Page 1 of 1

Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης

Posted: Wed Dec 16, 2009 9:48 am
by A.I.
Το 6ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΣΕΤΝ-2010) θα διεξαχθεί στο Ευγενίδειο Ίδρυμα (Λεωφ. Συγγρού, Αθήνα) από τις 5 μέχρι τις 7 Μαΐου 2010 (http://www.setn2010.gr/)

Προσκεκλημμένοι ομιλητές του συνεδρίου είναι ο Καθ. Πάνος Κωνσταντόπουλος (Οικον. Παν. Αθηνών) και ο Καθ. Δημήτρης Τερζόπουλος (UCLA) (http://www.setn2010.gr/keynotes). Ο κ. Κωνσταντόπουλος είναι μία από τις πλέον σημαίνουσες προσωπικότητες στον Ελληνικό και διεθνή χώρο σε θέματα αναπαράστασης γνώσης, πολιτισμικής πληροφορικής, και συστημάτων στήριξης αποφάσεων. Ο κ. Τερζόπουλος είναι ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές διεθνώς στον χώρο του vision, των γραφικών, και της προσομοίωσης. Είναι ένας από τους πιο συχνά αναφερόμενους ερευνητές διεθνώς και βραβευμένος, μεταξύ άλλων, με το Computer Vision Significant Researcher Award της IEEE (2007).

Το κυρίως πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει, εκτός από τις προσκεκλημένες ομιλίες, σειρά ομιλιών και παρουσιάσεων poster σε όλα τα θέματα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι στις 18 Δεκεμβρίου (δείτε http://www.setn2010.gr/cfp για λεπτομέρειες). Τα πρακτικά του συνεδρίου θα τυπωθούν στην σειρά Lecture Notes in AI (Springer).

Σε ειδικές συνεδρίες του συνεδρίου θα γίνουν επιδείξεις συστημάτων όπου η τεχνητή νοημοσύνη έχει κεντρικό ρόλο, θα παρουσιαστούν πρόσφατα δημοσιευμένες εργασίες σε μεγάλα διεθνή συνέδρια και περιοδικά, αλλά και θα βραβευθούν οι καλύτερες εργασίες φοιτητών. Για περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς και οδηγίες υποβολής (μέχρι 18 Ιανουαρίου 2010) δείτε και τις σχετικές σελίδες στον ιστοχώρο του συνεδρίου:
http://www.setn2010.gr/demos (Intelligent System Demonstrations)
http://www.setn2010.gr/past (Selected EETN Member Papers)
http://www.setn2010.gr/student (Best Student Paper Award)

Εκτός από τις ομιλίες, το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει και άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Εξετάζουμε τη διοργάνωση του 1ου Τουρνουά Ρομποτικού Ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, με ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το οποίο θα διεξαχθεί κατά τα πρότυπα του διεθνούς RoboCup, http://www.robocup.org/. Θα υπάρξει σύντομα σχετική ανακοίνωση από τον ιστοχώρο του συνεδρίου.

Τέλος, οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέροντα σεμινάρια από καταξιωμένους έλληνες και ξένους ερευνητές. Οι τίτλοι και περιλήψεις έχουν ήδη ανακοινωθεί στην σελίδα http://www.setn2010.gr/tutorials, όπου και θα αναρτηθούν περισσότερες λεπτομέρειες σύντομα.

Re: Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης

Posted: Thu Apr 15, 2010 1:19 pm
by A.I.
Η προθεσμία για εγγραφή με μειωμένο κόστος (early registration) στο 6ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης (http://www.setn2010.gr/) παρατάθηκε ως και τη Δευτέρα 19/4. Το συνέδριο θα διεξαχθεί μεταξύ 4 και 7 Μαΐου στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Πλανητάριο, λεωφόρος Συγγρού). Περιλαμβάνει ομιλίες και επιδείξεις που καλύπτουν τους περισσότερους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα κινητών ρομπότ.

Υπάρχουν περιορισμένες θέσεις εθελοντών για φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής του ΟΠΑ. Οι εθελοντές εγγράφονται δωρεάν και βοηθούν τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με τον κ. Πυθαγόρα Καραμπιπέρη (pythk παπάκι iit τελεία demokritos τελεία gr).

Ίων Ανδρουτσόπουλος

Re: Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης

Posted: Wed Apr 28, 2010 12:51 pm
by Theofaman

Re: Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης

Posted: Tue May 04, 2010 8:06 pm
by sandra
Brief feedback: Σήμερα παραβρέθηκα λόγω εθελοντισμού σε δύο Tutorials. Το πρώτο ήταν στην ουσία επισκόπηση της Τ.Λογισμικού και της ανάπτυξης εργαλείων ΤΝ. Το δεύτερο που άξιζε πολύ ήταν για text categorization based on style όχι on topic. Πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο, αν και μου φάνηκε πολύ αβέβαιο και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν είναι και τέλεια.

Re: Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης

Posted: Tue May 04, 2010 9:04 pm
by Serendipity
εγω ακόμα δεν έχω παρευρεθεί σε κάποια ομιλία (αναμένω με αγωνία τις ομιλίες για data mining την Πεμπτη). Ωστόσο ,πρέπει να τονίσω την άψογη διοργάνωση και από μια ματιά που έριξα στο πρόγραμμα το εκπληκτικό και ενδιαφέρον περιεχόμενο. Να σας ενημερώσω ότι την παρασκευή θα έχει παρουσιάσεις ανοιχτές στο κοινό με ρομποτάκια κλπ. Θα σας ενημερώσω για περισσότερες λεπτομέρειες.

Re: Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης

Posted: Wed May 05, 2010 12:12 pm
by The Punisher
Serendipity wrote:Θα σας ενημερώσω για περισσότερες λεπτομέρειες.
Αναμένουμε :-D

Re: Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης

Posted: Sun May 09, 2010 9:57 pm
by AnINffected
Άλλες εντυπώσεις από το Συνέδριο;
Μεταξύ άλλων είχα περιέργεια να δώ τον κ.Τερζόπουλο.

Re: Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης

Posted: Sun May 09, 2010 10:00 pm
by sandra
Δυστυχώς λόγω των γεγονότων μέσα στη βδομάδα, κατάφερα να πάω μόνο την τελευταία μέρα. Τα ρομποτάκια τα πρόλαβα στις επιδείξεις, ο dexter μπορεί να σας πει περισσότερα. Ήταν και ο erevo εκεί παρουασίαζε κάτι πολύ cool :)
Το επόμενο θα γίνει σε 2 χρόνια στη Λαμία και σε ένα χρόνο από τώρα θα γίνει summer school για ΤΝ.

Re: Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης

Posted: Sun May 09, 2010 10:34 pm
by The Punisher
θα χρειαστούμε τα μέλη του Venus που πήγαν στο συνέδριο για να μας γράψουν αναλυτική κάλυψη (σας καπαρώνω από τώρα κορίτσια κι αγοράκι :-D )

Re: Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης

Posted: Mon May 10, 2010 12:25 am
by AnINffected
sandra wrote:Δυστυχώς λόγω των γεγονότων μέσα στη βδομάδα, κατάφερα να πάω μόνο την τελευταία μέρα. Τα ρομποτάκια τα πρόλαβα στις επιδείξεις, ο dexter μπορεί να σας πει περισσότερα. Ήταν και ο erevo εκεί παρουασίαζε κάτι πολύ cool :)
Το επόμενο θα γίνει σε 2 χρόνια στη Λαμία και σε ένα χρόνο από τώρα θα γίνει summer school για ΤΝ.
Γιατί τόσο κρυπτική; :) Τί παρουσίαζε ο erevo και για πές λεπτομέρειες για το summer school :) (αν μπορείς)
(Ή ανήκουμε στην κατηγορία "ας ερχόσασταν"; :-p )

Re: Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης

Posted: Mon May 10, 2010 12:31 am
by sandra
Όχι μωρέ, απλά φαντάζομαι πως ο Erevo είναι ο κατάλληλος να εξηγήσει. Για το summer school μια αναφορά έκαναν μόνο, δεν έχουν καταλήξει καν σε ποιο ίδρυμα θα το φιλοξενήσει.

Re: Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης

Posted: Mon May 10, 2010 1:06 am
by Serendipity
εγω είχα πάει στο κομμάτι του data mining και machine vision. Ειδικα το data mining ήταν κορυφεεεεοοοο!!!! Μιλήσαν κυρίως για data mining σε φωτογραφίες απο καρκίνο του δέρματος. Για κάποιους αλγορίθμους που χρησιμοποιούν σε ιατρικά δεδομένα καθώς και για τεχνικές και υπολογιστικά κόστη για διάφορους αλγορίθμους. Πραγματικα ενθουσιάστηκα!! Βέβαια ένα κομμάτι είχε να κάνει και με αναπαράσταση γνώσης και είχε σχέση με bussiness administration (ομολογω να πω πως δεν έπιασα ότι έλεγε ,παρα ήταν εξιδικευμένο για μένα ) αλλα και οι 4 διαλέξεις που παρακολούθησα ήταν ΤΕΛΕΙΕΣ!!!

Re: Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης

Posted: Mon May 10, 2010 2:45 am
by dexter
εγώ θα τα γράψω σε ένα αρθράκι για το πόρταλ να είναι και πιο καλογραμμένα.. :-D

Re: Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης

Posted: Mon May 10, 2010 7:47 am
by enum21
dexter wrote:εγώ θα τα γράψω σε ένα αρθράκι για το πόρταλ να είναι και πιο καλογραμμένα.. :-D
Ωραίος!! :smt023
Αν θέλει και ο erevo μπορεί να μας γράψει ένα αρθράκι για το πόρταλ.. :smt016

Re: Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης

Posted: Thu May 13, 2010 1:52 pm
by Erevodifwntas
Το project που παρουσιάσαμε στο ΣΕΤΝ (η ομάδα του ΙΕΛ) ονομάζεται Poeticon. Στόχος του είναι να φτιαχτεί ένα resource, μία γνωσιακή βάση (το PRAXICON) η οποία να μπορεί να συνδυάζει λεκτική, οπτική και motoric πληροφορία για την αναπαράσταση των διαφόρων concepts. Η βασική ιδέα σχετίζεται με πρόσφατες ανακαλύψεις της Νευροεπιστήμης, που μέσω πειραμάτων με μεθόδους απεικόνισης της δραστηριότητας του εγκεφάλου (brain imaging) υπό συγκεκριμένες συνθήκες αποδεικνύει ότι υπάρχει κοινή νευρωνική βάση ανάμεσα στη γλώσσα, στην αντίληψη (π.χ. όραση) και στην κίνηση (περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο video).

Το PRAXICON λοιπόν προσπαθεί να συνδυάσει αυτές τις διαφορετικές περιγραφές των δραστηριοτήτων, ώστε να βοηθήσει τους agent να πραγματοποιήσουν τον εκάστοτε σκοπό τους. Στο ΣΕΤΝ παρουσιάσαμε το PRAXICON μαζί με ένα μικρό του demo. Συγκεκριμένα, δίνοντας στο σύστημα μία εντολή σε φυσική γλώσσα (cut the pizza –η εντολή θα μπορούσε να δοθεί και στα Ελληνικά), ο reasoner του PRAXICON, βρίσκει το βέλτιστο μονοπάτι που συνδέει τα concepts που συμμετέχουν στην εντολή (στο παράδειγμα μας το cut και το Pizza). Όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό video, το σύστημα προτείνει ότι για το κόψιμο της πίτσας θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο κόφτης πίτσας και μάλιστα παρέχει περιγραφή και για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο κόφτης.
Το κλασσικό πρόβλημα όταν φτιάχνεις έναν πόρο, είναι το πώς θα τον γεμίσεις με δεδομένα. Γι’ αυτόν το σκοπό έχουμε δημιουργήσει 2 εργαλεία τα οποία αναλαμβάνουν να γεμίσουν το PRAXICON με πληροφορία.

Το πρώτο εργαλείο ονομάζεται COGNITIVE-2-PRAXICON και αναλαμβάνει να εξάγει πληροφορίες από τα γνωσιακά πειράματα που πραγματοποίησε το ΙΕΛ. Μέσα στα πλαίσια των πειραμάτων, εθελοντές έβλεπαν φωτογραφίες εργαλείων της λίθινης εποχής (χωρίς να του αποκαλύπτεται ότι είναι λιθικά εργαλεία) και καλούνταν να τα περιγράψουν και να αναφέρουν τις πιθανές χρήσεις τους. Στα πειράματα αυτά συμμετείχαν 120 ατόμα, και προέκυψαν περίπου 120 ώρες λεκτικών αναφορών. Οι λεκτικές αναφορές απομαγνητοφωνήθηκαν και υποσημειώθηκαν σε επίπεδο σημασιολογικού τύπου. Το εργαλείο Cognitive2PRAXICON βασισμένο σε ένα σύνολο κανόνων, επεξεργάζεται τις επισημειωμένες λεκτικές αναφορές και εξάγει αυτόματα α) έννοιες και τον σημασιολογικό τύπο αυτών, β) υπονοούμενες έννοιες με βάση τις κυριολεκτικές αναφορές και γ) σημασιολογικές σχέσεις ανάμεσα στις έννοιες, βασιζόμενο σε λεκτικές αιτιολογήσεις, υποθέσεις, αναλογίες και διευκρινήσεις.

Το δεύτερο εργαλείο, WORDNET-2-PRAXICON, αναζητά στη λεξιλογική βάση WordNet την κατάλληλη σημασιολογική πληροφορία για έννοιες της βάσης PRAXICON. Το WordNet είναι ένας από τους πιο γνωστούς γλωσσικούς πόρους, δομημένος γύρω από σύνολα συνώνυμων λέξεων, που δημιουργούν λεξικές έννοιες και οι οποίες συνδέονται με άλλες έννοιες μέσω σημασιολογικών σχέσεων διαφόρων τύπων. Βασιζόμενος σε σχέσεις υπερωνυμίας, υπωνυμίας και μερωνυμίας, καθώς και στους ορισμούς των εννοιών, α) διακρίνει μεταξύ των λεξικών εννοιών που έχουν κυριολεκτική ή μεταφορική σημασία και β) ομαδοποιεί λεξικές έννοιες που έχουν το ίδιο αντικείμενο αναφοράς, μετατρέποντας έτσι το WordNet από μία λεξιλογική βάση σε μία σημασιολογική βάση που περιέχει PRAXICON Concepts.