Δημοσίευση λογισμικού ανοικτού κώδικα από το υπ. Οικονομικών

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και συζητήσεις με θέμα την τεχνολογία.
Post Reply
User avatar
Luke
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1388
Joined: Wed Aug 09, 2006 11:19 am
Academic status: Alumnus/a
Gender:

Δημοσίευση λογισμικού ανοικτού κώδικα από το υπ. Οικονομικών

Post by Luke » Wed Dec 30, 2009 2:18 pm

Δημοσίευση λογισμικού ανοικτού κώδικα και δημοσίων δεδομένων από το υπ. Οικονομικών
Δωρεάν λογισμικό που διευκολύνει στις επιχειρήσεις να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά τις καταστάσεις πελατών-προμηθευτών προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δημοσίευσε παράλληλα τα στατιστικά στοιχεία για τα φορολογικά δεδομένα του 2008.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ανήρτησε στον δικτυακό της τόπο κώδικα εφαρμογών και στατιστικά στοιχεία σε μορφές και με άδειες χρήσης που επιτρέπουν την ευρεία διάδοση και αποτελεσματική χρήση τους, σε μια προσπάθεια να προωθήσει τη διαφάνεια, την τεχνολογική καινοτομία και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Ο πηγαίος κώδικας αφορά στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης των καταστάσεων πελατών-προμηθευτών. Η δημοσίευση επιτρέπει σε ανεξάρτητους προγραμματιστές και επιχειρήσεις να βελτιώσουν τον κώδικα με νέες λειτουργίες ή τροποποιήσεις και να τον επαναχρησιμοποιήσουν σε νέες εφαρμογές. Η γλώσσα προγραμματισμού που έχει χρησιμοποιηθεί είναι η Java και ο κώδικας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα.

Η εφαρμογή διανέμεται ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα στην ιστοσελίδα σύμφωνα με την ευρέως χρησιμοποιούμενη άδεια Apache 2.0.

Το Στατιστικό Δελτίο Φορολογικών Δεδομένων 2008 περιέχει στοιχεία για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων, το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, τη φορολογία κεφαλαίου και το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Από φέτος τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται με άδεια ελεύθερης αναδιανομής και με χρήση ανοικτών προτύπων.

Συγκεκριμένα, η χρησιμοποιούμενη άδεια Creative Commons 3.0 επιτρέπει τη διανομή και διασκευή των δεδομένων, υπό τη προϋπόθεση ότι γίνεται αναφορά προέλευσης και ότι τα παράγωγα των δεδομένων χρησιμοποιούν την ίδια ή παρόμοια άδεια.

Τα ανοικτά πρότυπα που έχουν υιοθετηθεί διευκολύνουν τη πρόσβαση στα δεδομένα (ανεξάρτητα από λειτουργικό σύστημα και εφαρμογή) και επιτρέπουν την ευκολότερη ανταλλαγή τους.

Το Στατιστικό Δελτίο Φορολογικών Δεδομένων 2008 δημοσιεύεται στις μορφές ODS και PDF (καθώς και XLS για συμβατότητα με παλαιότερες εφαρμογές) και διατίθεται στην ιστοσελίδα

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων καταλήγει στην ανακοίνωση της με τη δέσμευση ότι σταδιακά θα αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες για αντίστοιχα δεδομένα και λογισμικό που διαχειρίζεται.

Newsroom ΔΟΛ
Πηγή

Το αναφέρω κυρίως γιατί προφανώς πρέπει να έχει συμβάλλει και ο κ. Διομήδης Σπινέλλης. Για όσους δεν γνωρίζουν, υπενθυμίζω από εδώ.
Είμαι ένας μοναχικός cowboy...
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1098
Joined: Thu Apr 22, 2004 2:18 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: In a Long Time Ago in A Galaxy far far away
Contact:

Re: Δημοσίευση λογισμικού ανοικτού κώδικα από το υπ. Οικονομικών

Post by Erevodifwntas » Wed Dec 30, 2009 3:20 pm

Nothing special... Περιμένω πιο σημαντικές κινήσεις από το να δώσεις στην κοινότητα μία φόρμα (και να ελπίζεις ότι θα στην εξελίξουν άλλοι).

Τον κώδικα δεν τον είδα εκτενώς, αλλά μου φάνηκε καλύτερη εφαρμογή από όσο περίμενα
Go To Statement Considered Harmful (Τιτλος δημοσίευσης του Edsger Dijkstra).

my personal site
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 2057
Joined: Tue Jun 27, 2006 12:32 pm
Academic status: Professor
Gender:

Re: Δημοσίευση λογισμικού ανοικτού κώδικα από το υπ. Οικονομικών

Post by redlabel » Wed Dec 30, 2009 11:10 pm

Erevodifwntas wrote:Nothing special... Περιμένω πιο σημαντικές κινήσεις από το να δώσεις στην κοινότητα μία φόρμα (και να ελπίζεις ότι θα στην εξελίξουν άλλοι).
Erevodifwntas +

Δ. Γκρ.
Post Reply

Return to “Τεχνολογικά Νέα”