Κατάσταση του κλάδου στη χώρα μας;

Συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με software.
Yagami
bit level
bit level
Posts: 37
Joined: Thu May 08, 2014 1:58 pm

Κατάσταση του κλάδου στη χώρα μας;

Post by Yagami » Thu May 29, 2014 11:49 pm

Γενικά, σε τι κατάσταση βρίσκεται ο κλάδος της πληροφορικής στη χώρα μας αυτή τη στιγμή;

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που εργάζονται εκεί αυτή τη στιγμή ή έχουν γνωστούς η ερώτηση προσανατολίζεται κυρίως στο επίπεδο (είναι καλοί; κ.ο.κ.) στην ευκολία εύρεσης εργασίας, στις αποδοχές και στο περιβάλλον εργασίας.

Το να γίνεις καθηγητής λυκείου δεν με ενδιαφέρει γιατί δεν έχει σχέση με τον προγραμματισμό. Ούτε με ενδιαφέρει επίσης το technical support. Δεν αναφέρομαι σε έναν τομέα συγκεκριμένα, αλλά γενικότερα σε όλους τους τομείς που αφορούν τον προγραμματισμό.
User avatar
ja_the_invincible
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 2414
Joined: Tue Dec 01, 2009 12:33 am
Academic status: N>4
Gender:
Location: Κάπου στο matrix...

Re: Κατάσταση του κλάδου στη χώρα μας;

Post by ja_the_invincible » Fri May 30, 2014 1:42 am

Απασχόληση, σε γενικές γραμμές υπάρχει. Πιστεύω ότι σε σχέση με άλλους κλάδους η ανεργία είναι σημαντικά μικρότερη στον δικό μας κλάδο. Σχετικά με το τι ζητείται πιστεύω οι περισσότερες δουλειές προσανατολίζονται σε web και mobile developing. Όχι ότι δεν παίζουν και άλλα π.χ έχω τσεκάρει κατά καιρούς για πιο system πράγματα ( unix, socket programming, networking η siemens πρέπει να είχε μια σχετική προκήρυξη για θέσεις πρόσφατα αν θυμάμαι καλά). Επίσης ζητείται αρκετά java ή c# developing.

Προφανώς πρέπει να κατέχεις σε βασικό προς καλό επίπεδο από προγραμματισμό. Αλλά η εντύπωση που έχω είναι πως δεν χρειάζεται να είσαι και τοπ 10 στο stack overflow για να βρεις δουλειά.

Το κακό γενικά που υπάρχει είναι η έλλειψη σεβασμού στα εργασιακά που παίζει γενικά στην Ελλάδα και ειδικότερα όταν ξεκινάς ως junior developer και δεν είσαι και σε θέση να ζητάς πολλά πολλά. Μιλάμε για 15ωρα, υπερωρίες, άτομα που δουλεύανε μέχρι και μεγάλο Σάββατο κλπ... Εξαρτάται που θα πέσεις γενικά, αλλά προστασία λόγω μη οργάνωσης του κλάδου δεν υπάρχει. Οι πρώτοι μισθοί από όσα έχω ακούσει παίζουν 600-900. Υπάρχει βέβαια και το ζήτημα αν είσαι μισθωτός ή αν εργάζεσαι σαν ελεύθερος επαγγελματίας με μπλοκάκι. Εκεί τα πράγματα περικλέκονται λίγο.

Το ενθαρρυντικό από άτομα που ξέρω ότι δουλεύουν αρκετά χρόνια π.χ έχουν μια προυπηρεσία 2-3 χρόνια είναι ότι σαν senior developer μπορείς να διεκδικήσεις αρκετά καλύτερα χρήματα (1000-1500) χώρια τα bonus και καλύτερες συνθήκες εργασίας (8ωρο).

Γενικά η εικόνα που έχω είναι ότι όταν ξεκινάς βρίσκεις δουλειά αλλά από συνθήκες και μισθό είναι ψιλοχάλια. Με μερικά χρόνια εμπειρίας βελτιώνεται το πράγμα.
f**k robin and batman i'm robbin with a bat man
Yagami
bit level
bit level
Posts: 37
Joined: Thu May 08, 2014 1:58 pm

Re: Κατάσταση του κλάδου στη χώρα μας;

Post by Yagami » Fri May 30, 2014 2:10 am

Κατάλαβα, ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

Γενικά είναι γνωστό ότι υπάρχει ανεργία και ότι οι μισθοί είναι χαμηλοί.

Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο: Υπάρχουν world class προγραμματιστές στην Ελλάδα αυτή τι στιγμή;

Γενικότερα μπορείς να βρεις εξαιρετικούς τύπους σε τομείς όπως π.χ. η Ιατρική ή η Οικονομία να είναι κορυφές σε ιδιωτικά νοσοκομεία ή τράπεζες. Φυσικά υπάρχουν και άσχετοι, αλλά π.χ. η Εθνική Τράπεζα είναι τεράστιος οργανισμός και σίγουρα έχει και πολλούς ικανούς ανθρώπους. Ο τομέας πληροφορικής εδώ όμως δεν θα έλεγα ότι είναι το ίδιο ανεπτυγμένος. Εκτός της MLS δεν είναι ευρέως γνωστή καμία εταιρεία software/hardware. Επίσης η MLS αν και πολύ αξιοπρεπείς εταιρία δεν έχει καμία σχέση με τους αμερικάνικους κολοσσούς.

Το μεγάλο ερώτημα είναι, γιατί να κάτσει εδώ κανείς και να μην πάει στο εξωτερικό; Γενικά οι απόφοιτοι κάθονται εδώ ή φεύγουν έξω;
User avatar
Lifer
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 576
Joined: Fri Sep 18, 2009 10:52 pm
Gender:

Re: Κατάσταση του κλάδου στη χώρα μας;

Post by Lifer » Fri May 30, 2014 2:38 am

Εντάξει και στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες μεγάλες εταιρίες. Πχ ο όμιλος Ιντρακόμ (intracom defence, intrasoft, intralot κτλ) λογικά έχει και κάποιους μεγάλης κλάσης προγραμματιστές όπως τους λες. Μιλάμε για αμυντικά συστήματα , τηλεπικοινωνίες, μεγάλα πληροφοριακά συστήματα κτλ.

Εγώ αυτό που αναρωτιέμαι και θα ήθελα να μάθω είναι ποίοι τομείς, επιστημονικές κατευθύνσεις(γενικά) και ποιες γνώσεις είναι χρήσιμες στην Ελλάδα. Είτε λιγότερο είτε περισσότερο.
Δηλαδή εκτός απο web και βασικά java, databases τι άλλα παίζουν. Τι αναπτύσσονται ; Μελλοντικές τάσεις ;
User avatar
ja_the_invincible
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 2414
Joined: Tue Dec 01, 2009 12:33 am
Academic status: N>4
Gender:
Location: Κάπου στο matrix...

Re: Κατάσταση του κλάδου στη χώρα μας;

Post by ja_the_invincible » Fri May 30, 2014 3:14 am

Υπάρχουν μεγάλες εταιρείες, για παράδειγμα http://www.intralot.com/content/102/company. Αν εννοείς στο επίπεδο αμερικάνικων τύπου google ή facebook η απάντηση είναι πως γενικά στην Ευρώπη δεν υπάρχει κόντρα σε αυτές τις εταιρείες δυστυχώς. Άλλα μεγέθη.
Yagami wrote: Το μεγάλο ερώτημα είναι, γιατί να κάτσει εδώ κανείς και να μην πάει στο εξωτερικό; Γενικά οι απόφοιτοι κάθονται εδώ ή φεύγουν έξω;
Σε εργασιακό επίπεδο δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο κίνητρο. Με την έννοια ότι δεν υπάρχουν και τόσες θέσεις σε πράγματα που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα (π.χ 3D graphics, machine learning, distributed databases, κλπ κλπ). Τα εργασιακά δικαιώματα είναι σε τραγικό σημείο καμία σύγκριση με τα κεκτημένα των χωρών της βόρειας ευρώπης για παράδειγμα. Τώρα για τα λεφτά αν εξαιρέσεις κάποιες πολύ μεγάλες εταιρείες και την Ελβετία δεν θα δεις και στην Ευρώπη γενικά τους πολυυύ μεγάλους μισθούς. Καλύτερα λεφτά μεν, πιο ακριβή ζωή δε.

Εγώ προσωπικά αυτή την στιγμή εργάζομαι έξω. Και σε επόμενο στάδιο για τα επόμενα 2-3 χρονια με ψήνει να μείνω είτε για μεταπτυχιακό είτε για δουλειά. Το θέμα είναι αν σε ψήνει όμως το εξωτερικό για πολλά χρόνια. Για παράδειγμα, σε εργασιακό επίπεδο είμαι πολύ ευχαριστημένος αλλά κοινωνικά δεν μπορώ να με φανταστώ να μένω εξωτερικό για πολλά χρόνια, με πιάνει κατάθλιψη :-p . Υποθέτω μετράει αρκετά το πόσο δεμένος είσαι με την ζωή/κουλτούρα στην Ελλάδα.
f**k robin and batman i'm robbin with a bat man
Yagami
bit level
bit level
Posts: 37
Joined: Thu May 08, 2014 1:58 pm

Re: Κατάσταση του κλάδου στη χώρα μας;

Post by Yagami » Fri May 30, 2014 3:44 pm

Δεν το γνώριζα για την Ιντρακόμ...

Τώρα εφ' όσον αφορά το εξωτερικό, έχω κάποιους γνωστούς που πήγαν πολλά χρόνια στην Αγγλία και Γερμανία, σε κλάδους άσχετους με την πληροφορική, αλλά ήταν σπουδασμένοι και καλοί στο αντικείμενό τους. Γενικά οι μισθοί ήταν υψηλότεροι και οι προοπτικές εξέλιξης, αλλά το κλίμα και το περιβάλλον ήταν πολύ χειρότερα από εδώ, π.χ. η Αγγλία μες στην μούχλα, που θάλασσα κ.ο.κ.

Πάντως, πιστεύω ότι σιγά σιγά οι μεγάλες εταιρίες ίσως αρχίσουν να βλέπουν την Ελλάδα όπως την Ινδία. Με την έννοια ότι θα μεταφέρουν τμήματα των εταιριών εδώ με στόχο το χαμηλότερο κόστος. π.χ. διάβασα πρόσφατα ότι η IBM έκανε κάτι ανάλογο. Αυτό φυσικά σημαίνει εκμετάλλευση στο άμεσο μέλλον, για έναν που θα το δει αλλιώς όμως, σημαίνει ότι long term ο κλάδος θα αναπτυχθεί υπερβολικά και με αυτή την υπερβολική ανάπτυξη οι εταιρίες θα προσφέρουν πιο αξιόλογες αμοιβές για τους εργαζομένους. Ένα εμπόδιο βέβαια είναι ο μικρός αριθμός προγραμματιστών στη χώρα. Υπάρχει βέβαια και το ζήτημα της πολιτικής αστάθειας, και αυτός είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που οι ξένες επενδύσεις είναι δύσκολες, παρόλα αυτά πιστεύω ότι πάμε προς τα κει, σιγά σιγά βέβαια.

Σε γενικές γραμμές όμως, είναι θετικό που δεν τα βλέπετε μαύρα τα πράγματα όπως πάρα πολλοί νέοι στην ηλικία μας.
User avatar
frouk
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 338
Joined: Wed Oct 16, 2013 6:39 pm
Academic status: 4th year
Gender:

Re: Κατάσταση του κλάδου στη χώρα μας;

Post by frouk » Sat May 31, 2014 4:12 pm

Τι παίζει με τον βαθμό του πτυχίου?
Μετράει καθόλου?

Εγώ έχω σκοπό να περάσω όσα πιο πολλά μαθήματα γίνετε στα 2-3 πρώτα έτη,έτσι ώστε μετά να έχω χρόνο και για πρακτική και για συμμετοχή σε όποιο event-project προκύπτει.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην πάρω και τους καλύτερους βαθμούς.

Καλά κάνω ή πρέπει να το σκεφτώ ξανά?
HAVE I ANSWERED YOUR QUESTIONS SATISFACTORILY AND OFFERED GOOD CUSTOMER SERVICE?!
User avatar
cypher
Venus Former Team Member
Posts: 6207
Joined: Mon Sep 29, 2008 9:12 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:

Re: Κατάσταση του κλάδου στη χώρα μας;

Post by cypher » Sat May 31, 2014 4:36 pm

Ανάλογα το που θές να πας. Γενικα δυστηχώς ακόμα κοιτάνε τον βαθμό. Ειδικά αν μετά θες να συνεχίσεις για μεταπτυχιακό η οτιδήποτε (αλλά ακόμα και σε δουλειά στο αρχικό διάστημα που ακόμα δεν εχεις χτίσει 2-3 καλά χρόνια εμπειρίας στο cv σου). Αν εχεις γενικα >7.5-8 νομιζω εισαι οκ. Αλλιώς κάτσε ενα-δυο εξάμηνα παραπάνω για να πας πιο χαλαρά κάποια μαθήματα που μπορείς να βγάλεις εύκολα βαθμό. Δεν έγινε και τίποτα για ενα-δυο εξάμηνα παραπάνω.
ImageImageImageImageImageImageImage
Yagami
bit level
bit level
Posts: 37
Joined: Thu May 08, 2014 1:58 pm

Re: Κατάσταση του κλάδου στη χώρα μας;

Post by Yagami » Sat May 31, 2014 5:59 pm

Αν π.χ. ένας έχει βαθμό 6 και είναι καλύτερος από έναν διαβαστερό που έχει 8, θα δώσουν τόση προσοχή στο βαθμό;
User avatar
cypher
Venus Former Team Member
Posts: 6207
Joined: Mon Sep 29, 2008 9:12 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:

Re: Κατάσταση του κλάδου στη χώρα μας;

Post by cypher » Sat May 31, 2014 6:47 pm

Yagami wrote:Αν π.χ. ένας έχει βαθμό 6 και είναι καλύτερος από έναν διαβαστερό που έχει 8, θα δώσουν τόση προσοχή στο βαθμό;
Αν το "καλύτερος" δεν φαίνεται σε 1-2 (τουλάχιστον) ερευνητικά papers η σε 1-2 χρόνια σοβαρής εργασιακής εμπειρίας τότε δεν νομίζω να υπερισχύσει τρελά. Γιατί στην αγορά (ειδικά στο εξωτερικό) υπάρχουν άτομα που στα 3 χρόνια τελειώνουν σχολή με >8 (η αντίστοιχο του 8 στην κλίμακα της Ελλάδας) και παράλληλα τα καλοκαίρια κάνουν και internships και ενα σωρό άλλα. Θέσεις εργασίας στην πληροφορική υπάρχουν ενα σωρό δεν λεω οτι δεν θα βρεις κάτι. Αλλά αν θες να κάνεις κάτι πιο σοβαρό τοτε θές και αντίστοιχη στήριξη απο το cv σου.
Αν επικεντρωθείς στην σχολή πάντως σε 3,5 χρόνια βγαίνει άνετα με >8. Πάρε 5 το πολύ μαθήματα ανα εξάμηνο και φρόντισε τα 2 άντε 3 απο αυτά να είναι "εύκολα" για να μοιράσεις τον φόρτο. Απλά μην αμελείτε τις προτεραιότητες σας και προσπαθήστε να μην κάθεστε και χάνετε χρόνο. Όταν έχετε ελεύθερο χρόνο πάρτε κανα εξτρά μάθημα στο coursera η ασχοληθείτε με open source η πιάστε part time δουλειά σε οτιδήποτε σχετικό με πληροφορική (και ας είναι καμια βαρετή δουλειά στην αρχή). Όσο δεν κάθεστε είστε εντάξει. :)
ImageImageImageImageImageImageImage
User avatar
ThOdOr1s
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 964
Joined: Thu Oct 25, 2012 5:17 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: 36.86588,25.51602

Re: Κατάσταση του κλάδου στη χώρα μας;

Post by ThOdOr1s » Tue Jun 10, 2014 4:10 am

Θέλω να γράψω εδώ γιατί είχα μια πολύ καλή συζήτηση με έναν python master χθες... Του είπα ότι ψήνομαι να ασχοληθώ περισσότερο με το κομμάτι της Αρχιτεκτονικής και μου είπε ότι αυτό το κομμάτι είναι πολύ tricky γιατί από τη μια χρειάζεται άριστη γνώση κώδικα κάθε είδους, και από την άλλη θέλει και μια αποστασιοποίηση από τη λογική του κώδικα.

Αυτός δουλεύει σε IT φάση αλλά στο μεταπτυχιακό του στο ΠαΠει μου είπε ότι είχε συζήτηση με καθηγητές περί αυτού, και αυτό που μου είπε με τη σειρά του ήταν αυτό που μου είχε πει και ο Necrofear... Ότι τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν ακόμα στην Ελλάδα, και ότι η ύπαρξη εξειδίκευσης τέτοιου είδους, εκτός από το ότι συνδέεται με κολοσσούς της βιομηχανίας δεν αναγνωρίζεται γενικά αυτή τη στιγμή, κυρίως γιατί το preproduction του κώδικα που γράφεται σήμερα είναι μηδαμινό τουλάχιστον για το 90% των projects... Όμως κάποιες εταιρίες, ειδικά οι Game Devs και μεγάλες εταιρίες βλέπε Google, Apple και Ms, επειδη πλέον παράγουν τεράστιες ποσότητες κώδικα, επενδύουν πολύ σε αυτό το κομμάτι για να είναι σίγουροι ότι κάθε γραμμή κώδικα που γράφουν χρησιμοποιείται με τον έναν η τον άλλον τρόπο, και να έχουν ένα καθαρό vision για το τελικό τους προϊόν...

Πιστεύετε ότι αντίστοιχα κάτι τέτοιο μπορεί να ανθίσει στο μέλλον, η πιστεύετε ότι είναι μια πολυτέλεια που χρησιμοποιείται από τους κολοσσούς χωρίς εμφανή αποτελέσματα, και αν ναι, από τις εμπειρίες σας στην ελληνική πραγματικότητα, υπάρχει χώρος για μια τέτοια δουλειά στην Ελλάδα μελλοντικά?
Elementary OS
User avatar
DrTemna
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 184
Joined: Thu Sep 19, 2013 7:37 pm
Academic status: 2nd year
Gender:

Re: Κατάσταση του κλάδου στη χώρα μας;

Post by DrTemna » Tue Jun 10, 2014 1:10 pm

Το εξωτερικό δεν αποτελεί option?
Last edited by DrTemna on Tue Jun 10, 2014 2:37 pm, edited 1 time in total.
User avatar
nachos
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1252
Joined: Mon Aug 21, 2006 4:28 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Brachamee City

Re: Κατάσταση του κλάδου στη χώρα μας;

Post by nachos » Tue Jun 10, 2014 1:21 pm

Το game development το εγκαταλείψαμε δηλαδή;
Nothing is impossible for the man who doesn't have to do it himself
User avatar
ThOdOr1s
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 964
Joined: Thu Oct 25, 2012 5:17 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: 36.86588,25.51602

Re: Κατάσταση του κλάδου στη χώρα μας;

Post by ThOdOr1s » Tue Jun 10, 2014 2:30 pm

nachos wrote:Το game development το εγκαταλείψαμε δηλαδή;
Δε με χαλάει το Game Dev, γιατί είναι σχετικό, αλλά αυτό είναι η αλήθεια το γούσταρα ανέκαθεν πιο πολύ...
DrTemna wrote:Το εξωτερικό δεν αποτελί option?
Προφανώς και αποτελεί option, αλλα αν πάω σε καμιά dice στη Σουηδία, και την καλύτερη δουλειά να έχω, είμαι σίγουρος ότι θα πάθω κατάθλιψη... :smt022
Elementary OS
User avatar
nachos
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1252
Joined: Mon Aug 21, 2006 4:28 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Brachamee City

Re: Κατάσταση του κλάδου στη χώρα μας;

Post by nachos » Tue Jun 10, 2014 2:45 pm

Την Αρχιτεκτονική εννοείς;

------------------------------------------------------------------

Βασικά τι ακριβώς πιστεύεις ότι είναι αυτό το πράμα; Γιατί από την περιγραφή σου, μου δίνεται η εντυπώση της συζήτησης μεταξύ δυο ατόμων που δεν έχουν αντίληψη του αντικειμένου.
Nothing is impossible for the man who doesn't have to do it himself
User avatar
ThOdOr1s
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 964
Joined: Thu Oct 25, 2012 5:17 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: 36.86588,25.51602

Re: Κατάσταση του κλάδου στη χώρα μας;

Post by ThOdOr1s » Tue Jun 10, 2014 4:10 pm

nachos wrote:Την Αρχιτεκτονική εννοείς;

------------------------------------------------------------------

Βασικά τι ακριβώς πιστεύεις ότι είναι αυτό το πράμα; Γιατί από την περιγραφή σου, μου δίνεται η εντυπώση της συζήτησης μεταξύ δυο ατόμων που δεν έχουν αντίληψη του αντικειμένου.
Η αρχιτεκτονική λογισμικού (software architecture) ασχολείται με (Shan and Garlan, 1996):
Την οργάνωση του συστήματος ως σύνθεση εξαρτημάτων.
Καθολικές δομές ελέγχου.
Πρωτόκολλα επικοινωνίας, συγχρονισμού και πρόσβασης σε αποθηκευμένα δεδομένα.
Την ευθυγράμμιση των λειτουργιών με τα στοιχεία του σχεδίου.
Τη σύνθεση των στοιχείων του σχεδίου.
Τη φυσική υλοποίηση του συστήματος.
Την απόδοση και την ανταπόκριση σε αυξανόμενες απαιτήσεις (scaling).
Τις δυνατότητες εξέλιξης.
Την επιλογή μεταξύ εναλλακτικών σχεδίων.
Η αρχιτεκτονική ενός συστήματος λογισμικού περιγράφει το σύστημα ως σύνολο υπολογιστικών εξαρτημάτων και συνδέσεων μεταξύ αυτών των εξαρτημάτων.
Elementary OS
User avatar
MpoMp
Venus Former Team Member
Posts: 6620
Joined: Mon Oct 04, 2010 9:31 pm
Gender:
Contact:

Re: Κατάσταση του κλάδου στη χώρα μας;

Post by MpoMp » Tue Jun 10, 2014 4:14 pm

Δεν είναι ευρέως γνωστή ως αρχιτεκτονική λογισμικού (πόσο μάλλον σκέτη "αρχιτεκτονική" όπως έγραψες παραπάνω).

Μηχανική λογισμικού (software engineering) είναι ο πλέον δόκιμος όρος νομίζω.
Any fool can make something complicated. It takes a genius to make it simple.
MpoMp @ Discord
User avatar
nachos
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1252
Joined: Mon Aug 21, 2006 4:28 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Brachamee City

Re: Κατάσταση του κλάδου στη χώρα μας;

Post by nachos » Tue Jun 10, 2014 4:23 pm

Καταρχάς το ότι χρειάστηκε να googl-άρεις σημαίνει ότι διαισθητικά δεν έχεις γνώση του αντικειμένου. Τέσπα, για να μη χάνουμε χρόνο, και επειδή μέχρι το επόμενο σαββατοκύριακο ούτως ή άλλως θα έχεις βρει κάτι άλλο "hot" που θα θες να "ασχοληθείς" (αλλά δε θα ασχοληθείς ποτέ) έχε υπόψιν ότι ως επί το πλείστον, ο software developer αναλαμβάνει την αρχιτεκτονική σχεδίαση του software που παράγει. Ο ρόλος γίνεται διακριτός περισσότερο σε περιπτώσεις μεγάλων εταιριών, όπου συνδυάζεται και με managerial καθήκοντα.

Αν έχεις την εντύπωση ότι ο software architect είναι κάποιου είδους φιλόσοφος, που αράζει στο γραφείο του, ζωγραφίζει καμια UML και οι σκλάβοι από κάτω γράφουν κώδικα, απλά ξέχασέ το. Γενικά αυτή η αντίληψη κυριαρχεί στους κατά τόπου παπατζήδες που δε μπορούν να γράψουν μισή γραμμή κώδικα, και νομίζουν ότι θα τους βάλουν στη γραφειάρα από τα 22 τους να το παίζουν μανατζαρέοι.

Υ.Γ.: "Python master", ΠαΠει και ΙΤ == κατσαβιδάκιας. Κάτι δεν πολυταιριάζει να ξέρεις.
Last edited by nachos on Tue Jun 10, 2014 4:27 pm, edited 1 time in total.
Nothing is impossible for the man who doesn't have to do it himself
User avatar
Spongebobu
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 702
Joined: Mon Jul 02, 2012 6:54 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: In yo house

Re: Κατάσταση του κλάδου στη χώρα μας;

Post by Spongebobu » Tue Jun 10, 2014 4:27 pm

Δηλαδή εννοείς back end programming? Γενικά δεν νομίζω να μπορείς να γίνεις software architect χωρίς να έχεις δουλέψει ήδη πάνω σε κάποιο πληρ. σύστημα και να έχεις αρκετή εμπειρία, γιατι ουσιαστικά όταν σχεδιάζεις το λογισμικό κουβαλάς και όλο το team στην πλάτη σου.
Every time you make a typo the errorists win.
Fabio 2 - 1 Funk
User avatar
ThOdOr1s
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 964
Joined: Thu Oct 25, 2012 5:17 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: 36.86588,25.51602

Re: Κατάσταση του κλάδου στη χώρα μας;

Post by ThOdOr1s » Tue Jun 10, 2014 4:33 pm

MpoMp wrote:Δεν είναι ευρέως γνωστή ως αρχιτεκτονική λογισμικού (πόσο μάλλον σκέτη "αρχιτεκτονική" όπως έγραψες παραπάνω).

Μηχανική λογισμικού (software engineering) είναι ο πλέον δόκιμος όρος νομίζω.
Βασικά αυτό που έχω καταλάβει εγώ είναι ότι είναι ότι η αρχιτεκτονική είναι ένα επίπεδο πιο πάνω από αυτό...
Η αρχιτεκτονική λογισμικού στοχεύει στον εντοπισμό και την καταγραφή, μέσα από την συσσωρευμένη πείρα των μηχανικών λογισμικού, συγκεκριμένων αρχιτεκτονικών μοτίβων και προτύπων (architectural styles, architectural patterns) που περιγράφουν συστήματα λογισμικού σε υψηλό επίπεδο αφαίρεσης.
Στην αρχή του σχεδιασμού ενός συστήματος λογισμικού εντοπίζουμε το αρχιτεκτονικό πρότυπο που ταιριάζει καλύτερα στο σύστημα.
Προσπαθούμε να μην επανεφευρίσκουμε τον τροχό αλλά να καθοδηγούμαστε από δοκιμασμένες από τον χρόνο και από την πράξη λύσεις.
Καθοδηγούμαστε έτσι ώστε να αποφύγουμε τον καταποντισμό μέσα σε μία θάλασσα αντικειμένων (Brushmann et al., 1996).
Τα αρχιτεκτονικά μοτίβα και πρότυπα χρησιμεύουν επίσης και ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ των μηχανικών λογισμικού, αφού αποτελούν ένα κοινό λεξιλόγιο.
Και στο βιβλίο του Γιακουμάκη της Τεχνολογίας Λογισμικού στο 7ο κεφ, κάτι αντίστοιχο λέει... Το κομμάτι της Σχεδίασης και της Αρχιτεκτονικής του προγράμματος, Εκεί που δημιουργείται το σχέδιο του προγράμματος με βάση της απαιτήσεις του πελάτη, και ύστερα ο μηχανικός αναλαμβάνει το κομμάτι της λεπτομερής σχεδίασης, και της μεταφοράς του σχεδίου σε κώδικα...

Edit:
nachos wrote:Καταρχάς το ότι χρειάστηκε να googl-άρεις σημαίνει ότι διαισθητικά δεν έχεις γνώση του αντικειμένου.
Προφανώς και δεν έχω 100% γνώση του αντικείμενου, 2ο έτος είμαι... Googlαρα όχι γιατί δεν ξέρω τι μου γίνεται αλλά για να παραθέσω κάτι...
Elementary OS
User avatar
MpoMp
Venus Former Team Member
Posts: 6620
Joined: Mon Oct 04, 2010 9:31 pm
Gender:
Contact:

Re: Κατάσταση του κλάδου στη χώρα μας;

Post by MpoMp » Tue Jun 10, 2014 4:38 pm

Καλά γενικά τέτοιοι όροι είναι αόριστοι και πολύ θεωρητικοί. Επικεντρώσου σε αυτό:
nachos wrote:έχε υπόψιν ότι ως επί το πλείστον, ο software developer αναλαμβάνει την αρχιτεκτονική σχεδίαση του software που παράγει. Ο ρόλος γίνεται διακριτός περισσότερο σε περιπτώσεις μεγάλων εταιριών, όπου συνδυάζεται και με managerial καθήκοντα.
Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς έχεις στο μυαλό σου γιατί οι όροι αυτοί είναι "ομπρέλες" που περιλαμβάνουν αρκετές ειδικότητες. Γενικά κάτι που παίζει πολύ σε πρακτικό επίπεδο (όσο αφορά σε έλεγχο λογισμικού) είναι το test-driven development. Για εμπορικές εταιρίες δε ξέρω, αλλά σε όσους open source οργανισμούς έχω ρίξει τα μάτια μου, έτσι δουλεύουν.

Τώρα το benchmarking και η ποιότητα/"συντηρησιμότητα" είναι άλλο κομμάτι που και πάλι συνήθως το αναλαμβάνει ο ίδιος ο developer.
Any fool can make something complicated. It takes a genius to make it simple.
MpoMp @ Discord
User avatar
nachos
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1252
Joined: Mon Aug 21, 2006 4:28 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Brachamee City

Re: Κατάσταση του κλάδου στη χώρα μας;

Post by nachos » Tue Jun 10, 2014 4:39 pm

@Sponge

Προφανώς θέλει εμπειρία, γιατί αυτό που αναφέρεις είναι ουσιαστικά (συν τοις άλλοις) το job description του senior developer.

Ακόμα και όταν είσαι νέος πάντως, συμμετέχεις ενεργά σε αυτά τα πράγματα, άρα πρέπει να έχεις το know-how. Η "αρχιτεκτονική" δεν αεριτζίδικο ζήτημα, είναι αμιγώς πρακτικό: πως ακριβώς θα δομηθεί το κάθε σύστημα/υποσύστημα που θες να φτιάξεις.

@Thodoris

Ξέρω επ' ακριβώς τι εικόνα έχεις κατά νου, για την ακρίβεια ήδη σε έχω φανταστεί να φαντάζεσαι τον εαυτό σου σταυροπόδι στη γραφειάρα σου με το ανατομικό keyboard. Επίσης, χαίρομαι που πόσταρες απόσπασμα από βιβλίο Γιακουμμή, επιβεβαιώνεις το προηγούμενο ποστ μου 100%.
Nothing is impossible for the man who doesn't have to do it himself
Post Reply

Return to “Software”