Πιο επικίνδυνα τα κινητά στην επαρχία

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και συζητήσεις με θέμα την τεχνολογία.
Post Reply
User avatar
a_s
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 615
Joined: Fri Apr 30, 2004 4:52 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Πάτρα
Contact:

Πιο επικίνδυνα τα κινητά στην επαρχία

Post by a_s » Tue May 17, 2005 5:31 pm

Image

Σε υψηλότερο βαθμό κινδύνου κατατάσσονται οι χρήστες κινητών τηλεφώνων, που ζουν σε αγροτικές περιοχές, σε σχέση με όσου ζουν σε αστικές. Σύμφωνα με σουηδική μελέτη, που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική επιθεώρηση Occupational and Environmental Medicine (Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Ιατρική), τα κινητά τηλέφωνα φέρονται να προκαλούν περισσότερους καρκίνους του εγκεφάλου στους χρήστες τους, που ζουν σε αγροτικές περιοχές. Τη μελέτη διεξήγαγε η ομάδα του καθηγητή Ογκολογίας Λέναρτ Χάρντελ, του νοσοκομειακού πανεπιστημίου στο Όρεμπρο και μελέτησε τη συχνότητα των κρουσμάτων καρκίνου του εγκεφάλου στη σουηδική επαρχία.


Πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες


Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών, που χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο επί τουλάχιστον τρία χρόνια, διέτρεχαν τουλάχιστον τριπλάσιο κίνδυνο να δημιουργήσουν όγκο στον εγκέφαλο σε σχέση με τους χρήστες στις αστικές περιοχές. Ο κίνδυνος τετραπλασιάστηκε για όσους είχαν χρησιμοποιήσει κινητό τηλέφωνο επί τέσσερα χρόνια, διευκρινίζει η μελέτη.

Οι διαφορές αυτές προκύπτουν πιθανότατα από το γεγονός, ότι στην εξοχή η απόσταση μεταξύ των αναμεταδοτών είναι μεγαλύτερη και συνεπώς η απαραίτητη ακτινοβολία για τη μετάδοση είναι ισχυρότερη. Πάντως, οι επιστήμονες τονίζουν, πως τα συμπεράσματά τους είναι μεν ανησυχητικά αλλά πρέπει να επιβεβαιωθούν και από μελέτες σε μεγαλύτερα πληθυσμιακά δείγματα.

Η επιστημονική ομάδα επέλεξε να μελετήσει μία περιοχή της κεντρικής Σουηδίας, όπου την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου 1997 και Ιουνίου 2000, σε σχεδόν 1.400 ενήλικες 20 έως 80 ετών διαπιστώθηκε όγκος στον εγκέφαλο, καλοήθης ή κακοήθης.


πηγή http://www.ert.gr
όλα στη ζωή είναι ένας κύκλος...
Post Reply

Return to “Τεχνολογικά Νέα”