Παιδαγωγική Επάρκεια

Post Reply
User avatar
photisd
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 875
Joined: Tue Nov 20, 2007 9:13 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:

Re: Παιδαγωγική Επάρκεια

Post by photisd » Thu Oct 06, 2011 9:37 pm

motouboubati wrote:Να ρωτησω και εγω κατι..Δηλαδη αν εχεις περασει παιδαγωγικη και διδακτικη,για το ΠΤΥΧΙΟ θα μετρανε σαν 3 μαθηματα;;Εμεις δηλαδη,σαν τμημα που χρειαζομαστε 4 μαθηματα επιλογης,αν εχουμε περασει αυτα τα 2 θα χρειαζομαστε αλλο 1 για να τελειωσουμε με τα μαθηματα επιλογης ή αλλα 2 μαθηματα επιλογης;
εφοσον δεν παρεις το προγραμμα υποθετω θα μετρανε για 2 κανονικα. μου φαινεται προφανες αλλα για σιγουρα ρωτα την κα. Μπρινια. ειναι λογικο στο προγραμμα αυτο που υπαρχει εξειδικευση να πιανει 3. γενικα ομως ειναι ασχετο αυτο.
‎...Τα μεγαλύτερα όνειρα δεν βγαίνουν ποτέ έξω απ' το κουτί. Χρειάζεται μεγάλο θάρρος για να τα βγάλεις στο φως, να τα κρατήσεις ψηλά και να δεις τον πραγματικό σου εαυτό να αντικατοπτρίζεται μέσα τους...
User avatar
Lifer
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 576
Joined: Fri Sep 18, 2009 10:52 pm
Gender:

Re: Παιδαγωγική Επάρκεια

Post by Lifer » Thu Oct 06, 2011 9:50 pm

photisd wrote:
Lifer wrote:Το αρνητικο ειναι οτι τα 8 αυτα μαθηματα (6 για οσους εχουν περασει τα παλαια διδακτικη & παιδαγωγικη ) ειναι ολοκληρα μαθηματα 6ects με 4 ωρες διδασκαλιας το καθενα .
Μαλιστα ειπε οτι θα εχει και εργασιες .Επισης και η πρακτικη ειναι αρκετα απαιτητικη καθως θα πρεπει να πας οχι σε ενα αλλα 6 σχολεια...
Ουσιαστικα ειναι σαν να κανεις ενα μεταπτυχιακο στην εκπαιδευση παραλληρα με το πτυχιο καθως ολα μαζι ειναι 60ects.
Διάβασε καλά παραπάνω τα όσα ειπώθηκαν μαζί με το pdf, γιατί έχεις καταλάβει λάθος πολλά..
Τι ακριβως δεν εχω καταλαβει?
Το ειπε ξεκαθαρα οτι δεν θα παμε μονο σε ενα σχολειο.Μαλιστα ειπε οτι θα πρεπει να παμε και σε απλα ενιαια και σε πειραματικα.

Επισης ειπε οτι θα ειναι 2 ωρες διδασκαλια και 2 ωρες "εργαστηριο" συνολο 4.Στο pdf λεει 2 , αλλα στην παρουσιαση της το εγραφε οτι ειναι 2+2 .Αλλιως δεν υπηρχε περιπτωση να ηταν 6 ects με ενα δυωρο
User avatar
Spiros_21
bit level
bit level
Posts: 23
Joined: Thu Oct 06, 2011 9:40 pm
Academic status: N>4
Gender:

Re: Παιδαγωγική Επάρκεια

Post by Spiros_21 » Thu Oct 06, 2011 10:18 pm

photisd wrote:
melen wrote:Πολύ αγχωτικό πάντως!! Διδασκαλίες απο δω διδασκαλίες από κει.. Νομίζω θα είναι αρκετά απαιτητικό!!
να μην μπω καλύτερα σε λεπτομέρειες γιατί θα αγχωθείς πολύ :-D

Αν έχεις χρόνο και μπορείς, γράψε μας κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες που ίσως θυμάσαι. Καλύτερο το άγχος από την άγνοια.

Μπορεί να παρακολουθήσει το πρόγραμμα, κάποιος που έχει ξεπεράσει τα 4 έτη? Ή είναι μόνο για το τέταρτο έτος?

Επίσης, μήπως είπαν τίποτα για την διαδικασία με τα σχολεία πως ακριβώς θα γίνεται. Πως θα βρούμε εμείς σχολείο να μας δεχθεί για διδασκαλία? (και μάλιστα πειραματικό). Θα μας δώσουν λίστα ή κάτι άλλο?

Η υλοποίηση του προγράμματος είναι ίδια σε όλα τα τμήματα ή διαφορετική? Αναφέρομαι τόσο διαδικαστικά (π.χ. δηλώνουμε τα μαθήματα του στην υπάρχουσα δήλωση μαθημάτων ή σε ξεχωριστή) όσο και στην διδασκαλία (κοινή?), ωρολόγιο πρόγραμμα κτλ...

Η παρακολούθηση θα είναι υποχρεωτική?
User avatar
mxsar.opa
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 630
Joined: Tue Sep 07, 2010 9:27 pm
Academic status: N>4
Gender:
Location: Μαρούσι, Αθήνα

Re: Παιδαγωγική Επάρκεια

Post by mxsar.opa » Thu Oct 06, 2011 10:34 pm

Έμεινα μέχρι το τέλος και άκουσα ερωτήσεις και άλλων συναδέλφων που έμειναν αφού άδειασε το αμφιθέατρο. Επίσης παρακολουθούσα πέρυσι το μάθημα της κ.Μπρίνια οπότε έχω μια αρκετά καλή εικόνα για το τι συμβαίνει.
Γράφω μια σύνοψη κάποιων FAQs που βλέπω.

1) Έχω περάσει στο χειμερινό Διδακτική και Αξιολόγηση (πρώην Διδακτική) και στο εαρινό Εκπαιδευτική Ψυχολογία και Ποιότητα στην Εκπαίδευση (πρώην Παιδαγωγική). Τι έχω κατοχυρώσει με αυτό?
Για το πρόγραμμα της παιδαγωγικής επάρκειας: Στο χειμερινό έχεις περάσει τα μαθήματα Εισαγωγή στη Διδακτική Μεθοδολογία-Αναλυτικά προγράμματα (κωδ. 8307) και Εκπαιδευτική Αξιολόγηση (κωδ. 8303). Στο εαρινό έχεις περάσει το μάθημα Ποιότητα στην εκπαίδευση και τη διδασκαλία (κωδ. 8306). Αυτό σημαίνει πως αυτά τα μαθήματα δε χρειάζεται να τα παρακολουθήσεις και να τα δηλώσεις. Ο βαθμός θα είναι ίδιος και για τα 2. Δηλαδή αν έχεις γράψει 7 στο Διδακτική και Αξιολόγηση θα πάρεις 7 και στα 2 μαθήματα στο οποίο χωρίζεται. Άρα σου μένουν 2 θεωρητικά μαθήματα για το χειμερινό, 3 για το εαρινό και φυσικά τα: πρακτική Ι και πρακτική ΙΙ (που είναι οι πρακτικές στη διδασκαλία).
Για το πτυχίο: Ακριβώς τι θα γίνει, θα ξέρει η κ.Μπρίνια την άλλη εβδομάδα γιατί η σημερινή συνάντηση που είχε για το θέμα αυτό, αναβλήθηκε. Ωστόσο, είχε ειπωθεί (ύστερα από συζήτηση που είχε πέρυσι η κ.Μπρίνια με τον κ.Γιακουμάκη) ότι στο τμήμα της Πληροφορικής τα μαθήματα που δίναμε ως τώρα (Διδακτική και Αξιολόγηση, Εκπαιδευτική Ψυχολογία και Ποιότητα στην Εκπαίδευση) θα μετράνε κανονικά και θα υπολογίζονται στο πτυχίο μας. Επαναλαμβάνω ότι είναι περσινή συζήτηση και τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν. Για τα νέα μαθήματα δεν ξέρει κανείς γιατί ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει.

2) Πρακτική στη διδασκαλία.
Προσοχή! Η πρακτική είναι υποχρεωτική και θα έχει παρουσίες!!!
Το "μάθημα" της πρακτικής υπάρχει και στο χειμερινό και στο εαρινό εξάμηνο.
Οι φοιτητές θα χωριστούν σε ομάδες από την καθηγήτρια, κυρίως με κριτήριο το πού κατοικούν. Ο αριθμός των μελών κάθε ομάδας θα καθοριστεί από το πόσοι τελικά θα δηλώσουν το πρόγραμμα οπότε ακόμα δεν είναι καθορισμένος.
Κάθε φοιτητής πρέπει να "συμμετέχει" σε αρκετές διδασκαλίες ως εξής:
Το χειμερινό θα γίνει μια μικροδιδασκαλία (15 λεπτά) στο Πανεπιστήμιο μπροστά στον επόπτη καθηγητή και σε φοιτητές. Το ίδιο θα γίνει και το εαρινό αλλά η διδασκαλία θα είναι 30 λεπτά. Καλό θα είναι προφανώς να έχουμε παρακολουθήσει και κανέναν άλλον να δούμε τι περίπου πρέπει να κάνουμε. Αλλά η απαραίτητη παρουσία μας είναι μόνο σε εκείνο το 15λεπτο (30λεπτο για το εαρινό) απ'ότι κατάλαβα. Πάει η 1 διδασκαλία!
Επίσης θα πρέπει να παρακολουθήσουμε 3 διδασκαλίες σε Πειραματικά σχολεία. Τη λίστα με τα σχολεία αυτά θα μας τη δώσει η κ.Μπρίνια. Αυτό το κομμάτι έχει μόνο παρακολούθηση. Δεν κατάλαβα αν θα γίνει με την ομάδα στην οποία θα ανήκουμε αλλά δε νομίζω πως έχει και τόση σημασία. Αυτό που πρέπει να τονίσω είναι ότι αυτή η παρακολούθηση μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ σε Πειραματικά. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στους εργαζόμενους αφού τα Πειραματικά είναι μόνο το πρωί και πρέπει να πάρουν άδεια από τη δουλειά τους. Ο καθηγητής του σχολείου, του οποίου θα παρακολουθήσουμε το μάθημα, θα μας δίνει πιστοποιητικό ότι πήγαμε. Επίσης δεν είμαι σίγουρη για το αν πρέπει να πάμε σε διαφορετικά σχολεία ή μόνο στο ίδιο και να αλλάξουμε π.χ. καθηγητή. Πρέπει να το διευκρινίσουμε. Πάνε άλλες 3 διδασκαλίες!
Τώρα ήρθε η ώρα να διδάξουμε σε μαθητές! Θα κάνουμε 3 διδασκαλίες σε σχολεία της επιλογής μας (μπορούμε να πάμε σε οποιοδήποτε δημόσιο σχολείο της Αττικής και πρέπει να το βρούμε μόνοι μας), αλλά απαραίτητα δημόσια. Αυτό σημαίνει πως περιλαμβάνονται και εσπερινά Λύκεια (ξέχασα να γράψω ότι διδασκαλίες θα γίνουν μόνο σε Λύκεια, αλλά σε όποια τάξη του Λυκείου θέλουμε) που βολεύει τους εργαζόμενους αφού μπορούν να πάνε μετά τη δουλειά τους. Το ζήτημα εδώ είναι το εξής: Οι διδασκαλίες θα γίνονται με την παρουσία του καθηγητή του σχολείου που κάνει το μάθημα αλλά και της ομάδας φοιτητών που ανήκουμε. Επομένως εκτός από τις δικές μας διδασκαλίες θα πρέπει να παρευρεθούμε και σε διδασκαλίες άλλων συμφοιτητών της ομάδας μας. Για τις διδασκαλίες αυτές βαθμολογούμαστε από το διδάσκοντα του μαθήματος αλλά και από τους συμφοιτητές μας και γράφουμε και αιτιολόγηση για το βαθμό μας. Πάνε και οι τελευταίες 3 διδασκαλίες!
Σύνολο: 7 διδασκαλίες κάθε εξάμηνο
Επίσης θα υπάρχει και γραπτή εξέταση στην πρακτική, κανονικά στην εξεταστική μας σαν μάθημα. Με τι τρόπο θα εξεταζόμαστε, δεν ξέρω, αλλά υποθέτω κανα case study του στυλ: "τι θα κάνατε σε αυτή την περίπτωση ως διδάσκοντες?"

3) Τι γίνεται με τις εργασίες?
Κάθε μάθημα θα έχει 2 υποχρεωτικές εργασίες. Ανάλογα με το μάθημα κάποιες θα είναι ατομικές και κάποιες ομαδικές. Κάποιες θα χρειάζονται παρουσίαση στην τάξη και άλλες απλή παράδοση. Οι εργασίες θα μετρούν στο 50% του τελικού βαθμού μας.

4) Υπάρχουν προαπαιτούμενα?
Όποιος πάρει τελικά το πρόγραμμα μπορεί να λέει περήφανα πως και εμείς στο τμήμα της Πληροφορικής έχουμε προαπαιτούμενο! Yep, για να κάνεις την πρακτική του εαρινού εξαμήνου, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχεις περάσει την πρακτική του χειμερινού. Οπότε πρακτική Ι --> προαπαιτούμενο της πρακτικής ΙΙ.

5) Δήλωση μαθημάτων
Τα μαθήματα αυτά θα δηλώνονται ανεξάρτητα από τον αριθμό μαθημάτων που δικαιούμαστε στο εξάμηνο. Θα είναι σαν τα Αγγλικά, κάπως. Δηλαδή π.χ. δικαιούμαστε μέχρι 10 μαθήματα? Θα είναι 10 μαθήματα + όσα από τα μαθήματα του παιδαγωγικού προγράμματος θέλουμε. Ωστόσο η κ. Μπρίνια διευκρίνισε πως ένας από τους λόγους που το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές μεγάλων ετών είναι ότι επειδή θα απαιτεί πολύ χρόνο καλό είναι να μη χρωστούν πολλά μαθήματα.

6) Βιβλία
Πονεμένη ιστορία. Το καλό είναι ότι θα ανέβουν σημειώσεις στο e-class για κάθε μάθημα. Αλλά βιβλία δε βλέπω να παίρνουμε φέτος για τα παιδαγωγικά

7) Τι κερδίζουμε εμείς της Πληροφορικής?
Μόλις σήμερα έμαθα κι εγώ ότι παρόλο που γραφόμαστε στο Οικονομικό Επιμελητήριο, δεν έχουμε δικαίωμα να διδάξουμε οικονομικά στα σχολεία (ανεξαρτήτως του αν έχουμε επιλέξει κύκλο Οικονομικών ή όχι). Οπότε μπορούμε να διδάξουμε μόνο μαθήματα σχετικά με υπολογιστές.

Σας έκανα μια γερή σύνοψη του τι ειπώθηκε σήμερα. Αν έχω ξεχάσει κάτι, ρωτήστε.
Το μόνο, μην κολλάτε στο θέμα του αν και πώς θα μετρήσουν τα μαθήματα αυτά στο πτυχίο μας γιατί κανένας δεν ξέρει ακόμα, ούτε και η καθηγήτρια. Μην ξεχνάτε ότι αυτό είναι θέμα που αποφασίζει κάθε τμήμα από μόνο του πώς θα το χειριστεί, οπότε υπομονή. Αν παίρνετε τώρα πτυχίο, δεν τίθεται ζήτημα, μετρούν κανονικά.
Laugh as much as you breathe and love as long as you live.
User avatar
DrNio
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 750
Joined: Sun May 30, 2010 6:04 pm
Academic status: N>4
Gender:
Location: Zion / Closer to 2199

Re: Παιδαγωγική Επάρκεια

Post by DrNio » Thu Oct 06, 2011 10:51 pm

Πολύ hardcore ! :-&
Everything that has a beginning has an end
User avatar
vasilaros69
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1299
Joined: Wed Feb 17, 2010 6:07 pm
Academic status: N>4
Gender:

Re: Παιδαγωγική Επάρκεια

Post by vasilaros69 » Thu Oct 06, 2011 11:03 pm

Ευκολακι ακουγεται...ή οχι?? :-( :-( :-( :-( :-(
"Sometimes questions are more powerful than answers,..."
User avatar
Spiros_21
bit level
bit level
Posts: 23
Joined: Thu Oct 06, 2011 9:40 pm
Academic status: N>4
Gender:

Re: Παιδαγωγική Επάρκεια

Post by Spiros_21 » Thu Oct 06, 2011 11:06 pm

Ευχαριστούμε για όλη την πληροφόρηση!!!

Αξίζει, τι λέτε?
*estrngd
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 612
Joined: Thu Dec 16, 2004 1:45 pm
Academic status: N>4
Gender:
Contact:

Re: Παιδαγωγική Επάρκεια

Post by *estrngd » Fri Oct 07, 2011 10:16 am

Η ουσία του προγράμματος - κατά τα λεγόμενα/πιστεύω της υπεύθυνης - είναι ότι απευθύνεται με τον τρόπο 'του', σε όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για το θέμα και όχι ως παροχή μαθημάτων για συμπλήρωση του πτυχίου. Έτσι ίσως απαιτεί αρκετή δουλειά (8 πλέον των 36 μαθημάτων με εργασίες/εξετάσεις κλπ) και σίγουρα επί πτυχίω φοιτητές (7+ εξ).
User avatar
spirto82
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 186
Joined: Sat Sep 04, 2010 10:52 am
Academic status: Alumnus/a
Gender:

Re: Παιδαγωγική Επάρκεια

Post by spirto82 » Fri Oct 07, 2011 10:22 am

Παιδιά να κάνω μία ερώτηση και αν γνωρίζει κανένας ας απαντήσει : είμαι απόφοιτος του τμήματος φυσικής και λόγω του πτυχίου μου, έχω παιδαγωγική επάρκεια για τη διδασκαλία της φυσικής. Θεωρείται ότι έχω και στον τομέα της πληροφορικής; Θα ρωτήσω βέβαια στη γραμματεία, μόλις δοθεί η ευκαιρία.
eliza
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 191
Joined: Wed Mar 18, 2009 10:42 am
Academic status: 4th year
Gender:

Re: Παιδαγωγική Επάρκεια

Post by eliza » Fri Oct 07, 2011 11:45 am

spirto82 wrote:Παιδιά να κάνω μία ερώτηση και αν γνωρίζει κανένας ας απαντήσει : είμαι απόφοιτος του τμήματος φυσικής και λόγω του πτυχίου μου, έχω παιδαγωγική επάρκεια για τη διδασκαλία της φυσικής. Θεωρείται ότι έχω και στον τομέα της πληροφορικής; Θα ρωτήσω βέβαια στη γραμματεία, μόλις δοθεί η ευκαιρία.
Δεν νομίζω.Και οι τελειοφοιτοι του τμηματος Πληροφορικής παρότι μπορει να έχουν πάρει τον κύκλο των Οικονομικών δεν έχουν δικαίωμα να διδάξουν οικονομικά μόνο πληροφορική.Το είπε και χθες η κ.Μπρίνια.
User avatar
mxsar.opa
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 630
Joined: Tue Sep 07, 2010 9:27 pm
Academic status: N>4
Gender:
Location: Μαρούσι, Αθήνα

Re: Παιδαγωγική Επάρκεια

Post by mxsar.opa » Fri Oct 07, 2011 12:08 pm

spirto82 wrote:Παιδιά να κάνω μία ερώτηση και αν γνωρίζει κανένας ας απαντήσει : είμαι απόφοιτος του τμήματος φυσικής και λόγω του πτυχίου μου, έχω παιδαγωγική επάρκεια για τη διδασκαλία της φυσικής. Θεωρείται ότι έχω και στον τομέα της πληροφορικής; Θα ρωτήσω βέβαια στη γραμματεία, μόλις δοθεί η ευκαιρία.
Το ρώτησαν καποιοι αυτό. Για να καταλάβεις, ήταν μια κοπέλα που έχει ήδη τελειώσει ΔΕΤ (οπότε δικαιούται να διδάξει οικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων και πληροφορική) και με κατατακτήριες είναι τώρα στο τμήμα ΟΔΕ (από εκεί δε δικαούται πληροφορική). Ρώτησε λοιπόν αν αφού το πρόγραμμα είναι κοινό για όλα τα τμήματα, αν θα μπορεί λόγω του προηγούμενου πτυχίου στο ΔΕΤ να πάρει και την επάρκεια για την πληροφορική. Η κ.Μπρίνια είπε ότι δεν μπορεί.
Οπότε, απ'ότι κατάλαβα η επάρκεια θα "συνοδεύει" το πτυχίο σου. Άρα αν θέλεις να μπορείς να διδάξεις και Πληροφορική μάλλον πρέπει να πάρεις το πρόγραμμα.

Αλλά καλό είναι να ρωτήσεις και τη γραμματεία, μη σου πω στο Υπουργείο. Ακούστηκε χθες ότι ρώτησε κάποιος τη γραμματεία του Οικονομικού αν με το πτυχίο του παίρνει την επάρκεια και του είπαν "ναι, φυσικά!". Οπότε πήρε κανονικά πτυχίο και φυσικά δεν έχει το δικαίωμα να διδάξει.
Για τέτοια θέματα που είναι λίγο πιο ειδικά καλύτερα ψάξτο γιατί και οι άνθρωποι της γραμματείας δεν έχουν ακόμα πλήρη ενημέρωση.

Επίσης να στέλνετε και email στην κ.Μπρίνια, είναι πολύ συζητήσιμη. Μπορεί να είναι κάτι που δεν έχει σκεφτεί και πρέπει να βρεθεί λύση και να ενταχθεί η αλλαγή στο πρόγραμμα. Οπότε μην το καθυστερείτε.
Laugh as much as you breathe and love as long as you live.
User avatar
spirto82
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 186
Joined: Sat Sep 04, 2010 10:52 am
Academic status: Alumnus/a
Gender:

Re: Παιδαγωγική Επάρκεια

Post by spirto82 » Fri Oct 07, 2011 12:15 pm

mxsar.opa wrote:
spirto82 wrote:Παιδιά να κάνω μία ερώτηση και αν γνωρίζει κανένας ας απαντήσει : είμαι απόφοιτος του τμήματος φυσικής και λόγω του πτυχίου μου, έχω παιδαγωγική επάρκεια για τη διδασκαλία της φυσικής. Θεωρείται ότι έχω και στον τομέα της πληροφορικής; Θα ρωτήσω βέβαια στη γραμματεία, μόλις δοθεί η ευκαιρία.
Το ρώτησαν καποιοι αυτό. Για να καταλάβεις, ήταν μια κοπέλα που έχει ήδη τελειώσει ΔΕΤ (οπότε δικαιούται να διδάξει οικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων και πληροφορική) και με κατατακτήριες είναι τώρα στο τμήμα ΟΔΕ (από εκεί δε δικαούται πληροφορική). Ρώτησε λοιπόν αν αφού το πρόγραμμα είναι κοινό για όλα τα τμήματα, αν θα μπορεί λόγω του προηγούμενου πτυχίου στο ΔΕΤ να πάρει και την επάρκεια για την πληροφορική. Η κ.Μπρίνια είπε ότι δεν μπορεί.
Οπότε, απ'ότι κατάλαβα η επάρκεια θα "συνοδεύει" το πτυχίο σου. Άρα αν θέλεις να μπορείς να διδάξεις και Πληροφορική μάλλον πρέπει να πάρεις το πρόγραμμα.

Αλλά καλό είναι να ρωτήσεις και τη γραμματεία, μη σου πω στο Υπουργείο. Ακούστηκε χθες ότι ρώτησε κάποιος τη γραμματεία του Οικονομικού αν με το πτυχίο του παίρνει την επάρκεια και του είπαν "ναι, φυσικά!". Οπότε πήρε κανονικά πτυχίο και φυσικά δεν έχει το δικαίωμα να διδάξει.
Για τέτοια θέματα που είναι λίγο πιο ειδικά καλύτερα ψάξτο γιατί και οι άνθρωποι της γραμματείας δεν έχουν ακόμα πλήρη ενημέρωση.

Επίσης να στέλνετε και email στην κ.Μπρίνια, είναι πολύ συζητήσιμη. Μπορεί να είναι κάτι που δεν έχει σκεφτεί και πρέπει να βρεθεί λύση και να ενταχθεί η αλλαγή στο πρόγραμμα. Οπότε μην το καθυστερείτε.
Χριστίνα έχεις ένα point, απλά το θέμα είναι ότι είμαι καθηγητής...... και μπορώ να διδάξω σε σχολείο. Άλλωστε ως φυσικός η μοναδική απορρόφηση είναι η διδασκαλία......... Θα ρωτήσω βάβαια.........
User avatar
photisd
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 875
Joined: Tue Nov 20, 2007 9:13 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:

Re: Παιδαγωγική Επάρκεια

Post by photisd » Fri Oct 07, 2011 12:53 pm

spirto82 wrote:
mxsar.opa wrote:
spirto82 wrote:Παιδιά να κάνω μία ερώτηση και αν γνωρίζει κανένας ας απαντήσει : είμαι απόφοιτος του τμήματος φυσικής και λόγω του πτυχίου μου, έχω παιδαγωγική επάρκεια για τη διδασκαλία της φυσικής. Θεωρείται ότι έχω και στον τομέα της πληροφορικής; Θα ρωτήσω βέβαια στη γραμματεία, μόλις δοθεί η ευκαιρία.
Το ρώτησαν καποιοι αυτό. Για να καταλάβεις, ήταν μια κοπέλα που έχει ήδη τελειώσει ΔΕΤ (οπότε δικαιούται να διδάξει οικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων και πληροφορική) και με κατατακτήριες είναι τώρα στο τμήμα ΟΔΕ (από εκεί δε δικαούται πληροφορική). Ρώτησε λοιπόν αν αφού το πρόγραμμα είναι κοινό για όλα τα τμήματα, αν θα μπορεί λόγω του προηγούμενου πτυχίου στο ΔΕΤ να πάρει και την επάρκεια για την πληροφορική. Η κ.Μπρίνια είπε ότι δεν μπορεί.
Οπότε, απ'ότι κατάλαβα η επάρκεια θα "συνοδεύει" το πτυχίο σου. Άρα αν θέλεις να μπορείς να διδάξεις και Πληροφορική μάλλον πρέπει να πάρεις το πρόγραμμα.

Αλλά καλό είναι να ρωτήσεις και τη γραμματεία, μη σου πω στο Υπουργείο. Ακούστηκε χθες ότι ρώτησε κάποιος τη γραμματεία του Οικονομικού αν με το πτυχίο του παίρνει την επάρκεια και του είπαν "ναι, φυσικά!". Οπότε πήρε κανονικά πτυχίο και φυσικά δεν έχει το δικαίωμα να διδάξει.
Για τέτοια θέματα που είναι λίγο πιο ειδικά καλύτερα ψάξτο γιατί και οι άνθρωποι της γραμματείας δεν έχουν ακόμα πλήρη ενημέρωση.

Επίσης να στέλνετε και email στην κ.Μπρίνια, είναι πολύ συζητήσιμη. Μπορεί να είναι κάτι που δεν έχει σκεφτεί και πρέπει να βρεθεί λύση και να ενταχθεί η αλλαγή στο πρόγραμμα. Οπότε μην το καθυστερείτε.
Χριστίνα έχεις ένα point, απλά το θέμα είναι ότι είμαι καθηγητής...... και μπορώ να διδάξω σε σχολείο. Άλλωστε ως φυσικός η μοναδική απορρόφηση είναι η διδασκαλία......... Θα ρωτήσω βάβαια.........
Καλά δε θέλω να σε στενοχωρήσω, αλλά αυτό είναι ένα θέμα... Απ'όσο ακούω τελευταία, η επάρκεια κόπηκε από όλους (φυσικομαθηματικά τμήματα) και αυτό γιατί γέμισε το δημόσιο και σταμτά προσλήψεις καθηγητών γενικότερα μέχρι τουλάχιστον το 2014. Και νομίζω με το νέο νόμο είμαστε οι μόνοι που έχουμε πρόγραμμα τέτοιο ειδικό για επάρκεια...
Τις προάλλες μιλούσα με φίλη μου τέλειωσε πέρυσι το μαθηματικό και επειδή θέλει να γίνει καθηγήτρια, αναγκάστηκε να κάνει το μεταπτυχιακό της σε κάτι σχετικό, μιας και ούτε εκείνη με το πτυχίο έπαιρνε πια την επάρκεια...
‎...Τα μεγαλύτερα όνειρα δεν βγαίνουν ποτέ έξω απ' το κουτί. Χρειάζεται μεγάλο θάρρος για να τα βγάλεις στο φως, να τα κρατήσεις ψηλά και να δεις τον πραγματικό σου εαυτό να αντικατοπτρίζεται μέσα τους...
User avatar
Spiros_21
bit level
bit level
Posts: 23
Joined: Thu Oct 06, 2011 9:40 pm
Academic status: N>4
Gender:

Re: Παιδαγωγική Επάρκεια

Post by Spiros_21 » Fri Oct 07, 2011 1:13 pm

Με το πρόγραμμα μαθημάτων, τι θα γίνεται? Ξέρουμε αν θα πέφτουν μαζί με ώρες άλλων μαθημάτων?

ή θα το κανονίσουν ειδικά για τους 4ο έτος?
User avatar
mxsar.opa
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 630
Joined: Tue Sep 07, 2010 9:27 pm
Academic status: N>4
Gender:
Location: Μαρούσι, Αθήνα

Re: Παιδαγωγική Επάρκεια

Post by mxsar.opa » Fri Oct 07, 2011 1:29 pm

Μας είπε πως δε θα υπάρχει τέτοια ρύθμιση. Μπορούν κάλλιστα να πέφτουν με μαθήματα του 4ου έτους. Ό,τι ίσχυε δηλαδή ως τώρα για τα μαθήματα επιλογής από άλλα τμήματα, συνεχίζει να ισχύει.
Laugh as much as you breathe and love as long as you live.
User avatar
spirto82
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 186
Joined: Sat Sep 04, 2010 10:52 am
Academic status: Alumnus/a
Gender:

Re: Παιδαγωγική Επάρκεια

Post by spirto82 » Fri Oct 07, 2011 2:04 pm

photisd wrote: Τις προάλλες μιλούσα με φίλη μου τέλειωσε πέρυσι το μαθηματικό και επειδή θέλει να γίνει καθηγήτρια, αναγκάστηκε να κάνει το μεταπτυχιακό της σε κάτι σχετικό, μιας και ούτε εκείνη με το πτυχίο έπαιρνε πια την επάρκεια...
Από όσο γνωρίζω, έχω παιδαγωγική επάρκεια. Είμαι πτυχιούχος του '08 και δεν έχω ακούσει κάτι. Ίσως αυτό το οποίο αναφέρεις να ισχύει για πτυχία που αποκτήθηκαν πιο πρόσφατα. Μακάρι να έχεις άδικο :-D :-D :-D
User avatar
photisd
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 875
Joined: Tue Nov 20, 2007 9:13 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:

Re: Παιδαγωγική Επάρκεια

Post by photisd » Fri Oct 07, 2011 2:11 pm

spirto82 wrote:
photisd wrote: Τις προάλλες μιλούσα με φίλη μου τέλειωσε πέρυσι το μαθηματικό και επειδή θέλει να γίνει καθηγήτρια, αναγκάστηκε να κάνει το μεταπτυχιακό της σε κάτι σχετικό, μιας και ούτε εκείνη με το πτυχίο έπαιρνε πια την επάρκεια...
Από όσο γνωρίζω, έχω παιδαγωγική επάρκεια. Είμαι πτυχιούχος του '08 και δεν έχω ακούσει κάτι. Ίσως αυτό το οποίο αναφέρεις να ισχύει για πτυχία που αποκτήθηκαν πιο πρόσφατα. Μακάρι να έχεις άδικο :-D :-D :-D
στην περίπτωσή σου, το εύχομαι να έχω άδικο ;)
‎...Τα μεγαλύτερα όνειρα δεν βγαίνουν ποτέ έξω απ' το κουτί. Χρειάζεται μεγάλο θάρρος για να τα βγάλεις στο φως, να τα κρατήσεις ψηλά και να δεις τον πραγματικό σου εαυτό να αντικατοπτρίζεται μέσα τους...
User avatar
theo
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 187
Joined: Tue Sep 11, 2007 2:52 am
Gender:

Re: Παιδαγωγική Επάρκεια

Post by theo » Fri Oct 07, 2011 2:42 pm

Το θέμα "επάρκεια" έχει γίνει ένα αίσχος...
Πριν άκουσα ότι την κατήργησαν και από των ψηφιακών συστημάτων του Παπεί, που την έβαλαν πρόπερσυ "στο έτσι"!
τώρα μου λέτε ότι δεν διδάσκουμε ούτε οικονομικά, ενω με τον κύκλο των οικονομικών έχουμε φάει οικονομικά στη μάπα φουλ...
Δηλαδή οι απόφοιτοι πληροφορικής που δεν μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα επάρκειας (εφόσον είναι απόφοιτοι0, δεν διδάσκουν τίποτα;;;;
"Ζητείτε πρώτον την βασιλεία των ουρανών, και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν..."
User avatar
Spiros_21
bit level
bit level
Posts: 23
Joined: Thu Oct 06, 2011 9:40 pm
Academic status: N>4
Gender:

Re: Παιδαγωγική Επάρκεια

Post by Spiros_21 » Fri Oct 07, 2011 11:22 pm

Γενικά, είπαν τίποτα για επαγγελματικές προοπτικές πέρα από καθηγητές σε σχολεία?

Αναφερθήκαν καθόλου σε αυτά που λέει στο pdf για εθνικό μητρώο ενηλίκων, κέντρα διά βίου μάθησης από δήμους κτλ.

Υπάρχει καμιά άλλη βιώσιμη επιλογή σε διδασκαλία πέρα από το σχολείο ή είναι παραμύθια?
eliza
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 191
Joined: Wed Mar 18, 2009 10:42 am
Academic status: 4th year
Gender:

Re: Παιδαγωγική Επάρκεια

Post by eliza » Sat Oct 08, 2011 5:42 pm

Spiros_21 wrote:Γενικά, είπαν τίποτα για επαγγελματικές προοπτικές πέρα από καθηγητές σε σχολεία?

Αναφερθήκαν καθόλου σε αυτά που λέει στο pdf για εθνικό μητρώο ενηλίκων, κέντρα διά βίου μάθησης από δήμους κτλ.

Υπάρχει καμιά άλλη βιώσιμη επιλογή σε διδασκαλία πέρα από το σχολείο ή είναι παραμύθια?
Δεν ξέρω αν το αναφέρει κάπου πιο πάνω οτι η κ.Μπρίνια αναφέρει οτι απο το 2013 ή 2014 ακόμα και στα ιδιωτικά σχολεία θα απαιτείται να έχουν καθηγητές με παιδαγωγική επάρκεια.
User avatar
melen
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 999
Joined: Sun Apr 22, 2007 7:10 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:

Re: Παιδαγωγική Επάρκεια

Post by melen » Sat Oct 08, 2011 5:45 pm

Σε δημοτικά θα μπορούμε να διδάξουμε;
Image Seek the roses along the way , just beware of the thorns Image
eliza
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 191
Joined: Wed Mar 18, 2009 10:42 am
Academic status: 4th year
Gender:

Re: Παιδαγωγική Επάρκεια

Post by eliza » Sat Oct 08, 2011 5:46 pm

theo wrote:Το θέμα "επάρκεια" έχει γίνει ένα αίσχος...
Πριν άκουσα ότι την κατήργησαν και από των ψηφιακών συστημάτων του Παπεί, που την έβαλαν πρόπερσυ "στο έτσι"!
τώρα μου λέτε ότι δεν διδάσκουμε ούτε οικονομικά, ενω με τον κύκλο των οικονομικών έχουμε φάει οικονομικά στη μάπα φουλ...
Δηλαδή οι απόφοιτοι πληροφορικής που δεν μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα επάρκειας (εφόσον είναι απόφοιτοι0, δεν διδάσκουν τίποτα;;;;
Να σου πω τι έχω καταλάβει έγω. Για να δώσεις στον ασεπ (αν θα γίνει ποτέ) μπορείς και χωρίς την παιδαγωγική επάρκεια αλλα αυτοί που την έχουν πάρει έχουν κάποια μόρια παραπάνω.

------------
melen wrote:Σε δημοτικά θα μπορούμε να διδάξουμε;
Η κ.Μπρίνια μίλησε μόνο για δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η πρακτική άσκηση θα είναι σε λύκεια.
Last edited by Loner on Mon Oct 10, 2011 10:14 pm, edited 1 time in total.
Reason: double post
Post Reply

Return to “Παιδαγωγικά Μαθήματα”