Page 1 of 4

Βιβλιοπροτάσεις

Posted: Tue Jul 20, 2004 1:57 am
by Vasilis
Υπάρχουν κάποια βιβλία που τα διαβάζεις απλά για να περνά η ώρα σου. Υπάρχουν κάποια που τα διαβάζεις επειδή σε αναγκάζουν να το κάνεις. Υπάρχουν μερικά που τα διαβάζεις επειδή έτσι το λέει ο κόσμος. Υπάρχουν όμως και κάποια που σε αγγίζουν και έχουν πολλά να σου πουν. Το βιβλίο που με έχει τρελάνει, με έχει σημαδέψει και με βοήθησε να πιστώ για την σημασία της δουλειάς μου είναι το "κοντά στον ουρανό" της Άυν Ράντ αν δεν κάνω λάθος. Εκδόσεις Ωκεανίδα. Για πέστε τι βιβλία σας γεμίζουν και ποια έχετε ξεχωρήσει?

Posted: Tue Jul 20, 2004 8:19 pm
by Ethel
Ασκητική
To χαμόγελο του Τούρινγκ
1984
Να ζεις, ν'αγαπάς και να μαθαίνεις

ήταν τα πρώτα που μου'ρθαν στο μυαλό, μπορώ να πω και πολλά άλλα, αλλά σιγά σιγά...

Posted: Wed Jul 21, 2004 1:02 am
by Proxenos
Μια που είπες Άυν Ραντ, διάβασε και το "Έμείς οι ζωντανοί"...

Προτείνω επίσης,

Ανατροπή, Αναζήτηση, Αναλαμπή (Θέμελης)

Το Κάστρο της Μνήμης, Κλεμμένη Ζωή (Φακίνος)

Οι Παλιοί Συμμαθητές, Ζω από Περιέργεια (Λ. Παπαδόπουλος)

και ένα... αλλιώτικο: Παιχνίδια με τη Φωτιά (Ν. Κυριαζής), όταν η Ελλάδα γίνεται πυρηνική δύναμη :!:

Posted: Wed Jul 21, 2004 9:43 am
by ttoppouzokypraios
100 Χρόνια Μοναξιά
Χρονικό ενός προαναγκελθέντος θανάτου
Ανεμοσκορπίσματα

Όλα Gabriel Garcia Marquez

Posted: Wed Jul 21, 2004 10:06 am
by dimitra
Ένα φοβερό βιβλίο που έχω διαβάσει και με είχε ενθουσιάσει είναι:
1)"Η παράξενη χημεία του έρωτα".Καταπληκτικό βιβλίο! :smt026
Επίσης τρομερό βιβλίο είναι:
2) "Οι αναμνήσεις μιας γκέϊσας",αυτό το βιβλίο πραγματικά σε μεταφέρει στο χρόνο και στον τόπο όταν το διάβαζα ένιωθα λες και βρισκόμουν εκεί,σαν να έβλεπα τα πρόσωπα και να τριγυρνούσα κάπου εκεί και εγώ μαζί τους. :smt023
Άλλο τέλειο βιβλίο το οποίο είχα διαβάσει αρκετά καιρό πριν είναι:
3)"Ο μεγαλύτερος πωλητής του κόσμου",κορυφαίο βιβλίο!!!
:smt038
4)Το "Να ζεις,ν'αγαπάς και να μαθαίνεις :shock: ήταν και εμένα ένα βιβλίο που πραγματικά μπήκε μέσα μου.Το είχα διαβάσει αρκετά μικρή και μάλιστα του Λέο Μπουσκάλια έχω διαβάσει ακόμα 2-3 βιβλία στο ίδιο στυλ.Τα βιβλία του όλα λένε σχεδόν τα ίδια, αν κάποιος θέλει να διαβάσει κάποιο αρκεί αυτό που ανέφερα παραπάνω και ανέφερε και η Ethel.
Φοβερό βιβλίο ενός απ'τους αγαπημένους μου συγγραφείς του Στηβεν Κινγκ είναι
5)"Η αϋπνία",τέλειο!!!
:smt118 Αυτή τη στιγμή διαβάζω το "Κώδικα Da Vinci" μου είπαν ότι είναι φοβερό βιβλίο και η αλήθεια είναι ότι ήδη στις πρώτες 100 σελίδες του έχει καταφέρει να με καθηλώσει. :smt107
Έχω διαβάσει και άλλα πολύ ωραία σίγουρα αλλά αυτή τη στιγμή δεν μου έρχονται στο μυαλό,τα πιο σημαντικά νομίζω ότι είναι αυτά.Καλύτερα να σταματήσω εδώ γιατί αν συνεχίσω να γράφω θα μου έρθουν κι άλλα και δεν πρόκειται να έχω τελειωμό :oops: !

Posted: Wed Jul 21, 2004 1:05 pm
by Marauder
Μπαίνουμε σε ένα θέμα με πολύ ψωμί.....

Ο Dan Brown Είναι πολύ καλός - καλύτερό του ο κώδικας Da Vinci αλλά και το "prequel" Angels & Demons (ελλ. Illuminati) είναι σχεδόν το ίδιο καλό. Βέβαια αν θέλετε τη γνώμη μου δεν πρόκειται ποτέ να ξεπεράσει τον Έκο ως προς τον μυστικισμό των κειμένων του (Το εκκρέμές του Φουκώ και το όνομα του Ρόδου παραμένουν αξεπέραστα).
Ο proxenos πρότεινε τα βιβλία του Θέμελη. Έχω διαβάσει και τα τρία, ωστόσο θα πρότεινα κατηγορηματικά μόνο το 3ο, την Αναλαμπή. Κια τα άλλα δυο είναι πολύ καλα, αλλα ειδικά το 3ο είναι masterpiece.

Σε επιστημονική φαντασία : Μα φυσικά το Dune του Frank Herbert. Αξεπέραστο

Από νέους έλληνες συγγραφείς: Σώτη Τριανταφύλλου και Χ.Χωμενίδης. Μου άρεσαν όλα οσα διάβασα από αυτούς αλλά δεν μπόρεσα να μην ξεχωρίσω το Εργοστάσιο των Μολυβιών Της Τριανταφύλλου και το Σοφό Παιδί του Χωμενίδη.

Κάποιος μου είπε φέτος να ότι ο Καραγάτσης είναι ο καλύτερος έλληνας συγγραφέας και ότι όποιος δεν έχει διαβάσει Καραγάτση δεν έχει διαβάσει πραγματική ελληνική λογοτεχνία. Πορσωπικά δεν έχω διαβάσει - και δεν νομίζω να διαβάσω φέτος. Αν πάντως έχει διαβάσει κάνείς (Ethel? :) ) ας μας πεί τι νομίζει.

Του Όργουελ το αγαπημένο μου δεν είναι το 1984 ούτε η φάρμα των ζώων. Διαβάστε το "A hommage to Catalonia" . Είναι η προσωπική του εμπειρία από τον Ισπανικό Εμφύλιο. Είναι καταπληκτικό.

Τώρα άμα κανείς θέλει να περάσει το καλοκαίρι του με ¨βαριά" λογοτεχνία, τότε μόνο ένα βιβλίο θα μπορούσα να του προτείνω αβίαστα - "Αναζητώντας το χαμένο χρόνο" του Μ.Προύστ. Άπλά είναι ένα βιβλίο που σε "αλλάζει" κατά κάποιον τρόπο μέχρι να το διαβάσεις.

Και πολλά ακόμη. Όσα αναφέρθηκαν πάντως από τους προλαλήσαντες μέχρι τώρα είναι πολύ καλά βιβλία και συγγραφείς (Με εξαίρεση για μένα τον Μπουσκάλια - Το να ζεις να αγαπάς και να μαθαίνεις δε μου άρεσε καθόλου :) ) Μου φάνηκε λίγο too much και επιτηδευμένα αγαπησιάρικο .

Posted: Wed Jul 21, 2004 1:26 pm
by Einherjar
Προτιμώ βιβλία επιστημονικού περιεχομένου (π.χ. Χρονικό του Χρόνου , Κρίσιμη κατλασταση) καθώς και βιβλία φαντασίας (Τόλκιν, Πούλμαν)

Posted: Wed Jul 21, 2004 3:40 pm
by Ethel
dimitra wrote: :smt118 Αυτή τη στιγμή διαβάζω το "Κώδικα Da Vinci" μου είπαν ότι είναι φοβερό βιβλίο και η αλήθεια είναι ότι ήδη στις πρώτες 100 σελίδες του έχει καταφέρει να με καθηλώσει. :smt107
A ωραία γιατί θέλω να το πάρω μαζί στις διακοπές
einherjar wrote:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Ιούλ 21, 2004 1:26 pm Θέμα δημοσίευσης:
Προτιμώ βιβλία επιστημονικού περιεχομένου (π.χ. Χρονικό του Χρόνου , Κρίσιμη κατλασταση) καθώς και βιβλία φαντασίας (Τόλκιν, Πούλμαν)
Πούλμαν η τριλογία του κόσμου όλα τα λεφτά....

Posted: Wed Jul 21, 2004 3:44 pm
by Einherjar
Ethel wrote:η τριλογία του κόσμου όλα τα λεφτά....
...και άλλα τόσα!!!

Posted: Wed Jul 21, 2004 3:58 pm
by Ethel
Marauder wrote: Κάποιος μου είπε φέτος να ότι ο Καραγάτσης είναι ο καλύτερος έλληνας συγγραφέας και ότι όποιος δεν έχει διαβάσει Καραγάτση δεν έχει διαβάσει πραγματική ελληνική λογοτεχνία. Πορσωπικά δεν έχω διαβάσει - και δεν νομίζω να διαβάσω φέτος. Αν πάντως έχει διαβάσει κάνείς (Ethel? :) ) ας μας πεί τι νομίζει.
Η "μεγάλη χίμαιρα", μεγάλο αριστούργημα (πλεονασμός ε; ;) ;) ) αλλά απ'ό,τι σε ξέρω Κυριάκο δε θα σ'αρέσει πολύ!
Marauder wrote: Τώρα άμα κανείς θέλει να περάσει το καλοκαίρι του με ¨βαριά" λογοτεχνία, τότε μόνο ένα βιβλίο θα μπορούσα να του προτείνω αβίαστα - "Αναζητώντας το χαμένο χρόνο" του Μ.Προύστ. Άπλά είναι ένα βιβλίο που σε "αλλάζει" κατά κάποιον τρόπο μέχρι να το διαβάσεις.

Ξεκίνησα την αρχή της χρονιάς τον πρώτο από τους 4 αν δεν απατώμαι τόμους του "Αναζητώντας το χαμένο χρόνο" και ακόμα δεν έχω διαβάσει ούτε το μισό....

Επίσης να τονίσω ότι Έκο είναι ολόκληρη ιδεολογία (η σημειολογία στην καθημερινή ζωή, ο Καντ και ο ορνιθόρυγχος) και επίσης να σας πω πόσο απίστευτα ξενέρωσα όταν είδα το όνομα του ρόδου σε ταινία και μετά το διάβασα... καμία επαφή, και γενικώς θα συνιστούσα να διαβάζετε ένα έργο και μετά να το βλέπετε (προαιρετικά και αν τύχει....)

Να προτείνω κι έναν ρώσο που "τόλμησα" να διαβάσω; Μαξίμ Γκόρκι "Στα ξένα χέρια". Ελπίζω τώρα που θα βρω χρόνο να πιάσω και το must όλων των εποχών "έγκλημα και τιμωρία"...

Posted: Wed Jul 21, 2004 9:19 pm
by Proxenos
Του Καραγάτση θα πρότεινα κι εγώ τον "Κίτρινο Φάκελλο" ...

Πραγματικά σε καθηλώνει αυτό το μυθιστόρημα.

Διαβάστε επίσης και το "Μυθιστόρημα των Τεσσάρων"

Posted: Thu Jul 22, 2004 10:17 am
by dimitra
Ethel wrote:dimitra έγραψε:

Αυτή τη στιγμή διαβάζω το "Κώδικα Da Vinci" μου είπαν ότι είναι φοβερό βιβλίο και η αλήθεια είναι ότι ήδη στις πρώτες 100 σελίδες του έχει καταφέρει να με καθηλώσει.


A ωραία γιατί θέλω να το πάρω μαζί στις διακοπές
Τώρα που το έχω ψιλοπροχωρήσει μπορώ να σου πω ότι σαν περιεχόμενο το βιβλίο και αυτά που μαθαίνεις αφού μπροστά αναφέρει ότι είναι αληθινές οι πληροφορίες είναι πάρα πολυ ενδιαφέροντα όμως εμένα σαν βιβλίο κάτι δεν μου πάει καλά.Με καθηλώνει μεν γιατί έχει αγωνία και συνεχείς δράση όμως το γεγονός ότι τα πρόσωπα λύνουν με τόση ευκολία τους γρίφους με κάνει λίγο κάπως :smt012

Posted: Thu Jul 22, 2004 5:20 pm
by leste
Einherjar wrote:καθώς και βιβλία φαντασίας (Τόλκιν, Πούλμαν)
Διάβασε G. R. Martin ("A Song of Ice and Fire")

"Night gathers, and now my watch begins. It shall not end until my death. I shall take no wife, hold no lands, father no children. I shall wear no crowns and win no glory. I shall live and die at my post. I am the sword in the darkness. I am the watcher on the walls. I am the fire that burns against the cold, the light that brings the dawn, the horn that wakes the sleepers, the shield that guards the realms of men. I pledge my life and honor to the Night's Watch, for this night and for all nights to come."

--The Oath of the Black Brothers

Posted: Thu Jul 22, 2004 6:09 pm
by ailouros
Μιας που ήρθε καλοκαίρι να προτείνω όλα τα βιβλία του Τομ Ρόμπινς αρχίζοντας από το Άρωμα του Ονείρου.Όπως έιχα διαβάσει σε κάποιο άλλο βιβλίο ο Τομ είναι από τους συγγραφείς που όταν τελειώσεις την ανάγνωση κάποιου έργου του σου κάνει κέφι να τον πάρεις τηλέφωνο.
Πρόσφατα διάβασα το "οι Σαλτιμπάγκοι" του Κοτανίδη ,ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται 1836 στην Αθήνα.Για όσους δεν κουράζονται από ιστορικά μυθιστορήματα ειναι μπόμπα.
Επίσης η Σώτη Τριανταφύλλου είναι φοβερή(αγαπημένο μου είναι το Σαββατο βράδυ στην άκρη της πόλης και η Φυγή),μετά το "Πες στην μορφίνη ακόμα την ψάχνω" που έχει γίνει και ταινία(Νικόλ Ρούσσου).
Τέλος να κλείσω με κάτι άλλο που διάβασα πρόσφατα "Ο φύλακας στη σίκαλη" του Salinger στην Αμερική του 1950 όπου ένα παιδί το σκάει από το σχολείο του.

Φυσικά η καλύτερη παρέα για την παραλία είναι κάτι αστυνομικά που έβαζε η Καθημερινή ενός Έλληνα (Μαρής νομίζω) με τον αστυνόμο Μπέκα κλπ.Ηδονή και ατελείωτο γέλιο!

Posted: Fri Jul 23, 2004 10:03 am
by v@lkyrja
ailouros wrote:Μιας που ήρθε καλοκαίρι να προτείνω όλα τα βιβλία του Τομ Ρόμπινς αρχίζοντας από το Άρωμα του Ονείρου.Όπως έιχα διαβάσει σε κάποιο άλλο βιβλίο ο Τομ είναι από τους συγγραφείς που όταν τελειώσεις την ανάγνωση κάποιου έργου του σου κάνει κέφι να τον πάρεις τηλέφωνο.
Είναι καταπληκτικός!!! Εκτός από το Άρωμα του Ονείρου, συστήνω ανεπιφύλακτα το "Αγριεμένοι αναπηροι επιστρέφουν από καυτά κλίματα" και τον Τρυποκάρυδο.
Το θεώρημα του παπαγάλου και το Ο θείος Πέτρος και η εικασία οτυ Γκόλντμπαχ είναι επίσης πολύ καλά (προσωπικά προτιμώ το πρώτο)
:smt039

Posted: Fri Jul 23, 2004 11:02 am
by Ethel
Ρε παιδιά ο Ρόμπινς δεν είναι τρελό παληκάρι; Ειδικά η ιστορία με το βομβιστή και την πριγκιίπισσα που στο τέλος για την αγάπη γίνονται κωφάλαλοι ή κάτι τέτοιο μόνο ο Φώσκολος τα σκέφτεται!!! Τρυποκάρυδος και Ingognito ειναι επίσης γνωστά του.

Ο θείος Πέτρος είναι πολύ ωραίο, και για αυτό με τον παπαγάλο έχω ακούσει τα καλύτερα

Posted: Fri Jul 23, 2004 11:13 am
by v@lkyrja
Διάβασε και τους "Αγριεμενους ανάπηρους...." και θα δείς οτι είναι πραγματικά για δέσιμο!!τρελή φαντασία!
:lol:

Posted: Fri Jul 23, 2004 12:50 pm
by Marauder
Τέλος να κλείσω με κάτι άλλο που διάβασα πρόσφατα "Ο φύλακας στη σίκαλη" του Salinger στην Αμερική του 1950 όπου ένα παιδί το σκάει από το σχολείο του.
Απλώς καταπληκτικό βιβλίο. Τό διάβασα πρίν απο 6 χρόνια για τα αγγλικά και το λατρεψα.

O θείος Πέτρος και η είκασία του Γκόλντμπαχ είναι επίσης εξαιρετικό. Το διάβασα απνευστί και η τελευταία γραμμή του βιβλίου ήταν συγκινητικότατη - θα το θυμάμαι.

Το θεώρημα του παπαγάλου ενώ ήταν πολύ καλό ως προς τα μαθηματικά που πραγματευόταν, δε νόμίζω ότι κύλαγε και πολύ μυθιστορηματικά. Για εμένα πάντως το αξεπέραστο΄(αλλά όχι μυθιστόρημα) είναι το "Τελευταίο Θεώρημα του Fermat" του Simon Singh. Ο Singh έχει γράψει το γνωστό σε πολλούυς "Κώδικές και μυστικά".

Posted: Fri Jul 23, 2004 1:46 pm
by ailouros
O θείος Πέτρος και η είκασία του Γκόλντμπαχ είναι επίσης εξαιρετικό. Το διάβασα απνευστί και η τελευταία γραμμή του βιβλίου ήταν συγκινιτικότατη - θα το θυμάμαι.
Φοβερό βιβλίο διαβάζεται σε ένα απόγευμα και σε ρουφάει.Σε αντίθεση με το θεώρημα του Παπαγάλου που έχει πιο δασκαλίστικο ύφος σε πολλά σημεία.Ο Δοξιάδης ετοιμάζει βιβλίο μαζί με τον Χρήστο Παπαδημητρίου!
Το Κώδικες και μυστικά αξίζει να το διαβάσει κανείς αν και σου βγάζει λίγο την παναγία ανάποδα(εμένα τουλάχιστον)!
Ο Ρόμπινς είναι γ@μώ τα παλικάρια με το συμπάθειο!
Τέλος για τους λάτρεις της μπητ λογοτεχνίας υπάρχει σε καλή έκδοση το Γυμνό Γεύμα του Μπάροουζ.Βγάζει γούστα αλλά μπορεί εύκολα να σπάσει νεύρα ειδικά αν δεν έχεις ιδέα που το πάει ο τρελός.

Υ.Γ Αλλά ρε παιδιά τα αστυνομικά της πλάκας είναι τέλεια για καλοκαίρι!Αυτά τα πόκετ σάιζ όπου δολοφόνος είναι ή ο κηπουρός ή ο μπάτλερ.Πέρυσι ο περιπτεράς που έπαιρνα εφημερίδα τα είχε διαβάσει όλα αυτά και προσπαθούσε να μου πασάρει κανένα μαζί με την καθημερινή που έδινα την σειρά του Μαρή με τον Αστυνόμο Μπέκα.Ο περιπτεράς βέβαια την είχε ακούσει κανονικά και το μάτι του γυάλιζε.Στάνταρντ φαντασιωνόταν να γίνει κανας φόνος στην γειτονιά και να αρχίσει τις έρευνες.Το έβλεπες στο ύφος του!

Posted: Fri Jul 23, 2004 2:05 pm
by lumenintervalum
Μόλις θυμήθηκα κι εγώ αν και φυσικά δε με θεωρώ βιβλιοφάγο, ούτε ψαγμένη αναγνώστρια..
ένα που μου είχε αρέσει πάρα πολύ όταν το είχα διαβάσει ήταν "το άρωμα" του Πάτρικ Ζίσκιντ, κυριολεκτικά το έφαγα αυτό το βιβλίο.. (Βασίλη, πιστεύω ότι θα σου αρέσει πολύ αυτό)
"Το χαμόγελο του Τούρινγκ" δε με ξετρέλανε μπορώ να πω, ούτε ξετρελάθηκα με κάτι βιβλία τύπου "Οι γυναίκες της ζωής της", "Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα" και "Ενικός Αριθμός"-ένιωθα ότι έβλεπα σίριαλ στην τηλεόραση.
Το "Σοφό παιδί" του Χωμενίδη ήταν απλά απολαυστικό, όπως και το "High Fidelity", το οποίο το διάβασα πριν βγει η ταινία και μόλις την είδα έλεγα αυτό δεν το φαντάστηκα έτσι κι εκείνο δεν το φαντάστηκα έτσι..
Το "κοντά στον ουρανό" της Άυν Ράντ πάλι τώρα το διαβάζω και μου αρέσει, έχει ολοκληρωμένους και όχι ωραιοποιημένους χαρακτήρες, πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία και με τραβάει πολύ για να δω τη συνέχεια..

Posted: Fri Jul 23, 2004 2:39 pm
by Proxenos
lumenintervalum wrote:αν και φυσικά δε με θεωρώ βιβλιοφάγο, ούτε ψαγμένη αναγνώστρια..
Και καλά κάνεις, όλοι θα έπρεπε να είμαστε λιγότερο ψωνισμένοι (και ματαιόδοξοι)...

Posted: Fri Jul 23, 2004 7:55 pm
by Ethel
ailouros wrote: Το Κώδικες και μυστικά αξίζει να το διαβάσει κανείς αν και σου βγάζει λίγο την παναγία ανάποδα(εμένα τουλάχιστον)!
Το είχα πάρει για δώρο και πριν το δώσω το διάβασα πρώτα!!!! Πολύ καλό!
ailouros wrote: Υ.Γ Αλλά ρε παιδιά τα αστυνομικά της πλάκας είναι τέλεια για καλοκαίρι!
Άγκαθα Κρίστι όλα τα λεφτά έχω διαβάσει καμιά 20αριά βιβλία της και ήμουν σε φάση πολύ περίεργη, σαν τον περιπτερά περίπου!
lumenintervalum wrote:ένα που μου είχε αρέσει πάρα πολύ όταν το είχα διαβάσει ήταν "το άρωμα" του Πάτρικ Ζίσκιντ, κυριολεκτικά το έφαγα αυτό το βιβλίο..
Θα συμφωνήσω μαζι σου είναι πάρα πολύ ωραίο, σε ρουφάει αμέσως αν και σε κάποια σημεία εμένα με τρόμαζε...
Proxenos wrote: Και καλά κάνεις, όλοι θα έπρεπε να είμαστε λιγότερο ψωνισμένοι (και ματαιόδοξοι)...
Δεν νομίζω να έχει ψωνιστεί κανείς, προτάσεις ανταλάσσονται και γνώμες ακούγονται απλώς....