Τεχνητή αφή σε ρομπότ

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και συζητήσεις με θέμα την τεχνολογία.
Post Reply
User avatar
Fairy
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1733
Joined: Tue Jan 24, 2006 4:48 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Mairyland Park

Τεχνητή αφή σε ρομπότ

Post by Fairy » Thu Jun 15, 2006 5:44 pm

Τεχνητή αφή :smt032
Συνθετικό δέρμα επιτρέπει στα ρομπότ να ψηλαφούν με ακρίβεια


Image
Αριστερά η εικόνα ενός κέρματος στο μικροσκόπιο, δεξιά το αποτύπωμα στο φιλμ. Διακρίνονται τα γράμματα «TY» της λέξης «LIBERTY»


Ουάσινγκτον

Ένα νέο είδος αισθητήρα που κατασκευάστηκε με μεθόδους νανοτεχνολογίας στις ΗΠΑ θα μπορούσε να δώσει στα ρομπότ την ευαίσθητη αφή των ανθρώπων. Πρόκειται για ένα λεπτό κάλυμμα ευαίσθητο στην πίεση που μπορεί ήδη διαβάζει την επιφάνεια ενός νομίσματος όπως οι τυφλοί.

H συσκευή, που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα και παρουσιάζεται την Παρασκευή στο Science, είναι ένα φιλμ «ηλεκτροφθορισμού», το οποίο εκπέμπει φως όταν δεχθεί πίεση.

Όπως εξηγεί το Reuters, μια ειδική κάμερα συλλαμβάνει το φως αυτό και το μετατρέπει σε εικόνα, αποκαλύπτοντας την υφή του αντικειμένου.

Σε μια επίδειξη του συστήματος, οι ερευνητές πίεσαν πάνω στο φιλμ ένα αμερικανικό νόμισμα, οπότε εμφανίστηκε μια εικόνα αρκετά ακριβής ώστε να δείχνει τις πτυχώσεις στα ρούχα του Αβραάμ Λίνκολν και τα γράμματα «TY» στη λέξη «LIBERTY», αναφέρουν στη δημοσίευσή τους οι εφευρέτες Βίβεκ Μαχεσβάρι και Ραβί Σαράφ.

Ο αισθητήρας αποτελείται από εναλλασσόμενα στρώματα νανοσωματιδίων χρυσού και θειικού καδμίου, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν φύλλα μη αγώγιμου υλικού.

Εκτός από τα ρομπότ, το «τεχνητό δέρμα» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ρομποτικά χειρουργικά εργαλεία, τα οποία θα επέτρεπαν στο χειρουργό να «νιώθει» πέτρες στην ουροδόχο κύστη ή άλλα προβλήματα χωρίς να εισάγει τα χέρια του μέσα από μεγάλες τομές.
Πηγή: news.in.gr
"Αν αυτό που έκανες χτες σου φαίνεται ακόμα μεγάλο, δεν έχεις κάνει αρκετά σήμερα."
The Punisher
Venus Former Team Member
Posts: 7561
Joined: Thu Oct 27, 2005 1:43 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Boston, MA

Post by The Punisher » Thu Jun 15, 2006 7:33 pm

Φάση θα είχε...για να βγάλεις κάποιον φωτογραφία με αυτό το φιλμ, πρέπει να του το τρίψεις στη μούρη !
Post Reply

Return to “Τεχνολογικά Νέα”