Page 1 of 1

Υπολογιστής πέρασε το τεστ Turing

Posted: Mon Jun 09, 2014 11:06 am
by MpoMp
Ένας υπολογιστής πέρασε για πρώτη φορά το «τεστ Τιούρινγκ», καταφέρνοντας να «ξεγελάσει» τους κριτές/εξεταστές του και να τους πείσει ότι είναι ένα 13χρονο παιδί.

Σύμφωνα με το εν λόγω τεστ, το οποίο δημιουργήθηκε το 1950 από τον Άλαν Τιούρινγκ, μαθηματικό και πρωτοπόρο της επιστήμης υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης, μία μηχανή μπορεί να θεωρηθεί ότι «σκέφτεται», αποτελώντας πραγματική τεχνητή νοημοσύνη, εάν σε μία συζήτηση μαζί της δημιουργήσει την εντύπωση ότι δεν είναι υπολογιστής, αλλά άνθρωπος.

Μέχρι τώρα κανένας υπολογιστής δεν είχε καταφέρει να περάσει το τεστ, βάσει του οποίου πρέπει να «ξεγελαστεί» το 30% των κριτών σε μία σειρά από πεντάλεπτες συζητήσεις μέσω πληκτρολογίου και κειμένου.

Το εν λόγω event διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ (Μ. Βρετανία) στη Royal Society το Σάββατο, και ο υπολογιστής που πέρασε το διάσημο τεστ είναι ο «Eugene Goostman»: ένα πρόγραμμα υπολογιστή που εξομοιώνει ένα 13χρονο αγόρι. Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, και δημιουργοί του είναι ο Βλάντιμιρ Βέσελοφ (γεννηθείς στη Ρωσία και πλέον μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ) και ο Γιουτζίν Ντεμτσένκο (από την Ουκρανία- πλέον ζει στη Ρωσία).

Το τεστ Τιούρινγκ βασίζεται στο διάσημο παιχνίδι ερωταπαντήσεων που ανέπτυξε ο Άλαν Τιούρινγκ, «Can Machines Think?». Όπως προαναφέρθηκε, σκοπός του είναι να διερευνήσει το αν ένας άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί εάν μιλά σε υπολογιστή ή σε άνθρωπο.
Σημειώνεται ότι το όλο event έχει ιδιαίτερα συμβολική σημασία, καθώς έλαβε χώρα την 60ή επέτειο του θανάτου του Άλαν Τιούρινγκ, περίπου έξι μήνες μετά την απονομή μετά θάνατον χάρης στον διάσημο μαθηματικό.

Ο «Eugene» κατάφερε να πείσει το 33% των εξεταστών του ότι ήταν άνθρωπος στο τεστ, το οποίο διοργανώθηκε από το School of Systems Engineering του πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τον RoboLaw, οργανισμό χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. που ασχολείται με θέματα ρομποτικών τεχνολογιών.

More @ sauce

Re: Υπολογιστής πέρασε το τεστ Turing

Posted: Mon Jun 09, 2014 12:58 pm
by Spongebobu
Εαν οι εξεταστές ήταν 3 αρκεί να ξεγελάσει μόνο εναν. Και πάλι το 30% μου φαίνεται πολυ χαμηλό όριο. Μπράβο τους πάντως, αρκεί αυτός ο ένας να μην ήταν πουλημένος :-p

Re: Υπολογιστής πέρασε το τεστ Turing

Posted: Mon Jun 09, 2014 1:13 pm
by MpoMp
Δε νομίζω να ήταν τρεις οι εξεταστές, μη τα ισοπεδώσουμε όλα. :-p

Όπως και να 'χει, τέτοια τεστ υποθέτω ότι είναι απλά benchmarks για το πόσο καλά μπορούν να προσομοιώσουν ανθρώπινο συλλογισμό τα συγκεκριμένα προγράμματα. Από τη στιγμή που η κρίση βγαίνει από ανθρώπους που έχουν συγκεκριμένο μυαλό και ιδιοσυγκρασία, πάντα υποκειμενικά θα είναι. Ίσως θα έπρεπε να φτιαχτεί (αν δεν υπάρχει ήδη) ένας τυποποιημένος τρόπο εξέτασης που έχει συγκεκριμένες ερωτήσεις. Ή έστω μια συζήτηση που διαμορφώνεται από πολλούς ανθρώπους?

Δε μου κάνει και έκπληξη πάντως που πέρασε το όριο. I still trust none!
http://www.cleverbot.com/
:-D

Re: Υπολογιστής πέρασε το τεστ Turing

Posted: Mon Jun 09, 2014 6:58 pm
by pgetsos
H συγκεκριμενη ειναι κ@λοπαιδο :-p (cleverbot)

Re: Υπολογιστής πέρασε το τεστ Turing

Posted: Mon Jun 09, 2014 7:14 pm
by Spongebobu
Image

Εγώ γιατί θυμάμαι οτι ήταν πιο έξυπνο?

Re: Υπολογιστής πέρασε το τεστ Turing

Posted: Mon Jun 09, 2014 7:40 pm
by pgetsos
Εγω που την ρωτησα, μου ειπε οτι δεν ειναι μηχανημα οποτε δε μπορει να το περασει. Ειναι ζωο μου ειπε :-p

Γενικα ειναι πιο πολυ "εξυπναδιστικο", μου εχει πει μεχρι και "yo' mama" αστειο..

Re: Υπολογιστής πέρασε το τεστ Turing

Posted: Tue Jun 10, 2014 9:57 am
by Funk

Re: Υπολογιστής πέρασε το τεστ Turing

Posted: Tue Jun 10, 2014 12:18 pm
by MpoMp
Απ' όσο ξέρω το cleverbot μαθαίνει και μη επιβλεπόμενα από συζητήσεις, οπότε μπορεί να προσπαθεί να μιμηθεί με παράλογο τρόπο ανθρώπινες απαντήσεις.

Re: Υπολογιστής πέρασε το τεστ Turing

Posted: Sun Jun 15, 2014 11:46 am
by Future Hacker
Τι μαθαινει κανεις με το cleverbot.... :lol:
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
Cleverbot: Do you have emotions?

User: Yes, do you?

Cleverbot: Yes.

User: Such as?

Cleverbot: I have a rabbit.

User: Is that an emotion?

Cleverbot: Yes.

User: No way!

Cleverbot: Yes way!

Re: Υπολογιστής πέρασε το τεστ Turing

Posted: Sun Jun 15, 2014 11:47 am
by MpoMp
But you got trolled! :lol:

Re: Υπολογιστής πέρασε το τεστ Turing

Posted: Sun Oct 07, 2018 7:33 pm
by giannistha
Ειναι οντως αληθεια;