Grindhouse (Planet Terror - Death Proof)

Εδώ μπαίνουν θέματα σχετικά με την "έβδομη" τέχνη.
Post Reply
User avatar
rigo
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1160
Joined: Wed Nov 02, 2005 10:54 am
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Amsterdam

Grindhouse (Planet Terror - Death Proof)

Post by rigo » Mon Jul 23, 2007 1:11 am

Image
Οπως «δύο ταινίες, σεξ - καράτε» κατά το ελληνικότερον. Το διπλό κινηματογραφικό πρόγραμμα, με φιλμ τρίτης διαλογής. Λίγο γυμνό, λίγο ξύλο, πολλή... παρακμή. Σε αίθουσες παλιές και αραχνιασμένες με κόπιες ανεπανόρθωτα σακατεμένες. Παρακμή αλλά και εμπειρία. Την οποία επιχείρησαν να μεταφέρουν οι Κουέντιν Ταραντίνο και Ρομπέρτο Ροντρίγκεζ, γυρίζοντας ο καθένας τη δική του ταινία και ενώνοντάς τες στη συνέχεια σ' έναν κοινό φόρο τιμής. Για την επίσημη συμμετοχή του στις Κάνες, το «Death proof» του Ταραντίνο αυτονομήθηκε από το σύνολο και επεκτάθηκε από 90 σε 127 λεπτά - όπως άλλωστε θα προβληθεί σε όλες τις εκτός ΗΠΑ χώρες για εμπορικούς λόγους. Ας δούμε πώς βλέπει μεταξύ άλλων, αυτή την απόσχιση ο ίδιος, ο 43χρονος σκηνοθέτης, που από υπάλληλος επαρχιακού βιντεοκλάμπ στη Μινεσότα εξελίχθηκε σε μορφή εμβληματική του μοντέρνου αμερικάνικου σινεμά, με μόνα όπλα το ταλέντο και την κινηματογραφοφιλία του.

Το «Death proof» αυτονομήθηκε ως ταινία από ένα δίπτυχο με συνολικό τίτλο «Grindhouse», που περιλαμβάνει άλλο ένα φιλμ το «Ρlanet terror» του Ρομπέρτο Ροντρίγκεζ καθώς και διάφορα επινοημένα τρέιλερ. Πόσο δύσκολο ήταν να το αποσπάσετε και να προσθέσετε τις σκηνές που είχατε αρχικά αφαιρέσει;

Πιο δύσκολο ήταν το αρχικό εγχείρημα της αφαίρεσης. Κοιτάξτε, κάναμε τρεις διαφορετικές ταινίες. Το «Death proof», το «Ρlanet terror» και το «Grindhouse». Οι πρώτες δύο στέκονται ως ταινίες από μόνες τους. Το «Grindhouse» ήταν κάτι άλλο, κάτι ακόμα πιο σημαντικό από τις ίδιες μας, εμένα και του Ρόμπερτ, τις ταινίες. Ηταν η εμπειρία που προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε. Μια νύχτα με ταινίες από το 70 που δεν υπάρχουν πια, παιγμένες σε αίθουσες παρακμιακές με κόπιες φθαρμένες, κομπλέ με τα τρέιλερ και όλα τα σχετικά. Λοιπόν, όσο κι αν αγαπώ την ταινία μου, την πλήρη αρχική εκδοχή, έπρεπε να αφαιρέσω οτιδήποτε αποσπά απ αυτή την εμπειρία. Κι αυτό ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική πρόκληση. Μια ευκαιρία όχι μόνο να φτάσω στο κόκαλο, αλλά και να το θρυμματίσω λιγάκι. Πόσες σκηνές μπορείς να βγάλεις και η ταινία να λειτουργεί ακόμα, να βγάζει νόημα; Εν πάση περιπτώσει η εκδοχή που παίχτηκε στις Κάνες είναι η πρώτη εκδοχή, η πριν το «Grindhouse». Είναι η ίδια που θα δείτε εσείς και θα παιχτεί σε όλες τις μη αγγλόφωνες χώρες που δεν είναι εξοικειωμένες με τη λογική του «διπλού προγράμματος».

(...)

Η εμπειρία
«Ηθελα να δώσω την αίσθηση μιας κόπιας - σπαγγέτι»

Αν και έχει την αίσθηση της δεκαετίας του 70, η ιστορία σας διαδραματίζεται στη σημερινή εποχή...

Οντως. Η πλάκα ήταν να μηχανευτούμε τους τρόπους κινηματογράφησης του 70, ενώ η πλοκή είναι σύγχρονη. Τα μπλουζάκια των κοριτσιών ας πούμε, είναι όλα ρετρό. Οχι αυθαίρετα όμως. Πολλές κοπέλες που ξέρω φοράνε τέτοια μπλουζάκια. Τους αρέσει να κυνηγάνε μακό με τη στάμπα του Κέρμιτ ή του Σον Κάσιντι. Τα θεωρούν σέξι όπως κι εγώ. Οσον αφορά τώρα την αισθητική, η ιδέα ήταν όχι ακριβώς να αντιγράψω το 70 αλλά να μιμηθώ την εικόνα μιας «grindhouse» ταινίας. Θα σας πω γιατί. Αυτές οι ταινίες βγαίνανε τότε σε 6, 7 κόπιες το πολύ - όχι σε 3.000 όπως βγαίνουν τα φιλμ σήμερα. Και τις πήγαιναν όχι από πολιτεία σε πολιτεία, αλλά από μεγαλούπολη σε μεγαλούπολη. Εκανε, ας πούμε, πρεμιέρα η ταινία στο Ντάλας, μετά την μετέφεραν στο Ελ Πάσο, μετά στο Οστιν, κ.ο.κ. Από μια εβδομάδα προβολής στην κάθε πόλη. Και περνούσε ένας χρόνος, με τις 6 κόπιες να ταξιδεύουν σ' όλη την Αμερική, να παίζονται στις πιο άθλιες αίθουσες με τις χειρότερες μηχανές προβολής. Ηταν λογικό κάποια στιγμή οι κόπιες αυτές να γίνονται... σπαγγέτι. Ομως αυτό ήταν αναπόσπαστο μέρος της εμπειρίας. Γι αυτό και ήθελα στο «Death proof» να δώσω την αίσθηση της φθαρμένης κόπιας. Κάτι σαν το τέρας του Φρανκενστάιν, φτιαγμένο από διαφορετικές πηγές. Οι 4 πρώτες μπομπίνες είναι επίτηδες εκεί, χάλια, γρατσουνισμένες, με καρέ να λείπουν ξεθωριασμένες. Και οι δύο τελευταίες ξαφνικά άψογες στην εικόνα και το τεχνικολόρ.
Ρόμπυ Εκσιελ - Περιοδικό cinema (Ολόκληρη η συνέντυξη)

Στην Ελλάδα οι ταινίες θα προβληθούν ξεχωριστά και όχι ως Grindhouse (δηλ. πληρώνεις 2 φορές). Πρός το παρόν έχω δει μόνο το Death Proof το οποία προσωπικά θεώρησα αν όχι αριστούργημα (όχι τόσο αντικειμενική άποψη), έστω ένα ευφάνταστο και απίστευτα καλογυρισμένο φιλμάκι με το κλασικό στυλ "ότι να ναι" του Tarantino. Περιμένω με ενδιαφέρον αν το δει κάποιος άλλος να πει μια άποψη γιατί πραγματικά είναι πολύ μπροστά η όλη ιδέα.

Image

Death Proof: Πρεμιέρα στη Ελλάδα: 26 Ιουλίου 2007


Image

Planet Terror: Πρεμιέρα στη Ελλάδα: Σεπτέμβριο 2007 (ίσως!)


Imdb Rate: 8.4/10, #93 @ Top 250
Grindhouse trailer
Films + Fake trailers @ Wikipedia
"Αλλού κοιμάται το κορμί, και αλλού η ψυχή ξυπνάει"
User avatar
zweistein
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 4537
Joined: Sun Oct 15, 2006 10:49 pm
Gender:
Location: in your computer
Contact:

Post by zweistein » Mon Jul 23, 2007 12:31 pm

πολύ καλή πρόταση!!!! Ταραντίνο owns!!!
αν κ στην αρχή ήταν να βγουν μαζί σε 'πακέτο' σε κοινή προβολή οι ταινίες :P
πάντως είναι πολύ ενδιαφέρων!
Και από ότι βλέπω οι κριτικές είναι πολύ καλές!!
Image
User avatar
ciao
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 2371
Joined: Mon May 03, 2004 1:15 am
Academic status: PhD
Gender:
Location: πίσω από την μπάλα

Post by ciao » Mon Jul 23, 2007 6:37 pm

Τον έχω σε εκτίμηση...πιστεύω να μην αποδειχθεί μούφα (να και μέχρι τώρα παράπονο δεν έχω ;) )
Είδωμεν...
S.S.D.D.
User avatar
krou
byte level
byte level
Posts: 56
Joined: Mon Jun 14, 2004 12:12 am

Post by krou » Tue Jul 24, 2007 10:14 pm

Κριτική που διαβασα : "Μια ταινια σεξ και βιας, πασπαλισμενη με ενα κοντεινερ pulp αισθητικης" :twisted: :twisted:
The greater danger for most of us lies not in setting our aim too high and falling short but in setting our aim too low, and achieving our mark - Michelangelo
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 2057
Joined: Tue Jun 27, 2006 12:32 pm
Academic status: Professor
Gender:

Post by redlabel » Thu Jul 26, 2007 7:50 pm

Αισθητική απόγνωση και παρακμή. Αναζήτηση ενδιαφέροντος στα ...ιδεολογικοποιημένα (έλεος!) σκουπίδια.

Δ. Γκρ.
Costantine
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 203
Joined: Sun Sep 17, 2006 12:41 am

Post by Costantine » Sat Jul 28, 2007 10:49 am

.
Last edited by Costantine on Fri Nov 14, 2008 1:53 am, edited 1 time in total.
User avatar
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 3246
Joined: Tue Mar 16, 2004 2:47 pm
Academic status: PhD
Gender:
Location: mm.aueb.gr
Contact:

Post by tsilochr » Sun Sep 02, 2007 6:11 pm

ΜE AΦΟΡΜΗ το διπλό, μεταμοντέρνο b-movie των Ταραντίνο και Ροντρίγκεζ, που έφερε ξανά στην επικαιρότητα τα περιθωριακά φιλμ του '60 και του '70, με τους ανίερους χώρους που τα φιλοξένησαν, οι φετινές «Νύχτες Πρεμιέρας» στο φετινό 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας αποτίουν φόρο τιμής στο ανυπόληπτο Grindhouse.
...
...
Το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» ξεσκονίζει την ιστορία και παρουσιάζει στους θεατές του ορισμένες από τις διασημότερες ταινίες Grindhouse, μεταξύ των οποίων τα Cannibal Holocaust του Ρουγκέρο Ντεοντάτο, Supervixens του Ρας Μέγιερ, The Candy Snatchers του Γκέρντον Τρούμπλαντ, Coffy του Τζακ Χιλ και School of the Holy Beast του Νοριφούμι Σουζούκι.
πηγή: ναυτεμπορική.gr
User avatar
rigo
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1160
Joined: Wed Nov 02, 2005 10:54 am
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Amsterdam

Post by rigo » Sun Sep 02, 2007 6:59 pm

Τελικά είδε κανείς το "Death Proof";; Στις 6 Σεπτεμβριου το "Planet Terror" στην Ελλάδα! Άντε να πάμε κ λίγο σινεμά, βαρέθηκα να διαβάζω! :lol: :lol:

PS: Ψιλο-τραγικό το Cannibal Holocaust!
"Αλλού κοιμάται το κορμί, και αλλού η ψυχή ξυπνάει"
User avatar
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 3246
Joined: Tue Mar 16, 2004 2:47 pm
Academic status: PhD
Gender:
Location: mm.aueb.gr
Contact:

Post by tsilochr » Thu Sep 06, 2007 2:25 pm

από σήμερα στις ελληνικές αίθουσες το Planet terror.


Link
User avatar
zweistein
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 4537
Joined: Sun Oct 15, 2006 10:49 pm
Gender:
Location: in your computer
Contact:

Post by zweistein » Sun Sep 09, 2007 12:26 am

είδα το Planet terror στο σινεμά

ανύπαρκτο σενάριο, καλή σκηνοθεσία, καθόλου απαιτητική ηθοποιία, στοιχεία 60s και 70s σε μια ιστορία που τοποθετείται σε σύγχρονη κοινωνία, γ****τες ατάκες, πολλές φάσεις με γέλιο, φοβερή σπλατεριά, αρκετή δράση, o Rodríguez σε τρελές φάσεις, ο Tarantino γελοίος όσο γίνεται, η McGowan με την παγωμένη ομορφιά, ο Bruce Willis σε δευτερεύων ρόλο , και πολύ brains blood and rock and roll (ω ναι!).

σε τελική ανάλυση μ'άρεσε αρκετά.
Image
User avatar
DeadEye
byte level
byte level
Posts: 122
Joined: Fri Mar 18, 2005 12:27 am
Location: Κελί 33, κορυδαλλός

Post by DeadEye » Sun Sep 09, 2007 1:24 am

ειδα το death proof ... καλο γενικα , αν και απο ταραντινο περιμενα κατι παραπανω . Κανει κοιλια σε μερικα σημεια , αλλα φροντιζει να με αρκετα σοκαριστικες σπλατερ φασεις να σε επαναφερει αποτομα . Παντως εχει λιγο νοημα στο τελος . (μαλλον ηθικο διδαγμα θα το ελεγα ! ).

Γενικα περασε ευχαριστα η ωρα.

------------------------------------------

ειδα κ το planet terror !!! καλυτερο απο το death proof κατα την δικη μου αποψη ... χαοτικη καταστροφη , με πολυ διαστροφη , που σοκαρει και αηδιαζει σε αρκετα σημεια . Σε ορισμενες φασεις λιγο υπερβολικη και εξωπραγματικη . Παντως καταφερνει να κρατησει το ενδιαφερον ζωντανο . Οσοι ξερουνε τι περιπου πανε να δουνε , πιστευω δεν θα απαγοητευτουν . ( μιλαω παντα για σπλατερ και πολυ φαντασια ετσι ? ! )

merged by maria_
User avatar
Shocker
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1075
Joined: Wed Sep 19, 2007 11:59 pm
Academic status: N>4
Location: Beehives / Anabyss
Contact:

Post by Shocker » Sat Oct 20, 2007 5:05 pm

Εγω ειδα το Death-Proof

Συμφωνω με τον DeadEye.Σχετικα πολυ καλη ταινια αλλα σε καποι σημειο χανει
Post Reply

Return to “Κινηματογράφος - Τηλεοπτικά”