Installing Debian From Scratch...Âïçèåéá

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν λειτουργικά συστήματα (Linux, *BSD, MacOS, Windows, κτλ.) .
Post Reply
Tomahawk
Mbyte level
Mbyte level

Installing Debian From Scratch...Βοηθεια

Post by Tomahawk » Wed Jan 19, 2005 3:32 pm

Λοιπον.Ξεκινησα ενα ωραιο πρωινο να βαλω Debian μαζι με τα windows.
Το base system κομπλε,ο gnub κομπλε (ξεκινανε πρωτα τα windows) και να'μαι login σε command.Πολυ ωραια.Φτιαχνουμε τα interfaces να μπαινει στο net.Πολυ ωραια.
Χωρις να το σκεφτω παταω ενα "apt-get install kde" να δουμε τι θα γινει (αν και δεν ειναι πολυ μυστηριο αφου στα sources εχει μονο το dvd) και κατι εγκαθιστα εκει περα.
1)Πως ξερω ποια xtra packages χρειαζεται κατι για να κανει install?Που να φανταστω οτι (οπως εμαθα μετα που εψαξα στο net) χρειαζεται και ενα "apt-get install xserver-common" (μπορει και xserver σκετο not sure) και ενα για kfonts κτλ κτλ.Με αλλα λογια κατι που θελω να κανω install ποιος ειναι ο τροπος να βλεπω ή να κατεβαζω αυτοματα ολα τα dependancies??

2)Απο οτι καταλαβα ενα σωστα φτιαγμενο sources.list σου σωζει τη ζωη αλλα πως και με τι να το γεμισω?

3)Πως βλεπω το linux (mount με read and write access) μεσα απο windows και το αντιστροφο?Ποια προγραμματακια κυκλοφορουν εκει εξω ή ποιο package πρεπει να κανω apt-get install και να τελειωνω?

Τελως παντων με καποια installs και εντολες (σοβαρα δεν θυμαμαι οτι ζηταγε το κατεβαζα και παταγα ναι ναι) τυπου xf86config xserver-xfree86 και μια αλλη που με εβγαλε σε πολυ καλυτερο config screen απο το xf86config το ρυθμιζω και με επιφοιτηση λεω να πατησω startx (hehe καμια επιφοιτηση φυσικα αλλα το αγιο-google κατεβηκε :) ) .Μου πεταει κατι για fonts τα κατεβαζω και αυτα (απο dvd παντα) κτλ κτλ ξαναπαταω startx και η απεραντη ευτυχια :D

1) Πως το ρυθμιζεις να μπαινει καπακια στο kde?(Πρεπει να ειναι the oldest thing in the books για οποιον βαζει linux αλλα και παλι ξανατονιζω το "From Scratch" που λεει το topic) ?

Αυτα προς το παρον.Θα ερθουν και αλλες αργοτερα και οποιος δεν βαριεται βοηθαει hehe :D
TaRaNTuLa
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: PhD

Re: Installing Debian From Scratch...Βοηθεια

Post by TaRaNTuLa » Wed Jan 19, 2005 4:36 pm

-==| Tomahawk |==- wrote:3)Πως βλεπω το linux (mount με read and write access) μεσα απο windows και το αντιστροφο?Ποια προγραμματακια κυκλοφορουν εκει εξω ή ποιο package πρεπει να κανω apt-get install και να τελειωνω?
Υπάρχουν προγραμματάκια για Linux,με τα οποία βλέπεις το κομμάτι του hd με τα Windows.Για το αντίστροφο δεν έχω ακούσει κάποιο πετυχημένο,το οποίο να κυκλοφορεί ευρέως...Μερικά που υπάρχουν αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν παρέχουν εγγυημένη λειτουργία...

Μπορείς βέβαια να κάνεις την εξής "μπινιά"...Κόβεις ένα partition στα μέτρα του όγκου των αρχείων που θες να μετακινείς πέρα-δώθε,του κάνεις format σε FAT32 και είσαι κομπλέ...Windows και Linux θα βλέπουν το partition μια χαρά...(το παραπάνω σε περίπτωση που χρησιμοποιείς XP...)
Tamiya rulezZz....

TL-01 Full Carbon, TL-01 Upgraded, FF-01 Upgraded, M03, CC-01, ΤΤ-01 TypeE, Volvo και Scania Trucks και η λίστα συνεχίζεται...
silegav
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Academic status: Alumnus/a

Post by silegav » Wed Jan 19, 2005 5:25 pm

Με τις λίγες γνώσεις που έχω, που και αυτές τις οφείλω στο debiday μπορώ να σου πω για το linux->windows.
Για να δεις τα Partitions των windows από Linux πρέπει να πας και να κάνεις Mount τα partitions αυτά.
Αυτό γίνεται από το αρχείο
/etc/fstab

Εκεί πρέπει να βάλεις μια εγγραφή για κάθε Partition.
Τώρα λογικά θα έχει Mounted μόνο το Partiton του linux και το swap.
Οι εγγραφές είναι του τύπου

Code: Select all

/dev/hda4       /               reiserfs notail          0       1 
το /dev/hda4 σημαίνει ότι είναι στο τέταρτο Partiton του primary master.
Τα windows σε μένα είναι στο πρώτο και έχουν filesystem ntfs. H εγγραφή στο αρχείο είναι ως εξής:

/dev/hda1	/mnt/hda1/	ntfs	ro,auto		0	0
Αν δεν κάνω λάθος, αν το έχεις σε slave δίσκο,οι εγγραφές γίνονται hdb κλπ.

Η δεύτερη παράμετρος είναι το Mountpoint. Για να μην παιδεύεσαι κάνε ένα directory το οποίο ορίζεις εσύ σαν home directory του partition.

Όταν φτιάξεις τις εγγραφές, κάνε mount hda1 ή ότι άλλο έχεις και λογικά θα τα βλέπεις από το directory που όρισες σαν mount point.

Ελπίζω να ήθελες αυτά και να μην έγραφα τσάμπα.

Επίσης όλα αυτά τα μεταδίδω χωρίς να είμαι σίγουρος. Όπως τα είχα κάνει εγώ τότε που προσπαθούσα, δεν είναι και πολύ φρέσκα.

Για το windows->linux είπαμε, total commander με ένα Plugin που θα σου πω ποιο είναι και είσαι κυριλέ.
Tomahawk
Mbyte level
Mbyte level

Post by Tomahawk » Wed Jan 19, 2005 8:30 pm

Απο windows σε linux λυθηκε(φυσικα χεχε) με το ext2fs plugin για total commander.
Τωρα αυτο που με καιει ειναι τι ρυθμισεις και σε ποιο αρχειο πρεπει να κανω για να μπαινει καπακια στο kde?
Ας μου προτεινει καποιος ποιες γραμμες να προσθεσω στο sources.list να κανω τη δουλεια μου και μετα μαθαινω για τη δομη που θελει (testing ,stable,non-US main etc etc etc).
Επισης...ΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ INSTALL??Εχω μπερδευτει με τους packagers,με το αυτοματο apt-get install,με pre-compiled binaries,με sources για compile κτλ κτλ.....Αντε πες οτι ο packager τα κανει ολα κομπλε,με ποιο ονομα/εντολη τρεχεις το prog??xexe εβαλα (νομιζω) τον acrobat αλλα πως τον τρεχω?Σε ποια default paths γινονται install τα πραγματα ή δεν υπαρχουν defaults?Αν δεν υπαρχουν που βρισκω που μπηκαν?

Χεχε λιγα πραγματα lol.Βασικα μου λειπει η γνωση για τις βασικες λειτουργιες (βασικα πραγματα).Τα αλλα μετα βρισκονται.

Y.Γ Παμε full παιδες για αλλο ενα debiday D:D
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Academic status: Alumnus/a

Post by Einherjar » Thu Jan 20, 2005 1:35 am

για να ξεκινάει αυτόματα το kde πρέπει (χωρίς πολλά λόγια) να γράψεις την ακόλουθη εντολή:

ln -s /etc/init.d/kdestart /etc/rc2.d/S99kdestart
(είναι kdestart ή startkde - δοκίμασε να τρέξεις από konsole και τις 2 και όποια παίξει βάλε αυτή). Μετά κάνε reboot να δεις αν θα παίξει
το install deb πακέτων γίνεται με τον κλασικό τρόπο (apt-get install ...). αν κατεβάσεις binaries θα έχει λογικά κάποιο shell script για εγκατάσταση. Αν τέλος κατεβάσεις sources πρέπει να το κάνεις compile πρώτα (configure - make). λογικά θα περιέχει ένα αρχείο INSTALL το οποίο θα πρέπει να διαβάσεις.

2ο debiday λογικά θα οργανώσουμε μετά την εξεταστική
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
Post Reply

Return to “Λειτουργικά συστήματα”