει τον πόρο.
4)Να δεσμεύσει το bus ο primary slave(ή ο master εαν μεταφέρονται σε αυτόν).
5)Να πάρει τα data.

Όλα αυτά τα παραλείπεις και κάνεις μεταφορές on the fly εάν έχεις τους δίσκους σε διαφορετικά κανάλια. Δεσμεύει ο καθένας το bus του καναλιού και στέλνει ο ένας στον άλλο ανεξάρτητα και απο την CPU η οποία συνεχίζει να κάνει άλλες δουλειές(bus mastering). Για τον ίδιο λόγο δεν βάζουμε ποτέ ένα cdrw μαζί με έναν δίσκο...Τα παλιά cdr είχαν πρόβλήματα και καίγανε τα cd's μιας και αργούσαν να ξαναπάρουν data απο το source εξειτίας των χρόνων αλλαγής του πόρου+το delay απο την εκτέλεση του Os...κλπ κλπ

min delay
Σε κάθε αλυσίδα ο μέγιστος ρυθμός διαμεταγώγησης εξαρτάται απο το πιό αργο συστατατικό και μιας και κατα πάσα πιθανότητα ο ένας δίσκος είναι UDMA33 και ο άλλος UDMA66 θα δουλεύεις σε 33mb/s mode(πρακτικά 3-4mb/s σε medium file(size 500-600kb)). Οπότε το σπάς για να μην έχεις τέτοια προβήματα.

Οι παραπάνω χρόνοι είναι σωτήριοι για έναν server o οποίος έχει και μια dbms μέσα και έχει σκάσει στα searches και transfers απο τον δίσκο.

Λογικός σχεδιασμός/τμηματοποίηση/partitioning

Στον 10άρι
:!: 1o partition 5-7 mb(εγώ το έχω 10mb) G για την περιοχή boot/ του linux.
:!: 2o partition 3gb για το linux-linux root /(file system format: ext3. Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιήσεις το ext2 μιας και δεν είναι journaling και δεν έχει και τόσο καλή συμπεριφορά σε μικρό cluster size).
:!: 3ο partition ότι έχει μείνει για τα windows(file system format: NTFS. Έχει πολύ καλή ασφάλεια είναι journaling και έχει καλή συμπεριφορά σε μικρό cluster size).

Γιατί;
H περιοχή /boot του linux περιέχει τα αρχεία που χρειάζονται για την εκκίνηση του συστήματος. Πιό συγκεκριμένα τον πυρήνα(ολόκληρο μιας και είναι μονολιθικό λειτουργικό),το symbol map κλπ κλπ.Συνεπώς βάζοντας τα σε διαφορετικό partition έχουμε:

1)Ελαχιστοποίσηση της διαδικασίας εκκίνησης μιας και ο δίσκος βρίσκει αμέσως την περιοχή στην οποία βρίσκεται ο πυρήνας και είναι και σταθερή(η αναφορά για την αρχή του partition είναι στο partition table του δίσκου οπότε πάει εκεί κατευθείαν χωρίς να ψάχνει και να έχεις delay μέχρι να ξεκινήσει το loading του kernel).
2)Μεγαλύτερη ασφάλεια. (Εγώ θα το έκανα και read-only mount μιας και δεν είναι ανάγκη να το πειράξει κανένας/καμία διεργασία)...Το κάνεις read-rwite όταν περνάς new kernel μόνο.

Στον 3άρι
:!: 1o partition 1,2 gb για το linux swap(εικονική μνήμη του Linux/fs linux swap/type 82).
:!: 2o partition 2gb για τα windows. Εκεί θα μπεί το pagefile των windows(Αντίχτοιχη εικονική μνήμη).

Γιατί;
Κάθε λειτουργικό το τμήμα που χρησιμοποιεί περισσότερο στον δίσκο είναι η περιοχή του swap. Σε έναν server αυτό μεγιστοποιείται μιας και τα περισσότερα κρατουνται εκεί. Πχ ένας serverάκος με Apache web server + php support + mySQL dbms από πίσω. Σε κάθε περίπτωση η swap περιοχή λειτουργεί στο full. Στο generation των html σελίδων απο τα queries των χρηστών, στα searches στην database κλπ κλπ. Το λειτουργικό μεταφέρει συνέχεια data απο τον δισκο εκεί(πχ έναν πίνακα απο την βάση δεδομένων...τμήματα των διεργασιών που τρέχουν...),οπότε έχοντας στο μυαλό σου αυτό που ανέφερα στην αρχή στον φυσικό σχεδιασμό καταλαβαίνεις γιατί πρέπει να είναι σε διαφορετικό δίσκο(υπολόγισε πως ακόμη και για να γίνει ένα ping θα πρέπει να γίνει contex switch,να πάρει το Os την cpu από την διεργασία που τρέχει εκείνη την στιγμή,να απαντήσει,να την ξαναδώσει κοκ...Οπότε για να μην έχεις συνεχείς μεταφορές θα πρέπει να έχεις μεγάλη μνήμη cache. Κάτι τέτοιο δυστιχώς μόνο σε μεγάλα συστήματα 3000,4000ευρω οπότε εσύ αυτό που μπορείς να κάνεις είναι μεγάλη virtual mem για να μην κλατάρει το μηχαμηματάκι...):)

Τέλος η ταχήτητα της CPU δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Το ότι είναι celly και έχει μόνο 128kb level2 cache είναι το πρόβλημα. Αλλά και με 256 που έχει ένας athlon δεν θα έβρισκες μεγάλη διαφορά...εκτός βέβαια εάν έχεις έναν RISC 64bit Ultrasparc III της sun και γουστάρεις...2ΜΒ/4ΜΒ cache.

Για το λειτουργικό περνάς πρώτα windows και μετά Debian με το boot/ στο 1ο partition του 10άρη ,το / στο 2ο και το swap στο 1ο του 3.2. Τα win τα περνας πρώτα για να μήν έχεις πρόβλημα με το lilo όπως είπε και η koki παραπάνω. Αλλά και μετά περνιόνται με την μόνη διαφορά πως θα σου σβήσουν το lilo που θα είναι στο MBR και θα βάλουν την μαλα**α τον loader των windows:

1)Εκεί η ξαναπερνάς το lilo..το πώς σε άλλο post.
2)ή κάνεις μια μικρή hackiά kai με τον loader των win φορτώνεις το linux(το πώς πάλι σε άλλο post).

Εάν χωρίσεις εν τέλει τον δίσκο ξεχωριστά και για swap στα win τότε postaρε εδώ για να σου πώ και πως θα τα ρυθμήσεις σωστά για να παίρνει το pagefile από εκει.

Debian RuleZzz
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
User avatar
koki
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 403
Joined: Fri Apr 30, 2004 5:19 pm
Academic status: N>4
Location: Αργυρούπολη
Contact:

Postby koki » Sat May 01, 2004 1:34 pm

ο φίλτατος HdKiller τα είπε πολύ σωστά και πολύ αναλυτικά. Θα συμφωνήσω μαζί του απόλυτα. Επίσης κάλυψε την υποψία που είχα ότι δε θα έκανε μόνο routing το pc αλλά θα τρέχει και κάποια σοβαρά services, στην οποία περίπτωση τα GiGa είναι πιο δικαιολογημένα.
Η διάταξη που πρότεινε είναι σίγουρα λειτουργική (συγκεκριμένα πολύ καλή) αν και φυσικά ως ημιμαθής δεν μπορώ να αποφανθώ αν είναι η βέλτιστη, αλλά δε νομίζω να ψάχνεις τόσες λεπτομέρειες :)

Δεν κολλάει πάρα πολύ απαραίτητα με τα όσα ειπώθηκαν πιο πάνω, αλλά αν θελήσεις να έχεις κάποια δεδομένα προσβάσιμα και από τα δύο λειτουργικά μην ξεχάσεις ένα fat32 partition. Στην περίπτωση που θες να έχεις εκεί κάτι παραπάνω από configs & system files, ειδικά στο μέλλον.

Ο,τι άλλη σχετική ερώτηση έχεις, εδώ είμαστε, αν μπορούμε να την απαντήσουμε.
``Άναρθρες κραυγές τύπου απόλυσης από στρατό' ' + ``'Άναρθρες κραυγές τύπου θα πάω στο Παρίσι' ' + ``Άναρθρες κραυγές τύπου μαμά μου φοβάμαι' '

Τα βλογς είναι σαν τις ********, όλοι έχουν από μία ;)

Death By Popcorn : Η απάντηση σε κάθε εσωτερική και εξωτερική σινε/σειρο-αναζήτηση. :D
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Postby HdkiLLeR » Sat May 01, 2004 1:51 pm

Μιάς και αποκτάει ενδιαφέρον η συζήτηση βελτιστο θα ήταν to εξής κατά την γνώμη μου:

:!: Δίσκος μετα εξής partitions αριθμητικά:
1) mounted στο boot/
2) mounted στα etc/ dev/ sbin/ bin/

Δεν είναι ανάγκη να είναι super duper μιας και το boot/ dir διαβάζεται μιά φορά(είναι και read-only..εξήγησα παραπάνω το γιατί...) ενώ παράλληλα βάζουμε μέσα σε άλλο partition τα etc/ bin/ sbin/ και dev τα οποία έχουν χαμηλό usage(κίνηση).

:!: 2 hds σε raid(striping) στους οποίους γίνονται mount τα εξής:
1) usr/ home/ opt/ και ότι άλλο ξέχασα ;-)

Οπότε έχεις και διπλασιασμό της ταχύτητας μεταγωγής μιας και τα dirs αυτά είναι με την περισσότερη κίνηση(/usr /opt προγράμματα που τρέχουν και home/ περιοχές χρηστών...).

:!: ξεχωριστός δίσκος όπως παραπάνω για το swap.

Βέβαια υπάρχει και η λύση με home/ και usr/ σε έναν scsi 320mb/sec δίσκο και το σύστημα να δουλεύει στα κόκκινα :!: :!: ...αλλά αυτά όταν κερδίσω το loto.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
User avatar
TaRaNTuLa
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1598
Joined: Fri Apr 30, 2004 4:54 pm
Academic status: PhD
Gender:
Location: MMLab

Postby TaRaNTuLa » Sat May 01, 2004 1:53 pm

Από services,άντε κανά game server να σηκώσει για αρχή.Για file sharing(dc και ιστορίες) θα συμπεριλάβω αφότου λειτουργήσει σωστά το πρώτο BB link(όοοποτε γίνει) και αφού θα έχω πάρει έναν άλλο σκληρό,για να βάλω να υπάρχει κάτι της προκοπής,όχι 7-8GB αααν περισσέψουν στην καλύτερη...
Tamiya rulezZz....

TL-01 Full Carbon, TL-01 Upgraded, FF-01 Upgraded, M03, CC-01, ΤΤ-01 TypeE, Volvo και Scania Trucks και η λίστα συνεχίζεται...
User avatar
TaRaNTuLa
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1598
Joined: Fri Apr 30, 2004 4:54 pm
Academic status: PhD
Gender:
Location: MMLab

Postby TaRaNTuLa » Sat May 01, 2004 1:56 pm

Επίσης και κάτι άλλο...Σε Debian,σε περιβάλλον φλοιού,περνάνε οι εντολές της Cisco IOS;;; :roll:
Tamiya rulezZz....

TL-01 Full Carbon, TL-01 Upgraded, FF-01 Upgraded, M03, CC-01, ΤΤ-01 TypeE, Volvo και Scania Trucks και η λίστα συνεχίζεται...
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Postby HdkiLLeR » Sat May 01, 2004 2:04 pm

Όχι αλλά τα περισσότερα μπορείς να τα κάνεις και στο Linux...όχι και τόσο απλά βέβαια..Για το Rip/OSPF θέλεις zebra/quagga, edit etc/quagga/daemons,zebra.conf,ripd.conf,ospfd.conf και βέβαια πολύ καλή τύχη για να σου δουλέψουν οι ρυθμήσεις...(α ξέχασα και πως μετά το edit πρέπει να γράψειες και καμιά 10άρα γραμμές στο κάθε file).

Cisco rulezzz.

Εξετάστηκες στους routers ρε συ;
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
User avatar
TaRaNTuLa
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1598
Joined: Fri Apr 30, 2004 4:54 pm
Academic status: PhD
Gender:
Location: MMLab

Postby TaRaNTuLa » Sat May 01, 2004 2:28 pm

το zebra το έχω.Με αυτό θα κάνω OSPF στο Debian.To ξερω.Δεν έχει εξεταστεί η ομάδα μου.Και επειδή ο μόνος που έχει κάποια επαφή με δίκτυα είμαι εγώ(οπότε μάλλον εγώ θα κάνω τα περισσότερα... :roll: ),θέλω να δω μήπως μπορώ να πειραματιστώ με τις εντολές,και με την ευκαιρία να στήσω και το routerακι που ήθελα για το AWMN...
Tamiya rulezZz....

TL-01 Full Carbon, TL-01 Upgraded, FF-01 Upgraded, M03, CC-01, ΤΤ-01 TypeE, Volvo και Scania Trucks και η λίστα συνεχίζεται...
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Postby HdkiLLeR » Sat May 01, 2004 3:34 pm

Εντάξει μην αγχώνεσαι 2 routers έιναι, ο Γιώργος Οικονόμου είναι γ**ώ τα άτομα , οπότε ανα δύο θα κάνετε ένα setup απλουτσικό.

Πάντος εάν είναι τσέκαρε αυτό:
http://venus.cslab.aueb.gr/forum/viewto ... ?p=363#363
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie

Return to “Δίκτυα υπολογιστών - Internet”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest