Open source vs Microsoft

Συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με software.
Post Reply
User avatar
jimmyD
Venus Former Team Member
Posts: 946
Joined: Wed Apr 21, 2004 6:33 pm
Academic status: MSc
Location: στην κοσμάρα μου

Open source vs Microsoft

Post by jimmyD » Wed May 26, 2004 11:32 pm

Βερολίνο : Σε συνέδριο της Microsoft που διεξήχθη το Σεπτέμβριο στο Βερολίνο κυκλοφόρησε έκθεση με τα αποτέλεσμα τηλεφωνικής έρευνας για τη στάση των προγραμματιστών και στελεχών εταιρειών πληροφορικής για το ανοικτό λογισμικό (open source) και την αντιπρόταση της Microsoft, το λεγόμενο συμμετοχικό λογισμικό (shared source).

H έκθεση, μεταξύ άλλων, καταγράφει και το αποτέλεσμα της προσπάθειας που κατέβαλαν την ίδια περίοδο υψηλόβαθμα στελέχη της Microsoft να τους πείσουν ότι η διάθεση του πηγαίου κώδικα θέτει σε κίνδυνο τα πνευματικά δικαιώματα των εταιρειών που υιοθετούν τη φιλοσοφία του ανοικτού λογισμικού. Τα μηνύματα αυτά, αναφέρεται στην έκθεση, όχι μόνο δεν πείθουν αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αποβαίνουν ζημιογόνα.

Η έρευνα έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ιαπωνία. 'Oπως διαπιστώνεται, σε αυτές τις χώρες, προγραμματιστές και στελέχη γνωρίζουν και προτιμούν σε μεγάλο βαθμό το ανοικτό λογισμικό. Επιπλέον, τα μηνύματα που το επικρίνουν δεν είναι αποτελεσματικά. Τέλος, οι περισσότεροι δηλώνουν ότι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο υποστηρίζουν το ανοικτό λογισμικό είναι το χαμηλό κόστος ιδιοκτησίας του (κτήσης και χρήσης, TCO).

Τέλος, το 39% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι «έχει ακούσει κάτι» για την πρωτοβουλία Shared Source, 60% έχει ακούσει ελάχιστα (35%) για αυτό ή τίποτα (25%). 'Oταν διάβασαν μια σύντομη περιγραφή της, οι περισσότεροι (47%) αντέδρασαν θετικά, 15% αρνητικά και οι υπόλοιποι τήρησαν στάση ουδετερότητας.Η Microsoft αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του CNet, το οποίο όμως αναφέρει ότι η πατρότητα της έκθεσης επιβεβαιώθηκε από κύκλους προσκείμενους στην εταιρεία.

Το ιστορικό της αντιπαράθεσης

Toν Μάιο του 2001, ο Γκρεγκ Μαντί, υψηλόβαθμο στέλεχος της Microsoft, επέκρινε την άδεια GPL, τη Δημόσια Γενική Αδεια GNU (GNU General Public License), που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι το λογισμικό που συνοδεύει επιτρέπεται να αντιγράφεται, να αναδιανέμεται και να υπόκειται σε αλλαγές.
Ο Μαντί προσπάθησε να καταδείξει ότι η φιλοσοφία του ανοιχτού κώδικα δεν εξυπηρετεί μακροχρόνια την ανάγκη για εισαγωγή καινοτομιών στην ανάπτυξη λογισμικού. Επίσης, υποστήριξε ότι η διάθεση του πηγαίου κώδικα θέτει σε κίνδυνο τα πνευματικά δικαιώματα των εταιρειών που υιοθετούν τη φιλοσοφία του.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στήβεν Μπάλμερ, είχε νωρίτερα χαρακτηρίσει το Linux απειλή για τα Windows, και «καρκίνωμα που μολύνει οτιδήποτε αγγίζει».

Ακόμα, ο Μπιλ Γκέιτς του απέδωσε τα χαρακτηριστικά του Pac-Man, αναφερόμενος στην απειλή για τα πνευματικά δικαιώματα.

Παρόμοιες κατηγορίες είχε εξαπολύσει το Φεβρουάριο και ο επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης των Windows, Τζιμ Αλτσιν, ο οποίος το χαρακτήρισε απειλή για την καινοτομία.Οι έντονες επικρίσεις που κορυφώθηκαν το Μάιο βρήκαν απάντηση από τα χείλη του «πατέρα» του Linux, Λίνους Τόρβαλντς. Ο Τόρβαλντς είχε τότε πει: «Πώς είναι δυνατόν να προκαλέσω την αποτυχία της Micosoft θέτοντας την πνευματική μου ιδιοκτησία στη διάθεση οποιουδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft;» και «Υπάρχει διαφορά μεταξύ προϊόντος και γνώσης. Ο ανοιχτός κώδικας εντάσσεται στην παράδοση της ανταλλαγής πληροφοριών και της πνευματικής ελευθερίας, η οποία εφαρμόζεται στη δυτική επιστήμη από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων. Δεν χάνεις χρήματα ανταλλάσοντας γνώση, τη στιγμή που υπάρχει η προϋπόθεση ότι ο αποδέκτης των πληροφοριών αυτών πρέπει να μοιραστεί και τη δική του γνώση».

πηγή pathfinder
Τα λέει ωραία ο παληκαρόπουλος....
Since I was born I started to decay
now nothing ever ever goes my way...
Image
Post Reply

Return to “Software”