Page 1 of 1

Format στο win partition.Θα χάσω το grub;

Posted: Mon Sep 11, 2006 9:05 pm
by xrokos
Παιδιά θέλω να βάλω ξανά τα XP και αναρωτιέμαι αν θα χαθεί το grub και δε θα μπορώ να μπω στο kubuntu. Πού σώζεται; Να κάνω backup στο grub;

Posted: Mon Sep 11, 2006 9:16 pm
by Babedacus
Ναι! Την πάτησα κι εγώ πριν κάμποσο καιρό και έπρεπε να βάλω live CD να κάνω su και με πολύ κόπο (chmod) και mounting να βρω το linux λειτουργικό και τα αρχεία μου.Αλλά μάλλον μπορείς να εγκαταστήσεις το grub από το live CD του kubuntu.Δεν είμαι σίγουρος όμως.Ας πουν και οι γκουρούδες του forum.

Posted: Mon Sep 11, 2006 9:37 pm
by jimmyD
Ναι θα χάσεις το grub. H διαδικασία από κονσόλα με ένα live cd περιγράφεται εδώ : http://venus.cslab.aueb.gr/forum/viewto ... c&start=15

Αν έχεις την πρόσφατη έκδοση του kubuntu (6.06 dapper) τότε το cd είναι live και κάπου είχα διαβάει ότι έχει αυτοματοποιημένη διαδικασία επαναφοράς του grub. Οπότε τρέχτο και λογικά θα είναι συντόμευση στο desktop , κάτι σαν RestoreGrubScript

Posted: Mon Sep 11, 2006 9:54 pm
by xrokos
Ok thanks jimmy θα δω και αν είναι postarw!

Posted: Fri Sep 22, 2006 2:58 pm
by xrokos
Λοιπον μπηκα με live cd και έκανα

Code: Select all

grub
root (hd0,3)
setup (hd0)

μου επανέφερε το grub αλλά όταν πατάω να μπω στο kubuntu δε μπορεί να κάνει mount.Τι φταίει;

Posted: Fri Sep 22, 2006 4:11 pm
by HdkiLLeR
Τι δεν κάνει mount; Ο kernel δεν φορτώνει καθόλου ή φορτώνει και όταν πάει να κάνει mount το root filesystem κάνει fail; Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Posted: Fri Sep 22, 2006 4:16 pm
by xrokos
Πατάω την επιλογή στο grub και αμέσως μου βγάζει ότι δε μπορεί να κάνει mount το kernel.

Posted: Fri Sep 22, 2006 6:21 pm
by HdkiLLeR
Οκ λοιπόν το πρόβλημα σου είναι ότι δεν μπορεί να κάνει load τον kernel. Mount είναι άλλο πράγμα. Anw για πες λίγο την δομή του δίσκου σου (πόσα partitions, τι filesystem στο καθένα κλπ). Επίσης εάν θυμάσαι που και ποιός είναι ο kernel που έκανες load; πχ /boot/vmlinuz-2.6.17?

Posted: Sat Sep 23, 2006 7:53 pm
by xrokos
Να αγαπητέ "φονιά" αυτά που ζήτησες.

Image
Image

Posted: Sun Sep 24, 2006 11:29 pm
by HdkiLLeR
Λοιπόν κοίταξε τα πράγματα είναι λίγο μπάχαλο. Καταρχάς απ ότι βλέπω και στην παράμετρο root= (η παράμετρος αυτή ορίζει που είναι το root partition του linux - δηλαδή το /) κάτι λάθος παίζει μιας και δεν υπάρχει /dev/sda4 - το sda4 είναι extended και μάλιστα έχει μέσα τα δύο logical sda5 και sda6. Απ' ότι βλέπω έχεις δύο linux partitions (sda2 και sda3) ποιό απο αυτά είναι το root partition (/ - ειναι αυτό που έχει μέσα τα βασικά directories .../bin, /etc/...κλπ κλπ);

Και επίσης σε ποιό partition απο τα δύο βρίσκεται το /boot? γιατί μέσα εκεί βρίσκεται ο kernel σου. Εάν δεν θυμάσαι δεν πειράζει θα το κάνουμε κάπως ad-hoc :) :)

Posted: Mon Sep 25, 2006 2:52 pm
by xrokos
Τώρα που το λες βλέπω και εγώ το μπάχαλο και δε θυμάμαι και πότε το έκανα! Λοιπόν για πες extended τι εστί; Το root partition είναι το sda3 που το έχω μαρκάρει, βέβαια και στο άλλο είχα βάλει μια έκδοση του ubuntu αλλά την αχρήστεψα(μη ρωτάς πώς!) και το έχω απλώς ως αποθήκη το sda2. Τώρα το sda4 δεν ξέρω που κολλάει! Επίσης άσχετο είχα βάλει και pic στο grub.

Posted: Tue Sep 26, 2006 2:28 am
by HdkiLLeR
Ωραία λοιπόν:

1)Κάνε boot
2)Όταν ξεκινήσει το grub και σου βγάλει τις επιλογές σου πήγαινε στο linux (θα λέει kubuntu κλπ κλπ).
3)Το επιλέγεις (γίνεται άσπρη η επιλογή - δεν πατάς enter) και πατάς e
4)Επιλέγεις ξανά το root (hd0,3) και πατάς e
5)Αλλάζεις το root (hd0,3) σε (hd0,2) και πατάς Enter
6)Επιστρέφεις στην προηγούμενη οθόνη πλέον το root (hd0,3) πρέπει να έχει γίνει hd(0,2)
7)Επιλέγεις το kernel /boot/vmlinuz... και πατάς e
8)Αλλάζεις το root=/dev/sha4 σε /dev/sha3 και πατάς Enter
9)Είσαι πάλι πίσω (και έχει αλλάξει και το root= πλέον)
10)Πατάς ESC επιλέγεις τον kernel που διορθώναμε (Kubuntu...) και πατάς Enter

Μετά το boot vi /boot/grub/menu.lst και περνάς ξανά τις αλλαγές στο config file (αλλάζεις το hd0,3 σε hd0,2 και το root=) κάνεις save και μετά σε κάθε επανεκίνηση θα είσαι οκ. Εννοείται αντί για vi άνοιξε το με ότι θέλεις.

Σχετικά με το extended partition δεν είναι τπτ το ιδιαίτερο. Απλά σε κάθε hdd μπορείς να έχει δύο είδη partition. Primary ή Extended. Primary όμως μπορείς να έχεις μόνο 4. Οπότε για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα υπάρχει το extended partition (και πάλι μπορείς να έχεις μέχρι 4 extended partition) αλλά κάθε extended partition μπορεί να έχει μέσα logical drives (κανονικά - "sub" partitions) τα οποία μπορούν να είναι όσα θέλεις. Τελικά στο software αυτό είναι trasparent...Εάν είσαι σε primary ή logical.

Posted: Tue Sep 26, 2006 7:13 pm
by xrokos
HdkiLLeR ευχαριστώ! Υπόσχομαι να είμαι καλό παιδί και να μάθω περισσότερα! :-D

Posted: Tue Sep 26, 2006 7:27 pm
by HdkiLLeR
Any time