Ο Γκουέιν και η Λαιδη Ραγκνέλ

Εδώ μπαίνουν θέματα σχετικά με βιβλία.
Post Reply
User avatar
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1896
Joined: Thu Jun 17, 2004 7:12 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:

Ο Γκουέιν και η Λαιδη Ραγκνέλ

Post by rapadder » Thu Jul 20, 2006 5:58 pm

Μια μέρα, ο βασιλιάς Αρθουρος κυνηγούσε ενα μεγαλο λευκό ελαφι στην άκρη του δασους, όταν ξαφνικα σηκωσε τα ματια του και βρεθηκε αντιμετωπος μ'εναν μεγαλόσωμο, ισχυρό αρχηγο μιας φατριας, που κουνουσε απειλητικά το ξιφος του, ετοιμος να σκοτώσει τον βασιλιά επι τόπου.Αυτος ο ανδρας ηταν ο σερ Γκρ΄μερ που διακήρυττε οτ ηθελε να εκδικηθεί τον Αρθούρο για την απώλεια κάποιων βορειων περιοχών που του ανηκαν. Επειδή ομως ο Αρθουρος ηταν αοπλος, ο σερ Γκρομερ έδειξε έλεος στο βασιλιά, δίνοντας του την ευκαιρία να σωσει τη ζωή του.
Ο Γκρομέρ έθεσε μια προκληση: ο βασιλιάς ειχε ενα χρονο διορια για να επιστρεψει στο ίδιο σημειο άοπλος, αλλα έχοντας μια απάντηση στο ερώτημα: "Τι ειναι αυτο που οι γυναίκες επιθυμούν περισσιτερο απ΄ολα?" Αν ο Αρθουρος απαντουσε στην ερώτηση σωστα, θα εμενε ζωντανός, αλλιώς θα εχανε το κεφαλι του.
Ο Αρθούρος συμφώνησε, αλλά ένιωθε πολύ απορρημένος, γιατι σκέφτηκε οτι αυτή ερώτηση εκρυβε κάποια παγιδα. Ήταν σχεδόν σιγουρος ότι κανείς δεν γνώριζε την απάντηση. Έτσι, όταν επεστρεψε στο καστρο, ο Αρθουρος διηγηθηκε ολη την ιστορια στον ανιψιό του τον σερ Γκουείν που ήταν γνωστος ως ο πιο σοφος, γενναίος, ευγενικός και φιλευσπλαχνος απ΄ολους τους ιππότες της Στρογγυλης Τραπέζης. Ο νεαρος ιπποτης, σε αντίθεση με το βασιλιά, ηταν αισιοδοξος. Αυτος και ο Αρθούρος είχαν στη διάθεση τους εναν ολόκληρο χρινο για να ψαξουν σολο το βασιλειο, και ηταν σίγουρος ότι στο τέλος θα έβρισκαν τη σωστη απάντηση.
Σχεδόν ένας χρονος ειχε περασει. Ο Αρθουρος και ο Γκουέιν είχαν συλλέξει πολλες απαντήσεις, αλλά καμία δεν τους φαινόταν απολυτα σωστή, και η μέρα που θα έδιναν την απάντηση ειχε σχεδόν φτάσει. Ένα πρωινό ο Αρθουρος ίππευε μόνος, περνωντας αναμεσα απο τις πορφυρές εκτάσεις με τα ρείκια και τα χρυσαφένια αγριολουλουδα, βυθισμένος σε σκέψεις για την ασχημη θέση στην οποια βρισκόταν. Φτάνοντας ομως στην ακρη του δασους, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια μεγαλόσωμη και αλλοκοτη γυναίκα, που ηταν γεματη κρεατοελιές.
Τα μάτια της συνάντησαν άφοβα τα δικά του, καθώς του δηλωσε: "Εισαι ο βασιλιάς Αρθουρος και σε δυο μέρες πρεπει να συναντησεις τον σερ Γκρόμερ, εχοντας βρει μια απαντηση στο ερωτημα".
"Ναι", αποκριθηκε με δισταγμό ο Αρθουρος, "αλλα πως το γνωριζεις?"
"Ειμαι η λαιδη Ραγκνελ και ο σερ Γκρομερ ειναι ο ετεροθαλης αδερφος μου. Δεν εχεις βρει τη σωστη απάντηση, ετσι δεν ειναι?"
"Εχω βρει πολλές απαντήσεις, δεν καταλαβαινω ομως γιατι σε ενδιαφερει", της απάντηση ο Αρθουρος, μαζευοντας τα γκεμια του αλόγου, ετοιμος να γυρίσει πισω.
"Δεν εχεις τη σωστή απάντηση",ειπε η Ραγκνελ με τόση σιγουρια που έκανε το προσωπο του Αρθουρου να σκοτεινιάσει."Εγω εχω την απάντηση".
Ο Αρθουρος γυρισε και πηδηξε απ΄το αλογο του. "Πες μου την απαντηση και θα σου δωσω έναν σάκο με χρυσάφι!"
"Δεν χρειαζομαι το χρυσαφι σου", αποκριθηκε ήρεμα η Ραγκνελ.
"Ανοησιες, γυναικα, μπορεις να αγοράσεις οτι θέλεις με αυτό! Τι θελεις τότε? Κοσμηματα? Γη? Οτι θελεις, θα στο πληρώσω, αν έχεις φυσικά τη σωστη απάντηση".
"Γνωριζω την απάντηση, στο υπάσχομαι", αποκριθηκε η Ραγκνελ που έπειτα απο μια μικρή παύση προσθεσε, "Αυτο που απαιτώ ως αντάλλαγμα ειναι να γινει ο σερ Γκουείν συζυγος μου".
Η αναπνοη του Αρθουρου κόπηκε. "Αδυνατον!" φωναξε. "Ζητάς το ακατορθωτο, γυναικα. Δεν μπορώ να σου δώσω τον ανιψιο μου. Ειναι κύριος του εαυτου του, δεν μου ανήκει για να σου τον δώσω!"
"Δεν σου ζήτησα να μου δώσεις τον ιπποτη Γκουέιν. Αν ο Γκουειν με τη δικη του βούληη συμφωνήση να με παντρευτει, τοτε θα σου δώσω την απάντηση. Αυτοι ειναι οι όροι μου".
"Οροι! Με ποιο δικαίωμα μου βάζεις ορυς? Ειναι αδυνατον! Δεν θα μπορούσα ποτε να του προτείνω κάτι τέτοιο".
Η Ραγκελ κοίταξε ηρεμα τον βασιλιά και απλα ειπε: "Αν αλλάξεις γνωμη, θα ειμαι εδω και αύριο". Υστερα εξαφανίστηκε μεσα στο δασος.
Συγκλονισμένος απ'αυτή την παράξενη συναντηση, ο Αρθουρος γύρισε πίσω καλπάζοντας αργά. Στο δρόμο σκέφτοντας οτι δεν θα μπορούσε να μιλησει στον Γκοέιν γι΄αυτό το θεμα. Τι αηδιαστική γυναικα! Πώς τολμούσε να ζητησει για συζυγο της τον καλύτερο ιπποτη! Αν και ο απογευματινός αέρας ήταν απαλος, η συνάντηση με τον Γκρόμερ βάραινε την΄ψυχη του Αρθούρου. Οταν ο βασιλιάς έφτασε στο κάστρο, αρχισε να διηγείται την περιπέτεια στον ανιψιο του και στο τελος είπε "Γνωριζει την απάντηση, ειμαι σιγουρος, αλλά δεν σκοπευα να σου πω τίποτε απόλα αυτά".
Ο Γκουέιν χαμογέλασε γλυκά μη γνωρίζοντας ακομη την προταση της Ραγκνελ. "Μα αυτα ειναι θαυμασια νεα, θείε. Γιατί ακούγεσαι τοσο αποθαρρημενος?"
Απομακρυνοντας το βλέμμα από τον ανιψιο του, ο βασιλιας ανέφερε την απαιτηση της Ραγκνελ, κάνοντας στη συνεχεια μια λεπτομέρη περιγραφη του γεμάτου κρεατοελιές προσώπου της, αλλά και του θπερφυσικου μεγέθους της.
"Ποσο ευτυχης νιωθω που μπορώ να σώσω τη ζωη σου!".απάντηση αμέσως ο Γκουειν. Ο βασιλιάς άρχισε να αντιδρα, ο Γκουειν ομως δηλωσε,"Ειναι δικη η επιλογη και η απόφαση. Θα ερθω μαζί σου αύριο και θα συμφωνήσω στο γάμο, με την προυπόθεση όμως ότι η απάντηση της θα σώσει τη ζωή σου".
Νωρις το επόμενο πρωί ο Γκουέιν μαζι με τον Αρθουρο πηγαν να συναντησουν τη λαιδη Ραγκνελ. Ακόμη και όταν βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο ο Γκουέιν δεν κλονίστηκε. Η πρόταση της έγινε αποδεκτή και ο Γκουέιν υποκλιθηκε ευγενικά."Αν αυριο η απάντηση σας σώσει τη ζωη του βασιλια, θα παντρευτούμε".
Το μοιραίο πρωινο ο Γκουέιν ίππευσε μαζι με τον Αρθούρο ως ένα σημείο της διαδρομης. Ο Αρθούρος διαβεβαιωσε τον ιπποτη ότι θα δοκιμαζε ολες τις άλλες απαντησεις πρώτα.
Ο ψηλος ισχυρός αρχηγος τον περιμενε ηδη και ο ήλιος αντανακλούσε πάνω στην πλατιά λάμα του ξιφους του. Καθώς ο Αρθούρος διαβαζε δυνατα τη μια απάντηση μετά την άλλη, ο Γκουέιν φωνάζε,"Όχι!Οχι!Οχι!", ώσπου τελικα υψωσε το ξίφος ψηλα, πάνω απο το κεφάλι του.
"Στάσου!"ικεύτεσε ο βασιλιάς."Εχω αλλη μια απάντηση.Αυτό που μια γυναικα επιθυμεί περισσοτερο απ΄όλα ειναι η δύναμη της αυτονομιας, το δικαιωμα στην άσκηση της ελευθερης βούλησης".
Ο Γκόμερ βλασφήμώντας κατέβασε το ξίφος του."Αυτη την απάντηση δεν τη βρηκες μονος σου! Η καταραμενη αδερφη μου, η Ργκνελ, σου την ειπε! Αυτη θα αποκεφαλισω. Θα τη διαπερασω με το σπαθι μου". Γύρισε και ριχνοντας καταρες, χαθηκε στο δασος.
Ο Αρθουρος πήγε εκει οπου τον περιμενε ο Γκουέιν κα η λαιδη Ραγκνελ. Οι τρεις τους επέστρεψαν αμιλητοι πισω στο κάστρο. Μονο η Ραγκνέλ φαινοταν χαρούμενη.
Πίσω στο κάστρο τα νέα διαδοθηκαν γρήγορα. Ενας παράξενος γάμος θα γινοταν ανάμεσα σε μια άσχημη μέγαιρα και στον υπέρχο Γκουέιν. Κανείς δεν μπορουσε να πιστέψει πως ο Γκουέιν είχε συμφωνησει αν παντρευτει αυτο το πλασμα. Κάποιοι υπέθεσαν οτι η λαιδη κατείχε μεγάλη κτηματική περιούσία, ενώ άλλο σκέφτηκαν οτι ειχε γιναι καποιο ειδος μαγείας. Όλοι όμως είχαν μείνει κατάπληκτοι με τη μοίρα του καημένου του Γκουέιν.
Ο βασιλιάς Αρθούρος τράβηξε παράμερα τον ανιψιο του."Μια αναβολη του γάμου θα ήταν ότι έπρεπε", του ειπε.
"Της εδωσα το λογο μου, θειε. Θα ηθελες να τον αθετησω?"αποκριθηκε ο Γκουέιν.
Έτσι ο γάμος έγινε στο αββαειο και στο παράξενο γαμήλιο τραπεζι παραβρεθηκαν ολη η βασιλικη αυλη. Σε ολη τη διάρκεια της μερας και του απογευματος, ο Γκουειν παρεμενε ευγενικός και ευχάριστος. Το μόνο που έδειχνε ηταν το αληθίνο του ενδιαφέρον για την νυφη.
Στο τελος το ζευγάρι αποσυρθηκε στα διαμερίσματα του."Κράτησες πιστα την υπόσχεση σου",παρατήρησε η Ραγκνελ."Δεν μου έδειξες οικτο η αποστροφή. Ελα τωρα, που ειμαστα παντρεμένοι, μπορεις να με φιλησεις".
Ο Γκουέιν πηγε αμέσως κοντά της και τη φίλησε. Όταν αποτραβηχτηκε, μπροστά του στεκόταν μια γαλήνια και όμορφη γυναίκα με γρίζα ματια και χαμογελαστό πρόσωπο. Ανατριχιασε απο την εκπληξη και τινάκτηκε προς τα πισω."Τι ειδους μαγεία είναι αυτή?"
Η Ραγκνελ του αποκρίθηκε,"Μς προτιμάς με αυτη τη μορφή?" και εκανεμια αργη περιστροφή.
"Ναι μα φυσικά, αλλα δεν καταλαβαινω",ψελλισε ο Γκουέιν, νιωθοντας μπερδεμενος και τρομαγμένος.
"Ο ετεροθαλης αδερφός μου, ο Γρόμερ, πάντα με μισουσε. Αποκτησε καποια γνωση της μαγείας απο τη μητέρα του και τη χρησιμοποίησε για να με μεταμορφωση σε μια αποκρουστηκή μέγαιρα. Μου επέβαλε να ζω μ΄αυτη τη μορφη, μεχρι τη στιγμή που ο πιο έξοχος ιπποτης της Βρετανίας θα με διάλεγε οικειοθελώς για γυναίκα του".
"Αλλά γιατι σε μισουσε τόσο πολύ?"ρωτησε ο Γκουειν.
Με ενα χαμογελο στα χείλη της, η Ραγκνελ δήλωσε,"Θεωρούσε αναρμοστη και τολμηρη τη συμπεριφορά μου, γιατι δεν υπάκουσα στης εντολές του που αφορούσαν εμένα την ιδια, αλλά και την περιουσία μου".
Με μεγαλο θαυμασμό ό Γκουέιν είπε,"Τοτε πετυχες το ακατόρθωτο, έσπασες το σατανικό ξορκι!"
"Μόνο ένας μέρος του, αγαπημένε μου Γκουειν".Το βλέμμα της συνάντησε το δικό του."Πρέπει να διαλέξεις με ποια μορφη θέλεις να έρχομαι τις νύκτες στο δωμάτιο σου. Θέλεις να με έχεις ετσι, στη δική μου μορφη? Η θα ήθελες τις νυκτες, στο δωματιο μας να είμαι ασχημη, αλλά κατά τη διάρκεια της μέρας να έχω τι δικη μου μορφή?Όμορφη τη νύκτα ή τη μέρα-σκέψου προσεκτικά, πριν αποφασισεις".
Ο Γκουειν γονάτισε μπροστά στη γυναίκα του και απάντησε αμέσως."Ειναι μια επιλογή που εγώ δεν μπορώ να κάνω. Αφορά εσενα, αγαπητή μου Ραγκνελ και μονο εσυ μπορεις να επιλέξεις. Ομως οτι και να επιλέξεις, θα το τηρήσω προθυμα".
Η Ραγκνελ αφησε ενα μακρυ, βαθυ αναστεναγμο. Το προσωπό της ακτινοβολουσε.
"Απαντησες σωστά, αγαπητέ μου Γκουειν. Η απάντηση σου διέλυσε ολοκληρωτικά το σατανικό ξόρκι του Γκρομερ. Ο τελευτέος ορος που είχε θέσει ήταν οτι μετά το γάμο μου με το σπουδαιοτερο ιππότη της Βρετανίας, ο άντρας μου θα επρεπε να μου δωσει το δικαιωμα της αυτονομιας, το δικαίωμα να εξασκώ ελεύθερα τη βούληση μου. Μονο έτσι η μοχθηρη του μεγαια θα έσπαγε για πάντα."
Με ενθουσιασμό και χαρα λοιπον, άρχισε ο έγγαμος βίος του σερ Γκουειν και της λαίδης Ραγκνελ.
... αντάρτες της πορδής με τα λεφτά του μπαμπά...
User avatar
vangos
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 571
Joined: Tue Mar 16, 2004 3:14 pm
Location: Heracleia@UTA

Post by vangos » Fri Jul 21, 2006 11:07 am

Καλό! ;) Έχει περάσει καιρός από τότε που διάβαζα τέτοια παραμύθια και ομολογώ ότι μου έχουν λείψει λιγάκι.
User avatar
Fairy
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1733
Joined: Tue Jan 24, 2006 4:48 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Mairyland Park

Post by Fairy » Fri Aug 18, 2006 10:48 pm

Κι εγώ το βρήκα όμορφο! Image
"Αν αυτό που έκανες χτες σου φαίνεται ακόμα μεγάλο, δεν έχεις κάνει αρκετά σήμερα."
User avatar
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1896
Joined: Thu Jun 17, 2004 7:12 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:

Post by rapadder » Fri Aug 18, 2006 11:43 pm

Α ωραία, τουλάχιστον το διαβάσε κάποιος :).
... αντάρτες της πορδής με τα λεφτά του μπαμπά...
Babedacus
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 299
Joined: Mon Nov 21, 2005 1:05 pm

Post by Babedacus » Sat Aug 19, 2006 1:19 pm

<spoiler>Και συγγνώμη κοτζάμ βασιλιάς δεν μπορούσε να στείλει 50 crossbowmen να τον ξεπαστρέψει;Αλλά βγήκε σε καλό.Πήρε (απέκτησε) καλή γυναίκα ο ανεψιός του.</spoiler>
Ποιός είναι ο συγγραφέας;
User avatar
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1896
Joined: Thu Jun 17, 2004 7:12 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:

Post by rapadder » Sat Aug 19, 2006 2:16 pm

Ναι αλλά ο Γκόμερ ήξερε και μαγικά οπότε το να τον ξεπαστρέψει έτσι απλά δεν θα ήταν η πλέον ενδεδειγμένη λύση :-). Θα ξεσπούσε νέος πόλεμος με αυτόν και τους άντρες του με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Λογικά η ιστορία στηρίζεται σε κάποιον μύθο, δεν υπάρχει "επίσημος" συγγραφέας, είναι ένα κείμενο που είχα βρεί πριν χρόνια στο Internet και το ξανασυναντησα πρόσφατα, οπότε και το έκανα post.
... αντάρτες της πορδής με τα λεφτά του μπαμπά...
User avatar
cactus
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 959
Joined: Tue Apr 25, 2006 7:14 pm
Academic status: N>4
Gender:

Post by cactus » Mon Sep 04, 2006 12:55 am

Πολή όμορφη ιστορία, όντως...
rappader αν ξέρεις κι άλλες ιστορίες...και έχεις όρεξη να γράφεις...ευπροσδεκτες!!
laikedelic !
Post Reply

Return to “Βιβλία”