LinuX....???

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν λειτουργικά συστήματα (Linux, *BSD, MacOS, Windows, κτλ.) .
User avatar
Silver
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 452
Joined: Tue Jun 13, 2006 3:22 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Inside Maniac Mansion ,try to take on the world

Re: LInuX....???

Post by Silver » Thu Apr 24, 2008 5:36 pm

Από ότι έχω διαβάσει δεν θα διαφέρει πολύ από το 7.10 (όχι εξωτερικά τουλάχιστον).
Αυτό που ελπίζω είναι να έχουν βάλει περισσότερους οδηγούς και καλύτερη υποστήριξη στους φορητούς.
Εγώ θα τα δοκιμάσω στον φορητό στις διακοπές (αρκεί να εγκαταστηθούν!!!)
User avatar
Ισοβίτης
Venus Former Team Member
Posts: 1262
Joined: Sat Apr 21, 2007 5:45 pm
Gender:
Location: Πίσω από τα σίδερα
Contact:

Re: LInuX....???

Post by Ισοβίτης » Thu Apr 24, 2008 6:25 pm

Πράγματι, έχω την τελευταία beta στο φορητό μου και είναι μια χαρά μέχρι στιγμής, χωρίς κανένα πρόβλημα. Όποτε βρω χρόνο θα περάσω τη stable έκδοση στο desktop.

Ας ελπίσουμε να υπάρχουν και drivers που δεν υποστηρίζονταν στην έκδοση 7.10 :roll: ...
Συγχώρα με που δεν καταλαβαίνω τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί...

Image

Find me: Image Image Image Image Image
User avatar
gasparosoft
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1920
Joined: Fri Oct 19, 2007 8:03 pm

Re: LInuX....???

Post by gasparosoft » Thu Apr 24, 2008 6:44 pm

ultimate_aektzis wrote:Στην αμερικη εινια 7 το πρωι τωρα.Σιγα μν ξυπνησουν για να σου δωσουν εσενα τα ubuntu :smt016 :smt016
Όπως λέει και ο Punisher το Ubuntu όχι τα... :-p
User avatar
cyberpython
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 654
Joined: Wed Nov 21, 2007 8:18 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Αθηνα
Contact:

Re: LInuX....???

Post by cyberpython » Thu Apr 24, 2008 6:53 pm

gasparosoft wrote:Όπως λέει και ο Punisher το Ubuntu όχι τα... :-p
Βασικά μπορούμε να πούμε το Ubuntu (το Ubuntu Linux) ή η Ubuntu (η διανομή Ubuntu). Και είναι το Linux επειδή είναι το λειτουργικό σύστημα Linux (κανονικά θα έπρεπε να λέμε και το Windows αλλά επειδή είναι στον πληθυντικό η λέξη στα Αγγλικά, το κρατήσαμε και εμείς...) :)
User avatar
Dreamcatcher
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 406
Joined: Sat Sep 22, 2007 10:37 am
Academic status: 3rd year
Gender:

Re: LInuX....???

Post by Dreamcatcher » Thu Apr 24, 2008 9:28 pm

ομολογουμένως τα linux είναι πολύ όμορφα μόλις τα πέρασα και τα χαζεύω.... πολύ φουτεριστικό στυλάκι μου αρέσουν...!!! :-D :-D :-D :-D :-D :-D



Παιδιά helpaρισμα!!! λοιπόν αποφάσισα να τα περάσω και να τα αποθηκεύσω.... ο δίσκος μου είναι 160 gb!
έκανα ένα partition μέσα απο τα linux ένα τον εκατό και ένα που έχει 60 θέλω να βάλω τα linux σε αυτό με τα 60... χώρισα το partition τον 60 σε 55 και 5 γιατί αναφέρει κάτι στην εγκατάσταση για swap partition... λοιπόν 2 οι ερωτήσεις...
1ον τί είναι το σημείο επαφής και πως το σετάρω??
και 2ον πως μπορώ να δώσω αυτό το μικρό partition για την εικονική μνήμη? :smt017 :smt017 δεν βλέπω κάποιο τρόπο να το δώσω μέσα από το μενου εγκατάστασης.. :smt017 :smt017 :smt017
Αν δεν πιστέψεις το Αδύνατο, δεν θα φτάσεις ποτέ στα οριά του το Δυνατό!!!

Dreamcatcher
User avatar
~~Wind~~
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1747
Joined: Thu Nov 30, 2006 1:07 am
Academic status: N>4
Gender:
Location: *void

Re: LInuX....???

Post by ~~Wind~~ » Thu Apr 24, 2008 9:50 pm

σημειο επαφης?? :smt017 !?

το swap ειναι το αντιστοιχο της Virtual memory/pagefile των windows
στην εγκατασταση εχει σε καποιο σημειο να επιλεξεις τα partions και να κανεις mount το τι θα μπει που..
διαλεγεις δλδ οτι στο χ partition θα μπει το "/" στο y το "/home" kok
και που αναμεσα θα υπαρχει και το Swap.
Ετσι ηταν τουλαχιστον στο 7,10.

Εγω ακομα κατεβαζω... :smt012 :-( :-(
ImageImage
Come to foss-aueb ...we have cookies.. yamyam~nomnomnomnomnomnomnomnom
a cookie ~ I will do science to it
User avatar
Dreamcatcher
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 406
Joined: Sat Sep 22, 2007 10:37 am
Academic status: 3rd year
Gender:

Re: LInuX....???

Post by Dreamcatcher » Thu Apr 24, 2008 10:14 pm

για το 7 μιλάω wind!!! ok εκεί λοιπόν που μου λέει για το δίσκο πατάω να το χειριστώ εγώ το θέμα το που θα παει το linuxακι να κάτσει αλλα δεν μου κάθεται... πώς να το σετάρω απλά να επιλέξω το partition των 60 και συνέχεια μετά τα κάνει μόνα του το σημείο επαφής("/") και το swap??? :smt017 :smt017 :smt017 :smt017 :smt017 :smt017 :smt017 :smt017 :smt017 :smt017
Αν δεν πιστέψεις το Αδύνατο, δεν θα φτάσεις ποτέ στα οριά του το Δυνατό!!!

Dreamcatcher
User avatar
~~Wind~~
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1747
Joined: Thu Nov 30, 2006 1:07 am
Academic status: N>4
Gender:
Location: *void

Re: LInuX....???

Post by ~~Wind~~ » Fri Apr 25, 2008 2:39 am

αν και αργησε λιγο η απαντηση :-p
αν επιλεξεις την τελευταια επιλογη, δλδ να φτιαξεις μονος σου τα partitions τοτε φτιαχνεις τα partitions
και οταν επιλεγεις το x partition για να δεις τι επιλογες εχει εχει μια επιλογη αν θυμαμαι καπου στη μεση που σου λεει τι να κανει mount
οταν πατησεις εκει σου βγαζει διαφορες επιλογες ("/","/home","/boot","/usr","/temp","/etc","Swap" κλπ)
κι αναλογα τι θες στο συγκεκριμενο partition βαζεις..

-----

κατι αλλο που σκεφτηκα ειναι οτι εγω εκανα την εγκατασταση με το alternative γιατι το Γραφικο install μου εβγαζε προβληματα
και γενικα θα προτεινα το alternative CD καθως η εγκατασταση ηταν Σημαντικα γρηγοροτερη..

ακομα, γιατι το 7,10? μολις βγηκε το 8.04
ImageImage
Come to foss-aueb ...we have cookies.. yamyam~nomnomnomnomnomnomnomnom
a cookie ~ I will do science to it
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Re: LInuX....???

Post by HdkiLLeR » Fri Apr 25, 2008 3:02 am

Ισοβίτης wrote: Ας ελπίσουμε να υπάρχουν και drivers που δεν υποστηρίζονταν στην έκδοση 7.10 :roll: ...
Αυτό δεν έχει να κάνει με την διανομή. Ούτε καν με την version αυτής. Είναι θέμα kernel και μόνο. Συνεπώς εάν κάνεις upgrade μόνο και μόνο για παραπάνω υποστήριξη αρκεί να μείνεις με την υπάρχουσα distro σου και να φέρεις τον τελευταίο kernel. Η διανομή είναι μόνο το package-management. Δεν έχει να κάνει με υποστήριξη συσκευών/νέα features στο OS κλπ. Όλα αυτά είναι στον kernel και αυτός στο linux είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απο τα X, τα packages που έχεις περάσει και γενικά την distro που χρησιμοποιείς ή την έκδοση της.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
User avatar
~~Wind~~
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1747
Joined: Thu Nov 30, 2006 1:07 am
Academic status: N>4
Gender:
Location: *void

Re: LInuX....???

Post by ~~Wind~~ » Fri Apr 25, 2008 12:17 pm

για το θεμα των partitions και παλι..
μολις εβαλα το καινουργια (8.04) και ιδου τα partitions που ειχα ετοιμα μεν απο πριν αλλα μπορεις να φτιαξει εκεινη τη στιγμη.

partitions

εγκατασταση σε 10' :-D

-------------------

Kαι το πρωτο ποστ απο το καινουργιο Ubuntu!! :-D
Για οσους εχουν μοντεμ (πχ εγω,... ναι μοντεμ εχω..) και θελουν βοηθεια για να συνδεθουν στο internet πειτε μου να σας πω τι εκανα εγω..

καλη εγκατασταση :smt001 :smt023
ImageImage
Come to foss-aueb ...we have cookies.. yamyam~nomnomnomnomnomnomnomnom
a cookie ~ I will do science to it
User avatar
Ισοβίτης
Venus Former Team Member
Posts: 1262
Joined: Sat Apr 21, 2007 5:45 pm
Gender:
Location: Πίσω από τα σίδερα
Contact:

Re: LInuX....???

Post by Ισοβίτης » Fri Apr 25, 2008 3:50 pm

HdkiLLeR wrote:
Ισοβίτης wrote: Ας ελπίσουμε να υπάρχουν και drivers που δεν υποστηρίζονταν στην έκδοση 7.10 :roll: ...
Αυτό δεν έχει να κάνει με την διανομή. Ούτε καν με την version αυτής. Είναι θέμα kernel και μόνο. Συνεπώς εάν κάνεις upgrade μόνο και μόνο για παραπάνω υποστήριξη αρκεί να μείνεις με την υπάρχουσα distro σου και να φέρεις τον τελευταίο kernel. Η διανομή είναι μόνο το package-management. Δεν έχει να κάνει με υποστήριξη συσκευών/νέα features στο OS κλπ. Όλα αυτά είναι στον kernel και αυτός στο linux είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απο τα X, τα packages που έχεις περάσει και γενικά την distro που χρησιμοποιείς ή την έκδοση της.
Μάλιστα... Δηλαδή στα 7.10 είχε αλλάξει ο πυρήνας; Αν θυμάμαι καλά, υποστηρίζονταν περισσότεροι drivers καθώς και δυνατότητα αυτόματου εντοπισμού τους... Ή λέω βλακείες; :-D
Συγχώρα με που δεν καταλαβαίνω τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί...

Image

Find me: Image Image Image Image Image
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Re: LInuX....???

Post by HdkiLLeR » Sat Apr 26, 2008 8:13 pm

Όπως σου είπα και παραπάνω ο kernel γίνεται develop ανεξάρτητα απο κάθε version αλλά και distro (ουσιαστικά αναπτύσεται και απο διαφορετικά άτομα). Τώρα η εκάστοτε distro ανάλογα με το support που παρέχει, κάθε φορά που βγαίνει μία νέα version την παρέχει με το κατάλληλο package (.deb, .rpm κλπ). Στην τελική μπορείς να βάλεις και τον τελευταίο kernel μόνος σου. Compile απο sources πλήρως και εκτός της distro σου. Κοινώς κατεβάζεις απο το http://www.kernel.org την version που θέλεις, την κάνεις configure/compile κλπ και είσαι έτοιμος. Bootάρεις με αυτήν και χρησιμοποιείς όποια distro θέλεις (Ubuntu, Debian...whatever). H version 7.04 (Feisty Fawn) αρχικά ερχόταν με την 2.6.20 ή 2.6.19 εάν θυμάμαι καλά, στην 7.10 (Gutsy Gibbon) άλλαξε σε 2.6.23. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι στην 7.04 δεν μπορείς να φέρεις (είτε με package όπως περιέγραψα παραπάνω, είτε απο sources) όποια version θέλεις εσύ.

Το support των devices έρχεται μόνο απο τον kernel. Ακόμη και το terminology driver είναι λάθος να το χρησιμοποιούμε εδώ, εάν μιλάμε λίγο πιο αυστηρά γιατί ο πυρήνας του Linux είναι μονολιθικός (τουλάχιστον έτσι ξεκίνησε). Δεν υπάρχουν drivers που προσαρτούνται δυναμικά. Εάν θέλεις πχ να περάσεις support για μια νέα συσκευή τότε θα κάνεις compile τον kernel απο την αρχή και θα του βάλεις μέσα την υποστήριξη για αυτή την συσκευή/feature/network protocol/οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς. Τώρα αυτή την πολυπλοκότητα, για τον πολύ κόσμο, την αποκρύπτει η εκάστοτε distro έχοντας precompiled kernels για κάθε περίπτωση.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
User avatar
cyberpython
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 654
Joined: Wed Nov 21, 2007 8:18 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Αθηνα
Contact:

Re: LInuX....???

Post by cyberpython » Sat Apr 26, 2008 9:58 pm

HdkiLLeR wrote:Το support των devices έρχεται μόνο απο τον kernel. Ακόμη και το terminology driver είναι λάθος να το χρησιμοποιούμε εδώ, εάν μιλάμε λίγο πιο αυστηρά γιατί ο πυρήνας του Linux είναι μονολιθικός (τουλάχιστον έτσι ξεκίνησε). Δεν υπάρχουν drivers που προσαρτούνται δυναμικά. Εάν θέλεις πχ να περάσεις support για μια νέα συσκευή τότε θα κάνεις compile τον kernel απο την αρχή και θα του βάλεις μέσα την υποστήριξη για αυτή την συσκευή/feature/network protocol/οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς. Τώρα αυτή την πολυπλοκότητα, για τον πολύ κόσμο, την αποκρύπτει η εκάστοτε distro έχοντας precompiled kernels για κάθε περίπτωση.
Όταν φορτώνουμε ένα kernel module τι ακριβώς γίνεται (δηλαδή, προφανώς δεν επιλέγουμε άλλη έκδοση compiled πυρήνα, οπότε, ? );
StormRider
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1040
Joined: Mon Dec 18, 2006 5:34 pm
Gender:

Re: LInuX....???

Post by StormRider » Sun Apr 27, 2008 6:03 am

cyberpython wrote:
HdkiLLeR wrote:Το support των devices έρχεται μόνο απο τον kernel. Ακόμη και το terminology driver είναι λάθος να το χρησιμοποιούμε εδώ, εάν μιλάμε λίγο πιο αυστηρά γιατί ο πυρήνας του Linux είναι μονολιθικός (τουλάχιστον έτσι ξεκίνησε). Δεν υπάρχουν drivers που προσαρτούνται δυναμικά. Εάν θέλεις πχ να περάσεις support για μια νέα συσκευή τότε θα κάνεις compile τον kernel απο την αρχή και θα του βάλεις μέσα την υποστήριξη για αυτή την συσκευή/feature/network protocol/οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς. Τώρα αυτή την πολυπλοκότητα, για τον πολύ κόσμο, την αποκρύπτει η εκάστοτε distro έχοντας precompiled kernels για κάθε περίπτωση.
Όταν φορτώνουμε ένα kernel module τι ακριβώς γίνεται (δηλαδή, προφανώς δεν επιλέγουμε άλλη έκδοση compiled πυρήνα, οπότε, ? );
Επίσης, απάντησε αν μπορείς, τί συμβαίνει στα amd64 συστήματα (λογικά ένα τμήμα του kernel είναι 64bit και ένα 32bit). Αλλά όταν δίνω

Code: Select all

sudo dpkg -i --force-architecture *.deb
για ένα πρόγραμμα, όταν εγκατασταθεί, με ποια libraries θα τρέχει? τα 32μπιτα ή τα 64μπιτα? Μήπως αν το πρόγραμμα είναι 32bit θα χρησιμοποιείται το 32μπιτο μερος του πυρήνα μαζί με τα αντίστοιχα 32μπιτα libraries? Λειτουργεί κάπως έτσι η μονολιθικότητα ή είμαι εντελώς out?

-thx
Image
User avatar
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 6373
Joined: Tue Nov 13, 2007 10:11 pm
Gender:

Re: LInuX....???

Post by ultimate_aektzis » Mon Apr 28, 2008 12:47 am

Να κανω μια απλη ερωτηση?Επειδη εχω ακουσει για το λινουξ διαφορα σχετικα με τη δικτυωση πχ οτι πρεπει να πειραξεις τους drivers για να δουλεψει το μοντεμ θα θελα να μου πειτε αν οι στην καινουργια εκδοση του ubuntu υπαρχει τετοιο προβλημα διοτι ειναι λιγο νευραλγικης σημασιας για μενα...Ευχαριστω
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Re: LInuX....???

Post by HdkiLLeR » Mon Apr 28, 2008 1:41 am

cyberpython wrote:
Όταν φορτώνουμε ένα kernel module τι ακριβώς γίνεται (δηλαδή, προφανώς δεν επιλέγουμε άλλη έκδοση compiled πυρήνα, οπότε, ? );
Είναι μια ενδιάμεση κατάσταση τα modules. Ουσιαστικά κάνεις load ένα συγκεκριμένο κομμάτι του kernel στην μνήμη. Εάν όλα τα options του kernel ήταν build-in τότε όπως καταλαβαίνεις αυτό οδηγεί σε προβλήματα scalability. Δηλαδή όσο περισσότερο supported device παίζει τότο μεγαλύτερος θα ήταν ο πυρήνας και συνεπώς πιο αργός, λιγότερο αποδοτικός κλπ κλπ κλπ. Το Linux παίζει απο embedded devices με μερικά kB μνήμης εώς και large clusters με χιλιάδες CPUs. Για να το πετύχει αυτό ο πυρήνας πρέπει να είναι ευέλικτος και ένα κομμάτι αυτής της ευελιξίας έρχεται με την χρήση των modules. Οπότε έχεις loaded ένα βασικό backend και τα υπόλοιπα κομμάτια τα φορτώνεις on-demand σαν modules. Πχ το κομμάτι που υλοποιεί τον driver μιας συγκεκριμένης network card by default μπορεί να είναι unloaded αλλά το network subsystem που πυρήνα είναι πάντα loaded. Απο εκεί και πέρα εάν θέλεις σηκώνεις ότι χρειάζεσαι..ή το σηκώνει το ίδιο το OS για εσένα, η distro δηλαδή (τρέχει δύο/τρία identification scripts και ανάλογα σηκώνει τα κατάλληλα modules). Αλλά σε κάθε περίπτωση το support έρχεται απο τον kernel, το εάν γίνει κάτι load dynamically αυτό μπορεί να είναι απο distro, απο τον ίδιον τον kernel ή και απο τον user βέβαια.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Re: LInuX....???

Post by HdkiLLeR » Mon Apr 28, 2008 1:43 am

ultimate_aektzis wrote:Να κανω μια απλη ερωτηση?Επειδη εχω ακουσει για το λινουξ διαφορα σχετικα με τη δικτυωση πχ οτι πρεπει να πειραξεις τους drivers για να δουλεψει το μοντεμ θα θελα να μου πειτε αν οι στην καινουργια εκδοση του ubuntu υπαρχει τετοιο προβλημα διοτι ειναι λιγο νευραλγικης σημασιας για μενα...Ευχαριστω
Εξαρτάται απο το συγκεκριμένο modem που χρησιμοποιείς. Google για να δεις έαν υπάρχει support.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Re: LInuX....???

Post by HdkiLLeR » Mon Apr 28, 2008 1:50 am

StormRider wrote: Επίσης, απάντησε αν μπορείς, τί συμβαίνει στα amd64 συστήματα (λογικά ένα τμήμα του kernel είναι 64bit και ένα 32bit). Αλλά όταν δίνω

Code: Select all

sudo dpkg -i --force-architecture *.deb
για ένα πρόγραμμα, όταν εγκατασταθεί, με ποια libraries θα τρέχει? τα 32μπιτα ή τα 64μπιτα? Μήπως αν το πρόγραμμα είναι 32bit θα χρησιμοποιείται το 32μπιτο μερος του πυρήνα μαζί με τα αντίστοιχα 32μπιτα libraries? Λειτουργεί κάπως έτσι η μονολιθικότητα ή είμαι εντελώς out?

-thx
Τα 64bit συστήματα μπορούν να τρέξουν οποιοδήποτε 32/16bit instruction (κοινώς παίζουν 32/16bit εφαρμογές). Τώρα απο εκεί και πέρα υπάρχουν δύο προσεγγίσεις, είτε έχεις 64bit kernel και 32bit userland είτε όλα 64bit. Η πρώτη περίπτωση δεν απαιτεί recompile οποιασδήποτε εφαρμογής χρησιμοποιείς παρά μόνο του kernel σου. Στην δεύτερη περίπτωση τα πάντα πρέπει να είναι 64bit, εφαρμογές, libs, whatever. Όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν με την μονολοθικότητα, αυτή επηρεάζει την δομή του πυρήνα.

Ουσιαστικά με τα modules και με τα διάφορα layers που έχει ο Linux kernel δεν μπορείς να τον θεωρείς αυστηρά monolithic, απλά έχει καταλήξει να αναφερόμαστε σε αυτόν έτσι λόγο του παλαιότερου design που είχε αλλά και εξαιτίας του ότι δεν είναι αυστηρά microkernel (βλ. BSD).
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
User avatar
~~Wind~~
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1747
Joined: Thu Nov 30, 2006 1:07 am
Academic status: N>4
Gender:
Location: *void

Re: LInuX....???

Post by ~~Wind~~ » Mon Apr 28, 2008 1:57 am

ultimate_aektzis wrote:Να κανω μια απλη ερωτηση?Επειδη εχω ακουσει για το λινουξ διαφορα σχετικα με τη δικτυωση πχ οτι πρεπει να πειραξεις τους drivers για να δουλεψει το μοντεμ θα θελα να μου πειτε αν οι στην καινουργια εκδοση του ubuntu υπαρχει τετοιο προβλημα διοτι ειναι λιγο νευραλγικης σημασιας για μενα...Ευχαριστω
κι εγω μοντεμ εχω..
χρησιμοποιησα αυτο και εκανε αψογη δουλεια :smt001
ImageImage
Come to foss-aueb ...we have cookies.. yamyam~nomnomnomnomnomnomnomnom
a cookie ~ I will do science to it
User avatar
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 6373
Joined: Tue Nov 13, 2007 10:11 pm
Gender:

Re: LInuX....???

Post by ultimate_aektzis » Mon Apr 28, 2008 1:34 pm

~~Wind~~ wrote:
ultimate_aektzis wrote:Να κανω μια απλη ερωτηση?Επειδη εχω ακουσει για το λινουξ διαφορα σχετικα με τη δικτυωση πχ οτι πρεπει να πειραξεις τους drivers για να δουλεψει το μοντεμ θα θελα να μου πειτε αν οι στην καινουργια εκδοση του ubuntu υπαρχει τετοιο προβλημα διοτι ειναι λιγο νευραλγικης σημασιας για μενα...Ευχαριστω
κι εγω μοντεμ εχω..
χρησιμοποιησα αυτο και εκανε αψογη δουλεια :smt001
1.Ωραιο φαινεται,εχει και το μοντεμ μου :)
2.Αυτο σημαινει οτι δν αναγνωριζετα αυτοματα?
3.Η συνδεση ανοιγοκλεινει μονο με εντολες?Τελος οι διακοπτες? :smt017
User avatar
~~Wind~~
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1747
Joined: Thu Nov 30, 2006 1:07 am
Academic status: N>4
Gender:
Location: *void

Re: LInuX....???

Post by ~~Wind~~ » Mon Apr 28, 2008 1:59 pm

αν διακοπτες == κουμπια τοτε και βεβαια υπαρχουν κουμπια...
το συγκεκριμενο προγραμματακι τα κανει ολα αυτοματα, απλα βαζεις χωρα-εταιρια-username-password και αν θες επιλεγεις να ξεκινα αυτοματα

τα μοντεμ δεν τα αναγνωριζει αυτοματα.
τις συνδεσεις Ethernet ομως τις σεταρει αυτοματα.

δεν ειναι τπτ δυσκολο, don't worry :smt001

Image
ImageImage
Come to foss-aueb ...we have cookies.. yamyam~nomnomnomnomnomnomnomnom
a cookie ~ I will do science to it
User avatar
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 6373
Joined: Tue Nov 13, 2007 10:11 pm
Gender:

Re: LInuX....???

Post by ultimate_aektzis » Mon Apr 28, 2008 2:07 pm

Το username-password ειναι του isp(αυτα που σου δινουν με την ενεργοποιηση) ή δικα σου?
Post Reply

Return to “Λειτουργικά συστήματα”