Page 1 of 3

Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία

Posted: Thu Sep 06, 2007 11:34 pm
by AnINffected
Είχα ακούσει κάποιες πολύ καλές προβλέψεις γι'αυτό, από έγκυρη πηγή! ;)
( http://itmb.di.uoa.gr/ )
(Θα) αξίζει, όντως;

Posted: Fri Sep 07, 2007 12:16 am
by f@bio
O Paradox το ξέρει.Τον έχουν κάνει δεκτό
Με ενδιαφέρει και εμένα η βιοπληροφορική και είμαι και εγώ στο ψάξιμο

Posted: Fri Sep 07, 2007 1:19 am
by tsilochr
το ΠΜΣ είναι ολόφρεσκο. Μόνο η πληροφορική του ΕΚΠΑ συμμeτέχει ως πανεπιστημιακό τμήμα, οι άλλοι φορείς είναι μη πανεπιστημιακοί. Αν ο συντονιστής είναι το ΕΚΠΑ τότε μάλλον θα είναι ανοργάνωτο.

Από το πρόγραμμα σπουδών που κοίταξα, τα μαθήματα πληροφορικής που υπάρχουν έχουν να κάνουν κυρίως με επεξεργασία σήματος για εικόνα (Θεοδωρίδης, Καραμπογιάς και Σαγκριώτης) οπότε θα δείτε την πληροφορική με πιο μηχανικό μάτι.

Καλή επιτυχία!!!

edited μερικά ορθογραφικά

Posted: Fri Sep 07, 2007 2:03 am
by AnINffected
Έριξα μια ματιά στο πρόγραμμα.Αυτό που λέει ο tsilochr ισχύει για τα μαθήματα της κατεύθυνσης Πληροφορικής στην Ιατρική, απ'ότι είδα.

Ευχαριστούμε! :) (όταν με το καλό, για εμένα...)

Posted: Fri Sep 07, 2007 11:57 am
by P@radox
..Μας εχουν κάνει δεκτούς εμένα και μια ακόμα συνάδελφο.. στην κατευθυνση της Ιατρικής Πληροφορικής..!

Στην Αθήνα ειναι το μοναδικό αυτου του κλάδου (για Βιοπληροφορική υπηρχε κ παλίοτερα).. αλλα ακομα και τα αλλα να δείτε (Πανεπιστήμιο Πάτρών, Αρισοτέλειο κ Κρήτης) .. όλα εχουν κατεύθυνση λιγότερο παραδοσιακής πληροφορικής (ανάλυση σήματος κλπ)..!

Το Msc είναι νέο .. και αν ολα πανε καλα.. θα είμαστε οι πρώτοι.. οπότε και θα μπορεσουμε να πουμε και κανα λόγο παραπάνω..!

Να αναφέρω ομως οτι συμμετέχουν πολυ ενδιαφέροντα μέλη (Ακαδημία Αθηνών-ΙΙΒΕΑ, Δημόκριτος και ΤΕΙ Ιατρικών Οργάνων ) που αν μη τι αλλον θα δώσουν ενα ενδιαφέρον παραπάνω στην φοίτηση εκει..!

Posted: Fri Sep 07, 2007 2:14 pm
by sandra
Άντε παιδιά πείτε και καμιά εμπειρία σε μας που ακολουθούμε και ενδιαφερόμαστε. Για εξωτερικό έχει ψάξει κανένας σε αυτόν τον τομέα?

Posted: Fri Sep 07, 2007 3:28 pm
by tsilochr
σε ένα βαθμό κάνουν ανάλυση σήματος γιατί από όσο καταλαβαίνω τους ενδιαφέρει το pattern matching και pattern recognition από φωτογραφικό υλικό.

Βλέπω θα είστε λίγα άτομα σε κάθε κατεύθυνση και επιπλέον από πολλά διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα. Έχω την αίσθηση ότι τα μαθήματα πληροφορικής θα τα κάνετε σε συνδιδασκαλία με το ΕΚΠΑ, ήδη είμαστε 7 μεταπτυχιακά εκεί...

Posted: Sat Sep 08, 2007 2:46 pm
by P@radox
sandra wrote:Άντε παιδιά πείτε και καμιά εμπειρία σε μας που ακολουθούμε και ενδιαφερόμαστε. Για εξωτερικό έχει ψάξει κανένας σε αυτόν τον τομέα?
Μολις με το καλο παμε .. θα ενημερωσουμε..!

Όσο για το εξωτερικο , είχα ψάξει παρα πολυ (εκει ηθελα να παω..αλλα αναθεμα την ΕΕ... :cry: ) και εχει πολυ αξιολογα μεταπτυχιακα..!

Να σημειώσω και παλι οτι η κατευθυνση στην οποια ανφερομαι ειναι η Ιατρική Πληροφορική (κ οχι η ΒιοΠληροφορική..)

Με ενα Google στο "Health Informatics MsC" η "Medical Informatics MsC".. θα βρείτε παρα πολλα αποτελέσματα , αλλα να αναφερω οτι τα περισσοτερα ασχολουνται με Πληροφοριακά Συστήματα και τετοιες εφαμογες..(που σημαίνει ευκολότερα αλλα και κατωτερης ποιότητας..)

Τωρα για Βιοπληροφορική δεν θελω να σας παρω στο λαιμο μου.. αλλα την ειχα απορριψει προ πολλού..!

Posted: Sat Sep 08, 2007 3:00 pm
by AnINffected
P@radox wrote:Τωρα για Βιοπληροφορική δεν θελω να σας παρω στο λαιμο μου.. αλλα την ειχα απορριψει προ πολλού..!
Την είχες απορρίψει ως αντικείμενο, επειδή δεν σου αρέσει, ή σαν κατεύθυνση στο πρόγραμμα;

Posted: Sat Sep 08, 2007 3:53 pm
by Fairy
Να συμπληρώσω κι εγώ μια πολύ βασική ερωτησούλα: ποια η διαφορά μεταξύ Ιατρικής Πληροφορικής και Βιοπληροφορικής; :smt102 :smt017 :oops:

Posted: Sat Sep 08, 2007 4:24 pm
by P@radox
Βασικα δεν εβρισκα καποιο ενδιαφερον στην Βιοπληροφορική.. είναι πολυ ενδιαφερον το γονιδίωμα και το πρωτεϊνωμα αλλα δεν με τραβουσαν πολυ..!

Να αναφερω βεβαια οτι η Βιοπληροφορική παρουσιζει μεγαλη προοδο τον τελευταιο καιρο..

Σε οτι αφορα την Ιατρική Πληροφορική την επέλεξα γιατι οι εφαρμογές της είναι πιο άμεσα εφαρμόσιμες και εχουν ενα πολύ μεγαλο πεδίιο να καλύψουν..

Η διαφορά των δυο εγκειται στο οτι το ενα ειναι για Ιατρικές Εφαρμογές και το άλλο για Βιολογία..

Τα δε δυο πεδία βρίσκουν παρα πολλα κοινα σημεία και φυσικά μπερδέυονται το ενα με αλλο..!
Είναι σαν να θελεις να ξεχωρίσεις την Ιατρική και την Βιολογία..

Επιπλέον υποθετω οτι η Ιατρική Πληροφορική θα εχει πιο αμεσο αντίκρυσμα στην αγορα εργασίας (οποια και αν ειναι αυτη.. και οποτε ανοιξει για τον χωρο αυτο..!) απ οτι το πιο lab-based της Βιοπληροφορικής..

(ισως τα λεω λιγο μπερδεμενα επειδη βιαζομαι να παω καπου.. αλλα μες τις ακρες ειναι ο τροπος σκεψης μου..!)

Posted: Sat Sep 08, 2007 6:11 pm
by maria_
Έριξα μια ματιά στο site του Π.Μ.Σ. της Βιοπληροφορικής και απο οτι είδα τα μαθήματα του είναι περισσότερο bio-oriented (λογικό αφου ανήκει στο τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ).
P@radox wrote:Επιπλέον υποθετω οτι η Ιατρική Πληροφορική θα εχει πιο αμεσο αντίκρυσμα στην αγορα εργασίας (οποια και αν ειναι αυτη.. και οποτε ανοιξει για τον χωρο αυτο..!) απ οτι το πιο lab-based της Βιοπληροφορικής..
Σε αυτό συμφωνώ!Νομίζω οτι ο τομέας της Βιοπληροφορικής προσφέρεται περισσότερο για έρευνα.

p.s.Καλή σταδιοδρομία P@radox!Αναμένουμε εντυπώσεις! :-)

Re: Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία

Posted: Wed Mar 26, 2008 12:58 pm
by P@radox
Καλησπέρα σε όλους,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω και να σας αποτρέψω απ' το να επιλέξετε το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό..

Δεν θα μπω στα θεματα της οργάνωσης η ότιδήποτε αλλο , αλλα θα επιμείνω στο γεγονός οτι το συγκεκριμένο msc αν και δέχεται απο ποικίλες κατευθύνσεις φοιτητές.. απευθύνεται αποκλειστικά σε φυσικούς και ηλεκτρολόγους (και συναφή πεδία)..

Μαθήματα οπως Αναλυση Σηματος, Προχωρημένα Θέματα Επεξεργασία Σήματος, Ηλεκτρονική, Ανάλυση Εικόνας, Τεχνολογιά Ιατρικών Οργάνων βάζουν σε αχρηστία τις γνώσεις που θα αποκομίσετε απο το ΟΠΑ και ο βαθμός δυσκολίας θα είναι αυξημένος.

Προσωπικά εμεινα να δώ τι παιζει και με το 2ο εξάμηνο αλλα οπως φαίνεται δεν με ικανοποιήσε και πηρα την απόφαση να το εγκαταλείψω.

Να αναφέρω επίσης οτι στην κατευθυνση της Ιατρικής Πληροφορικής (θα επρεπε να λέγεται εφαρμογή της Επιστήμης Των Υπολογιστών στο χώρο της Ιατρικής) παρέμειναν μόνο 2 ή 3 παιδιά , ολοι οι υπόλοιποι εφυγαν (3 άτομα, μεταξύ αυτών εγώ και μια κοπέλα απο το τμήμα μας).

Φυσικά και τα παραπάνω αποτελούν προσωπική μου άποψη , αλλα θα σας συμβουλευα οτι εαν διατείθεστε να κάνετε αίτηση θα σας παρακαλούσα να ΜΕΛΕΤΗΣΕΤΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ το πρόγραμμα σπουδών (για απορίες ευχαρίστως στείλτε μου pm) και να μην λαβετε την απόφαση ελαφρά τη καρδία όπως εγω. Ενδεχομένως να κάνω αίτηση για κάποιο άλλο msc αλλα το γεγονός οτι χάνω ενα χρόνο για το τίποτα είναι το αποτελεσμα μιας λανθασμένης επιλογής.

Σημείωση :
- Αναφέρομαι στην κατευθυνση της Ιατρικής Πληροφορικής και όχι στην Βιοπληροφορική.
- Η κατευθυνση της Βιοπληροφορικής οφείλω να ομολογήσω οτι παει αρκετά καλα και αν σας ενδιαφέρει ο κλάδος μην αποκλείσετε το συγκεκριμένο msc.

P@radox

Re: Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία

Posted: Wed Mar 26, 2008 8:31 pm
by ailouros
Η λαθασμένη επιλογή έγκειται στο συγκεκριμένο ΜΠΣ ή στο γνωστικό αντικείμενο γενικότερα; Δηλαδή στο εξωτερικό το γνωστικό αντικείμενο μπορεί να είναι πιο συμβατό για έναν απόφοιτό μας και απλά στο Καποδιστριακό γίνεται υπερβολικό focus σε θέματα που δεν έχουμε διδαχθεί;

Υ.Γ Η επεξεργασία σήματος είναι πλέον must για το τμήμα μας..

Re: Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία

Posted: Wed Mar 26, 2008 10:29 pm
by tsilochr
ailouros wrote:Υ.Γ Η επεξεργασία σήματος είναι πλέον must για το τμήμα μας..
Η πληροφορική του ΟΠΑ, έστω και με τη μορφή μαθημάτων επιλογής, πρέπει να σκεφτεί σοβαρά να προσφέρει μαθήματα τέτοιου είδους, αν δλδ θέλει να λέει ότι κάνει επιστήμη υπολογιστών και ότι οι απόφοιτοι του τμήματος έχουν το θεωρητικό υπόβαθρο για να δοκιμαστούν σε διεπιστημονικά μαθήματα. Διαφορετικά, αν στο 8 εξάμηνο επιλέξετε μαθήματα όπως "Λογιστικά ΠΣ", "Συστήματα Στήριξης Αποφάσεων", "Μαθηματικό Προγραμματισμό", "Επαλήθευση Επικύρωση και Συντήρηση Λογισμικού", "Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων", ε μην περιμένετε να πάτε να κάνετε ένα μεταπτυχιακό σε core science. Για ένα ΜΒΑ ό,τι πρέπει...

Re: Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία

Posted: Thu Mar 27, 2008 12:58 am
by P@radox
Η πληροφορική του ΟΠΑ, έστω και με τη μορφή μαθημάτων επιλογής, πρέπει να σκεφτεί σοβαρά να προσφέρει μαθήματα τέτοιου είδους, αν δλδ θέλει να λέει ότι κάνει επιστήμη υπολογιστών και ότι οι απόφοιτοι του τμήματος έχουν το θεωρητικό υπόβαθρο για να δοκιμαστούν σε διεπιστημονικά μαθήματα. Διαφορετικά, αν στο 8 εξάμηνο επιλέξετε μαθήματα όπως "Λογιστικά ΠΣ", "Συστήματα Στήριξης Αποφάσεων", "Μαθηματικό Προγραμματισμό", "Επαλήθευση Επικύρωση και Συντήρηση Λογισμικού", "Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων", ε μην περιμένετε να πάτε να κάνετε ένα μεταπτυχιακό σε core science.
Εδώ θα συμφωνήσω και εγώ με τον chilo..
Η λαθασμένη επιλογή έγκειται στο συγκεκριμένο ΜΠΣ ή στο γνωστικό αντικείμενο γενικότερα;
Εγκειται στο msc..! Το γνωστικό πεδίο είναι ακομα αυτο που με ενδιαφέρει..Και επειδη ξερω καποια πράγματα επάνω στο συγκερκιμενο θεμα για τους αποφοίτους τους ΟΠΑ υπάρχει ενα ευρύτατο πεδιο (στην Ιατρική Πληροφορική) στο οποιο η χώρα μας εχει ανάγκη απο εξειδικευμένα στελέχη..

Στην περίπτωση που η επεξεργασια σηματος (και εικόνας κατ επέκταση) είναι ενας τομέας που σας ενδιαφέρει και η εξειδίκευση σε αυτον τον τομέα (Ιατρική Πληρ. ή Βιοπληρ.) δεν σας αφήνει αδιάφορους τότε το συγκεκριμένο msc εχει να σας προσφέρει πολλα..

Τωρα το πως αντιλαμβάνεται κάποιος την Ιατρική Πληροφορική .. και την Επιστήμη των Υπολογιστών (science core..οπως λέει ο chilo)... είναι η λεπτή διαχωριστική γραμμη..

Σχετικά με το εξωτερικό το συγκεκριμένο πεδίο (στις πλείστες των περιπτώσεων) απευθυνεται σε φοιτητές με το δικό μας υπόβαθρο..

Αυτο που μαλλον μπερδευει είναι ο τίτλος.. υποθετω οτι ο chilo ξερει καλύτερα σε ποια κατευθυνση του γενικού msc του ΕΚΠΑ ταιρίαζουν τα μαθηματα που ανεφερα στο προηγουμενο post.. Δεν ήταν ανάγκη να χτίσουν ενα νεο msc με διαφορετικό όνομα και ίδιο περιεχόμενο..

Η κατευθυνση που δίνει το ΟΠΑ είναι καθαρά productivity (bussiness) oriented αλλα τουλχ η ελληνική πραγματικότητα εχει αναγκη απο τετοια στελέχη..

Δηλαδή εχοντας αυτό το χαρτί κάποια υποτιθέμενη εταιρια που ασχολείται με επεξεργασία ιατρικής εικόνας στον ελληνικό χώρο θα προτιμήσει εμένα (τον αποφοιτο του συγκεκριμένου msc) απο εναν αποφοιτο msc με θεμα καθαρα την επεξεργασία εικόνας και την αναλυση σήματος.. (..δεν το νομίζω..)

Κλείοντας να αναφέρω οτι οι αποψεις μου εχουν να κανουν με την οργανωση του msc και την κατευθυνση που σου δίνει και οχι με την δυσκολία των μαθημάτων η οποία πέραν εξαιρέσεων με φιλότιμη προσπάθεια περνιούνται ευκολα..

Re: Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία

Posted: Tue Apr 08, 2008 10:14 pm
by sandra
Το μεταπτυχιακό για την Βιοπληροφορική διαρκεί 1,5 χρόνο? Συνολικά 2400€. Σαν τιμή για μεταπτυχιακό στην Ελλάδα πώς είναι? Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο τομέα με κάποιο master/PhD στο εξωτερικό, θα του συνιστούσατε να παρακολουθούσε πρώτα στην Ελλάδα κάτι αντίστοιχο, ώστε να είναι πιο εύκολη μετά η υποτροφία? 'Η είναι προτιμότερο να κάνει κατευθείαν αίτηση για έξω?
Επίσης κατά πόσο είνα εφικτό να εργάζεται κάποιος παράλληλα με το ένα μεταπτυχιακό σαν αυτό?

Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι δεν θα ξέρουν απλά δεν γνωρίζω που πρέπει να απευθυνθώ και να ρωτήσω. Μακάρι το ΟΠΑ να έδινε έμφαση και σε τέτοιους τομείς :-(

Re: Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία

Posted: Tue Apr 08, 2008 10:40 pm
by ailouros
Σαν τιμή για μεταπτυχιακό στην Ελλάδα πώς είναι? Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο τομέα με κάποιο master/PhD στο εξωτερικό, θα του συνιστούσατε να παρακολουθούσε πρώτα στην Ελλάδα κάτι αντίστοιχο, ώστε να είναι πιο εύκολη μετά η υποτροφία? 'Η είναι προτιμότερο να κάνει κατευθείαν αίτηση για έξω?
(αν είναι άσχετο με το topic ίσως καλύτερα να μεταφερθεί αλλού)
Για την Αμερικη δεν ξέρω αλλά φαντάζομαι ότι αν θες να κάνεις διδακτορικό εκεί θα πρέπει να χεις κάνει πακέτο και το αντίστοιχο μάστερ.
Για Ευρώπη πάλι, ξέρω ότι σε χώρες όπως Γαλλία δίνονται πιο εύκολα υποτροφίες αλλά και πάλι το εύκολα πάλι πηγαίνει για όσους έχουν παρακολουθήσει αντίστοιχα μάστερ.

Τώρα για Αγγλία το θέμα υποτροφίας είναι πολύπλοκο. Πρόσβαση στις κρατικές υποτροφίες (ESRC, MRC , EPSRC και λοιπά Research councils) έχουν μόνο όσοι ζουν στην Αγγλία τα τελευταία 3 έτη και είναι πολίτες είτε Βρετανίας είτε χώρας Ε.Ε. Αν είσαι Ε.Ε και δεν ζεις τα 3 τελευταία έτη είσαι υποψήφιος μόνο για υποτροφία που καλύπτει δίδακτρα και τίποτα άλλο.

Επίσης υπάρχουν departmental υποτροφίες (fees+ μισθός) σε ελάχιστους αριθμούς και φυσικά και εκεί το πλεονέκτημα έχουν όσοι έχουν κάνει BSc εκεί. Τα παραπάνω ισχύουν αν θες να προτείνεις δικό σου project.

Παρολαυτα πολλoί καθηγητές/εργαστήρια έχουν εξασφαλισμένα grants και οι υποτροφίες δίνονται για διδακτορικά σε συγκεκριμένο θέμα. Εκεί πάλι εξαρτάται ποιός έχει δώσει το grant. Αν το έχει δώσει η Ε.Ε π.χ απευθύνεται και σε μας. Αν το έχουν πάρει από τα βρετανικά Research Councils ισχύει ο περιορισμός για τα 3 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι είναι σημαντικό να έχεις μάστερ από δικό τους Πανεπιστήμιο γιατί δείχνεις ότι έχεις εξοικείωση με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και ξέρουν και εκείνοι πως να σε αξιολογήσουν καλύτερα χωρίς να χρειάζεται να μεταφράσουν τον ελληνικό βαθμό σου. Όλα αυτά φυσικά αντισταθμίζονται αν έχεις πολύ καλούς βαθμούς στην Ελλάδα. Δηλαδή δεν είναι αδύνατο το μαστερ εδώ-διδακτορικό εκεί, απλά είναι μάλλον πιο εύκολο μαστερ εκεί- διδακτορικό και εδώ και εκεί..

Re: Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία

Posted: Wed Apr 09, 2008 11:33 am
by Ethel
Θα απαντήσω μόνο σε όσα ξέρω...
Το μεταπτυχιακό για την Βιοπληροφορική διαρκεί 1,5 χρόνο?
Βάλε κάτι παραπάνω, γιατί έχει και διπλωματική, η οποία σίγουρα δεν θα βγει σε ένα ακαδημαικό εξάμηνο. Άρα μιλάμε για 3 εξάμηνα μαθήματα + διπλωματική, που ναι μεν μπορείς να την ξεκινήσεις στο 3 εξ. αλλά στο λέω θα φας καιρό....
Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο τομέα με κάποιο master/PhD στο εξωτερικό, θα του συνιστούσατε να παρακολουθούσε πρώτα στην Ελλάδα κάτι αντίστοιχο, ώστε να είναι πιο εύκολη μετά η υποτροφία? 'Η είναι προτιμότερο να κάνει κατευθείαν αίτηση για έξω?
Το δεύτερο δαγκωτό, αλλά θέλει too many guts, καλό βαθμό πτυχίου και κυρίως λεφτά αν πας Ευρώπη (Αγγλία συγκεκριμένα). Τώρα για υποτροφία δύσκολα τα πραγματα, από εδώ θέλει πολύ καλό ΜΟ και για έξω ισχύουν αυτά που είπε ο ailouros.
Για US πάλι ισχύει ότι είπε ο ailouros
αν θες να κάνεις διδακτορικό εκεί θα πρέπει να χεις κάνει πακέτο και το αντίστοιχο μάστερ.
Επίσης κατά πόσο είνα εφικτό να εργάζεται κάποιος παράλληλα με το ένα μεταπτυχιακό σαν αυτό?
Καθόλου.
Παρακολουθώ ορισμένα από τα μαθήματα και είναι πολύ απαιτητικά, και γνωρίζω τα παιδιά που κάνουν το master όσους τους ενδιαφέρει το αντικείμενο και θέλουν να τελειώσουν 'καλά' φυσικά δεν την παλεύουν να δουλεύν κιόλας. Υπάρχουν κανα 2 που δουλεύουν απλά δεν έρχονται καν στα μαθήματα (δεν το συνιστώ καν!)
Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι δεν θα ξέρουν απλά δεν γνωρίζω που πρέπει να απευθυνθώ και να ρωτήσω. Μακάρι το ΟΠΑ να έδινε έμφαση και σε τέτοιους τομείς :-(
Sandra τα χουμε συζητήσει και κατ'ιδίαν, Βιοπληροφορική εδώ γίνεται, αλλά γνώμη μου καλύτερα ό,τι θες να κάνεις να πας έξω.

Αυτά τα ολίγα!
Cheers ;)

Re: Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία

Posted: Tue May 13, 2008 10:57 pm
by Ethel
FYI, μέχρι τις 30/5 οι αιτήσεις για το νέο έτος
http://itmb.di.uoa.gr/announces.html#%D0%F111

Re: Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία

Posted: Sat Aug 23, 2008 1:02 pm
by Serendipity
αμα θελει καποιος μετα να ασχοληθει με βιοπληροφορικη η με Ιατρικη πληροφορικη,ποιους κυκλους 8α επρεπε να ακολουθησει τωρα?η δεν εχει και πολυ σημασια τι θα ακολουθησει τωρα?

Re: Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία

Posted: Wed Sep 03, 2008 6:04 pm
by P@radox
Serendipity wrote:αμα θελει καποιος μετα να ασχοληθει με βιοπληροφορικη η με Ιατρικη πληροφορικη,ποιους κυκλους 8α επρεπε να ακολουθησει τωρα?η δεν εχει και πολυ σημασια τι θα ακολουθησει τωρα?
Καλησπερα και απο εμένα μετά απο μακρά απουσία απο το Venus..!

Σχετικά με την ερώτηση σου.. θα πρέπει να σου αποσαφηνίσω ένα πράγματα.. η Βιοπληροφορική ΔΕΝ έχει ουδεμία σχέση με την Ιατρική Πληροφορική..!

Αν ξέρεις με τι θέλεις να ασχοληθείς πάρε τις αποφάσεις σου..

Σχετικά με το τι πρέπει να παρακολουθήσεις θα σου πω ενδεικτικά ορισμένα μαθήματα (αυτα τουλχ χρειάζονται στο συγκεκριμένο msc και τα κάνουν και στις δύο κατευθύνσεις..)..απο κύκλους κλπ.. δεν έχω ιδεα..!

1) Τεχνητή Νοημοσύνη (Θα σου χρειαστεί για την αναγνώριση προτύπων)
2) Σε κάποια μαθηματικά (στα πρώτα εξάμηνα, δέν ξέρω ποια) κάνουν Matlab.. (Θα σου χρειαστεί οπωσδηποτε το Matlab)..
3) Τεχνολογία Πολυμέσων (Για να πάρεις μια ιδέα του τί είναι εικόνα, βίντεο, συχνότητες κλπ) και πιθανότατα και το Γραφικά Υπολογιστών (δεν το ειχα πάρει)
4) Υπολογιστικά Μαθηματικά (Για να μάθεις το είδος των μαθηματικών που θα σου χρειαστούν τόσο στην αναγνώριση προτύπων όσο και στα μαθήματα ανάλυσης σήματος)
5) Αν υπάρχει κάποιο μάθημα οπου ασχολούνται με ανάλυση σήματος (μετασχηματισμοί Fourier κλπ) καλο θα ήταν να το πάρεις...!!

Περάν αυτών δεν νομίζω οτι χρειάστηκα κατι άλλο οσο καιρό ήμουν στο msc.

Σχετικά με την Βιοπληροφορική η Ethel μπορεί να σε κατατοπίσει περισσότερο.

Ενώ σε ότι αφορά την Ιατρική Πληροφορική (οχι Επιστήμη των Υπολογιστών..!) το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος μας το καλύπτει απόλυτα (αρκεί φυσικά να μην αρχίσεις να παίρνεις Διαφήμιση, Παιδαγωγική κλπ). Αυτο που οι μεταπτυχιακές σπουδές θα σου προσφέρουν παραπάνω είναι οι γνώσεις αυτες να εμπλουτιστούν με νέες (πρωτόκολλα, κωδικοποιήσεις, πρότυπα) και οι υπάρχουσες να κατευθυνθούν προς τον συγκεκριμένο τομέα (ασφάλεια, επικοινωνία ανθρώπου υπολογιστή, δίκτυα, web services κλπ). *

*
(Μιλάω γενικά για τον κλάδο της Ιατρική Πληροφορική και όχι για τον παραπάνω MsC :( )

Για όποιες απορίες είμαι στην διάθεση σου..