Linux Windows τι πραγματικά προτιμάτε

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν λειτουργικά συστήματα (Linux, *BSD, MacOS, Windows, κτλ.) .
User avatar
fotisaueb
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 230
Joined: Fri Apr 30, 2004 8:25 pm

Linux Windows τι πραγματικά προτιμάτε

Post by fotisaueb » Tue Jul 13, 2004 5:55 pm

Αυτό είναι μια γενική απορία που μου ήρθε διαβάζοντας διάφορα σχόλια χρηστών του pcmag.gr θα έχει γίνει αντιληπτό και από τους θαμώνες του http://www.pcmag.gr εκεί τα παιδία πλην ελαχίστων εξαιρέσεων παρουσιάζονται σαν να μισούν τα windows. Όσοι θαμώνες ας γράψουν την αποψή τους . Οι υπόλοιποι θα ήθελα να ακούσω την γνώμη τους.
Τα windows τον τελευταίο καιρό παρουσιάζουν αυξανόμενο αριθμό κενών ασφαλείας.
Θεωρείτε το windows ως λειτουργικό για φτίσιμο και δουλεύετε συνεχώς τον πιγκουίνο?
Η έχετε τα linux ως πηγή εκμάθησης και για πολύ συγκεκριμένες δουλείες - projects ?

Γενικότερα η ερώτηση είναι όχι ποιο λειτουργικό είναι καλύτερο απο τα δύο αλλά πιο καταλήγουμε τελικά να χρησιμοποιούμε πιο πολύ παρά τα ελλατώματα που μπορεί να έχει είτε λέγεται Linux είτε Windows
User avatar
Ethel
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 2395
Joined: Fri Mar 19, 2004 10:41 am
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York City, NY
Contact:

Post by Ethel » Tue Jul 13, 2004 6:07 pm

Πρώτον: δεν λέγονται τα Linux αλλά το Linux, ένα είναι!!!! ;) ;)
Δεύτερον: χρησιμοποιώ Windows τα οποία μου έχουν παρουσιαστεί πολύ προβληματικά, κάθε 4 μήνες θέλω format. Γιατί τα χρησιμοποιώ; Γιατί αυτά ήξερα, αυτά εμπιστεύτηκα!
Τρίτον: έχω Linux, όχι "παραθυρικό" περιβάλλον, αλλά όσω νούπω θα βάλω για 3 λόγους. Γιατί σίγουρα δεν θα παρουσιάζει τόσα πολλά προβλήματα όσα τα Windows, είναι opensource (που τώρα τελευταία έχω καταλάβει την ουσία αυτών των προγραμμάτων) και τέλος επειδή θέλω να ξεχωρίζω :cool: από τη μάζα που χρησιμοποιεί Windows. Αυτά. Α επίσης να τονίσω ότι εξοικείωσή μου με το Linux ήρθε λόγω κάποιων εργασιών στη σχολή....
There's no place like 127.0.0.1
User avatar
fotisaueb
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 230
Joined: Fri Apr 30, 2004 8:25 pm

Post by fotisaueb » Tue Jul 13, 2004 6:15 pm

τα Linux τα λεω ΤΑ κατα το τα Windows και λόγω των πολλών διανομών
(πιξαμε στο τα και το)
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Post by HdkiLLeR » Tue Jul 13, 2004 8:47 pm

Κοίταξε να δείς έχει να κάνει με το τι ακριβώς εξετάζεις.

1)Προσωπική χρήση; Αυτό είναι υποκειμενικό. Ότι και να βάλεις είναι το ίδιο αφου το χρησιμοποιείς για να κάνεις την ζωή σου καλύτερη...πχ εσύ θές να βλέπεις mail με το πολύ ωραίο outlook και εγώ στην καλύτερη με το pine...(υπάρχουν και γραφικά tools απλά αναφέρω αυτό για παράδειγμα). Οπότε εδώ δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης. Ο καθένας επιλέγει αυτό που θέλει...πχ να ψάχνεται πιο πολύ, να μαθαίνει, να στήνει πραγματάκια μόνος του ή αντίστοιχα να βλέπει το Luna theme των XP :).

2)Βάση για να δουλειά; Εδώ τα πράγματα αλλάζουν. Έχει να κάνει με το τί θέλεις να κάνεις, πόσο γρήγορα, εύκολα και αποδωτικά θέλεις να το κάνεις και κατα πόσο είσαι διατεθειμένος να χαλάσεις ώρες για να τα κάνεις όλα αυτά με κάτι καινούργιο(μιας και όλοι με τα windows έχουμε εξεικέιωση πιστεύω οπότε οπότε θα μας έπαιρναν μηδενικό χρόνο εκεί τα παραπάνω).

3)Συγκρίνεις τα OSes μεταξύ τους; Εδώ δεν είναι εύκολο πάλι να απαντήσεις μιας και για να συγκρίνεις τις δύο διαφορετικές τεχνολογίες είναι περίπλοκο...το ένα είναι μονολιθικό os και το άλλο βασισμένο σε micro kernel. Σαν τεχνολογία όσον αφορά τον πυρήνα τα Windows είναι πιο πρόσφατη...Η υλοποίηση της όμως είναι αυτό που πάσχει. Το Linux έχει καταφέρει και με το modular support + όλα αυτά τα αξιολάτρευτα feutures που μας δίνει στον kernel του να αφήσει τα win κάτι αιώνες πίσω(αιώνες με την μέτρηση σε ρυθμούς τεχνολογικής ανάπτυξης). Kαλώς η κακός είναι πιο σταθερό απο τα windows, πιο αποδωτικό(ακόμη και ένα μηχανάκι pentium 133 δεν θα πάει χαμένο σε αντίθεση με τα win που για κάθε ver θέλει το τελαυταίο μοντέλο cpu + 200mb ram μόνο και μόνο για το Os), ανοιχτό και πάνω απ' όλα πιο αξιόπιστο. Κάνει για βαριές δουλειές, για δουλειές γραφείου, για γραφικές δουλειές για δίκτυα για ότι θέλεις ακόμη και για σε clusters,grid computeres μπαίνει... Τέλος το πιο βασικό για μένα είναι οτι βρίσκεις ότι θέλεις και είσαι και νόμιμος να το χρησιμοποιήσεις....Σιγά μην κάθομαι να ψάχνω για apps στα win και μετά για cracks και ...άντε γειά. Αυτά τα λίγα(?) είναι που δίνουν την διαφορά στ Linux...Αναλυτικά μπορώ να σου παραθέσω και εάν θέλεις 1000 σημεία στα οποία τεχνολογικά υπερτερεί o kernel του Linux σε σχέση με αυτών των Windows(καλά μιλάω για σοβαρές versions έτσι...kernel nt4,nt5,nt5.1,nt5.2) αλλά θα χαθεί το νόημα της συζήτησης το οποίο είναι ότι ο καθένας βάζει ότι θέλει αλλά πρέπει να έχει κατα νου και τι χρησιμοποιεί.

Καλή και η bmw 316(χλίδα απ' 'εξω κλπ κλπ) αλλά μην το συγκρίνουμε τώρα με impreza...Το ένα βγάζει 101 αλογάκια(+ένα γάιδαρο) και το άλλο 330 turbo...Να κοιτάμε κοινώς και το παραμέσα.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
User avatar
koki
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 403
Joined: Fri Apr 30, 2004 5:19 pm
Academic status: N>4
Location: Αργυρούπολη
Contact:

Post by koki » Tue Jul 13, 2004 8:48 pm

Πραγματικα προτιμάω Linux. Πραγματικά όμως.

Δεν έχω *καν* Windows λόγω κάποιων προβλημάτων που είχα με conflicts και βαρέθηκα να λύσω (σιγά μην κάτσω να ασχολούμαι) εδώ και πολλλούς μήνες.
Λειτουργώ υπό καθεστώς Linux για πάρα πολύ καιρό, και είμαι πολύ χαρούμενος άνθρωπος. Πιστεύω πως είναι πανέμορφο, εξαιρετικά εύχρηστο, και ΕΥΚΟΛΟ (ναι, ναι εδώ μάθατε windows 95/98/κάτι, όταν ο υπολογιστής ήταν για εσάς μια τηλεόραση με ουρά).

Δεν έχω καποια έχθρα με τα Windows, ως είναι της μόδας, αλλά τα έχω ξεσυνηθίσει, και επίσης υπάρχουν στοιχεία τους με με ενοχλούν, όπως η σταθερότητα, η ανταπόκριση και οι κίνδυνοι της χρήσης τους, ακόμα και για πολύ απλά πράγματα. Για σοβαρές δε δουλειές, ομολογώ πως ΔΕΝ ξέρω πώς γίνονται σε αυτό το λειτουργικό, αν και ξέρω πως φυσικά και γίνονται -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Θεωρώ δε πως αυτό που κάνει η Microsoft είναι κάτι αξιοσέβαστο. Είναι πραγματικά δύσκολο να γράφεις ένα τόσο πλήρες πακέτο μόνη σου (ως εταιρεία) και να το παραδίδεις στον χρήστη λειτουργικό και έτοιμο για τα πάντα, χωρίς αυτός να χρειάζεται να ξέρει παρά ελάχιστα. Παρ'όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι αυτό που έκανε υπήρξε πρωτοποριακό και εντυπωσιακό, πιστεύω πως είναι μια πολιτική που πλέον της προκαλεί προβλήματα, και που ό,τι είχε να προσφέρει προσέφερε. Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες κάνουν μεγάλα και δραστικά βήματα κοντά στο ελεύθερο λογισμικό και τη βολική για όλους λύση του δούναι και λαβείν, και αυτό τις πάει μπροστά (δείτε πως "ξεθάφτηκε" η Apple, και πραγματικά δε βλέπω τη Sun να κλείνει με το Solaris ελεύθερο ανάμεσα μας).

Για να μη φλυαρήσω κι άλλο, θα πω για 1005η φορά πως η Microsoft πέθανε, ζήτω η Microsoft :)
``Άναρθρες κραυγές τύπου απόλυσης από στρατό' ' + ``'Άναρθρες κραυγές τύπου θα πάω στο Παρίσι' ' + ``Άναρθρες κραυγές τύπου μαμά μου φοβάμαι' '

Τα βλογς είναι σαν τις ********, όλοι έχουν από μία ;)

Death By Popcorn : Η απάντηση σε κάθε εσωτερική και εξωτερική σινε/σειρο-αναζήτηση. :D
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Post by HdkiLLeR » Tue Jul 13, 2004 8:52 pm

Άσε αυτά ...πές Και για το Mac Os X...πές και τπτ για την BSD(έτσι και αλλιώς ξαδερφάκια με το macos είναι).
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
User avatar
minas
byte level
byte level
Posts: 63
Joined: Mon May 03, 2004 2:22 pm
Location: Milky Way

Post by minas » Tue Jul 13, 2004 10:42 pm

Μιάς και είδα κάποια αναφορά σε microkernels και monolithic kernels παραθέτω το παρακάτω link :

http://www.dina.dk/~abraham/Linus_vs_Tanenbaum.html

Είναι η αρχή της ανάπτυξης του Linux από τον Linus Trovalds το 1992. Εκτυλίσσεται μία συζήτηση-διαμάχη μεταξύ του διάσημου καθηγητή Tanenbaum (δημιουργός του Minix το οποίο είναι microkernel based) και του φοιτητή τότε Linus ο οποίος έχει αρχίσει την διανομή του κώδικα του πυρήνα που αναπτύσσει χρησιμοποιώντας GPL license (αν δεν κάνω λάθος).

Η συζήτηση φτάνει στο σημείο ο Tanenbaum να λέει ειρωνικά στον Trovalds την παρακάτω φράση :
Writing a new OS only for the 386 in 1991 gets you your second 'F' for this term. But if you do real well on the final exam, you can still pass the course.
Φυσικά στο τέλος νομίζω ότι όλοι μαντεύετε ποιός δικαιώθηκε για τα λεγόμενά του.
User avatar
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1363
Joined: Fri Mar 12, 2004 2:00 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: A Galaxy Far, Far Away
Contact:

Post by mikem4600 » Tue Jul 13, 2004 11:01 pm

Επίσης, να σημειώσω ότι τόσο τα Windows (NT kernel) όσο και το Linux έχουν μονολιθικό πυρήνα (το οποίο θεωρητικά δεν είναι καλό για κανέναν από τους δύο, αλλά σε τελική ανάλυση δεν είναι και τόσο ουσιαστικό). Η Microsoft "προσπάθησε" το micro kernel αλλά δεν της βγήκε....
( http://www.cs.vu.nl/~ast/brown/followup/ - βλ. "Microkernels Revisited")

Στο θέμα, αν και μάλλον αποτελώ τη μειoνότητα εδώ :roll: δηλώνω ότι χρησιμοποιώ Windows (XP συγκεκριμένα) για τις περισσότερες δουλειές μου. Από σταθερότητα τα πάνε άριστα, conflicts δεν είχα ποτέ, και χάρη στην MSDNAA δεν χρειάζεται να ψάχνω για cracks... ;-) Επίσης έχουν άριστη υποστήριξη του υλικού μου (π.χ. του TV Tuner μου και της SB Audigy 2 zx για 7.1 ήχο), άπειρες εφαρμογές και utilities στο net και με ένα AntiVirus και Firewall δεν είχα ποτέ πρόβλημα "δικτυακής" φύσεως.

Συνολικά έχω συνήθως τουλάχιστον 3 Windows (διάφορες εκδόσεις) και 2 διανομές Linux εγκατεστημένες στο δίσκο μου. Στο Linux πάω να παίξω όταν βαριέμαι, ή αν κυκλοφορήσει καμιά διανομή με τίποτα συνταρακτικό που θέλω να δώ πως παίζει (και φυσικά για να κάνω τις εργασίες της σχολής που θέλουν Linux/Unix).
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
User avatar
jimmyD
Venus Former Team Member
Posts: 946
Joined: Wed Apr 21, 2004 6:33 pm
Academic status: MSc
Location: στην κοσμάρα μου

Post by jimmyD » Thu Jul 15, 2004 12:33 pm

Όσο για τα forum του pcmag έχω κι εγώ παρατηρήσει την έχθρα που έχει αναπτυχθεί περισσότερο ως must και όχι ως ουσία. Είδα και το κράξιμο πυ έφαγες για το .asp από άτομα που το .php και .asp τα έχει πάρει το μάτι τους στο address bar του explorer που οι περισσότεροι χρησιμοποιούν και μιας και το άρθρο έγραφε ότι php = open source με τη μέθοδο "θέλω να δείχνω ότι ξεχωρίζω χωρίς να γίνεται πραγματικά αυτό " διάλεξαν php. Απλά πρόσεξε τα σχόλια που γράφουν "εγώ χρησιμοποιώ php" .Όπα ρε σοβαρά τι είναι η php , κειμενογράφος τι έγινε ξαφνικά γέμισε ο τόπος webmasters , που είναι τα site όλων αυτών τα έφαγε η μαρμάγκα????
Since I was born I started to decay
now nothing ever ever goes my way...
Image
User avatar
vagalati
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 579
Joined: Tue Mar 16, 2004 2:46 pm
Location: 7000 miles away from aueb

Post by vagalati » Thu Jul 15, 2004 2:49 pm

Σπίτι έχω και τα δύο, αλλά τις περισσότερες ώρες κάθομαι/λιώνω :-D μπροστά στο Linux. Φυσικά εξαρτάται απο την περίπτωση και το τι θέλω να κάνω. Σαν γενική παρατήρηση πάντως, όσο περνάει ο καιρός τόσο απομακρύνομαι απο τα Windows, με την έννοια ότι πέρυσι τα χρησιμοποιούσα πιο πολύ απο φέτος.
Xρησιμοποιώ τα Windows όταν θέλω να παίξω κανένα game που δεν υπάρχει στο Linux ή όταν έχω κάποια εργασία που απαιτεί κάτι απο Visual Studio (π.χ VB). Και βέβαια όταν θέλω να επεξεργαστώ κανένα Word αρχείο όταν το OpenOffice παθαίνει κρίση ασυμβατότητας (btw το 2.0 που θα βγεί θα λέει πολλά).

Σχετικά με μονολιθικούς/μικροπυρήνες και Windows NT, αν κοιτάξετε το σχήμα με τη δομή τους, στο βιβλίο των λειτουργικών του Κάβουρα θα δείτε ότι όλοι οι διαχειριστές τρέχουν σε system και όχι user level, πράγμα που παραβιάζει την ιδέα του μικροπυρήνα (μόνο αυτός είναι σε system level). Άρα, όπως είπε και ο mikem είναι μονολιθικά.
User avatar
TaRaNTuLa
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1598
Joined: Fri Apr 30, 2004 4:54 pm
Academic status: PhD
Gender:
Location: MMLab

Post by TaRaNTuLa » Thu Jul 15, 2004 9:50 pm

Εγώ θα έλεγα:
Linux για δουλειά-εργασίες-πειραματισμούς και Windows για τα manuals και για gaming...

Το Linux επειδή είναι open source,σε τραβάει να "το πειράξεις και να το τουρμπίσεις"....

Eγώ προσπαθώ να τα έχω και με τα δυό τους καλά... :-D
Tamiya rulezZz....

TL-01 Full Carbon, TL-01 Upgraded, FF-01 Upgraded, M03, CC-01, ΤΤ-01 TypeE, Volvo και Scania Trucks και η λίστα συνεχίζεται...
theo_
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 488
Joined: Wed Apr 21, 2004 12:00 am
Location: a world without time

Post by theo_ » Fri Jul 16, 2004 8:52 pm

παιδιά εγώ πάντως έβαλα για πρώτη φορά linux στο τρίτο εξάμηνο λόγω λειτουργικών και τα βρήκα μπαστούνια! για να εγκαταστήσεις κ το πιο απλό πράγμα θέλεις τρελό ψάξιμο.. οκ για όλα τα άλλα συμφωνώ με τους προλαλήσαντες..

Τελικά: επειδή χρόνο για linux δεν είχα Παράτησα τα λειτουργικά! (μλκ) :evil:
People are never more insecure than when they become obsessed with their fears at the expense of their dreams
User avatar
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 3751
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:42 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Washington DC, USA
Contact:

Post by Einherjar » Fri Jul 16, 2004 9:39 pm

Δεν θέλουν όλα πολύ ψάξιμο. Όπως έχω γράψει και αλλού, αν θες να έχεις μια ήσυχη εμπειρία με linux μπορείς να βάλεις distros like Mandrake.
Προσωπικά χρησιμοποιώ και τα 2 (linux & windows). Ανάλογα με τα κέφια και το σκοπό
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Post by HdkiLLeR » Sun Jul 18, 2004 3:45 pm

Einherjar wrote: μπορείς να βάλεις distros like Mandrake.
βασικά κοίτα εάν είναι να βάλεις mandrake τότε καλύτερα να μην βάλεις Linux μιας και είναι ίδια με τα windows και δεν θα καταλάβεις καμία διαφορά :-D . Πέρα απο την πλάκα developers και IT users χρησιμοποιούν slack η debian. Προσωπικά άρχισα με slack και πλέον είμαι φανατικός της debian μιας και είναι απόλυτα καλή διανομή ειδικά για developing. Distros σαν την Mandrake είναι για τα κλάματα ούτε ένα HOWTO δεν είναι compatible με αυτές...κοινώς εάν θέλεις να κάνεις κάτι θα διαβάσεις να το κάνεις μόνο για mandrake(και η SuSE μια απο τα ίδια είναι).
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
User avatar
lumenintervalum
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 2377
Joined: Thu May 06, 2004 7:06 pm
Location: somewhere far beyond..
Contact:

Post by lumenintervalum » Sun Jul 18, 2004 5:00 pm

δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι έχω την τρελή εμπειρία από linux, αλλά το έχω βάλει στκοπό μέσα στο καλοκαίρι να προσπαθήσω να εξοικειωθώ βάζοντας στον υπολογιστή μου..
windows χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια και δεν θεωρώ ότι γνωρίζω τα άπειρα πράγματα, απλά μου κάνουν τη ζωή εύκολη, γιατί τα έχω μάθει και τα έχω συνηθίσει.
We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain
I hope you don't understand
_______________________
scraps& photo gallery στο deviantart- last update 25/08/06
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1098
Joined: Thu Apr 22, 2004 2:18 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: In a Long Time Ago in A Galaxy far far away
Contact:

Post by Erevodifwntas » Sun Jul 18, 2004 6:12 pm

Πλάκα έχει ότι το 90% των υπολογιστών (και λίγα βάζω) χρησιμοποιούν Windows και στο Forum μόνο 3 το "υπερασπίστηκαν".. οκ... ήρθε τώρα και ο κούκος.. Ναι τo Linux έχει πλάκα. Αν θες πραγματικά να μάθεις διάφορα για τους Υπολογιστές τότε ο πειραματισμός με το Linux σε βοηθά πάρα πολύ. Τώρα σε ό,τι άλλο θες (εργασίες, projects, developing) τα Windows σου κάνουν τη δουλειά σου και μάλιστα πολύ πιο εύκολα. Τώρα το ότι θέλουν συχνά format... οκ, και ποιο λειτουργικό δε θέλει? Στο Linux πόσες φορές έχουμε (βάζω και τον εαυτό μου μέσα μια και όταν έχω τις μαύρες μου παίρνω μια τσούρα από τα σκληρά... καλά... μέχρι μανδραγόρα φτάνω) κάνει λάθη και το format είναι η μόνη λύση?

Καλό το Linux, αλλά μόνο για ακαδημαική χρήση. Για να γίνει εμπορικό (κοινώς να περάσει στο κοινό) δε φτάνει να είναι τσαμπέ και ανοιχτό. πρέπει να είναι και φιλικό προς το χρήστη (και εδώ ο μανδραγόρας είναι σε καλό δρόμο). Τώρα πείτε σε κάποιον που δεν ξέρει ούτε πως να εγκαταστήσει το καινούριο πρόγραμμα που αγόρασε (κι ας έχει εγκατάσταση NSIS) να κάνει μια στιγμή recompile τον πυρήνα για να βάλει τους νέους drivers της ATI (εντάξει η nVidia τα έχει αυτοματοποιήσει)

P.S. welcome back lumenintervalum!!! πού είχες χαθεί βρε ψυχή?
Go To Statement Considered Harmful (Τιτλος δημοσίευσης του Edsger Dijkstra).

my personal site
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Post by HdkiLLeR » Sun Jul 18, 2004 7:49 pm

Erevodifwntas wrote: Καλό το Linux, αλλά μόνο για ακαδημαική χρήση.
Τα περισσότερα sites χρησιμοποιούν σαν εξυπηρετητές Linux επίσης σε πολλές χώρες έγειναν κινήσεις απο τον Δημίσιο τομέα πλήρους απαλαγής απο τα windows(βλ Γαλλία,κυρίως για να γλυτώσουν το licence). Επίσης και το venus σε Linux είναι :-D Οπότε δεν νομίζω ότι όλοι αυτοί το χρησιμοποιούν μόνο για ακαδημαικούς σκοπούς. Παράγουν έργο και κάνουν την δουλειά τους με αυτό(επίσης δεν έχω αναφέρει την τεράστια ομάδα ατόμων που προγραμματίζουν σε linux, τα σωματεία χρηστών linux- *lug κλπ κλπ).
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
User avatar
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 3751
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:42 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Washington DC, USA
Contact:

Post by Einherjar » Sun Jul 18, 2004 11:59 pm

αν στο linux θες format τότε μόνο εσύ μπορεί να έχεις κάνει μ@κία. Γι'αυτό και οι μ@κίες γίνονται μόνο σαν super user, και by default είσαι απλός χρήστης. Τώρα πες μου εσύ ποιος χρήστης windows (home user) φτιάχνει εκτός του administrator user και απλό user. Κανείς.
Επίσης τα windows θέλουν κάθε τόσο format επειδή γ@μιέται η regisrty. Τέτοια πράγματα δεν παίζουν σε linux. Το έχεις και παίζει αδειαλείπτως και αν βάλεις και κάνα journalised fs δεν χρειάζεσαι ούτε defrag!
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
User avatar
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 4356
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:41 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: New York, NY
Contact:

Post by HdkiLLeR » Mon Jul 19, 2004 12:17 am

Να σημειώσω πως και τα:
1)update του συστήματος
2)βάλε βγάλε των συσκευών
3)Mount / umount των partitions


γίνονται χωρίς να κάνεις επανεκίνηση.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
User avatar
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1363
Joined: Fri Mar 12, 2004 2:00 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: A Galaxy Far, Far Away
Contact:

Post by mikem4600 » Mon Jul 19, 2004 11:54 am

Einherjar wrote:αν στο linux θες format τότε μόνο εσύ μπορεί να έχεις κάνει μ@κία. Γι'αυτό και οι μ@κίες γίνονται μόνο σαν super user, και by default είσαι απλός χρήστης. Τώρα πες μου εσύ ποιος χρήστης windows (home user) φτιάχνει εκτός του administrator user και απλό user. Κανείς.
Επίσης τα windows θέλουν κάθε τόσο format επειδή γ@μιέται η regisrty. Τέτοια πράγματα δεν παίζουν σε linux. Το έχεις και παίζει αδειαλείπτως και αν βάλεις και κάνα journalised fs δεν χρειάζεσαι ούτε defrag!
Το αν ένα σύστημα σε αφήνει να το καταστρέψεις πολύ εύκολα (είτε είσαι super user είτε όχι) είναι πρόβλημα του συστήματος, όχι δικό σου (όσοι έκαναν πέρισυ Επικοινωνία Ανθρώπου-Υπολογιστή φαντάζομαι θυμούνται). Και επιχειρήματα τύπου "ναι, αλλά ο power user θα πρέπει να μπορεί να κάνει format στο δίσκο του, το δίσκο του σκύλου του και το μυαλό της τρίτης θείας του μπατζανάκη της γκόμενάς του, πατώνας απλώς μία εντολή με δύο χαρακτήρες" είναι απλώς άκυρα. Better safe than sorry. Και η registry, όπως και το Linux :) , δεν καταστρέφεται "μόνη της" ;)
HdkiLLeR wrote:Να σημειώσω πως και τα:
1)update του συστήματος
2)βάλε βγάλε των συσκευών
3)Mount / umount των partitions


γίνονται χωρίς να κάνεις επανεκίνηση.
Τα 2 & 3, και τα μισά περίπου από τα 1 γίνονται και στα Windows (XP) . Επίσης, όταν αλλάζεις πυρήνα φαντάζομαι μία επανεκκίνηση την θες. :-D

Το Linux για την ώρα είναι ό,τι πρέπει για ορισμένες κάθετες (λίγο-πολύ) αγορές, όπως servers, high performance computing, έρευνα και τα συναφή. Αν πρόκειται να φτάσει στο desktop (και δεν εννοώ εσένα και εμένα, αλλά στην πλειoνότητα των desktop του κόσμου) πρέπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να "εμπορευματοποιηθεί" έτσι ώστε κάποιος να δουλέψει εντατικά για να το φέρει να καλύψει τις ανάγκες των home users. Αν και εκτιμώ (και ειλικρινά έχω μείνει έκθαμβος) από προσπάθειες όπως το KDE & Gnome, δυστυχώς χρειάζονται αρκετά περισσότερα. Το JDS έχει τη σωστή ιδέα - της εννοποίησης - (αλλά ως συνήθως καταλλήγει να έχει πρόβλημα στην υλοποίηση της ιδέας...).

Τέλος, όπως είπε και ο Erevodifwntas, το ότι κάτι είναι open-source για τον τελικό χρήστη δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία όσο τα χαρακτηριστικά και ο τρόπος χρήσης. Το καλύτερο παράδειγμα ήταν η μετάβαση Mozilla (Suite) -> Mozilla Firefox/Thunderbird.
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
User avatar
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 3751
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:42 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Washington DC, USA
Contact:

Post by Einherjar » Mon Jul 19, 2004 12:17 pm

mikem4600 wrote:Το αν ένα σύστημα σε αφήνει να το καταστρέψεις πολύ εύκολα (είτε είσαι super user είτε όχι) είναι πρόβλημα του συστήματος, όχι δικό σου (όσοι έκαναν πέρισυ Επικοινωνία Ανθρώπου-Υπολογιστή φαντάζομαι θυμούνται).
Το θέμα είναι πόσο εύκολα σε αφήνει το σύστημα

mikem4600 wrote:Και η registry, όπως και το Linux , δεν καταστρέφεται "μόνη της"
Η εμπειρία λέει άλλα :-D Η μόνη περίπτωση να είναι οκ είναι να μη βάζεις κανένα prog μέσα
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
User avatar
minas
byte level
byte level
Posts: 63
Joined: Mon May 03, 2004 2:22 pm
Location: Milky Way

Post by minas » Mon Jul 19, 2004 12:36 pm

Το μέλλον της πληροφορικής είναι η διασύνδεση πολύ γρήγορων δικτύων. Τα Windows σε αυτόν τον τομέα έχουν τεράστια προβλήματα ασφάλειας. Όταν σε μερικούς μήνες (ή μήπως χρόνια??) το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού αποκτήσει DSL γραμμές των 640 kbps το ελάχιστο και τα PCs είναι συνέχεια online τι θα εμπιστευτεί ο κόσμος? Και μιάς και είμαστε και τμήμα πληροφορικής , τι θα εμπιστευτούν οι πληροφορικάριοι.

Καταρχήν κάντε ένα default installation των Windows και μετά κοιτάξτε (π.χ με netstat) τις ανοιχτές πόρτες στο τέλος του installation. Εγώ θυμάμαι 10-15 πόρτες από τις οποίες οι περισσότερες δεν ξέρουμε ακριβώς τι κάνουν (αλλά στο περίπου). Λίγες είναι οι πόρτες που χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες τις οποίες μπορώ να δικαιολογήσω (π.χ Windows Update). Από την άλλη υπάρχουν υπηρεσίες που ένα απλό Desktop PC τις χρησιμοποιεί ελάχιστα (ίσως και καθόλου) . Για παράδειγμα το Remote Registry. Τι μπορείς να περιμένεις από μια τέτοια εταιρεία όταν π.χ ανακοινώνει ότι θέλει να ενσωματώσει στον πυρήνα τον IIS web server ώστε να εκμεταλλεύεται την ταχύτητά του. Οπότε με κάθε bug του IIS ο πυρήνας γίνεται compromised. Ουσιαστικά σκοπός τους είναι να προσφέρουν όσα πιο πολλά features μπορούν ώστε ο χρήστης να διευκολύνεται όμως χωρίς να κοιτάζουν τις επιπτώσεις σε θέματα ασφαλείας ( τα οποία είναι αρκετά επίκαιρα σήμερα)

Από την άλλη και οι μεγάλες εταιρείς του που διανέμουν Linux (Mandrake, Redhat, Suse, ?Lindows?) έχουν αρχίσει και αυτές τέτοιου είδους πολιτικές. Όμως υπάρχει και η επιλογή των community-driven distributions (Debian, Gentoo, Slackware, Ark). Για παράδειγμα ένα Gentoo installation έχει 0 (μηδέν) πόρτες ανοιχτές σε default installation. Το σύστημα είναι υπό τον πλήρη έλεγχο του χρήστη. Υπάρχουν forums για κάθε distribution, άλλα πιο φιλικά (π.χ Gentoo) άλλα λιγότερο (π.χ Debian) τα οποία σε βοηθάνε στην επίλυση κάθε είδους προβλήματος.

Ειδικά για εργασίες σε developing projects το Linux έχει αρκετές λύσεις. Για την Java (μιάς και αυτή είναι η πρώτη γλώσσα που μαθαίνουμε στη σχολή) ενδεικτικά υπάρχουν JRE, JDK της IBM, Sun. Από GUIs υπάρχει το Eclipse, Netbeans, JBuilder (νομίζω). Επειδή όλοι διδαχτήκαμε να γράφουμε τον κώδικα σε EMACS (ούτε καν vim που έχει syntax highlighting από default) δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λύσεις. Για C++ υπάρχουν ενδεικτικά το ΚDevelop, Anjuta. Αν τώρα υπάρχουν εργασίες σε Visual Basic και εκεί υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι με τους οποίους οι καθηγητές μπορούν να προχωρήσουν αν θελήσουν. Ενδεικτικά το Kylix της Borland, η Qt της Trolltech προσφέρει rapid application development σε C++.
Τελικά οποιαδήποτε εφαρμογή και να χρειάζεται κάποιος μπορει καταρχήν να κοιτάξει το package management του distribution όπου υπάρχουν σχεδόν τα πάντα. Π.χ το Debian έχει σχεδόν 12.000 προγράμματα , το Gentoo έχει 7.000 μέχρι στιγμής και τα Windows 50 (ή μήπως λιγότερα).
Ίσως στον τομέα της επεξεργασίας κειμένου το Office να είναι ανώτερο μέχρι στιγμής από τα αντίστοιχα open source alternatives (KOffice, OpenOffice). Από την άλλη μπορεί απλά εγώ να έχω συνηθίσει το Office της Microsoft. Παντως υπάρχει μια (μικρή κατά την γνώμη μου) πιθανότητα το επόμενο εξάμηνο και το CSLAB1 και το CSLAB2 να έχουν μόνο OpenOffice. Έχοντας κάποιος DSL, όταν ψάχνει κάποιο είδος εφαρμογής μέσα σε 1 λεπτό κατεβάζει και εγκαθιστα με το Debian ότι open source εφαρμογή τέτοιου είδου υπάρχει αντί να ψάχνει επί ώρες στο Internet για shareware και πιθανώς παράνομα cracks. Αν αυτό δεν είναι ευκολία, τότε τι είναι. Όταν τρέχοντας μία εντολή βλέπεις ποια προγράμματα έχουν βγάλει καινούριες εκδόσεις και κάνεις update πάλι μέσα σε ένα λεπτό, αυτό είναι ευκολία. Όταν δεν θα ξαναχρειαστείς να κάνεις format διότι το package management χειρίζεται τα πάντα, αυτό επίσης είναι ευκολία. Αντίστοιχα στα Windows σε κάθε καινούρια έκδοση αν και υπάρχει upgrade δεν προτείνεται από την Microsoft γιατί μπορεί να επιφέρει προβλήματα. Όταν ύστερα από το πέρασμα του χρόνου το registry γεμίζει με άχρηστα πράγματα (κυρίως για όσους βάζουν και βγάζουν Shareware και άλλου είδουν προγράμματα) τα Windows αρχίζουν και σέρνονται -> Format. Επίσης στα windows πάντα οι χρήστες σε κάθε μηχάνημα συνήθως τρέχουν ως administrators. Αν και αυτό είναι συνήθεια από τα προηγούμενα windows μερικές φορές όταν είσαι απλός χρήστης και θέλεις να εκτελέσεις κάποια διεργασία με administrative privileges αντιμετωπίζεις προβλήματα με την "Run As" υπηρεσία. Οπότε ένας παραπάνω λόγος στα windows ώστε οι χρήστες στα Desktop PC να κάνουν log on ως administrators. Και φυσικά όταν ανοίξουν το Outlook και έρθει ένας καινούριος ιός ο οποίος θα ανοίξει χωρίς να ζητήσει την άδεια του χρήστη και θα τρέξει τότε όλο το μηχάνημα θα μολυνθεί. Επίσης τα virtual terminals είναι αρκετά μεγάλη ευκολία. Δηλαδή το να ανοίξεις ταυτόχρονα πολλαπλά γραφικά περιβάλοντα τα οποία εναλλάσονται με CTRL+ALT+F(arithmos) όταν κάτι τέτοιο εμφανίστηκε στα Windows ΧP με την "User Switching" υπηρεσία. Επίσης τα mount points είναι μια μεγάλη ευκολία π.χ το να μπορείς να αντιστοιχίσεις σε έναν κατάλογο μία καινούρια συσκευή οπότε αυξάνεται ο διαθέσιμος χώρος με διαφανή τρόπο στα προγράμματα. Να προσθέσω τα πολλα reboots των windows. Παλιά η κατάσταση ήταν αηδία. Τώρα με τα XP και τα 2003 η κατάσταση έχει φτιάξει παρόλα αυτά υπάρχουν patches τα οποία πάλι θέλουν reboot. Επίσης αρκετές φορές υπάρχει προληπτικά μετά από κάθε patch το checkbox για Reboot. Έχουμε φτάσει στο σημείο όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα από τα πρώτα πράγματα που κάνουμε είναι να κάνουμε reboot.

Το linux σίγουρα δεν χρησιμοποιείται μόνο για ακαδημαϊκούς σκοπούς. Αντίθετα είναι ο μόνος ορατός αντίπαλος της Microsoft στον πόλεμο των OSes. Εταιρείες σαν τις IBM, SGI, Novell, Sun στηρίζουν το Linux (όχι φυσικά ανιδιοτελώς).
π.χ διάβασε το άρθρο "SGI to Scale Linux Across 1024 CPUs" (Sunday July 18 2004)
http://slashdot.org/article.pl?sid=04/0 ... 39&tid=126

Προσπαθήστε να βρείτε κάποιο άρθρο στο google το οποίο να μιλάει για την scalabaility των Windows σε σχέση με Solaris, Irix, Linux 2.6, Freebsd κτλ.
και θα καταλάβεις γιατί η SGI χρησιμοποιεί Linux στο εγχείρημα αυτό.

Ειδικά τον τελευταίο μήνα τα windows έχουν συνεχόμενα κενά ασφαλείας, remote και local, τα οποία συνήθως καταλήγουν σε administrator account. Και το ακόμα χειρότερο είναι ότι βγαίνουν exploits πάνω στις ίδιες τρύπες αφού η microsoft έχει βγάλει patch. Δηλαδή υπάρχει το exploit πριντ κυκλοφορήσει το patch και μετά την κυκλοφορία του patch. Ή το άλλο πρόβλημα με το οποίο ο απλός χρήστης επισκέφτεται κάποιο compomised web-site με τον ΙΕ και τον χτυπάει ιός (ή ότι είναι τέλοςπαντων).
π.χ στο site http://www.k-otik.com υπάρχουν μπόλικα έτοιμα exploits για windows μόνο την τελευταία εβδομάδα ώστε κάθε script kiddy μπορεί πιθανώς να προκαλέσει ζημιά δοκιμάζοντας πράγματα.
Post Reply

Return to “Λειτουργικά συστήματα”