overclock βήμα βήμα

Τutorials φοιτητών και μελών.
Post Reply
User avatar
Dreamcatcher
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 406
Joined: Sat Sep 22, 2007 10:37 am
Academic status: 3rd year
Gender:

overclock βήμα βήμα

Post by Dreamcatcher » Sat Jun 21, 2008 3:04 pm

overclock βήμα βήμα

Ψάχνοντας στο forum διαπίστωσα ότι λείπει ένα τέτοιος οδηγός όπου να περιγράφονται σταδιακά τα βήματα για ένα πανέμορφο o/c . :-D Πριν ξεκινήσει κάποιος τη διαδικασία θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπερχρονίζοντας τον επεξεργαστή του χάνει την εγγύηση του κατασκευαστή. (Ελπίζω να μην το κάνει κανείς και τους το πει... ;) ) Ακόμη πρέπει να σας πώ ότι καλό θα ήταν να κατανοήσουμε την διαδικασία και να λυθούν τυχόν απορίες γιατί στο overclock κάθε μέρος του υπολογιστή αντιδρά με διαφορετικό τρόπο. Έτσι μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετα κάποια κατάσταση που δεν περιγράφεται πιο κάτω...
Αρχίζοντας κρίνεται απαραίτητο να φτιάξουμε μέσα από τα bios μας ένα o/c Hardware profile έτσι ώστε αν κάτι δεν πάει σωστά να μπορούμε να επανέλθουμε στα αρχικά fsb του επεξεργαστή μας. Ακόμη καλό είναι να κάνουμε κι ένα backup τα δεδομένα μας πριν ξεκινήσουμε γιατί πάντα υπάρχει κίνδυνος data corruption.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΊΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ OVERCLOCK

1)ΜΗΤΡΙΚΗ
Πριν προχωρήσουμε στον υπερχρονισμό του επεξεργαστή θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η μητρική μας μπορεί να αντέξει το έξτρα φορτίο και δεν θα είναι αυτή που θα "κόψει" τις δυνατότητες της cpu μας λόγω του περιορισμένου της FSB. Τα chipset που θα πρέπει να ψάξουμε είναι τα P35 και 680i και φυσικά το Χ38 που δείχνει πολλά υποσχόμενο(Πρώτες υπερσυχρονίσεις στα 620Mhz FSB) .Δε μπαίνω στη διαδικασία να πω ποιο είναι καλύτερο για O/C. Προσωπικά χρησιμοποιώ το P35 και έχω την asus P5K premium/wifi black pearl edition.

2)ΨΥΞΗ
Εδώ φτάνουμε σε ένα πολύ βασικό κομμάτι της διαδικασίας του υπερχρονισμού.
Ένας επεξεργαστής που δεν έχει σωστή ψύξη σημαίνει οτι δε θα αποδώσει και τα αναμενόμενα mhz ή θα τα αποδώσει για μερικά λεπτά και μετά θα υποχρεωθούμε να εγκαταλείψουμε. Εκτός αν θέλουμε δεύτερη καφετιέρα στο σπίτι :-D . Υπάρχουν πολλές καλές λύσεις στην αγορά που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας. Μπορείτε να βρείτε ενα review ΕΔΩ, με όλες τις γνωστές αερόψυκτρες που κυκλοφορούν.
Δεν αναφέρομαι σε υδροψυξη ή extreme cooling (DI,tec Κλπ) γιατί προϋποθέτουν έμπειρους χρήστες και ο οδηγός αυτός γίνεται κατά βάση για αρχάριους. Ακόμη περισσότερο δεν αναφέρομαι σε custom ψύξεις( άζωτο και ξηρό πάγο) που μετατρέπουν το κουτί μας σε ένα μικρό ιγκλού :-D

3)ΜΝΗΜΗ
Θα χρειαστούμε μνήμες με δυνατότητα o/c . Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τι τσιπάκια φοράνε ,ώστε να έχουν τη δυνατότητα να υπερχρονιστούν ανάλογα και να μη "κόψουν" το υπόλοιπο σύστημα. Η Micron είναι από τις καλύτερες εταιρίες κατασκευής chips για μνήμες από τις οποίες οι καλύτερες (για επιδόσεις, overclocking κλπ) είναι αυτές με
chips D9GKX & D9GMH. Μπορούμε να το διαπιστώσουμε αν κοιτάξουμε και στο barcode των πλακετών μας. Χαρακτηριστικά αναφέρω το αλφάβητο:
N = Micron
M = ProMoS
Y = Nanya
P = Powerchips
E = Elpida

Διαχωρισμός βάση ταχύτητας
DDR2 667 4-4-4-XX
DDR2 800 5-5-5-XX
DDR2 1066 5-5-5-XX

Το πρώτο μέρος (667-800-1066)αναφέρεται στο μέγιστο FSB(front side bus) σε Mhz που μπορούν να πιάσουν οι μνήμες με την εγγύηση της εταιρίας (rated) . Επειδή έχουν double data rate (DDR) διαιρούμε το (667,800,1066) δια 2 οπότε έχουμε 667/2=333 , 800/2=400 , 1066/2 533Mhz fsb
Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στα timings (4-4-4-ΧΧ).Ο κανόνας είναι όσο χαμηλότερα τόσο καλύτερα (Φυσικά μιλάμε για benchmarks και οχι για πραγματικές συνθήκες εργασίας)

4)ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ
Βασικότατο μέρος για ένα σταθερό σύστημα είναι το τροφοδοτικό. Το psu μας πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του συστήματος μας για ρεύμα ειδάλλως θα έχουμε αστάθειες και το αποτέλεσμα αυτών αναποτελεσματικό overclock.

5)CPU
χωρίς επεξεργαστή overclock δε γίνεται(Σωπα ρε φίλε τι μας λες?? :-D ).Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή του επεξεργαστή.
Αν γνωρίζουμε δυο πραγματάκια και με λίγη τύχη μπορούμε να διαλέξουμε ενα καλό επεξεργαστή που θα κλοκάρει αρκετά καλά. Αυτό που ψάχνουμε είναι το stepping.
Πάνω στο καπάκι του επεξεργαστή (IHS) υπάρχουν χτυπημένοι κάποιοι κωδικοί που λένε το μοντέλο του επεξεργαστή το μέγεθος της cache και διαφορές άλλες πληροφορίες. εκεί λοιπόν υπάρχει κι ένας κωδικός που μας ενδιαφέρει αρκετά κι αυτός είναι το sSpec number.

Κατά καιρούς η Intel αλλάζει stepping στους επεξεργαστές της και συνήθως το νέο είναι και σχετικά βελτιωμένο συγκριτικά με το παλιό,χωρίς βέβαια αυτό να είναι κανόνας.Αυτό που πρέπει να κάνουμε πριν πάρουμε τον επεξεργαστή είναι να ψάξουμε και να μάθουμε ποιο είναι το καλό stepping για τη συγκεκριμένη cpu και να το αγοράσουμε.
Με τις μέχρι τώρα δοκιμές ξέρουμε ότι π.χ στους Ε4400 το M0 κλοκάρει σχετικά καλύτερα από το L2 και ότι στους Q6600 το G0 έχει καλύτερη συμπεριφορά από το παλιότερο B3 (και χαμηλότερο TDP).
Να σημειώσω ότι ένα "καλό" stepping δεν εγγυάται και καλό overclock απλά αυξάνουμε τις πιθανότητες να πάρουμε ένα καλό κομμάτι και τίποτα περισσότερο.

6)ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
core temp 0.95 : πρόγραμμα παρακολούθησης θερμοκρασίας.
SpeedFan: πρόγραμμα παρακολούθησης θερμοκρασίας και στροφών ανεμιστήρων.
Cpu Z : Ειναι μια πολύ καλή εφαρμογή για να διαβάζετε τις ρυθμίσεις σας για fsb,multiplier,rams,v core κλπ
prime95 V.25x : ένα πολύ καλό πρόγραμμα το οποίο στρεσάρει τους πυρήνες ώστε να είμαστε σίγουροι ότι μπορούν να αντέξουν τα Mhz που τους φορτώσαμε.Βασικό είναι να ενεργοποιήσετε το error checking στο prime ειδάλλως δε θα ειδοποιηθείτε για errors του επεξεργαστή (advanced menu--> enable round off checking)
Orthos : πρόγραμματάκι χρήσιμο για το stressaρισμα επεξεργαστών.
--------------------------------------------------------------------------------

LETS START :-D
Σα πολύ δε βιάζεστε???:D πριν αρχίσει η διαδικασία θα πρέπει να ξέρουμε πως να κάνουμε clear CMOS σε περίπτωση που η μητρική δε περνά το post (το μπιπ που κάνει στην εκκίνηση).Αν ανατρέξετε στο εγχειρίδιο χρήσης της μητρικής σας μπορείτε να δείτε πως γίνεται αυτή η διαδικασία. Βέβαια οι καινούργιες μητρικές μερικές διαθέτουν το C.P.R.(cpu parameters recall) το οποιό μας λύνει τα χέρια σε περίπτωση κολλήματος από overclock. Μετά από ένα restart επανέρχονται οι default ρυθμίσεις του Bios.

Εφόσον δεν είμαστε benchmark Freaks καλό θα είναι να αποφασίσουμε από πριν ποια είναι η επιθυμητή συχνότητα που θέλουμε να φτάσουμε τον επεξεργαστή μας για 24/7 χρήση (Και να ελπίζουμε ότι θα την φτάσει :???: )

Ο βασικός κανόνας είναι

CPU speed = multiplier x FSB (Ταχύτητα επεξεργαστή = πολλαπλασιαστής x front side bus)

Παράδειγμα:
O γνωστός σε όλους Q6600 τρέχει στα 2,4Ghz.Η συχνότητα είναι αποτέλεσμα του 9x (πολλαπλασιαστή) επί 266Mhz FSB (9*266=2394Mhz)

όταν κάνουμε o/c δεν ανεβάζουμε μόνο το FSB του επεξεργαστή.Υπάρχουν και άλλες παράμετροι που θα χρειαστεί να πειράξουμε όπως η ταση τροφοδοσίας του επεξεργαστή
( Vcore ) , τάση του NΒ(northbridge) , memory (vdimm) κ.α

Επίσης υπάρχουν παράμετροι που θα χρειαστούν ρύθμιση στις μνήμες τα λεγόμενα timings τα οποία αρχικά και ανεβάζουμε σε 5-5-5-15 ώστε να είμαστε σίγουροι ότι σε περίπτωση που το σύστημα είναι ασταθές δε θα φταίνε οι μνήμες μας γι αυτό.Όταν φτάσουμε στην επιθυμητή συχνότητα επεξεργαστή ,τότε μπορούμε να αρχίσουμε να παίζουμε με τα timings(να τα ρίχνουμε δλδ) ώστε να πάρουμε όλη τη ταχύτητα που μπορούν να αποδώσουν οι μνήμες μας.

Γενικές ρυθμίσεις στο BIOS
Πριν ξεκινήσουμε θα πρέπει να κάνουμε κάποιες ρυθμίσεις στο bios ώστε να ετοιμάσουμε το σύστημα μας για υπερχρονισμο.Τα ονόματα διαφέρουν από μητρική σε μητρική οπότε ψάχνουμε κάτι που να ταιριάζει στη περιγραφή που δίνω κάθε φορά.

1. C1E ->disable (Επιλογή εξοικονόμησης ενέργειας)
2. SpeedStep ->Disable (ρίχνει τον πολλαπλασιαστή του επεξεργαστή ώστε να εξοικονομεί ενεργεία κάτι που μπορεί να αποσταθεροποιήσει το σύστημα μας)
3. pci express bus -->100Mhz (από default είναι auto αλλά για να είμαστε σίγουροι ότι δε θα αυξηθεί ανεβάζοντας το fsb θέτουμε τη τιμή σε 100 ή 101)
4. pci bus -> 33Mhz (Υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει η επιλογή οπότε σε αυτη τη περίπτωση θέτοντας 100Mhz στο pci express αυτόματα κλειδώνει και η pci στα 33Mhz)
5)CPU spread spectrum-> disable (όλοι οι οδηγοί λένε να είναι disable αλλά δεν είναι και απαράβατος κανόνας)

BIOS-->advanced

CPU Frequency : εκφράζει το FSB σε Mhz .Ανάλογα το πολλαπλασιαστή που έχουμε το θέτουμε έτσι ώστε να πιάσουμε την επιθυμητή συχνότητα.

DRAM Frequency : η ταχύτητα της μνήμης RAM. Το καλύτερο από θέμα απόδοσης είναι να έχουμε τη μνήμη 1:1 με τον επεξεργαστή.

Αν έχουμε π.χ μια cpu όπως ο E6750 o οποίος είναι 2,66Ghz (8*333)
και οι μνήμες μας είναι DDR800 (800/2=400Mhz) για να πάει 1:1 με τη maximum rated συχνότητα της μνήμης θα πρέπει να ανεβάσουμε το fsb του στα 400Mhz δηλαδή παίζουμε με έναν από τους παρακάτω συνδυασμούς:

10x400=4000Mhz(πράγμα δύσκολο)
9x400=3600Mhz (εφικτό)
8x400=3200Mhz (σχετικά εύκολο)

Memory Voltage : εδώ μπορούμε να συμβουλευτούμε τον κατασκευαστή της μνήμης μας για να δούμε μέχρι πόσα volt μπορούμε να της δώσουμε χωρίς φόβο

CPU VCore : Εδώ έχουμε ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας. Μπορείτε να βρείτε ποιες είναι οι min-max τιμές vCore που προτείνει η Intel ΕΔΩ .
Να σημειώσω ότι καλύτερα να μην αφήνουμε το Vcore auto αλλά να δίνουμε κανονικά τιμή στο bios(έστω κι αν είναι ίδια με τη default)
Κάποιοι πρώτα ανεβάζουν vcore π.χ στο 1,4-1.45 και όταν φτάσουν στην επιθυμητή συχνότητα αρχίζουν να το ρίχνουν με μικρά βήματα(ενδιάμεσα το σύστημα περνά stress tests) και μόλις αποσταθεροποιηθεί πηγαίνουν ένα βήμα πίσω και ταυτόχρονα έχουν βρει το Vcore που χρειάζεται η cpu τους για τη δεδομένη συχνότητα.
Υπάρχει και δεύτερη λογική διαδικασία(την οποία και προτιμώ)που θα περιγράψω αργότερα.

Τις 4 τελευταίες ρυθμίσεις αρχικά τις αφήνουμε στο auto.

Βασικός κανόνας overclock(τον οποίο και προτιμώ)
1)Ανεβάζουμε FSB με βήματα των 5 Mhz
2)Ελέγχουμε για σταθερότητα (prime95/orthos) ενώ παράλληλα ελέγχουμε τις θερμοκρασίες μας με το core temp
3)Αν δεν έχει errors ανεβάζουμε άλλα 5Mhz

Αν βγάλει errors ανεβάζουμε ένα κλικ το Vcore
Αν σταθεροποιηθεί ανεβάζουμε άλλα 5Mhz και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία

Όταν φτάσουμε στο σημείο όπου ανεξάρτητα από το Vcore ο επεξεργαστής δεν ανεβαίνει άλλο πάει να πει ότι φτάσαμε στο ΟΡΙΟ του . Αν αυτό το όριο είναι ένα αξιοπρεπές o/c 25-30%(ανάλογα τη cpu) για 24/7 χρήση έχει καλός, αν όχι πάει να πει ότι πέσαμε σε πατάτα επεξεργαστή και βαράμε το κεφάλι μας στο τοίχο 3 φορές :-D

Επίσης σε περίπτωση που το σύστημα δεν ολοκληρώσει το post για ΧXX fsb ή έχουμε reboot ή blue screen of death(BSOD) εκτός των προηγούμενων υπάρχει και η περίπτωση να φταίνε και τα παρακάτω:

-Η τάση μνήμης(Vdimm) είναι χαμηλή
-Τα timings είναι σφιχτά (aggressive)
-To northbridge χρειάζεται τάση

Θυμόμαστε ότι σκοπός μας είναι να πάρουμε όσα περισσότερα σταθερά Mhz γίνεται με τη λιγότερη δυνατή τάση=>Λιγότερη θερμοκρασία λειτουργίας

Μιας και αναφέραμε τη θερμοκρασία λειτουργίας καλό θα ήταν να πούμε ότι σε καμία περίπτωση δε πρέπει να ξεπερνάμε τους 55-60 βαθμούς σε full load, και αυτό είναι ένα όριο που θέτω εγώ για τους επεξεργαστές που δουλεύω.Υπάρχουν χρήστες που ανέχονται και μεγαλύτερες θερμοκρασίες αλλά προσωπικά προτιμώ λίγο λιγότερο o/c παρά θερμοκρασίες 65-70oC

Να θυμάστε:όταν ανεβάζουμε το FSB σιγά σιγά αρχίζουν να ανεβαίνουν και οι θερμοκρασίες.όταν όμως ανεβάσουμε και το Vcore οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς.

Stress Testing
Προηγουμένως αναφέραμε ότι πρέπει με κάθε αύξηση στο fsb να ελέγχουμε το σύστημα για τη σταθερότητα του.Κάποιοι χρήστες δεν έχουν εξοικειωθεί με τα προγράμματα οπότε ας κάνουμε μια μικρή παρουσίαση και εδώ.

Αρχικά ανοίγουμε το cpuZ και το coretemp ώστε να έχουμε μια εικόνα από τις θερμοκρασίες και τις λοιπές ρυθμίσεις του συστήματος μας.

Ανοίγουμε το prime95 και επιλέγουμε small FTTs. Μόλις το κάνουμε τότε λογικά όλοι οι πυρήνες μας θα έρθουν σε πλήρες φόρτο κάτι που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε και από τη διαχείριση εργασιών (task manager)

Οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να ανεβαίνουν, κάτι που δε μας ανησυχεί εφόσον δε ξεπερνούν τη μέγιστη που αναφέραμε πριν. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να σκεφτούμε να βελτιώσουμε τη ροή αέρα μέσα στο κουτί μας , να συμμαζέψουμε τα καλώδια ή να τοποθετήσουμε μια καλύτερη ψήκτρα αν χρησιμοποιούμε τη stock.
Αν χρησιμοποιούμε aftermarket ψήκτρα και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν επικίνδυνα τότε θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά να μειώσουμε το overcklock του επεξεργαστή μας ώστε να ρίξουμε και τις θερμοκρασίες.

Επόμενη λογική ερώτηση είναι πόση ώρα πρέπει να τρέξουμε το Prime για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε σταθεροί?
Προσωπικά με κάθε αύξηση FSB ελέγχω για μια ώρα και συνεχίζω . Η ώρα ελέγχου αυξάνετε όσο ανεβαίνουν και τα Mhz(προσωπική άποψη) .όταν φτάσω στην επιθυμητή συχνότητα o/c τότε το αφήνω για 8-10 ώρες ώστε να βεβαιωθώ ότι το σύστημα είναι rock stable

Προσοχή:Εχει τύχη να παρουσιαστεί error ακόμα και μετά από 10-12 ώρες συνεχούς stress



TIPS
-Max overclock με minimum Vcore => minimum θερμοκρασίες λειτουργίας
-έλεγχος αν η ψήκτρα πατάει καλά πάνω στη cpu
-τοποθέτηση καλή θερμοαγώγιμης πάστας πάνω στη cpu (arctic silver5 ή arctic silver ceramique)
-Συμμάζεμα στα καλώδια και δημιουργία καλού air flow μέσα στο κουτί με τουλάχιστον 2 ανεμιστήρες(12cm) έναν μπροστά να βάζει αέρα κι ένα πίσω να βγάζει.

Ποια ρύθμιση FSBxMulti είναι καλύτερη???
Αν υποθέσουμε ότι ο επεξεργαστής μας είναι ο core 2 quad Q6600 ο οποίος έχει κλειδωμένο πολλαπλασιαστή προς τα πάνω και μια συχνότητα τελικού overclock π.χ 3000Mhz τότε με ποια από τις δύο ρυθμίσεις έχω καλύτερη απόδοση???

9x333 = 2997Mhz
ή
8x375 = 3000Mhz

Σε πραγματικές συνθήκες εργασίας δε πρόκειται να δείτε διαφορά όποια κι από τις δυο χρησιμοποιήσετε. Αν μιλάμε για synthetic benchmarks (pcMark/3Dmark Κλπ) τότε θα πάρουμε καλύτερα αποτελέσματα με το υψηλότερο FSB.
Αυτό όμως έρχεται με ένα κόστος και αυτό δεν είναι άλλο από την αύξηση των τάσεων(για να πετύχουμε το FSB) κάτι που συνεπάγεται και την αύξηση της θερμοκρασίας. Η τελική απόφαση είναι δική σας

χρήσιμα Links:
Effect of room temp on CPU load temps
Lapping the Ultra-120 Extreme
How to apply arctic silver 5
----====Beginners guide====----
Overclock in quad core
Master_ex guide suggestion
----====Beginners guide====----
Ο παραπάνω οδηγός είναι απλά ενημερωτικός και σε καμία περίπτωση δε φέρω καμία ευθύνη για καταστροφή του υλικού σας
ερωτήσεις βελτιώσεις σχόλιο όλα αποδεκτά και συζητήσιμα. :-D
Last edited by Dreamcatcher on Fri Jun 05, 2009 12:28 pm, edited 3 times in total.
Αν δεν πιστέψεις το Αδύνατο, δεν θα φτάσεις ποτέ στα οριά του το Δυνατό!!!

Dreamcatcher
User avatar
Master_ex
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 991
Joined: Tue Nov 06, 2007 11:11 pm
Academic status: N>4
Gender:

Re: overclock βήμα βήμα

Post by Master_ex » Sat Jun 21, 2008 8:41 pm

Κάποια στιγμή που έψαχνα για να ενημερωθώ είχα βρεί αυτό το site...
http://foss.aueb.gr the penguin strikes back <(' ) | channel #foss-aueb @ irc.freenode.net
Image Play and help!
User avatar
Dreamcatcher
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 406
Joined: Sat Sep 22, 2007 10:37 am
Academic status: 3rd year
Gender:

Re: overclock βήμα βήμα

Post by Dreamcatcher » Sat Jun 21, 2008 8:47 pm

Master το καταχώρησα στα links κοίτα το όνομα :-D :-D :-D
Αν δεν πιστέψεις το Αδύνατο, δεν θα φτάσεις ποτέ στα οριά του το Δυνατό!!!

Dreamcatcher
User avatar
mikros
byte level
byte level
Posts: 127
Joined: Wed Nov 09, 2005 8:08 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: somewhere in the world
Contact:

Re: overclock βήμα βήμα

Post by mikros » Sun Jun 22, 2008 11:55 pm

Μια ερ'ωτηση που μου έχει μένει απορία από τότε που ασχολιόμουν, μιας και ο πολλαπλασιαστής ήταν κλειδωμένος στον prescott 2.8 που είχα.
Υπάρχει περίπτωση να μεταβάλλεται το όριο του επεξεργαστή αλλάζοντας τον πολλαπλασιαστή; Αν ναι πως γίνεται αυτό;
Επισης τη είναι προτιμότερο να βρίσκουμε πρώτα; Τη μέγιστη συχνότητα λειτουργίας τς μνήμης ή τα timings;
User avatar
Master_ex
Mbyte level
Mbyte level
Posts: 991
Joined: Tue Nov 06, 2007 11:11 pm
Academic status: N>4
Gender:

Re: overclock βήμα βήμα

Post by Master_ex » Mon Jun 23, 2008 3:44 am

Dreamcatcher wrote:Master το καταχώρησα στα links κοίτα το όνομα :-D :-D :-D
:smt023
mikros wrote:Υπάρχει περίπτωση να μεταβάλλεται το όριο του επεξεργαστή αλλάζοντας τον πολλαπλασιαστή;
Τι εννοείς λέγοντας "το όριο του επεξεργαστή"? Σε κάθε περίπτωση πιστεύω πως είναι καλύτερο να αναιβάζεις τη συχνότητα του front side bus(FSB) καθώς ανεβαίνει η απόδοση όλου του συστήματος.
http://foss.aueb.gr the penguin strikes back <(' ) | channel #foss-aueb @ irc.freenode.net
Image Play and help!
User avatar
Dreamcatcher
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 406
Joined: Sat Sep 22, 2007 10:37 am
Academic status: 3rd year
Gender:

Re: overclock βήμα βήμα

Post by Dreamcatcher » Mon Jun 23, 2008 8:37 am

mikros wrote:Μια ερ'ωτηση που μου έχει μένει απορία από τότε που ασχολιόμουν, μιας και ο πολλαπλασιαστής ήταν κλειδωμένος στον prescott 2.8 που είχα.
Υπάρχει περίπτωση να μεταβάλλεται το όριο του επεξεργαστή αλλάζοντας τον πολλαπλασιαστή; Αν ναι πως γίνεται αυτό;
Επισης τη είναι προτιμότερο να βρίσκουμε πρώτα; Τη μέγιστη συχνότητα λειτουργίας τς μνήμης ή τα timings;
αν εννοείς όριο επεξεργαστή τα mhz του όταν ο πολλαπλασιαστής είναι κλειδωμένος τότε προσπαθείς μόνο με το fsb όπως αναφέρω σε αναλογία 1:1 με τις Ραμ...τα timings είναι καλό να τα αφήνεις για το τέλος και αν δεις ότι το σύστημα σου είναι σταθερό "σφιξτα" αλλά πρόσεχε αν αρχίζωντας την όλη διαδικασία χαμηλώσεις πρώτα τα timings τότε είναι πολύ πιθανόν να μην περνάει το post το bios σου χωρίς καν να πειράξεις τον επεξεργαστή...ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν
Αν δεν πιστέψεις το Αδύνατο, δεν θα φτάσεις ποτέ στα οριά του το Δυνατό!!!

Dreamcatcher
The Punisher
Venus Former Team Member
Posts: 7561
Joined: Thu Oct 27, 2005 1:43 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Boston, MA

Re: overclock βήμα βήμα

Post by The Punisher » Mon Jun 23, 2008 11:43 am

έχεις δει προφανή βελτίωση στην ταχύτητά σου? κάνε κανα benchmark που αφορούν τις λειτουργίες (όχι 3dmark και μπούρδες, μέτρησε κανα encoding κλπ)
User avatar
Dreamcatcher
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 406
Joined: Sat Sep 22, 2007 10:37 am
Academic status: 3rd year
Gender:

Re: overclock βήμα βήμα

Post by Dreamcatcher » Mon Jun 23, 2008 2:48 pm

The Punisher wrote:έχεις δει προφανή βελτίωση στην ταχύτητά σου? κάνε κανα benchmark που αφορούν τις λειτουργίες (όχι 3dmark και μπούρδες, μέτρησε κανα encoding κλπ)
εννοείς ότι οι prescott δεν υπερσυχρονίζονται με ορατά αποτέλεσματα?



[off] punisher πήρα αυτό σήμερα τώρα θα το περάσω στο pc μου και θα σου πώ στάνταρ θερμοκρασίες....[/οff]
Αν δεν πιστέψεις το Αδύνατο, δεν θα φτάσεις ποτέ στα οριά του το Δυνατό!!!

Dreamcatcher
The Punisher
Venus Former Team Member
Posts: 7561
Joined: Thu Oct 27, 2005 1:43 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Boston, MA

Re: overclock βήμα βήμα

Post by The Punisher » Mon Jun 23, 2008 3:00 pm

Dreamcatcher wrote:
εννοείς ότι οι prescott δεν υπερσυχρονίζονται με ορατά αποτέλεσματα?
κάτι τέτοιο... αλλά και γενικότερα, πόσο προφανή είναι τα αποτελέσματα του overclocking? πέρα δηλαδή από τα δευτερόλεπτα του SuperPi, ή τους πόντους του 3dMark. Δηλαδή σε κανα Cinebench, σε κανονική χρήση του PC (office/internet) υπάρχουν διαφορές, και τι τάξης είναι ?
User avatar
Dreamcatcher
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 406
Joined: Sat Sep 22, 2007 10:37 am
Academic status: 3rd year
Gender:

Re: overclock βήμα βήμα

Post by Dreamcatcher » Mon Jun 23, 2008 8:27 pm

κοίτα τώρα διαφορά σε office αν διαθέτεις πχ έναν 2πήρυνο δεν θα δεις γιατί δεν κολλάει στο office τώρα για το internet νομίζω ότι έχει να κάνει με την σύνδεσή σου και όχι με τον υπολογιστή σου περισσότερο
Αν δεν πιστέψεις το Αδύνατο, δεν θα φτάσεις ποτέ στα οριά του το Δυνατό!!!

Dreamcatcher
The Punisher
Venus Former Team Member
Posts: 7561
Joined: Thu Oct 27, 2005 1:43 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Boston, MA

Re: overclock βήμα βήμα

Post by The Punisher » Mon Jun 23, 2008 9:41 pm

για το internet νομίζω ότι έχει να κάνει με την σύνδεσή σου και όχι με τον υπολογιστή σου περισσότερο
βασικά εννοούσα από θέμα browser, plugins κλπ. Τέλος πάντων, που μπορείς να δεις προφανή αποτελέσματα της διαδικασίας?
User avatar
Dreamcatcher
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 406
Joined: Sat Sep 22, 2007 10:37 am
Academic status: 3rd year
Gender:

Re: overclock βήμα βήμα

Post by Dreamcatcher » Mon Jun 23, 2008 11:11 pm

Προσωπικά έχω δει αποτέλεσμα στον παλιό μου που έχω κάνει overclock στο Altera ήταν 1,8 τον πήγα 2,5 και είχε αισθητή διαφορά ακόμη στην διαδικασία του boot πρώτα πήγαινα για καφέ τον έφτιαχνα και μετά γύρναγα τον έπινα και κάπου εκεί άνοιγε!!! :-D :-D προσωπικά στους καινούργιους πιστεύω πως δεν υπάρχει ουσιαστική ανάγκη για overclock γιατί δεν χωλαίνουν κάπου οι καινούργιοι διπύρηνοι και τετραπύρηνοι επεξεργαστές... τώρα αν ο άλλος το κάνει από χομπι ή κ@#$%%α αλλάζει το θέμα... :) :)
Αν δεν πιστέψεις το Αδύνατο, δεν θα φτάσεις ποτέ στα οριά του το Δυνατό!!!

Dreamcatcher
User avatar
~~Wind~~
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1747
Joined: Thu Nov 30, 2006 1:07 am
Academic status: N>4
Gender:
Location: *void

Re: overclock βήμα βήμα

Post by ~~Wind~~ » Mon Jun 23, 2008 11:17 pm

σημερα εχουμε περισσοτερο προβλημα απο το bottleneck των δισκων παρα απο την αποδοση του επεξεργαστη ή την ελληψη μνημης,..
με ενα raid πχ ή ενα καλο γρηγορο FS θα δεις περισσοτερη διαφορα απο οτι με ενα απλο-ασφαλες overclock.
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
boot time : 21 sec ! σε Ubuntu 8.04 ( με ext3 :-( )
ImageImage
Come to foss-aueb ...we have cookies.. yamyam~nomnomnomnomnomnomnomnom
a cookie ~ I will do science to it
User avatar
mikros
byte level
byte level
Posts: 127
Joined: Wed Nov 09, 2005 8:08 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: somewhere in the world
Contact:

Re: overclock βήμα βήμα

Post by mikros » Tue Jun 24, 2008 10:34 am

Οι prescott συνήθιζαν να ανεβαίνουν αρκετά για την εποχή τους. Για core duo δεν ξέρω. Χαρακτηριστικά θυμάμαι ότι ο 2,8 μου είχε φτάσει 3,9 σχεδόν 4 :D
Ναι είχε διαφορά σε ταχύτητα πέρα από τα benchmarks. Κάποτε που είχα ένα πακέτο από ταινίες για rip και convert είχε βοηθήσει παρα πολύ. Βέβαια υπήρχε και ένα raid 0 που βοηθούσε ακόμα παραπ'ανω την κατάσταση.
Το κακό με την όλη ιστορία είναι οτι το δωμάτιο είχε αποκτήσει ένα καλοριφερ παραπανω και το όλο συστημά έκαιγε τα κερατά του...
User avatar
Dreamcatcher
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 406
Joined: Sat Sep 22, 2007 10:37 am
Academic status: 3rd year
Gender:

Re: overclock βήμα βήμα

Post by Dreamcatcher » Tue Jun 24, 2008 11:00 am

αυτό είναι το κακό με τους pres...... και νομίζω και οι τετραπύρηνοι έχουν ένα θέμα με τις θερμοκρασίες :-D :-D :-D
Αν δεν πιστέψεις το Αδύνατο, δεν θα φτάσεις ποτέ στα οριά του το Δυνατό!!!

Dreamcatcher
User avatar
emperormario
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 2569
Joined: Fri Jun 15, 2007 12:30 pm
Gender:
Location: Over the hills and far away..

Re: overclock βήμα βήμα

Post by emperormario » Wed May 06, 2009 12:02 am

Ξεθάβω το post..
Dreamcathcer είσαι λίγο foul..Δεν ανέφερες όλες σου τις πηγές (βασικό όταν το άρθρο είναι σχεδόν c/p..)..Eκτός αν την αναφέρεις κάπου και εγώ δεν το βλέπω..
Don't drink and drive. You might spill your drink :b-The Snake
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
Giggity giggity goo! [img]http://www.eternalduel.com/forums/images/smiles/quag.gif[/img]
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
[color=#800000][size=85]1) You are on the internet 2) You are visiting Venus forum 3) You are reading my signature 5) You didn't notice that point 4 is missing 6) You just checked for point 4 7) You are smiling [/size][/color]
User avatar
Dreamcatcher
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 406
Joined: Sat Sep 22, 2007 10:37 am
Academic status: 3rd year
Gender:

Re: overclock βήμα βήμα

Post by Dreamcatcher » Fri Jun 05, 2009 12:29 pm

Πιστεύω μετά την τελευταία ενημέρωση να σε κάλυψα emperor...
Αν δεν πιστέψεις το Αδύνατο, δεν θα φτάσεις ποτέ στα οριά του το Δυνατό!!!

Dreamcatcher
User avatar
emperormario
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 2569
Joined: Fri Jun 15, 2007 12:30 pm
Gender:
Location: Over the hills and far away..

Re: overclock βήμα βήμα

Post by emperormario » Fri Jun 05, 2009 1:51 pm

Dreamcatcher wrote:Πιστεύω μετά την τελευταία ενημέρωση να σε κάλυψα emperor...
Pm'ed ;)
Don't drink and drive. You might spill your drink :b-The Snake
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
Giggity giggity goo! [img]http://www.eternalduel.com/forums/images/smiles/quag.gif[/img]
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
[color=#800000][size=85]1) You are on the internet 2) You are visiting Venus forum 3) You are reading my signature 5) You didn't notice that point 4 is missing 6) You just checked for point 4 7) You are smiling [/size][/color]
User avatar
poly13
byte level
byte level
Posts: 95
Joined: Mon Jan 28, 2008 9:18 am
Academic status: N>4
Gender:

Re: overclock βήμα βήμα

Post by poly13 » Tue Dec 08, 2009 1:26 pm

DRAM Frequency : η ταχύτητα της μνήμης RAM. Το καλύτερο από θέμα απόδοσης είναι να έχουμε τη μνήμη 1:1 με τον επεξεργαστή.

Αν έχουμε π.χ μια cpu όπως ο E6750 o οποίος είναι 2,66Ghz (8*333)
και οι μνήμες μας είναι DDR800 (800/2=400Mhz) για να πάει 1:1 με τη maximum rated συχνότητα της μνήμης θα πρέπει να ανεβάσουμε το fsb του στα 400Mhz δηλαδή παίζουμε με έναν από τους παρακάτω συνδυασμούς:

10x400=4000Mhz(πράγμα δύσκολο)
9x400=3600Mhz (εφικτό)
8x400=3200Mhz (σχετικά εύκολο)
Δεν μπορω να καταλαβω πως μπορουμε να εχουμε 1:1 σε intel i7-920 στα 2.66Ghz (20*133) και σε ddr3 1333Mhz?
Βασικα η ddr3 1333Mhz ειναι (1333/3=444.33Μhz) ??
Sorry αν λεω ότι ναναι αλλά είμαι νεος στον τομεα αυτο :oops:
Ἓν οἶδα, ὅτι οὐδὲν οἶδα.
All I know is that I know nothing
I know nothing except the fact of my ignorance
User avatar
cypher
Venus Former Team Member
Posts: 6207
Joined: Mon Sep 29, 2008 9:12 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:

Re: overclock βήμα βήμα

Post by cypher » Tue Dec 08, 2009 5:35 pm

poly13 wrote:
Δεν μπορω να καταλαβω πως μπορουμε να εχουμε 1:1 σε intel i7-920 στα 2.66Ghz (20*133) και σε ddr3 1333Mhz?
Βασικα η ddr3 1333Mhz ειναι (1333/3=444.33Μhz) ??
Sorry αν λεω ότι ναναι αλλά είμαι νεος στον τομεα αυτο :oops:
Στους νεους intel δεν εχει τοση σημασια να εχεις σε 1:1 την μνημη γιατι εχουν ενσωματωμενο imc αν δεν κανω λαθος οποτε δεν υπαρχει καθυστερηση σε αυτην την παραμετρο. Κοιτα απλα να αντεχουν το oc οι μνημες και εισαι οκ σε θεματα αποδοσης.
ImageImageImageImageImageImageImage
Post Reply

Return to “Tutorials”