Αντικαταστάτες των τρανζίστορ

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και συζητήσεις με θέμα την τεχνολογία.
Post Reply
User avatar
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1935
Joined: Fri Jul 30, 2004 7:12 am
Location: There and Back Again

Αντικαταστάτες των τρανζίστορ

Post by AnINffected » Wed Feb 02, 2005 5:22 pm

Πάλο Αλτο, : Μια συσκευή από πλατίνα πλάτους μερικών τρισεκατομμυριοστών του μέτρου παρουσιάστηκε από τα εργαστήρια της HP ως υποψήφιος αντικαταστάτης του σημερινού τρανσίστορ.

Τα πλέγματα από νανοδιακόπτες θα μπορούσαν να περάσουν στην παραγωγή την επόμενη δεκαετία, όταν τα σημερινά ολοκληρωμένα κυκλώματα πλησιάσουν τα όριά τους, εκτιμούν οι ερευνητές.

Η εφεύρεση «προσφέρει ένα βασικό απαιτούμενο στοιχείο για την κατασκευή υπολογιστών με νανοσυσκευές που είναι σχετικά εύκολο και ανέξοδο να παραχθούν» αναφέρει ανακοίνωση του εργαστηρίου κβαντικής έρευνας της εταιρείας

Η συσκευή (crossbar latch), αποτελείται ουσιαστικά από επικαλυπτόμενες ράβδους πλατίνας, με μόρια στερικού οξέος σε κάθε σημείο συνένωσης. Κάθε τέτοια διασταύρωση μεταξύ των καλωδίων λειτουργεί ως διακόπτης στην διέλευση ηλεκτρονίων.

Λόγω του εξαιρετικά (συμπλήρωση: μικρού) μεγέθους της, η συσκευή μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την πυκνότητα των τσιπ και να προσφέρει έτσι δραματικά βελτιωμένες επιδόσεις.

Στα σημερινά τσιπ, τα μικρότερα στοιχεία των διακοπτών έχουν πλάτος 90 νανόμετρα, ενώ οι διασταυρώσεις-διακόπτες στη διάταξη της HP έχουν πλάτος τρία νανόμετρα.

Πολλές ακόμα εταιρείες εργάζονται για την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων για το τρανζίστορ.
Πρόπερσι, η IBM είχε παρουσιάσει μια μέθοδο παραγωγής εξαγωνικών διατάξεων από μόρια πολυμερών.

«Οι προσπάθειες της HP είναι οι καλύτερες ως σήμερα για την ανάδειξη μιας υλοποιήσιμης αρχιτεκτονικής για τη μοριακή ηλεκτρονική» σχολιάζει στο BBC ο Φίλιπ Μοριάρτι, ειδικός νανοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, ο οποίος δεν σχετίζεται με την έρευνα.

Η νανοσυσκευή της Hewlett-Packard παρουσιάζεται στο Journal of Applied Physics

Πηγή:
Pathfinder Tech
http://tech.pathfinder.gr/tech/2951.html
Post Reply

Return to “Τεχνολογικά Νέα”