Page 1 of 1

Windows HPC

Posted: Wed May 26, 2004 11:23 pm
by jimmyD
Νέα Υόρκη : H Microsoft συγκρότησε ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη νέας έκδοσης του λειτουργικού συστήματος Windows που θα τρέχει σε υπερυπολογιστές και συστοιχίες μικρότερων συστημάτων, έγινε γνωστό από πηγές του CNet.com. Η εταιρεία θα έχει πάντως να αντιιμετωπίσει τον ισχυρό ανταγωνισμό του Linux, που ήδη χρησιμοποιείται ευρέως σε συστήματα υψηλών επιδόσεων.

Σύμφωνα με στέλεχος της Microsoft, το λειτουργικό θα ονομάζεται Windows Server High Performance Computing Edition (Windows HPC) και θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, να συνδέονται προσωπικοί υπολογιστές σε συστοιχίες συστημάτων για να εκμεταλλεύονται την επεξεργαστική ισχύ τους.

Οι συστοιχίες (clusters) είναι ομάδες συνδεδεμένων υπολογιστών που λειτουργούν παράλληλα, συνιστώντας ένα ισχυρότερο σύστημα. Tα τελευταία χρόνια οι συστοιχίες κερδίζουν έδαφος σε σχέση με τους τεράστιους υπολογιστές που περιλαμβάνουν εκατοντάδες ή χιλιάδες επεξεργαστές.

Σήμερα, μόνο δύο από τα συστήματα στη λίστα με τους 500 ισχυρότερους υπερυπολογιστές τρέχουν Windows. Το Linux, αντίθετα, που ανήκει στην κατηγορία του «ανοιχτού λογισμικού» και αναπτύσσεται ελεύθερα από προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο, επικρατεί στο Top500. Περιβάλλον Linux χρησιμοποιούν πέντε από τα δέκα ισχυρότερα συστήματα.

Για παράδειγμα ο Thunder, ο δεύτερος ταχύτερος υπερυπολογιστής του κόσμου, που βρίσκεται στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στις ΗΠΑ, τρέχει το Red Hat Enterprise Linux σε 512 επιμέρους διακομιστές.

'Oμως το Windows Server HPC ίσως έχει σημαντικά πλεονεκτήματα να προσφέρει:

-Τα συστήματα που τρέχουν το λειτουργικό θα μπορούν να συνδέονται εύκολα σε προσωπικούς υπολογιστές, προσφέροντας έτσι τεράστια επεξεργαστική ισχύ σε μεμονωμένους χρήστες -για παράδειγμα, όσους δουλεύουν σε περίπλοκα φύλλα του Excel.-H Μicrosoft θα μπορούσε σχετικά εύκολα να αναπτύξει για το Windows HPC τα δημοφιλή προγραμματιστικά εργαλεία της.-Η εταιρεία θα μπορούσε επίσης να αναπτύξει λογισμικό που θα επιτρέπει να αξιοποιείται η επεξεργαστική ισχύς υπολογιστών συνδεδεμένων σε δίκτυα την ώρα που οι υπολογιστές αυτοί δεν χρησιμοποιούνται (καταμερισμένη εργασία).-Το δημοφιλές λογισμικό βάσης δεδομένων SQL Server μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να τρέχει και σε υπερυπολογιστές.

Η Microsoft αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει το χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη των Windows HPC, όμως το πρόγραμμα ανάπτυξης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Η επόμενη έκδοση των Windows, με την κωδική ονομασία Longhorn, αναμένεται να κυκλοφορήσει σε έκδοση για διακομιστές το 2007.

πηγή pathfinder

έχει αραγε ελπίδες ???

Posted: Thu May 27, 2004 12:41 am
by HdkiLLeR
Ελπίδες να βγεί έχει και μάλιστα πολλές μιας και σε SMP support χάνουν αρκετά τα win. Τώρα για το τί ψάρια θα πιάνουν επιφυλάσσομαι μιας και δνε νομίζω να εμφανιστεί κάτι καινοτόμο.

Re: Windows HPC

Posted: Thu May 27, 2004 3:05 pm
by theo_
jimmyD wrote: Σήμερα, μόνο δύο από τα συστήματα στη λίστα με τους 500 ισχυρότερους υπερυπολογιστές τρέχουν Windows. Το Linux, αντίθετα, που ανήκει στην κατηγορία του «ανοιχτού λογισμικού» και αναπτύσσεται ελεύθερα από προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο, επικρατεί στο Top500. Περιβάλλον Linux χρησιμοποιούν πέντε από τα δέκα ισχυρότερα συστήματα.

Για παράδειγμα ο Thunder, ο δεύτερος ταχύτερος υπερυπολογιστής του κόσμου, που βρίσκεται στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στις ΗΠΑ, τρέχει το Red Hat Enterprise Linux σε 512 επιμέρους διακομιστές.
Jimmy θυμάσαι πριν πολυ καιρό μία διαφωνία μας για το τι πλατφόρμα έχουν server και mainframes!!!
:twisted: :) ;)

Posted: Thu May 27, 2004 3:28 pm
by HdkiLLeR
btw:

Το Τμήμα Ενέργειας του Αμερικανικού Εθνικού Εργαστηρίου «Argonne» έχει στήσει το μεγαλύτερο σύστημα υπερυπολογιστών του μια ένα cluster 256 υπολογιστών, βασισμένων σε αρχιτεκτονική της Intel, και με λειτουργικό σύστημα το Linux. Η συστάδα ονομάστηκε «Chiba City» ­το όνομα της φουτουριστικής πόλης που περιγράφεται στη νουβέλα του William Gibson «Νευρομάντης»­. Κάθε cluster node έχει δύο επεξεργαστές, οπότε το όλο σύστημα έχει συνολικά 512 κεντρικές μονάδες επεξεργασίας. Η διαχείριση της συστάδας θα γίνεται από διακομιστές της σειράς Netfinity της IBM(σαν τους serveράκους που είναι στο cslab2 - τα μαύρα),οι οποίοι, μεταξύ άλλων, θα παρέχουν και δυνατότητες οπτικής αναπαράστασης δεδομένων (data visualization).

Posted: Fri May 28, 2004 1:24 am
by jimmyD
Και βέβαια θυμάμαι. Συγκεκριμένα έλεγα πως εταιρίες είναι διστακτικές απέναντι στο open source λόγω ελιπούς υποστήριξης και προτιμούν πιο επίσημες λύσεις όπως το Solaris της Sun . Το σκηνικό αλλάζει τελευταία μετά τη μεταστροφή της Red Hat προς τις εταιαρίες και την παροχή υποστήριξης μαζί με το λογισμικό της.

http://venus.cslab.aueb.gr/forum/viewtopic.php?t=271

Εδώ αναφέρεται πως δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο linux για χρήση σε κυβερνητικές-στρατιωτικές εφαρμογές και προτιμάται το παλιό καλό δοκιμασμένο UNIX

Posted: Fri May 28, 2004 2:36 am
by HdkiLLeR
Το βασικό πρόβλημα του support σε τέτοια θέματα είναι πως δεν υπάρχει υποστήριξη με την έννοια του help desk. Σε open-source λύσεις η υποστήριξη είναι σαφώς μεγαλύτερη αλλά διάσπαρτη πράγμα που απαιτεί το συνεχές ψάξιμο(σε mail-lists,news,pages κλπ κλπ) για να βρείς κάτι. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει και εξειδικευμένο προσωπικό τότε δύσκολα υοθετείται κάτι τέτοιο γιατί περισσότερα προβλήματα θα έφερνε παρά λύσεις. Ευτυχώς που πλέον σε κάθε παρόμοια με την παραπάνω περίπτωση υπάρχουν στελέχη που γνωρίζουν/έχουν δουλέψει με open-source και γι'αυτό πλέον το χρησιμοποιούν αποδοτικά.