Page 1 of 3

Αλήθεια τα προγράμματα που φτιαχνουμε μπαίνουν σε κινητό;

Posted: Tue Nov 29, 2005 10:21 pm
by PASCAL
Ξέρει κάποιος κάτι;
Αν ναί πως θα τα περάσουμε σε κινητό;

Posted: Tue Nov 29, 2005 10:36 pm
by ράνια
Σε τι προγράμματα ανφέρεσαι; Σε ποιό μάθημα; Γενικά μπορείς να γράψεις ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή, να το ανεβάσεις σε κάποια περιοχή στο internet και να το τρέξεις από κινητό (αν το κινητό έχει wap).

Posted: Tue Nov 29, 2005 11:19 pm
by PASCAL
Αναφέρομαι σε προγράμματα Java. Έχω ακούσει κάτι για Java mobile, είναι σχετικό;

Posted: Tue Nov 29, 2005 11:22 pm
by PASCAL
Βασικά έχω βαρεθεί τον προγραμματισμό Η/Υ αυτό καθ' αυτό.
Δε γίνεται να προγραμματίσουμε κανα κινητό, κανα air condition, κανα συναγερμό, κανενα φούρνο κάτι άλλο ρε παιδί μου.

Posted: Wed Nov 30, 2005 12:16 am
by HdkiLLeR
Μπαίνουν εάν γράψεις σε J2ME και όχι σε J2SE που γράφεις τώρα.

Posted: Wed Nov 30, 2005 2:52 pm
by ράνια
Δες το link http://developers.sun.com/techtopics/mo ... /wap/intro είναι από το site της java.

Posted: Wed Nov 30, 2005 2:57 pm
by Erevodifwntas
(Ναι αν είναι γραμμένα σε J2ME, μπαίνουν... το ερώτημα είναι αν τρέχουν κι όλας >;-) δεν το γύρίζετε καλύτερα σε .Net που τρέχουν τόσο στον υπολογιστή όσο και στο κινητό -το δοκίμασα και είναι απλά ΘΕΙΚΟ!!! το να το βλέπεις στον υπολογιστή σου -όχι σε emulator- και μετά να το περνάς στο κινητό.. και όλα να είναι όπως θα έπρεπε να είναι.. όχι σαν κάποιες άλλες γλώσσες, που δεν ξέρεις τι θα δεις...)

Posted: Wed Nov 30, 2005 3:06 pm
by HdkiLLeR
Ναι σίγουρα απ' όσο έχω διαβάσει η Java έχει σοβαρό πρόβλημα σε σχέση με το .NET Platform.

Posted: Wed Nov 30, 2005 4:47 pm
by lumenintervalum
Erevodifwntas wrote:(Ναι αν είναι γραμμένα σε J2ME, μπαίνουν... το ερώτημα είναι αν τρέχουν κι όλας >;-) δεν το γύρίζετε καλύτερα σε .Net που τρέχουν τόσο στον υπολογιστή όσο και στο κινητό -το δοκίμασα και είναι απλά ΘΕΙΚΟ!!! το να το βλέπεις στον υπολογιστή σου -όχι σε emulator- και μετά να το περνάς στο κινητό.. και όλα να είναι όπως θα έπρεπε να είναι.. όχι σαν κάποιες άλλες γλώσσες, που δεν ξέρεις τι θα δεις...)
Είχες δεν είχες πάλι εκεί το πήγες!!! :-p :-p

Posted: Thu Dec 01, 2005 11:33 pm
by AnINffected
Παίζουν ρόλο και οι δυνατότητες του κινητού-στόχου.
Δε μπορείτε να βάλετε οποιοδήποτε πρόγραμμα σε οποιοδήποτε κινητό!

Πάντως ο HdkiLLeR είχε κάποτε δοκιμάσει να βάλει λειτουργικο σε GB Advanced! ;)
Τα κατάφερες τελικά;

Posted: Thu Dec 01, 2005 11:57 pm
by HdkiLLeR
AnINffected wrote: Πάντως ο HdkiLLeR είχε κάποτε δοκιμάσει να βάλει λειτουργικο σε GB Advanced! ;)
Τα κατάφερες τελικά;
Sure αλλά σε emulator. Πέρασα ένα παμπάλαιο Unix (Unix 5 το έπαιζε περί το '75 στα θρυλικά PDP-11, στο PDP-7 o Thompson και ο Ritchie γράψανε το πρώτο Unix - multics clone) και μCLinux. Το πρόβλημα είναι το input κυριως επειδή δεν υπάρχει τρόπος να χειριστείς το terminal οπότε τα πάντα ήταν precompiled στον υποτιθέμενο "kdb" driver (δηλαδή μέσα στον code έκανε login και έτρεχε καμια εντολή κλπ κλπ). Εάν ξαναβρώ ελεύθερο χρόνο (μάλλον ποτέ δηλαδή :)) θα δοκιμάσω κανένα extention και θα προσπαθήσω να το flashάρω σε ένα disk (δεν θυμάμαι πως λέγονται αυτά που έπερνε το GB :))

Posted: Fri Dec 02, 2005 12:01 am
by sudtuwup
Σαν το νεο κινητο(;) που βυηκε προσφατα.
Ποιος ειναι;
Το FlyPod...

Posted: Tue Oct 03, 2006 10:41 pm
by ARCHON
Ωραία όσα είπατε δε λέω αλλά θα ήταν εξαιρετικά υπέροχο άν κάποιος που έχει εμπειρία ή έστω γνωρίζει καλά Java programming για κινητά έγραφε εδώ στο forum κανένα Tutorial σχετικά και για εμάς τους αδαής, πιστεύω πως θα βοηθούσε αρκετά καθώς επίσης και πως κάτι τέτοιο θα άρεσε σε πολλά από τα μέλη του forum ;)
'Αν όχι tutorial, γιατί όλοι μας γνωρίζουμε πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος σήμερα του καθένα, ένας μικρός αλλά όμορφος "οδηγός" θα ήταν ό,τι πρέπει για όλους εμάς που θα θέλαμε να μάθουμε σχετικά.. :) :!: ;)

[#]Το αγγλικό link στην Java γνωστό, κάτι ελληνικό - στα ελληνικά - όμως πραγματικά θα ήταν οτι το καλύτερο !

Posted: Tue Oct 03, 2006 10:53 pm
by Erevodifwntas
δε θέλει κάτι τρομερό στη Java για να προγραμματίσεις για κινητά. βάλε το Netbeans μαζι με το mobility pack και όλα είναι απλά και ωραία (απλά... Java είναι... ελπίζεις να λειτουργεί...).

Τώρα αν σε ενδιαφέρει να προγραμματίζεις για .Net, τα πράγματα είναι ακόμα πιο εύκολα (το Visual Studio τα κάνει όλα και συμφέρει).

Αν πάλι είσαι μαζωχιστής και θες Symbian (3 προγραμματιστές εφαρμογών σε Symbian σου συνιστούμε να μείνεις μακρυά -όπως θα έλεγε και η διαφήμιση), κοίτα το site του MikeM για το FAQ που έχει γράψει. γενικά τα πράγματα είναι εύκολα (εκτός από το -γκουχου- Symbian)

Posted: Tue Oct 03, 2006 11:01 pm
by ARCHON
Φίλε μου Erevodifwntas, ευχαριστώ που απάντησες τόσο γρήγορα, αλλά επιμένω να γράψει κάποιος που γνωρίζει εδώ μέσα ένα μικρό tutorial σχετικά με προγ/σμό σε Java για κινητά!
Είναι καλό αν κάποιος γνωρίζει - πιθανόν εσύ ?! - να "μοιραστεί" μέρος των γνώσεων του με τους άλλους ;)
Προσωπικά ενδιαφέρομαι για Java διότι είμα πιο Open source :) ..to .Net καλό αλλά πολύ ακριβό, άσε που η Java έχει ιστορία παρών και μέλλον οπότε είναι πάντα πιο ενδιαφέρουσα από μια νέα έκδοση του $Visual studi0 :oops:

'Αν κάποιος-α θέλει ας γράψει ένα άρθρο , οδηγό ή tutorial καλό μόνο θα κάνει σε όλους ;)

Posted: Tue Oct 03, 2006 11:21 pm
by Einherjar
Το mobility pack είναι πλέον αρκετά πλήρες εργαλείο που με γραφικό τρόπο (gui) σου επιτρέπει να φτιάξεις ένα prototype χωρίς να γράψεις γραμμή κώδικα και αυτό το εννοώ.
Ακολούθησε τη διαδικασία αυτή που αναφέρει ο erevo και θα δείς πόσο γελοία τα έχουνε κάνει :evil:

Posted: Tue Oct 03, 2006 11:47 pm
by AmmarkoV
Αλήθεια τα προγράμματα που φτιαχνουμε μπαίνουν σε κινητό;
Ναι! :-p
Erevodifwntas wrote:Αν πάλι είσαι μαζωχιστής και θες Symbian (3 προγραμματιστές εφαρμογών σε Symbian σου συνιστούμε να μείνεις μακρυά -όπως θα έλεγε και η διαφήμιση), κοίτα το site του MikeM για το FAQ που έχει γράψει. γενικά τα πράγματα είναι εύκολα (εκτός από το -γκουχου- Symbian)
Παρ`όλα αυτά τα οποία λέει ο Erevodifwntas ισχύουν μέσες άκρες (γενικότερα το Symbian επειδή δεν είναι M$ ή SUN είναι παρεξηγημένο , επίσης από ότι sources έχω διαβάσει για Symbian κάποτε που το έψαχνα δεν είχα δει κάποια φοβερή δυσκολία..) προσωπικά πάντως όταν κάποτε ασχοληθώ Symbian θα πιάσω (είναι κ μες στα Nokia η οικογένεια ;) )..

Η J2ME δεν την παλεύει , κάνει κινητά με επεξεργαστές ΠΟΛΛΕΣ φορές πιο γρήγορους από του GameBoy 1 να σέρνονται για να ζωγραφήσουν 3 ψωρογραφικά.. Οι υλοποιήσεις του J2ME ανάλογα με τον κατασκευαστή και το μοντέλο διαφέρει και τρέχα γύρευε.. Δεν ξέρω τι φταίει,όμως αυτή ήταν η εμπειρία μου..

Από Apps του Symbian πάλι δεν είχα ποτε παράπονο σε ταχύτητα , ακόμα και "βαριες" εφαρμογές τηρουμένων των αναλογιών στο κινητό (Video Recording κτλ) παίζουν μια χαρά , ενώ έχεις πλήρη γρήγορο έλεγχο γύρω από όλα τα περιφερειακά του κινητού κάτι που σου επιτρέπει να γράψεις φοβερές και σοβαρές εφαρμογές (RemoteS60,Goboy, κλπ κλπ κλπ) ..
Και απλά κοιτάξτε πόσα προγράμματα υπάρχουν για Symbian , πιστεύω είναι ενδεικτικό...

.Net εφαρμογές σε κινητά δεν έχω δει οπότε δεν μπορώ να φέρω άποψη..
Υποψιάζομαι οτι σε κινητά που θα τρέχουν Windows Mobile θα είναι κάτι αντίστοιχο με το να γράφεις για Symbian σε κινητά που τρέχουν Symbian..

Posted: Wed Oct 04, 2006 12:16 am
by ARCHON
'Οντως, υπάρχουν πολλές εφαρμογές-progs για Symbian, αλλά τόσο χάλια ρε παιδιά η java ..?
..εγώ πάντως έτσι από εδνιαφέρον, αν έχετε κάτι γραμμένο για java-κινητά, ή αν γνωρίζεται κάποιο ελληνικό tutorial θα ήθελα να μάθω σχετικά .

Posted: Wed Oct 04, 2006 12:19 am
by mikem4600
Μετά από ανάπτυξη 5+ ολοκληρωμένων εφαρμογών για Symbian OS, μπορώ να δηλώσω πλέον με ασφάλεια ότι το Symbian δεν φτιάχτηκε για ανθρώπους. Δεν είναι καθόλου παρεξηγημένο, όλο το θάψιμο που τρώει για το API και το design του το αξίζει και με το παραπάνω. :evil: Αν δεν ήταν η Nokia που θέλει να την πει στην κακιά Microsoft, τα Windows Mobile και η Java θα φώναζαν τους φίλους τους, θα μαζεύονταν μαζί, θα το έδειχναν και θα γέλαγαν εις βάρος του, έτσι όπως είναι το κακόμοιρο. Σίγουρα οι προγραμματιστές του είχαν περάσει δυστυχισμένα παιδικά χρόνια.

To Visual Studio & η πλατφόρμα .NET δεν είναι καθόλου ακριβά, μάλιστα για εμάς είναι δωρεάν αφού τα δίνει το τμήμα ;) (ενώ οι αντίστοιχες συσκευές έχουν την τιμή ενός τυπικού smartphone). Επίσης, είναι το πιο εύκολο και consistent από τη σκοπιά του προγραμματιστή σε σχέση με όλες τις άλλες λύσεις. Αλλά περί ορέξεως...

Για την J2ME, αφού βάλεις το Netbeans και το Mobility pack, ορίστε ένα Quick Start Guide (δεν το μετέφρασα, άλλωστε η πλειονότητα των κειμένων στην πληροφορική είναι στα αγγλικά - όσο νωρίτερα τα μάθεις τόσο καλύτερα). Βέβαια, θέλει προσοχή, Java είναι: ακόμα κι αν δουλέψει κάπου (π.χ. στον emulator ή - χτυπάω ξύλο - σε κάποια συσκευή), δεν σημαίνει ότι θα δουλέψει και πουθενά αλλού. Στο brain-damage ανήκει στην κατηγορία "Symbian lite". Πλησίασέ τα με δική σου ευθύνη. :-p

Posted: Wed Oct 04, 2006 1:41 am
by Manousos
to java programming για κινητό ειναι το πιο ευκολα πράγμα ενα βιβλιαρακι αμα κατεβασει καποιος και σε 2 μερες μπορει να κανει θαύματα. Εγω μεσα σε 2 μερες μετέτρεψε την εργασία τεχνητή νοημοσύνη σκορ 4 και τρέχει σε καθε κινητό. Η βλακεία είναι ότι έχει πολύ λιγότερα πράγματα απο την κανονική java και πρέπει να προσαρμοστείς.

Posted: Wed Oct 04, 2006 2:11 am
by AmmarkoV
mikem4600 wrote:Μετά από ανάπτυξη 5+ ολοκληρωμένων εφαρμογών για Symbian OS, μπορώ να δηλώσω πλέον με ασφάλεια ότι το Symbian δεν φτιάχτηκε για ανθρώπους. Δεν είναι καθόλου παρεξηγημένο, όλο το θάψιμο που τρώει για το API και το design του το αξίζει και με το παραπάνω.
Κοίτα όταν φας κάτι στα μούτρα , όπως εσύ αφού όπως λές έχεις φτιάξει και 5 Apps (σε αντίθεση με εμένα που απλώς έχω διαβάσει κώδικα..) λογικό είναι να το κρίνεις έτσι..
Πάντως σε κάθε περίπτωση το οτι μπορεί να μην έχεις/έχω συνηθήσει κάτι (Symbian) επειδή έχουμε ασχοληθεί πολύ με κάτι άλλο (.Net , Java) δεν έχει να λέει , ιδιαίτερα οταν είναι τόσο υψηλη η ποιότητα των αποτελεσμάτων που έχω δεί (Symbian progz)..
Και η κοινότητα του Symbian μπορεί να μην είναι τοσο μεγάλη οσο της M$ ΚΑΙ της SUN , αλλά και πάλι δεν έχει να λέει κάτι..
Τελος είναι επίσης γεγονός οτι δεν θα είμαστε πάντα φοιτητές και θα ήθελα πολύ να τα ξαναακούσω αυτά όταν θα πρέπει να σκάτε εκατοστάευρα για κάθε license .Net το οποίο θα χρησιμοποιείτε :-p .. Επίσης τα κινητά που θα τρέχουν M$ software θα ΕΙΝΑΙ πιο ακριβά και ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους γίνεται προσπάθεια για Linux-οειδές λειτουργικό στα κινητά είναι οτι ενώ κόβουν απο παντού για να κάνουν ένα handset προσιτό το λειτουργικό είναι σταθερά ακριβότερο από πολλά από τα επιμέρους κυκλωματάκια hardware και πόσο μάλλον της όχι και τόσο φθηνής Microsoft , επίσης αυτό δεν το λέω μόνος μου ,ισχύουν και τα έχω διαβάσει σε περιοδικά , newsgroups κτλ ...

Posted: Wed Oct 04, 2006 3:21 am
by ARCHON
Ενδιαφέρουσες οι γνώμες, αλλά αφού δεν γράφει κάποιος κάτι στα ελληνικά :eek: θα πέσω στο NetBeans και θα δοκιμάσω τα πρώτα μου βήματα με Java, M$ δε είναι για τώρα "..there is no such money to invest yet" :P
Για εμένα που θέλω να αρχίσω , το να καταφέρω να κάνω το 1ο java-prg σε κινητό θα είναι συναρπαστική εμπειρία, "τρέχω"..όπως και να το κάνουμε "java is java" ;)