Swing και Eclipse

Συζητήσεις για γλώσσες προγραμματισμού και θέματα σχετικά με προγραμματισμό.
User avatar
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1896
Joined: Thu Jun 17, 2004 7:12 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Contact:

Swing και Eclipse

Postby rapadder » Fri Sep 26, 2008 7:05 pm

Θέλω να φτιάξω γραφικές διεπαφές και έχω να επιλέξω μεταξύ του SWT του NetBeans και του Swing που υποστηρίζεται από την κοινότητα του Eclipse. Έπειτα απο λίγο google search είδα ότι η swing γενικά θεωρείται καλύτερη τεχνολογία και νομίζω ότι ταιριάζει πιο καλά στην περίπτωση μου. Το θέμα είναι ότι γράφοντας κώδικα στο NetBeans είχα συνηθίσει το gui που υπάρχει για το SWT. Παίρνεις το jΤextBox, το πετάς στο JPanel, κάνεις resize και προεπισκόπηση και όλα τα συναφή καλούδια. Τώρα με το Eclipse δεν υπάρχει αντίστοιχος gui builder και πρέπει να γράφω τον κώδικα με το χέρι. Ή μήπως κάνω λάθος; Έχετε να προτείνετε κάποιον (δωρεάν) gui builder για το Swing;
Last edited by rapadder on Fri Sep 26, 2008 7:08 pm, edited 1 time in total.
... αντάρτες της πορδής με τα λεφτά του μπαμπά...
User avatar
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 6373
Joined: Tue Nov 13, 2007 10:11 pm
Gender:

Re: Swing και Eclipse

Postby ultimate_aektzis » Fri Sep 26, 2008 7:08 pm

Οταν εψαχνα για gui builder στο eclipse μου ειχαν προτεινει το jigloo.δεν ξερω αν βοηθαω.Η αληθεια ειναι οτι τελικα δεν τον χρησιμοποιησα :oops:
Last edited by ultimate_aektzis on Fri Sep 26, 2008 7:12 pm, edited 1 time in total.
User avatar
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1896
Joined: Thu Jun 17, 2004 7:12 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Contact:

Re: Swing και Eclipse

Postby rapadder » Fri Sep 26, 2008 7:10 pm

Γρήγορη απάντηση! Θα το δοκιμάσω. Ελπίζω να βρώ κάτι γιατί άμα είναι να γράψω κάθε παραθυράκι με κώδικα άστα να πάνε. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει αντίστοιχος builder στο NetBeans. Παραθέτω και ένα screenshot:

ImageImage
Πάντως μου κάνει μεγάλη εντύπωση να μην υπάρχει κάτι αντίστοιχο στο Eclipse...
... αντάρτες της πορδής με τα λεφτά του μπαμπά...
User avatar
cyberpython
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 654
Joined: Wed Nov 21, 2007 8:18 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Αθηνα
Contact:

Re: Swing και Eclipse

Postby cyberpython » Fri Sep 26, 2008 10:11 pm

rapadder wrote:Πάντως μου κάνει μεγάλη εντύπωση να μην υπάρχει κάτι αντίστοιχο στο Eclipse...

Το eclipse έχει εργαλείο σχεδιασμού GUI (Visual Editor Project -> για SWT τουλάχιστον δουλεύει σίγουρα, όλο τον Αϋγουστο το χρησιμοποιούσα), δε ξέρω αν υποστηρίζει όμως Swing. Δες εδώ: http://www.eclipse.org/vep/WebContent/main.php
Edit: Δουλεύει και για Swing : δες εδώ -> http://www.ibm.com/developerworks/opens ... -ecvisual/
User avatar
rose
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1921
Joined: Sun May 20, 2007 8:59 pm
Academic status: 4th year
Gender:

Re: Swing και Eclipse

Postby rose » Sat Sep 27, 2008 3:08 pm

rapadder wrote:Γρήγορη απάντηση! Θα το δοκιμάσω. Ελπίζω να βρώ κάτι γιατί άμα είναι να γράψω κάθε παραθυράκι με κώδικα άστα να πάνε. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει αντίστοιχος builder στο NetBeans. Παραθέτω και ένα screenshot:

ImageImage

Πάντως μου κάνει μεγάλη εντύπωση να μην υπάρχει κάτι αντίστοιχο στο Eclipse...


Δεν είμαι σίγουρος....
http://www.cloudgarden.com/jigloo/index.html
Βασικά δεν ξέρω...αν και εχω την εντύπωση οτι κάτι εχει πάρει το μάτι μου...Αλλα σε γενικές γραμμές αυτά τα εργαλεία ειναι για prototyping...Το ζητούμενο είναι να γράφεις γενικές, reusable δομές όπου το logic θα χαρακτηρίζεται ώς abstract, ετσι προφανώς δεν θα γράφεις ξανα και ξανά...Τα visual studio δεν θα σου δώσουν περιθώρια ευελιξίας.
που θα πάει θα το δουμε...
User avatar
cyberpython
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 654
Joined: Wed Nov 21, 2007 8:18 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Αθηνα
Contact:

Re: Swing και Eclipse

Postby cyberpython » Sat Sep 27, 2008 3:53 pm

cyberpython wrote:Το eclipse έχει εργαλείο σχεδιασμού GUI (Visual Editor Project -> για SWT τουλάχιστον δουλεύει σίγουρα, όλο τον Αϋγουστο το χρησιμοποιούσα), δε ξέρω αν υποστηρίζει όμως Swing.


Ο Visual Editor του Eclipse υποστηρίζει και Swing/AWT (μόλις το δοκίμασα):

ImageImage
User avatar
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1896
Joined: Thu Jun 17, 2004 7:12 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Contact:

Re: Swing και Eclipse

Postby rapadder » Tue Sep 30, 2008 2:55 pm

Το εγκατέστησα και όλα είμαι μια χαρά (αν και δεν "βλέπει" φόρμα που δεν έχει οριστεί από αυτό). Θέλω τώρα να κάνω κάτι άλλο. Θα το περιγράψω όσο πιο καλά μπορώ. Έχω μια διεργασία που αποτελείται από 4 υποεργασίες, τις Α, Β, C και D. Αυτές εκτελούνται διαδοχικά, δηλαδή πρώτα η A, μετά η Β, έπειτα η C και τέλος η D.

Image

Αυτό που θέλω είναι:

1. Να κάνει ο χρήστης διπλό κλίκ σε ένα κουτάκι, π.χ. το Β και να εμφανίζεται μια φόρμα (οτιδήποτε) που να περιέχει τα πεδία της υποεργασίας Β. Ο χρήστης θα μπορεί να τα συμπληρώσει κατάλληλα.
2. Αντίστοιχα, να μπορεί να επιλέξει ένα κουτάκι, να κάνει δεξί κλίκ και να επιλέξει "Εκτέλεση", "Διαγραφή" κλπ.
3. Για να μην σας πώ να αλλάζει το χρώμα του κουτιού από π.χ. μπλέ (μόλις ξεκινήσει η εκτέλεση) σε πράσινο (μόλις ολοκληρωθεί η εκτέλεση της διεργασίας).

Όλα αυτά σε Java. Ξεκινώντας από την SWT, νομίζω ότι δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω κάτι έτοιμο.
... αντάρτες της πορδής με τα λεφτά του μπαμπά...
User avatar
cyberpython
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 654
Joined: Wed Nov 21, 2007 8:18 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Αθηνα
Contact:

Re: Swing και Eclipse

Postby cyberpython » Tue Sep 30, 2008 9:45 pm

Μπορείς να ξεκινήσεις με βάση το (JPanel σε Swing) ή το Composite (σε SWT) και να προσθέσεις τη λειτουργικότητα που επιθυμείς.
Π.χ. ένα JPanel που όταν κληθεί μία μέθοδος αλλάζει χρώμα. Για τα μενού θα πρέπει πρώτα να κατασκευάσεις ένα JPopupMenu (Swing) ή ένα Menu με POP_UP style (SWT) και μετά να το αναθέσεις στο αντικείμενό σου.

Επίσης, σαν toolkit μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το QT (ο GUI Designer υποστηρίζει και Eclipse integration)
User avatar
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1896
Joined: Thu Jun 17, 2004 7:12 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Contact:

Re: Swing και Eclipse

Postby rapadder » Mon Oct 06, 2008 10:45 am

Αν και λίγο off-topic, δεν μπόρεσα να μπώ στον πειρασμό να μην κάνω post. Βρήκα σε ένα Πανεπιστήμιο ενα μάθημα Introduction to User Interface Software. Περιέχει εξαιρετικά χρήσιμες διαφάνειες για τον σχεδιασμό γραφικών διεπαφών.
... αντάρτες της πορδής με τα λεφτά του μπαμπά...
User avatar
cyberpython
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 654
Joined: Wed Nov 21, 2007 8:18 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Αθηνα
Contact:

Re: Swing και Eclipse

Postby cyberpython » Mon Oct 06, 2008 11:30 am

rapadder wrote:Αν και λίγο off-topic, δεν μπόρεσα να μπώ στον πειρασμό να μην κάνω post. Βρήκα σε ένα Πανεπιστήμιο ενα μάθημα Introduction to User Interface Software. Περιέχει εξαιρετικά χρήσιμες διαφάνειες για τον σχεδιασμό γραφικών διεπαφών.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος εξέτασης και βαθμολόγησης των φοιτητών που παρακολουθούν του μάθημα, που γίνεται καθ' όλη τη διάρκεια του εξαμήνου και το τελικό διαγώνισμα (για όσους ισχύει) παίζει σχετικά μικρό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού - δυστυχώς εμείς ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί εδώ επικρατεί η "στεγνή" αποστήθιση και η παπαγαλία... :smt021
User avatar
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 6373
Joined: Tue Nov 13, 2007 10:11 pm
Gender:

Re: Swing και Eclipse

Postby ultimate_aektzis » Mon Oct 06, 2008 11:57 am

Αν οι συγκεκριμενες μεθοδοι εφαρμοζονται πανω απο 10 χρονια εξω εχουμε ελπιδες να το προλαβουμε
User avatar
rose
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1921
Joined: Sun May 20, 2007 8:59 pm
Academic status: 4th year
Gender:

Re: Swing και Eclipse

Postby rose » Mon Oct 06, 2008 1:15 pm

rapadder wrote:Το εγκατέστησα και όλα είμαι μια χαρά (αν και δεν "βλέπει" φόρμα που δεν έχει οριστεί από αυτό). Θέλω τώρα να κάνω κάτι άλλο. Θα το περιγράψω όσο πιο καλά μπορώ. Έχω μια διεργασία που αποτελείται από 4 υποεργασίες, τις Α, Β, C και D. Αυτές εκτελούνται διαδοχικά, δηλαδή πρώτα η A, μετά η Β, έπειτα η C και τέλος η D.

Image

Αυτό που θέλω είναι:

1. Να κάνει ο χρήστης διπλό κλίκ σε ένα κουτάκι, π.χ. το Β και να εμφανίζεται μια φόρμα (οτιδήποτε) που να περιέχει τα πεδία της υποεργασίας Β. Ο χρήστης θα μπορεί να τα συμπληρώσει κατάλληλα.
2. Αντίστοιχα, να μπορεί να επιλέξει ένα κουτάκι, να κάνει δεξί κλίκ και να επιλέξει "Εκτέλεση", "Διαγραφή" κλπ.
3. Για να μην σας πώ να αλλάζει το χρώμα του κουτιού από π.χ. μπλέ (μόλις ξεκινήσει η εκτέλεση) σε πράσινο (μόλις ολοκληρωθεί η εκτέλεση της διεργασίας).

Όλα αυτά σε Java. Ξεκινώντας από την SWT, νομίζω ότι δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω κάτι έτοιμο.




Sorry αλλα δεν κατάλαβα το πρόβλημα σου, αν έχεις θέμα ξαναπόσταρε, ίσως μπορώ να βοηθήσω.
που θα πάει θα το δουμε...
User avatar
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1896
Joined: Thu Jun 17, 2004 7:12 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Contact:

Re: Swing και Eclipse

Postby rapadder » Tue Oct 14, 2008 4:21 pm

Μπά, δεν χρειάζεται. Λοιπόν, έχω μια άλλη απορία. Με τον παρακάτω κώδικα:

Code: Select all

import java.awt.BorderLayout;
import java.awt.Container;
import java.util.logging.Level;
import java.util.logging.Logger;
import javax.swing.JButton;
import javax.swing.JFrame;
import javax.swing.JToolBar;
import javax.swing.UIManager;
import javax.swing.UnsupportedLookAndFeelException;

public class [b]ToolBarSample [/b]
{
    public static void main(final String args[])
    {
[i]        // Set windows look and feel
        try {
            UIManager.setLookAndFeel("com.sun.java.swing.plaf.windows.WindowsLookAndFeel");           

        } catch (ClassNotFoundException ex) {
            Logger.getLogger(Dialog.class.getName()).log(Level.SEVERE, null, ex);
        } catch (InstantiationException ex) {
            Logger.getLogger(Dialog.class.getName()).log(Level.SEVERE, null, ex);
        } catch (IllegalAccessException ex) {
            Logger.getLogger(Dialog.class.getName()).log(Level.SEVERE, null, ex);
        } catch (UnsupportedLookAndFeelException ex) {
            Logger.getLogger(Dialog.class.getName()).log(Level.SEVERE, null, ex);
        }[/i]
       
        JFrame frame = new JFrame("JToolBar Example");
        frame.setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE);
        JToolBar toolbar = new JToolBar();
        toolbar.setRollover(true);
       
        JButton button = new JButton("button");
        toolbar.add(button);
        toolbar.addSeparator();

        toolbar.add(new JButton("button 2"));

        Container contentPane = frame.getContentPane();
        contentPane.add(toolbar, BorderLayout.NORTH);       
        frame.setSize(350, 150);
        frame.setVisible(true);
    }   
}

φτιάχνω μια toolbar με δυό κουμπιά:
Image
Αυτό που συμβαίνει είναι να εμφανίζεται το πρώτο προεπιλεγμένο και δεν θέλω. Πώς γίνεται να μην εμφανίζεται προεπιλεγμένο;
... αντάρτες της πορδής με τα λεφτά του μπαμπά...
User avatar
rose
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1921
Joined: Sun May 20, 2007 8:59 pm
Academic status: 4th year
Gender:

Re: Swing και Eclipse

Postby rose » Tue Oct 14, 2008 5:31 pm

button.setFocusable(false); Γιατί όμως να έχει default focus; Τεσπα.
που θα πάει θα το δουμε...
User avatar
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1896
Joined: Thu Jun 17, 2004 7:12 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Contact:

Re: Swing και Eclipse

Postby rapadder » Wed Oct 15, 2008 11:02 am

Πράγματι. Ευχαριστώ rose.
... αντάρτες της πορδής με τα λεφτά του μπαμπά...

Return to “Προγραμματισμός”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests