Fahrenheit 911

Εδώ μπαίνουν θέματα σχετικά με την "έβδομη" τέχνη.
Post Reply
User avatar
Marauder
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 400
Joined: Tue Apr 20, 2004 10:25 pm
Location: Αθήνα

Fahrenheit 911

Post by Marauder » Wed Aug 04, 2004 8:47 pm

Μόλις είδα σε DIVX το νέο Documentary του Michael Moore "Fahrenheit 911" που βραβεύτηκε με το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες. Ε ένα έχω να πώ - απλώς αριστούργημα. Το ντοκυμαντέρ μελετάει όλη την προεδρία Μπούς από την "κλοπή" των εκλογών από τον Αλ Γκόρ μέχρι την απόφαση της εισβολής στο Ιράκ και τις σχέσεις της οικογένειας Μπούς με την οικογένεια Μπιν Λάντεν. Η ταινία είναι απλά καταπληκτική και εξαιρετικά τεκμηριωμένη και πραγματικά αξίζει.

Βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά ο Michael Moore θα έρθει στην Αθήνα για το φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας του περιοδικού Σινεμά, όπου το Fahrenheit 911 θα ανοίξει την αυλαία του Φεστιβάλ στις αρχές του Σεπτέμβρη.
User avatar
ailouros
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1041
Joined: Fri Apr 30, 2004 4:36 pm
Academic status: Alumnus/a
Contact:

Post by ailouros » Wed Aug 04, 2004 9:26 pm

Έχω δει τον ακήρυχτο πόλεμο και ομολογώ ότι ο Μουρ είχε(έχει?) ανέβει πολύ στην υπόληψή μου.Παρόλαυτα έτυχε να διαβάσω ένα άρθρο που αναφερόταν στις ανακρίβειες που παρουσιάζει στον ακήρυχτο πόλεμο αναφορικά με την χρήση στατιστικών ή σχετικά με τον Χέστον.Εν συνεχεία διαπίστωσα ότι είναι και φανατικός δημοκρατικός(άραγε γι'αυτό το ξεβράκωμα του Μπούς).Σήμερα στα νέα δημοσιεύεται ένα άρθρο σχετικά με την τελευταία ταινία.Το παραθέτω στην κρίση όλων μας.
Διαστάσεις
Aνέντιμος, νάρκισσος, ρατσιστής

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΣΟΣ

Ο πρόεδρος Μπους είναι ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός των Αράβων (εντάξει, όχι ΟΛΩΝ των Αράβων). Ο Μάικλ Μουρ είναι ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός του προέδρου Μπους. ’ρα;

Μάικλ Μουρ: η τελευταία του ταινία έγινε αρνητικά δεκτή σε ένα μέρος του αραβικού κόσμου

’ρα, θα έπρεπε η ταινία «Φαρενάιτ 9/11» να προκαλεί παραλήρημα στον αραβικό κόσμο. Οι κριτικοί θα έπρεπε να γράφουν ενθουσιώδη κείμενα, έξω από τους κινηματογράφους όπου προβάλλεται η ταινία θα έπρεπε να σχηματίζονται τεράστιες ουρές, ενώ οι μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του Μπους θα έπρεπε να προκαλούν ρίγη στα καθεστώτα. Αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. «H ταινία είναι αντιφατική, ναρκισσιστική, διανοητικά ανέντιμη και ρατσιστική», έγραψε ένας κριτικός σε μια εφημερίδα της Βηρυτού. «’λλο ένα τούβλο στο τείχος της σύγχυσης, των γενικεύσεων και των στερεοτύπων γύρω από τη Μέση Ανατολή που κατασκευάζει η αμερικανική λαϊκή κουλτούρα», σημείωσε ένας άλλος. «Το λαμπρότερο παράδειγμα κινηματογραφικής προπαγάνδας από την εποχή της Λένι Ρίφενσταλ», τόνισε ένας τρίτος.

Πώς εξηγούνται αυτά τα σκληρά λόγια για μια ταινία που έχει αποφέρει μέσα σε ένα μήνα στο δημιουργό της 103 εκατομμύρια δολάρια από την προβολή της σε 30 χώρες; Όπως γράφει ο ανταποκριτής της Κοριέρε ντέλα Σέρα στη Βηρυτό, οι κριτικοί προβάλλουν τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι η απουσία λογικής. Ο Μουρ κατηγορείται ότι παρουσιάζει μια αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη θεωρία συνωμοσίας: τόσο πίσω από την 11η Σεπτεμβρίου όσο και πίσω από την εισβολή στο Ιράκ βρίσκονται οι «Σαουδάραβες» (μια λέξη που χρησιμοποιείται με τον ίδιο περιφρονητικό τρόπο που άλλοι χρησιμοποιούν τη λέξη «εβραίοι»). Ο δεύτερος λόγος είναι η απουσία αντικειμενικότητας. Πώς είναι δυνατόν να παρουσιάζεται το προπολεμικό Ιράκ ως μια χώρα ευτυχισμένη και φιλειρηνική; Γιατί ο σκηνοθέτης εμφανίζει ως μοναδικά θύματα του πολέμου τούς φτωχούς αμερικανούς στρατιώτες; Δικαίως δίνεται έμφαση στις οικονομικές σχέσεις της ομάδας του Μπους με τους Σαουδάραβες. Γιατί δεν αναφέρεται όμως πουθενά ότι τις ίδιες προνομιακές σχέσεις με τον Οίκο του Σαούντ διατηρεί κάθε αμερικανική κυβέρνηση μετά το 1942; Δεν έχει διηγηθεί κανείς στον Μάικλ Μουρ τη σκηνή της συνάντησης του Ρούσβελτ και του Τσώρτσιλ με τον Ιμπν Σαούντ, όπου ο πρώτος σβήνει το τσιγάρο του για να μη δυσαρεστήσει τον συνομιλητή του, ενώ ο δεύτερος συνεχίζει να καπνίζει αμέριμνος το πούρο του;

H τρίτη εξήγηση για τις αρνητικές κριτικές των Αράβων είναι ο ρατσισμός. «Με εξαίρεση μερικές γυναίκες και παιδιά από το Ιράκ, που παίζουν το ρόλο του σκιάχτρου, δεν υπάρχει στην ταινία ούτε ένας καλός ’ραβας», επισημαίνει ο Τούρι Μούντε. Οι μοναδικές γυναίκες που θρηνούν είναι οι μητέρες των αμερικανών στρατιωτών. Το μοναδικό συναίσθημα που διακατέχει τους Ιρακινούς είναι η βεντέτα. Ο Μπους πιστεύει ότι οι Αμερικανοί έχουν έναν εχθρό, και ότι ο εχθρός αυτός μιλά αραβικά. Κατά σύμπτωση, το ίδιο φαίνεται να πιστεύει και ο Μουρ.

ΤΑ ΝΕΑ , 04-08-2004 , Σελ.: N53
Κωδικός άρθρου: A18003N532
ID:426461
User avatar
Marauder
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 400
Joined: Tue Apr 20, 2004 10:25 pm
Location: Αθήνα

Post by Marauder » Thu Aug 05, 2004 12:31 am

όχι όχι...Δεν νομίζω ότι είναι καθόλου έτσι.......

Κατ' αρχάς ο Μούρ δεν είναι Δημοκρατικός. Είναι μέλος του κόμματος των Πράσίνων. Ψήφισε Νέιντερ στις εκλογές του 2000 και κατά δήλωσή του το μετάνοιωσε. Τώρα θα ψηφίσει δημοκρατικούς, παρά το ότι δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τον Κέρι, διότι θέλει να απομακρυνθεί ο Μπούς από το Λευκό οίκο.

Σε ότι αφορά τους άραβες δεν νομίζω ότι τους παρουσιάζει έτσι - αλλοίμονο ο άνθρωπος ρατσιστής δεν είναι για να λεεί υποτιμητικά τη λέξη άραβες. Η ταινία έχει διεθνιστικό κοινό, άλλωστε κέρδισε την πολύ δύσκολη και ιδιαίτερα "αριστερή" κρουαζέτ φέτος - οι Κάννες δεν φημίζονται για το συντηρητισμό τους, ας μην το ξεχνάμε αυτό.Σε ότι αφορά τις ανακρίβειες της 1ης ταινίας έχω την αίσθηση εν τέλει ο Ίστον έχασε τη δίκη εναντίον του Μούρ, η ότι εν τέλει υπήρξε συμβιβασμός. Ωστόσο όταν αυτή η ταινία (Φάρεναιτ) μιλάει ξεκάθαρα για σχέσεις της Οικογένειας Μπούς και του Οίκου των Σάουντ και της Οικογένειας Μπιν Λάντεν, και η μόνο απάντηση από το Λευκό οίκο είναι "Ουδέν σχόλιον" ή ότι πρόκεται για επιστημονική φαντασία, χωρίς ανταπαντήσεις, νομίζω ότι τα επιχειρήματά του είναι πειστικότατα. Εν τέλει δεν θα τον κρεμούσανε στα όμορφα αμερικανικά δικαστήρια αν είχε και την παραμικρή ανακρίβεια;;

Πάντως ρατσιστική no way. Απλά η ταινία απευθύνεται στο μέσο αμερικάνο, που ακόμη πιστεύει ότι η χώρα του κάνει πάντα το καλό και κρίνει τον πρόεδρό του αποκλειστικά από το αν ανέβασε τους φόρους ή όχι. Άλλωστε ο Μούρ είναι στρατευμένος στο να χάσει ο Μπούς τις εκλογές. Δεν τον ενδιαφέρει τι συνέβαινε το 1942, ή το 1982. Τον ενδιαφέρει ο κατά τη γνώμη του χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ να χάσει. Και σε αυτό νομίζω ότι συμφωνεί κάθε προοδευτικός άνθρωπος - έστω και αν η εναλλακτική λέγεται Κέρι, Κλίντον ή Γκόρ. Αν και η εναλλακτική δεν είναι ότι καλύτερο, η απόσταση ανάμεσά τους είναι αρκετή για να δικαιολογεί μία στροφή στον αντίπαλο.
User avatar
ailouros
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1041
Joined: Fri Apr 30, 2004 4:36 pm
Academic status: Alumnus/a
Contact:

Post by ailouros » Thu Aug 05, 2004 5:43 am

Ίσως και οι σαουδάραβες(sic) κριτικοί έχουν εντελώς διαφορετικό σημείο θεώρησης.Περιμένω να δω την ταινία για να είμαι πιο συγκεκριμένος αν και είμαι σίγουρος ότι θα με εντυπωσιάσει.
Ο Μούρ προφανώς και είναι ιδαίτετα ευφυής και ταλαντούχος ,το θέμα είναι τα κίνητρά του τα οποία προσπαθώ να διελευκάνω.Αν δηλαδή ο Μουρ θεωρεί ότι το πρόβλημα της ανθρωπότητας είναι το πρόσωπο Μπους και ο κάθε προεδράκος-μαριονέτα της Αμερικής τότε κρίμα το ταλέντο και την σπιρτάδα.Οι Μπους έρχονται και παρέρχονται η Αμερική μένει.Θα προτιμούσα την αστείρευτη δημιουργικότητα του να την διοχετεύσει για να ανατρέψει(άνετα το μπορεί).Αυτή την στιγμή πατάει στην κοινή σε όλους παραδοχή ότι ο Μπους έχει χαμήλη νοημοσύνη ,έκλεψε τις εκλογές,είναι ρεντίκολο και με τις πλάτες της οικογένειας υφίσταται.Και ξεχειλώνει θα έλεγα αυτήν την ιστορία αφήνοντας στην άκρη θέματα που έχει ανοίξει στον ακύρηχτο πόλεμο και δεν θα χάλαγε κανέναν να τα συνεχίσει.Ίσως είναι καλός μάνατζερ του εαυτού του απλά και δεν θέλει να γίνει εντελώς μισητός στον Αμερικανικό λαό και έτσι παρουσιάζει πράγματα που τουλάχιστον στους δημοκρατικούς θα αρέσουν.Εξάλλου στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος εκφώνησε λόγο ιδιαίτερα κολακευτικό για τον Κέρι,απόδειξη του ότι είναι καλός στην τακτική.Είμαι περιέργος τη στάση θα κρατήσει αν επιτέλους φύγει ο Μπους από την καρέκλα.Δεν ξέρω καν αν έχει όρεξη να σκαλίσει κάποιες αλήθειες που αφορούν την Αμερική και τον αμερικάνικό τρόπο ζωής(εξάλλου εμφανισιακά ταιριάζει τέλεια στον μέσο αλλοτριωμένο αμερικάνο χε χε).Ίσως είμαι υπερβολικός την στιγμή που το 90% των ταινιών που προέρχονται από την Αμερική είναι για ποπ κορν, όμως ο ίδιος ο Μουρ έβαλε τον πήχυ ιδιαίτερα ψηλά με τον ακήρυχτο πόλεμο και απλά δεν μου κολλάει να τον βλέπω σε συνέδρια Δημοκρατικών ,να χαϊδεύει αυτία και να χαριεντίζεται με τέτοιους κύκλους.Δεν ενοχλεί το προοδευτικό μυαλό του σκηνοθέτη το χαμηλό ποσοστό των ψηφοφόρων που συμμετέχουν στις εκλογές και γιατί μπαίνει στην διαδικασία να αξιολογήσει ως λιγότερο ή περισσότερο κακά άτομα που έχουν η γλυκοκοιτάζουν την θέση του προέδρου των Η.Π.Α ,ιδιότητα που ολοένα και πλησιάζει την έννοια του απόλυτου κακού(και σε αυτό φυσικά δεν ευθύνεται η διανοητική αναπηρία του Τζούνιορ). Σαν να τον ενδιαφέρει μόνο η χώρα του μου φαίνεται!ΑΛλά ο χρόνος θα τα αποκαλύψει όλα και εύχομαι να πέφτω έξω στις εκτιμήσεις μου και ο άνθρωπος να είναι η προσωπικότητα που φαντάστηκα βγαίνοντας από τον ακ.πόλεμο και όχι ένας ακόμα λαϊκιστής.
Σχετικά με τις ανακρίβειες μου ήρθε κατά νου η αρχή του έργου όπου ο σκηνοθέτης προμηθευόταν ένα όπλο ανοίγοντας λογαριασμό σε τράπεζα με τρόπο ιδιαίτερα απλό.Στο άρθρο που είχα διαβάσει(νομίζω στον ταχυδρόμο) ανέφερε ότι για να πάρει κανείς όπλο με αυτόν τον τρόπο περνάει από χίλια γραφειοκρατικά κύματα στα οποία ο Μουρ ξέχασε να αναφερθεί.Επίσης η συνέντευξη του υπευθύνου του εργοστασίου παραγωγής πυραύλων έπεφτε έξω στο ότι το εργοστάσιο δεν παρήγαγε πυραύλους(τώρα τι θα σας γελάσω πάντως σίγουρα όχι καραμέλες αλλά και σίγουρα όχι πυραύλους).Τέλος για τον Χέστον που ήταν ένα από τα δυνατά χαρτιά της ταινίας αναφέρεται ότι την μέρα που έγινε τον Μακελειό (νομίζω ή την μέρα που γινόταν η διαμαρτυρία) δεν βρισκόταν εκεί που ο Μουρ ισχυρίστηκε και ούτε δήλωσε αυτά που φάνηκε να δήλωσε.Ο Χέστον δαιμονοποιείται, παρουσιάζεται σαν ξεμωραμένος γεράκος και κυριολεκτικά εξευτελίζεται.Σύμφωνα με τον αρθογράφο παρόλαυτα είναι ένας άνθρωπος με έντονη παρουσία και δραστηριότητα σε κοινωνικούς αγώνες.
Διαβάζοντας το περι ανακριβειών άρθρο ούτε εντυπωσιάστηκα ούτε άλλαξα γνώμη για την ταινία.Το θεώρησα σαν κλασικό παράδειγμα του σκοπού που αγιάζει τα μέσα και επιβεβαίωση της υποψίας ότι ο Μουρ φλερτάρει ελαφρώς με τον λαϊκισμό.Εξάλλου τα αίσχη των Η.Π.Α είναι τέτοια που αυτά που προσάπτουν σε ένα σχεδόν τεκμηριωμένο ντοκυμαντερ φαντάζουν κουκίδα στον ωκεανό και ανευ ιδιαίτερης σημασίας.Εξάλλου ο θεατής στο τέλος βγαίνει αγανακτισμένος ,εκνευρισμένος ,προβληματισμένος απέναντι στο Αμερικάνικό σύστημα .μακάρι στην τελευταία ταινία να συμβαίνει το ίδιο και να μην περιορίζεται η αγανάκτηση και η οργή σε ένα και μόνο πρόσωπο(Μπούς ή Μουρ)
User avatar
Marauder
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 400
Joined: Tue Apr 20, 2004 10:25 pm
Location: Αθήνα

Post by Marauder » Thu Aug 05, 2004 11:38 am

Σχετικά με τις ανακρίβειες μου ήρθε κατά νου η αρχή του έργου όπου ο σκηνοθέτης προμηθευόταν ένα όπλο ανοίγοντας λογαριασμό σε τράπεζα με τρόπο ιδιαίτερα απλό.Στο άρθρο που είχα διαβάσει(νομίζω στον ταχυδρόμο) ανέφερε ότι για να πάρει κανείς όπλο με αυτόν τον τρόπο περνάει από χίλια γραφειοκρατικά κύματα στα οποία ο Μουρ ξέχασε να αναφερθεί.Επίσης η συνέντευξη του υπευθύνου του εργοστασίου παραγωγής πυραύλων έπεφτε έξω στο ότι το εργοστάσιο δεν παρήγαγε πυραύλους(τώρα τι θα σας γελάσω πάντως σίγουρα όχι καραμέλες αλλά και σίγουρα όχι πυραύλους).Τέλος για τον Χέστον που ήταν ένα από τα δυνατά χαρτιά της ταινίας αναφέρεται ότι την μέρα που έγινε τον Μακελειό (νομίζω ή την μέρα που γινόταν η διαμαρτυρία) δεν βρισκόταν εκεί που ο Μουρ ισχυρίστηκε και ούτε δήλωσε αυτά που φάνηκε να δήλωσε.Ο Χέστον δαιμονοποιείται, παρουσιάζεται σαν ξεμωραμένος γεράκος και κυριολεκτικά εξευτελίζεται.Σύμφωνα με τον αρθογράφο παρόλαυτα είναι ένας άνθρωπος με έντονη παρουσία και δραστηριότητα σε κοινωνικούς αγώνες.
Σε ότι αφορά τις ανακρίβειες δεν μπορώ να σου απαντήσω παρά μόνο στον Ιστόν, όπου όντως γνωρίζω ότι είχε προβεί σε νομικές κινήσεις εναντίον του Μούρ - ωστόσο δεν τις κέρδισε. Πάντως σε καμία περίπτωση το όνομα του προέδρου της NRA δεν είναι συνυφασμένο με κοινωνίκές κατακτήσεις. Άλλωστε ο Ίστον στις εσωκομματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων είχε αρχικα υποστηρίξει τονJohn Aschroft (νυν ΥΠ.Δικαιοσύνης των ΗΠΑ) για πρόεδρο, ο οποίος είναι π.χ κατά των αμβλώσεων ακόμη και σε περίπτωση βιασμού της γυναίκας, η σε περίπτωση κινδύνου για θάνατο. Τέτοια ακροδεξια αντίληψη. Περίπου αυτή είναι και η αντίληψη στο στρατόπεδο Μπούς (φανατικοί ultra-Χριστιανοί φονταμενταλιστές) ωστόσο δεν τολμάνε να περάσουν τόσο ακραία νομοθεσία ακόμη. Πάντως το Patriot Act το οποίο ουσιαστικά νομιμοποιεί τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και τον ρουφιάνο της γειτονιάς (θυμίζει λίγο KGB αυτο :) ) πρόλαβαν να το περάσουν από το Κονγκρέσο και είναι ήδη σε ίσχυ στην Αμερική. Κοινώς αν τύχει κάποιοι από εμάς να πάνε π.χ στην Αμερική για σπουδές αύριο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα γνωρίζει το τί βιβλια δανειστήκαμε από τη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου μας. Κοινώς βιβλία με κοινωνικό προβληματισμό αφήστε τα στη μπάντα για εκείνη την πε΄ριοδο :-D .
Αυτή είναι η μια όψη της Αμερικής. Ας το συγκρίνουμε λίγο με τα χρόνια του Κλίντον. Πάλι πολλά είναι ίδια. Βομβάρδισε αθώους στο Κόσοβο μέσα στην 8ετία του μάλιστα. Και είχε λάθος. Ωστόσο βομβάρδισε μια χώρα όπου οι εθνικές εκκαθαρίσεις είχαν φτάσει στο έπακρο από τη μερία του Μιλόσεβιτς και όλοι λίγο πολύ συμφωνούσαν ότι έπρεπε να απομακρυνθεί παό την εξουσία. Εν τέλει οι βομβαρδισμοι είχαν γίνει επειτα από έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων δεν παύω να νοιώθω εξίσου αποκρουστικά στη σπατάλη αθώων ζωων. Ωστόσο δεν μπορώ παρά να διακρίνω μια διαφορά ανάμεσα σε αυτό και σε μια καουμπόικη συμπεριφορά που λεεί "θα είσβάλω και μόνος μου" στο Ιρακ καταπατώντας ουσιαστικά έτσι σχεδόν κάθε αντίληψη (έστω και στα χαρτιά) περί διεθνούς νομιμότητας - εισβάλω αδικαιολόγητα όπου μου κάνει κέφι. Και εν τέλει, ο Κλίντον δεν αντιπροσώπευε τον ίδιο κοινωνικό και οικονομικό συντηρητισμό που αντιπροσωπεύει ο Μπούς. Πέρασε και 2-3 νομοσχέδια για τα μάτια του κόσμου τα οποία αφορούσαν τους οικονομικά δυσχερέστερους. Φυσικά και δεν είμαι οπαδός του (όπως και ο Μούρ δεν είναι - αν θυμάσαι τον ακύρηχτο πόλεμο τον κατηγόρησε τόσο για το Κόσοβο όσο και για πολλά άλλα) ωστόσο πάλι νοιώθω τη διαφορά. Και είναι αρκετή για να δικαιολογεί μια στρατευμένη συμπεριφορά. Ας βγούν πρώτα κάποιες συγκριτικά υγιέστερες δυνάμεις στην εξουσία, και μετά ας κριθούν και αυτές μέσα από το πρίσμα της υπονόμευσης του συστήματος που και αυτές υπηρετούν, αλλά με άλλη στάση και υφή.
User avatar
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1896
Joined: Thu Jun 17, 2004 7:12 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:

Post by rapadder » Thu Aug 05, 2004 12:45 pm

Για να επιστρέψουμε για λίγο στον Μούρ, νομίζω ότι έχει σε καθετί μια δόση υπερβολής. Μπορεί να έχει δίκιο για κάποια από αυτά που καταγγέλει, αλλά αυτό που με ενοχλεί είναι το ύφος του. Είναι απλά αντι-Μπούς, δηλαδή βλέπει το δένδρο και όχι το δάσος. Στίς ΗΠΑ θεωρείτε από πολλούς σαν μία ακόμη καρικατούρα. Θυμάμαι κάποιο βίντεο που είχα δεί, που παρουσίαζε διάφορα ευτράπελα της αμερικανικής τηλεόρασης (σκηνές από ρεάλιτη, σόου τύπου Jerry Springer που πέφτει άγριο ξύλο και όχι μόνο :-) και μεταξύ αυτών ήταν και ο Μούρ που έφριττε εναντίον του Μπούς. Πιστεύω ότι το Fahrenheit 911 έχει αρκετές ανακρίβειες και απλά προβάλλεται από τα μέσα (με αφορμή και την αρχική απαγόρευση διανομής αρχικά από την Walt Disney) αφού οι θεωρίες συνωμοσίας είναι δημοφιλείς τελευταία, ιδιαίτερα εδώ στην Ελλάδα. Πάντως, ανεξάρτητα από τυχόν ανακρίβειες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποτελέσει αφορμή για γόνιμο κοινωνικό προβληματισμό. Αρκεί να είναι να μην επικεντρώνεται σε πρόσωπα αλλά σε πολιτικές.
User avatar
ailouros
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1041
Joined: Fri Apr 30, 2004 4:36 pm
Academic status: Alumnus/a
Contact:

Post by ailouros » Thu Aug 05, 2004 2:55 pm

Συμφωνώ εν μέρει αλλά εξακολουθώ να θεωρώ τον Μπους την βιτρίνα της όλης υπόθεσης,Σίγουρα δεν διορίστηκε τυχαία το εν λόγω πρόσωπο στην συκεγκριμένη θέση.Εξάλλου το άλλοθι της ηλιθιότητας πιάνει.Ο Μπους φαίνεται να αποφάσισε και να έκανε πράγματα που πολύ πριν ανέβει στην εξουσία άλλοι είχαν αποφασίσει να κάνουν μέσω ενός ηλίθιου προέδρου.Η νέα τάξη πραγμάτων που θέλαν να εγκαταστήσουν αυτοί που πραγματικά κινούν τα νήματα απαιτούσε έναν λαϊτ στον εγκέφαλο και ακραίο στις ιδέες του πρόεδρο για να αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη και για να θεωρείται αιτία των τόσων τρομερών ένα κουτό ανθρωπάκι.Δεν εκτιμώ ιδιαίτερα της θεωρίες συνομωσίας όμως είναι γνωστό για τι είδους δημοκρατία μιλάμε στις Η.Π.Α και για το ποιος πραγματικά κυβερνάει.Γι'αυτό θα ήθελα να τα έβαζε ο Μουρ με τις πολυεθνικές ,τους φαλαινοκαρχαρίες ,τις μυστικές υπηρεσίες κλπ και όχι με τον φαιδρό ανθρωπάκο Μπους γιατί το να ισχυριστεί ότι για όλα φταίει ο πρόεδρος και η οικογένεια του προσβάλλει την νοημοσύνη μου.
User avatar
Marauder
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 400
Joined: Tue Apr 20, 2004 10:25 pm
Location: Αθήνα

Post by Marauder » Thu Aug 05, 2004 5:56 pm

Γι'αυτό θα ήθελα να τα έβαζε ο Μουρ με τις πολυεθνικές ,τους φαλαινοκαρχαρίες ,τις μυστικές υπηρεσίες κλπ και όχι με τον φαιδρό ανθρωπάκο Μπους γιατί το να ισχυριστεί ότι για όλα φταίει ο πρόεδρος και η οικογένεια του προσβάλλει την νοημοσύνη μου.
ailouros συμφωνούμε απόλύτως. Αυτό ωστόσο έχω και την αίσθηση ότι είναι και το πνεύμα του Μούρ - όταν ας πούμε το fox news είναι αυτό που στισ 10:00 το βραδύ προβάλλει 1ο την νίκη του Μπούς (ανήκει σε έναν κύριο με το όνομα Ρούπερτ Μέρντοχ) - όταν γενικότερα οι καναλάρχες έχουν υποκαταστήσει τους εκάστοτε κυβερνήτες τότε η δημοκρατία νοσει. Μήπως και το ίδιο πρόβλημα δεν συνατάμε στην Ελλάδα; Όταν π.χ οι μεγαλύτεροι έλληνες καναλάρχες έχουν υπό την κατοχή τους ιδιωτικές κλινικές, λογικό δεν είναι να κάνουν πόλεμο στο δημόσιο σύστημα υγείας; Κλασσικό το παράδειγμα με τον κο Κοντομηνά του Alpha, στον οποίο ανήκει η μερίδα του Λέοντος της ευρωκλινικής. Λογικό δεν είναι αυτός να χτυπήσει στο δημόσιο νοσοκομείο ότι πεθαίνουν οι ασθενείς, ότι είναι κακοί γιατροι κτλ;;; Αν το επεκτεκτείνουμε, ποτε δεν θα μπορέσει κυβέρνηση εν ελλάδι να κάνει περισσότερες κοινωνικές κατακτήσεις από ότι επιθυμούν οι κονομηνάδες, διότι αυτοί είναι που θα έχουν ανεβάσει ή κατεβάσει την εκάστοτε κυβέρνηση - έτσι δεν είναι;
Αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα της Αμερικής και της Ελλάδας. Είναι ΄΄ισως το κρίσιμο σημείο του καπιταλισμού., Που τελειώνουν τα όρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίαςκ ια που αρχίζουν τα όρια του κράτους και των κανόνων. Νομίζω ότι αυτά τα ακουμπάει ο Μούρ με την κριτική του. Άλλωστε αφού είδες τον ακύρηχτο πόλεμο θα θυμάσαι το σύνθημα : φοβίζω τον πολίτη και αυτός καταναλώνει....
User avatar
ailouros
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1041
Joined: Fri Apr 30, 2004 4:36 pm
Academic status: Alumnus/a
Contact:

Post by ailouros » Fri Aug 06, 2004 12:09 am

Χμ ανυπομονώ να δω την ταινία για να δω το ύφος της.Από ότι μου λες,φίλε Marauder αφήνονται αιχμές και υπονοούμενα για την ανάμιξη και άλλων παραγόντων στην πολιτική ζωή των Η.Π.Α.Μου είναι προφανές ότι δεν μπορείς να συγκρουστείς μετωπικά με καναλάρχες και οικονομικούς κολοσσούς.Έτσι ευελπιστώ η ενασχόληση με το άτομο Μπους να γίνεται για λόγους επιβίωσης της ταινίας και να είναι απλά το πρόσχημα και η ουσία να κρύβεται στα υπονοούμενα και τις αιχμές.Επίσης προσδοκώ ο εξευτελισμός του Μπους να συνδέεται άμεσα και έντονα με την παρακμή κάθε πτυχής της πολιτικής ζωής στην Αμερική.Τα παραπάνω που έγραψα θα ισχύουν μόνο αν έχει κερδίσει η σάτιρα και ο εύκολος εξευτελισμός ενός ηλίθιου ανθρώπου ,την ουσία του πράγματος-φαινομένου.
User avatar
ailouros
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1041
Joined: Fri Apr 30, 2004 4:36 pm
Academic status: Alumnus/a
Contact:

Post by ailouros » Mon Sep 27, 2004 1:12 pm

Επιτέλους είδα και γω την ταινία και μπορώ να μιλήσω με σιγουριά.Έτσι οι "φόβοι" που διατύπωσα παραπάνω είναι λίγο υπερβολικοί παρόλαυτα όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά.Σίγουρα αν ήμουν Ιρακινός μάλλον θα έβλεπα την ματιά του Μουρ ρατσιστική.Συμφωνώ με τον αρθογράφο στα ΝΕΑ.Η ζωή στο Ιρακ δεν ήταν ιδανική πριν την εισβολή ,ούτε οι μόνες μητέρες που κλαιν είναι οι Αμερικανίδες.Μπορεί να είναι κάπως σαρκαστικός(και αυτοσαρκαστικός ίσως) απέναντι στον υπερβολικό παραλογισμό της απόλυτης δαιμονοποίησης των Σαουδαράβων(ειδικά στις σκηνές που δείχνει προφίλ τον Μπιν Λάντεν να ξεπροβάλλει και ακούγεται το ουρλιαχτό) παρολαυτά και ο ίδιος κάνει ως ένα σημείο την παραδοχή ότι ο εχθρός μας είναι οι Σαουδάραβες και απλά ο πρόεδρός μας είναι κολλητός τους.Εκεί βασίζεται.Έτσι οι ταλιμπάν,οι εμίρηδες και τα λοιπά στοιχεία είναι κακοποιά στοιχεία και ο πρόεδρος που φωτογραφίζεται δίπλα τους εξίσου κακός.Τέλος προσπαθεί να εξηγήσει χίλιους και δύο λόγους για τους οποίους ο πόλεμος στο Ιρακ ήταν ο πιο άκυρος και άκαιρος πόυ συνέβη ποτέ.Δηλαδή μπορεί να υπάρξει και σωστότερος ,νομιμότερος(ηθικά πάντα) και περισσότερο αναγκαίος πόλεμος;Μάλιστα κλείνει δείχνοντας στρατιώτες της Αμερικής λέγοντας ότι αυτοί είναι εκεί για να μας βοηθήσουν όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη και όχι για να τους θυσιάζουμε στα οικονομικά συμφέροντα του Μπους και των Σαούντ.Η πραγματική ανάγκη που υποννοείται ποιά είναι;Μπορεί να υπάρξει τέτοια ανάγκη ή μήπως θα αλλάζουν απλά τα ονόματα των οικονομικά διαπλεκόμενων;Εξάλλου το τέλος έρχεται σε αντίφαση με τα λόγια του Όργουελ που διάβασε ο Μουρ που σε γενικές γραμμές λεν ότι ο πόλεμος πρέπει συνεχώς να συνεχίζεται και ότι δεν έχει νόημα να κερδηθεί αλλά να συνεχιστεί για να διατηρηθεί η συγκεκριμένη κοινωνική δομή.

Τα θετικά τώρα είναι αναμφίβολα αρκετά.Είναι μια απολύτως τεκμηριωμένη και χωρίς κενά έρευνα ,ενώ τα χιουμοριστικά στοιχεία που προέρχονται από την απίστευτη ηλιθιότητα του Μπους, γλιτώνουν την ταινία από το να γίνει κάτι σε βαρετό ρεπορτάζ.Επίσης τα ελαφρυντικά είναι αρκετά.Η ταινία απευθύνεται στον μέσο Αμερικάνο.Ο Μουρ ως πανέξυπνος διπλωμάτης και μάνατζερ του εαυτού του καταλαβαίνει ότι αν θίξεις τις βασικές αρχές του δέκτη σου προκλητικά,τότε το μήνυμα δεν θα φτάσει ποτέ.Έτσι θίγει αυτές τις αρχές έμμεσα και δεν το παίρνουν κιόλας χαμπάρι στέλνοντας ένα μήνυμα που αποτελεί αφορμή για αναθεώρηση και κατεδάφιση των αρχών του Αμερικάνου και του έθνους του.Το να πείσεις κάποιους Αμερικάνους ότι ο πόλεμος του Ιρακ ήταν άχρηστος είναι ένα αξιοθαύμαστο κατόρθωμα.Το να τους αποδείξεις ότι κανένας από τους θεσμούς που εμπιστεύονται τυφλά δεν είναι καθαρός είναι εξίσου σημαντική δουλειά και κατα μια έννοια πολιτική διαπαιδαγώγηση του Αμερικάνου και η αρχή της αφύπνισής τους.Αν η ταινία απευθυνόταν και στον υπόλοιπο κόσμο τότε σίγουρα θα ήταν διαφορετική.Έτσι όπως έγινε έχει πολύ σαφή σκοπό,στόχο και ακροατήριο.Παρόλαυτα η σκληρή κριτική,στο δυτικό τρόπο ζωής ,την κοινωνική πυραμίδα και το πολιτικό σύστημα δεν αφήνει αδιάφορο κανέναν από όποια χώρα και αν προέρχεται
User avatar
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Posts: 3751
Joined: Tue Jan 27, 2004 4:42 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Washington DC, USA
Contact:

Post by Einherjar » Mon Sep 27, 2004 2:02 pm

Αν και δεν έχω δει ανόμη την εν λόγω ταινία, διαβάζοντας το πρώτο μέρος, είχα σκοπό να σου απαντήσω αυτά που έγραψες στο δεύτερο :-D
Θέλω μόνο να προσθέσω ότι όχι μόνο απευθύνεται στο μέσο αμερικανό, αλλά, όπως και να το κάνουμε είναι και ο ίδιος αμερικανός. Εκτός αυτού το να πείσεις το λαό σου ότι οι Άραβες δεν είναι εχθροί σου, πετά από την πλύση εγκεφάλου που έχουν υποστεί μετά το συμβάν, θα ήταν κοιωνική αυτοκτονία. Μη ξεχνάμε ότι δεν το κάνει μόνο για την ψυχή του μπατζανάκη του που ήταν στους δίδυμους, αλλά, κυρίως ίσως, για τα χρήματα και την υποστήριξη του πολιτικού αντιπάλου του Bush, του Kerry
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
User avatar
lumenintervalum
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 2377
Joined: Thu May 06, 2004 7:06 pm
Location: somewhere far beyond..
Contact:

Post by lumenintervalum » Tue Oct 05, 2004 3:21 pm

Νομίζω ότι αυτά τα ακουμπάει ο Μούρ με την κριτική του. Άλλωστε αφού είδες τον ακύρηχτο πόλεμο θα θυμάσαι το σύνθημα : φοβίζω τον πολίτη και αυτός καταναλώνει....
νομίζω ότι το ίδιο σύνθημα υπήρχε και στο FAHRENHEIT 9/11 και όπως το παρουσίασε είναι τακτική "πλύσης εγκεφάλου" των μαζών. Φυσικά αν λες σε κάποιον όλη την ώρα ότι κινδυνεύει το μόνο σίγουρο είναι ότι σε κάποια φάση θα γυαλίσει το μάτι του και θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να μπορέσει να ξεφύγει από αυτό το στρες. Έτσι προφανώς πορώνουν τους πολίτες τους για να τους κάνουν να δεχτούν τον πόλεμο.
το μόνο πρόβλημα της Αμερικής είναι η Αλ Κάιντα;;δεν το νομίζω!!δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για τις συνθήκες ζωής στο ιρακ πριν τον πόλεμο, γιατί δεν ξέρω, αλλά σίγουρα αλλιώς είναι να ζεις σε συνθήκες πολέμου και να μην είσαι ασφαλής ούτε στο ίδιο σου το σπίτι..Οι άνθρωποι του ιρακ πιθανόν να χρειαζόντουσαν/αι να πάνε ένα βήμα μπροστά, αλλά δε νομίζω ότι οι Αμερικάνοι είναι αυτοί που θα τους "σώσουν". Για μένα ο πόλεμος είναι καθαρά θέμα συμφερόντων.
Δε νομίζω ότι η ταινία πρόβαλλε μόνο το θρήνο των αμερικανίδων μητέρων. έδειχνε τον πόνο και από τις δύο πλευρές. Ίσως ο χρόνος που αφιέρωσε στα θύματα των αμερικανών να ήταν περισσότερος, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι φυσιολογικό από την άποψη ότι απευθύνεται σε αμερικάνους. Δεν μου φάνηκε μονόπλευρη. Κάπου διάβασα ότι είναι απλοϊκή. Ίσως, αν και νομίζω ότι για να γίνει κατανοητή από την πλειοψηφία των αμερικανών (για τους οποίους δεν έχω και την καλύτερη εικόνα όσον αφορά την παιδεία τους) θα πρέπει να είναι κάπως πιο "βατή".
Προσωπικά πιστεύω ότι όποιος πρόεδρος και να βγει, δημοκρατικός ή συντηρητικός, πάλι συμφέροντα θα υποστηρίζει.
όταν είδα την ταινία βγήκα από το cinema κι ένιωθα πάρα πολύ στεναχωρημένη.. είδα στρατιώτες στην ηλικία μου να μην συνειδητοποιούν τι κάνουν και μικρά παιδιά σκοτωμένα. είδα πόνο και αίμα. είδα πλούσιες συγκεντρώσεις για το "κόψιμο της πίτας". πιστεύω πάντως ότι αξίζει τον κόπο να τη δει κανείς.

άσχετα, αλλά btw η δεκαετής απαγόρευση της οπλοκατοχής που είχε γίνει λόγω του συμβάντος σ εκείνο το σχολείο και στο οποίο αναφερόταν ο ακήρυχτος πόλεμος, έληξε πριν από λίγο καιρό και το ποσοστό αποχής από τις κάλπες όταν είχε "βγει" ο Μπους ήταν γύρω στο 40%.
We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain
I hope you don't understand
_______________________
scraps& photo gallery στο deviantart- last update 25/08/06
User avatar
Vasilis
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 432
Joined: Sun May 30, 2004 3:51 pm
Location: Β_324_Α_2

Post by Vasilis » Tue Nov 09, 2004 4:00 pm

Αξίζει να νικιάσετε το DVD και να δείτε τα extras. Έχει συνέντευξη του Μουρ και μπορώ να πω πως οι θέσεις του έχουν αρκετό ενδιαφέρον.
The road goes on forever...
Post Reply

Return to “Κινηματογράφος - Τηλεοπτικά”