Page 1 of 5

adsl ερωτήσεις πρωτάρη

Posted: Sun Sep 24, 2006 5:33 pm
by Luke
Γεια σας παιδιά. Χρειάζομαι την πολύτιμη βοήθειά σας γιατί τα έχω μεσάνυχτα με τις adsl συνδέσεις, μιας και σκοπεύω να βάλω για πρώτη φορά. Έχω ακούσει πολλά και διάφορα και γι' αυτό το λόγο θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πολλά πράγματα.
Θα ήθελα κάποιες πληροφορίες ώστε να έχω κάποια ιδέα και να μπορώ να αποφασίσω τι θα επιλέξω (τι πακέτο και τι εξοπλισμό).

Πρώτα απ' όλα να ευχαριστήσω για το χρόνο τους όσους κάνουν έστω τον κόπο να διαβάσουν αυτό το εκτενές post.

Αρχίζει ο βομβαρδισμός των ερωτήσεων:

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΟΥ

1) Δεν πρόκειται να αφήνω τον Η/Υ όλη μέρα ανοιχτό για να κατεβάζω ταινίες και τραγούδια (πιο συγκεκριμένα δε θα ασχοληθώ με τέτοιου είδους downloading), παρά μόνο να σερφάρω αξιοπρεπώς και να κατεβάζω γρήγορα κάποια μικροπρογραμματάκια και programming utilities. Επομένως το download δεν είναι από τις πρώτες μου προτεραιότητες. Πιστεύω πως μια 384 (και τώρα με το διπλασιασμό 768) θα μου είναι μια χαρά. Τι λέτε;

2) Θα θέλω επίσης να έχω ταυτόχρονα τηλέφωνο και internet (πολύ σημαντικό θα έλεγα). Τώρα διαθέτω pstn γραμμή. Είναι αυτό που θέλω εφικτό και αν ναι χρειάζομαι κάποιο επιπλέον εξοπλισμό;

3) Έχει κανείς δοκιμάσει τίποτα από το πρόγραμμα ΔΙΟΔΟΣ; Αξίζει να ασχοληθώ με τις προσφορές του ή να πάρω κάτι από τα πιο γνωστά πακέτα;
Για να πω την αλήθεια προς τα εκεί προσανατολίζομαι (ΔΙΟΔΟΣ) αλλά αν έχετε να προτείνετε κάτι άλλο... Πάντως θα ήθελα εντυπώσεις.

4) Με adsl θα είμαι μόνιμα online ή θα πρέπει κάθε φορά που ανοίγω τον H/Y να συνδέομαι κάνοντας κλήση; Αν ναι, αυτές οι κλήσεις χρεώνονται επιπλέον;

5) Επίσης θα ήθελα να γνωρίζω τον ακριβή εξοπλισμό που θα χρειαστώ.

6) Ποια είναι η διαφορά over PSTN με over ISDN;

7) Έχει σημασία αν ο provider της τηλεφωνικής σύνδεσης είναι διαφορετικός από τον αντίστοιχο που σου παρέχει internet όσον αφορά στις τιμές (ίσως αν συμπίπτουν οι δύο να υπάρχουν μικρότερες χρεώσεις);

8 ) Οι μέγιστες ταχύτητες που μπορώ να "πιάσω" εξαρτώνται και από τον εξοπλισμό τον οποίο έχω;

9) Επειδή έχω ένα τοπικό δικτυάκι στο σπίτι (laptop, desktop) θα μπορώ αν θέλω να μοιράζω τη σύνδεση και στους 2 ή θα χρειαστώ επιπλέον εξοπλισμό ή κάτι άλλο για τον φορητό;

10) Τέλος, όσον αφορά τις χρεώσεις πως μετρώνται; Θέλω να πω, είναι μόνο αυτά που διαφημίζονται ή μετά έρχονται κι άλλα μέσω του λογαριασμού του τηλεφώνου; Γενικά μέσω του λογαριασμού του τηλεφώνου τι ακριβώς πληρώνουμε (γραμμή, κλπ);

11) Τι διαφορά θα δω στις τιμές αν (δεν) επιλέξω ογκοχρέωση σύμφωνα πάντα και με το γεγονός ότι δεν πρόκειται να κατεβάζω πολύ (ας πούμε 50 MB / μήνα, το πολύ 100, ίσως και πολλά να λέω, θα δείξει);

Αυτά τα ολίγα για την ώρα.:) Αν σκεφτώ τίποτα άλλο εδώ θα είμαι.

Posted: Sun Sep 24, 2006 6:04 pm
by silegav
1) Καλή είναι η 768
2) Θα τα έχεις και τα 2. Το μόνο που θα χρειαστείς νομίζω πως είναι splitters. Τόσα όσα τηλέφωνα θες να έχεις. Όλα τα πακέτα που κυκλοφορούν νομίζω πως δίνουν ένα plsitter.
3) Δεν ξέρω για το ΔΙΟΔΟΣ. Δεν έχω μπει.
4) Είσαι μόνιμα στο Internet. Ούτε κλήσεις, ούτε τίποτα. Ανοίγεις το pc και είσαι μέσα.
5) Πάρε ένα από τα πακέτα που κυκλοφορούν με τον εξοπλισμό για να μην ψάχνεσαι (DSL Cube, ADSL in a box, COnn-X klp.)
6) Ουσιαστικά δεν ξέρω αν υπάρχει διαφορά. Νομίζω θα έχει σημασία στην χρέωση του παγίου που έχεις. Δλδ θα πληρώνεις ένα πάγιο, επιπλέον αυτού της DSL. Αυτό θα είναι είτε Pstn είτε ISDN.
7) Ο Provider μπορεί να είναι οποιοσδήποτε. Αυτήν την στιγμή η φθηνότερη νομίζω πως είναιη Vivodi
8) Οι ταχύτητες εξαρτώνται από τον εξοπλισμό λιγότερο και από το DSLam και την κίνηση που αυτό έχει περισσότερο
9) Νομίζω πως μπορεί να παίξουν και τα 2. Λογικά ο router Που θα σου δώσουν θα έχει μια USB θύρα και μια Ethernet(τοπικού δικτύου), οπότε το ένα στο USB και το άλλο Ethernet.
10)Στον λογαριασμό τηλεφώνου έρχεται το πάγιο της γραμμής (ISDN/PSTN), άλλα τέλη που έχεις και τώρα, το πάγιο του DSL, αν δεν το έχεις προπληρώσει με το πακέτο και τα τηλέφωνα που έχεις κάνει προς σταθερά,κινητά κλπ.
11) Ανάλογα τι θα κατεβάζεις. Πάντως καλύτερα μην πάρεις ογκοχρέωση. Εγώ το θεωρώ ληστεία και αγχωτικό να μετράω τι κατεβάζω.

Αυτά!

Posted: Sun Sep 24, 2006 7:01 pm
by alasondro
για να μπορείς να μοιράζεις το internet και στα δύο σου pc
πρόσεξε η συσκευή που θα σου δώσουν να είναι modem & router και
όχι μόνο το πρώτο.

Posted: Sun Sep 24, 2006 7:28 pm
by Paralias
Και modem να είναι μόνο μπορεί μετά με ένα απλό δικτυάκι (καλωδιάκι crossover) να κάνει sharing το internet.
Απλά θα πρέπει το pc που είναι το modem να είναι ανοιχτό για να παίρνει internet και το άλλο.

Posted: Sun Sep 24, 2006 8:57 pm
by cactus
Πάντως η οτεnet δίνει ένα usb modem χωρίς θύρα ethernet. Ααααααααχ, περιμένω ενεργοποιήση 20days...

edit:Μιλάω για το on-dsl-kit από δίοδο

Posted: Sun Sep 24, 2006 9:10 pm
by tsilochr
Κάποιοι που έχουν μέσω δίοδο δεν έχουν παρατηρήσει πρόβλημα. Αγοράζεις λοιπόν από κάποιον πάροχο το φοιτικικό πακέτο και πληρώνεις περίπου 12 ευρώ το μήνα (προπληρωμένα) στον πάροχο και τίποτα άλλο σε κανέναν άλλο. (υπάρχουν κάποια άλλα θέματα αλλά μάλλον είσαι αρχάριος και δεν χρειάζεται να τα μάθεις ακόμα).

Λογικά θα σου δώσουν usb modem, το προτιμότερο είναι να αγοράσεις κάποιο adsl router με παραπάνω από 1 θύρες ethernet. Αν έχει 1 θύρα μόνο τότε σκέψου την αγορά ενός μικρού switch. Το καλύτερο βέβαια είναι κάποιο router με ασύρματο...

Re: adsl ερωτήσεις πρωτάρη

Posted: Sun Sep 24, 2006 9:33 pm
by Luke
Luke wrote: 7) Έχει σημασία αν ο provider της τηλεφωνικής σύνδεσης είναι διαφορετικός από τον αντίστοιχο που σου παρέχει internet όσον αφορά στις τιμές (ίσως αν συμπίπτουν οι δύο να υπάρχουν μικρότερες χρεώσεις);
Το ρωτώ αυτό γιατί κάποιος φίλος που πήγε να βάλει vivodi για πιο φθηνά και του είπαν ότι οι συγκεκριμένες χρεώσεις είναι μόνο για αυτούς που έχουν και τηλέφωνο vivodi (τουλάχιστον έτσι κατάλαβα από αυτά που μου είπε) ενώ εκείνος είχε τηλεφωνική γραμμή από τον OTE με αποτέλεσμα να πληρώνει σχεδόν διπλή τιμή μετά στη vivodi! Ευτυχώς του το είπαν και δεν έβαλε από εκεί.




Πάντως θα ήθελα και εντυπώσεις απ' όσους έχουν ΔΙΟΔΟ.

Re: adsl ερωτήσεις πρωτάρη

Posted: Sun Sep 24, 2006 11:18 pm
by HdkiLLeR
Στα περισσότερα απαντήσανε τα παιδιά παραπάνω
Luke wrote: 6) Ποια είναι η διαφορά over PSTN με over ISDN;
Σχετικά με αυτό η διαφορά είναι στην τεχνολογία σήμανσης αλλά και διαμόρφωσης που παίζει απο κάτω. Δεν θα παρατηρήσεις διαφορά στο κομμάτι των υπηρεσιών που παίρνεις. Κοινώς don't worry :)

Re: adsl ερωτήσεις πρωτάρη

Posted: Sun Sep 24, 2006 11:25 pm
by Paralias
Luke wrote:
Luke wrote: 7) Έχει σημασία αν ο provider της τηλεφωνικής σύνδεσης είναι διαφορετικός από τον αντίστοιχο που σου παρέχει internet όσον αφορά στις τιμές (ίσως αν συμπίπτουν οι δύο να υπάρχουν μικρότερες χρεώσεις);
Το ρωτώ αυτό γιατί κάποιος φίλος που πήγε να βάλει vivodi για πιο φθηνά και του είπαν ότι οι συγκεκριμένες χρεώσεις είναι μόνο για αυτούς που έχουν και τηλέφωνο vivodi (τουλάχιστον έτσι κατάλαβα από αυτά που μου είπε) ενώ εκείνος είχε τηλεφωνική γραμμή από τον OTE με αποτέλεσμα να πληρώνει σχεδόν διπλή τιμή μετά στη vivodi! Ευτυχώς του το είπαν και δεν έβαλε από εκεί.




Πάντως θα ήθελα και εντυπώσεις απ' όσους έχουν ΔΙΟΔΟ.
Έχω vivodi και το τηλ μου είναι στον οτε κανονικά.Δεν άλλαξα απολύτως τίποτα.Και πλήρωσα 129 ευρω για ένα χρόνο (512/128),οπότε κάτι δεν καταλάβατε καλά ή δε σας τα έλεγε καλά ο υπάλληλος.
Απ'ότι έχει ανακοινωσει η vivodi θα διπλασιάσει τις ταχύτητες,το πότε είναι άγνωστο (μάλλον του χρόνου τέτοιο καιρό:-D ).
Anyway.Από εντυπώσεις όπως έχω γράψει ξανά,μέχρι στιγμής μια χαρά.
Είδωμεν...

Posted: Sun Sep 24, 2006 11:54 pm
by Ganther
Παντως αν τα λεφτα δεν ειναι ο καθοριστικος παραγοντας για εσενα, το Conn-x 1024 εχει 22.5 ευρω/μηνα και εχει μονο 6μηνη δεσμευση, Δεν θελει διακοπη γραμμης μετα το περας του πακετου, και δεν ειναι φυσικα μεσω του ΔΙΟΔΟΣ...
Εγω (που προτιμαω να εχω καλυτερη εξυπηρετηση π.χ. και να μη δεσμευομαι για 1 χρονο και να μην εχω τη γραμμη στο ονομα μου μετα το τελος του πακετου) σε αυτη τη λυση θα πηγαινα...

Posted: Mon Sep 25, 2006 11:53 am
by giovanni
3) Έχει κανείς δοκιμάσει τίποτα από το πρόγραμμα ΔΙΟΔΟΣ; Αξίζει να ασχοληθώ με τις προσφορές του ή να πάρω κάτι από τα πιο γνωστά πακέτα;
Για να πω την αλήθεια προς τα εκεί προσανατολίζομαι (ΔΙΟΔΟΣ) αλλά αν έχετε να προτείνετε κάτι άλλο... Πάντως θα ήθελα εντυπώσεις.
Είμαι με ΔΙΟΔΟΣ της Vivodi και η μόνη προσφορά η οποία είναι κάπως συγκρίσιμη με αυτή, είναι του ΟΤΕ. Πάντως δεν υπάρχει πακέτο, το οποίο να είναι καλύτερο από την ΔΙΟΔΟ (βέβαια, ο,τι είπε Ganther δεν ισχύει για μένα, γιατί ούτως ή άλλως το τηλέφωνο είναι στ' όνομά μου; όσον αφορά το "(υπάρχουν κάποια άλλα θέματα αλλά μάλλον είσαι αρχάριος και δεν χρειάζεται να τα μάθεις ακόμα)" του tsilochr... ε, ήταν αρκετά ασαφές για να το σχολιάσω :) ). Επίσης ο διπλασιασμός των ταχυτήτων είναι πραγματικότητα εκ μέρους της Vivodi (και όλων των άλλων εταιριών πιστεύω), το θέμα είναι ότι πρέπει και ο ΟΤΕ να κάνει το ίδιο και να αναβαθμίσει τις γραμμές του... το οποίο, όσο και απίστευτο να είναι, γίνεται αυτή την περίοδο στ' αλήθεια :) Με αποτέλεσμα τώρα όντως να έχω 1024/256 :) (άλλο θέμα ότι ποτέ δε θα φτάσεις download 128 KB/s, ούτε κατά διάνοια, αλλά είπαμε, δεν σε ενδιαφέρει το download)
5) Επίσης θα ήθελα να γνωρίζω τον ακριβή εξοπλισμό που θα χρειαστώ.
Εδώ είναι το "πλεονέκτημα" της ΟΤΕΝετ - οι Vivodi κανονικά δεν προσφέρουν εξοπλισμό. Αν βαριέσαι πάρα πολύ να ψάξεις, πάρε από τα έτοιμα που σου προσφέρουν... αλλά η συμβουλή μου - μην βαριέσαι :-) Αν όντως τα λεφτά δεν είναι καθοριστικά, πάντα router, και επίσης 1024 (ειδικά όταν η Vivodi την δίνει φθήνότερα από την 768 των άλλων) - η όρεξη έρχεται με το φαΐ ;)
8 ) Οι μέγιστες ταχύτητες που μπορώ να "πιάσω" εξαρτώνται και από τον εξοπλισμό τον οποίο έχω;
Με τίποτα - όπως και νά'χει, το ADSL είναι άθλιο και δεν υπάρχει εξοπλισμός ο οποίος θα μπορούσε να δυσκολευτεί με 100 KB/s... Εμένα μου συμβαίνει στα περίπου 1500-2000 KB/s (12 - 16 Mbps) στον παλιό μου υπολογιστή ;)

Άσχετα (ίσως να αρχίσουμε ξεχωριστό thread :) ), τι ταχύτητες πιάνετε, όσοι έχετε ADSL? Εμένα οι πραγματικές που πιάνω είναι max ~ 115 KB/s, avg ~ 50-60. Στους υπολοιπούς πώς πάει? :?:

Posted: Mon Sep 25, 2006 12:16 pm
by Paralias
Eγώ με vivodi 512 (πραγματική σύνδεσης 468) κατεβάζω με max 57kb και μέσο όρο 51.
Νot bad θα έλεγα...

Re: adsl ερωτήσεις πρωτάρη

Posted: Mon Sep 25, 2006 12:36 pm
by Luke
Paralias wrote:Έχω vivodi και το τηλ μου είναι στον οτε κανονικά.Δεν άλλαξα απολύτως τίποτα.Και πλήρωσα 129 ευρω για ένα χρόνο (512/128),οπότε κάτι δεν καταλάβατε καλά ή δε σας τα έλεγε καλά ο υπάλληλος.
To περιστατικό που αναφέρω δεν αφορά το ΔΙΟΔΟΣ αλλά τις "κανονικές" συνδέσεις vivodi.



Επίσης αρχικά σκέφτομαι να βάλω καμιά τρίμηνη (αν βρω) ώστε να μπω λίγο στο κλίμα και μετά βλέπουμε...

Posted: Mon Sep 25, 2006 12:46 pm
by Paralias
Τότε ο υπάλληλος σας μιλούσε για full LLU (ήθελε να πουλήσει) ενω μπορείτε να έχετε και το τηλ σας στον ΟΤΕ καιι provider τη vivodi με shared LLU ;)

Posted: Mon Sep 25, 2006 12:51 pm
by giovanni
Ναι, πριν καν βγει η ΔΙΟΔΟΣ, είχα ξαναψάξει και όντως υπήρχε κάτι τέτοιο - οι native vivodi users (;)) όντως είχανε κάποια προνόμια, αλλά δεν θυμάμαι κάτι το συγκεκριμένο. Γενικά είναι καλή επιλογή να αλλάξεις τον ΟΤΕ, με ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ άλλο, αλλά δεν πιστεύω ότι είσαι πολύ fan (ή μάλλον οι γονείς δεν είναι :) ).

Επίσης, κάτι άλλο που θυμάμαι λίγο vaguely είναι ότι την ΔΙΟΔΟ δεν μπορείς να την βάλεις αν το τηλέφωνο σου δεν είναι του ΟΤΕ (πάντως στη Vivodi η ΔΙΟΔΟΣ πάει μόνο με Shared LLU, δηλ. μόνο μέσω του δικτύου του ΟΤΕ; και η μόνη άλλη εταιρία που έχει δικό της δίκτυο, η Telepassport, δεν έχει ΔΙΟΔΟ). Τι να κάνουμε, το μονοπώλιο είναι γεγονός και δεν φαίνεται να νικείται :)

Posted: Mon Sep 25, 2006 7:06 pm
by ciao
Έχω μια παρόμοια ερώτηση (ίσως να είναι και η ίδια...) με την ερώτηση 9 που είχε παραθέσει στην αρχή ο Luke.
Αν θέλω ταυτόγχρονα να είναι online και ο φορητός και ο σταθερός θα πρέπει να τους έχω συνδεδεμένους σε δίκτυο ή δεν χρειάζεται ή κάτι άλλο?
Btw αν γίνεται να είναι ταυτόγχρονα online αυτό θα έχει κάποια επίπτωση στην απόδοση-ποιότητα-οτιδήποτε άλλο της γραμμής/σύνδεσης?
Ευχαριστώ πολύ!

Posted: Mon Sep 25, 2006 7:51 pm
by P3
Αν το modem/router σου έχει παραπάνω από ένα interface (2+ ethernet, 1 ethernet +1 usb κτλ...) τότε μπορείς να έχεις τα υτοχρονα δύο υπολογιστές συνδεδεμένους. Η σύνδεση σου δεν θα επηρεάζεται απλά η ταχύτητες θα μοιράζονται και στα δύο pc. Δηλαδή αν έχεις μια 512ΜΒ και κατεβάζεις ένα αρχείο από το ένα με 40 ΚΒ/s τότε το άλλο pc θα έχει περίπου 200Kbps ταχύτητα για οποιαδήποτε άλλη κίνηση.
Ελπίζω να είμαι αρκετά περιγραφικός και αντιληπτός.
Αν το modem/router σου έχει μόνο ένα interface τότε με ένα switched hub θα κάνεις τη δουλειά σου.Θα συνδέσεις το ένα nterface με το hub και μετά από το hub θα μοιράζεις τη σύνδεση στα pc.

Posted: Mon Sep 25, 2006 8:42 pm
by ciao
ΟΚ το έπιασα!!! :-D :smt023 :smt026 :smt040
Και προφανώς χάρηκα και σε ευχαριστώ!!
Σόρρυ αν αυτό που θα ρωτήσω ακουστεί μ@....α το switched hub μπορώ να το βρω σε ένα κατάστημα πλαίσιο πχ και σε "λογική τιμή"??? :???:
Και πάλι ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

Posted: Mon Sep 25, 2006 9:00 pm
by Paralias
Yeap!Σε πλαίσιο-multirama θα βρεις αυτό που θες.Δεν είναι ακριβά.

Posted: Mon Sep 25, 2006 11:50 pm
by Luke
giovanni wrote:Γενικά είναι καλή επιλογή να αλλάξεις τον ΟΤΕ, με ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ άλλο, αλλά δεν πιστεύω ότι είσαι πολύ fan (ή μάλλον οι γονείς δεν είναι :) ).

Επίσης, κάτι άλλο που θυμάμαι λίγο vaguely είναι ότι την ΔΙΟΔΟ δεν μπορείς να την βάλεις αν το τηλέφωνο σου δεν είναι του ΟΤΕ (πάντως στη Vivodi η ΔΙΟΔΟΣ πάει μόνο με Shared LLU, δηλ. μόνο μέσω του δικτύου του ΟΤΕ; και η μόνη άλλη εταιρία που έχει δικό της δίκτυο, η Telepassport, δεν έχει ΔΙΟΔΟ). Τι να κάνουμε, το μονοπώλιο είναι γεγονός και δεν φαίνεται να νικείται :)
Μη μου λες τέτοια τώρα! Η σύνδεση του τηλεφώνου δεν είναι OTE. :shock: :cry: :-(

Posted: Tue Sep 26, 2006 12:00 am
by Paralias
Είσαι Vivodi;Ή Telepassport;Για πες μας εντυπώσεις...

Posted: Tue Sep 26, 2006 10:30 am
by P3
ciao wrote:ΟΚ το έπιασα!!! :-D :smt023 :smt026 :smt040
Και προφανώς χάρηκα και σε ευχαριστώ!!
Σόρρυ αν αυτό που θα ρωτήσω ακουστεί μ@....α το switched hub μπορώ να το βρω σε ένα κατάστημα πλαίσιο πχ και σε "λογική τιμή"??? :???:
Και πάλι ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!
Σε κατάστημα της στουρνάρη με 15 ευρώ πάιρνεις ένα με 5 interfaces που μπορείς να κάνεις οποιοδήποτε uplink (δηλαδή μπορείς σε οποιοδήποτε port να συνδέσεις το καλώδιο που θαέρχεται από το router σου και τα άλλα 4 να τα χρησιμοποιήσεις για να συνδέσεις 4 pcs.)