Πείραμα αποκαλύπτει τα θεωρητικά όρια των σκληρών δίσκων

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και συζητήσεις με θέμα την τεχνολογία.
Post Reply
User avatar
Ethel
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 2395
Joined: Fri Mar 19, 2004 10:41 am
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York City, NY
Contact:

Πείραμα αποκαλύπτει τα θεωρητικά όρια των σκληρών δίσκων

Post by Ethel » Sun Apr 25, 2004 1:04 pm

Από το in.gr

Λονδίνο
Το ανώτατο όριο στην ταχύτητα εγγραφής των σκληρών δίσκων αποκαλύφθηκε με τη χρήση ενός επιταχυντή σωματιδίων στις ΗΠΑ. Το όριο είναι 1.000 φορές μικρότερο από ό,τι προέβλεπαν οι επιστήμονες, αλλά πάνω από 1.000 φορές υψηλότερο από τις επιδόσεις των σημερινών σκληρών, που ήδη φτάνουν τα αρκετά gigabit ανά δευτερόλεπτο.

Η πληροφορία γράφεται στους σκληρούς δίσκους μαγνητίζοντας μικροσκοπικές επιφάνειες σε ένα περιστρεφόμενο μαγνητικό υλικό. Κάθε τέτοια επιφάνεια αντιστοιχεί σε ένα bit πληροφορίας (0 ή 1) ανάλογα με την κατεύθυνση προς την οποία έχει μαγνητιστεί, δηλαδή ανάλογα με το σπιν των ατόμων της.

Η εγγραφή γίνεται με σύντομους ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς, και η ταχύτητα εγγραφής μπορεί να αυξηθεί μειώνοντας τη διάρκεια των παλμών και αυξάνοντας την ισχύ τους.

Όμως αν η ένταση των παλμών ξεπεράσει ένα όριο, οι μαγνητικές μεταβολές στον δίσκο εκδηλώνονται τυχαία και μετατρέπουν την πληροφορία σε θόρυβο, αναφέρουν στο περιοδικό Nature oι ερευνητές του Πανεπιστημίου Stanford στην Καλιφόρνια.

Η ομάδα χρησιμοποίησε τον γραμμικό επιταχυντή του πανεπιστημίου για να βομβαρδίσει μια πλάκα μαγνητικού υλικού με μια εστιασμένη δέσμη ηλεκτρονίων, τα οποία κινούνταν σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός.

Οι αλλαγές του σπιν στο μαγνητικό υλικό άρχισαν να γίνονται απρόβλεπετες όταν ο παλμός των ηλεκτρονίων μειώθηκε σε διάρκεια στα 2,3 picosecond (τρισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου) και η έντασή του αυξήθηκε στα 10 Tesla, περίπου 200.000 φορές η ένταση του μαγνητικού πεδίου της γης.
«Για να υπερβληθεί αυτό το όριο θα απαιτηθεί κάποια εντελώς νέα τεχνολογία, για την οποία δεν γνωρίζουμε τίποτα ακόμα» αναφέρουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Μαρκ Κράινερ της εταιρείας Seagate, οι σκληροί δίσκοι δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουν αυτό το θεωρητικό όριο: «Σίγουρα δεν πρόκειται να αρχίσουμε να τοποθετούμε γραμμικούς επιταχυντές στους σκληρούς δίσκους, οπότε οι ταχύτητες που επιτεύχθηκαν σε αυτά τα πειράματα δεν θα μπορούσαν ποτέ να παρατηρηθούν σε μια πραγματική συσκευή εγγραφής» είπε.
There's no place like 127.0.0.1
User avatar
YiannisF
byte level
byte level
Posts: 108
Joined: Fri Apr 30, 2004 2:59 pm
Location: Bristol, UK

Post by YiannisF » Mon May 10, 2004 1:06 pm

10 Tesla?!?!?!?!?!
Image
.::YF::.
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Post by HdkiLLeR » Tue May 11, 2004 12:28 pm

Έχεις δεί τους ηλεκτρομαγνήτες που σηκώνουν αυτοκίνητα και τα μεταφέρουν; Εκεί έχεις Μega πρόθεμα :-D
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Post Reply

Return to “Τεχνολογικά Νέα”