Ακόμα ένας converted;

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν λειτουργικά συστήματα (Linux, *BSD, MacOS, Windows, κτλ.) .
Post Reply
User avatar
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1363
Joined: Fri Mar 12, 2004 2:00 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: A Galaxy Far, Far Away
Contact:

Ακόμα ένας converted;

Post by mikem4600 » Thu Jan 27, 2005 7:22 pm

Το επόμενο μάθημα που δίνω είναι σχετικά μακριά, οπότε λέω, ας χαζέψω σήμερα κάνοντας κάτι σχετικά εποικοδομητικό. Πήρα, λοιπόν, απόφαση να βάλω κι εγώ το Debian που είχε δοθεί στο debiday του Venus... Είχα εφοδιαστεί και με όλα τα απαραίτητα εργαλεία τύπου hex editors, μιας και έχω διαβάσει αρκετές ιστορίες φρίκης με τα partitioning utilities του debian. :) Το πείραμα το έκανα στον υπολογιστή της αδερφής μου (Athlon 1.4, 512 MB RAM, 60 GB δίσκο, GeForce 3, SB Live, κάρτα δικτύου on-board από το nForce 2), που δεν έχει σοβαρά δεδομένα στο δίσκο (ή, τέλος πάντων, σοβαρά για εμένα :razz: ).

Ξεκίνησα κάνοντας απλώς boot το DVD. Προσπαθώντας να προσεγγίσω το θέμα από μία «αφελή» σκοπιά του τυπικού Windows χρήστη απάντησα στο πρώτο promt ότι θέλω ελληνικά για γλώσσα εγκατάστασης (και λειτουργικού). Καμία διανομή linux (από όσες έχω βάλει τουλάχιστον) δεν έχει σοβαρή ελληνική εγκατάσταση, ούτε καν η Mandrake, που θεωρώ ως η πλέον user-friendly. Συνεχίζοντας την εγκατάσταση, παρατήρησα ότι η ελληνική μετάφραση είναι ΑΨΟΓΗ, και δεν παρουσιαζόταν κανένα απολύτως πρόβλημα με γραμματοσειρές κτλ. (πέρα ίσως του ότι είναι λίγο περίεργη η ελληνική γραμματοσειρά της κονσόλας – είπαμε debian είναι, δεν έχουμε γραφικά εδώ).

Η εγκατάσταση με άφησε επίσης ΕΚΠΛΗΚΤΟ καθώς είναι αυτοματοποιημένη μέχρι αηδίας (απορώ πως οι hdkiller και σια την αποδέχονται :) ). Το (στοιχειώδες) autodetection βρήκε όλο το hardware του υπολογιστή (εκτός, φυσικά από ένα TV tuner – που ευτυχώς δεν χρησιμοποιεί η αδερφή μου – και δεν έχει αναγνωριστεί ποτέ σωστά από κανένα linux), ξεκίνησε αυτόματα config της κάρτας δικτύου από dhcp και γενικά όλα πήγαν κατ’ ευχή. Στο partitioning είπα να χρησιμοποιήσει τον ελεύθερο χώρο, και όλα πήγαν μια χαρά (και το partition table επέζησε – είχα μεριμνήσει να βάλω τον δίσκο στο BIOS σε LBA, ίσως αυτό να ήταν θετικό).

Μετά το reboot συνέχισε η εγκατάσταση με τα πολύ καλά ελληνικά της κόντευε στην ολοκλήρωση. Όταν όμως φτάσαμε στο σημείο επιλογής πακέτων, οποιονδήποτε συνδυασμό κι αν έκανα, έβγαινε error του apt-get. Τελικά το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να προσπεράσω το βήμα.

Μετά το τέλος της εγκατάστασης έρχεται η πρώτη έκπληξη (λέμε τώρα): Τα ελληνικά είχαν ρυθμιστεί ως default γλώσσα, αλλά κατά τα άλλα είχαν εξαφανιστεί (από fonts κτλ.). Μιας και δεν είχα γραφικό περιβάλλον, είπα να κάνω ένα apt-get να βάλω κι άλλα πακετάκια από το DVD, αλλά το apt-get μου έδειχνε κάτι prompts (από ότι φαίνεται στα ελληνικά) που δεν διαβάζονταν. Δεύτερη εγκατάσταση επί τροχάδην, λοιπόν, επιλέγοντας τα αγγλικά ως default γλώσσα. Πέρα από την «παραπλάνηση» στα ελληνικά, δεν είχα κανένα παράπονο από την εγκατάσταση (ίσως μόνο το ότι δεν ήταν γραφική, και το ότι έβαλε τον 2.4 πυρήνα, χωρίς τουλάχιστον να με ρωτήσει), καθώς όλα τα άλλα πήγαν όπως τα υπολόγιζα.

Ήμουν λοιπόν αντιμέτωπος με τη "μαύρη οθόνη" ενός bare-bones συστήματος, και λέω, δεν είναι κατάσταση αυτή. Το πιο απλό πράγμα του κόσμου είναι να κάνω ένα apt-get install kde. Αφού το apt-get, από όσο έχω ακούσει, είναι τόσο φοβερό (πράγμα που επιβεβαιώθηκε, αλλά αργότερα...) θα βρει όλα τα dependencies και θα δουλέψουν όλα. Τρέχοντας το εν λόγω utility, πράγματι φαίνεται όλα να πήγαν καλά. Εντούτοις, αφού ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση, κανένα από τα startx, xinit, startkde δεν δούλευαν, με τη δικαιολογία ότι δεν μπορούσαν να συνδεθούν σε X server. Ψάχνοντας από εδώ κι από εκεί είδα ότι τα X ήταν από ότι φαίνεται εγκατεστημένα (είχαν xf86config, διάφορα utilities, man pages κτλ.). Παρόλα αυτά, X server πουθενά. Έψαχνα παντού για X και τίποτα δεν βρέθηκε. Φαντάστηκα ότι έπρεπε να εγκαταστήσω και τα X ξεχωριστά. Εντούτοις τα apt-get install X, apt-get install XFree86, apt-get install XOrg κτλ. δεν οδηγούσαν πουθενά. Ένα γρήγορο googling (πάλι καλά που είχα και τον δικό μου υπολογιστή) έδειξε ότι ο x server εγκαθίσταται με apt-get install x-window-system. Τρέχοντας λοιπόν κι αυτό ήμουν έτοιμος.

Αν εξαιρέσουμε το ότι ο xdm έγινε default display manager από μόνος του (και, έλεος, δεν βλέπεται – γιατί τον συντηρούν ακόμα; ) όλα δούλευαν και ήμουν στο kde. Επόμενο βήμα apt-get install kdm (γιατί έχουμε κι ένα επίπεδο :-D ) και apt-get install synaptic (γιατί σαν πολλά μας τα 'πε η κονσόλα). Από το synaptic έβαλα τα υπόλοιπα πακέτα που ήθελα (gnome, wine, kdevelop, themes, firefox, 2.6 πυρίνα κ.ά). Εκεί πραγματικά εκτίμησα το APT, το οποίο όντως ΜΟΥ ΕΛΥΣΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ. Το πιο κοντινό στα Windows είναι τα MSI packages, αλλά δεν έχουν γίνει ακόμα το standard στην εγκατάσταση... Ο ήχος δούλευε κανονικά αλλά δεν είχα κάνει mount κανένα windows partition που ήταν τα mp3, κι έτσι δεν τα δοκίμασα (γούστο έχει να υποστηρίζονται μόνο ogg σαν το Fedora Core....).

Δοκίμασα και τα Windows, για να βεβαιωθώ ότι ήταν ακόμα ανέπαφα (αλλιώς ποιος την ακούει την αδερφή μου...) και αφού είδα ότι όλα ήταν ΟΚ (και με το partition magic), είπα να συνεχίσω τις δοκιμές στο δικό μου PC.

Το δικό μου PC είχε 5 λειτουργικά (6 τώρα ;) ) και πολλά partitions (και δεδομένα που δεν έπρεπε επ’ ουδενί να χαθούν...). Eίναι επίσης λίγο καλύτερο από της αδερφής μου (P4 2.6 με HT, 1GB RAM, 200 GB δίσκο – όχι serial ATA -, GeForce FX 5700 ultra, SB Audigy 2 ZX, on-board 3Com κάρτα δικτύου), και αυτό φάνηκε ότι δεν του άρεσε και πολύ του debian. Πέρα από την δεύτερη έκπληξή μου, ότι το setup έβλεπε ολόκληρο το δίσκο (μόνο το setup των XP _SP2_ και Server 2003 τον βλέπει ολάκερο), απέτυχε και το autodetection της κάρτας γραφικών & ήχου. Ναι, μεν, επεξεργάστηκα το config file των X για να φορτώσω τον nv driver για την κάρτα γραφικών, αλλά για την κάρτα ήχου το σύστημα ήταν ανένδοτο. Κάνοντας την παραπάνω διαδικασία, ξαναμπήκα σε γραφικό περιβάλλον και έκανα boot από τον 2.6-smp πυρήνα. Αυτός την είδε ως emu10k1 δηλ. SB Live. Δεν με χάλασε, γιατί αυτό δούλευε στο Mandrake Linux (το Mandrake την έβλεπε ως audigy 2, αλλά το module αυτό δεν λειτουργούσε, οπότε το άλλαζα....). Εδώ, όμως, που τέτοια τύχη. Ένα άλλο προβληματάκι που παρατήρησα είναι ότι όταν η εγκατάσταση προσπαθεί να συνδεθεί με το δίκτυο (περιμένοντας dhcp ή κάνοντας dns lookup) και αυτή δεν υπάρχει, αργεί υπερβολικά. Στον υπολογιστή της αδερφής μου dhcp και dns server ήταν ο δικός μου, και πάντα υπήρχαν απαντήσεις στα requests. Στην δική μου περίπτωση που το δίκτυο ήταν χωρίς τέτοιους servers η εγκατάσταση ήθελε περί τα 1-2 λεπτά για να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν (και κάποιες φορές έκανε και 3-4 retry...).

Επιστροφή λοιπόν στα XP μου. Μάλλον θα ξανασχοληθώ αφού δώσω και το επόμενο μάθημά μου. :) Το do-it yourself linux τελικά έχει φάση! Δεν το περίμενα να φτάσω τόσο μακριά, και από ότι φαίνεται είναι μια αρκετά διασκεδαστική εμπειρία. Ίσως τελικά να διαγράψω το partition του Mandrake μου! ;)
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
User avatar
PaP
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 1077
Joined: Wed Apr 21, 2004 12:06 am
Academic status: Alumnus/a
Location: San Francisco
Contact:

Post by PaP » Thu Jan 27, 2005 8:00 pm

Αν το apt-get σου άρεσε δες και το klik
klik.belrios.de
User avatar
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 3751
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:42 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Washington DC, USA
Contact:

Post by Einherjar » Thu Jan 27, 2005 8:04 pm

καλή αρχή!
σχετικά με προβλημα της επιλογής πακέτων στην εγκατάσταση, είναι ένα γνωστό πρόβλημα του installer που υπήρχε όταν κατεβάσαμε το dvd image για το debiday και το εξηγήσαμε στα παιδιά που ήταν εδώ πως να το παρακάμψουν - όπως και έκανες.
επίσης για εγκατάσταση εξάρχής του πυρήνα 2.6 πρέπει όταν γίνει το boot από το cd να γράψεις linux26 και μετά enter.
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Post by HdkiLLeR » Thu Jan 27, 2005 8:26 pm

Τι να πώ μένω έκπληκτος!!! Σε 2 χρόνια βλέπω να είσαι ο 3ος έλληνας debian developer :) :) :)
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1098
Joined: Thu Apr 22, 2004 2:18 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: In a Long Time Ago in A Galaxy far far away
Contact:

Post by Erevodifwntas » Thu Jan 27, 2005 9:04 pm

.....

Μου θυμίζεις MikeM τον κυνηγό φαλαινών, που αφού εξαφάνισε ότι φάλαινες υπήρχαν στην περιοχή, είπε να πάει να κάνει μια δωρεά στη WWF...

(κάτι τέτοια σαν αυτά που γράφεις στην τελευταία σου πρόταση διαβάζει ο Τρελάρας και σε γεμίζει μπλε οθόνες....)
Go To Statement Considered Harmful (Τιτλος δημοσίευσης του Edsger Dijkstra).

my personal site
User avatar
minas
byte level
byte level
Posts: 63
Joined: Mon May 03, 2004 2:22 pm
Location: Milky Way

Post by minas » Thu Jan 27, 2005 9:59 pm

Εκεί πραγματικά εκτίμησα το APT, το οποίο όντως ΜΟΥ ΕΛΥΣΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ. Το πιο κοντινό στα Windows είναι τα MSI packages, αλλά δεν έχουν γίνει ακόμα το standard στην εγκατάσταση...
Αν πραγματικά πιστεύεις την παραπάνω πρόταση τότε ίσως να μην έχεις καταλάβει ακόμα την πραγματική δύναμη του APT. Άκου εκεί MSI packages... :smt067 :smt025 :smt026
User avatar
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1363
Joined: Fri Mar 12, 2004 2:00 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: A Galaxy Far, Far Away
Contact:

Post by mikem4600 » Thu Jan 27, 2005 10:06 pm

PaP wrote:Αν το apt-get σου άρεσε δες και το klik
klik.belrios.de
Χμμ, το link μάλλον δεν δουλεύει. Το klik τι είναι; Wrapper για το apt-get;
Einherjar wrote:καλή αρχή!
σχετικά με προβλημα της επιλογής πακέτων στην εγκατάσταση, είναι ένα γνωστό πρόβλημα του installer που υπήρχε όταν κατεβάσαμε το dvd image για το debiday και το εξηγήσαμε στα παιδιά που ήταν εδώ πως να το παρακάμψουν - όπως και έκανες.
επίσης για εγκατάσταση εξάρχής του πυρήνα 2.6 πρέπει όταν γίνει το boot από το cd να γράψεις linux26 και μετά enter.
Tnx. Έφτιαξα τώρα και την κάρτα ήχου, έπαιξα και mp3, και μου μένουν τα ελληνικά. Καμιά ιδέα (tutorial); Έβαλα τις γραμματοσειρές των Windows (όπως και να το κάνουμε, το debian 15-20 έχει όλες κι όλες) και κάνω mount τα partitions με utf8. Παρ' όλα αυτά φαίνονται κινέζικα (αρχικά δεν φαίνονταν καθόλου). Το είχα πετύχει στο Mandrake, αλλά μάλλον μου διαφεύγει κάποιο βήμα...
HdkiLLeR wrote:Τι να πώ μένω έκπληκτος!!! Σε 2 χρόνια βλέπω να είσαι ο 3ος έλληνας debian developer :) :) :)
Μπα, πολύ μακριά πας!... (αν και έχω μερικές ιδέες)
Erevodifwntas wrote:Μου θυμίζεις MikeM τον κυνηγό φαλαινών, που αφού εξαφάνισε ότι φάλαινες υπήρχαν στην περιοχή, είπε να πάει να κάνει μια δωρεά στη WWF...

(κάτι τέτοια σαν αυτά που γράφεις στην τελευταία σου πρόταση διαβάζει ο Τρελάρας και σε γεμίζει μπλε οθόνες....)
:-D Ε, εντάξει... μου θυμίζεις την αδερφή μου: freak με ανεβάζει (όταν είμαι στο linux), corrupted με κατεβάζει (όταν είμαι στα windows).
minas wrote:
Εκεί πραγματικά εκτίμησα το APT, το οποίο όντως ΜΟΥ ΕΛΥΣΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ. Το πιο κοντινό στα Windows είναι τα MSI packages, αλλά δεν έχουν γίνει ακόμα το standard στην εγκατάσταση...
Αν πραγματικά πιστεύεις την παραπάνω πρόταση τότε ίσως να μην έχεις καταλάβει ακόμα την πραγματική δύναμη του APT. Άκου εκεί MSI packages... :smt067 :smt025 :smt026
Το APT και ο Windows Installer δεν λύνουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα (κατ' αρχήν διότι αντιμετωπίζουν προβλήματα διαφορετικών πλατφόρμων). Δεν μπορείς να τα συγκρίνεις άμεσα. Και πάλι, κάτι που δεν έχω ανακαλύψει αν και πως γίνεται, είναι να εγκατασταθεί ενα deb package σε x υπολογιστές αυτόματα. Με τα msi είναι 2 κλικ.
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
User avatar
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 3751
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:42 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Washington DC, USA
Contact:

Post by Einherjar » Thu Jan 27, 2005 11:40 pm

και κάνω mount τα partitions με utf8. Παρ' όλα αυτά φαίνονται κινέζικα
βάλε στο iocharset=iso8859-7
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
User avatar
PaP
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 1077
Joined: Wed Apr 21, 2004 12:06 am
Academic status: Alumnus/a
Location: San Francisco
Contact:

Post by PaP » Fri Jan 28, 2005 12:58 am

msi 2 κλικ ?? και αυτό λέγεται εξέλιξη ? ντροπή ;)
για δείτε αυτό
http://klik.atekon.de/
User avatar
P3
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 2722
Joined: Mon Mar 22, 2004 4:12 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: !! El Paso !!

Post by P3 » Fri Jan 28, 2005 2:30 pm

Μιχάλη νομίζω ότι με έπεισες μετά την εξεταστική να δοκιμάσω να κάνω κι εγώ την εγκατασταση της debian μόνος μου!Δυό φορές με την πολύτιμη βοήθεια του φίλου Einherjar έκανα την αρχή αλλά ποτέ δεν κατάφερα να συνεχίσω να ασχολούμε γιατί αν δεν ξεκινήσεις το στήσιμο μόνος σου (αλλά μόνος σου!)δεν υπάρχει περίπτωση να ασχοληθείς ποτέ σοβαρά!
Ήταν πολύ ενθαρρυντικό το πρώτο ποστ σου!
Καλή δύναμη.........
"Το δικό μου το ποίημα δεν έχει ομοιοκαταληξία.", ο υπογράφων
User avatar
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1363
Joined: Fri Mar 12, 2004 2:00 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: A Galaxy Far, Far Away
Contact:

Post by mikem4600 » Sat Jan 29, 2005 1:12 pm

Πολύ ενδιαφέρον το klik, σαν το ClickOnce του .NET 2.0. Δεν τολμώ όμως να το δοκιμάσω από την 56k γραμμή μου...

Για τα ελληνικά έχω βάλει το iocharset, αλλά ακόμα βλέπω κινέζικα. Έχω την εντύπωση ότι καμία από τις γραμματοσειρές μου δεν υποστηρίζει ελληνικά (=iso8859-7) γιατί όταν διαλέγω αυτό το φίλτρο σε font παραθύρι του gtk+ μου βγαίνουν μόνο 2 άσχετες, μη-TTF. Αυτό βέβαια δεν ξέρω πως γίνεται, μιας και οι γραμματοσειρές των Windows έχουν σίγουρα ελληνικά (τις έχω βάλει και στο Mandrake), και οι άλλες μάλλον έχουν κι αυτές γιατί τις έχω ξαναδει στο Mandrake. Νομίζω ότι έχει κάποια σχέση το ότι επέλεγα use unicode by default στην πρώτη οθόνη εγκατάστασης του Mandrake για να έχω ελληνική υποστήριξη... Ενεργοποίησα και τα ελληνικά στο KDE, εγκατέστησα και διάφορα packages με fonts που ανέφεραν στο debian.gr αλλά τζίφος Καμιά ιδέα σε τι οφείλεται αυτό; Θέλουν καμιά ρύθμιση τα X για να βλέπουν ελληνικά στις γραμματοσειρες;

Άλλο πρόβλημα: το kppp δεν δουλεύει σωστα... αρχικά είχε ρυθμιστεί ο pppd έτσι ώστε να μην κάνω μόνο εγώ authentication στον server, αλλά κι ο server σε εμένα (λες και υπήρχε ποτέ περίπτωση να μου κάνει authenticate ο server της HOL - πραγματικά δεν ξέρω με ποια λογική βγαίνουν αυτά τα defaults....). Τώρα συνεχίζει το handshaking λίγο παραπέρα, αλλά στο log on to network ο pppd ψοφάει επιστρέφοντας error code 10. Αυτό, λέει, σημαίνει ότι δεν του έδωσε ρυθμίσεις ο server. Στα Windows (και στο Mandrake) πως δίνει;... Καμιά ιδέα και γι' αυτό; Θα δοκιμάσω να βγάλω εντελώς το options αρχείο του pppd (το είδα αυτό σε ένα help file), γιατί αν τα defaults είναι όλα σαν το authentication δεν πρόκειται να δουλέψει τίποτα.

Επίσης, απ' ότι φαίνεται και τον εκτυπωτή (hp 940c) πρέπει να τον βάλω με τη μέθοδο do-it yourself μιας και δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι υπάρχει. Θα ακολουθίσω τα links του hdkiller σε ένα άλλο thread (η hp βγάζει και drivers για linux?!?).

Κάτι άλλο που είδα και έπεσα από τα σύννεφα: έκανα κλικ σε ενα από τα λιγα wma που είχα στο δίσκο μου, και αυτό άνοιξε με τον default audio player του KDE (νομίζω ήταν το noatun) και έπεξε κανονικά!! Χωρίς να έχω κάνει καμία ρύθμιση, και χωρίς να έχω εγκαταστήσει τίποτα extra! Μου φαίνεται και αυτοί της debian είναι εξίσου corrupted...
p3 wrote:Μιχάλη νομίζω ότι με έπεισες μετά την εξεταστική να δοκιμάσω να κάνω κι εγώ την εγκατασταση της debian μόνος μου!Δυό φορές με την πολύτιμη βοήθεια του φίλου Einherjar έκανα την αρχή αλλά ποτέ δεν κατάφερα να συνεχίσω να ασχολούμε γιατί αν δεν ξεκινήσεις το στήσιμο μόνος σου (αλλά μόνος σου!)δεν υπάρχει περίπτωση να ασχοληθείς ποτέ σοβαρά!
Ήταν πολύ ενθαρρυντικό το πρώτο ποστ σου!
Καλή δύναμη.........
Δοκίμασέ το... Πέρα από χρόνο μάλλον δεν χάνεις τίποτα... ;) Έχε όμως κι έναν δεύτερο υπολογιστή για να ψάχνεις στο γούγλη... :!:
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Post by HdkiLLeR » Sat Jan 29, 2005 1:55 pm

mikem4600 wrote: Για τα ελληνικά έχω βάλει το iocharset, αλλά ακόμα βλέπω κινέζικα. Έχω την εντύπωση ότι καμία από τις γραμματοσειρές μου δεν υποστηρίζει ελληνικά (=iso8859-7) γιατί όταν διαλέγω αυτό το φίλτρο σε font παραθύρι του gtk+ μου βγαίνουν μόνο 2 άσχετες, μη-TTF. Αυτό βέβαια δεν ξέρω πως γίνεται, μιας και οι γραμματοσειρές των Windows έχουν σίγουρα ελληνικά (τις έχω βάλει και στο Mandrake), και οι άλλες μάλλον έχουν κι αυτές γιατί τις έχω ξαναδει στο Mandrake. Νομίζω ότι έχει κάποια σχέση το ότι επέλεγα use unicode by default στην πρώτη οθόνη εγκατάστασης του Mandrake για να έχω ελληνική υποστήριξη... Ενεργοποίησα και τα ελληνικά στο KDE, εγκατέστησα και διάφορα packages με fonts που ανέφεραν στο debian.gr αλλά τζίφος Καμιά ιδέα σε τι οφείλεται αυτό; Θέλουν καμιά ρύθμιση τα X για να βλέπουν ελληνικά στις γραμματοσειρες;
Βάλε το πακέτο msttcorefonts. Επίσης δοκίμασε και το aptitude σαν εργαλείο είναι τέλειο εάν μάθεις να το χειρίζεσαι για εύκολες εισαγωγές - εξαγωγές. Για να ρυθμίζεις τα locales σωστά αλλά και οποιοδήποτε package χρησιμοποίησε το dpkg-reconfigure <package> στην συγκεκριμένη περίπτωση dpkg-reconfigure locales.
mikem4600 wrote: Άλλο πρόβλημα: το kppp δεν δουλεύει σωστα... αρχικά είχε ρυθμιστεί ο pppd έτσι ώστε να μην κάνω μόνο εγώ authentication στον server, αλλά κι ο server σε εμένα (λες και υπήρχε ποτέ περίπτωση να μου κάνει authenticate ο server της HOL - πραγματικά δεν ξέρω με ποια λογική βγαίνουν αυτά τα defaults....).
Το βρίσκω απόλυτα λογικό. Είναι default για auth server γιατί οι περισσότερες χώρες όπως ξέρεις έχουν ήδη ευρυζωνικές ή άλλου τύπου συνδέσεις οπότε το dialup μερικοί κάγκουρες το χρησιμοποιούν ακόμη...καλή ώρα εμείς :). Η πιο συνιθισμένη περίπτωση είναι να στήσει μια εταιριούλα έναν auth server και να χρησιμοποιεί και callback.
mikem4600 wrote: Τώρα συνεχίζει το handshaking λίγο παραπέρα, αλλά στο log on to network ο pppd ψοφάει επιστρέφοντας error code 10. Αυτό, λέει, σημαίνει ότι δεν του έδωσε ρυθμίσεις ο server. Στα Windows (και στο Mandrake) πως δίνει;... Καμιά ιδέα και γι' αυτό; Θα δοκιμάσω να βγάλω εντελώς το options αρχείο του pppd (το είδα αυτό σε ένα help file), γιατί αν τα defaults είναι όλα σαν το authentication δεν πρόκειται να δουλέψει τίποτα.
Κάνε ένα cat /var/log/messages | tail και Post το αποτέλεσμα. Το kppp είναι απλό wrapper για να ψωφάει ο pppd κάποιο prob θα παίζει. Έχω κάνει παλιότερο post http://venus.cslab.aueb.gr/forum/viewtopic.php?t=584 με εν-γένει debian - way config του ppp. Μήπως άλλαξες kernel(έκανες compile τον δικό σου;);
mikem4600 wrote: Κάτι άλλο που είδα και έπεσα από τα σύννεφα: έκανα κλικ σε ενα από τα λιγα wma που είχα στο δίσκο μου, και αυτό άνοιξε με τον default audio player του KDE (νομίζω ήταν το noatun) και έπεξε κανονικά!! Χωρίς να έχω κάνει καμία ρύθμιση, και χωρίς να έχω εγκαταστήσει τίποτα extra! Μου φαίνεται και αυτοί της debian είναι εξίσου corrupted...
Χαλάνε την πιάτσα :)...Δοκίμασε και το mplayer. Στο debian.gr θα βρείς και τα sources που πρέπει να περάσεις στο sources.list για να το πάρεις με το apt-get/aptitude κλπ κλπ.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
User avatar
minas
byte level
byte level
Posts: 63
Joined: Mon May 03, 2004 2:22 pm
Location: Milky Way

Post by minas » Sat Jan 29, 2005 5:12 pm

Εγκατάσταση ελληνικών γραμματοσειρών --> http://maxairas.hyperserver.net/Debian_ ... n_tips.php

Για τον εκτυπωτή --> CUPS(και όχι μόνο) , Foomatic http://www.linuxprinting.org/

Γενικά μιλώντας :
The Linux Documentation Project --> http://www.tldp.org/
Ελληνική Linux κοινότητα με οδηγίες --> http://www.linux.gr
User avatar
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1363
Joined: Fri Mar 12, 2004 2:00 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: A Galaxy Far, Far Away
Contact:

Post by mikem4600 » Mon Jan 31, 2005 2:18 pm

minas wrote:Εγκατάσταση ελληνικών γραμματοσειρών --> http://maxairas.hyperserver.net/Debian_ ... n_tips.php
Τώρα έχω και ελληνικά! Τελικά ήταν τα locales. Thanks, Μηνα, hd! :)

Επίσης, εγκατέστησα το cups και εγκατέστησα τον εκτυπωτή μου μέσα από το wizard του KDE (γεια σου ρε θείε Μπίλυ, παντού εισαι!!). Από τους 3 drivers ευτυχώς δούλεψε ο ένας.
HdkiLLeR wrote:Κάνε ένα cat /var/log/messages...

Code: Select all

Jan 29 20:29:16 seaquest-deb kernel: PPP generic driver version 2.4.2
Jan 29 20:29:16 seaquest-deb pppd[4352]: pppd 2.4.2 started by mike, uid 1000
Jan 29 20:29:16 seaquest-deb pppd[4352]: Using interface ppp0
Jan 29 20:29:16 seaquest-deb pppd[4352]: Connect: ppp0 <--> /dev/ttyS0
Jan 29 20:29:46 seaquest-deb pppd[4352]: LCP: timeout sending Config-Requests 
Jan 29 20:29:46 seaquest-deb pppd[4352]: Connection terminated.
Jan 29 20:29:46 seaquest-deb pppd[4352]: Exit. 
Επίσης, προσπαθώ να εγκαταστήσω τον driver της nVidia αλλά δεν βρίσκει το source του πυρήνα (2.6.8 ). Εγκατέστησα το αντίστοιχο πακέτο, αλλά απλώς μου έβαλε ένα συμπιεσμένο (tar.gz νομίζω), το οποίο έκανα extract, έδωσα το path του στο setup αλλά δεν του έκανε (νομίζω version mismatch...). Θα δοκιμάσω τον τελευταίο driver μπας και έχει precompiled header...
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
User avatar
minas
byte level
byte level
Posts: 63
Joined: Mon May 03, 2004 2:22 pm
Location: Milky Way

Post by minas » Mon Jan 31, 2005 3:23 pm

Επίσης, προσπαθώ να εγκαταστήσω τον driver της nVidia αλλά δεν βρίσκει το source του πυρήνα (2.6.8 ). Εγκατέστησα το αντίστοιχο πακέτο, αλλά απλώς μου έβαλε ένα συμπιεσμένο (tar.gz νομίζω), το οποίο έκανα extract, έδωσα το path του στο setup αλλά δεν του έκανε (νομίζω version mismatch...). Θα δοκιμάσω τον τελευταίο driver μπας και έχει precompiled header...
Εγκατάστησε (ή απλά αποσυμπίεσε αφού το κατεβάσεις από http://www.kernel.org) το source code της έκδοσης του πυρήνα που έχεις στο σύστημά σου. Μετά φτιάξε ένα το soft link /usr/src/linux να δείχνει στον κατάλογο αυτόν. Μετά τρέξε το script της NVIDIA.

Με uname –a βλέπεις τι έκδοση πυρήνα τρέχεις.
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Post by HdkiLLeR » Mon Jan 31, 2005 6:50 pm

Ναι όντως όπως αναφέρει και ο minas παραπάνω θέλει τα sources του kernel σου στο /usr/src/linux και μάλιστα τα sources του kernel που έχεις εγκατεστημένου(nvidia suckzzz). Τέσπα όσον αφορά το θέμα με το ppp το LCP βλέπω βαράει time-out γι' αυτό σε γειώνει. Για ψάξε λίγο τα options του. Το call πως το κάνεις με pon/poff ή με το kppp; Ακολούθησες καθόλου τα βήματα που είχα postάρει εδώ: http://venus.cslab.aueb.gr/forum/viewtopic.php?t=584 ;
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
User avatar
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1935
Joined: Fri Jul 30, 2004 7:12 am
Location: There and Back Again

Post by AnINffected » Thu Feb 03, 2005 4:30 am

:pale: Δύσκολη δουλειά με περιμένει...
Είχα χάσει και το πρώτο κομμάτι του debiday με την εγκατάσταση...
Παρ'όλα αυτά, ανυπομονώ!
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace


Θέλω και εγώ να παίξω D&D λέμε!!! :-( :-(
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Post by HdkiLLeR » Thu Feb 03, 2005 12:28 pm

Μάλλον θα κάνουμε και 2ο οπότε μπορείς να παρεβρεθείς τότε.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
User avatar
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1935
Joined: Fri Jul 30, 2004 7:12 am
Location: There and Back Again

Post by AnINffected » Sat Feb 05, 2005 4:03 am

:smt023
Συγχαρητήρια και πάλι για την όρεξη/αντοχή σας! :smt038
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace


Θέλω και εγώ να παίξω D&D λέμε!!! :-( :-(
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Post by HdkiLLeR » Sat Feb 05, 2005 11:53 am

Καλά κάτσε ντε δεν είναι και σταντέ :) :)
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Post Reply

Return to “Λειτουργικά συστήματα”