Μια και βλέπω ότι στο venus υπάρχει ένα κλίμα προτίμησης προς το Debian έχω κάποιες ερωτήσεις
Έχω δοκιμάσει πολλά distros και εδώ και ένα 6μηνο έχω κολλήσει με το gentoo.
Μου αρέσει πολύ το
package management που έχει. Μπορείς να κάνεις optimize τον compiler για τα πακέτα ώστε να είναι ακριβώς
για το συστημά σου , δουλεύει καλά τα dependencies δεν αφήνει ξεκάρφωτα πακέτα όταν πετάς ένα άλλο πακέτο
γενικά έχει πλήρη έλεγχο του τι βάζεις και τι βγάζεις στο σύστημα. Έχει όμως ένα τεράστιο κακό
πρέπει να γίνονται όλο compile γιατι δεν ύπαρχουν binaries για gentoo.
Όσο είχα το desktop δε με νοιαζε αλλά
όταν πείρα laptop και έκανα compile όλο το kde κράτησε 1 ολόκληρη μέρα και κάτι ψυλά και η θερμοκρασίες ήταν
στα κόκκινα ξενέρωσα. Ρωτάω λοιπόν είναι καλό το package management του debian? Η σαν τα χάλια του rpm?
Δώστε μου αν μπορείται μια περιγραφή του τι κάνει και αν είναι καλο.
debian package management
- Einherjar
- Venus Project Founder
- Academic status: Alumnus/a
έχει το καλύτερο package managment. Τα πακέτα της debian έχουν κατάληξη .deb και περιέχουν, εκτός των άλλων, πληροφορίες εξαρτήσεων έτσι ώστε να μην εμφανιστεί κάποια ασυμβατότητα με άλλα πακέτα. επίσης εκτός από την πολύ άνετη εγκατάσταση, σου δίνεται και η δυνατότητα της πολύ άνεκτης απεγκατάστασης. αν θες π.χ. μπορείς να βγάλεις το kde και να μη μείνει ίχνος από αυτό. περισσότερες λεπτομέρειες από τον Hd που πίστεψέ με μπορεί να γίνει εκνευριστικά λεπτομερής στο θέμα αυτό 

[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
- HdkiLLeR
- Venus Project Founder
- Academic status: Alumnus/a
Το packaging σαν αντικείμενo γενήθηκε απο την debian. Στην debian είναι ένα πολύπλκοκο σύστημα με 5 διαφορετικά stages απο τα οποία περνάει το ίδιο package για να καταλήξει σε μια distro. Τα dependencies τηρούνται πάντα κατά γράμμα και οι αναβαθμήσεις γίνονται αυτόματα σε όλη την αλυσίδα. Θέλει ψιλοψάξιμο βέβαια αλλά το gentoo το έκλεψε απο την debian μιας και είναι σχεδόν το ίδιο το apt-get το έκανε emerge
. Οπότε εάν έχεις δουλέψει με αυτό δεν θα έχεις πρόβλημα. Μην περάσεις όμως debian stable γιατί είναι για production μηχανάκια. Για home usage testing/unstable. Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ mixed distro, μερικά packages δηλαδή έρχονται απο άλλο branch και χωρίς να χαλάει το dependency, ενώ οι αναβαθμήσεις γίνονται αυτόματα...τα testing αναβαθμίζονται στην τελευταία testing έκδωση και αυτά που είναι απο την unstable γίνονται αυτόματα upgrade στα αντίστοιχα packages της unstable. Ολα αυτά βέβαια με μία εντολή 

-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------
"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------
"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie