Απορίες Τελικής Εξέτασης Τεχνολογίας Λογισμικού

Συζητήσεις σχετικά με τα μαθήματα του μεταπτυχιακού προγράμματος Πληροφοριακά Συστήματα.
Post Reply
User avatar
Sreak
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 956
Joined: Fri Apr 02, 2004 9:56 am
Academic status: PhD
Location: eltrun.gr

Απορίες Τελικής Εξέτασης Τεχνολογίας Λογισμικού

Post by Sreak » Sat Jan 21, 2006 10:49 am

Προτείνω στα μαθήματα που κάναμε εργασίες οι οποίες είναι προς εξέταση στο τέλος (Γιακουμάκης - Μηλιώτης) να ανοίξουμε ένα topic που θα μπορεί η κάθε ομάδα να λύνει τις απορίες των άλλων, να ποστάρει τα sos που εκείνη νομίζει μιας και θα ξέρει το θέμα καλύτερα και γενικότερα να μπορεί να γίνει συζήτηση πάνω στο συγκεκριμένο μάθημα.
User avatar
chris
bit level
bit level
Posts: 9
Joined: Mon Jan 23, 2006 12:09 pm

Copyrights & Patents Walk-through

Post by chris » Tue Jan 31, 2006 11:01 pm

Το σκεφτόμουνα και γω τώρα, αλλά με έχεις προλάβει εδώ και 10 μέρες. Δε βλέπω ανταπόκριση όμως. Ελπίζω τώρα που διαβάζουμε να αρχίσουμε να συμμετέχουμε...
Λοιπόν θα κάνω την αρχή:

Copyrights & Patents

- Ορισμός Copyright (την ιδέα βασικά όχι το νομικό όρο) - σελ 2
- Πόσο ισχύει, ποια δικαιώματα έχει ο δημιουργός (π.χ αναπαραγωγή, διάθεση κτλ) σελ 3
- Ορισμός και προϋποθέσεις πατέντας - σελ 5
- Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα (το πινακάκι είναι αρκετά επεξηγηματικό, σε κάθε περίπτωση ακολουθεί μια αναλυτική παράγραφος για καθένα) - σελ 10

Να έχετε καταλάβει:
- Τη διαφορά copyright και πατέντας (το μεν καλύπτει την συγκεκριμένη έκφραση της ιδέας, το άλλο την ιδέα αυτή καθεαυτή και πολλές φορές και προεκτάσεις αυτής)
- Πως τα διάφορα πλεονεκτήματα μπορούν να γίνουν μειονεκτήματα π.χ. για μικρές εταιρείες λογισμικού

ΓΕΝΙΚΑ ο Γιακούμ δεν ενθουσιάστηκε με το θέμα οπότε χλωμό να βάλει κάτι σπουδαίο και σίγουρα θα είναι ένα από τα παραπάνω.

Καλή συνέχεια!
User avatar
Quasar
bit level
bit level
Posts: 22
Joined: Fri Oct 28, 2005 1:10 pm
Location: Μοσχάτο
Contact:

Human Genome Project

Post by Quasar » Tue Jan 31, 2006 11:37 pm

Κατ'αρχάς σόρρυ που θα είναι τόσο μακροσκελές το post μου, είναι όμως κάποια πράγματα που νομίζω ότι πρέπει να πω και ελπίζω τελικά να βοηθήσουν.

Χαλλόου, μποιζ εν γκερλζ!

Έστω και τελευταία στιγμή, είπα να στείλω κάποιες συμβουλές για το πώς μπορείτε να διαβάσετε την εργασία που κάναμε με το Γιάννη (Human Genome Project).

Αρχικά, και όπως προέκυψε από συζητήσεις που κάναμε με συναδέλφους όταν ξεκινούσαμε να κάνουμε την εργασία, προσπαθήσαμε να την κάνουμε έτσι ώστε να έχει όσο μπορούσαμε περισσότερο ενδιαφέρον και να είναι πιο συμβατή με το περιβάλλον του μεταπτυχιακού μας. Για το λόγο αυτό αφού πρώτα αναπτύξαμε τα πολύ συγκεκριμένα θέματα «Human Genome Project» και «ο ρόλος της Πληροφορικής σε αυτό», αφιερώσαμε το τελευταίο κομμάτι της εργασίας σε «περιφερειακά» θέματα όπως οι άδειες χρήσης που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη λογισμικού…, ή οι τρόποι με τους οποίους οργανώθηκαν όσοι συνεργάζονταν για την ανάπτυξη λογισμικού.

Η αίσθηση, όμως, που αποκόμισα ήταν ότι τελικά δεν τράβηξε και πολύ το ενδιαφέρον αυτό το τελευταίο κομμάτι, το οποίο σε κάποια φάση το θεωρήσαμε και το πιο σημαντικό της εργασίας.

Αντιθέτως, το θέμα που θίχτηκε στο τέλος της παρουσίασης από τον κ. Γιακουμάκη ήταν το γεγονός ότι το Human Genome Project θεωρείται ότι τελικά δεν εκπλήρωσε όλους τους στόχους που είχαν αρχικά τεθεί (σε «βιολογικό» επίπεδο, όχι σε επίπεδο ανάπτυξης λογισμικού) και για το λόγο αυτό σχεδιάζεται ένα νέο project (mRNA Project αν δεν με απατά η μνήμη μου…). Αυτά περισσότερο για να μπείτε στο κλίμα.

Σχετικά με το κείμενό μας, τώρα, πιστεύω ότι το 1ο κεφάλαιο μπορείτε εύκολα να το παρακάμψετε (ιστορικά, εισαγωγικά, θέματα «βιολογικού» επιπέδου). Το 2ο κεφάλαιο σας βάζει στο κλίμα του γιατί χρειάστηκε η Πληροφορική στο HGP και σε ποιους τομείς – του ρίχνετε μια ματιά… (2-3 λεπτά). Το 3ο κεφάλαιο θα έλεγα ότι είναι όλο το ζουμί. Εξηγεί τα είδη των Βάσεων Δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν και των μεθόδων που εφαρμόστηκαν για να λειτουργήσουν σωστά. Δίνει επίσης ένα γενικό μοντέλο της υποθετικής υπολογιστικής μηχανής του project – πώς δηλαδή τα διάφορα modules που αναπτύσσονται από πολλούς διαφορετικούς developers λειτουργούν, συνεργάζονται και βγάζουν αποτέλεσμα. Μπλα μπλα για data mining – ψωμοτύρι για τα θέματα συστημάτων επεξεργασίας μεγάλου όγκου πληροφορίας. Data Warehousing – εδώ χρειάζονται μεγάλες αποθήκες για να μπορούν όλοι από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα να «γράφουν» και να «διαβάζουν» κάποιες κοινές βάσεις δεδομένων και με συνεπή τρόπο – όχι χύμα :P .

Τέλος, αμφιβάλλω αν στην περίπτωση που πέσει HGP θα πέσει κάτι από το 4ο Κεφάλαιο, όπως εξήγησα και παραπάνω. Αν θέλετε να το διαβάσετε, απλά διαβάστε δυο λόγια για την LGPL άδεια χρήσης – αν δεν τα έχετε συναντήσει στο παρελθόν ήδη – και το κομμάτι που εξηγεί τις εντολές του CVS (σε σκούρο πλαίσιο), αφού οι εντολές δείχνουν και τι ακριβώς κάνει ένα σύστημα για version tracking.

Τώρα, αν θα πέσει το HGP, δεν έχω ιδέα. Πάντως, χωρίς να θέλω να σας πάρω στο λαιμό μου, νομίζω ότι υπάρχουν πολύ πιο «κραχτά» θέματα μεταξύ των Hot Issues.


Αυτά! Καλή συνέχεια!

---

Απντέητ ( 01.02, 23:08 ) : έχω στείλει στη mailing list μια 7σέλιδη περίληψη του HGP για όσους ενδιαφέρονται.
Last edited by Quasar on Thu Feb 02, 2006 3:10 am, edited 2 times in total.
Π.Κ.
User avatar
Sreak
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 956
Joined: Fri Apr 02, 2004 9:56 am
Academic status: PhD
Location: eltrun.gr

Post by Sreak » Tue Jan 31, 2006 11:55 pm

Εγώ θα σας πω πως ο Γιακουμάκης οταν τον είχαμε ρωτήσει δεν ήξερε τι είναι το CMMI και μας είχε πει να κάνουμε για CMM.
Επομένως σας προτείνω να διαβάσετε το CMM κεφάλαιο (ίσως αυτό να αρκεί) και να εστιάσεται την προσοχή σας στα χαρακτηριστικά κάθε επιπέδου ωριμότητας.
Επίσης γιατί κάνουμε CMM και που και πως μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό μας.
Για επιπλέον διευκρινήσεις just post.
User avatar
P3
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 2722
Joined: Mon Mar 22, 2004 4:12 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: !! El Paso !!

Post by P3 » Wed Feb 01, 2006 9:14 am

Για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος από τον φίλο Sreak, νομίζω ότι αν διαβάσεται τα κεφάλαια 2,3,4 και 5 από την εργασία μας (περίπου 30 σελίδες)θα είστε εντάξει.
Γενικότερα για την περίπτωση που πεσουμε έξω και ο Γιακουμ βάλει για CMMI και όχι για CMM να ξέρετε πως οι έννοιες "Στοχοι", "Πρακτικές" και "Τομείς ενδιαφέροντος" δεν αλλάζουν. Απλά στο CMMI υπάρχει η εξής διαφορά από το CMM. Στο CMM μιλάγαμε μόνο για την αξιολόγηση των διαδικασιών αναπτυξης λογισμικού των οργανισμών και είχαμε μόνο επίπεδα ωριμότητας.Στο CMMI αξιολογούνται και άλλες διαδικασίες αφού περιλαμβάνει και άλλα μοντέλα, και έχουμε 2 "τρόπους" να παρακολουθούμε την κατάσταση ενός οργανισμου : τη βαθμωτή και τη συνεχή αναπαρασταση. Αν ένας οργανισμός ακολουθεί τη βαθμωτή αναπαράσταση τότε είναι σαν κάνει CMM και κατατάσσεται σε επίπεδα ωριμότητας. Αν κάποιος οργανισμός ακολουθεί την συνεχή αναπαράσταση τότε κατατάσσεται σε επίπεδα ικανότητας.
Επίσης για να καταταχθείς ενας οργανισμός σε ένα επίπεδο ωριμότητας ή ικανότητας , ανάλογα με την αναπαράσταση, πρέπει να αξοιλογηθεί με κάποιες μεθόδους. Δηλαδή δεν το κάνει από μονος του, το κάνουν ειδικοί, για αυτόν(βλέπε κεφάλαιο 8 ).

Αυτά ...
Last edited by P3 on Wed Feb 01, 2006 5:59 pm, edited 2 times in total.
"Το δικό μου το ποίημα δεν έχει ομοιοκαταληξία.", ο υπογράφων
User avatar
olga
byte level
byte level
Posts: 86
Joined: Fri Oct 14, 2005 1:19 pm
Academic status: 3rd year
Gender:
Location: Where the wild roses grow...

EgovSW

Post by olga » Wed Feb 01, 2006 1:09 pm

Όσον αφορά το θέμα eGovernment και Software προτείνω να διαβάσετε την παρουσίαση και να δείτε τι είδους ΠΣ φτιάχνονται για το e-government. Θεωρώ απίθανο να πέσει θέμα από την ενότητα Aρχιτεκτονικές από ερευνητικά έργα. Ρίξτε μια ματιά και στο κομμάτι TAXIS. Εξάλλου ο Γιακουμάκης είπε ότι από τέτοια θέματα μπορούν να πέσουν ερωτήσεις κρίσεως αν και δεν πιστεύω πως ξετρελάθηκε με το θέμα.

Καλη επιτυχία.....
Η πιο όμορφη θάλασσα ειναι αυτη που δεν την ταξιδέψαμε ακόμα....
Shadowcaster
bit level
bit level
Posts: 11
Joined: Thu Jan 05, 2006 6:13 pm
Location: DPMLAB

Digital Signature

Post by Shadowcaster » Wed Feb 01, 2006 3:44 pm

Αν και φαντάζομαι οτι αυτό το topic δεν αποτελεί την πρώτη σας επιλογή, ελπίζω τα πιο κάτω να βοηθήσουν κάπως.Ειδικότερα, προτείνω ανεπιφύλακτα τα σχήματα στις σελίδες 8 και 9 (βρίσκονται και στο site της ΕΕΤΤ για όποιον ενδιαφέρεται) ως αρκετά επεξηγηματικά. Πέρα από το κεφάλαιο 1.1 ρίξτε μια ματιά και στην Υποδομή Δημοσίου Κλειδιού (PKI) και φροντίστε να κατανοήσετε το πρώτο σχήμα της σελίδας 18. Δεν επέμεινα καθόλου στο Νομικό Πλαίσιο, το οποίο ανέφερα στα γρήγορα, αλλά είναι ένα κομμάτι που το γνωρίζει πολύ καλά ο Γιακουμάκης. Στο τέλος μάλιστα της παρουσίασης επεσήμανε ότι ουσιαστικά η χρήση της ψηφιακής υπογραφής δεν είναι ακόμη διαδεδομένη καθώς υπάρχει δυσπιστία και επιπλέον ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό εκδίδεται ανάλογα με τη χρήση του (προφανώς άλλες οι απαιτήσεις για προσωπική χρήση και άλλες για μία Certification Authority..) . Τονίζω και πάλι ότι όσα είπε στο τέλος της παρουσίασης ο Γιακουμάκης σε απάντηση των σχετικών ερωτήσεων δεν περιλαμβάνονται στην εργασία μου. Τώρα αν τα ζητήσει είναι άλλο θέμα . Μπορούμε να [-o< πάντως , η νύχτα θα είναι μακριά για όλους.
Παρακαλώ μη διστάσετε να κάνετε post οποιαδήποτε σχετική απορία. Καλή συνέχεια και καλό διάβασμα.
User avatar
costantis
bit level
bit level
Posts: 27
Joined: Tue Nov 15, 2005 8:39 pm

Web Services

Post by costantis » Wed Feb 01, 2006 3:56 pm

Όσο για τα Web Services, θα έλεγα ότι δεν περιμένω κάποια ερώτηση ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα που θα απαιτούσε γνώση σε βάθος του θέματος.

Από την άλλη, θα περίμενα μια ερώτηση σύγκρισης με τις άλλες τεχνολογίες για Distributed Computing (CORBA-DCOM) και τι παραπάνω προσφέρει (αν προσφέρει) η τεχνολογία των Web Services. Μ' αυτό το σκεπτικό, είναι πολύ καλό το αντίστοιχο κεφάλαιο στην εργασία του Σωτήρη (Web Services vs CORBA).

Αν το πιάσω το θέμα, τι κερνάτε; :-p
User avatar
giorgos
bit level
bit level
Posts: 6
Joined: Wed Oct 27, 2004 12:16 pm
Location: Ubiquitous

Post by giorgos » Wed Feb 01, 2006 4:10 pm

Καλησπέρα και από μένα...
Για τους agents καλό είναι να διαβάσετε τον αρχικό ορισμό και τα χαρακτηριστικά τα οποία τους διαφοροποιούν από τα άλλα προγράμματα!
Καλό δάβασμα
User avatar
ancalagon
Buffer underflow exception
Buffer underflow exception
Posts: 3
Joined: Fri Nov 25, 2005 1:05 pm

Extreme Programming

Post by ancalagon » Wed Feb 01, 2006 5:43 pm

Καλησπέρα και από εμένα.

Για το θέμα του Extreme Programming θεωρώ ότι αρκεί να διαβάσετε το κομμάτι Βασικά Χαρακτηριστικά,τα bullets από τους 4 τομείς της διαδικασίας ανάπτυξης(συνοπτικά κοινώς μην ασχοληθείτε ιδιαίτερα με την ανάλυση τους), καθώς και συνοπτικά τα υπέρ και τα κατά της μεθοδολογίας. Πάντως εάν δεν βάλει όπως θεωρώ πιθανό μία μικρή ερώτηση από σχεδόν κάθε εργασία αλλά κάνει επιλογή δεν νομίζω ότι θα βάλει κάτι από το XP.
Segmentation Fault
User avatar
Quasar
bit level
bit level
Posts: 22
Joined: Fri Oct 28, 2005 1:10 pm
Location: Μοσχάτο
Contact:

Γενικά...

Post by Quasar » Wed Feb 01, 2006 6:05 pm

Συμφωνώ με την εκτίμηση του Αλέξανδρου. Αν κρίνω από την όλη λογικη του μαθήματος ("τα κάνουμε όλα και συμφέρουμε" = από όλες τις επιστήμες που μπορούν να συνδυαστούν με την Πληροφορική και για πολύ μικρά ποσοστά βαθμολογίας - βλ. εργασία UML--> φθηνή σε σχέση με την προσπάθεια) μάλλον προς τα κει κλίνει το πράγμα: να έχει λίγο απ'όλα τα θέματα. :???:
Π.Κ.
User avatar
pumpkin
bit level
bit level
Posts: 15
Joined: Thu Jun 23, 2005 7:34 pm

Post by pumpkin » Wed Feb 01, 2006 6:18 pm

λοιπόν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ DCOM...

μέχρι την 12 σελιδούλα ρίχτε έτσι μια ματιά και μπαίνετε στο πνεύμα...το ψιψιψόνι που λέει για δημιουργία αντικειμένων σελ. 9 αφήστε το. Α και εκεί που λέει για πολυμορφισμό στα Interfaces μην δώσετε σημασία.Από τα χαρακτηριστικα του δείτε λίγα πράγματα...επιγραμματικά το κάθε ένα...για τις επεκτάσεις του DCOM μην κοιτάξετε τίποτα ΑΛΛΑ κοιτάξτε την σύγκριση με την CORBA γιατί είναι ιδιαίτερα σεξουαλική...(μπορεί να πεί "συγκρίνετέ τις δύο τεχνολογίες με λίγα λόγια")

αυτιά....
Last edited by pumpkin on Wed Feb 01, 2006 7:42 pm, edited 1 time in total.
I live to fall asleep
gel
Buffer underflow exception
Buffer underflow exception
Posts: 1
Joined: Wed Nov 30, 2005 4:59 pm
Location: Santa

Post by gel » Wed Feb 01, 2006 7:05 pm

Καλησπέρα και από εμάς (Γιώργος - Αντώνης)

Σχετικά με Client Server πιστέυουμε οτι σημαντικότερα θέματα είναι οι τρόποι κατανομής των 3 στρωμάτων (διαφάνεια 18), η σύγκριση 2 tier με 3 tier (διαφάνεια 29) καθώς και ο πίνακας με τις επιλογές κατάλληλων αρχιτεκτονικών ανα περίπτωση (διαφάνεια 32).

Όσο για το middleware δεν μπορούμε να προτείνουμε κάτι συγκεκριμένο γιατί εσείς μάλλον τα ξέρετε καλύτερα!!!

Α, και μια ερώτηση για το τέλος: Ξέρει κανείς τις διαφορές μεταξύ UML-UP με την μέθοδο του καταράκτη;

Καλή συνέχεια...
Last edited by gel on Wed Feb 01, 2006 7:17 pm, edited 1 time in total.
User avatar
evrikleia
bit level
bit level
Posts: 17
Joined: Wed Nov 16, 2005 12:12 am

ISO

Post by evrikleia » Wed Feb 01, 2006 7:25 pm

Λοιπόν, εγώ έχω γράψει τα Κεφάλαια 5-6. Η Κατερίνα θα στείλει για τα πρώτα κεφάλαια σε λίγο..

-το 4ο κεφ. μην το διαβάσετε καν.ψιλοάσχετο με το θέμα.
-από το 5ο κεφ. μια γενική αντίληψη περί του τι είναι ποιότητα λογισμικού και γιατί χρειάζεται ένα σύστημα διαχείρισης ποιότητας.
-από το 6ο κεφ. να ξεχωρίσετε ότι:
(6.1) το ISO 9001 είναι γενικό ΠΡΟΤΥΠΟ ποιότητας (και πιστοποιητικό): εφαρμόζεται σε διάφορα προϊόντα (π.χ. πιστολάκια για τα μαλλιά, μπανιέρες..) και είναι απαιτητικό με την τεκμηρίωση (documentation),
(6.2) ενώ, το ISO 9000-3 είναι ΟΔΗΓΟΣ για την διασφάλιση παραγωγής με ποιοτικό τρόπο λογισμικού και παρέχει οδηγίες για την εφαρμογή του ISO 9001 στο λογισμικό (ως προϊόν παραγωγής θεωρείται το λογισμικό).
Μια εταιρεία παραγωγής λογισμικού παίρνει πιστοποίηση κατά ISO 9001 ακολουθώντας τις οδηγίες του ISO 9000-3.
Όσον αφορά τις 20 απαιτήσεις του ISO 9000-3 δεν νομίζω ότι αξίζει να μάθετε κάτι απ'έξω, ούτε εγώ τις θυμάμαι..
Ρίξτε μια ματιά σε πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα(6.2.5, 6.2.7, 6.2.8)
και ίσως σε μια σύγκριση του ISO με CMM(6.3.1), και τα συμπεράσματα περί ποιότητας στο 6.4


ΑΥΤΑ! αναμένετε για Κατερίνα.

Υ.Γ. Μ'αρέσει που όλοι πιστεύουν ότι η δική τους εργασία δεν είναι και πολύ σχετική και ότι δεν θα μπει θέμα από αυτήν (όπως και εγώ για την δική μου)... :-D Να δούμε στο τέλος τι θα μπει.. :smt102

:smt024
ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
kmast
Buffer underflow exception
Buffer underflow exception
Posts: 3
Joined: Wed Dec 14, 2005 8:22 pm

Post by kmast » Wed Feb 01, 2006 7:32 pm

Καλησπέρα και από εμένα.Κάπως αργά αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.Λοιπόν σχετικά με το ISO ΄γενικά νομίζω ότι οι διαφάνειες της παρουσίασης είναι αρκετά περιεκτικές.
Ρίξτε μια απλή ματιά στους αρχικούς ορισμούς απλώς για να καταλάβετε τα παρακάτω.
ΜΕΤΑ: Τι είναι διεθνής προτυποίηση και πλεονεκτήματα.Τι είναι ΙSO ΚΙ επικεντρωθείτε στο ISO 9000,,XARAKTHRISTIKA TOY,ΦΑΣΕΙς ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑς ΥΛΟΠΟΙΗΣΗς ISO 9000,PLEONEKTHMATA KAI MEIONEKTHMATA.(Αφήστε την TQM).ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 3.9 ΤΗς ΕΡΓΑΣΙΑΣ.Για τις υπόλοιπες ενότητες θα στείλει και η Ευρύκλεια,οπότε στην προτεινόμενη από εμάς ύλη υπάρχει και συνέχεια.

merged

τα δικά μου τα έστειλα στο θέμα:Απορίες τελικής εξέτασης Τεχνολογίας Λογισμικού.Καλό κουράγιο...
kmast
User avatar
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 3751
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:42 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Washington DC, USA
Contact:

Re: ISO

Post by Einherjar » Wed Feb 01, 2006 7:35 pm

evrikleia wrote:Υ.Γ. Μ'αρέσει που όλοι πιστεύουν ότι η δική τους εργασία δεν είναι και πολύ σχετική και ότι δεν θα μπει θέμα από αυτήν (όπως και εγώ για την δική μου)... :-D Να δούμε στο τέλος τι θα μπει.. :smt102
Πράγματι... το παρατήρησα κι εγώ! Να σου πω ποιος (πιστεύω ότι) είναι ο λόγος: κανένα από αυτά τα θέματα δε μπορεί να θεωρηθεί αντικείμενο εξέτασης. Θεωρώ αδιανόητο ότι πρέπει να μάθω κάτι απ'έξω για τα θέματα αυτά... αλλά τι να κάνουμε... άλλος είναι το αφεντικό :roll:
Καλό κουράγιο! Αύριο θα το χρειαστούμε γενικότερα: πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εξέταση!
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
Shadowcaster
bit level
bit level
Posts: 11
Joined: Thu Jan 05, 2006 6:13 pm
Location: DPMLAB

Microsoft vs EU

Post by Shadowcaster » Wed Feb 01, 2006 7:38 pm

Καλησπέρα και πάλι.

Εκ μέρους του συναδέλφου που επιμελήθηκε το θέμα με τη δικαστική διαμάχη Microsoft - Ευρωπαϊκής Ένωσης σας μεταφέρω τα παρακάτω:
Να γνωρίζετε τι ορίζει το άρθρο 82 βάσει του οποίου εκδόθηκε η καταδικαστική απόφαση για την MS και προφανώς να ξέρετε την απόφαση. Γενικά πάντως και αυτό το θέμα είναι από τα outsider για αύριο.
Καλό διάβασμα.
User avatar
aagis
bit level
bit level
Posts: 8
Joined: Wed Feb 01, 2006 9:46 pm

open source

Post by aagis » Wed Feb 01, 2006 9:53 pm

paidia
oson afora tin dikia mas ergasia "open source"
nomizooti oli i ousia einai sto simeio pou anaferoume thn symbolh toy open source os mia nea methidologia anaptiksis logismikoy ("pazari""kathedrikos" klp sel.24) kathos episis kai kalo nomizoume einai na kserete merika ofeloi kai adunamies tou open source.
ososn afora ta themata copuright kai patenton , auta nimozoume oti kaluptontai kalitera apo tin sxetiki ergasia.
kalo diabasma
User avatar
Sreak
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 956
Joined: Fri Apr 02, 2004 9:56 am
Academic status: PhD
Location: eltrun.gr

Post by Sreak » Wed Feb 01, 2006 10:25 pm

Για το open source:
Είχε πει κάτι ότι μπορείς να βγάλεις χρήματα από το οπεν σορς και ότι πρέπει όλοι να το σκεφτούμαι. Είχε πει τίποτα? Υπάρχει κάποια άλλη άποψη εκτός από την παροχή υποστήριξης (βλέπε RedHat).
User avatar
nantia
bit level
bit level
Posts: 14
Joined: Wed Jan 25, 2006 1:58 pm

Post by nantia » Thu Feb 02, 2006 12:54 am

Ακριβώς αυτό είχε πει στο μάθημα για το ανοιχτό λογισμικό!!!

Η κερδοφορία της επιχείρησης επιτυγχάνεται από τις επιπλέον υπηρεσίες που παρέχει στους πελάτες της.
Τους δίνει το λογισμικό δωρεάν και μετά την καλούν για να τους κάνει συγκεκριμένες υπηρεσίες (π.χ. documentation, υποστήριξη)... με το ζημίωτο πάντα...!!! :P
User avatar
Quasar
bit level
bit level
Posts: 22
Joined: Fri Oct 28, 2005 1:10 pm
Location: Μοσχάτο
Contact:

Open $$$ource

Post by Quasar » Thu Feb 02, 2006 12:56 am

Χωρίς να έχω μελετήσει πολύ το θέμα, ένα άλλο παράδειγμα που μου έρχεται τώρα στο μυαλό είναι εταιρείες που διαθέτουν κάποιο λογισμικό ελεύθερα με στόχο να αποκτήσουν φήμη και να προβληθούν σε όσο γίνεται ευρύτερο κοινό ώστε να μπορέσουν μετά κατ' αρχήν να πουλήσουν τις υπόλοιπες υπηρεσίες τους και κατ' επέκταση να τις πουλήσουν ακριβά, αν τους το επιτρέπει η φήμη.

Βέβαια, τέτοια παραδείγματα έχουν κυρίως να κάνουν με freeware λογισμικό και όχι απαραίτητα ανοιχτού κώδικα... Οπότε μπορεί να θεωρηθεί και ολίγον "ωφ τώπηκ" :P
Π.Κ.
User avatar
P3
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 2722
Joined: Mon Mar 22, 2004 4:12 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: !! El Paso !!

Post by P3 » Thu Feb 02, 2006 1:26 pm

Αντε καλά μας αποτελέσματα και σε αυτό!!!
Παμε για άλλα!!!!!!
"Το δικό μου το ποίημα δεν έχει ομοιοκαταληξία.", ο υπογράφων
Post Reply

Return to “Μεταπτυχιακό Πληροφοριακών Συστημάτων”