Χάκερ στην υπηρεσία της Ουάσιγκτον

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και συζητήσεις με θέμα την τεχνολογία.
Post Reply
User avatar
Loner
Venus Former Team Member
Posts: 4004
Joined: Fri Oct 26, 2007 11:08 pm
Academic status: N>4
Gender:
Location: Στη ρωγμή του χρόνου

Χάκερ στην υπηρεσία της Ουάσιγκτον

Post by Loner » Sat Jan 02, 2010 12:03 pm

Χάκερ στην υπηρεσία της Ουάσιγκτον wrote: Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

Με την ψυχραιμία ενός επαγγελματία χαρτοπαίκτη, ο Ματ Μπέργκιν βάζει την κουκούλα του καφέ φούτερ του στο κεφάλι και συγκεντρώνεται στο έργο του. Η δοκιμασία; Να εισέλθει σε όσο περισσότερους υπολογιστές-στόχους μπορεί και έπειτα να υπερασπιστεί εκείνους τους υπολογιστές από επιθέσεις άλλων χάκερ, όπως ο 17χρονος Μάικλ Κόπολα, τελειόφοιτος Γυμνασίου, ή ο 21χρονος Κρις Μπενέντεκτιτ.

Και οι τρεις τους ανήκουν στους 15 «All Star» χάκερς, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για μερικές ημέρες σε μια τεράστια αίθουσα συνεδρίων ενός ξενοδοχείου στην Ουάσιγκτον. Καθώς τελειώνει ο διαγωνισμός, οι διοργανωτές αυτής της ασυνήθιστης πρόκλησης ανακοινώνουν τον καλύτερο των καλυτέρων: ο Μπενέντεκτιτ ανακηρύσσεται ο νικητής, είναι ο βασιλιάς των χάκερ. Ακολουθούν οι Μπέργκιν και Κόπολα. Το τρίο -ένας άνεργος που ψάχνει ακόμη για δουλειά, ένας διανομέας πίτσας και ένας μαθητής- είναι ακριβώς ο τύπος των ανθρώπων, τους οποίους οι διοργανωτές της εκδήλωσης ήλπιζαν να προσελκύσουν: νεαρούς techies (λάτρεις της τεχνολογίας) με, πιθανόν, λίγη παιδεία στον τομέα των υπολογιστών, οι οποίοι, παρ' όλα αυτά, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην άμυνα των κυβερνοδικτύων (cybernetworks) των ΗΠΑ.

Σε πολλές περιπτώσεις, λένε οι διοργανωτές του US Cyber Challenge, ο διαγωνισμός στοχεύει στο να ψάξει για νέους με ταλέντο και ξεχωριστές ικανότητες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να τους εμπνεύσει, ώστε να καταταχθούν στην τάξη των ειδικών σε θέματα κυβερνασφάλειας (cybersecurity) της χώρας. Ο χώρος αυτός πάσχει από τρομερή έλλειψη προσωπικού και ειδικών, που θα κληθούν κάποια στιγμή να προστατεύσουν τα συστήματα που χρησιμοποιεί ο στρατός, η βιομηχανία αλλά και οι απλοί άνθρωποι.

Οι χάκερ μπορεί να βλέπουν το US Cyber Challenge, το οποίο κορυφώθηκε την περασμένη Πέμπτη, σαν παιχνίδι. Ωστόσο, ο Αλαν Πάλερ, διευθυντής του Ινστιτούτου SANS, που ασχολείται με την εκπαίδευση για την ασφάλεια των πληροφοριών, είπε στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» ότι είναι, πραγματικά, μια έρευνα για ταλέντα σε εθνικό επίπεδο και κάτι που δίνει στους χάκερς μια νόμιμη διέξοδο, που δεν είναι συνήθως ανοιχτή γι' αυτούς. Ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας National Intelligence, Μάικ ΜακΚόνελ, υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ «θα υποστούν στο μέλλον μεγάλη καταστροφή» στην αρένα του κυβερνοχώρου εάν δεν προστατεύσουν την υποδομή των υπολογιστών τους. Μια τρομοκρατική ομάδα θα μπορούσε είτε να επιτεθεί στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Νέας Υόρκης, καταστρέφοντας τη βάση δεδομένων, είτε στο ηλεκτρικό δίκτυο κατά τη διάρκεια μιας χιονοθύελλας ή θα μπορούσε να προκαλέσει συγκρούσεις τρένων ή ακόμα και διαρροή χημικών στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Νέας Υόρκης.

Στο παρελθόν, η αμερικανική κυβέρνηση τόλμησε και κάλεσε να βοηθήσουν σε κρίσιμες καταστάσεις άτομα με ιδιαίτερες ικανότητες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Κατά τη διάρκεια της διαστημικής αποστολής Apollo 17, για παράδειγμα, ο μέσος όρος ηλικίας στο κέντρο ελέγχου ήταν μόλις 26. Οι διοργανωτές θεωρούν ότι τα ευάλωτα σημεία του κυβερνοχώρου στις ΗΠΑ είναι τόσο μεγάλα, που και σήμερα χρειάζεται μια παρόμοια προσπάθεια, γιατί άλλες χώρες, όπως η Κίνα, κάνουν ήδη μια συντονισμένη προσπάθεια να στρατολογήσουν τα καλύτερα ταλέντα στον κυβερνοχώρο.

Ο στόχος του US Cyber Challenge είναι να βρει και να αναδείξει 10.000 ειδικούς στα θέματα της κυβερνοασφάλειας, προκειμένου να βοηθήσουν τις ΗΠΑ να ξαναγίνουν πρωτοπόρες στον κυβερνοχώρο. Οπως και οι ίδιοι οι υπολογιστές, το Cyber Challenge είναι απλό εξωτερικά και περίπλοκο εσωτερικά. Οι προκριματικοί γύροι του παιχνιδιού ξεκίνησαν από τον περασμένο Ιούνιο και οι φιναλίστ ήρθαν στην Ουάσιγκτον για να διαγωνιστούν σε NetWars (Πόλεμοι Δικτύου).

Στην απλούστερη μορφή τους, οι NetWars είναι μια online εκδοχή του «Αιχμαλωτίστε τη Σημαία» (Capture the Flag), με τους διαγωνιζόμενους να παλεύουν να εισχωρήσουν και να πάρουν τον έλεγχο των συστημάτων υπολογιστών-στόχων και έπειτα να τους προστατεύσουν από άλλους εισβολείς.

«Ολοι αυτοί οι νεαροί έχουν μάθει και γνωρίζουν πώς λειτουργούν οι επιθέσεις. Ξέρουν πώς να αμυνθούν. Οπότε είναι σίγουρα πιο δύσκολο από ό,τι, ας πούμε, ένα πραγματικό σενάριο», είπε ο Πάλερ. Οι χορηγοί του διαγωνισμού λένε ότι δεν φοβούνται ότι διδάσκουν ικανότητες τις οποίες μπορούν οι χάκερς να καταχραστούν. «Η δουλειά μας είναι να τους εντοπίσουμε και να τους δώσουμε μια ευκαιρία να δουλέψουν για το κράτος και τις καλές εταιρείες», είπε ο Πάλερ. «Το ζητούμενο είναι πώς θα βρούμε τους καλύτερους εξ αυτών, που μπορούν να σταματήσουν τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και να τους δώσουμε υπέροχες θέσεις εργασίας, ούτως ώστε να μην πρέπει να χρησιμοποιούν αυτές τις ικανότητες με τρόπους που είναι δυσάρεστοι για τους υπόλοιπους».
You either die a Spongebob or live long enough to see yourself become the Squidward.
User avatar
dexter
Venus Former Team Member
Posts: 2496
Joined: Wed Jan 09, 2008 11:50 pm
Academic status: N>4
Gender:
Location: springfield
Contact:

Re: Χάκερ στην υπηρεσία της Ουάσιγκτον

Post by dexter » Wed Jan 06, 2010 10:53 pm

«Η δουλειά μας είναι να τους εντοπίσουμε και να τους δώσουμε μια ευκαιρία να δουλέψουν για το κράτος και τις καλές εταιρείες»
από το κείμενο παραπάνω..

θέλαν να δουν ποιος μπορεί να κάνει τι..
και όσοι δεν δουλέψουν για αυτούς,να τους έχουν στα υπόψη για ύποπτους ηλεκτρονικού εγκλήματος ανάλογα με το τι ικανότητες έχουν..
δεν νομίζω απλώς να ψάχνουν για εργαζόμενους..
πάντως πολύ καλή πρωτοβουλία, γιατί η ασφάλεια των υπολογιστών και των δικτύων αποτελεί ένα μονοπώλιο λίγων που έχουν την γνώση και οι υπόλοιποι και για τις πιο απλές τεχνικές άμυνας και ασφάλειας πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικό..
http://foss.aueb.gr
always aim for for the sky for if you fail you can at least reach the clouds..
ALL BLACKS supporter..
http://www.bringthemback.org/
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 2057
Joined: Tue Jun 27, 2006 12:32 pm
Academic status: Professor
Gender:

Re: Χάκερ στην υπηρεσία της Ουάσιγκτον

Post by redlabel » Thu Jan 07, 2010 12:21 am

Μην "μασάτε" τα "καρότα" που σας σερβίρουν κατά καιρούς. Οι καλές προθέσεις δεν είναι ούτε σις προθέσεις τους, ούτε στη φαντασία τους. Στρατολόγηση part-time "υπαλλήλων" και εντοπισμός αφελών είναι ο στόχος. Οι ντόπιοι κονδυλοφόροι απλώς αναπαράγουν τις δημοσιεύσεις...

Δ. Γκρ.
-------------------
ΥΓ. Για να μην ξεχνιόμαστε, φίλε Dexter...
Last edited by cypher on Thu Jan 07, 2010 9:17 am, edited 1 time in total.
Reason: double post
Post Reply

Return to “Τεχνολογικά Νέα”