Τι αλλάζει σε Γυμνάσιο, Λύκειο

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και κειμένων που βρήκατε κάπου αλλού και θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας .
Post Reply
User avatar
xrokos
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1072
Joined: Fri Nov 04, 2005 12:59 pm

Τι αλλάζει σε Γυμνάσιο, Λύκειο

Post by xrokos » Sun Jul 09, 2006 1:59 pm


........................Image........................

«Ανοικτά» προγράμματα σπουδών στα σχολεία, τήρηση αξιολογικών «φακέλων» των μαθητών, οι οποίοι θα λαμβάνονται υπόψη για τον τελικό βαθμό τους ανά τάξη και «εικονικές εξετάσεις» ελέγχου των γνώσεών τους ζητάει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας με 60σέλιδο πόρισμά του για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το οποίο αποκαλύπτει Το Βήμα της Κυριακής.

Το πόρισμα, το οποίο παραδόθηκε στην υπουργό Παιδείας κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, περιλαμβάνει και τις προτάσεις για την οικονομική αποσύνδεση των σχολείων από το κράτος, τη δυνατότητα διαμόρφωσης των προγραμμάτων σπουδών από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και τη σύνδεση της επαγγελματικής εξέλιξης των εκπαιδευτικών με την αξιολόγησή τους.

Ο κεντρικός άξονας της δέσμης μέτρων που περιλαμβάνει το πόρισμα του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας είναι η αναβάθμιση και η αυτονομία των σχολικών διοικήσεων, αλλά και των εκπαιδευτικών, η επιμόρφωση του κλάδου σε δύο στάδια (εισαγωγική και ενδοϋπηρεσιακή), ο συνυπολογισμός ποσοστού της βαθμολογίας και της Β', εκτός της Γ', τάξης του Λυκείου για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η ενεργοποίηση σύγχρονων θεωριών της Διδακτικής, κ.ά.

Μεταξύ άλλων, το πόρισμα του ΕΣΥΠ για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση περιλαμβάνει τις εξής προτάσεις:

Oικονομική αυτονομία από το κράτος: Μεταφορά πόρων από το κράτος στα σχολεία για να κανονίζουν τα «του οίκου τους». Προτείνεται η κατά το δυνατόν «αυτόνομη» και ευέλικτη οικονομική διαχείριση των σχολικών μονάδων σύμφωνα με τον προγραμματισμό της σχολικής μονάδας.

Το πρόγραμμα μαθημάτων θα ορίζεται από τα σχολεία: Στην υποχρεωτική εκπαίδευση θα πρέπει να ορίζονται κεντρικά από το υπουργείο Παιδείας τα 2/3 του αναλυτικού προγράμματος των σχολείων. Η ανάπτυξη του υπολοίπου 1/3 του προγράμματος προτείνεται να γίνεται από το κάθε σχολείο.

«Ανοικτά» προγράμματα σπουδών στο Γυμνάσιο: Προτείνονται «ανοικτά» προγράμματα σπουδών που θα λειτουργούν σε δύο βασικούς τομείς: στο κυρίως πρόγραμμα και στην ελεύθερη ζώνη δραστηριοτήτων, με αύξηση του υπάρχοντος ωραρίου ή μείωση των ωρών διδασκαλίας κάποιων αντικειμένων.

O ρόλος του Λυκείου και «φάκελοι» μαθητών: «Το Λύκειο μπορεί και οφείλει να έχει τελείως διαφορετικό προσανατολισμό από το Γυμνάσιο» αναφέρεται στο πόρισμα. Ζητείται η θεσμοθέτηση «φακέλου» του μαθητή που θα είναι ένα από τα κριτήρια αξιολόγησής του και θα μετράει η ποιότητα και ο ελάχιστος αριθμός εργασιών για τον τελικό βαθμό του κατά τάξη. Προτείνεται ακόμη να λάβει τέλος το «μοναδικό σύγγραμμα».

Διδακτική στήριξη για τους «αδύνατους»: Για τους «αδύνατους» μαθητές και μαθήτριες προτείνεται διδακτική στήριξη, σε ένα διευρυμένο ωράριο, την οποία θα αναλάβει ο σύλλογος διδασκόντων στα σχολεία, προκειμένου να μη οδηγούνται οι μαθητές στην παραπαιδεία και να μη βρίσκονται χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα των σπουδών τους.

«Πολυτροπικά» βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό: Προτείνεται η επιλογή νέας μορφής μάθησης μέσω «πολυτροπικών» βιβλίων, που θα περιλαμβάνουν κείμενα, εικόνες, φωτογραφίες και θα συνοδεύονται από ταινίες, video, μουσική, κτλ. Κάθε βιβλίο θα πρέπει να συνοδεύεται από εκπαιδευτικό υλικό σε φάκελο, που θα υπάρχει στο Διαδίκτυο και θα μπορεί να ανανεώνεται συχνά.

Επιλογή και συγγραφή των βιβλίων: Ανανέωση των σχολικών βιβλίων πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσω προκηρύξεων που θα γίνονται από το υπουργείο Παιδείας. Για αυτό πρέπει να οριστούν προδιαγραφές συγγραφής και να ακολουθείται η διαδικασία αξιολόγησης παράλληλα με τη συγγραφή του σχολικού βιβλίου. Πριν ένα βιβλίο ενταχθεί στη διδακτική διαδικασία απαιτείται πιλοτική «εφαρμογή» του.

«Εικονικές» εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα: Η θεσμοθέτηση «εικονικών εξετάσεων» που δεν θα παίζουν ρόλο στην επιτυχία των μαθητών αλλά θα λειτουργούν διαγνωστικά για τον εντοπισμό των αδυναμιών της διδασκαλίας και των διδακτικών εγχειριδίων, προτείνεται για την Α' Λυκείου και σε επίπεδο Περιφέρειας.

Τα μαθήματα και οι κατευθύνσεις: Για την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών και μαθητριών προτείνεται η διαφοροποίηση του προγράμματος σπουδών κατά κατεύθυνση από τη Β' Λυκείου σε πρώτη φάση και από τη Γ' Λυκείου σε δεύτερη φάση. Παράλληλα, οι μαθητές του Λυκείου θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει ένα ελάχιστο δεξιοτήτων στην Πληροφορική και την αγγλική γλώσσα για την προαγωγή τους σε ανώτερη βαθμίδα.

Συνυπολογισμός βαθμών Β' και Γ' Λυκείου: Προτείνεται ο συνυπολογισμός του γενικού βαθμού της Β' τάξης Λυκείου στην προαγωγή των μαθητών και μαθητριών στην ανώτερη βαθμίδα. Σε περιορισμένο ποσοστό (της τάξεως του 20%) θα πρέπει να συνυπολογίζεται ο γενικός βαθμός της Β' τάξης Λυκείου με τον γενικό βαθμό της Γ' Λυκείου.

Ακαδημίες επιμόρφωσης: Προτείνεται η δημιουργία επιμορφωτικών Ακαδημιών για τους πτυχιούχους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε μεγαλουπόλεις της Ελλάδας, που θα στελεχωθούν με εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με βαθμίδες ανάλογες των Πανεπιστημίων (εκλεκτορικά σώματα, κτλ.).

«Εξετάσεις» για νέους εκπαιδευτικούς: Στο πλαίσιο των προγραμμάτων επιμόρφωσης, τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς θα αναλαμβάνει επί ένα τετράμηνο επόπτης εκπαιδευτικός από σχολεία συνεργαζόμενα με την Ακαδημία Επιμόρφωσης.

Αξιολόγηση: Οι προτάσεις του ΕΣΥΠ προσανατολίζονται σε μια συνολική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των παραγόντων που το επηρεάζουν: αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας, αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, καθώς και περιγραφική αξιολόγηση των μαθητών.
in.gr
Horrific, deplorable violence is okay, as long as people don't say any naughty words!
User avatar
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1363
Joined: Fri Mar 12, 2004 2:00 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: A Galaxy Far, Far Away
Contact:

Post by mikem4600 » Sun Jul 09, 2006 2:47 pm

Τα περί οικονομικής αυτονομίας και καθορισμού του προγράμματος σπουδών από τα σχολεία μου φαίνονται θετικά, όπως και η αξιολόγηση, η βελτίωση των βιβλίων και οι αλλαγές στο χαρακτήρα Γυμνασίου-Λυκείου. Τα υπόλοιπα δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς προσφέρουν... Εξ' άλλου μερικά ήδη γίνονται (όπως οι "εικονικές" εξετάσεις που κάναμε στην Α΄ Λυκείου - τότε βέβαια τις λέγαμε κάπως αλλιώς...).
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
User avatar
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 3587
Joined: Wed Nov 23, 2005 10:58 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:

Post by PASCAL » Sun Jul 09, 2006 4:24 pm

Το βασικό πρόβλημα παραμένει: θα αποκοπεί το Λύκειο από τις εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο;
User avatar
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1935
Joined: Fri Jul 30, 2004 7:12 am
Location: There and Back Again

Post by AnINffected » Sun Jul 09, 2006 9:44 pm

Τα μαθήματα και οι κατευθύνσεις: Για την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών και μαθητριών προτείνεται η διαφοροποίηση του προγράμματος σπουδών κατά κατεύθυνση από τη Β' Λυκείου σε πρώτη φάση και από τη Γ' Λυκείου σε δεύτερη φάση.
Ενδιαφέρον, αλλά ελπίζω να μην οδηγήσει σε υπερβολική εξειδίκευση (έτσι όπως το φαντάζομαι τουλάχιστον).
Από την άλλη, ίσως το αν θα ασχολείται κάποιος με περισσότερα πράγματα ή όχι είναι προσωπικό του θέμα και μόνο (όπως καταλαβαίνετε, δεν έχω καταλήξει σε αυτό).
Παράλληλα, οι μαθητές του Λυκείου θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει ένα ελάχιστο δεξιοτήτων στην Πληροφορική και την αγγλική γλώσσα για την προαγωγή τους σε ανώτερη βαθμίδα.
Χμμμ, βάρος στην Πληροφορική βλέπω ;)
Σχετικά-άσχετο (οξύμωρο επίσης), αλλά ίσως πρέπει σιγά-σιγά να αρχίσουν να διδάσκουν και τα κινέζικα.
Ακαδημίες επιμόρφωσης: Προτείνεται η δημιουργία επιμορφωτικών Ακαδημιών για τους πτυχιούχους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε μεγαλουπόλεις της Ελλάδας, που θα στελεχωθούν με εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με βαθμίδες ανάλογες των Πανεπιστημίων (εκλεκτορικά σώματα, κτλ.).
Έχει κανείς ιδέα για το τί είναι αυτές;
Βασικά μόνο έμμεση σχέση έχουν με την Δευτεροβάθμια, πιο πολύ με εμάς έχουν να κάνουν, έτσι όπως το λέει.
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace


Θέλω και εγώ να παίξω D&D λέμε!!! :-( :-(
User avatar
PaP
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 1077
Joined: Wed Apr 21, 2004 12:06 am
Academic status: Alumnus/a
Location: San Francisco
Contact:

Post by PaP » Mon Jul 10, 2006 12:43 pm

Code: Select all

... περί οικονομικής αυτονομίας 
Και τα χωριά πάνω στα βουνά και τα ερημονήσια τι θα κάνουν ?
Μήπως να γίνουμε όπως στην Αγγλία που δε βρίσκουν κάν καθηγητές και αποδεδειγμένα στα σχολεία των φτωχών προαστίων η ποιότητα είναι στο μισό ?
Η μήπως όπως στην Αμερική που στα μαθήματα υπάρχουν χορηγοί και ένας από αυτούς τα McDonalds και παίζουν οι διαφημίσεις τους πριν την προβολή διδακτικού βίντεο, έτσι για να μαθαίνουμε να θρεφόμαστε σωστα ?
Babedacus
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 299
Joined: Mon Nov 21, 2005 1:05 pm

Post by Babedacus » Tue Jul 11, 2006 12:52 am

Φάκελος μαθητή:Ενίσχυση του θεσμού των φυτών.Διαφωνώ.
Μοναδικό σύγγραμα:Τι εννοεί;Θα δίνει περισσότερα;Ετσι ναι,γιατί αν σκοπεύει να το καταργήσει είναι τουλάχιστον απαράδεκτο.
Διδακτική στήριξη για τους «αδύνατους»:Καλή λαμογιά κι αυτό.Να μην κάνει τίποτα ο καθηγητής στο μάθημα,να τα ξύνει,για να πάνε στην διδακτική στήριξη που πληρώνεται με το κεφάλι.Ειδικά αν το συνδυάσεις με την οικονομική αυτονόμηση των σχολικών μονάδων...
«Πολυτροπικά» βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό:Πολύ καλή πρόταση,αρκεί να υπάρχουν και τα μέσα πρόσβασης σε αυτά.
...πληροφορική/αγγλική γλώσσα για την προαγωγή τους σε ανώτερη βαθμίδα:Παντελώς άσχετο.Αν εξαιρέσουμε 20 το πολύ τμήματα σε όλη την Ελλάδα.
Ακαδημίες επιμόρφωσης:Αυτό δεν το έπιασα,ούτε εγώ.
Τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς θα αναλαμβάνει επί ένα τετράμηνο επόπτης εκπαιδευτικός...:Ο επόπτης είναι άνθρωπος και είναι έυκολο να εκβιάσει,η να εξωραίσει μια έκθεση έναντι προσωπικού όφελους.
...από σχολεία συνεργαζόμενα με την Ακαδημία Επιμόρφωσης:Δηλαδή τι;Θα υπάρχουν και μη συνεργαζόμενα;Και με ποιά κριτήρια θα συνεργάζεται κάποιο;

Όσον αφορά την διαφήμιση/χορηγία των σχολείων συμφωνώ υπό συνθήκες,αλλά θα βγω εκτός θέματος οπότε :-# .
Post Reply

Return to “Αναδημοσιεύσεις”