Δεν πρόκειται για την εξαίρεση..
Πριν ένα χρόνο, για πλάκα πάρκαρα έξω από το Πλαίσιο στην Αργυρούπολη. Δεν χρειάζεται καν να πω, ότι μέχρι τον κωδικό της adsl του πλαισίου είδαμε.. Μπάτε σκύλοι αλέστε.
Μεταξύ άλλων, πολλοί ISP δίνουν έτοιμα "preset" adsl modem/routers με ασύρματο interface, χωρίς να γνωρίζουν/χρειάζονται αυτή την δυνατότητα οι χρήστες. Για ευκολία, τα έχουν όλα ξεκλείδωτα και "default", κακή ιδέα κατά τη γνώμη μου. Καλύτερα να τα είχαν κλειστά και κλειδωμένα, και όποιος ήξερε, να τα άλλαζε σύμφωνα με το manual (αν και θα έφερνε πονοκέφαλο στα support).
Γενικά με μερικούς καλούς γείτονες, δεν χρειάζεσαι adsl σπίτι
Μία φίλη μου στο κέντρο (πολλά καταστήματα, γραφεία αλλά και σπίτια) την βγάζει έτσι εδώ και κάνα χρόνο.
Μια άλλη φίλη μου στο Π.Φάληρο (πολλές πολυκατοικίες), και πάλι, έχει 2-3 profiles για κάθε δωμάτιο (άτιμο τσιμέντο) και κάνει... roaming :P
Προχθές, γύρισα από την Κεφαλονιά. Στο κάμπινγκ είχε δωρεάν ασύρματη πρόσβαση, με WEP key, μέχρι εκεί καλά. Αλλά άπαξ και είχες τον κωδικό (όχι τόσο δύσκολο δεδομένου το ότι ήταν δωρεάν, και έπρεπε απλά να το ζητήσεις), μπορούσες να δεις το modem, να αλλάξεις τις ρυθμίσεις του (default user pass), και φυσικά, και οι χρήστες τις υπηρεσίας είχαν την ίδια ασφάλεια. Ανά πάσα στιγμή, μπορούσα να δω shares από πολλούς συνδεδεμένους.
Στην Αμερική, έχουν γίνει και δικαστήρια για τέτοια θέματα. Φυσικά η άγνοια των δικαστών κλπ, δεν βοηθάει πολύ.
Είναι ένα θέμα, χωρίς έυκολη απάντηση.