(web design, web animation, web development κλπ.), how to

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν το networking και ευρυζωνικές συνδέσεις, providers, τηλεφωνικά δίκτυα, δίκτυα κινητής κτλ.
h4wk
Gbyte level
Gbyte level
(web design, web animation, web development κλπ.), how to

Post by h4wk » Wed Jan 28, 2009 11:14 pm

Αν ήθελα να τα μάθω αυτά για να ασχοληθώ ερασιτεχνικά,ίσως και επαγγελματικά στο μέλλον,και υποθέταμε οτι αρχίζω απο το μηδέν,ποιές κατα τη γνώμη σας θα έπρεπε να είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν;
rose
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: 4th year
Re: (web design, web animation, web development κλπ.), how to

Post by rose » Thu Jan 29, 2009 10:39 am

Υπάρχουν διάφορα trends, εγώ αν έλεγα τώρα θέλω να μάθω ενα καλό web framework θα διάβαζα το Flex. Πιστεύω ότι θα το δούμε πολύ. :)

http://www.adobe.com/products/flex/
http://www.adobe.com/products/flex/flex ... index.html

Μερικά demo..εντυπωσιακά - δεν γίνονται αυτά με συμβατικά εργαλεία...
http://examples.adobe.com/flex3/labs/ne ... /main.html
http://examples.adobe.com/flex3/labs/da ... main.html#

http://examples.adobe.com/flex2/inprodu ... store.html
http://examples.adobe.com/flex3/labs/co ... rator.html
http://www.effectivesoft.com/flexdemo/
που θα πάει θα το δουμε...
h4wk
Gbyte level
Gbyte level

Post by h4wk » Thu Jan 29, 2009 11:02 am

i lov flex :smt007 το γράφω και σε eclipse, τι άλλο θέλω απο τη ζωή μου; :smt020
θα κάτσω να παίξω λίγο μαζί του τώρα...για μετά πρέπει να διαβάσω και τίποτα :smt022
Μήπως υπάρχει και κάποιο καλό βιβλίο για να θέσει βάσεις σε html xhtml css sql ή δε χρειάζοντσι αυτά απο
τη στιγμή που υπάρχει το flex; Ουσιαστικά ρωτάω για ήξερα ενα παλικάρι που έγραφε σελίδες με joomla
και δεν είχε ιδέα απο html και τα λοιπά και γενικότερα να φράφει κώδικα...(και δε θέλω να καταντήσω σαν κι αυτόν...)
cypher
Venus Former Team Member
Academic status: Alumnus/a

Post by cypher » Thu Jan 29, 2009 11:11 am

h4wk wrote: Μήπως υπάρχει και κάποιο καλό βιβλίο για να θέσει βάσεις σε html xhtml css sql ή δε χρειάζοντσι αυτά απο
τη στιγμή που υπάρχει το flex; Ουσιαστικά ρωτάω για ήξερα ενα παλικάρι που έγραφε σελίδες με joomla
και δεν είχε ιδέα απο html και τα λοιπά και γενικότερα να φράφει κώδικα...(και δε θέλω να καταντήσω σαν κι αυτόν...)
Για ολα αυτα υπαρχουν αριστα (και τσαμπα :-p ) tutorials http://www.w3schools.com/
ImageImageImageImageImageImageImage
rose
Gbyte level
Gbyte level

Post by rose » Thu Jan 29, 2009 11:16 am

Καμία σχέση το flex με joomla. Φυσικά και πρέπει να ξέρεις αυτά που ρωτάς, αρχιτεκτονικά όμως sql γράφεις στο application tier...Εκει μπορείς να εχεις enterprise java beans, αυτά και μονο αυτά αναλαμβάνουν την επικοινωνία με την βάση, εσύ στο client απλα κάνεις γραφικές απεικονίσεις. Ελπιζω να βοήθησα.
h4wk
Gbyte level
Gbyte level

Post by h4wk » Thu Jan 29, 2009 11:30 am

γι'αυτό αγαπώ το venus...απαντάει σε όλα και συμφέρει :-D

--------------------
rose wrote:... αρχιτεκτονικά όμως sql γράφεις στο application tier...Εκει μπορείς να εχεις enterprise java beans, αυτά και μονο αυτά αναλαμβάνουν την επικοινωνία με την βάση, εσύ στο client απλα κάνεις γραφικές απεικονίσεις. Ελπιζω να βοήθησα.
Δηλαδή το flex είναι για γραφικές απεικονίσεις πάνω σε ένα ήδη υπάρχων site; ...και μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις λίγο καλύτερα τί εννοείς παραπάνω; :oops:
Last edited by The Punisher on Thu Jan 29, 2009 12:14 pm, edited 1 time in total.
Reason: merge
proskopos
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by proskopos » Thu Jan 29, 2009 11:35 am

cypher wrote:
h4wk wrote: Μήπως υπάρχει και κάποιο καλό βιβλίο για να θέσει βάσεις σε html xhtml css sql ή δε χρειάζοντσι αυτά απο
Για ολα αυτα υπαρχουν αριστα (και τσαμπα :-p ) tutorials http://www.w3schools.com/
νομίζω υπάρχουν και πολύ καλύτερα... εμένα μερικά tutorials από εκεί δεν με βοήθησαν ιδιαίτερα....
Extreme Makeover... Mind edition...
3,6 μαθήματα/εξεταστική....
Image
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Thu Jan 29, 2009 11:41 am

Μην ξεχνατε το tutorial του djsolid στο.Mag :-D
h4wk
Gbyte level
Gbyte level

Post by h4wk » Thu Jan 29, 2009 11:45 am

ultimate_aektzis wrote:Μην ξεχνατε το tutorial του djsolid στο.Mag :-D
Ναι αλλα δε μπορώ να περιμένω μέχρι το επόμενο τεύχος...εγω αγωνία,θέλω να ξέρω τι θα γίνει μετά :-p
PaP
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by PaP » Thu Jan 29, 2009 12:43 pm

Το animation με τα άλλα 2 είναι κάτι αρκετά διαφορετικό και αγγίζει περισσότερο τη γραφιστική, βέβαια γραφιστική θα χρειαστείς και στο design όσο περισσότερη πιθανώς να επιδρά και θετικά

Εγώ θα σε συμβούλεια για το design, development
να αρχίσεις να διαβάζεις www.webdesignerwall.com www.smashingmagazine.com
rose
Gbyte level
Gbyte level

Post by rose » Thu Jan 29, 2009 2:50 pm

h4wk wrote:γι'αυτό αγαπώ το venus...απαντάει σε όλα και συμφέρει :-D

--------------------
rose wrote:... αρχιτεκτονικά όμως sql γράφεις στο application tier...Εκει μπορείς να εχεις enterprise java beans, αυτά και μονο αυτά αναλαμβάνουν την επικοινωνία με την βάση, εσύ στο client απλα κάνεις γραφικές απεικονίσεις. Ελπιζω να βοήθησα.
Δηλαδή το flex είναι για γραφικές απεικονίσεις πάνω σε ένα ήδη υπάρχων site; ...και μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις λίγο καλύτερα τί εννοείς παραπάνω; :oops:
Flex is a highly productive, free open source framework for building and maintaining expressive web applications that deploy consistently on all major browsers, desktops, and operating systems.
http://www.adobe.com/products/flex/

Eιναι ενα web - framework δηλαδή εχει μια δική του γλώσσα για να διαχειρίζεται ui components(tables,buttons...). Απο εκεί και πέρα ερωτήσεις στην βάση δεν κάνεις απευθείας μέσα απο την flex αλλα πρέπει να καλέσεις server side διαδικασίες - php, ejb και τα ρέστα. Αυτό συμβαίνει για τον απλουστατο λογο του οτι μιλάμε για client side logic - που εκτελείται στον browser, για παράδειγμα μπορείς να συνδεθείς στην βάση με html; Προφανώς οχι. Υπάρχουν πολλά tutorial για μια πρώτη γεύση.

Σημειώνω οτι δεν το ξέρω καθόλου το framework, εχει γενικά πολύ δουλειά η φάση - σε κάθε περίπτωση το παραγόμενο σπέρνει.
h4wk
Gbyte level
Gbyte level

Post by h4wk » Thu Jan 29, 2009 3:17 pm

Ευχαριστώ πολύ! Νομίζω οτι αρχίζω και βρίσκω σιγά σιγά αυτο που ψάχνω!!! :smt023
(παρόλ'αυτά δε θα πω όχι σε όποιον έχει κάτι υπ'όψην που μπορεί να βοηθήσει!)
Γενικότερα το web design,web development στην ελλάδα έχει ζήτηση;
Αν αποφάσιζα δηλαδή οτι αυτό θα ήθελα να κάνω επαγγελματικά κάποτε,έχει αποκατάσταση;έχει σιγουριά;έχει λεφτά;
rose
Gbyte level
Gbyte level

Post by rose » Thu Jan 29, 2009 3:44 pm

Πέρνα πρώτα τα 14 :smt016 :smt016
h4wk
Gbyte level
Gbyte level

Post by h4wk » Thu Jan 29, 2009 3:59 pm

...χτύπημα κατω απο τη ζώνη :smt005
Ισοβίτης
Venus Former Team Member

Post by Ισοβίτης » Fri Jan 30, 2009 12:36 am

Κάποιες γενικές παρατηρήσεις:

Απ' ό,τι βλέπω, το θέμα του τόπικ είναι ευρύτατο. Δηλαδή και design και animation και development. Πριν πάμε σε joomlες, flex, κλπ, καλό θα ήταν να δούμε τα βασικά :-D :

Είναι άλλο το design και άλλο το development.

Design σημαίνει φτιάχνω το σχεδιαστικό τμήμα μιας σελίδας, βάζω γραφικά, όμορφα layouts, επιλέγω κατάλληλα χρώματα - γενικώς τέτοια πράγματα. Ίσως να φαίνεται εύκολο αλλά δεν είναι καθόλου μα καθόλου. Εργαλεία όπως το Photoshop και το Dreamweaver αποτελούν φετίχ για έναν designer. Η δουλειά του είναι που φαίνεται στο τελικό προϊόν ("ααα, τι όμορφη ιστοσελίδα!").

Development σημαίνει γράφω τον κώδικα πίσω από την εφαρμογή: Δίνω λειτουργικότητα στις φόρμες, διαχερίζομαι μια βάση, υλοποιώ services, κλπ. Η δουλειά του developer δεν είναι άμεσα ορατή στον τελικό χρήστη, αλλά είναι και ο λόγος ύπαρξης της σελίδας.

Κανονικά, είναι διαφορετικοί εκείνοι που αναλαμβάνουν το design και διαφορετικοί εκείνοι που αναλαμβάνουν το development. Φυσκά, πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις, αν και λίγοι μπορούν να κάνουν εξίσου καλά και τις δύο δουλειές (απόλυτα λογικό). Οι ρόλοι designer - developer μπλέκονται πάρα πολύ συχνά, ιδιαίτερα όσον αφορά τις μικρές επιχειρήσεις, που δεν θέλουν να πληρώνουν πολλά άτομα (δυστυχώς, οι καλοί designers κοστίζουν).

Flash / Silverlight applications έρχονται μετά για να δώσουν κάποιες επιπλέον λειτουργίες στη σελίδα. Αν και το Silverlight διακρίνει ξεκάθαρα τους δύο ρόλους, στο Flash τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Πάντως, γνωρίζω άτομα που γράφουν ActionScript χωρίς να ασχολούνται με το αισθητικό κομμάτι και χωρίς να έχουν ιδιαίτερες γνώσεις άλλων τεχνολογιών.

Σχετικά με το αν έχει λεφτά: Από τη μικρή μου εργασιακή εμπειρία πιστεύω πως ναι. Τουλάχιστον ακόμα. Το web πάντα εξελίσσεται και επομένως πάντα θα υπάρχει ανάγκη και ζήτηση.

Συμπερασματικά (ελπίζω να μη γίνομαι υπερβολικά κουραστικός :-p ), προτείνω να το ψάξεις για να δεις τι σου αρέσει και τι μπορείς να καταφέρεις καλύτερα. Τα πράγματα ίσως να μην είναι ακριβώς όπως τα περιγράφω, αλλά νομίζω ότι μπορείς να πιάσεις το γενικό νόημα. Η ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών είναι συναρπαστική με όποιον τομέα κι αν ασχοληθείς.
Συγχώρα με που δεν καταλαβαίνω τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί...

Image

Find me: Image Image Image Image Image
h4wk
Gbyte level
Gbyte level

Post by h4wk » Fri Jan 30, 2009 12:57 am

Δηλαδή κάποιος κάνει το development που ειναι όσα είπες παραπάνω και κάποιος άλλος κάνει το design?
Άρα ο designer παίρνει έτοιμο κώδικα και τον κάνει κουκλάκι ζωγραφιστό!
Αλλά αν ήθελα να φτιάξω μόνος μου μια σελίδα θα έπρεπε να ξέρω να τα κάνω και τα δύο και θα έπερνα και περισσότερα λεφτα,σωστά;

Προσωπικά θα ήθελα να ασχοληθώ και με τα δύο,αλλά μιας και τώρα άρχησα να το ψάχνω θα τα δοκιμάσω και τα δύο και θα δω που βρίσκω περισσότερο ενδιαφέρων
"Η ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών είναι συναρπαστική με όποιον τομέα κι αν ασχοληθείς."
Προσωπικά παλι, είναι ο μόνος τομέας της πληροφορικής που και απ'όσα έχω δεί στη σχολή έχει κερδίσει το ενδιαφέρων μου...

Θέλω πάντως να προσπαθήσω μέσα στον επόμενο μήνα να μάθω ότι χρειάζεται(μια ώρα διάβασμα τη μέρα)και να φτιάξω μια δική μου δυναμική σελίδα...για να δούμε... :smt024
proskopos
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by proskopos » Fri Jan 30, 2009 1:09 am

το να φτιάξεις μια δυναμική σελίδα έιναι αρκετά απλό.. Αυτό που θα σε ενθουσιάσει είναι η εμφάνηση της σελίδας, το καλλιτεχνικό κομμάτι... Η λειτουργικότητα μπορεί να γίνει φαντεζί αλλά προσωπικά θεωρώ ότι μπορεί να γίνει κουραστική και δυσνόητη για έναν απλό χρήστη... θα πρότινα με πολλά +++++ να ασχοληθείς με flash...
Είναι αρκετά δύσκολο (και δεν έχω μπορέσει να ασχοληθώ πολύ) αλλά θεωρώ πως έχει πολλά λεφτα... Και κυρίως σου δίνει την δυνατότητα να κάνεις πολλά έξυπνα κόλπα...

btw το silverlight ακόμα δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς είναι...!!!
Image
Ισοβίτης
Venus Former Team Member

Post by Ισοβίτης » Fri Jan 30, 2009 1:29 am

h4wk wrote:Δηλαδή κάποιος κάνει το development που ειναι όσα είπες παραπάνω και κάποιος άλλος κάνει το design?
Άρα ο designer παίρνει έτοιμο κώδικα και τον κάνει κουκλάκι ζωγραφιστό!
Όχι, μην πέφτεις σε αυτήν την παγίδα ;) Ο designer ξέρει να γράφει πολύ καλό κώδικα html (και "επεκτάσεις" της όπως dhtml) και CSS. Ειδικά CSS είναι απολύτως απαραίτητο. Από κει και πέρα, μέτρια γνώση της JavaScript είναι επίσης απαραίτητη. Άριστη γνώση JavaScript βοηθάει πάρα μα πάρα πολύ.
h4wk wrote:Αλλά αν ήθελα να φτιάξω μόνος μου μια σελίδα θα έπρεπε να ξέρω να τα κάνω και τα δύο και θα έπερνα και περισσότερα λεφτα,σωστά;
Όχι ακριβώς. Αν θες να φτιάξεις μια σελίδα μόνος σου, ναι, πρέπει να μπορείς να κάνεις αρκετά πράγματα (αυτό θα σε βοηθήσει να πάρεις ιδέες και εμπειρίες από παντού). Το πόσα λεφτά θα παίρνεις είναι πάαααρα πολύ σχετικό ζήτημα. Εξαρτάται κυρίως από το πού και για ποιον δουλεύεις. Πχ μια μικρομεσαία επιχείρηση μπορεί να σου δώσει πολλά λεφτά για κάτι που ένας έμπειρος επαγγελματίας κάνει σε λίγο χρόνο. Άλλη μπορεί να σου δώσει λιγότερα. Πολλοί εργοδότες δεν ξέρουν καν πώς πρέπει να πληρώσουν.

Κατά κανόνα, αυτός που είναι καλός σε αυτό που κάνει, παίρνει και περισσότερα λεφτά.
h4wk wrote:Προσωπικά θα ήθελα να ασχοληθώ και με τα δύο,αλλά μιας και τώρα άρχησα να το ψάχνω θα τα δοκιμάσω και τα δύο και θα δω που βρίσκω περισσότερο ενδιαφέρων
:smt023
h4wk wrote:Θέλω πάντως να προσπαθήσω μέσα στον επόμενο μήνα να μάθω ότι χρειάζεται(μια ώρα διάβασμα τη μέρα)και να φτιάξω μια δική μου δυναμική σελίδα...για να δούμε... :smt024
Για δυναμικές σελίδες, να θυμάσαι ότι πρέπει να επιλέξεις και μια τεχνολογία (asp, jsp, php, asp.net) για την ανάπτυξη.
proskopos wrote:btw το silverlight ακόμα δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς είναι...!!!
Το Silverlight είναι μια τεχνολογία παρουσίασης πολυμέσων παρόμοια του Flash. Είναι ένα plugin που εγκαθίσταται στον browser (όπως το plugin της Adobe για το Flash) και επιτρέπει να δεις το περιεχόμενο των σελίδων στις οποίες έχει χρησιμοποιηθεί. Με Silverlight φτιάχνεις ό,τι και με Flash (οκ, δεν είναι ακριβώς έτσι). Αυτό που διαφέρει είναι ο τρόπος με τον οποίο το φτιάχνεις.

Στο Flash έχεις το Flash Professional της Adobe (με UI παρόμοιο του Photoshop) και μέσω των διαθέσιμων εργαλείων φτιάχνεις τα γραφικά, την κίνηση και τα υπόλοιπα στοιχεία της εφαρμογής. Παράλληλα, μπορείς να επεξεργάζεσαι την ActionScript (την σκριπτογλώσσα πίσω από το design) για να προσθέτεις λειουργικότητα.

Στο Silverlight είναι ευκολότερη η συνεργασία designer - developer. Μπορεί πχ ο designer να φτιάξει το γραφικό κομμάτι της εφαρμογής γράφοντας XAML και επεξεργαζόμενος visually την εφαρμογή χρησιμοποιώντας το Expression Blend. Στη συνέχεια (ή και παράλληλα), ο developer μπορεί να γράφει σε C# ή Visual Basic ό,τι συμβαίνει πίσω από την εφαρμογή (πχ διαχείριση βάσης).

Image

proskopos
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by proskopos » Fri Jan 30, 2009 1:44 am

Και ποια εργαλεία προτίνεις και για flash και για silverlight... Επίσης μιας και το κατέχεις το θέμα με το silverlight, ποιό πιστεύεις ότι είναι καλύτερο ή έστω ποια είναι τα + και - έναντι του flash???
Image
Ισοβίτης
Venus Former Team Member

Post by Ισοβίτης » Fri Jan 30, 2009 2:19 am

Δεν το κατέχω ιδιαίτερα. Απλά τυχαίνει να ασχολούμαι με σχετικές τεχνολογίες τις εταιρίας που δημιούργησε το Silverlight (προσφέρω και δωρεάν προπαγάνδα :-D :-D :-D ).

Για ανάπτυξη Flash εφαρμογών, νομίζω ότι η πιο επαγγελματική λύση είναι το Flash Professional της Adobe (βρίσκεται στην έκδοση CS4). Τώρα, αν ψάχνει κανείς κάτι δωρεάν, ενδεχομένως να βρει, αλλά δύσκολο να είναι εξίσου αξιόπιστο.

Για Silverlight, υπάρχουν αρκετές επιλογές: Χρήση Visual Studio, χρήση Expression Blend ή χρήση και των δύο.

Όπως είπα, ο κώδικας πίσω από το design είναι XAML, ενώ πίσω από τη λειτουργικότητα είναι C# ή VB. Όμως, τόσο η XAML όσο και οι C# / VB μπορούν να γραφούν και στο Blend και στο Visual Studio!

Στην πράξη, ο designer χρησιμοποιεί το Blend επειδή έχει καλύτερο Visual Editor και περισσότερες σχεδιαστικές επιλογές. Ο developer χρησιμοποιεί Visual Studio επειδή διαθέτει εξαιρετικό debugger και είναι το πιο ολοκληρωμένο περιββάλλον ανάπτυξης C# / VB εφαρμογών.

Σύγκριση Flash versus Silverlight δεν μπορώ να κάνω (πέρα από όσα ήδη είπα) επειδή δεν έχω ασχληθεί με Flash. Μπορείτε να δείτε όμως εδώ και εδώ σχετικά. Υπάρχουν αρκετά σάιτ με συγκρίσεις μεταξύ των δύο τεχνολογών, αλλά δεν είναι όλα αμερόληπτα.

Image

h4wk
Gbyte level
Gbyte level

Post by h4wk » Sun Feb 01, 2009 11:25 pm

Ας υποθέσουμε οτί έχω μιά αρκετά καλή κατανόηση απο HTML, XHTML, HTML DOM, DHTML, CSS, JavaScript και θα μπορούσα να γράψω αρκετά όμορφο κώδικα...

Επόμενο βήμα; server side scripting; Θα πρέπει να μάθω php ή asp ή δέ ξέρω κι εγώ τί;

...και δέν είμαι σίγουρος οτι έχω καταλάβει το γιατί υπάρχει το server side scripting...ποιό καλό παιδί θα μου εξηγήσει; :-D
proskopos
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by proskopos » Sun Feb 01, 2009 11:31 pm

h4wk wrote: Επόμενο βήμα; server side scripting; Θα πρέπει να μάθω php ή asp ή δέ ξέρω κι εγώ τί;
php και ruby είναι καλές επιλογές... Υπάρχουν πολλές ακόμα βέβαια... Python, asp κτλ...
Για την ερώτηση σου δες εδώ
Image
Post Reply

Return to “Δίκτυα υπολογιστών - Internet”