Πραγματικότητα ο «τηλεπαθητικός» υπολογιστής

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και συζητήσεις με θέμα την τεχνολογία.
Post Reply
User avatar
enum21
Venus Former Team Member
Posts: 5436
Joined: Mon Feb 16, 2009 9:06 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Underworld

Πραγματικότητα ο «τηλεπαθητικός» υπολογιστής

Post by enum21 » Fri Nov 06, 2009 12:13 pm

Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν έναν «τηλεπαθητικό» υπολογιστή που μπορεί να αναδημιουργήσει -μέσες άκρες- τις εικόνες που βλέπει ή θυμάται ένας άνθρωπος και να τις εμφανίσει σε μια οθόνη.

Η συσκευή καταγράφει τα πρότυπα της εγκεφαλικής δραστηριότητας και τα μετατρέπει σε μια κινούμενη εικόνα στην οθόνη. Αν και η ιδέα ενός τηλεπαθητικού μηχανήματος ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μπορεί κάποια μέρα να αποτελεί πραγματικότητα και μάλιστα να έχει σημαντικές πρακτικές εφαρμογές, π.χ. για τη διαλεύκανση ενός εγκλήματος.

Το πρωτοποριακό πείραμα πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζακ Γκάλαντ,σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ».

Οι ερευνητές «καλωδίωσαν» τους εγκεφάλους δύο εθελοντών που παρακολουθούσαν βίντεο και, στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν τις καταγραφές της εγκεφαλικής δραστηριότητάς τους (που έγιναν με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας λειτουργικού συντονισμού) για να αναδημιουργήσουν τις εικόνες που οι εθελοντές παρακολουθούσαν.

Οι εγκεφαλικές καταγραφές τροφοδοτούνταν σε έναν υπολογιστή, ο οποίος αναζητούσε συσχετίσεις ανάμεσα στα πρότυπα εγκεφαλικής δραστηριότητας και στα χρώματα, τα σχήματα ή τις κινήσεις στην οθόνη όπου παιζόταν το βίντεο. Έτσι το πρόγραμμα του κομπιούτερ, σε επόμενο στάδιο, όταν οι εθελοντές παρακολούθησαν ένα άλλο βίντεο, ήταν σε θέση να «προβλέψει» ή μάλλον να «διαβάσει» σε ένα βαθμό τι έβλεπαν και τι σκέφτονταν και να το αναπαράγει σε μια οθόνη.

Αν και το αποτέλεσμα δεν ήταν καθαρό, παρόλα αυτά η καινοτομική τεχνική επέτρεψε σε χονδρικές γραμμές την αναπαραγωγή στην οθόνη ενός άνδρα που φορούσε ένα άσπρο πουκάμισο (ήταν ο κωμικός ηθοποιός Στιβ Μάρτιν), αλλά δεν μπόρεσε να αναπαράγει τις λεπτομέρειες του προσώπου του. Μπόρεσε επίσης να αναπαράγει τη γραμμή του ορίζοντα
σε μια πόλη, αλλά όχι το αεροπλάνο που περνούσε στο βάθος.

Η έρευνα -τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν επισήμως δημοσιευτεί ακόμα- είναι η τελευταία σε μια σειρά μελετών που
προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι δυνατό να αποκαλυφθεί σε έναν υπολογιστή τι σκέφτεται κάποιος, κάτι για τον οποίο αρκετοί επιστήμονες παραμένουν από επιφυλακτικοί μέχρι αρνητικοί ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί ποτέ.
Πηγή

Αρκετά πρωτοποριακό πείραμα και φυσικά πολύ ενδιαφέρον! :)
Αλλά και πάλι όσο ενθουσιασμένη και αν είμαι για το πείραμα (που ναι μεν είναι επιστημονική φαντασία αλλά μπορεί να γίνει πραγματικότητα :smt016 ) είμαι και λίγο επιφυλακτική για το πώς μπορεί ο υπολογιστής να διαβάζει τις σκέψεις :???: Τι γνώμη έχετε??
The Punisher
Venus Former Team Member
Posts: 7561
Joined: Thu Oct 27, 2005 1:43 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Boston, MA

Re: Πραγματικότητα ο «τηλεπαθητικός» υπολογιστής

Post by The Punisher » Fri Nov 06, 2009 12:42 pm

άλλη μια πολύ σημαντική ανακάλυψη που ισορροπεί στη λεπτή γραμμή μεταξύ ηθικού και ανήθικου. Για μια ακόμη φορά, οι χρήστες θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θα γίνει πυρηνική βόμβα ή πυρηνικό εργοστάσιο. Θα επανέλθω αργότερα γιατί τώρα βιάζομαι :-(
User avatar
rose
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1921
Joined: Sun May 20, 2007 8:59 pm
Academic status: 4th year
Gender:

Re: Πραγματικότητα ο «τηλεπαθητικός» υπολογιστής

Post by rose » Fri Nov 06, 2009 2:14 pm

Ευαγγελάτος wrote: Αν και το αποτέλεσμα δεν ήταν καθαρό, παρόλα αυτά η καινοτομική τεχνική επέτρεψε σε χονδρικές γραμμές την αναπαραγωγή στην οθόνη ενός άνδρα που φορούσε ένα άσπρο πουκάμισο (ήταν ο κωμικός ηθοποιός Στιβ Μάρτιν), αλλά δεν μπόρεσε να αναπαράγει τις λεπτομέρειες του προσώπου του. Μπόρεσε επίσης να αναπαράγει τη γραμμή του ορίζοντα σε μια πόλη, αλλά όχι το αεροπλάνο που περνούσε στο βάθος.
Να το πιστέψω να μην το πιστέψω,
να το πιστέψω να μην το πιστέψω,
να το πιστέψω να μην το πιστέψω...
που θα πάει θα το δουμε...
User avatar
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 3587
Joined: Wed Nov 23, 2005 10:58 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:

Re: Πραγματικότητα ο «τηλεπαθητικός» υπολογιστής

Post by PASCAL » Sat Nov 07, 2009 12:58 am

Έχουμε ξεφύγει...
User avatar
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 5316
Joined: Tue Sep 08, 2009 1:04 am
Gender:

Re: Πραγματικότητα ο «τηλεπαθητικός» υπολογιστής

Post by chriskin » Sun Nov 08, 2009 6:27 pm

αντε να το δουμε και στην αγορα καποτε - αν και δεν με ενθουσιαζει και Τοσο η ιδεα του
Post Reply

Return to “Τεχνολογικά Νέα”