Δικτύωση εσωτερικού σπιτιού

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν το networking και ευρυζωνικές συνδέσεις, providers, τηλεφωνικά δίκτυα, δίκτυα κινητής κτλ.
Sreak
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Academic status: PhD

Δικτύωση εσωτερικού σπιτιού

Post by Sreak » Tue Apr 17, 2007 1:44 pm

Λοιπόν μετά από κάποια χρόνια ήρθε η στιγμή να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα, να δικτυώσω όλο το σπίτι. Δεδομένου ότι είμαι λιγάκι υποχονδριος με την ακτινοβολία, η μοναδική λύση είναι καλωδιάκι. Δεδομένου επίσης πως θα τοποθετηθούν καινούργια κλώδια ρεύματος σε όλοο το σπίτι είναι μια καλή ευκαιρία μαζί με το ρεύμα να παιρνάω και καλωδιάκι δικτύου.
Το θέμα είναι πως θα κάνω τη σχεδίαση? Θέλω σε κάθε δωμάτιο (εκτός μπάνιου) να έχω τουλάχιστον ένα μπριζάκι στο οποίο αν καρφώσω το καλωδιάκι να έχω ιντερνετάκι.
Φυσικά στο ένα δωμάτιο θα υπάρχει το routerάκι το οποίο θα συνδέεται και αυτό στο τοίχο (μία από τις Ethernet θύρες).
Το θέμα είναι υπάρχει κάτι σαν εσωτερικό hab? Τα μπριζάκια που θα μπουν στον τοίχο από που θα τα πάρω? Πρέπει να τα φτιάξω μόνος? Το έχει κάνει κανείς άλλος αυτό? Θα μπορούσα σε οποιαδήποτε δικτυακή μπρίζα αν έβαζα το ρουτεράκι να μπορούσαν να είχαν οι άλλες ίντερνετ?

ΥΓ:Ο ηλεκτρολόγος δεν έχει ιδέα από δίκτυα
ΥΓ2: Σκεφτείτε πως θα σκαφτεί όλο το σπίτι άρα και σχετικά ακραίες λύσεις ευπρόσδεκτες :)
PaP
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Academic status: Alumnus/a

Post by PaP » Tue Apr 17, 2007 3:03 pm

WiFi router ! :P
shodanjr_gr
Mbyte level
Mbyte level

Re: Δικτύωση εσωτερικού σπιτιού

Post by shodanjr_gr » Tue Apr 17, 2007 3:33 pm

Sreak wrote:Λοιπόν μετά από κάποια χρόνια ήρθε η στιγμή να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα, να δικτυώσω όλο το σπίτι. Δεδομένου ότι είμαι λιγάκι υποχονδριος με την ακτινοβολία, η μοναδική λύση είναι καλωδιάκι. Δεδομένου επίσης πως θα τοποθετηθούν καινούργια κλώδια ρεύματος σε όλοο το σπίτι είναι μια καλή ευκαιρία μαζί με το ρεύμα να παιρνάω και καλωδιάκι δικτύου.
Το θέμα είναι πως θα κάνω τη σχεδίαση? Θέλω σε κάθε δωμάτιο (εκτός μπάνιου) να έχω τουλάχιστον ένα μπριζάκι στο οποίο αν καρφώσω το καλωδιάκι να έχω ιντερνετάκι.
Φυσικά στο ένα δωμάτιο θα υπάρχει το routerάκι το οποίο θα συνδέεται και αυτό στο τοίχο (μία από τις Ethernet θύρες).
Το θέμα είναι υπάρχει κάτι σαν εσωτερικό hab? Τα μπριζάκια που θα μπουν στον τοίχο από που θα τα πάρω? Πρέπει να τα φτιάξω μόνος? Το έχει κάνει κανείς άλλος αυτό? Θα μπορούσα σε οποιαδήποτε δικτυακή μπρίζα αν έβαζα το ρουτεράκι να μπορούσαν να είχαν οι άλλες ίντερνετ?

ΥΓ2: Σκεφτείτε πως θα σκαφτεί όλο το σπίτι άρα και σχετικά ακραίες λύσεις ευπρόσδεκτες :)

Αυτό που κάναμε εμείς είναι να βάλουμε διπλή μπρίζα (τηλέφωνο + δίκτυο) σε κάθε δωμάτιο. Όλα τα καλώδια δικτύου των μπριζών καταλήγουν μέσα σε μία ντουλάπα στο δωμάτιο μου, όπου και θα μπει rack για να "συμμαζευτούν" λίγο τα καλώδια. Εκεί μπορείς να βάλεις και το router/hub σου μαζί με κάποιο modem που θα χρειαστείς.
"Liberal" isn't a dirty word Blackadder!
P3
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by P3 » Tue Apr 17, 2007 4:12 pm

PaP wrote:WiFi router ! :P
Το παλικάρι λεέει πως έιναι υποχόνδριος με την ακτινοβολία!!

Εγώ αυτό που σκέφτομαι είναι πως από καθε μπριζάκι ethernet που θα υπάρχει σε κάθε δωμάτιο θα περνάει μέσα από τον τύχο ένα καλώδιο. Όλα τα καλώδια από όλες τις μπρίζες θα καταλήγουν κάπου σε κάποιο κεντρικό σημείο., πχ τον πίνακα (ηλεκτρικό) του σπιτιού. Εκεί άλλα αυτά θα τα πετάς πάνω σε ένα switched hub (σαν αυτο που έχει ο einherjar κι εγώ). Απο αυτό μετά θα φευγει ένα καλώδιο το οποιο πάλι μέσω του τοίχου θα καταλήγει στο δωμάτιο που θα βρίσκεται το router σου. Σε αυτό το δωμάτιο θα έχεις ένα μπριζάκι πάνω στο οποίο και θα συνδέεις το router. έτσι απο το router θα δίνεις net στο hub και αυτό θα το μοιράζει σε όποιο μπριζάκι συνδέεις pcακι. θεωρητικά, έτσι όπως το λέω αν όλα τα Interfaces του hub ειναι και up και down τότε θα μπορείς να συνδέεις σε όποια μπρίζα θες το router και όλες οι άλλες θα παίζουν κανονικά. To βασικό είναι να βάλεις το hub κάπου που να πηγαίνουν όλα τα καλώδια έστι κι αλλιως και όχι να τα τραβήξεις όλα πχ στο δωμάτιο σου. Άρα το να βάλεις το hub στον πίνακα μου φαίνεται αρκετά λογικό!!!

Σκέψου το σαν ένα αστερι που στο κέντρο έχει ένα switched hub και απο αυτό φεύγουν τα καλώδια προς όλα τα μπριζάκια. Αν όλα τα Interfaces του hub ειναι και up και down τότε σε όποια άκρη και να καρφώσεις το router όλες οι άλλες θα έχουν νετ!!!

Σε ζηλεύω!!! Κι εγώ ήθελα να το κάνω αυτό πέρσι αλλά είχα περιορισμένη άδεια (από γονείς) για το σκάψιμο των τοίχων, οπότε περιορίστηκα στο να μεταφέρω μέσω ήδη υπαρχόντων κουτιών μόνο την κεντρική πρίζα του οτε από το χωλ στο δωμάτιο μου! Κανείς δεν είναι τέλειος!!!!
"Το δικό μου το ποίημα δεν έχει ομοιοκαταληξία.", ο υπογράφων
mikros
byte level
byte level

Post by mikros » Tue Apr 17, 2007 7:30 pm

Γενικά η δικτύωση σε όλο το σπίτι είναι κάτι πολύ ωραίο πια και νέα μόδα στα καινούργια σπίτια. Μερικές συμβουλές.
1) Πρόσεξε τα καλώδια του δικτύου,κεραίας και τηλεφώνου να είναι σε κάποια απόσταση από τα καλώδια ρεύματος για να μην έχεις θορυβο λόγω μαγνητικών πεδίων.Φρόντισε να έχεις τουλάχιστον 15 εκ. απόσταση για καλύτερα 30.
2) Πέρασε udp cat6 ή ακόμα καλύτερα ftp και για μελλοντική χρήση.
3) Μια που θα κάνεις την δουλεία καλύτερα πέρασε 2 καλώδια δικτύου ένα για δίκτυο και ένα για τηλέφωνο δεν ξερεις ποτέ πότε θα σου χρειαστεί.
4) Καλύτερα να έχεις ένα σημείο στο σπίτι όπου εκει θα καταλήγουν όλα τα καλώδια δικτύου. Από εκεί θα έχεις ένα patch panel και θα συνδέεις το switch με μικρά καλωδιάκια και στο switch θα συνδέεται και o router.
5) Τα καλώδια μπορείς να τα patchareis και εσύ πολύ εύκολα με μια "τανάλια" που μπορείς να αγοράσεις απο οποιοδήποτε μαγαζί(10 ε περίπου).
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Tue Apr 17, 2007 8:54 pm

Sreak wrote:Λοιπόν μετά από κάποια χρόνια ήρθε η στιγμή να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα, να δικτυώσω όλο το σπίτι. Δεδομένου ότι είμαι λιγάκι υποχονδριος με την ακτινοβολία, η μοναδική λύση είναι καλωδιάκι. Δεδομένου επίσης πως θα τοποθετηθούν καινούργια κλώδια ρεύματος σε όλοο το σπίτι είναι μια καλή ευκαιρία μαζί με το ρεύμα να παιρνάω και καλωδιάκι δικτύου.

Σε κάθε δωμάτιο θα βάλεις ένα FTP καλώδιο (μην το τσιγκουνευτείς το απλό UTP θα σε ρίξει λίγο ειδικά εάν περνάει κοντά απο καλώδια ρεύματος, τροφοδοσίας κλπ. με το FTP θα είσαι κομπλέ) και σε ένα σημείο θα τα μαζέψεις όλα (πχ μπορείς να βάλεις έναν πίνακα σαν τους ηλεκτρολογικούς αλλά μόνο με τα cables μέσα). Εκεί στο σημείο αυτό θα πετάξεις επάνω ένα switch και τον DSL router σου και θα έχεις αυτό που θέλεις.

ΥΓ1: Τα καλώδια απο την μία μεριά στο switch θα τα patchάρεις με κανονικό κλιψάκι (για να μπούνε στο switch) ενώ απο την άλλη μεριά θα βάλεις θυλικά βυσματάκια πάνω σε μπρίζα (υπάρχουν τέτοια πολύ εύκολα στο εμπόριο).

ΥΓ2: Όλες τις καλωδιωσεις θα τις patchάρεις σαν strait και όχι crossover. Για patching goole!

ΥΓ3: Εάν έχεις ιδιαίτερο prob, η δεν έχεις UTP πρέσα κλπ τηλ :) :)

ΥΓ4: Εγώ θα έβαζα 2πλό καλώδιο σε κάθε δωμάτιο για δύο λόγους (σε περίπτωση που πάει κάτι άσχημα με το 1 - δεδομένου ότι δεν θα ξανασκάψεις το σπίτι - να υπάρχει το 2ο και επίσης έχε υπόψην σου ότι σε 2,3 χρόνια το να κάνεις broadcasting audio/video σε διάφορα σημεία πχ απο inet σε τηλεόραση ή απο το pc dvd σε home cinema κλπ θα είναι must οπότε μπορείς να κάνεις απο τώρα κάτι τέτοιο).
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Sreak
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Sreak » Tue Apr 17, 2007 9:41 pm

Με FTP καλώδιο θα έχω πρόβλημα αν ακουμπάνε πάνω του τα καλώδια του ρεύματος?
Παιδιά ευχαριστώ πολύ αν και θα ξανα ενοχλήσω σε λίγο που θα μπω στην υλοποίηση.
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Tue Apr 17, 2007 11:30 pm

Όχι δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Πάνω στο MMLAB για το node του aueb στο awmn, το ethernet cable πάει μαζί με το power επάνω μέσα απο τον ίδιο στεγανό σωλήνα. Απο τις μετρήσεις που έχω κάνει δεν έχω δει degradation λόγο του ρεύματος.
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Ethel
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Ethel » Wed Apr 18, 2007 1:52 pm

Σιγά μη δεν είχες κάνει εσύ μετρήσεις :lol:
There's no place like 127.0.0.1
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Wed Apr 18, 2007 1:58 pm

Ethel wrote:Σιγά μη δεν είχες κάνει εσύ μετρήσεις :lol:
Για κάθε τι που φτιάχνεις υπάρχει και το κατάλληλο μέτρο για να δεις τι έκανες :)

TaRaNTuLa
Gbyte level
Gbyte level

Post by TaRaNTuLa » Wed Apr 18, 2007 11:32 pm

HdkiLLeR wrote:
Ethel wrote:Σιγά μη δεν είχες κάνει εσύ μετρήσεις :lol:
Για κάθε τι που φτιάχνεις υπάρχει και το κατάλληλο μέτρο για να δεις τι έκανες :)
Δε θα τον άφηνα να μου ξεφύγει, χωρίς να κάνει μετρήσεις... Θα του έριχνα εγώ "παντόφλα"... :lol:
Tamiya rulezZz....

TL-01 Full Carbon, TL-01 Upgraded, FF-01 Upgraded, M03, CC-01, ΤΤ-01 TypeE, Volvo και Scania Trucks και η λίστα συνεχίζεται...
lordelesar
byte level
byte level

Post by lordelesar » Thu Apr 19, 2007 10:54 am

Επειδή δεν σκάβεις κάθε μέρα τους τοίχους, κάνε μια και καλή την επένδυση και βάλε διπλό cat7 STP καλώδιο για κάθε δωμάτιο.
Sreak
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Sreak » Thu Apr 19, 2007 11:29 am

lordelesar wrote: cat7 STP
Τι ακριβώς παίζει με αυτό? Τι +++ θα έχω?
lordelesar
byte level
byte level

Post by lordelesar » Thu Apr 19, 2007 4:35 pm

Sreak wrote:
lordelesar wrote: cat7 STP
Τι ακριβώς παίζει με αυτό? Τι +++ θα έχω?
Εξαιρετική θωράκιση από τις παρεμβολές, καθότι έχει shielding και κάθε κλώνος ξεχωριστά αλλά και συνολικά το καλώδιο. Επίσης υποστήριξη μέχρι 10Gbit ethernet. ;)
default_user
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by default_user » Fri Apr 20, 2007 7:06 pm

Να ξέρεις ότι το utp μπορείς να το κάνεις και 1-1(τηλέφωνο- pc) ή 2 τηλέφωνα ή και 2 pc!
Aυτό ισχύει μόνο όταν ο εξοπλισμός σου είναι 100Μbps. Στα gigabit δίκτυα χρησιμοποιούνται όλα τα ζεύγη, οπότε αναγκαστικά ο υπολογιστής θα χρειαστεί ένα 'ολόκληρο καλώδιο' με την χρήση gigabit switch.Βάλε cat 6 man..

έτσι νομίζω...........
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: Professor
Wireless...

Post by redlabel » Fri Apr 20, 2007 7:29 pm

Επειδή πολλοί δεν χτίζουμε τώρα τα σπίτια μας για να κάνουμε τις αναγκαίες καλωδιώσεις, μήπως υπάρχει κάποια καλή συμβουλή για να περιορίσουμε τις αυξανόμενες ασύρματες συνδέσεις που χρησιμοποιούμε (wireless phones, wireless router, wireless print server, wireless controls κλπ.);

Δ. Γκρ.
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Fri Apr 20, 2007 7:30 pm

+ μην ξεχνάς ότι μπορείς να περάσεις και power μέσα απο αυτά τα cables (βλ. Power Over Ethernet (PoE) λύσεις κλπ). Για συνεχές ρεύμα μιλάμε βέβαια πάντα - μην κάνει κανείς την εξυπνάδα να βάλει τα 220v εναλλασόμενο στο UTP :) :)

lordelesar
byte level
byte level

Re: Wireless...

Post by lordelesar » Sat Apr 21, 2007 10:42 am

redlabel wrote:Επειδή πολλοί δεν χτίζουμε τώρα τα σπίτια μας για να κάνουμε τις αναγκαίες καλωδιώσεις, μήπως υπάρχει κάποια καλή συμβουλή για να περιορίσουμε τις αυξανόμενες ασύρματες συνδέσεις που χρησιμοποιούμε (wireless phones, wireless router, wireless print server, wireless controls κλπ.);

Δ. Γκρ.
Πολλά σπίτια έχουν ένα σωρό ανοιγμένα κανάλια μέσα στους τοίχους για συνδέσεις που δεν έγιναν ποτέ: αχρησιμοποίητα κουτιά για μπρίζες, μπρίζες τηλεφώνων που δεν έχουν συσκευή πάνω, καλωδιώσεις ηχείων κλπ.

Μπορείτε είτε να προσπαθήσετε με υπομονή και υπομονή να περάσετε καλώδια από εκεί (αν είναι μικρή η απόσταση ή αν έχουν άνοιγμα ανά τακτά διαστήματα), είτε να αλλάξετε το ρόλο κάποιων καλωδιώσεων.

Για παράδειγμα στο δικό μου δωμάτιο είχε δύο μπρίζες τηλεφώνου. Με μια μικρή αναδιάταξη των καλωδίων στο netmod τώρα έχω στη μία την ADSL και στην άλλη φωνή. Σε άλλο δωμάτιο ο κατασκευαστής είχε περασμένα καλώδια για ηχείο που ποτέ κανείς δεν πρόσεξε ούτε δούλεψε. Αυτά πέρναγαν από τα ίδια κανάλια με τα τηλεφωνικά, οπότε άνοιξα την πρώτη πρίζα και ένωσα με 2 Τ τα καλώδια. Ένα πολύμετρο και χαρτί και μολύβι χρειάζεται. Και λίγη τύχη...
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by redlabel » Sat Apr 21, 2007 10:48 am

Το σπίτι μου πρωτο-χτίστηκε το 1960 και ό,τι υπάρχει από πλευράς δικτύωσης είναι μάλλον πρωτόγονο, συνεπώς πολύ δύσκολα συμπληρώνεται ή αναβαθμίζεται... Ούτε λόγος για ανακατασκευές. Thanks, anyway.

Δ. Γκρ.
Sreak
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Sreak » Tue May 08, 2007 6:38 pm

Λοιπόν σχεδίασα το όλο θέμα για να μπορω να το περιγράψω και στον ηλεκτρολόγο αλλά και για να μπορώ να το δείξω και να ακούσω απόψεις.

Πρώτον μερικές ονομασίες (όπως πολύμπριζο αντί για swithc) έχουν γίνει για να τις καταλβαίνει ο ηλεκτρολόγος).

Κάθε δωμάτιο+βεράντα θα έχει 2 RJ45 πρίζες που θα καταλήγουν κάπου κεντρικά στην είσοδο του σπιτιού μου.
Επιπλέον εκεί θα βρίσκονται router, switch κτλ

Image

Η λογική είναι κάθε πρίζα ανάλογα αν καταλήγει στο netmod ή στο switc να είναι internet ή τηλέφωνο.

Ακούω παρατηρήσεις.
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by redlabel » Tue May 08, 2007 6:46 pm

(Off-topic) Ζηλεύω τη βεράντα, ειδικά αν βλέπει στη θάλασσα...

Δ. Γκρ.
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Tue May 08, 2007 8:32 pm

Τι σε προβληματίζει;

ΥΓ: Πιο μεγάλη την photo δεν μπορούσες να την κάνεις; :) :) :)

Post Reply

Return to “Δίκτυα υπολογιστών - Internet”