Page 1 of 1

Ένα linux, μα πιο linux?

Posted: Wed Feb 28, 2007 11:29 pm
by Silver
Ξεκίνησα τα πρώτα μου βήματα στο linux εδώ και 1 μήνα περίπου (να είμαι προετοιμασμένος για τα λειτουργικά :-D ). Χρησιμοποιώ τη διανομή ubuntu 6.06 . Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος (αν υποστήριζε και ntfs όπως το knoppix θα ήταν ακόμα καλύτερη). Έχει κανείς να προτείνει κάποια άλλη διανομή;

Posted: Thu Mar 01, 2007 1:29 am
by AmmarkoV
Όλα τα Linux υποστηρίζουν NTFS read (και write αλλά χωρίς εγγυήσεις καθώς η M$ δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το File System) απλά ίσως by default δεν ενεργοποιείται..
Μια χαρά είναι το Ubuntu , βέβαια αν θές να ψαχτείς και δεν βαριέσαι τα setups :) προτείνω να δείς και το SuSE 10.2 (με XGL ,το προτείνει και η Microsoft :) ) ή το Gentoo!

Posted: Thu Mar 01, 2007 2:03 am
by sudtuwup
Freebsd gentoo. Για πολυ καψιμο.

Posted: Thu Mar 01, 2007 2:09 am
by jimmyD
Καλά είσαι με ubuntu άραξε. Ntfs υποστηρίζει 1000% τα βρίσκει και μόνο του και στα βάζει στα storage media. Για περιέγραψε μας το πρόβλημα δώσε και το output του dmesg

Poia Linux?!

Posted: Thu Mar 01, 2007 3:30 pm
by specton
Paidia, opos egrapsa prin, exo kanei egkatastasi ta Ubuntu 6.10
Mou espasan ta neura (eimai kai asxetos apo Linux).. Alla oute mp3 oute tipota mporousa na akouso! Oute na kano egkatastasi ta applications apo to CD.. Leo na balo ta Kubuntu, exo akousei oti exoun perissoteres efarmoges ktl!!
Proteinete mipos kati allo? Tora ekana switch se Linux, na balo mipos mia pio friendly-Windows distro?

Kai pali signomi gia ta greeklish mou...

Posted: Thu Mar 01, 2007 3:37 pm
by Silver
Στο media το μόνο που μου έχει είναι το cdrom0. μία συντόμευση για το cdrom και το usb flash όταν το έχω συνδεδεμένο. Στον υπολογιστή μου εμφανίζει τα 2 ntfs partitions που έχω αλλά δεν τα ανοίγει.
Για περιέγραψε μας το πρόβλημα δώσε και το output του dmesg
Φαντάζομαι εννοείς το μήνυμα που μου εμφανίζει "Αδυναμία προσάρτισης του συγκεκριμένου τόμου"

Posted: Thu Mar 01, 2007 3:42 pm
by P@radox
Δεν είμαι τρελλός γνώστης των linux.. και εγώ τωρα αρχίζω... μπορώ όμως να προτείνω OpenSuse 10.2.. μιλάμε φυσάει..!

Posted: Thu Mar 01, 2007 5:14 pm
by jimmyD
@spectron δες εδώ

Posted: Thu Mar 01, 2007 5:52 pm
by Silver
Τhnx JimmyD.
Suse 10.2 και openSuse 10.2 σε τι διαφέρουν; Και πιο θεωρείται εσείς ως χρήστες το καλύτερο πλεονέκτημα τους;

Posted: Fri Mar 02, 2007 1:35 am
by AmmarkoV
Βασικά OpenSuSE υποτίθεται οτι είναι το open source SuSE , ενώ SuSE η διανομή που την αγοράζεις και την εγκαθιστάς σαν τα Windows (αλλά έχει εκτυπωμένο Manual,επειδή είναι precompiled , έχει υποστήριξη για mp3 flash κτλ χωρίς να βάζεις εσύ extra βιβλιοθήκες,τεχνική υποστήριξη, online updates κτλ)..
Ουσιαστικά το ίδιο είναι αν ψάχνεσαι , απλά το σκέτο SuSE ενδείκνειται και προορίζεται πιο πολύ για επιχειρήσεις...

Posted: Fri Mar 02, 2007 2:19 pm
by fo@
Προσωπικά χρησιμοποιώ Fedora 6 αντιστοιχο του OpenSuse και είμαι αρκετά ικανοποιημένος. Μάλιστα εδώ και ένα χρόνο είναι το βασικό μου λειτουργικό χωρίς κανένα σύνδρομο στέρησης από τα Windows.

Το κακό είναι ότι δεν έρχεται με default υποστήριξη πολυμεσικών εφαρμογών αλλά μπορείς εύκολα να προσθέσεις ότι είναι πρακτικά διαθέσιμο με τη χρήση μη standard repositories όπως το Livna.

Βέβαια σε αυτό το σημείο θα τονίσω πόσο σημαντική είναι μια ευρυζωνική δικτυακή σύνδεση. Η 768 DSL που έχω με καλύπτει σε αυτό το θέμα με το παραπάνω.

Οσον αφορά το ntfs υπάρχει το ntfs-3g project που πλέον υποστηρίζει αξιόπιστα εγγραφή σε ntfs filesystems. Το έχω δοκιμάσει προσωπικά χωρίς κανένα προβλήμα.

Συμβουλή μου είναι ότι διανομή και να επιλέξεις Silver να αφιερώσεις χρόνο για να τη μάθεις καλά. Μπορεί κάποια να φαίνεται πως έχει μειονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες αλλά με λίγο ψάξιμο θα μπορέσεις να τη ρυθμίσεις απόλυτα στις προσωπικές σου ανάγκες.

Επίσης νομίζω ότι όλες υποστηρίζουν αυτόματη ενημέρωση λογισμικού οπότε και με λίγη υπομονή θα έχεις πρόσβαση στο λογισμικό και στα features που για την ώρα μπορείς να δεις ότι διαθέτουν οι υπόλοιπες διανομές.

Posted: Fri Mar 02, 2007 3:29 pm
by lumenintervalum
http://www.instalinux.com/ δείτε εδώ...

Posted: Fri Mar 02, 2007 4:52 pm
by P@radox
Ο μόνος λόγος που πρότεινα το OpenSuse είναι γιατι πιστέυω οτι είναι ότι καλύτερο για αρχάριο.. και η έκδοση 10.2 απέχει μακράν απο τις προηγούμενες..!

Αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει τα νέυρα του με linux ας κάνει μια βουτιά στα Slackware.. (!!!!)..

Posted: Sat Mar 03, 2007 10:34 am
by HdkiLLeR
P@radox wrote: Αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει τα νέυρα του με linux ας κάνει μια βουτιά στα Slackware.. (!!!!)..
Κοίταξε να δεις το Slack δεν έχει κάτι δύσκολο στην ουσία του. Το μόνο του πρόβλημα είναι ότι δεν έχει package management και τα πάντα πρέπει να τα κάνεις compile και install απο τα sources μόνος σου. Συνεπώς κάποιος θα δυσκολευτεί εάν δεν νιώθει τι είναι library, πως θα δουλέψει το make, τι είναι compile και εάν δεν έχει εμπειρία με C/C++ compilatios. Σίγουρα δεν είναι για users (θα έλεγα περισσότερο users/developers) αλλά υπάρχουν τραγικότερες distros (βλέπε Fedora)

Posted: Wed Mar 07, 2007 12:40 am
by Silver
Από όσο ξέρω, για τα "Λειτουργικά Συστήματα" πολλοί φοιτητές είχαν κατεβάσei μια έκδοση του knoppix (την 3.6 νομίζω). Κατέβασα την 5.1.1 σε dvd. Φοβερή διανομή μόνο που δεν μου βρίσκει το router!!! Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που πολλοί φοιτητές χρησιμοποίησαν το knoppix;

Posted: Wed Mar 07, 2007 2:35 am
by jimmyD
Προτείνεται γιατί είναι μια Live διανομή και δε θέλει εγκατάσταση (αν και μπορεί να γίνει κι αυτό). Φυσικά καλό είναι αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί λίγο σοβαρά με το θέμα να εγκαταστήσει κανονικά μια διανομή στον υπολογιστή του και κατά τη γνώμη μου την (k)-ubuntu .