32 ή 64bit λειτουργικό?

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν λειτουργικά συστήματα (Linux, *BSD, MacOS, Windows, κτλ.) .
User avatar
Loner
Venus Former Team Member
Posts: 4004
Joined: Fri Oct 26, 2007 11:08 pm
Academic status: N>4
Gender:
Location: Στη ρωγμή του χρόνου

32 ή 64bit λειτουργικό?

Postby Loner » Tue Feb 09, 2010 11:44 am

Minimum requirement τα win7 64bit έχουν 2GB κι εγώ έχω τόση...Μήπως θα γεμίζει εύκολα ή θα κολλάει...? :oops: Τα 32bit έχουν 1GB...
You either die a Spongebob or live long enough to see yourself become the Squidward.
User avatar
poly13
byte level
byte level
Posts: 95
Joined: Mon Jan 28, 2008 9:18 am
Academic status: N>4
Gender:

Re: 32 ή 64bit λειτουργικό?

Postby poly13 » Tue Feb 09, 2010 11:56 am

Αν σκοπεύεις στο μέλλον να κάνεις επεκταση στη ram , καλύτερα 64.
Στο 32 αναγνωρίζεται εως 3GB ram. Εγω την πατησα με το 32. Τσαμπα τα 4GB που έχω . Το ενα χαμενο.
Στο ερωτημα σου τωρα: Εμενα στα 32 στο ρελαντι χρησιμοποιει περίπου 1 GB. Με καμια εφαρμογή και ιδιαίτερα με κανενα παιχνιδι θα έισαι στο όριο . Φαντασου με τα 64.
Ἓν οἶδα, ὅτι οὐδὲν οἶδα.
All I know is that I know nothing
I know nothing except the fact of my ignorance
User avatar
Loner
Venus Former Team Member
Posts: 4004
Joined: Fri Oct 26, 2007 11:08 pm
Academic status: N>4
Gender:
Location: Στη ρωγμή του χρόνου

Re: 32 ή 64bit λειτουργικό?

Postby Loner » Tue Feb 09, 2010 11:59 am

Κι εμένα 1GB τρώει η 32bit έκδοση μ'ένα firefox ανοιχτό...Άρα μπορώ να υποθέσω ότι η 64bit τρώει 2GB έτσι εύκολα στο ρελαντί...?
You either die a Spongebob or live long enough to see yourself become the Squidward.
User avatar
The Punisher
Venus Former Team Member
Posts: 7561
Joined: Thu Oct 27, 2005 1:43 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Boston, MA

Re: 32 ή 64bit λειτουργικό?

Postby The Punisher » Tue Feb 09, 2010 12:19 pm

Σε ένα 64bit λειτουργικό χάνεις μνήμη χωρίς να το ξέρεις. Γιατί στα 32bit, οι pointers για παράδειγμα είναι 4 byte (2^32 όλη η δυνατή μνήμη) ενώ στα 64bit είναι 8bytes (2^64 όλη η δυνατή μνήμη). Δηλαδή σκέψου ότι ένα βασικό συστατικό των προγραμμάτων πιάνει διπλάσια μνήμη!

Συνεπώς, αν δεν έχεις αρκετά περισσότερο από 4 GB, δεν αξίζει να βάλεις 64bit λειτουργικό. Χειρότερο θα σου βγει

(Επίσης οι 64bit εφαρμογές είναι ελάχιστα πιο αργές)
User avatar
Loner
Venus Former Team Member
Posts: 4004
Joined: Fri Oct 26, 2007 11:08 pm
Academic status: N>4
Gender:
Location: Στη ρωγμή του χρόνου

Re: 32 ή 64bit λειτουργικό?

Postby Loner » Tue Feb 09, 2010 12:24 pm

Ευχαριστώ,θα το αποφύγω τότε ;)
You either die a Spongebob or live long enough to see yourself become the Squidward.
User avatar
cypher
Venus Former Team Member
Posts: 6207
Joined: Mon Sep 29, 2008 9:12 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:

Re: 32 ή 64bit λειτουργικό?

Postby cypher » Tue Feb 09, 2010 12:40 pm

The Punisher wrote:(Επίσης οι 64bit εφαρμογές είναι ελάχιστα πιο αργές)

Lol, εδω ισχυει το αναποδο. Οι 64bit ειναι ελαφρως πιο γρηγορες. Εκτος αν ετυχα καποιες που εχουν π.χ. παραμετροποιηθει σωστα για x64 αρχιτεκτονικη. :-p
Προσωπικα ειμαι υπερ των 64bit (στα δικα μου μηχανηματα). :-p
ImageImageImageImageImageImageImage
User avatar
h4wk
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1367
Joined: Wed Nov 21, 2007 11:14 pm
Gender:
Contact:

Re: 32 ή 64bit λειτουργικό?

Postby h4wk » Tue Feb 09, 2010 12:43 pm

Image

cypher VS The Punisher

epic fight to the death!!
User avatar
cypher
Venus Former Team Member
Posts: 6207
Joined: Mon Sep 29, 2008 9:12 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:

Re: 32 ή 64bit λειτουργικό?

Postby cypher » Tue Feb 09, 2010 12:48 pm

shrinked image
:smt035 :smt032 :-p
ImageImageImageImageImageImageImage
User avatar
The Punisher
Venus Former Team Member
Posts: 7561
Joined: Thu Oct 27, 2005 1:43 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Boston, MA

Re: 32 ή 64bit λειτουργικό?

Postby The Punisher » Tue Feb 09, 2010 1:18 pm

χαχαχα
cypher wrote:Οι 64bit ειναι ελαφρως πιο γρηγορες.

Μα τυπικά δε γίνεται, αφού έχουν μεγαλύτερο address space να κάνουν resolve

cypher wrote:Προσωπικα ειμαι υπερ των 64bit (στα δικα μου μηχανηματα).

Και ξαναλέω, σε μηχάνημα που έχεις 4 GB πάνω, ένα πρόγραμμα (που συνήθως έχουν πολύ πράμα Pointers μέσα .. τι δομές, τι αλγορίθμους, τι ...) θα πιάνει αρκετά περισσότερο χώρο

Επίσης σκέψου, σε garbage collected γλώσσες, η αυξημένη χρήση της μνήμης σημαίνει και αργότερο garbage collection ..

ωραίο Link
ενδιαφέρον link

Γενικά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Αν είχα 4GB ίσως να έβαζα 64bit λειτουργικό, δεν ξέρω. Πιθανότατα θα τα έκανα 5 να είμαι σίγουρος :-p
User avatar
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 6373
Joined: Tue Nov 13, 2007 10:11 pm
Gender:

Re: 32 ή 64bit λειτουργικό?

Postby ultimate_aektzis » Tue Feb 09, 2010 1:49 pm

Law στα Αγγλικα σημαινει Χαρης? :cool:
User avatar
The Punisher
Venus Former Team Member
Posts: 7561
Joined: Thu Oct 27, 2005 1:43 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Boston, MA

Re: 32 ή 64bit λειτουργικό?

Postby The Punisher » Tue Feb 09, 2010 1:56 pm

:lol: :lol: :lol:
User avatar
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1363
Joined: Fri Mar 12, 2004 2:00 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: A Galaxy Far, Far Away
Contact:

Re: 32 ή 64bit λειτουργικό?

Postby mikem4600 » Tue Feb 09, 2010 2:28 pm

The Punisher wrote:
cypher wrote:Οι 64bit ειναι ελαφρως πιο γρηγορες.

Μα τυπικά δε γίνεται, αφού έχουν μεγαλύτερο address space να κάνουν resolve

Μα το resolution γίνεται στο hardware οπότε είτε 32 είναι είτε 64 bit ο register που κάνει το look-up (δηλ. πιο ευρύς) το ίδιο είναι σε χρόνο. Και τα DIMMs ήταν 64-bit από την αρχή.

Πάντως το Handbrake (tool για video encoding) πηγαίνει ελαφρώς πιο γρήγορα στην 64-bit εκδοχή του στο MacBook μου. Μία DVD ταινία από περίπου 2ωρο παίρνει 1:45. Μάλιστα, δεν φαίνεται να έχει σημασία αν ο kernel ο ίδιος είναι 32 ή 64 bit. Το δοκίμασα και με τις 2 περιπτώσεις και παίρνει τον ίδιο χρόνο.
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
User avatar
The Punisher
Venus Former Team Member
Posts: 7561
Joined: Thu Oct 27, 2005 1:43 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Boston, MA

Re: 32 ή 64bit λειτουργικό?

Postby The Punisher » Tue Feb 09, 2010 2:35 pm

mikem4600 wrote:Μα το resolution γίνεται στο hardware οπότε είτε 32 είναι είτε 64 bit ο register που κάνει το look-up (δηλ. πιο ευρύς) το ίδιο είναι σε χρόνο. Και τα DIMMs ήταν 64-bit από την αρχή.
Ναι εδώ έχεις δίκιο, mea culpa!
User avatar
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 2838
Joined: Thu Nov 04, 2004 2:55 pm
Gender:
Location: Reloaded @ Santa Friday
Contact:

Re: 32 ή 64bit λειτουργικό?

Postby AmmarkoV » Tue Feb 09, 2010 9:05 pm

64 bit ftw! :smt023
Το μόνο πράγμα για το οποίο δεν έχει πολύ νόημα και είναι λόγος να μην χρησιμοποιείς 64 bitο λειτουργικό είναι σε windows που είναι όλα 32bit binaries ( including κάποιους drivers ) και αναγκάζεσαι να τρέχεις WoW ( Windows on windows ) κατά τα άλλα 64 bit ftw!
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα.
Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν!

Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας
Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει
gddg blog

Image
User avatar
necrofear_13
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 2141
Joined: Sun Nov 18, 2007 5:32 am
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Re: 32 ή 64bit λειτουργικό?

Postby necrofear_13 » Wed Feb 10, 2010 11:36 am

XXaxaxaxxxa wow=windows on windows ελιωσα
No matter what kind of sadness envelops the darkness of our despair, if you put one foot in front of the other, at some point you will reach a place where you can see the light.

In heaven or earth, no matter to where we progress, no matter where we walk, that becomes our road.
As long as we keep walking the battle will continue.
And that is exactly why this place will always be a paradise
User avatar
Loner
Venus Former Team Member
Posts: 4004
Joined: Fri Oct 26, 2007 11:08 pm
Academic status: N>4
Gender:
Location: Στη ρωγμή του χρόνου

Re: 32 ή 64bit λειτουργικό?

Postby Loner » Sat Feb 26, 2011 3:01 pm

1) Χρειάζεστε τουλάχιστον 4GB Ram
Αν έχετε 2GB όχι μόνο δεν έχετε να κερδίσετε τίποτα από ένα 64bit λειτουργικό, στην πραγματικότητα οι επιδόσεις του συστήματός σας θα μειωθούν, γιατί τα 64bit λειτουργικά χρησιμοποιούν ελαφρώς περισσότερη μνήμη.
Για την ακρίβεια, για να δείτε πραγματική διαφορά, καλύτερα θα ήταν να πάτε στα 8GB.

Αυτό ισχύει βασικά για windows :smt016
You either die a Spongebob or live long enough to see yourself become the Squidward.
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Re: 32 ή 64bit λειτουργικό?

Postby HdkiLLeR » Thu Mar 03, 2011 5:37 pm

Παίδες διακρίνω ένα μπλέξιμο... Το εάν το hardware είναι 32 ή 64bit, ουσιαστικά έχει να κάνει με το εύρος των registers αλλά και με το πόση "μνήμη" μπορούν να κάνουν handle τα instructions που κάνει execute το τσιπάκι. Η φυσική μνήμη είναι != απο την λογική μνήμη (logical memory) που βλέπει η κάθε εφαρμογή που τρέχετε. Η φυσική μνήμη μπορεί να είναι 2, 4, ..., 24GB, άλλα αυτό είναι εντελώς διαφορετικό απο το τι μπορεί το κάθε process να "δεί", να κάνει access etc. Πιο συγκεκριμένα το κάθε program, στις εντολές του, χρησιμοποιεί logical addresses. Εάν το μηχανάκι είναι 32bit, το logical address space του κάθε process είναι 2^32 (0x00000000 -- 0xFFFFFFFF), και ομοίως εάν το μηχανάκι είναι 64bit, το logical address space του θα είναι 2^64. Στην περίπτωση των 32bit το logical address space αντιστοιχεί σε 4GB, και αυτό ισχύει ακόμη και για ένα 386 Intel chip. Οπότε το ερώτημα εδώ είναι πως είναι δυνατόν να τρέχεις 100 processes όπου η κάθε μία θέλει 4GB, σε ένα μηχανάκι με 512MB physical μνήμης (ή 1, 2, 4GB, etc). Το OS ουσιαστικά κάνει progressively allocate physical memory chunks (http://en.wikipedia.org/wiki/Paging) και τα κάνει assign σε κάθε process για να τα χρησιμοποιήσει. Το ls, για παράδειγμα, θα χρειαστεί μόνο κάτι kB για τον κώδικα του, τις μεταβλητές του, στην στοίβα του, αλλά και ότι κάνει allocate dynamically. Εδώ έρχεται και το logical-to-physical translation το οποίο γίνεαι απο το hardware. To process κάνει issue ένα instruction το οποίο έχει μέσα ένα memory reference (logical), και αυτό θα γίνει resolve απο το hardware σε ένα physical address στο οποίο έχει μέσα τα data που η εντολή θα χρησιμοποιήσει.

poly13 wrote:Αν σκοπεύεις στο μέλλον να κάνεις επεκταση στη ram , καλύτερα 64.
Στο 32 αναγνωρίζεται εως 3GB ram. Εγω την πατησα με το 32. Τσαμπα τα 4GB που έχω . Το ενα χαμενο.
Στο ερωτημα σου τωρα: Εμενα στα 32 στο ρελαντι χρησιμοποιει περίπου 1 GB. Με καμια εφαρμογή και ιδιαίτερα με κανενα παιχνιδι θα έισαι στο όριο . Φαντασου με τα 64.


Το 1GB που νομίζεις ότι κάτι το "τρώει", είναι reserved απο τον πυρήνα του λειτουργικού σου. Κάπου πρέπει να μπεί και αυτός, και μάλιστα να τρέχει συνέχεια.

The Punisher wrote:Σε ένα 64bit λειτουργικό χάνεις μνήμη χωρίς να το ξέρεις. Γιατί στα 32bit, οι pointers για παράδειγμα είναι 4 byte (2^32 όλη η δυνατή μνήμη) ενώ στα 64bit είναι 8bytes (2^64 όλη η δυνατή μνήμη). Δηλαδή σκέψου ότι ένα βασικό συστατικό των προγραμμάτων πιάνει διπλάσια μνήμη!

Συνεπώς, αν δεν έχεις αρκετά περισσότερο από 4 GB, δεν αξίζει να βάλεις 64bit λειτουργικό. Χειρότερο θα σου βγει

(Επίσης οι 64bit εφαρμογές είναι ελάχιστα πιο αργές)


Αυτό είναι εν-μέρη σωστό. Καταρχάς memory references δεν έχεις μόνο όταν κάνεις dereference έναν pointer, αλλά σε κάθε arithmetic και transfer instruction, και στο x86 instruction set (ISA) μπορείς να έχεις έναν operand που είναι memory location σχεδόν σε κάθε general purpose instruction. Οπότε αυτό σημαίνει σίγουρα παραπάνω code size (text), αλλά έχεις 2^64 logical address space, το οποίο σημαίνει ότι στην πράξη δεν θα "δείς" ποτέ αυτό το overhead. Τώρα όσον αφορά το ότι οι εφαρμογές είναι πιο αργές αυτό δεν ισχύει. Απο την στιγμή που ο compiler έχει στην διάθεση του περισσότερους, και μεγαλύτεροuς, registers, μπορεί να παράξει πολύ πιο efficient code. Σκέψου το πολύ απλό memcpy() -- κάνεις copy n bytes απο μια περιοχή στην μνήμη σε μια άλλη. Εάν έχεις ένα 32bit ISA, τότε ουσιαστικά θα το υλοποιήσεις (ο compiler δηλαδή), μέ ένα loop όπου διαβάζει 32bit (4 byte) την φορά απο τον source και το βάζεις στο destination. Εάν έχεις 64bit (8 byte) ISA, τότε το loop αυτό μπορεί να γίνει 2x πιο γρήγορο χωρίς κανένα άλλο optimization, μιας και σε κάθε επανάληψη μπορείς να μετακινήσεις 8 byte. Δεν είναι κάθε περίπτωση τόσο beneficial, αλλά you get my point.

Συνεπώς go for 64bits :)
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie

Return to “Λειτουργικά συστήματα”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest