Ασύρματα δίκτυα....Τι μπορεί να κάνει η άγνοια!!!

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν το networking και ευρυζωνικές συνδέσεις, providers, τηλεφωνικά δίκτυα, δίκτυα κινητής κτλ.
The Punisher
Venus Former Team Member
Academic status: Alumnus/a

Post by The Punisher » Sat Aug 11, 2007 3:03 pm

Οι μεν θα το χρησιμοποιηουσαν το δικτυο , οι δε δεν θα το χρησιμοποιηουσαν ...
Χμ, σχεδόν όλοι από εδώ μέσα θα το χρησιμοποιούσαν (το "walkin' between legal and illegal" είναι στη φύση αρκετών εδώ μέσα ;) ) το θέμα είναι αν όντως είναι παράνομο ή όχι.
DeadEye
byte level
byte level

Post by DeadEye » Sat Aug 11, 2007 3:07 pm

δεν ειμαι σιγουρος , αλλα δεν νομιζω να υπαρχει καποια νομικη ρυθμιση ( τουλαχιστον οχι ξεκαθαρη ) ακομα , που να μπορει να σε τιμωρησει για κατι τετοιο ... οποτε ...
:p
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Sat Aug 11, 2007 8:57 pm

Χαχά, το bandwidth κάποιου είναι κι αυτό περιουσία αγαπητέ, γιατί δεν είναι μεν αγαθό, είναι όμως υπηρεσία για την οποία έχει πληρώσει (έλεος, είμαστε και σε Οικονομικό Πανεπιστήμιο).
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
fo@
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by fo@ » Sat Aug 11, 2007 10:41 pm

Και συ και γω υποτίθεται σπουδαγμένα άτομα καταλαβαίνουμε ότι θέλει ιδιαίτερη προσοχή όταν αποδίδουμε σε αφηρημένες έννοιες ιδιότητες απτών και υλικών αντικειμένων. Το να λέμε κάτι είναι υπηρεσία και να το χειριζόμαστε στην επιχειρηματολογία μας ως ένα άλλο φυσιολογικό αντικείμενο μπορεί να αποτελέσει πηγή πλάνης. Πλάνη που οικονομικά κέντρα όχι για αλτρουιστικούς λόγους προσπαθούν να περάσουν στη λαική συνείδηση. Όμως με λίγη σκέψη μπορούμε να καταλάβουμε τη διαφορά ειδικά εμείς που θέλουμε να λεγόμαστε καλλιεργημένοι.

Για παράδειγμα όταν δεν χρησιμοποιείς το bandwidth σου για ένα χρονικό διάστημα, πάει έφυγε. Δε είναι κανονικό αντικείμενο να το φυλάξεις, να το συντηρήσεις, να το προστατεύσεις. Μόνο να το αξιοποιήσεις. Τώρα αν δε το αξιοποιήσει κάποιος απο δική του επιλογή και το αξιοποιήσει κάποιος άλλος, μπορεί να στεναχωρηθεί, να φωνάξει, να καταφύγει στη δικαιοσύνη και να δικαιωθεί απο κει. Αυτές είναι επιλογές του αλλά σε καμία δε θα έχει την ηθική υποστήριξη μου. Γιατί; Γιατί δεν με έχει πείσει λέγοντας ότι είναι ιδιοκτησία του το bandwidth ότι του έχει δημιουργηθεί πραγματικό πρόβλημα.

Στον Punisher ήθελα να πω ότι δεν είναι το θέμα αν είναι παράνομο ή όχι. Μην παραγνωρίζουμε ότι μέχρι πρόσφατα το να παίζεις διαδικτυακό σκάκι ήταν παράνομο επειδή έπρεπε να καταπολεμηθεί ο ηλεκτρονικός τζόγος. Αυτό είναι σαφής ένδειξη ότι ο τρόπος σκέψης αυτών που νομοθετούν είναι προβληματικός.

Το σημαντικό για μένα είναι να ξεκαθαρίσουμε τι είναι εγωιστικό και τι δεν είναι σ' αυτήν την περίπτωση. Το γεγονός ότι πολλοί δε θα κατακρίνανε κάποιον που δε χρησιμοποιεί παρασιτικά το δίκτυο του άλλου σημαίνει πολλά. Επίσης να μη ξεχνάμε ότι ιδιοκτησία είναι συμβατική έννοια και πρέπει να αντιμετωπίζεται στο προφορικό και γραπτό λόγο με προσοχή.
"With soap, baptism is a good thing"
Costantine
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by Costantine » Sat Aug 11, 2007 11:12 pm

.
Last edited by Costantine on Fri Nov 14, 2008 1:56 am, edited 1 time in total.
*estrngd
Mbyte level
Mbyte level
Academic status: N>4

Post by *estrngd » Sun Aug 12, 2007 3:38 pm

Θα ήθελα να συνειγορήσω υπέρ της παρασιτικής χρήσης ενός μη εκμεταλεύσιμου για εκείνη την στιγμή bandwidth από κάποιον άλλο.

Σχετικά με τα νόμιμα και μη, νομίζω ότι πολλές φορές η ασφάλεια των εγκάθετων αξιών και της επίσημης - ισχυρής (πολλές φορές συντριπτικά ισχυρής) άποψης, αδρανούν την σκέψη και την κρίση τόσο σε επίπεδο βάθους όσο και λεπτομέρειας. Ίσως γιατί αυτοί που το κάνουν, φοβούνται ή βολεύονται.

Αν και δεν είμαι εντελώς στο θέμα, αλλά γενικεύω λιγάκι, η - άκριτη η μή - υιοθέτηση των παραπάνω αξιών είναι επιβεβλημένη για την συνέχιση της ύπαρξης των συνεχιστών/εκμεταλευτών(εμπορικά)/δημιουργών τους. Ευτυχώς σε αυτήν την συζήτηση δεν υπάρχει κάτι τέτοιο...
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Sun Aug 12, 2007 6:48 pm

*estrngd wrote: Σχετικά με τα νόμιμα και μη, νομίζω ότι πολλές φορές η ασφάλεια των εγκάθετων αξιών και της επίσημης - ισχυρής (πολλές φορές συντριπτικά ισχυρής) άποψης, αδρανούν την σκέψη και την κρίση τόσο σε επίπεδο βάθους όσο και λεπτομέρειας. Ίσως γιατί αυτοί που το κάνουν, φοβούνται ή βολεύονται.
Εγώ (και πολλοί άλλοι) αγαπητέ έχουμε την άποψη ότι όταν ο ιδιοκτήτης έχει άγνοια για ένα θέμα, δεν είναι θεμιτό να χρησιμοποιούμε κάτι για το οποίο έχει πληρώσει, χωρίς ο ίδιος να έχει δώσει την συγκατάθεσή του. Ταυτόχρονα προσφέρουμε τμήμα του εύρους ζώνης μας ελεύθερα σε περαστικούς. Εν γνώσει μας! Αυτή η στάση μάλλον δε δείχνει αδράνεια ούτε στην σκέψη ούτε στην κρίση.

Φόβο και βόλεμα δείχνει η στάση εκείνη που δήθεν προστατεύει τις "αδύναμες" κοινωνικές ομάδες με λογικές "απαλλοτρίωσης". Είναι εύκολο βλέπεις να κάνεις κριτική, ιδιαίτερα όταν την κάνεις σε "μεγάλους και δυνατούς". Είναι δύσκολο όμως να κάνεις κάτι ουσιαστικό ο ίδιος. Αυτό είναι δυστυχώς και το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτή τη χώρα: ότι εξαντλούμε το μεγαλείο μας στα λόγια.
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
*estrngd
Mbyte level
Mbyte level

Post by *estrngd » Sun Aug 12, 2007 7:57 pm

Οι μεγάλοι και δυνατοί πάντα ήξεραν να βγαίνουν από το θέμα (και πάντα το έκαναν) και να λένε άλλα 'ντ' άλλων [και στην Ελλάδα, και στην Γερμανία και στην Γαλλία και στην Αμερική και σε όλες τις χώρες]. Είτε λόγω αδυναμίας να πιάσουν το θέμα σωστά ή πιθανότερα για παραπλανητικούς ή άλλους λόγους.

Δεν επιθυμώ να γίνει όμως προσωπική διένεξη, το θεωρώ εξ' άλλου αδύνατο και γελοίο - απορώ μάλιστα πως μπορεί κανείς να βγάλει από τα λόγια μου κάτι για τις πράξεις μου, χωρίς πουθενά να αναφέρομαι σε αυτές. Κατά συνέπεια, μην γνωρίζοντας τις πράξεις δεν μπορείς και να μιλάς για βόλεμα ή φόβο.

Μένοντας λοιπόν κανείς στα λόγια (γιατί σαφώς μόνο σε αυτά μπορεί να μείνει σε αυτό το διαδυκτιακό forum), θα διέκρινε τον φόβο ή το βόλεμα περισσότερο στα λόγια εκείνου που ενοχλείται από την κριτική στους "μεγάλους και δυνατούς", παρά σε αυτόν που την κάνει.

Εξ' άλλου νομίζω ότι είναι διαχρονικά σωστή η άποψη ότι πάντα οι από την πάνω θέση εκμεταλεύονται και υποτάσουν τους από κάτω, με όποιον τρόπο (πχ νομοθεσία), και για τις απολαβές της θέσης τους και για την διατήρησή της, οπότε είναι - τουλάχιστον - αστείο να σε πειράζει (λέγοντας ότι είναι κάτι εύκολο) αν το επισημαίνω.

Τέλος, θεωρώντας ότι μια τέτοια συζήτηση φεύγει από το αρχικό post και τον τίτλο, την σταματάω εδώ.
fo@
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by fo@ » Sun Aug 12, 2007 8:54 pm

Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα *estrngd στο ότι δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο τι τι κάνει ο καθένας απέναντι σε ότι αντιλαμβάνεται ως άδικο, κρίνοντας πιθανώς εξ ιδίων τα αλλότρια. Επίσης το να μην επισημαίνουμε κάποια "προφανή" μας οδηγεί σε τελικό επίπεδο να γινόμαστε αναίσθητοι σε κατάφωρες αδικίες που συμβαίνουν σε κοινωνικά αδυνάτους αλλά ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θέματα που φαίνεται να θίγουν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Μιας και το post χαρακτηρίζεται από φοβερά εύστοχες αναλογίες θα μπω στον πειρασμό να κάνω την υπέρτατη αναλογία :lol: προς απάντηση όσων λέχθηκαν περί ιδιοκτησίας του bandwidth. Αν αγοράσω μια φρατζόλα ψωμί και πετάξω τη μισή στα σκουπίδια από ότι κατάλαβα θα πρέπει να εξαγριωθούμε που κάποιος πεινασμένος θα τη μαζέψει ενώ δεν είχε την έγκριση μου. Το κάθαρμα!!! Εγώ που την αγόρασα είχα το απόλυτο δικαίωμα να παραμείνει εκεί που την πέταξα.
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level

Post by mikem4600 » Sun Aug 12, 2007 10:18 pm

*estrngd wrote:πολλές φορές η ασφάλεια των εγκάθετων αξιών και της επίσημης - ισχυρής (πολλές φορές συντριπτικά ισχυρής) άποψης, αδρανούν την σκέψη και την κρίση τόσο σε επίπεδο βάθους όσο και λεπτομέρειας
... σαφώς, και σε πολλές άλλες περιπτώσεις το αντίστροφο, δηλ. σε βοηθάνε να δεις τι είναι ρεαλιστικό και αληθινό και τι είναι... "φύκια για μεταξωτές κορδέλες"...
*estrngd wrote:Ίσως γιατί αυτοί που το κάνουν, φοβούνται ή βολεύονται
... ή ίσως, λέω ίσως, να μην μπαίνουν καν στα καλούπια του ασπρόμαυρου κόσμου σου και να εξετάζουν απλώς προσεκτικά τα διαθέσιμα δεδομένα και την εμπειρία τους με (όσο το δυνατόν) λογική, καταλήγοντας σε διαφορετικά συμπεράσματα με εσένα.

Ε ρε φιλοσοφία στο Venus! Άλατις! :-D :-D :-D
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: 3rd year
Post by Ganther » Sun Aug 12, 2007 11:19 pm

Δεν το πιστευω τι καθεστε και συζητατε.

Ολοι εσεις που το θεωρειτε σωστο να περνετε τσαμπανταν συνδεση φανταζομαι εχετε και το δικο σας wireless ανοιχτο (αφου δεν πειραζει) οπως επισης αν εχετε σπιτι με πυλωτη δεν σας πειραζει να παρκαρουν αλλοι στη θεση σας μια μηχανη πχ, αρκει να χωραει και το δικο σας αμαξι στην ιδια θεση, επισης φανταζομαι οτι μπενετε σε πιλωτες αλλων και παρκαρετε οταν λειπουν (αφου δεν την χρειαζονται προφανως)...

Και εμενα μου αρεσει το τζαμπα, και εγω πιθανως θα το χρησιμοποιουσα, αλλα δεν μπορω να ακουω δικαιολογιες και φιλοσοφιες για το πως ειναι δικαιωμα, η σωστο, το να χρησιμοποιεις υπηρεσια για την οποια αλλος πληρωσε.
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: PhD

Post by tsilochr » Sun Aug 12, 2007 11:50 pm

βάλτε AWMN και θα είστε οκ :)
DeadEye
byte level
byte level

Post by DeadEye » Mon Aug 13, 2007 6:23 am

δεν εχετε καταλαβει την λεπτη διαφορα που προσπαθω να σας εξηγησω ...

ΔΕΝ ΠΑΩ ΕΓΩ ΝΑ ΠΑΡΚΑΡΩ ΤΟ ΑΜΑΞΙ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΞΕΝΗ ΠΥΛΩΤΗ !!! Η ΠΥΛΩΤΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΜΑΞΙ ΜΟΥ ...

δεν κλεβω μηχανες και αυτοκινητα μπροστα απο το σπιτι μου , δεν κανω σουζες , ουτε ψαχνω στοιχεια στα σκουπιδα στον καδο της πολυκατοικιας για να κανω τους γειτονες ρομπα !

εχει διαφορα πιστευω...δεν κανω εγω καμμια ενεργεια . Απλα συμβαινει .

Για παραδειγμα , ο γειτονας εχει ενα πανακριβο υπεροχο αρωμα χωρου , και το ψεκαζει στο σπιτι του και μοσχομυριζει !!! Φυσαει λιγο αερακι και το φερνει σπιτι μου , και το μυριζω και εγω πλεον !!! Ετσι ειναι αυτα ... ουτε την μυτη μου θα κλεισω , ουτε τα παραθυρα , ουτε θα τον ενημερωσω , ουτε θα του πληρωσω ποσοστα !!! Απλα θα τραβαω τζουρες και θα χαιρομαι και θα λεω η ζωη ειναι ωραια !!!!!!!!!!

Ελπιζω να εγινα κατανοητος , γιατι με κουρασε αυτο το θεμα , οσο διασκεδαστικο και αν ειναι ...
ailouros
Gbyte level
Gbyte level

Post by ailouros » Mon Aug 13, 2007 6:47 am

Το πράξε κατά συνείδηση πιστεύω πως είναι το απαύγασμα αυτής της συζήτησης. Ούτε παθητικοί δέκτες σήματος είμαστε (επιλέγουμε να συνδεθούμε), ούτε βέβαια και τίποτα κορόιδα να μας δίνουν adsl απλόχερα και να λέμε όχι ;)
Και θεωρώ το πράξε κατά συνείδηση σημαντικότερο όλων γιατί ο Έλληνας νομίζω στερείται σοβαρής τεχνολογικής κουλτούρας/παιδείας. Δηλαδή δεν μπορεί ο άλλος να θέλει adsl2 και παράλληλα να σε κόβει όταν του κατεβάζεις αρχείο γιατί του "κόβεις ταχύτητα". Η να ανεβάζει 1ΚΒ share folder για τον ίδιο λόγο. Η να ανέχεται τον περιορισμό πακέτων που παράνομα επιβάλλει ο Ο.Τ.Ε. και να του τρέχουν τα σάλια στο κάθε νέο πακέτο θεωρώντας το υπερπροσφορά χωρίς να έχει συναίσθηση:
α) την χρόνια αισχροκέρδεια του Ο.Τ.Ε εις βάρος του.
β) του τι συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Μάλλον είμαστε σε μετακατοχική περίοδο για αυτό παρατηρούνται και κατοχικά σύνδρομα. Όταν το πράγμα κοπάσει και η ευρυζωνικότητα εκληφθεί από τους χρήστες στις πραγματικές διαστάσεις και όχι υπό το πρίσμα του "100 χρόνια στην PSTN γονατίσα να περιμένω"-λιγούρη τότε συνεργατικά μοντέλα όπως το P2PWNC θα μπορέσουν να βρουν εφαρμογή και να βγει επιτέλους κερδισμένος ο ταλαιπωρημένος χρήστης (που θα μπορεί να surfarei όχι απεριόριστα όχι μόνο ώς προς τον χρόνο αλλά και ως προς τον χώρο). Μέχρι τότε απόψεις και ενέργειες εμπίμπτουν στην κλάση "ξεχαρμάνιασμα".
fo@
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by fo@ » Mon Aug 13, 2007 10:47 am

Κρίμα για όλα αυτά τα ωραία που ειπώθηκαν μιας και θα έλεγα ποιο είναι το πρόβλημα να μοιράζεσαι το parking σου εαν μέχρι να παρκάρεις έχει φύγει ο άλλος και δεν έχεις καταλάβει τίποτα. Αν μπορούσε πρακτικά να γίνει ποιο το πρόβλημα; Και αν το παιδάκι της γειτονιάς ήθελε μια θέση να βάλει το ποδήλατό του και χωρούσε να μπει και να δεθεί στην πυλωτή σου θα έλεγες όχι; Μήπως τελικά μιλάει ο εγωισμός (και μένα παίρνει η μπάλα) που αποκλείουμε κάτι τέτοιο εκ των προτέρων;

Έγώ δε θα πάρκαρα γιατί δε θα ήξερα πότε έρχεται ο άλλος και γιατί αν φαίνεται παράξενο σε σας άντε να του το εξηγήσεις. Αλλά μια φορά που το έκανα γιατί για μια δουλειά 10 λεπτών έκανα κύκλους 1 ώρας ο Θεός με τιμώρησε και ενώ έφευγα από την πυλωτή του άλλου χτύπησε η πόρτα σε ένα πασσαλάκι. Ε μα έπρεπε ο ιδιοκτήτης να είχε βάλει προειδοποίηση. Πάλι καλά που δε του κανα μήνυση.
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Mon Aug 13, 2007 10:55 am

με την ίδια λογική, πότε ξέρεις ότι ο άλλος δε χρειάζεται το bandwidth που του παίρνεις?
Go To Statement Considered Harmful (Τιτλος δημοσίευσης του Edsger Dijkstra).

my personal site
fo@
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by fo@ » Mon Aug 13, 2007 11:03 am

Αφήνω διαφημιστικά φυλλάδια να δω αν έχει φύγει από το σπίτι. Και διάφοροι άλλοι τρόποι που δε θέλω να αποκαλύψω :)

Εντάξει, εντάξει δεν είσαι σίγουρος, για αυτό μίλησα για συνεργασία και συνεννόηση. Απλά ας μην είμαστε a priori αρνητικοί.
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level

Post by mikem4600 » Mon Aug 13, 2007 11:18 am

Ganther wrote:Και εμενα μου αρεσει το τζαμπα, και εγω πιθανως θα το χρησιμοποιουσα, αλλα δεν μπορω να ακουω δικαιολογιες και φιλοσοφιες για το πως ειναι δικαιωμα, η σωστο, το να χρησιμοποιεις υπηρεσια για την οποια αλλος πληρωσε.
Συμφωνώ και επαυξάνω. Και νομίζω το καλύτερο ήταν κι αυτό που αναφέρθηκε στην αρχή ότι ειδοποιούμε τον κάτοχο για το "χύμα" ανοικτό δίκτυό του.
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
fo@
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by fo@ » Mon Aug 13, 2007 12:55 pm

Για ελέγξτε αυτό:

http://en.wikipedia.org/wiki/Warchalking
*estrngd
Mbyte level
Mbyte level

Post by *estrngd » Mon Aug 13, 2007 2:32 pm

Ας πούμε ότι βάζω να ψάξει το p2p client μου κάτι, το βρίσκει, και του ζητάω να το κατεβάσει.

Συνήθως δεν παρατηρώ να κατεβαίνουν με μεγάλες ταχύτητες, πες με 5000 δυφία ( δυφία - καλό ε; ) ανά δευτερόλεπτο. Χρησιμοποιώ μια wireless - ας είμαστε μετριοπαθείς - με 512000 bits/sec.

Στην περίπτωση που την χρησιμοποιεί, της/του ''τρώω'' το 0.9%.
Φυσικά μιλάμε για 0.4% στα 1024kb/s και 0.2% στα 2048kb/s κτλ, κτλ

Ομοίως και για ένα απλό surfing, πχ για να δω κανά email ή κάποια άλλη πληροφορία στο internet.

( Αλλά στο γκαράζ μιλάμε για 100% - αν και δεν έχω αυτοκίνητο εκ πεποιθήσεως. Ουφ, τί θα γίνει με αυτές τις αναλογίες εδώ μέσα; )
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Mon Aug 13, 2007 5:23 pm

Και ποιος σου λέει ότι εκείνη τη στιγμή δεν παίζει κάποιο On-line game ή το skype... στον πΟΤΕ ακόμα και το surfάρισμα επιβαρύνει
Go To Statement Considered Harmful (Τιτλος δημοσίευσης του Edsger Dijkstra).

my personal site
Serendipity
Gbyte level
Gbyte level

Post by Serendipity » Sat Sep 01, 2007 12:51 pm

λοιπον,θα εξιστορησω τι εκανε η δικια μου αγνοια.εχω ενα router USRobotics και τον τελευταιο μηνα το ιντερνετ πηγαινε χειροτερα απο χελωνα αφου να φανταστειτε εκανε κανα 3λεπτο με 4λεπτο να μπει σε σελιδα με αποτελεσμα να δοκιμαζονται τα νευρα Μου.τελικα,οπως ανακαλυψα χτες ,αυτος που μενει απο πανω μου στην πολυκατοικια εμπαινε απο την δικη μου συνδεση και προφανως θα κατεβαζε οτι ειχε κεφι και μου μειωνε δραματικα το bandwith.επισης,εμενα το λαπτοπ μου δν εμπαινε απο το δικο μου router αλλα εν αγνοια μου εμπαινε απο του γειτονα απεναντι που εχει ενα πολυ ισχυρο μηχανηματακι μια που δουλευει και στο πλαισιο και ειναι κ τρελος πληροφορικαριος.με αποτελεσμα να γινεται ο χαμος :-p .το ευτυχημα ειναι πως δεν ειχα κανει share εγγραφα του υπολογιστη μου και δν εβαλε τπτ μεσα ο απο πανω να τρεχουμε...ευτυχως,τωρα εμαθα :-D :-D
-Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe.
--Albert Einstein--

ImageImage

My new blog Serendipity's thoughts!
Post Reply

Return to “Δίκτυα υπολογιστών - Internet”