Page 1 of 2

Εντυπώσεις

Posted: Fri Aug 10, 2007 11:16 am
by xaxas
Έχω γίνει δεκτός στο μεταπτυχιακό "Επιστήμης Υπολογιστών" της ΑΣΟΕΕ. Μπορεί να μου πει κάποιος που είναι στο μεταπτυχιακό τι παίζει με παρουσίες, ώρες μαθημάτων, ασκήσεις, εργαστήρια, ύφος, σε τι κλάδο προσανατολίζεται περισσότερο, αν υπάρχει χρόνος για part time δουλειές κτλ.
Thank you.

Μετατροπή από greeklish

Posted: Fri Aug 10, 2007 11:29 am
by zweistein
κάνε έμα edit στα greeklish σου....

Posted: Fri Aug 10, 2007 11:31 am
by Erevodifwntas
(τα greenglish απαγορεύονται γενικά, αλλά θα στο πουν οι αρμόδιοι)
παρουσίες: υποχρεωτικές (παίρνονται κανονικά)
ώρες μαθημάτων: συνήθως πρωί μέχρι και το απόγευμα (κάπου στο site του μεταπτυχιακού είχε το πρόγραμμα του προηγούμενου εξαμήνου)
ασκήσεις: πολλές!!!
εργαστήρια: πολύ καλό υλικοτεχνικός εξοπλισμός
ύφος? (αν εννοείς τα εργαστήρια των μαθημάτων, ελάχιστα έχουν και δε θυμάμαι να είναι και κάτι τρομερό)
χρόνος για part time θα βρεις πολύ δύσκολα. γενικά είναι πολύ απαιτητικό (φυσικά αυτό εξαρτάται και από τις επιλογές που θα κάνεις)

Posted: Fri Aug 10, 2007 11:39 am
by xaxas
Υφος ενοω για ποιο κλαδο φημιζεται το μεταπτυχιακο,σε τι θεσεις αποροφουνται κυριως οι αποφοιτοι(τεχνικες?),αν τρεχουν project σε εργαστηρια που μπορείς να αποσχοληθείς,υπάρχουν εταιρίες μέσα στο μεταπτυχιακό που εμπλέκονται στα porject?
Ευχαριστώ

Posted: Fri Aug 10, 2007 1:48 pm
by rapadder
Το μεταπτυχιακό έχει έναν προσανατολισμό σε ακαδημαϊκά θέματα του τομέα της Επιστήμης των Υπολογιστών, όπως προδίδει και ο τίτλος του. Χαρακτηριστικά αναφέρω τους τομείς των Δικτύων Υπολογιστών (Πολύζος), της Τεχνητής Νοημοσύνης/ Μηχανικής Μάθησης (Ανδρουτσόπουλος) και των Βάσεων Δεδομένων (Βασσάλος). Σε προετοιμάζει πολύ καλά για διδακτορικό σε αυτούς του τομείς και όχι μόνο. Επιπλέον προσφέρονται και μαθήματα από το μεταπτυχιακό Πληροφοριακά Συστήματα (π.χ. Οικονομικά Δικτύων) και έτσι διατηρεί έναν διεπιστημονικό χαρακτήρα.
Αν και δεν έχει γίνει κάποια επίσημη έρευνα, εμπειρικά μπορώ να σου πώ ότι οι περισσότεροι απόφοιτοι εργάζονται σε εταιρίες Πληροφορικής. Όχι μόνο σαν προγραμματιστές, αλλά και σε θέσεις που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις Πληροφορικής (και όχι απλά γνώση .ΝΕΤ και Java ;)). Χαρακτηριστικά αναφέρω κοπέλες που εργάζονται σε ένα κέντρο της Siemens στην Ελλάδα σε τομέα σχετικό με τα δίκτυα υπολογιστών. Επίσης κάποιοι συνεχίζουν για διδακτορικές σπουδές (εκ των οποίων 1-2 άτομα το χρόνο σε πρωτοκλασάτα Πανεπιστήμια του εξωτερικού).
Project σε εργαστήρια φυσικά και υπάρχουν. Στο 3ο εξάμηνο των σπουδών σου θα έχεις αρκετό χρόνο για να ασχοληθείς με την διπλωματική σου και με συναφή (με αυτήν) project. Ουσιαστικά το μεταπτυχακό είναι διετές, αφού στην πράξη σχεδόν όλοι το τελειώνουν σε 4 εξάμηνα. Παραπάνω δεν γίνεται, σε διώχνουν. Τα project έχουν ακαδημαϊκό χαρακτήρα και δεν υπάρχουν μέσα εταιρίες (απ' ότι έχει πέσει στην αντίληψη μου τουλάχιστον). Είναι όμως ενδιαφέροντα και μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι ενδιαφέρουν τις καλές εταιρίες και θα εμπλουτίζουν το Βιογραφικό σου. Εξάλλου μεταπτυχιακό είναι, δεν θα φτιάχνεις κουμπάκια και φόρμες.
Οι καθηγητές λαμβάνουν μέριμνα για να βρούν εργασία οι απόφοιτοι. Στα σκαρία είναι και Σύλλογος Αποφοίτων. Δεν γνωρίζω κάποιον απόφοιτο που να δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα βρεί εργασία. Όποιος ασχοληθεί για 1.5-2 χρόνια (στο μεταπτυχιακό) βρίσκει εργασία άνετα. Αν σε ενδιαφέρει το αντικείμενο και έχεις όρεξη για να δουλέψεις, έλα. Αν πάλι θέλεις να κάνεις κάτι πιο χαλαρό ή απλά να κάνεις ένα μεταπτυχιακό, τότε δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθείς.
Επίσης μπορώ να συμπληρώσω ότι το επίπεδο των μαθημάτων είναι υψηλό για μεταπτυχιακά δεδομένα. Καταλήψεις/ απεργίες άγνωστη λέξη. Τουλάχιστον στην δική μου την φουρνιά (2005-2007) είμασταν 21 άτομα και είμασταν όλοι από τμήματα Πληροφορικής/ ΗΜΜΥ και 3 άτομα από το Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Από τα 21 άτομα μόλις 2-3 είχαν δυσκολίες στο να προγραμματίζουν (απαραίτητα πρέπει να ξέρεις να γράφεις κώδικα πριν έρθεις). Ουσιαστικά μόνο απόφοιτοι αυτών των σχολών μπορούν να παρακολουθήσουν το μεταπτυχιακό.

Posted: Wed Sep 05, 2007 5:25 pm
by Fairy
Θα μπορούσα να ρωτήσω τι διαφορές υπάρχουν περίπου με το μεταπτυχιακό "Πληροφοριακών Συστημάτων"; Μπορώ να συγκρίνω στο μυαλό μου τα μαθήματα του Κωνσταντόπουλου και του Γιακουμάκη, με αυτά του Ανδρουτσόπουλου και του Βασσάλου, για παράδειγμα;

Από τον τίτλο "Επιστήμη των Υπολογιστών" είχα υποθέσει πως θα ασχολούταν εκτενώς με "Θεωρία Αλγορίθμων", κάτι πιο σχετικό με θεωρία και την πρόοδο της επιστήμης των υπολογιστών...

Ευχαριστώ πολύ! ;)

ΥΓ. Πρόοδος = να το πάμε ένα βήμα πιο πέρα (προτού παρεξηγηθεί κανείς χι χι)

Posted: Wed Sep 05, 2007 11:58 pm
by panagis
Η βασική διαφορά τους είναι ότι τα Πληροφοριακά Συτήματα μπορείς να τα βγάλεις σχετικά άνετα, "λουφάροντας". Τι θέλω να πω με αυτό.

Στα ΠΣ αν θες να διαβάσεις, να μάθεις κλπ θα μάθεις, αν λουφάρεις όμως δεν χάθηκε και ο κόσμος, θα περάσεις και θα πάρεις το δίπλωμα. Μπορείς δηλαδή με κατάλληλη επιλογή μαθημάτων να μην γράψεις ούτε γραμμή κώδικα. Για αυτό και κάθε χρόνο μπαίνουν και άτομα από σχολές άσχετες με Πληροφορική.

Από την άλλη, στην ΕΥ είναι λίγο πιο σκληρά τα πράγματα, καθώς δεν μπορείς να λουφάρεις, ούτε καν στα επιλογής.

Τώρα αναφορικά με το πρόγραμμα σπουδών. Η ΕΥ είναι 100% πληροφορική. Πιστεύω ότι αν κάποιος έχει τελειώσει τμήμα πληροφορικής του είναι άχρηστο (σαν γνώσεις πάντα). Είναι ουσιατικά το προπτυχιακό του συν κάτι παραπάνω.

Τα ΠΣ από την άλλη σου δίνουν την δυνατότητα να δεις την επιστήμη της πληροφορικής από την σκοπιά μιας επιχείρησης. Δηλαδή, πώς θα χρησιμοποιήσεις ένα πληροφοριακό σύστημα για να εξυπηρετήσεις τους στόχους της επιχείρησης σου. Για αυτό και κάνεις μαθήματα διοίκησης και οικονομικών. Παράλληλα το επίπεδο των μαθημάτων πληροφορικής είναι σχετικά χαμηλό.

Βέβαια, για να εξηγούμαστε, σε κανένα δεν θα προοδεύσεις την επιστήμη της πληροφορικής ;-)

Για να μην δημιουργήθει κάποια παρεξήγηση με το σχόλιο μου για τα ΠΣ να αναφέρω ότι είμαι απόφοιτος του συγκεκριμένου master. Είδα λοιπόν αρκετά άτομα στην χρονιά μου να λουφάρουν και πλέον να είναι πτυχιούχοι. Απλά το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό έχει ένα πρόβλημα στην επιλογή των εισακτέων. Δημιουργεί ένα ετερόκλητο μείγμα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει τελικά αποτελεσματική δουλειά ούτε στο κομμάτι πληροφορική ούτε στο κομμάτι management.

Αυτά, ελπίζω να βοήθησα

Posted: Thu Sep 06, 2007 2:31 am
by tsilochr
Βέβαια, για να εξηγούμαστε, σε κανένα δεν θα προοδεύσεις την επιστήμη της πληροφορικής ;-)
παρόλο που στο καποδιστριακό είναι τελείως ανοργάνωτοι και χύμα, θα επιμείνω ότι η εμπειρία είναι απίστευτα επικοδομητική για μένα. είδα πως αντιμετωπίζεται η πληροφορική ως επιστήμη και πως δουλεύουν σε ένα διαφορετικό χώρο.

Posted: Thu Sep 13, 2007 1:18 am
by dimitra
Προσωπικά αφού μιλάμε και για τα Πληροφοριακά Συστήματα οφείλω να πω ότι δεν λούφαρα καθόλου, δεν ήταν ούτε άνετα ούτε τίποτα. Είχαμε εργασίες συνεχώς και δίναμε μαθήματα, στις εξεταστικές, μέρα παρά μέρα για 2 βδομάδες και κάποιες φορές ταυτόχρονα παραδίδαμε και εργασίες. Σκότωμα...!Ναι αν κάποιος ήθελε να λουφάρει στις εργασίες μπορούσε, και έγινε σε κάποιες περιπτώσεις, εις βάρος των συμφοιτητών του. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορώ να πω ότι βγήκε άνετα...!Δεν μπορώ να συγκρίνω με το μεταπτυχιακό της Επιστήμης γιατί απλά δεν έχω φοιτήσει εκεί όπως φαντάζομαι ούτε τα παιδιά εκεί μπορούν να συγκρίνουν. Δεν ξέρω τι γινόταν στις άλλες χρονιές αλλά αυτή τη χρονιά φαίνεται ότι σφίξαν περισσότερο τα λουριά από την περσινή , ας πούμε, και αυτό ήταν κοινή παραδοχή...!Όσο για τους εισακτέους από διαφορετικά τμήματα και την μίξη οφείλω να πω ότι το συγκεκριμένο ήταν εποικοδομητικότατο γιατί υπήρχαν διαφορετικές ματιές που βλέπονταν κάποια ζητήματα.

Posted: Fri Sep 14, 2007 1:31 pm
by xaxas
dimitra wrote:Προσωπικά αφού μιλάμε και για τα Πληροφοριακά Συστήματα οφείλω να πω ότι δεν λούφαρα καθόλου, δεν ήταν ούτε άνετα ούτε τίποτα. Είχαμε εργασίες συνεχώς και δίναμε μαθήματα, στις εξεταστικές, μέρα παρά μέρα για 2 βδομάδες και κάποιες φορές ταυτόχρονα παραδίδαμε και εργασίες. Σκότωμα...!Ναι αν κάποιος ήθελε να λουφάρει στις εργασίες μπορούσε, και έγινε σε κάποιες περιπτώσεις, εις βάρος των συμφοιτητών του. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορώ να πω ότι βγήκε άνετα...!Δεν μπορώ να συγκρίνω με το μεταπτυχιακό της Επιστήμης γιατί απλά δεν έχω φοιτήσει εκεί όπως φαντάζομαι ούτε τα παιδιά εκεί μπορούν να συγκρίνουν. Δεν ξέρω τι γινόταν στις άλλες χρονιές αλλά αυτή τη χρονιά φαίνεται ότι σφίξαν περισσότερο τα λουριά από την περσινή , ας πούμε, και αυτό ήταν κοινή παραδοχή...!Όσο για τους εισακτέους από διαφορετικά τμήματα και την μίξη οφείλω να πω ότι το συγκεκριμένο ήταν εποικοδομητικότατο γιατί υπήρχαν διαφορετικές ματιές που βλέπονταν κάποια ζητήματα.
Εσύ Δήμητρα τώρα αν επιτρέπεται με τί ασχολείσαι;Απλά για να βλέπουν παιδιά εκτος μεταπτυχιακού σε ποιο τομέα αποροφούνται οι απόφοιτοι.Επίσης ήθελα να ρωτήσω αν τα μαθήματα επιλογής που είναι κοινά και για τα 2μεταπτυχιακά γίνονται απο τους ίδιους καθηγητές και απο κοινού των 2 τμημάτων
ευχαριστώ

Translated by maria_

Παρακαλώ μη χρησιμοποιείτε greeklish
Ευχαριστώ

Posted: Fri Sep 14, 2007 1:37 pm
by para
xaxas κάτω από κάθε μήνυμά σου σου γράφουμε ότι απαγορεύονται τα greeklish.

Αν δε σου είναι κόπος πάτησε στο κουμπί επεξεργασία και γράψε το μήνυμα σε μια πραγματική γλώσσα όπως τα ελληνικά.
Αν σου είναι κόπος τότε να φροντίζεις τα επόμενα μηνύματα σου να είναι γραμμένα σε ελληνικά.

Re: Εντυπώσεις

Posted: Fri Sep 14, 2007 3:59 pm
by SeniorCarbone
@xaxas
use this greeklishToGreekConverter !

Re: Εντυπώσεις

Posted: Sun Jul 11, 2010 8:38 pm
by Silver
Εδώ και αρκετό καιρό μου έχουν ζητήσει πολλοί από εσάς να γράψω τη γνώμη μου για το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό. Η αλήθεια είναι ότι τόσο καιρό δεν το έχω κάνει και λόγω χρόνου, και λόγω αφηρημάδας αλλά προπάντως επειδή δεν μπορούσα να κατασταλλάξω σε κάποια πράγματα όσον αφορά το μεταπτυχιακό. Προσωπικά είχα κάποια προβλήματα σε προσωπικό επίπεδο και αν έγραφα τότε τις εντυπώσεις μου μάλλον δεν θα πάταγε κανείς το πόδι του (ευτυχώς τα περισσότερα έχουν λυθεί). Τώρα που μπορώ να πω ότι έχω μια σχεδόν τέλεια εικόνα για το πρώτο έτος (δυστυχώς λείπει ο βαθμός ενός μαθήματος) μπορώ να σας πω τις εντυπώσεις μου.

Θα προσπαθήσω να κάνω μία κατηγοριοποίηση στους ενδιαφερόμενους σε 3 κατηγορίες. Σε όσους θα πάρουν πτυχίο καλώς (< 6.5), λίαν καλώς (6.5 < βαθμός πτυχίου < 8.5) και άριστα (8.5 >). Ο λόγος που το κάνω αυτό είναι γιατί διαφορετικές εντυπώσεις θα λάβει ο κάθε φοιτητής ανάλογα στην κατηγορία που ανήκει.

Όσοι θα πάρουν πτυχίο καλώς και θέλουν να γραφτούν στο μεταπτυχιακό καλό θα ήταν να το ξανασκεφτούν. Αν σας πάρουν να ξέρετε ότι θα φτύσετε αίμα. Όσα κενά έχετε (με εξαίρεση τα μαθηματικά του 1ου έτους) θα εμφανιστούν μπροστά σας. Εκτός και αν αποφασίσετε να ξεκόψετε από την κοινωνική σας ζωή, κάτι δηλ. που δεν κάνατε σε όλο το προπτυχιακό, μην περιμένετε θαύματα. Θα κοπείτε.

Για την πλειονότητα του λείαν καλώς, το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό είναι μια καλή επιλογή. Αν ανήκετε και στην κλίμακα του 8, πολύ πιθανό να έχετε μία υποτροφία, όχι όμως ερευνητική αλλά τη κλασσική (βέβαια το πότε θα τη λάβετε αυτό είναι μια άλλη ιστορία - ρίξτε και μία ματιά στην τρίτη κατηγορία παρεπιπτόντως). Υπάρχει μία αρκετά καλή οργάνωση σε όλους τους τομείς. Το καλύτερο βέβαια πιστεύω είναι το κλίμα που υπάρχει μεταξύ των φοιτητών, το οποίο είναι πολύ συνεργατικό και σε καμία περίπτωση ανταγωνιστικό. Θα είναι κουραστικό αλλά όχι κάτι που δεν έχετε ξαναζήσει (πχ. 4ο εξάμηνο). Προσοχή μόνο στις επιλογές σας στα μαθήματα.

Για τα μαθήματα, το πιο μεγάλο πρόβλημα κατά τη γνώμη μου είναι το ανιαρό πρώτο εξάμηνο. Και για να εξηγηθώ. 3 στα 4 μαθήματα του 1ου εξαμήνου είναι ξαναζεσταμένο φαγητό. Όσοι έχουν πάρει δίκτυα υπολογιστών, ειδικά θέματα αλγορίθμων, ειδικά θέματα διακριτών και κατανεμημένα και τα έχουν περάσει με καλό βαθμό θα βαριούνται στα αντίστοιχα μαθήματα. Πάλι καλά που υπάρχουν και οι βάσεις δεδομένων (το οποίο έχει ουδεμία σχέση με το προπτυχιακό!!!) για να σπάσει η μονοτονία (και παρεπιπτόντως δεν θεωρείται το δυσκολότερο μάθημα, αλλά οι αλγόριθμοι του κ. Μήλη). Ειλικρινά θα έπρεπε να υπάρχει κάποια επιλογή για τους φοιτητές από ΑΣΟΕΕ τουλάχιστον να γλιτώσουν κάποια από αυτά τα μαθήματα και να αντικαταστηθούν με επιλογής. Δεν προβλέπεται δυστυχώς. Ευτυχώς από το 2ο εξάμηνο υπάρχουν επιλογές (προσοχή μόνο στο τι θα πάρετε) και τα πράγματα κάπως φτιάχνουν (αρκεί να πάρετε σωστές επιλογές). Για όσους έρθουν το πιάσετε το υπονοούμενο για τις επιλογές.

Τέλος όσοι τυχεροί ανήκετε στην 3η κατηγορία (στο άριστα δηλαδή), το μόνο λογικό σκεπτικό που μπορώ να σκεφτώ για να θέλετε να μείνετε είναι κάποιος συγκεκριμένος καθηγητής για διπλωματική και μόνο. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, βρείτε το συγκεκριμένο καθηγητή, εξηγείστε του ότι θέλετε διπλωματική μαζί του και μόνο σε αυτόν, βεβαιωθείτε ότι θα σας παρέχει τον χρόνο που χρειάζεστε για να μπορέσετε να δουλέψετε μαζί και τέλος απαιτήστε να σας δώσουν υποτροφία άμεσα (και να βεβαιωθείτε ότι θα σας τη δώσουν άμεσα) επειδή είστε μάγκες και ωραίοι. Αλλιώς δρόμο. Ελπίζω να εξηγηθήκαμε.

Καλό σας καλοκαίρι. Ελπίζω ο Θεός να σας φωτήσει να κάνετε τη σωστή επιλογή.

ΥΓ. Μην πάρετε το μάθημα "Θεωρία Πληροφορίας" στο μεταπτυχιακό. Ωραίο το μάθημα αλλά συνιστάται να το πάρετε στο προπτυχιακό καθώς γίνεται με μέτρα και σταθμά προπτυχιακού μαθήματος. Αλλιώς ξεχάστε το. Μην πείτε ότι δεν σας ειδοποίησα.

Re: Εντυπώσεις

Posted: Sun Jul 18, 2010 8:23 pm
by Zifnab
Ευχαριστούμε Silver για τις σημαντικές πληροφορίες! Ελπίζουμε να γίνουν και από άλλους αντίστοιχες ενέργειες για να υπάρχει και μία διασύνδεση προπτυχιακού-μεταπτυχιακών :)

Re: Εντυπώσεις

Posted: Sun Jan 25, 2015 3:51 am
by stoupeace
Nεκρανάσταση.

Εχουμε κανέναν φρέσκο από το μεταπτυχιακό αυτό; Καταθέστε εμπειρίες για εμάς τους γουάναμπι υποψηφίους.

Re: Εντυπώσεις

Posted: Sun Nov 20, 2016 3:19 pm
by christi.tol
Καλησπέρα σας! Είμαι τελειόφοιτη φοιτήτρια από ΔΕΟΣ και παρόλο που το τμήμα μου δεν έχει ουδε ένα μάθημα σχετικό με πληροφορική θα ήθελα να ακολουθήσω τον κλάδο των Business Analytics καθώς είναι κάτι που με ενδιαφέρει πολύ έντονα. Επειδή δυστυχώς δεν μπορώ να πάω για μεταπτυχιακό του χρόνου στο εξωτερικό θέλω να καλύψω εποικοδομητικά το ''κενό'' αυτό με ένα μεταπτυχιακό στο ΟΠΑ, το οποίο παράλληλα θα γεφυρώσει το χάσμα και την έλλειψη προγραμματιστικής γνώσης που απαιτείται για Business Analytics . Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θεωρείτε αδύνατο να παρακολουθήσω το μεταπτυχιακό στην Επιστήμη των Υπολογιστών ( Έχω γνώση μόνο από JAVA1 με Τίτσια) και κατά δεύτερον εάν το μεταπτυχιακό στα Πληροφοριακά Συστήματα θα ήταν μία καλύτερη επιλογή. Για να μην παρεξηγηθώ δεν ψάχνω κάτι για να περάσει ο χρόνος αλλά κάτι ουσιαστικό. Τα Πληροφοριακά Συστήματα είναι καλό μεταπτυχιακό και θα αποκτήσω σημαντικές γνώσεις ή είναι κάτι επιφανειακό και όχι τόσο καλό σαν πρόγραμμα. Σας ευχαριστώ!

Re: Εντυπώσεις

Posted: Tue May 02, 2017 11:06 am
by chrisdok
Χωρίς να ξέρω ο ίδιος τα μεταπτυχιακά, αυτό που θες είναι πιο κοντά στο "Πληροφοριακά Συστήματα" και όχι στο "Επιστήμη Υπολογιστών".

Re: Εντυπώσεις

Posted: Tue Jun 06, 2017 10:50 pm
by pgetsos
Κανεις γενικα δεν αφηνει εντυπωσεις; :P

Re: Εντυπώσεις

Posted: Fri Oct 11, 2019 7:02 am
by pgetsos
pgetsos wrote:Κανεις γενικα δεν αφηνει εντυπωσεις; :P
Να αφησω εγω στον εαυτο μου 2.5 χρονια μετα; :lol:

Αν ενδιαφερει κανεναν, ας μου πει

Re: Εντυπώσεις

Posted: Fri Oct 11, 2019 6:31 pm
by parasleivadaros
pgetsos wrote:
pgetsos wrote:Κανεις γενικα δεν αφηνει εντυπωσεις; :P
Να αφησω εγω στον εαυτο μου 2.5 χρονια μετα; :lol:

Αν ενδιαφερει κανεναν, ας μου πει
Λοιπόν:

1. Θα είναι κουραστικό το μεταπτυχιακό π.χ. όπως το 3ο ή το 4ο εξάμηνο του προπτυχιακού;

2. Το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των φοιτητών είναι συνεργατικό ή ανταγωνιστικό;

3. Υπάρχει κατά τη γνώμη σου κάποιο εξάμηνο το οποίο θα είναι ανιαρό;

4. Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στις επιλογές μας στα μαθήματα; Υπάρχει π.χ. κάποιο μάθημα που θα ήταν καλό να το αποφύγουμε;

5.1 Τι μέσο όρο πρέπει να έχει στο πτυχίο του κάποιος για να τον δεχτούν;
5.2 Αν ένας φοιτητής έχει κάποια κενά θα δυσκολευτεί πολύ να συμβαδίσει με τους υπόλοιπους;

Και τέλος, έχεις να προσθέσεις κάτι για το μεταπτυχιακό αυτό, από την δική σου εμπειρία, που ίσως δεν καλύφθηκε από τις παραπάνω ερωτήσεις;

Re: Εντυπώσεις

Posted: Sat Oct 12, 2019 1:34 am
by Iptamenos
parasleivadaros wrote:
pgetsos wrote:
pgetsos wrote:Κανεις γενικα δεν αφηνει εντυπωσεις; :P
Να αφησω εγω στον εαυτο μου 2.5 χρονια μετα; :lol:

Αν ενδιαφερει κανεναν, ας μου πει
Λοιπόν:

1. Θα είναι κουραστικό το μεταπτυχιακό π.χ. όπως το 3ο ή το 4ο εξάμηνο του προπτυχιακού;

2. Το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των φοιτητών είναι συνεργατικό ή ανταγωνιστικό;

3. Υπάρχει κατά τη γνώμη σου κάποιο εξάμηνο το οποίο θα είναι ανιαρό;

4. Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στις επιλογές μας στα μαθήματα; Υπάρχει π.χ. κάποιο μάθημα που θα ήταν καλό να το αποφύγουμε;

5.1 Τι μέσο όρο πρέπει να έχει στο πτυχίο του κάποιος για να τον δεχτούν;
5.2 Αν ένας φοιτητής έχει κάποια κενά θα δυσκολευτεί πολύ να συμβαδίσει με τους υπόλοιπους;

Και τέλος, έχεις να προσθέσεις κάτι για το μεταπτυχιακό αυτό, από την δική σου εμπειρία, που ίσως δεν καλύφθηκε από τις παραπάνω ερωτήσεις;

Λοιπόν αγορίνα μου,

Καταρχάς, έχω τελειώσει το πρόγραμμα, εδώ και 1 χρόνο. Θα σου απαντήσω ευθέως και με ειλικρίνεια.

1.
Εξαρτάται από σένα το πόσο κουραστικό θα είναι το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα του 1ου εξαμήνου είναι 18 ώρες τη βδομάδα.
Είναι σχετικά χαλαρό με 1-2 πρωινά μαθήματα. Το μόνο δύσκολο μάθημα, ίσως και το πιο δύσκολο του προγράμματος είναι η "Σχεδίαση & Ανάλυση Αλγορίθμων".
Στο 2ο εξάμηνο επιλέγεις 4 μαθήματα επιλογής αν θυμάμαι καλά. Μπορείς και παραπάνω. Φιλική συμβουλή, μην το κάνεις! Στο λέω από προσωπική πείρα, γιατί έτσι την πάτησα και δεν πήρα καλούς βαθμούς. Καλύτερα να εστιάσεις σε λίγα μαθήματα που σε ενδιαφέρουν. Βέβαια, όσα μαθήματα και να πάρεις στο 2 εξάμηνο μόνο τα 4 θα μετρήσουν. Θα σου πρότεινα να ΜΗΝ πάρεις το μάθημα στα "Προχωρημένα Θέματα Γραφικών" εάν το παρακολουθήσεις μόνος σου. Γίνεται δύσκολο πολύ γρήγορα και χάνει το ενδιαφέρον του αν δεν έχεις κάποιον συμφοιτητή του να συνεργαστείς.
Στο 3ο εξάμηνο έχεις να επιλέξεις 2 μαθήματα από 3 που υπάρχουν. Τα 2 που σου συνιστώ είναι "Εργαστήριο Δικτύων και Ασφάλειας" και "Ασύρματες και Κινητές Επικοινωνίες". Το 3ο είναι οι "Επιστημονικοί Υπολογισμοί"! Το μάθημα απ' όσο ξέρω δεν τόλμησε να το πάρει ποτέ κανένας. Και όπως καταλαβαίνεις ο λόγος είναι επειδή το μάθημα το κάνει ο Βασσάλος. Αν δεν τον ξέρεις, ρώτα φίλους σου να σου πουν γι' αυτόν. Δεν μπλέκεις μαζί του! Και επίσης, δεν είσαι σε αυτό το μεταπτυχιακό για να παίρνεις μαθήματα με τόσο προχωρημένα μαθηματικά.
Επίσης, μαζί με τα 2 μαθήματα επιλογής του 3ου εξαμήνου κάνεις και τη διπλωματική σου, με όποιον καθηγητή επιλέξεις από το πρόγραμμα. Κατά 90% των φορών ο Καθηγητής είναι υποχρεωμένος να σε δεχθεί, εφόσον σας έχει προτείνει θέματα διπλωματικής σε όλο το τμήμα.
4ο εξάμηνο εξαρτάται από τους καθηγητές αν σας δοθεί, ώστε να δουλέψετε την διπλωματική σας.

2.
Το κλίμα είναι σχετικά συνεργατικό μεταξύ συμφοιτητών. Θα δεις ότι εύκολα θα βρεις ομάδα να συνεργαστείς ή θα σας βάλλουν αναγκαστικά να είστε σε ομάδες. Οι καθηγητές είναι κοντά καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Και ο κύριος Πολύζος οργανώνει σεμινάρια κάθε εβδομάδα, που είναι και υποχρεωτικά.
Αν έχετε συμφοιτητή από ξένη χώρα, το μάθημα θα γίνεται στα Αγγλικά. Ενδεχομένως κάποια μαθήματα να γίνονται στα Αγγλικά ούτως ή άλλως.
Εδώ να σημειώσω ότι δεν μπορείς να κάνεις πάνω από 3 απουσίες σε όλο το εξάμηνο. Τουλάχιστον αδικαιόλογητες. Αλλά και δικαιολογημένες να είναι, θα αναγκαστείς να το παρατήσεις ή να σε διώξουν επειδή θα έχεις μείνει πίσω. Γενικώς, μη χάνεις μαθήματα. Τα πληρώνεις.

3.
Το πιο "ανιαρό" εξάμηνο, όπως προανέφερα είναι το 1ο. Αλλά και στα υπόλοιπα εξαρτάται πάλι από σένα. Ξέρω συμφοιτητές μου, που το έβγαλαν πολύ πιο χαλάρα απ' ότι εγώ και πήραν και καλύτερους βαθμούς μένα. Οπότε, μην αγχώνεσαι.

4.
Ναι, όπως προανέφερα, να αποφύγεις τα "Προχωρημένα Θέματα Γραφικών", αν δεν είσαι σίγουρος και είσαι ο μόνος που το παρακολουθεί και να αποφύγεις και τους "Επιστημονικούς Υπολογισμούς", επειδή σίγουρα θα είσαι ο μόνος :D! Γενικώς, να αποφύγεις μαθήματα που θα είσαι μόνος σου. Μπορείς να συζητήσεις με τους συμφοιτητές σου για το ποια μαθήματα θα πάρετε. Επιπλέον, 2 μαθήματα του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσουν και φοιτητές απο το προπτυχιακό του Τμήματος Πληροφορικής. Μιλάω για τα "Οικονομικά Δικτύων" και την "Ανάλυση Επίδοσης Συστημάτων και Δικτύων". Το 1ο στο προτείνω και σαν εύκολο μάθημα αλλά και λόγω καθηγητή που το διδάσκει, βλέπε κύριος Σταμούλης. Το 2ο το διδάσκει ο κύριος Τουμπής, ο οποίος είναι κορυφή, αλλά έχει να κάνει με Πιθανότητες και αλυσίδες Markov. Αν δεν τα πας καλά με μαθηματικά απόφυγέ το. Ένα μάθημα που επιλέγουν όλοι να πάρουν στο πρόγραμμα Επιστήμης των Υπολογιστών, αλλά και από το Πρόγραμμα των Πληροφοριακών Συστημάτων είναι η Γλωσσική Τεχνολογία. Έχει φάση γιατί θα είστε φοιτητές από δύο μεταπτυχιακά :D. "Οικονομικά και Πληροφορική" είναι εύκολο οικονομικό μάθημα. "Ανάκτηση Πληροφοριών", αν την κάνει ο Καλαμπούκης, απόφυγέ το, γιατί ο άνθρωπος κοντεύει τα 70. Τέλος, η "Μηχανική Μάθηση" είναι ενδιαφέρον μάθημα, αλλά θέλει μαθηματικό υπόβαθρο και σου συνιστώ να την πάρεις μαζί με τη "Γλωσσική Τεχνολογία", ώστε να καλύπτεις με το ένα μάθημα τα κενά του άλλου.
Να προσθέσω ότι μπορείς να πάρεις και μαθήματα από το μεταπτυχιακό των "Πληροφοριακών Συστημάτων" και της "Επιστήμης των Δεδομένων", στο 2ο εξάμηνο, για να συμπληρώσεις τα 4 επιλογής. Ένα καλό μάθημα είναι η "Ασφάλεια Δικτύων".

5.1
Αν έχεις βαθμό Λίαν καλώς, ακόμα και κάτω από 7, μπορούν να σε δεχθούν. Ειδικά εάν έχεις τελειώσει κάποιο προπτυχιακό στην ΑΣΟΕΕ, θα σε δεχθούν κατά 95%! Αν έχεις τελειώσει κάποιο τμήμα Πληροφορικής, καλό θα είναι να έχεις καλούς βαθμούς στα εξής μαθήματα: Λειτουργικά Συστήματα, Αλγορίθμους, Δομές Δεδομένων, Δίκτυα Υπολογιστών, Βάσεις Δεδομένων και Προγραμματισμό με Java ή C++, δηλαδή μαθήματα πυρήνα πληροφορικής.

5.2
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι 25% μαθηματικό, 50% προγραμματιστικό και 25% θεωρητικό.
Κάλυψε τα κενά εκεί που σε ενδιαφέρει περισσότερο και θέλεις να αφοσιωθείς. Αν δεν θέλεις πολλά μαθηματικά, μπορείς να πάρεις μαθήματα με Δίκτυα και Οικονομικά.

Τελικά, πιστεύω σε κάλυψα πλήρως. Καλή τύχη και καλή αρχή!

Re: Εντυπώσεις

Posted: Sat Oct 12, 2019 12:50 pm
by parasleivadaros
Ευχαριστώ πολύ, με κάλυψες πλήρως!