Page 1 of 1

Θέμα ρύθμισης routing

Posted: Sat Oct 02, 2004 4:34 pm
by TaRaNTuLa
Έστω ότι έχουμε το παρακάτω σχήμα:

| υπόλοιπο | .1 --------- .7 | Router | .137 -----------| HUB |------- .138 |PC|
| δίκτυο |


Θέλω να κάνω το pc να "βλέπει" το υπόλοιπο δίκτυο.Να σημειώσω ότι οι IPs που αναφέρω ανήκουν στο 10.26.122.0 και ο router αριστερά συνδέεται με άλλο router,ο οποίος έχει έξοδο στο inet.Οπότε θέλω να βλέπω από το pc και inet(δηλαδή θέλουμε μια εγγραφή του τύπου 0.0.0.0).Σε Win 2003 Server (Βill,μη με αρχίσεις με τα Debian,zebra,quagga κτλ :-D ),τι πρέπει να βάλω για να δουλέψει;Έχω κάνει κάποια πράγματα αλλά μάλλον είναι λάθος,αφού από το pc δεν μπορώ να pingάρω τίποτα εκτός από το router μου...Είναι "δύο κλικ" δουλειά μου έχουν πει...Είχα σκεφτεί να ενεργοποιήσω OSPF στην .7 και να της βάλω default gateway την .1 . Στο pc είχα βάλει default gateway την .137 .Στην .137 σκεφτόμουν κάτι για static route,αλλά δε μου πάει...Αυτή τη στιγμή από το router βλέπω τα πάντα(και δίκτυο και inet) και από το pc μόνο το router...Any help;;; :roll:

Posted: Sat Oct 02, 2004 5:54 pm
by Einherjar
Αν στο pc έχεις default gateway την 137 και στον router έχεις default gateway την ip του άλλου router που είναι συνδεδεμένος στο inet νομίζω ότι δεν θα έχεις πρόβλημα. Το έχεις δοκιμάσει?

Posted: Sat Oct 02, 2004 6:23 pm
by TaRaNTuLa
Αυτό νομίζω περιγράφω παραπάνω ότι έκανα....

mipws mporw na voithisw

Posted: Mon Oct 04, 2004 12:41 pm
by janag79
Όμως μου τα λες τώρα,
το πρόβλημα σου είναι η προώθηση των πακέτων από το Interface
137 στο 7. Έχεις δει το πίνακα δρομολήγησης του εν λόγω router?

Πάντως, αν δεις προβλήματα routing, τότε σπάσε την IP address
σε δύο υποδίκτυα

- από τον pc (.138) εως και την διεπαφή .137 του 1ου router
και από κει πέρα από την διεπαφή .7 του 1ου router
μέχρι και την διεπαφή .1 του 2ου router

Όσο για windows 2003, δεν έχω άποψη αφού δεν τα έχω χρησιμοποιήσει....

Posted: Mon Oct 04, 2004 1:23 pm
by TaRaNTuLa
Από το .138 βλέπω κανονικότατα(οπότε και κάνω ping ;) ) τις .7 και .137 . Από το router μου πάλι βλέπω μια χαρά το .138(client στο switch),όπως και όλο το υπόλοιπο δίκτυο.Οπότε δεν παίζει κάποιο πρόβλημα στο LAN στο σπίτι . Αυτό που θέλω είναι να επικοινωνήσει το .138 με το "Υπόλοιπο δίκτυο".Το πρόβλημά μου είναι το ποια είναι τα απαραίτητα configures στα Win 2003 για να συνεργαστούν τα .7 και .137,ώστε τα PCs που θα είναι συνδεδεμένα στο switch(λάθος που το έχω πει hub στο σχήμα) να έχουν έξοδο στην .1 .


Όταν λέω υπόλοιπο δίκτυο,εννοώ:
Ο router μου συνδέεται σε άλλο router μέσω backbone link.Και στη συνέχεια ο άλλος router με άλλα BB links κ.ο.κ.

Re: Θέμα ρύθμισης routing

Posted: Mon Oct 04, 2004 1:50 pm
by HdkiLLeR
TaRaNTuLa wrote:(Βill,μη με αρχίσεις με τα Debian,zebra,quagga κτλ :-D )


2-click δουλειά ναι... :) :)

1)Εάν έχω καταλάβει καλά εχεις την 10.26.122.0 και έχεις κόψει ένα 8άρι subnet για το router<--->rest network με ips .0-.7 και ο router έχει την .1;

2)Το δίκτυο και inet δεν το έπιασα. Πάνω στον router υπάρχει proxy ρε ή απλά παίρνεις inet απο άλλον router παραπένα(ngia?)

3)Εάν δεν χρησιμοποιήσεις OSPF/BGP/static routes δεν πρόκειται να παίξει. Πολύ απλά φτάνουν τα πάντα μέχρι τον router(?χμ όχι ακόμη θα γίνει όμως :)) και αυτός δεν ξέρει που να τα δρομολογήσει.

4)Στο pc θα βάλεις gateway-.137(τον router απο το υποδίκτυο που τον βλέπει).

5)Θα πάς στον router και θα ενεργοποιήσεις το routing, θα βάλεις default -gw το .1 και θα περάσεις το subnet που έχει μέσα το .137...138 κλπ με ένα static route.

...2 clicks ε?

Posted: Mon Oct 04, 2004 1:50 pm
by TaRaNTuLa
Το .7 και το .137 εννοείται ότι ανήκουν σε άλλα υποδίκτυα. .1 και .7 , .137 και .138 είναι στα ίδια subnets.Tον πίνακα δρομολόγησης στο router τον κάνω ό,τι θέλω εγώ.Απλά το θέμα είναι ό,τι έχω κάνει δεν είναι το σωστό,και αυτό αναζητώ τώρα....Άμα χωρίσω σε διαφορετικά υποδίκτυα τις .1 και .7,δε θα επικοινωνεί τίποτα!!!Τα υποδίκτυα καλά είναι χωρισμένα...

Posted: Mon Oct 04, 2004 2:01 pm
by HdkiLLeR
Άστα τα subnets έτσι θα γίνει αχταρμάς εάν τα κόψεις κι'αλλο. Βάλε αυτό που σου είπα παραπάνω στο routing table και τελείωσες.

Posted: Mon Oct 04, 2004 6:21 pm
by TaRaNTuLa
Ο άλλος router είναι αυτός του ngia.O ngia κάνει share μια DSL(χωρίς proxy,απλά σε όσους έχουμε link) και μου έδωσε για το lan μου το 10.26.122.136/248. Η .7 μου δώθηκε για να είναι απλά στο ίδιο subnet με την .1 για να επικοινωνούν νορμάλ.Επίσης είπαμε να μην το κάνω με static route,γιατί μετά πρέπει να γίνει announce σε όλο το υπόλοιπο δίκτυο και άστα βράστα. Αυτή τη στιγμή έχω δύο interfaces,ένα το AWMN και ένα το LAN.Στο AWMN ενεργοποίησα το OSPF.Έβαλα στην .7 def gw την .1 και στην .138 έβαλα την .137.Παραπέρα;;;Λες να πήγαινα χωρίς OSPF ή κάτι άλλο;;(την περίπτωση του BGP δεν την σκέφτομαι ακόμη... :-D )

Posted: Mon Oct 04, 2004 9:53 pm
by HdkiLLeR
Ρε σύ είναι απλό. Χωρίς να έχει ο routing table το subnet του .138 δεν κάνεις τπτ. Για να καταλάβεις το λέω δές αυτό που αναφέρω σαν 3) παραπάνω. Για να το φτιάξεις είτε το περνάς με static route και όπως πολύ σωστά ανέφερες δημιουργείς πρόβλημα σε όλο το net ή ενεργοποιείς κάποιο προτόκολλο δυναμικού routing. OSPF ή BGP ή RIP. Τώρα το τι θα ενεργοποιήσεις εξαρτάται απο το τι τρέχει απο την άλλη πλευρά, ώστε να μιλάει ο wannabe router σου με του ngia. Εάν ο ngia τρέχει OSPF στο iface που είναι στο subnet σου τότε πρέπει να τρέξεις και εσύ OSFP για να μιλήσουν. Εάν τρέχει BGP που πρέπει να τρέχει γιατί τα περισσότερα nodes έχουν αλλάξει θα πρέπει να τρεξεις και εσύ BGP. Αυτά τα ολίγα && φρόντισε να το ενεργοποιήσεις στο σωστό iface.

Posted: Tue Oct 05, 2004 1:41 am
by TaRaNTuLa
HdkiLLeR wrote:φρόντισε να το ενεργοποιήσεις στο σωστό iface.


Aυτό είναι ένα κλικ δουλειά!!! :-D


Η όλη κατάσταση μου θυμίζει αυτό το σχεδιάκι που είχε βάλει μια παράταξη(δε λέω ποια αλλά καταλαβαίνετε) στα θέματα του εαρινού εξαμήνου: "They don't want to communicate with us" :lol: :lol: :lol: