instructions for complete dummies-like myself!!

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν λειτουργικά συστήματα (Linux, *BSD, MacOS, Windows, κτλ.) .
User avatar
lumenintervalum
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 2377
Joined: Thu May 06, 2004 7:06 pm
Location: somewhere far beyond..
Contact:

instructions for complete dummies-like myself!!

Post by lumenintervalum » Mon Nov 01, 2004 2:17 pm

Λοιπόν η προσπάθειά μου να εγκαταστήσω το debian, απέτυχε παταγωδώς, δις.. ξεκινάει ο οδηγός, ακολουθώ τις οδηγίες που έχει στις οθόνες του, αλλά στο τέλος που λέει βγάλε το dvd για να ξεκινήσει από εκεί που το εγκατέστησες αφού κανεις restart, κάνω restart και μου λέει μετά Disk boot failure etc.
υποθέτω ότι δεν έχω κάνει σωστή εγκατάσταση, αλλά δεν έχω κάνει κάτι περιέργο-νομίζω, ακολουθούσα απλά τις οδηγίες στις οθόνες. Τι έπρεπε να κάνω;
We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain
I hope you don't understand
_______________________
scraps& photo gallery στο deviantart- last update 25/08/06
User avatar
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 3751
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:42 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Washington DC, USA
Contact:

Post by Einherjar » Mon Nov 01, 2004 2:35 pm

Μετά την πρώτη αυτή φάση εγκατάστασης που περιγράφεις, κάνεις reboot και ορίζεις ως συσκευή εκκίνησης τον σκληρό δίσκο (από bios πιθανότατα).
Δε θυμάμαι αν πριν κάνεις reboot σου λέει να εγκαταστήσεις τον bootloader (grub/lilo). Εγκατέστησες κάτι τέτοιο?
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
User avatar
lumenintervalum
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 2377
Joined: Thu May 06, 2004 7:06 pm
Location: somewhere far beyond..
Contact:

Post by lumenintervalum » Mon Nov 01, 2004 6:13 pm

αυτό δεν το θυμάμαι αν το έκανα-μπορεί να τα έκανα όντως, αλλά δε θυμάμαι καθόλου..θα ξαναδοκιμάσω!
We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain
I hope you don't understand
_______________________
scraps& photo gallery στο deviantart- last update 25/08/06
User avatar
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 3751
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:42 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Washington DC, USA
Contact:

Post by Einherjar » Mon Nov 01, 2004 8:39 pm

πρεπει να εγκαταστήσεις αν θες να σου φορτώνει το linux
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
User avatar
lumenintervalum
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 2377
Joined: Thu May 06, 2004 7:06 pm
Location: somewhere far beyond..
Contact:

Post by lumenintervalum » Tue Nov 02, 2004 1:56 pm

βασικά έπαιξε άλλη μλκ..
είχα ξεχάσει να πειράξω τα jumpers και δεν έβλεπε το δίσκο και το dvdrom ως master..μάλλον τα κατάφερα!!

Edit
now what do i do?? :???:
We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain
I hope you don't understand
_______________________
scraps& photo gallery στο deviantart- last update 25/08/06
User avatar
P@radox
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 486
Joined: Tue Nov 09, 2004 4:50 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Among The Few..
Contact:

Μην κανουμε καμια γκαφα.....

Post by P@radox » Fri Nov 12, 2004 6:57 pm

Πρωτον δεν γνωριζω σχεδον τιποτα απο linux παρα μονο λιγα βασικα .
Ειχα κανει partition στο σκληρο μου( C:\ & G:\ )οταν εγκατεστησα τα WindowsXPpro ( C:\ ). Ξεκινησα διαδικασια εγκαταστασης του SuSe Linux 9.1 Personal και κατα τη διαρκεια επιλογης portioning απο το Installation mode αφησα την επιλογη που μου προτεινε αυτος. Τα Linux δουλευουν κανονικα ( αν και εχω πολλα ακομα να ρυθμισω και να παραμετροποιησω ). Τωρα οταν μπαινω στα Windows βλεπει τον G:\ αλλα μου λεει οτι δεν ειναι διαμορφωμενος. Αλλο partitioning δεν εχει δημιουργηθει, οποτε υποθετω οτι τα Linux (σωστα!?!) κατελαβαν το G:\ κομματι. Μηπως ομως εγκατασταθηκαν σε αλλο σημειο και το κομματι αυτο επαθε κατι..?? Συγχωρεστε με για την αγνοια μου περι του Linux ,, αλλα καλιο αργα παρα ποτε. Αν εχετε καποια προταση που να με καθησυχαζει.. θα με βοηθουσατε πολυ.
User avatar
silegav
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 2098
Joined: Tue Mar 09, 2004 4:03 pm
Academic status: Alumnus/a
Location: The Center of the World -> Piraeus

Post by silegav » Fri Nov 12, 2004 7:11 pm

Από τα λίγα που ξέρω τα windows δεν πρέπει να βλέπουν το Partition στο οποίο βρίσκεται το Linux.
Σίγουρα, εντός ολίγων ωρών θα έχεις καλές και έγκυρες απαντήσεις.
User avatar
ttoppouzokypraios
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 304
Joined: Thu May 06, 2004 4:07 pm
Location: back to my fields :-)
Contact:

Post by ttoppouzokypraios » Fri Nov 12, 2004 7:23 pm

Χωρίς να έχω και εγώ εμπειρία από linux, επειδή βλέπεις τον G από τα windows με κάνει να υποπτέυομαι πως το Installer του SUSE χρησιμοποίησε ένα μέρος του G και άφησε το υπόλοιπο το οποίο είναι και αυτό που βλέπεις. Αν είναι αυτό που φταίει τότε με ένα format-ακι του G από τα Windows θα είσαι οκ...

Καλύτερα όμως να μιλήσει κάποιος γνώστης...
"I'm not smart enough to debate you
point to point but I have the feeling
that 60% of what you say is crap"
David Letterman
User avatar
vagalati
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 579
Joined: Tue Mar 16, 2004 2:46 pm
Location: 7000 miles away from aueb

Post by vagalati » Sat Nov 13, 2004 1:20 am

Fotis wrote:...κατα τη διαρκεια επιλογης portioning απο το Installation mode αφησα την επιλογη που μου προτεινε αυτος...


Θυμάσαι τι ήταν αυτή η επιλογή;;; Παίζει να ήταν κανένα umsdos ή κάποια άλλη μέθοδος εγκατάστασης του Linux σε fat32. Το patrition αυτό ήταν σε NTFS;
Δεν μπορώ να σου δώσω μια σωστή απάντηση χωρίς να ξέρω παραπάνω στοιχεία. Επίσης, μπες στο Linux και σε μια κονσόλα γράψε (αφού έχεις γίνει root):

Code: Select all

cfdisk /dev/hda
(φαντάζομαι έναν σκληρό έχεις και είναι primary master). Γράψε μας τα αποτελέσματα της παραπάνω εντολής.
Ni!! Ni!! Ni!!
User avatar
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 3751
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:42 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Washington DC, USA
Contact:

Post by Einherjar » Sat Nov 13, 2004 2:33 pm

Δεξί κλίκ My Computer -> Manage -> Disk Managment. Εκεί θα σου εμφανιστεί το partitioning που εχεις κάνει στο δίσκο σου. Φαντάζομαι ότι το Linux θα πήγε και θα έκατσε στο G (αφού το έκοψε σε 2 μέρη, 1 για το / και ένα για swap) και, καθώς είχες δωσει drive letter σε αυτό το partition από τα Windows, τώρα που δεν αναγνωρίζει το file system (ext2|ext3) σου λέει να το φρομάρει. Αν πράγματι εφανίζονται 3 partitions και σου γράφει για το G unknown partition τότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αφαιρέσεις το γράμμα από το partition. Αυτό το κάνεις με δεξί κλίκλ στο partition -> drive letters an paths -> remove drive letter.
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
User avatar
P@radox
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 486
Joined: Tue Nov 09, 2004 4:50 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Among The Few..
Contact:

Ευχαριστω ...

Post by P@radox » Tue Nov 16, 2004 2:10 am

Ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες ... θα κοιταξω να κανω οτι μου ειπατε..
Image
P@radox's Space - Ελληνικότατο..!
User avatar
P@radox
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 486
Joined: Tue Nov 09, 2004 4:50 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Among The Few..
Contact:

Post by P@radox » Fri Nov 19, 2004 12:39 am

Τωρα πλεον τα partition (οπως τα βλεπει το Disk Management των Windows) ειναι ως ακολουθως...

Disk 0 (basic) : Partition C:\ ( 39.06 GB - NTFS Format ) (System)
Partition G:\ ( 11.14 GB - Unformatted )
Unknown Partition ( 1008 MB - Unformatted )
Unknown Partition ( 23.34 GB - Unformatted )
Disk 1 (dynamic): Simple F:\ ( 111.79 GB - NTFS Format )

Ουσιαστικα ειναι σαν να εχω 5 σκληρους . Κατι αναλογο μου δειχνουν και τα Linux ( Δηλαδη 5 σκληρους ) αλλα δεν εχω ακομα την εμπειρια να καταλαβω επακριβως ‘τι εννοει ο ποιητης’. Οποτε σωστα τα Linux επελεξαν το G:\ partition και δημιουργησαν τα Unknown partions για δικη τους χρηση .. αλλα απο τη στιγμη που εγινε αυτο χαλασε το NTFS Format που ειχε προηγουμενως ο δισκος και ετσι μενω με ενα ουσιαστικα αχρηστο τμημα G:\ - 11.14 GB , το οποιο ομως ( αγνωστο γιατι ) δεν μπορω να του κανω Format, οποτε και του αφαιρω το γραμμα του (G: \) για να μη με ενοχλει η υπαρξη του κατα τη χρηση των Windws. Αν εχει καποιος να σημειωσει κατι ας το κανει.
Tank for da support bros..
Image
P@radox's Space - Ελληνικότατο..!
User avatar
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 3751
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:42 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Washington DC, USA
Contact:

Post by Einherjar » Fri Nov 19, 2004 11:31 am

Το G τι μέγεθος είχε όταν το είχες φτιάξει?
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
User avatar
vagalati
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 579
Joined: Tue Mar 16, 2004 2:46 pm
Location: 7000 miles away from aueb

Post by vagalati » Fri Nov 19, 2004 3:23 pm

Πες μας και τι σου βγάζει το cfdisk..
Ni!! Ni!! Ni!!
User avatar
lumenintervalum
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 2377
Joined: Thu May 06, 2004 7:06 pm
Location: somewhere far beyond..
Contact:

Post by lumenintervalum » Thu Mar 24, 2005 12:36 am

sorry για τα greeklish, εχω να κανω μια ανακοινωση: μετα απο πολλη προσπαθεια και πολλες απογοητευσεις, τα καταφερα!!!Πλεον ο υπολογιστης μου περιεχει win xp και mandrake!!
(στις προηγουμενες αποτυχημενες προσπαθειες τελικα εφταιγε το παλιο μου pc) Τωρα τι κανω για να εχω ελληνικα???
Last edited by lumenintervalum on Fri Mar 25, 2005 3:20 pm, edited 1 time in total.
We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain
I hope you don't understand
_______________________
scraps& photo gallery στο deviantart- last update 25/08/06
User avatar
jimmyD
Venus Former Team Member
Posts: 946
Joined: Wed Apr 21, 2004 6:33 pm
Academic status: MSc
Location: στην κοσμάρα μου

Post by jimmyD » Thu Mar 24, 2005 10:27 am

Στο control center του KDE στην κατηγορία Region and Languge > keyboard layouts > τικάρεις την επιλογή support multiple layouts και από τη λίστα προσθέτεις και τα ελληνικά. Δεξιά έχει μια άλλη λίστα που δε θυμάμαι το όνομα αλλά απο εκέι επέλεξε extended πάτα apply > ok και έτοιμο. Αν συνεχίσεις να έχεις προβλήματα πες μας. ΑΑ πρέπει να βάλεις και γραμματοσειρές και το καλύτερο μέρος για να βρεις είναι το C:/WINDOWS/Fonts . Πάλι στο KDE στην κατηγορία System Administration > Fonts φτιάξε ένα νέο φάκελο και μέσα στο φάκελο πρόσθεσε τα fonts που είναι στο παραπάνω path.
Since I was born I started to decay
now nothing ever ever goes my way...
Image
User avatar
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 3751
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:42 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Washington DC, USA
Contact:

Post by Einherjar » Thu Mar 24, 2005 11:48 am

και σαν απόδειξη της επιτυχίας σου θα διορθώσεις το παραπάνω post σου που είναι σε greeklish :-D
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
User avatar
lumenintervalum
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 2377
Joined: Thu May 06, 2004 7:06 pm
Location: somewhere far beyond..
Contact:

Post by lumenintervalum » Thu Mar 24, 2005 12:44 pm

I promise!!
We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain
I hope you don't understand
_______________________
scraps& photo gallery στο deviantart- last update 25/08/06
User avatar
lumenintervalum
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 2377
Joined: Thu May 06, 2004 7:06 pm
Location: somewhere far beyond..
Contact:

Post by lumenintervalum » Fri Mar 25, 2005 3:33 pm

το διορθωσα το ποστ..
πηγα system->configuration->kde->accessibility->configure-keyboard layout, αλλα βρηκα τη λιστα να προσθεσω τα ελληνικα, αλλα οχι αυτο που λες για extended..
θα δοκιμασω κι αυτο για τα fonts.
shortcuts οπως το alt+shift πως ενεργοποιουνται;;
το προβλημα τωρα ειναι οτι δεν βλεπω να μπαινουν τονοι και επισης μου βγαινουν τετραγωνακια αντι για γραμματα σε μερικα σημεια...
Α!!!και οταν γινοταν η εγκατασταση ειχα μερικα προβληματα. Μου εβγαλε λαθη στα παρακατω:
libjpeg62-6b-33mdk.i586
greff-for-man-1.19-3mdk.i586
python-2.33-2mdk.i586
OpenOffice.org-1.1-11mdk.i586
emacs-X11-21.3-9mdk.i586
kdeartwork-3.2-6mdk.i586
We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain
I hope you don't understand
_______________________
scraps& photo gallery στο deviantart- last update 25/08/06
User avatar
jimmyD
Venus Former Team Member
Posts: 946
Joined: Wed Apr 21, 2004 6:33 pm
Academic status: MSc
Location: στην κοσμάρα μου

Post by jimmyD » Sat Mar 26, 2005 12:13 am

Το extended θα το βρεις αφού περάσεις το layout των ελληνικών κλίκαρε πάνω του στο δεξί μέρος του παραθύρου και μετά απο κάτω και δεξιά στο Layout Variant στο dropdown list υπάρχει η επολογή extended. Αυτό μάλλον θα λύσει το πρόβλημα με τους τόνους. Τα τετραγωνάκια θα πάψουν να εμφανίζονται όταν βάλεις τις γραμματοσειρές. Το alt + shift δοκίμασε να το ρυθμίσεις από gnome στο fedora όταν το ρύθμιζα στο gnome έπαιζε στο kde.
Since I was born I started to decay
now nothing ever ever goes my way...
Image
User avatar
P@radox
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 486
Joined: Tue Nov 09, 2004 4:50 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Among The Few..
Contact:

Post by P@radox » Sat Mar 26, 2005 8:29 pm

Η πρωτη μου linux εμπειρια ηταν Suse Linux 9,1 Perosnal παρολα αυτά δεν έμεινα πολυ σε αυτά γιατι ηταν σχεδόν γυμνά.Πρεπει όμως να ομολογήσω πως απο θέμα ευχρηστίας ανταγωνίζονταν επάξια τα Windows και τα κάνει την κατάλληλη επιλογή για νέους άπειρους χρήστες. Το μόνο κακό που βρήκα στα Suse ηταν οτι ειναι τα μοναδικα linux για τα οποια πληρώνεις (γυρω στα 90 Ε).Βεβαια καποιος μου είπε οτι αξίζει να τα δώσεις αλλα δεν συμμερίζομαι την άποψη του γιατι οι διανομες τους ανανεωνονατι ανα 6μηνο οποτε η τσάπη σου θα σκουζει. Ετσι πριν ψάξω να βρω τα Suse 9,2 Pro ( Εχω ακουσει τα καλυτερα..) εβαλα το Fedora Core 3 και εχω 2 μικροαποριες..
*Δεν ξερω πως να εγκατεστησω το modem μου ( US Robotics 56K external (ειναι λιγο ερείπιο..;;)). Τα Suse το είχαν βρεί αλλα εδώ οτι κι αν έκανα απο το Network Confoguration δεν βρηκα άκρη. Παρολα αυτα θελω να αναφερω οτι το Fedora εντόπισε όλες τις αλλες συσκευες..απο την οθονη μου μεχρι τον Α3 HP με USB συνδεση εκτυπωτη μου. Καμια ιδέα για το modem..;
*Οταν στα Keyboard Layouts εβαλα και Greek (με εναλλαγη γλωσσας Caps+Shift) στο OpenOffice οταν ειχα ελληνικα δεν μου εμφάνιζε τίποτα...παρα άφηνε ενα κενό ανα χαρακτήρα.
Επιπλέον ενω default ειναι τα U.S.Emglish καθε φορα που παω να γράψω σε καποιο TextBox ειναι ενεργά τα Greek και μια εμφανιζονται κουτάκια μια κανονικοι Ελληνικοι χαρακτηρες.. Απο που μπορω να δω τα fonts που έχω εγκατεστημένα..; [/list]
Image
P@radox's Space - Ελληνικότατο..!
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Post by HdkiLLeR » Sat Mar 26, 2005 8:40 pm

Θα σου απαντήσω πιο μετά γιατί τώρα πάω να δώ την εθνικάρα...Πάντος μην βάζετε εμπορικοποιημένες εκδόσεις του Linux ρε παιδιά. Υπάρχουν καλύτερες(κατά έτη φωτός) και 101% open/free.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Post Reply

Return to “Λειτουργικά συστήματα”