Νέο software συνενώνει Windows, Mac και Linux

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και συζητήσεις με θέμα την τεχνολογία.
Post Reply
User avatar
jimmyD
Venus Former Team Member
Posts: 946
Joined: Wed Apr 21, 2004 6:33 pm
Academic status: MSc
Location: στην κοσμάρα μου

Νέο software συνενώνει Windows, Mac και Linux

Post by jimmyD » Wed Sep 15, 2004 8:53 pm

Μέχρι σήμερα, τα προγράμματα έπρεπε να προσαρμόζονται στην εκάστοτε πλατφόρμα - Windows, Linux ή Mac. Αυτή την κατάσταση υπόσχεται να αλλάξει ένας νέος emulator. H Transitive, μια νέα εταιρεία από το Los Gatos της Καλιφόρνια, αναπτύσσει, όπως αναφέρει το Wired News, ένα νέο ''super emulator'' που στο κοντινό μέλλον θα σπάσει τους φραγμούς ανάμεσα στα Windows, Linux, MacOS X και τα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα.

Μέχρι στιγμής, μπορούσαν, για παράδειγμα, να εκτελεστούν προγράμματα των Windows στο MacOS X, ωστόσο το τίμημα ήταν μεγάλο. Η εκτέλεση ήταν δυνατή με τη χρήση ενός προγράμματος με την ονομασία Virtual PC, το οποίο εξομοίωνε μέσα στον υπολογιστή της Apple το περιβάλλον των Windows. To πρόγραμμα, που είχε σχεδιαστεί για τα Windows, έτρεχε μεν απρόσκοπτα, ωστόσο με εμφανή πτώση στην ταχύτητά του.

Η τεχνολογία της Transitive ωστόσο υπόσχεται να κάνει δυνατή την εκτέλεση προγραμμάτων σε οποιαδήποτε πλατφόρμα, χωρίς καμία αρνητική επίδραση στην ταχύτητά τους.

Η πρώτη έκδοση του software της Transitive με την ονομασία ''QuickTransit'' έχει αποσταλεί ήδη σε εταιρείες για να δοκιμαστεί σε υπολογιστές με επεξεργαστές Pentium, Itanium, Opteron και PowerPC. O super emulator δεν θα δoθεί ακόμα σε τελικούς χρήστες, ωστόσο αυτό αναμένεται να γίνει στο μέλλον. Έτσι, για παράδειγμα, οι κάτοχοι του Xbox 2 (όταν αυτό κυκλοφορήσει) θα μπορούν να τρέχουν παιχνίδια του τωρινού Xbox, παρ’ όλο που οι δύο κονσόλες διαθέτουν διαφορετικούς επεξεργαστές.

Ειδικοί του χώρου θεωρούν τη λύση της Transitive ένα είδος ''αλχημείας'', χωρίς όμως να αμφισβητούν τις πρώτεις επιδείξεις χρήσης της νέας τεχνικής. Σε αυτές τις επιδείξεις, για παράδειγμα, έτρεχε μια έκδοση Linux ενός παιχνιδιού βολών, που είχε σχεδιαστεί για PC, σε ένα Macintosh σε πλήρη ισχύ και χωρίς καμία μείωση στην ταχύτητά του.

Η Transitive δεν αποκάλυψε ακόμα πώς λειτουργεί ο νέος super emulator που ανάπτυξε. Αντ’ αυτού, κάνει λόγο για μια έννοια με την ονομασία ''Intermediate Representation'', κατά την οποία ο κώδικας ''μεταφράζεται'' απευθείας σε μια άλλη πλατφόρμα.

πηγή http://www.pcmag.gr

Νομίζω θα είναι αρκετά χρήσιμο . Και ίσως πολλοί στραφούν σε άλλες πλατφόρμες εκτός των windows με το πρόβλημα της συμβατότητας λυμένο.
Since I was born I started to decay
now nothing ever ever goes my way...
Image
User avatar
vagalati
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 579
Joined: Tue Mar 16, 2004 2:46 pm
Location: 7000 miles away from aueb

Post by vagalati » Thu Sep 16, 2004 10:48 pm

Yπάρχουν δύο κατηγορίες emulators. Οι interpreting και οι recompiling.
Οι interpreting κάνουν ότι λέει και το όνομά τους:

Code: Select all

while (CPUIsRunning)
{
  Fetch OpCode
  Interpret OpCode
}
Οι recompiling παίρνουν το πρόγραμμα (executable) και το μεταγγλωτίζουν έτσι ώστε να εκτελείται στη φιλοξενούσα μηχανή. Yπάρχουν δύο είδη recompiling. Οι static και οι dynamic. Οι static μεταφράζουν με τη μία όλο το πρόγραμμα και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όπως είναι. Οι dynamic μεταγλωτίζουν ένα κομμάτι και στη συνέχεια το εκτελούν, κοκ...

Δεν φαίνεται για καινούργια ιδέα ή τεχνολογία (μου φαίνεται σαν dynamic recompilation)...


Προσωπικά είχα ακούσει και παλαιότερα ένα κορεάτικο/ιαπωνέζικο emu-program που θα έκανε αυτά αλλά απ´ότι φαίνεται δεν έκανε τίποτα. Με το ίδιο σκεπτικό πιστέυω ότι δεν θα είναι και αυτό εξαίρεση στον κανόνα.

Πάντως εγώ πιστέυω ότι η λύση είναι portable based programming και όχι emulation και μλκς. Δηλαδή μην μεταφέρουμε την ευθύνη των προγραμματιστών για εγγραφή portable κώδικα στο hardware και στην εξομοίωση.

Πάντως το emulation βοηθάει στην εκτέλεση "πολύ" κλειστών προγραμμάτων που υπάρχουν σε μία πλατφόρμα και ο κατασκευαστής αρνείται πεισματικά να το μεταφέρει σε άλλη πλατφόρμα.

Αυτά... :-D
Ni!! Ni!! Ni!!
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Post by HdkiLLeR » Fri Sep 17, 2004 6:30 pm

Χωρίς να θέλω να είμαι κακός με τα παιδιά που το αναπτύσουν οι developers του wine το φτιάχνουν εδώ και 10 χρόνια και είναι στην αρχή ακόμη ... :) :) :)
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Post Reply

Return to “Τεχνολογικά Νέα”