awmn

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν το networking και ευρυζωνικές συνδέσεις, providers, τηλεφωνικά δίκτυα, δίκτυα κινητής κτλ.
Post Reply
zweistein
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

awmn

Post by zweistein » Fri Sep 21, 2007 2:20 pm

μου πέρασε από το μυαλό να βάλω..
εψαξα στο Internet και βρήκα διάφορες πληροφορίες και τα περί κόμβων και γραμμών.
αλλά όταν είδα τα manuals για εγκατάσταση και απαιτήσεις εξοπλισμού ψηλοφρίκαρα.. όχι ότι είναι πολλά. αλλά έχει πολύ τεχνική δουλειά ρε αδερφέ.
και τώρα θέλω να ρωτήσω, όσοι έχεται βάλει awmn, αξίζει τον κόπο? πόσο σας πήρε να κάνετε την εγκατάσταση και την όλη σύνδεση και φτιάξιμο του εξοπλισμού που λέει στα manuals? είναι τόσο μπελάς όσο φαίνεται?

ΥΓ: ερώτηση 2, ωραία η ταχύτητα εντός awmn, αλλά στη γραμμή από ΟΤΕ προς όλα τα άλλα site και portals τι πιάνει? τα καιρικά φαινόμενα πόσο μπορούν να το επιβαρύνουν?
Image
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Fri Sep 21, 2007 2:29 pm

Λόγω της φύσης της κοινότητας του AWMN για τα περισότερα πράγματα μπορείς να βασιστείς και σε άλλα παιδιά..

Τώρα σχετικά με τον εξοπλισμό.. Εγώ πχ χρησιμοποιώ ένα D-LINK DWL-2000AP μια κεραία με feeder 2.4Ghz και ένα PigTail.. αυτός είναι όλος ο εξοπλισμός..

Πάντως πρώτη κίνηση συνήθως είναι http://wind.awmn.net/ και να βρείς κόμβους στους οποίους να έχεις επαφή από την ταράτσα σου..
Μετά μπορείς να ζητήσεις βοήθεια και από αυτούς..
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
para
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: Alumnus/a
Post by para » Fri Sep 21, 2007 2:30 pm

Κι εγώ έψαξα αλλά δεν κατάλαβα πολλά. Απ' ότι είδα εδώ, στο Venus, χρειάζεται μια κεραία; Αυτή πόσο κοστίζει; Γενικά διαφωτίστε μας...

edit:
AmmarkoV wrote:Εγώ πχ χρησιμοποιώ ένα D-LINK DWL-2000AP μια κεραία με feeder 2.4Ghz και ένα PigTail..
Άρα όντως χρειάζεται κεραία. Τώρα τα υπόλοιπα όχι ότι τα κατάλαβα.
[οφφ]Αντί για PigTail δεν κάνει το SpiderPig,ε? :lol: [/οφφ]
Γύρνα είμαι ένα άψυχο κορμί που σ' αγαπάει, αισθάνομαι στον άνεμο φτερό
Σαν μέσα σε όνειρο η ζωή με προσπερνάει, δείξε μου οίκτο μια στιγμή παρακαλώ...
#!
Κοίτα πως με κατάντησε η δική σου η αγάπη, να μη γνωρίζω από που να κρατηθώ
Στο τελευταίο της ζωής το σκαλοπάτι, Γύρνα, είμαι ένα βήμα απ' το γκρεμό...
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Post by rapadder » Fri Sep 21, 2007 2:44 pm

Το DSL έχει γίνει πλέον προσιτό και σε μεγάλες ταχύτητες. Δεν νομίζω ότι αξίζει να μπεί κανείς στον κόπο να εγκαθιστά κεραίες σε ταράτσες. Το AWMN αναπτύχθηκε σε μια εποχή που οι ευρυζωνικές συνδέσεις ήταν ακριβές και αποτελούσε μια καλή εναλλακτική λύση. Τώρα απευθύνεται περισσότερο σε χομπίστες καθότι η εξίσωση του κόστους έχει αλλάξει.
... Γράφτε κώδικα όσο είναι καιρός ...
zweistein
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by zweistein » Fri Sep 21, 2007 3:04 pm

κόμβο βρήκα ευτυχώς περνάει ακριβώς από πάνω μου!
απλά στο manual έλεγε για υλικά, ιδιοκατασκευές, Συναρμολόγηση, ρυθμίσεις, εγκατάσταση, δοκιμές και άλλα που μου φάνηκαν μάλλον τρομακτικά...
:P
τώρα κεραία βρίσκεις ευκολα και δεν είναι πολύ ακριβές πλέον... ο εξοπλισμός μπορεί να βρεθεί υποθέτω σε μαγαζάκι για πισιά? ή σε ηλεκτρολόγους μηχανικών πισιών???
Image
koki
Kilobyte level
Kilobyte level
Academic status: N>4

Post by koki » Fri Sep 21, 2007 3:12 pm

Ύστερα από 4 χόνια στο awmn έχω να σου πω τα εξής:

1. Εάν το θες για την ταχύτητα, δεν αξίζει, καθώς το κόστος είναι δυσανάλογο. Πλέον οι συνδέσεις adsl είναι πολυ γρήγορες σε πολυ λογική τιμή.
2. Παρ'όλα αυτά μπορεί το awmn να προσφέρει ταχύτητες και ανωνυμία που δεν μπορεί να παρέχει η adsl, με ό,τι εννοεί αυτό. Όμως αυτό απαιτεί να έχεις έναν σοβαρό κόμβο (=> 300++ λεφτά) για να έχεις ταχύτητες άξιες αναφοράς πλέον (MBytes/sec).
3. Εάν οι ταχύτητες δεν είναι αυτό που σε συγκινεί κυρίως, το awmn έχρι να σου προσφέρει τα ακόλουθα:
α. Ένα πελώριο testbed να εξοικειωθείς με έννοιες και πράγματα τα οποία δύσκολα θα έχεις στα χέρια σου για παιχνίδι.
β. Μια μεγάλη πηγή γνώσης σε διάφορους τομείς της πληροφορικής, κίνητρο για να μάθεις πολλά.
γ. Έναν κοινωνικό κύκλο ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα
δ. Στην καλή περίπτωση και γνωριμίες επαγγελματικής αξίας.
ε. Έναν τρόπο να ξοδεύεις τα λεφτά που (δεν) σου περισσεύουν.

Αυτά έχω να σου πω, τα οποία εν συντομία περικλείωνται στην πρόταση:
Εάν θες d/l, άστο καλύτερα, εάν θες να μάθεις, είναι μια καλή ευκαιρία.

Σημείωση: όλα αυτά όταν είσαι απλός πελάτης (μικρό κόστος) μπορείς πιο δύσκολα να τα γευτείς (και τις ταχύτητες και τη γνώση) αλλά δεν είναι άσχημα και πάλι.

Τέλος, χρειάζεσαι απαραίτητα:

1. Μία εξωτερική συσκευή ασύρματη (όχι όποια να'ναι, ρώτα στο awmn forum ή κάποιον από το awmn σοβαρό), ή κάρτα ασύρματη (ομοίως). Όμως έχε υπόψην ότι αυτή η κάρτα ή συσκευή θα πρέπει να συνδέεται με ένα χοντρό και άκαμπτο καλώδιο με μια κεραία η οποία θα είναι σε ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ χωρο ο οποιος θα έχει άριστη οπτική επαφή με τον άλλον κόμβο (πιθανώς στην ταράτσα), οπότε δύσκολο το pc σου να παίξει τον ρόλο αυτό.

2. Μερικά καλώδια (ειδικό καλώδιο για σύνδεση κάρτας/συσκευής με κεραία + ethernet)

3. Ρεύμα εκεί που θα βάλεις την συσκευή/pc + κάρτα

4. Μία κεραία η οποία θα είναι είτε κάποια ποιοτική (όχι stella doradus, όχι cantenna, όχι omni, όχι panel) κατευθυντική μεγάλου κέρδους, είτε δορυφορικό πιάτο + ειδικό feeder.

5. Χρόνο και όρεξη και υπομονή και βοήθεια (το τελευταίο βρίσκεται συνήθως στο awmn forum ή σε καποιο myting)

Τα παραπάνω εάν μιλάμε για μια απλή εγκατάσταση πελάτη πάνε ένα 100-150άρι, νομίζω. Για κόμβο backbone μιλάμε για διαφορετικό εξοπλισμό και για 2-3 BB links νομίζω πρέπει να φτάνουν τα 300-350.

Καλή τύχη.

ΥΓ. Οι καιρικές συνθήκες σπάνια επηρεάζουν (εκτός από τις πολύ σφοδρές βροχές και τους επικίνδυνους ανέμους)

ΥΓ2. ΔΕΝ εξυπακούεται ότι με την σύνδεσή σου στο awmn θα έχεις και πρόσβαση στο Internet, ούτε όμως και αποκλείεται. Σε κάθε περίπτωση αυτή θα είναι περιορισμένου εύρους, περίπου όση χρειάζεσαι για τις βασικές χρήσεις (email, web κλπ), καθώς συνήθως οι άλλες ανάγκες καλύπτονται εντός του δικτύου.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΥΓ3 μαγαζιά με τέτοιον εξοπλισμό είναι τα εξής:

linkshop.gr
aerial.net
priveshop.gr
wirelesslan.gr

όλα αυτά είναι αξιόπιστα σαν ηλεκτρονικά καταστήματα αλλά και σε όσα μπορείς (1ο + 3ο), εάν θες πας και από εκεί εάν είναι κοντά σου.

Μια εξ. συσκευή νομίζω κάνει γύρω στα 50-70 Ε, τα καλώδια που θα χρειαστείς κάνουν γύρω στα 10 -20 Ε ανάλογα το μήκος. Με ένα δορυφορικό πιατο + feeder ξεμπερδεύεις με γύρω στα 50 Ε, και βάλε 150 περίπου μαζί με ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστεί (στηρίγματα για πιάτο, ιστούς, ethernet κλπ)

merged by Punisher
``Άναρθρες κραυγές τύπου απόλυσης από στρατό' ' + ``'Άναρθρες κραυγές τύπου θα πάω στο Παρίσι' ' + ``Άναρθρες κραυγές τύπου μαμά μου φοβάμαι' '

Τα βλογς είναι σαν τις ********, όλοι έχουν από μία ;)

Death By Popcorn : Η απάντηση σε κάθε εσωτερική και εξωτερική σινε/σειρο-αναζήτηση. :D
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: PhD

Post by tsilochr » Fri Sep 21, 2007 3:17 pm

To awmn πάνω από όλα είναι μια κοινότητα, δεν έχει την ανωνυμία του internet. Πέρα από τις υπηρεσίες που θα έχεις (δες τις στο site τους καλύτερα) αποκτάς μια τεράστια τεχνογνωσία από την προσωπική σου ασχολία και από τα άτομα που θα γνωρίσεις είτε στήνωντας το κόμβο σου, είτε σηκώνοντας τις πρώτες σου υπηρεσίες είτε πηγαίνοντας απλά στα meetings της περιοχής σου!

Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να δεις στην http://wind.awmn.net/ που είσαι γεωγραφικά (έχει οδηγίες) και ποια Access Points έχεις κοντά σου. Στη συνέχεια παίρνεις κυάλια και από το σημείο που θα βάλεις το πιάτο σου (ταράτσα συνήθως) κοιτάς να δεις με ποιον/ποιούς έχεις οπτική επαφή - απαραίτητο. Από κει και πέρα μιλάς (με mail ή με pm από το forum του awmn) με τον κομβούχο, το λες και εδώ, και θα προσφέρθει αρκετοί για το πρώτο scan.

Χοντρικά το κόστος για πελάτη είναι κάτω από 120€.

added
Με πρόλαβε το koki :-p που είναι και ειδήμων πολύ περισσότερο από μένα. Αναμένω και την σοφία του tarantula.
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Fri Sep 21, 2007 3:42 pm

tsilochr wrote: Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να δεις στην http://wind.awmn.net/ που είσαι γεωγραφικά (έχει οδηγίες) και ποια Access Points έχεις κοντά σου. Στη συνέχεια παίρνεις κυάλια και από το σημείο που θα βάλεις το πιάτο σου (ταράτσα συνήθως) κοιτάς να δεις με ποιον/ποιούς έχεις οπτική επαφή - απαραίτητο.
Αυτό ήταν το σημείο που με σταμάτησε πριν χρόνια από το να τοποθετήσω δικό μου κόμβο. Δυστυχώς για οποιον μένει σε πολυκατοικία υπάρχει μικρή κατανόηση. Τα υπόλοιπα και έρχονται και έχουν και ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
Post Reply

Return to “Δίκτυα υπολογιστών - Internet”