Οδηγός εγκατάστασης Linux

Τutorials φοιτητών και μελών.
User avatar
bstrds
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 247
Joined: Sat Dec 11, 2010 1:48 pm
Academic status: 4th year

Οδηγός εγκατάστασης Linux

Post by bstrds » Sun Oct 21, 2012 2:33 pm

Αρχίζω αυτόν τον οδηγό με την ελπίδα να γίνει ένα πάτημα για παιδιά που έχουν όρεξη να ασχοληθούν με Linux και foss (free and open source software).
Ο οδηγός είναι μια προσφορά του foss-aueb -> έχει και irc channel
Πρώτα απ'όλα να πω πως ό,τι θα ακολουθήσει είναι μια σύνθεση απο ήδη υπάρχοντα tutorials, με κάποιες προσθήκες όπου θεωρώ πως χρειάζεται εμβάθυνση.
Για τους σκοπούς αυτού του tutorial επιλέχτηκε η διανομή Lubuntu , καθώς η εγκατάστασή της είναι απλή, και το σύστημα που παράγει είναι εξαιρετικά ελαφρύ .
(πράγμα πολύ ευνοικό για όποιους έχουν σχετικά παλιά PC :) )
Γενικότερα, τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι πάνω-κάτω τα ίδια για μια ευρεία γκάμα διανομών, οπότε αν τα ακολουθήσετε και εξοικειωθείτε κάπως με αυτά, δεν θα έχετε πρόβλημα να εγκαταστήσετε τις περισσότερες διανομές που κυκλοφορούν. Ας αρχίσουμε :

Βήμα 1 (Downloading)
Για να εγκατασταθεί οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα, χρειάζεται να το περάσουμε σε κάποιο μέσο (cd, usb flashάκι), και προπαντός χρειάζεται να έχουμε το λειτουργικό σύστημα :-D .
Για το Lubuntu πάμε εδώ , και διαλέγουμε ποιά version θα κατεβάσουμε σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του υπολογιστή μας(32 ή 64 bit).
Αν δεν ξέρετε τι να διαλέξετε δεν τρέχει τίποτα, διαλέξτε 32. Προτιμήστε να κατεβάσετε την επιλογή σας με torrent, δηλαδή διαλέξτε ένα απο τα 2 που έχω επισημάνει (καλλιτεχνικά) στην εικόνα
Image
(Αν δεν ξέρετε να κατεβάζετε torrent ή βαριέστε, επιλέξτε ένα απο αυτά που δεν έχω επισημάνει.)
Οταν κατέβει το αρχείο .iso, πάμε στο βήμα 2.

Βήμα 2 (Προετοιμασία)
Το αρχείο που μόλις κατεβάσαμε ειναι ενα iso αρχείο, δηλαδή ένα αρχείο εικονικού δίσκου. Για να το χρησιμοποιήσουμε για την εγκατάσταση του Lubuntu, χρειάζεται να το "κάψουμε" σε ένα cd ή usb flash,
και να bootάρουμε(ας πούμε ξεκινήσουμε) τον υπολογιστή απο αυτό. (Γενικά προτείνω τη μέθοδο με το usb καθώς όλα γίνονται αρκετά πιο γρήγορα, αλλά αν έχετε παλιό pc (σαν εμένα :evil: ) ενδέχεται να μην υποστηρίζει bοοt απο usb.) Οπως και να χει, γράφω πως να κάνετε και τα δύο και ο καθένας διαλέγει.(υποθέτω πως έχετε windows τη στιγμη που διαβάζετε το tutorial)

Μέθοδος με cd/dvd:

Προφανώς πρεπει να έχετε cd/dvd r/w drive, και ένα άδειο cd/dvd μέσα :cool:
(λεω dvd γιατι αν και το Lubuntu νομίζω χωράει σε cd, οι περισσότερες διανομές είναι πλέον λίγο μεγαλύτερες. η διαδικασία είναι πανομοιότυπη πάντως)

Για windows 7, κάνετε δεξί κλικ στο iso και επιλέγετε burn disc image
Image
διαλέγετε το drive σας και πατάτε burn
Image

Για win xp/vista κατεβάζετε αυτό , το ανοίγετε, απο το μενου actions επιλέγετε burn image
Image
και απο κει και πέρα βρίσκετε το iso, και διαλέγετε το σωστό drive. Συνιστάται να επιλέξετε όσο το δυνατόν μικρότερη ταχύτητα εγγραφής, για να είστε πιο σίγουροι πως ο δίσκος θα βγεί χωρίς προβλήματα.
Image

Μέθοδος με usb:

Κατεβάζετε το unetbootin, διαλέγετε diskimage και iso στο drop-down menu, βρίσκετε το iso που κατεβάσατε, βάζετε και το drive που έχετε συνδέσει το flashάκι σας και πατατε ΟΚ.
Image

Στο τέλος αυτού του βήματος θα πρέπει να έχετε ένα cd/dvd ή usb flash με το iso που κατεβάσατε "καμμένο" πάνω του. :smt023

Βήμα 3 (το μπουτάρισμα)
Βάλτε το cd ή συνδέστε το usb σας στο pc, και κάντε restart. Τώρα πρέπει να βρείτε το bios :p . Συνήθως όταν ανοίγετε το pc, σας πετάει ένα γρηγορο μήνυμα [press del to enter bios] η κάτι τέτοιο.
Επειδή κάθε pc μπορεί να έχει λίγο διαφορετικό κουμπί, τα πιο συνηθισμένα είναι: delete, f2, f4, f8
Αν τα καταφέρατε, θα βλέπετε κάτι τέτοιο
Image
Με τα βελάκια του πληκτρολογίου πάτε στην καρτέλα boot, και αλλάζετε το boot device priority. Στην ουσία αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να πούμε στον υπολογιστή να "κοιτάξει" πρώτα στο cd η usb που ετοιμάσαμε, για να φορτώσει το Lubuntu. Πάμε λοιπόν και βάζουμε το cd η usb μας πανω πανω σαν first boot device, και μετά πατάμε το f10 (save changes and exit), το pc κανει reboot, και λογικά περνάμε στο επόμενο βήμα. (εννοείτε όσοι έχουν πρόβλημα με κάτι ρωτάτε εδώ)

Βήμα 4 (ΙΝCTAΛΛΕΗCON)
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
[img]http://ammar.gr/myloader/file.php?i=7644ff57b2d3d75ae6e847f35e5ee134-xLgBf.jpg[/img] credits @ cypher για την εικονα :-D
Σάυτή τη φάση θα πρέπει να βλέπετε κάτι τέτοιο
Image
Διαλέγετε τη γλώσσα συστήματος (σημειωση: αυτο δεν είναι κάτι δεσμευτικό, στα linux μπορείτε ανα πάσα στιγμή να αλλάξετε γλώσσα σε όλο το σύστημα) και εμφανίζεται αυτο
Image
Συνιστώ να διαλέξετε αρχικά το try without installing, για να δείτε λίγο το περιβάλλον , και να τσεκάρετε αν δουλεύουν όλα όπως θα έπρεπε (π.χ. αν η κάρτα wifi βλέπει τα ασύρματα κλπ)
Οταν πειραματιστείτε λίγο, κάνετε ενα reboot και διαλέξτε install Lubuntu.
Διαλεγετε πάλι γλώσσα, και πατατε continue. Στην επόμενη μπορείτε να διαλέξετε να κατεβάζετε updates ενώ κανετε install. (δεν το συνιστώ αν δεν είστε με καλώδιο)
Image
Αν σας λέει πως είστε συνδεδεμένοι στο internet όπως στη φωτογραφία απο πάνω, διαλέξτε και για τα updates.
Τώρα ερχόμαστε στο partitioning, δηλαδη το χώρισμα του δίσκου ετσι ωστε να συνυπάρχουν τα windows με το Lubuntu.
Image
Αν δεν θελετε να κρατησετε τα windows, (αφου κανετε ενα backup) μπορείτε να διαλέξετε erase disk and install Lubuntu. Αυτο που θα θέλουν οι περισσότεροι είναι να συνυπάρχουν τα δύο(dual boot), οπότε και διαλέγετε install Lubuntu alongside them. (εννοείται πως πρεπει να έχετε κάποια gigabyte ελεύθερα στο δίσκο σας για να γίνει αυτο, )
Image
Εδώ ορίζετε πολύ απλα πόσος χώρος θα δοθεί στο Lubuntu και πόσος θα απομείνει στα windows. Γενικά για αρχή δώστε καμια 20αρια GB στο Lubuntu.
Αφου τελειώσετε με αυτο, πατήστε install now, και συμπληρώστε τα βασικά στοιχεια, ενω γινεται η εγκατάσταση.
Στο τέλος κάνετε ένα reboot βγάζετε το cd/usb με το οποίο κάνατε την εγκατάσταση, και εμφανίζετει o bootloader που εγκαταστήθηκε, με την επιλογή να bootάρετε στα linux η τα windows
Image

Διαλέξτε το Lubuntu και enjoy! :cool:
Last edited by cypher on Sun Oct 21, 2012 11:21 pm, edited 4 times in total.
Reason: merged tutorial posts
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
[code] _____________________________________ / You're a card which will have to be \ \ dealt with. / ------------------------------------- \ ,-^-. \ !oYo! \ /./=\.\______ ## )\/\ ||-----w|| || || Cowth Vader [/code]
User avatar
ja_the_invincible
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 2414
Joined: Tue Dec 01, 2009 12:33 am
Academic status: N>4
Gender:
Location: Κάπου στο matrix...

Re: Οδηγός εγκατάστασης Linux

Post by ja_the_invincible » Sun Oct 21, 2012 2:49 pm

:smt023
f**k robin and batman i'm robbin with a bat man
User avatar
MpoMp
Venus Former Team Member
Posts: 6614
Joined: Mon Oct 04, 2010 9:31 pm
Gender:
Contact:

Re: Οδηγός εγκατάστασης Linux

Post by MpoMp » Mon Oct 22, 2012 12:11 am

Πολύ καλό tutorial! Και πιστεύω πως καλώς ο τίτλος είναι οδηγός εγκατάστασης για Linux (και όχι Lubuntu) μήπως προσελκύσει λιγότερο "ψαγμένους". :)

Καλή μας αρχή. :smt001
Any fool can make something complicated. It takes a genius to make it simple.
MpoMp @ Discord
User avatar
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 2838
Joined: Thu Nov 04, 2004 2:55 pm
Gender:
Location: Reloaded @ Santa Friday
Contact:

Re: Οδηγός εγκατάστασης Linux

Post by AmmarkoV » Mon Oct 22, 2012 5:55 pm

++ :-D


Link
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
User avatar
kokosteo
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 867
Joined: Wed Oct 08, 2008 5:09 pm
Gender:

Re: Οδηγός εγκατάστασης Linux

Post by kokosteo » Mon Oct 22, 2012 8:55 pm

Το στικάκι πρέπει αναγκαστικά να είναι άδειο για να χρησιμοποιήσω το unetbootin;
User avatar
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 5316
Joined: Tue Sep 08, 2009 1:04 am
Gender:

Re: Οδηγός εγκατάστασης Linux

Post by chriskin » Mon Oct 22, 2012 10:00 pm

kokosteo wrote:Το στικάκι πρέπει αναγκαστικά να είναι άδειο για να χρησιμοποιήσω το unetbootin;

οχι, απλα τα βαζει σε εναν φακελο εκει μεσα και αγνοει ολα τα υπολοιπα
η τουλαχιστον ετσι εκανε στην εκδοση που ειχα εγω πριν απο 1-2 χρονια
User avatar
ThOdOr1s
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 963
Joined: Thu Oct 25, 2012 5:17 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: 36.86588,25.51602

Re: Οδηγός εγκατάστασης Linux

Post by ThOdOr1s » Mon Dec 24, 2012 12:12 am

Τι κανεις οταν εχεις ultrabook της hp με acceleration SSD, Switchable Graphics, με hard drive που δεν αφηνει το bios (και ουτε και υπαρχει καποια ρυθμιση) να τον αναγνωρισουν τα OS που πας να κανεις install, και ειναι και γενικα αχριστευμενο γιατι τα εχουν παιξει τα windows? Εχει περασει μια ευδομαδα που προσπαθω να βαλω Ubuntu και τα εχω πλεον παρατησει...
Elementary OS user.
User avatar
necrofear_13
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 2141
Joined: Sun Nov 18, 2007 5:32 am
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Re: Οδηγός εγκατάστασης Linux

Post by necrofear_13 » Mon Dec 24, 2012 12:34 am

ThOdOr1s wrote:Τι κανεις οταν εχεις ultrabook της hp με acceleration SSD, Switchable Graphics, με hard drive που δεν αφηνει το bios (και ουτε και υπαρχει καποια ρυθμιση) να τον αναγνωρισουν τα OS που πας να κανεις install, και ειναι και γενικα αχριστευμενο γιατι τα εχουν παιξει τα windows? Εχει περασει μια ευδομαδα που προσπαθω να βαλω Ubuntu και τα εχω πλεον παρατησει...
Εσύ φαγώθηκες να πάρεις Ultrabook....(πλάκα κάνω) .. ελπίζω να βρεις άκρη!!!
No matter what kind of sadness envelops the darkness of our despair, if you put one foot in front of the other, at some point you will reach a place where you can see the light.

In heaven or earth, no matter to where we progress, no matter where we walk, that becomes our road.
As long as we keep walking the battle will continue.
And that is exactly why this place will always be a paradise
User avatar
bstrds
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 247
Joined: Sat Dec 11, 2010 1:48 pm
Academic status: 4th year

Re: Οδηγός εγκατάστασης Linux

Post by bstrds » Mon Dec 24, 2012 12:40 am

ThOdOr1s wrote:Τι κανεις οταν εχεις ultrabook της hp με acceleration SSD, Switchable Graphics, με hard drive που δεν αφηνει το bios (και ουτε και υπαρχει καποια ρυθμιση) να τον αναγνωρισουν τα OS που πας να κανεις install, και ειναι και γενικα αχριστευμενο γιατι τα εχουν παιξει τα windows? Εχει περασει μια ευδομαδα που προσπαθω να βαλω Ubuntu και τα εχω πλεον παρατησει...
netboot? :P
ειχα ενα παρομοιο προβλημα με ενα αρχαιο λαπτοπ φιλου, που ειχε χαλασμενο το cd drive, δεν bootare usb, και δεν εμπαινε στο bios.
για καποιο λογο το network boot ειχε απο default την μεγαλυτερη προτεραιοτητα, και περασα ετσι debian μεσα :P
http://wiki.debian.org/PXEBootInstall <-- δες απο εδω αν εχεις ορεξη, αλλιως φερτο παλι στο επομενο foss meeting να δουμε τι μπορει να γινει :P

EDIT: μπορει να μην καταλαβα καλα το προβλημα σου. στην ουσια bootαρει το ubuntu αλλα δεν αναγνωριζει τον σκληρο σου για να κανεις εγκατασταση, ή δεν bootαρει καν;
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
[code] _____________________________________ / You're a card which will have to be \ \ dealt with. / ------------------------------------- \ ,-^-. \ !oYo! \ /./=\.\______ ## )\/\ ||-----w|| || || Cowth Vader [/code]
User avatar
ThOdOr1s
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 963
Joined: Thu Oct 25, 2012 5:17 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: 36.86588,25.51602

Re: Οδηγός εγκατάστασης Linux

Post by ThOdOr1s » Mon Dec 24, 2012 12:50 am

bstrds wrote:
ThOdOr1s wrote:Τι κανεις οταν εχεις ultrabook της hp με acceleration SSD, Switchable Graphics, με hard drive που δεν αφηνει το bios (και ουτε και υπαρχει καποια ρυθμιση) να τον αναγνωρισουν τα OS που πας να κανεις install, και ειναι και γενικα αχριστευμενο γιατι τα εχουν παιξει τα windows? Εχει περασει μια ευδομαδα που προσπαθω να βαλω Ubuntu και τα εχω πλεον παρατησει...
netboot? :P
ειχα ενα παρομοιο προβλημα με ενα αρχαιο λαπτοπ φιλου, που ειχε χαλασμενο το cd drive, δεν bootare usb, και δεν εμπαινε στο bios.
για καποιο λογο το network boot ειχε απο default την μεγαλυτερη προτεραιοτητα, και περασα ετσι debian μεσα :P
http://wiki.debian.org/PXEBootInstall <-- δες απο εδω αν εχεις ορεξη, αλλιως φερτο παλι στο επομενο foss meeting να δουμε τι μπορει να γινει :P
Δεν ειναι αυτο το θεμα μου, bootαρει κανονικοτατα απο USB, και linux και windows, με τα linux εχε ενα θεμα με τα switchable graphics, αλλα το ελυσα, και μπαινω στον installer για να τα βαλω στο σκληρο και δεν μου βγαζει σκληρους, με κανενα setting... Και δεν μπορω να καταλαβω τι ακριβως φταιει (αλλα μου ειπανε οτι ειναι το Bios) , το λαπτοπ ειναι hp envy ultrabook 6-1010sv... Αν εχει κανεις καμια ιδεα, πολυ ευχαριστως...
Elementary OS user.
User avatar
nickpro
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1859
Joined: Fri Apr 18, 2008 10:54 pm
Academic status: N>4
Gender:

Re: Οδηγός εγκατάστασης Linux

Post by nickpro » Mon Dec 24, 2012 1:38 am

Nice tutorial!! :smt023
User avatar
rexes
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 397
Joined: Wed Sep 21, 2011 8:22 pm
Academic status: 3rd year
Gender:
Location: SomeWhere

Re: Οδηγός εγκατάστασης Linux

Post by rexes » Tue Dec 25, 2012 2:20 pm

ThOdOr1s wrote:
bstrds wrote:
ThOdOr1s wrote:Τι κανεις οταν εχεις ultrabook της hp με acceleration SSD, Switchable Graphics, με hard drive που δεν αφηνει το bios (και ουτε και υπαρχει καποια ρυθμιση) να τον αναγνωρισουν τα OS που πας να κανεις install, και ειναι και γενικα αχριστευμενο γιατι τα εχουν παιξει τα windows? Εχει περασει μια ευδομαδα που προσπαθω να βαλω Ubuntu και τα εχω πλεον παρατησει...
netboot? :P
ειχα ενα παρομοιο προβλημα με ενα αρχαιο λαπτοπ φιλου, που ειχε χαλασμενο το cd drive, δεν bootare usb, και δεν εμπαινε στο bios.
για καποιο λογο το network boot ειχε απο default την μεγαλυτερη προτεραιοτητα, και περασα ετσι debian μεσα :P
http://wiki.debian.org/PXEBootInstall <-- δες απο εδω αν εχεις ορεξη, αλλιως φερτο παλι στο επομενο foss meeting να δουμε τι μπορει να γινει :P
Δεν ειναι αυτο το θεμα μου, bootαρει κανονικοτατα απο USB, και linux και windows, με τα linux εχε ενα θεμα με τα switchable graphics, αλλα το ελυσα, και μπαινω στον installer για να τα βαλω στο σκληρο και δεν μου βγαζει σκληρους, με κανενα setting... Και δεν μπορω να καταλαβω τι ακριβως φταιει (αλλα μου ειπανε οτι ειναι το Bios) , το λαπτοπ ειναι hp envy ultrabook 6-1010sv... Αν εχει κανεις καμια ιδεα, πολυ ευχαριστως...

Again Google is your BEST friend!! Trust it!!! http://askubuntu.com/questions/159645/d ... y-4-1002tx
Λογικά θα σε βοηθήσει!!
Εφαρμογή για το Πρόγραμμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Image
Δείτε περισσότερα για την εφαρμογή και πείτε την άποψή σας!
User avatar
ThOdOr1s
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 963
Joined: Thu Oct 25, 2012 5:17 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: 36.86588,25.51602

Re: Οδηγός εγκατάστασης Linux

Post by ThOdOr1s » Thu Dec 27, 2012 5:14 pm

Αυτο το συγκεκριμενο αρθρο το εχω δει πριν απο βδομαδες, ναι, αντιμετοπιζω ακριβως το ιδιο προβλημα, αλλα το envy series 6 εχει μια βασικη διαφορα απο το envy series 4, στις ρυθμισεις του "fake raid" device οπως το λεει το bios... Δεν δουλεψε τελος παντων, ειναι ολα κλειδομενα απο την κονσολα με κωδικο service που εχει μονο το εργοστασιακο μηχανημα... Κοινως, αν θες να βαλεις οποιοδηποτε λογισμικο χωρις τη χρηση του recovery partition πρεπει να το στειλεις στην hp να το βαλει... :smt022 ... Συμβουλη για οσους εχουν η σκοπευουν να παρουν το λαπτοπ μου απο τη σελιδα, Linux, μονο στον υπνο σας, η σε virtual machine... Μη δοκιμασετε καν! :smt022
Elementary OS user.
User avatar
ja_the_invincible
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 2414
Joined: Tue Dec 01, 2009 12:33 am
Academic status: N>4
Gender:
Location: Κάπου στο matrix...

Re: Οδηγός εγκατάστασης Linux

Post by ja_the_invincible » Thu Dec 27, 2012 6:49 pm

http://www.zdnet.com/blog/open-source/s ... blem/11270
http://www.theregister.co.uk/2011/09/21 ... ion_fears/
http://www.zdnet.com/linux-developers-w ... 000000909/

Για δες μήπως σχετίζεται με το πρόβλημά σου?

υ.γ Πόσο βρώμικη εταιρεία να γίνει η ms , δεν πάει άλλο έχει πιάσει πάτο.
f**k robin and batman i'm robbin with a bat man
User avatar
bstrds
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 247
Joined: Sat Dec 11, 2010 1:48 pm
Academic status: 4th year

Re: Οδηγός εγκατάστασης Linux

Post by bstrds » Thu Dec 27, 2012 8:06 pm

rexes wrote: Again Google is your BEST friend!! Trust it!!!
Image
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
[code] _____________________________________ / You're a card which will have to be \ \ dealt with. / ------------------------------------- \ ,-^-. \ !oYo! \ /./=\.\______ ## )\/\ ||-----w|| || || Cowth Vader [/code]
User avatar
ja_the_invincible
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 2414
Joined: Tue Dec 01, 2009 12:33 am
Academic status: N>4
Gender:
Location: Κάπου στο matrix...

Re: Οδηγός εγκατάστασης Linux

Post by ja_the_invincible » Thu Dec 27, 2012 8:14 pm

DuckDuckGo ++
f**k robin and batman i'm robbin with a bat man
User avatar
ThOdOr1s
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 963
Joined: Thu Oct 25, 2012 5:17 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: 36.86588,25.51602

Re: Οδηγός εγκατάστασης Linux

Post by ThOdOr1s » Fri Dec 28, 2012 12:36 am

Λοιπον, το πρωτο ειναι ψιλοrelevant... βρηκα μεσα στο link (canonical που λεει) για τα ubuntu, εναν τροπο να κανεις λιγο skip το προβλημα, αλλα απο τη στιγμη που δεν μπορεις να αλλαξεις drive settings απο το bios, καθε φορα που θα μπαινεις μεσα θα το χτυπαει με τον ιδιο τροπο (με εντολη του στιλ Ubuntu cannot find drive..., οπως εγινε και με τα windows (το δοκιμασα εκει, not working...)). Τωρα ως αναφορα τα υπολοιπα, το λαπτοπ θα επρεπε να εχει UEFI (πραγμα που θα μου εκανε τη ζωη λιγο πιο ευκολη, ειδηκα αν δεν ηταν και αυτο κλειδομενο) αλλα δεν βρηκα μεσα whatsoever, οποτε ναι μεν τα ειδα τα αλλα 2, ομως δεν πιστευω οτι θα βοηθησουν,ειδηκα το τελευταιο, δεν υπαρχει sequre boot, δεν αντιμετοπισα τπτ τετοιο, δοκιμασα να το κανω με wubi, και ειχε μια χαρα dual boot, πριν τα παιξει απο την ελλειψη partitions, αρχειων dll και λοιπα...

Tελικα, μετα απο περιπου 10 ωρες που εσπασα το κεφαλι μου, (και εχω μπει περιπου σε καθε result, για 5 η 6 σελιδες στο google, οποτε τα περισσοτερα απο αυτα που μου στελνετε τα εχω δει ηδη...) τα παρατησα... εστειλα το laptop στην hp να βαλουν το παλιο disk image (παραδοξως ειναι μεσα στην εγγυηση και δεν θα πληρωσω μια, απο τη στιγμη που θα βαλουν μεσα windows (καταλαβες? :smt021)...). Ειμαι ανοιχτος αν καποιος απο εσας, η καποιος γενικα λυσει το προβλημα, αλλα until then νυπτω τας χειρας μου. Απο οτι φαινεται το να κλειδωνεις το σκληρο απο την κονσολα με εργοστασιακο κωδικο, ειναι ενα υπερβολικα εξυπνο κολπο της Microsoft και της Hp για να εξασφαλιζουν η μια την αλλη, και ενω απο τη μια σπαζομαι αγρια που πληρωσα 900 ευρω για υπολογιστη και δεν μπορω να κανω ο,τι θελω με αυτον, απο την αλλη αναγνωριζω οτι ειναι πολυ εξυπνο και τους βγαζω το καπελο... Καταφεραν να αποτρεψουν εμενα, και ολους τους τυπους που ποσταραν σε forums που κοιταξα, απο το να βαλουμε linux στα pcια μας... :smt022
Elementary OS user.
User avatar
bstrds
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 247
Joined: Sat Dec 11, 2010 1:48 pm
Academic status: 4th year

Re: Οδηγός εγκατάστασης Linux

Post by bstrds » Fri Dec 28, 2012 12:54 pm

ThOdOr1s wrote:
Λοιπον, το πρωτο ειναι ψιλοrelevant... βρηκα μεσα στο link (canonical που λεει) για τα ubuntu, εναν τροπο να κανεις λιγο skip το προβλημα, αλλα απο τη στιγμη που δεν μπορεις να αλλαξεις drive settings απο το bios, καθε φορα που θα μπαινεις μεσα θα το χτυπαει με τον ιδιο τροπο (με εντολη του στιλ Ubuntu cannot find drive..., οπως εγινε και με τα windows (το δοκιμασα εκει, not working...)). Τωρα ως αναφορα τα υπολοιπα, το λαπτοπ θα επρεπε να εχει UEFI (πραγμα που θα μου εκανε τη ζωη λιγο πιο ευκολη, ειδηκα αν δεν ηταν και αυτο κλειδομενο) αλλα δεν βρηκα μεσα whatsoever, οποτε ναι μεν τα ειδα τα αλλα 2, ομως δεν πιστευω οτι θα βοηθησουν,ειδηκα το τελευταιο, δεν υπαρχει sequre boot, δεν αντιμετοπισα τπτ τετοιο, δοκιμασα να το κανω με wubi, και ειχε μια χαρα dual boot, πριν τα παιξει απο την ελλειψη partitions, αρχειων dll και λοιπα...

Tελικα, μετα απο περιπου 10 ωρες που εσπασα το κεφαλι μου, (και εχω μπει περιπου σε καθε result, για 5 η 6 σελιδες στο google, οποτε τα περισσοτερα απο αυτα που μου στελνετε τα εχω δει ηδη...) τα παρατησα... εστειλα το laptop στην hp να βαλουν το παλιο disk image (παραδοξως ειναι μεσα στην εγγυηση και δεν θα πληρωσω μια, απο τη στιγμη που θα βαλουν μεσα windows (καταλαβες? :smt021)...). Ειμαι ανοιχτος αν καποιος απο εσας, η καποιος γενικα λυσει το προβλημα, αλλα until then νυπτω τας χειρας μου. Απο οτι φαινεται το να κλειδωνεις το σκληρο απο την κονσολα με εργοστασιακο κωδικο, ειναι ενα υπερβολικα εξυπνο κολπο της Microsoft και της Hp για να εξασφαλιζουν η μια την αλλη, και ενω απο τη μια σπαζομαι αγρια που πληρωσα 900 ευρω για υπολογιστη και δεν μπορω να κανω ο,τι θελω με αυτον, απο την αλλη αναγνωριζω οτι ειναι πολυ εξυπνο και τους βγαζω το καπελο... Καταφεραν να αποτρεψουν εμενα, και ολους τους τυπους που ποσταραν σε forums που κοιταξα, απο το να βαλουμε linux στα pcια μας... :smt022
απαιτησε απο αυτους που σου πουλησαν το pc να ξεκλειδωσουνε το δισκο και ο,τι αλλο χρειαζεται η ζητα λεφτα πισω. δε γινεται αλλιως η φαση, και οσο το βλεπετε με ηττοπαθεια και "τι να κανουμε μωρε" υφακι το θεμα, τοσο χαιρονται οι πηθικες της microsoft που πετυχε η $#%ιδεα τους..
εσυ στην τελικη αγορασες ενα γενικης χρησης μηχανημα , οχι ενα windows-branded προιον, αν και πολυ θα το θελε η ms να ειναι ετσι.
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
[code] _____________________________________ / You're a card which will have to be \ \ dealt with. / ------------------------------------- \ ,-^-. \ !oYo! \ /./=\.\______ ## )\/\ ||-----w|| || || Cowth Vader [/code]
User avatar
ja_the_invincible
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 2414
Joined: Tue Dec 01, 2009 12:33 am
Academic status: N>4
Gender:
Location: Κάπου στο matrix...

Re: Οδηγός εγκατάστασης Linux

Post by ja_the_invincible » Fri Dec 28, 2012 1:46 pm

Ακριβώς αυτό : πληρώνεις hardware και δεν είσαι υποχρεωμένος να είναι binded με ένα λειτουργικό.Εδώ παραβιάζεται η βασική αρχή της ανταγωνιστικότητας ( βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που κατηγορείται για κάτι τέτοιο η ms ).Υπάρχουν σίγουρα τρόποι να παρακάμψεις το πρόβλημα με hacks - γνωστός μου με ίδιο πρόβλημα βρήκε τελικά την λύση αλλά πρώτον μιλάμε για άτομο που κάνει compile τον kernel με κλειστά μάτια και δεύτερον εφόσον δεν γνωρίζω την διαδικασία ακριβώς δεν μπορώ να ποστάρω μπαρούφες :???: .Πάντως το να πας το laptop πίσω απαιτώντας το αυτονόητο είναι μια καλή αρχή , ίσως τέτοιες παράνομες πολιτικές ακολουθούνται επειδή ακριβώς το 99% των χρηστών doesn't give an f.

Πάντως θεωρώ ότι με αυτή την ιστορία καταλαβαίνεις ακόμα καλύτερα τι παιχνίδια παίζονται και γιατί πρέπει να στραφείς στο open source.
f**k robin and batman i'm robbin with a bat man
User avatar
ThOdOr1s
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 963
Joined: Thu Oct 25, 2012 5:17 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: 36.86588,25.51602

Re: Οδηγός εγκατάστασης Linux

Post by ThOdOr1s » Sat Dec 29, 2012 1:45 am

Πρωτα απο ολα, δεν εχω υφακι: δεν βαριεσαι, κουραστικα να προσπαθω και να εχω στα χερια μου ενα καινουριο pc που δεν δουλευει, 2ον, θα γουσταρα πολυ να ειχα ενα dual boot, αλλα διστυχως ουτε με cracks ουτε με τιποτα δεν εχει καταφερει κανενας να το κανει στο συγκεκριμενο pc απο οσο ξερω χωρις ξεκλειδωμενο bios... 3ον, ζητησα, ξεκλειδωμα, το αν θα γινει, θα το δω μολις παρω το λαπτοπ στα χερια μου σε 2 μερες, 4ον, Εχω καταλαβει απο καιρο οτι παιζουν τετοια παιχνιδια αλλα ποτε δεν θα μπορουσα να φανταστω οτι θα φτασυν ως εκει... Να μη σε αφηνουν να βαλεις οτισηποτε αλλο εκτος απο windows στο pc σου... 5ον, Υπαρχει η πιθανοτητα οτι πρεπει να πληρωσεις 80 ευρω για να σου δωσουν ενα πακετο με κωδικους συστηματος και το εργοστασιακο boot image με το version των windows που φοραει το laptop... 6oν: Μποικοταζ στην Hp! :smt013 απλα...
Elementary OS user.
User avatar
bstrds
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 247
Joined: Sat Dec 11, 2010 1:48 pm
Academic status: 4th year

Re: Οδηγός εγκατάστασης Linux

Post by bstrds » Sun Feb 17, 2013 10:24 pm

@ThOdOr1s , και όποιον άλλο συνάντησε αυτό το πρόβλημα : δείτε εδώ
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
[code] _____________________________________ / You're a card which will have to be \ \ dealt with. / ------------------------------------- \ ,-^-. \ !oYo! \ /./=\.\______ ## )\/\ ||-----w|| || || Cowth Vader [/code]
User avatar
ThOdOr1s
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 963
Joined: Thu Oct 25, 2012 5:17 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: 36.86588,25.51602

Re: Οδηγός εγκατάστασης Linux

Post by ThOdOr1s » Tue Mar 05, 2013 2:19 pm

@bstrds δεν προσεξα τουτο το thread, αλλα το διαβασα αυτο απο αλλο αρθρο. Ειναι μεγαλη βλακεια, και δεν υπαρχει μονο στα win8, υπαρχει και στα 7 (τουλαχιστον αυτα που δινουν preinstalled σε λαπτοπ οπως το δικο μου). Το εχω ξεπερασει το θεμα ομως... (ειναι οκ τωρα, και με wubi εκανα ενα dual boot τον Γεναρη, αλλα το εσβησα γιατι μου ετρωγε resourses στον SSD, και τον εκανα cashe... τωρα τα τρεχω σε VM και ειμαι κομπλε...) Παντως, εχω πειραματιστει πολυ καιρο τωρα με linux σε VMs (Ubuntu, Fedora, και Mint, οχι περιεργα πραγματα...), και θα ηταν 3 φορες πιο καλα αν ειχαν αξιοπρεπης drivers, και καλη υποστυριξη, Αλλα ναι, ειναι αιωνες μπροστα απο τα windows σε πολλα πραγματα...
Elementary OS user.
Post Reply

Return to “Tutorials”