Page 1 of 1

voIP

Posted: Sat Sep 04, 2004 10:29 am
by TaRaNTuLa
Η θεματική ενότητα προέρχεται από τη συζήτηση HOL: Τηλεφωνία μέσω Internet

moderated by Einherjar


Έρχονται δέυτεροι και καταϊδρωμένοι...εεε HdKiller;;;;; ;)

Αλήθεια,στο δίκτυο τώρα παίζει VoIP σε ικανοποιητικό επίπεδο;;;Επίσης μια συσκευή VoIP πόσο μπορώ να τη βρω;;Αξίζει τον κόπο;; :roll:

Υ.Γ. Αν είναι κάθε 3 και λίγο να πέφτει ένα ΒΒ,δε βάζω που να μου το χαρίζουνε!! :razz:

Posted: Sat Sep 04, 2004 3:25 pm
by HdkiLLeR
TaRaNTuLa wrote:Έρχονται δέυτεροι και καταϊδρωμένοι...εεε HdKiller;;;;; ;)

Αλήθεια,στο δίκτυο τώρα παίζει VoIP σε ικανοποιητικό επίπεδο;;;Επίσης μια συσκευή VoIP πόσο μπορώ να τη βρω;;Αξίζει τον κόπο;; :roll:

Υ.Γ. Αν είναι κάθε 3 και λίγο να πέφτει ένα ΒΒ,δε βάζω που να μου το χαρίζουνε!! :razz:


Αργήσανε ναι... :). Λοιπόν το VoIP σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσεις και να ασχοληθείς. Εγώ για μιά περιόδο είχα καταργήσει το τηλέφωνο με τον nick. Τα αποτελέσματα πλέον είναι αρκετά καλά(εάν χρησιμοποιήσεις κιόλας κανένα καλό codec 4kb/s τότε πάς σφεράτος). Εάν θέλεις συσκευή έχω μία περισευούμενη(cisco ata-182)

Posted: Sat Sep 04, 2004 3:53 pm
by TaRaNTuLa
Mου τα έχει πει ο Nick τι κάνατε...Κάτσε να τελειώσω το σήκωμα του ΑΡ και αν είναι θα σου πω... :cool:

Posted: Sat Sep 04, 2004 7:52 pm
by HdkiLLeR
Οκ το κρατάω για σένα εάν είναι.

Posted: Sun Sep 12, 2004 2:18 pm
by vagalati
Ναι ρε παίδες αργήσανε, αλλά το ΑΜΔΑ δεν προσφέρει κλήσεις προς το κλασσικό τηλεφωνικό δίκτυο!

Posted: Sun Sep 12, 2004 2:28 pm
by HdkiLLeR
Ισχύει όμως το αντίθετο...απο επιλεγμένους PSTN->VoIP gateways...το αντίθετο δεν ισχύει(τουλάχιστον όχι ακόμη) επειδή αυτός που θα έστηνε το gw θα πλήρωνε και τις εξερχόμενες :) :) :)

Posted: Sun Sep 12, 2004 3:37 pm
by Einherjar
δεν θα υπήρχε όμως κάποιο κέρδος, έτσι δεν είναι? θα ήταν σαν να έπαιρνες ένα κλασσικό τηλέφωνο, από άποψη κόστους

Posted: Sun Sep 12, 2004 9:27 pm
by HdkiLLeR
Βασικά όσον αφορά το VoIP στο AWMN έχεις τις εξής επιλογές:

1)Απο wireless node σε wireless node.
2)Απο το σπίτι σου ---- PSTN/ISDN ----- AWMN ----- Wireless node
3)Wireless node ---- AWMN ---- PSTN/ISDN ------ οικιακός χρήστης.

Όσον αφορά το κόστος:
1)Δεν υπάρχει κόστος.
2)Εσύ καλείς(κάποιον που είναι wirelessly connected κάπου μέσα στο awmn) οπότε εσύ πληρώνεις.
3)Οποιοσδήποτε απο το awmn καλεί(μέσω μίας ή παραπάνω γραμμών ένα κανονικό / κινητό τηλ). Σε αυτήν την περίπτωση οι ιδιοκτήτες των γραμμών αναλαμβάνουν το κόστος(γιατί όλοι θα τηλεφωνούν απο το δικό του τηλ) γι' αυτό και δεν έχει υλοποιηθεί(τουλάχιστον όχι public :))

Posted: Sun Sep 12, 2004 11:17 pm
by Einherjar
ναι... εγώ λέω για την 3η περίπτωση. Δεν θα είχες κάποιο κέρδος καθώς το κόστος θα ήταν το ίδιο είναι έπαιρνες από το κλασικό τηλεφωνικό δίκτυο είτε μέσω voip. Εκτός και αν υπήρχε κάποια συμφωνία μειωμένου κόστους

Posted: Sun Sep 12, 2004 11:31 pm
by HdkiLLeR
Στην 3η περίπτωση εάν έπερνες εσυ θα μίλαγες τσάμπα με γραμμή άλουνού :) αυτό είναι η βασική διαφορά. To κόστος του gateway(voip-pstn) το επομίζεται ένας και όχι εσύ. Οπότε εσένα(τον x connected) τον συμφέρει γιατί είναι σαν να μιλάει τσάμπα. Δεν παίρνει απο το τηλ του αλλά απο το τηλ αλουνού. Εκτός βέβαια και εάν κάθε χρήστης είχε voip gateway στημένο αλλά τότε δεν έχουμε application layer gatwways ...χάνετε η σημασία ο καθένας έχει δικό του port.

Posted: Mon Sep 13, 2004 1:40 am
by Einherjar
αυτό το κόστος όμως θα το πληρώνει αυτός επειδή μου χρωστάει? τι λες τώρα

Posted: Mon Sep 13, 2004 1:53 am
by HdkiLLeR
Ε γι' αυτό απο το πρώτο Post αναφέρω πως δεν έχει υλοποιηθεί τουλάχιστον όχι public αυτό ακόμη. Υπάρχουν gateways όμως που το επιστρέπουν αυτό(πχ εγώ μπορεί να επιστρέπω σε αυτόν που μου δίνει την dsl του να παίρνει κανένα τηλ που κα πού η σε συγκεκριμένα νούμερα και τέτοια)

Posted: Mon Sep 13, 2004 11:49 am
by vagalati
Για την 2η περίπωση:
Την δρομολόγηση (προφανώς μόνο για voip πακέτα) από το internet προς το δίκτυο την κάνουν άτομα που έχουν adsl;

Με λίγα λόγια εγώ που δεν είμαι στο δίκτυο μπορώ να σε πάρω τηλ. μέσω voip. Για στείλε με pm τον αριθμό σου να του ρίξω μια δοκιμή... ;-)

Posted: Mon Sep 13, 2004 1:53 pm
by HdkiLLeR
Για την δεύτερη περίπτωση δεν χρειάζεται internet ή dsl κλπ. Στήνω εγώ σπίτι μου ένα gw παίρνεις τηλ σπίτι μου το σηκώνει κάτι σαν τηλεφωνητής και ξανακαλείς με οδηγίες που ακούς ηχογραφημένες πως θα καλέσεις voip. Στην συνέχεια ο gw συνδέεται με την άλλη άκρη wireless και εσύ μιλάς απο το τηλέφωνο σου μέχρι το δικό μου(Modem) και απο εκεί μέχρι την άλλη άκρη 802.11b/ethernet/κλπ κλπ. Δυστιχώς εγώ δεν έχω στήσει gw για να με κάνεις call.

Posted: Mon Sep 13, 2004 6:25 pm
by TaRaNTuLa
Εμείς που έχουμε μοιράσει μια DSL(βασικά ο Νικήτας,να 'ναι καλά το παιδί!!! :) ),μπορώ εγώ να κάνω κλήσεις;;;Λογικά,αφού δεν υπάρχει κάποια PSTN/ISDN δεν μπορώ... :roll:

Posted: Tue Sep 14, 2004 12:19 am
by HdkiLLeR
Όχι δεν μπορείς, αλλά εάν ο Νικήτας έχει αφήσει(βασικά κάνει NAT και στο voip) το voip θα μπορέσεις να καλέσεις εμένα πχ όταν είναι στο net.

voip---awmn/wireless client----adsl----internet-----hdkiller----voip

Posted: Thu Sep 16, 2004 10:34 pm
by vagalati
TaRaNTuLa, μήπως εννοείς αν μπορείς απο το internet να καλέσεις ένα voip τηλ. του ΑΜΔΑ; Όπως εξηγησε ο Βασίλης, τσού! Απλά μπορείς να τον πάρεις απο το τηλέφωνό σου στο σταθερό του και αυτός να λάβει την κλήση σπίτι του σε voip. Πάντως εγώ πιστέυω ότι μπορεί να γίνει και στην πράξη κλήση voip απο internet σε voip ΑΜΔΑ. Απλά κάποιος που έχει adsl μπορεί να στήσει έναν voip δρομολογητή ο οποίος θα έχει έναν πίνακα απο εσωτερικούς τηλ. αριθμούς (1, 2, 3, 4, ....). Αν ο τύπος που έχει την dsl έχει τον voip αριθμό 12345 και εγώ καλέσω τον αριθμό 12345-2 ο δρομολογητής θα δρομολογεί τα πακέτα στον χρήστη 2 που είναι στο ΑΜΔΑ. Προφανώς εδώ δεν μιλάω για όλους στο ΑΜΔΑ αλλά για μια παρέα που θέλει να το κάνει αυτό. Αυτός που θα εξυπηρετήσει τους άλλους θα χάσει ~4kb/s απο το bandwidth του όταν υπάρχει κλήση.

Posted: Thu Sep 16, 2004 11:10 pm
by TaRaNTuLa
vagalati wrote:TaRaNTuLa, μήπως εννοείς αν μπορείς απο το internet να καλέσεις ένα voip τηλ. του ΑΜΔΑ; Όπως εξηγησε ο Βασίλης, τσού! Απλά μπορείς να τον πάρεις απο το τηλέφωνό σου στο σταθερό του και αυτός να λάβει την κλήση σπίτι του σε voip. Πάντως εγώ πιστέυω ότι μπορεί να γίνει και στην πράξη κλήση voip απο internet σε voip ΑΜΔΑ. Απλά κάποιος που έχει adsl μπορεί να στήσει έναν voip δρομολογητή ο οποίος θα έχει έναν πίνακα απο εσωτερικούς τηλ. αριθμούς (1, 2, 3, 4, ....). Αν ο τύπος που έχει την dsl έχει τον voip αριθμό 12345 και εγώ καλέσω τον αριθμό 12345-2 ο δρομολογητής θα δρομολογεί τα πακέτα στον χρήστη 2 που είναι στο ΑΜΔΑ. Προφανώς εδώ δεν μιλάω για όλους στο ΑΜΔΑ αλλά για μια παρέα που θέλει να το κάνει αυτό. Αυτός που θα εξυπηρετήσει τους άλλους θα χάσει ~4kb/s απο το bandwidth του όταν υπάρχει κλήση.


Όχι vagalati,εννοώ μέσω του AWMN και εν συνεχεία της DSL του δίπλα κόμβου μου να καλέσω ένα σταθερό πχ....Επειδή ξέρω ότι με PSTN/ISDN μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει αλλά δεν ξέρω αν ισχύει και για DSL...


Δηλαδή τη μορφή:

Μy node --> VoIP --> BB link --> Neighbor Node --> DSL --> Οικιακός χρήστης

Posted: Fri Sep 17, 2004 11:30 am
by vagalati
Πρέπει να έχει isdn/pstn modem και να κάνει κλήση σε συμβατική τηλεφωνία. Αλλά όπως είπε και ο hdkiller αυτό θα κάνει να πληρώνει το κόστος των τηλεφωνημάτων αυτός που έχει την υπηρεσία, πράγμα που είναι αποτρεπτικό. Θα έβαζες π.χ. εσύ σε άλλα άτομα να χρησιμοποιούν το τηλέφωνό σου (απομακρυσμένα) και να χρεώνεσαι εσύ γι'αυτό; :-D

Posted: Fri Sep 17, 2004 6:20 pm
by HdkiLLeR
Ναι βασικά αυτό που λέει παραπάνω ο vagalati είναι...