Ξεκίνησα κάνοντας απλώς boot το DVD. Προσπαθώντας να προσεγγίσω το θέμα από μία «αφελή» σκοπιά του τυπικού Windows χρήστη απάντησα στο πρώτο promt ότι θέλω ελληνικά για γλώσσα εγκατάστασης (και λειτουργικού). Καμία διανομή linux (από όσες έχω βάλει τουλάχιστον) δεν έχει σοβαρή ελληνική εγκατάσταση, ούτε καν η Mandrake, που θεωρώ ως η πλέον user-friendly. Συνεχίζοντας την εγκατάσταση, παρατήρησα ότι η ελληνική μετάφραση είναι ΑΨΟΓΗ, και δεν παρουσιαζόταν κανένα απολύτως πρόβλημα με γραμματοσειρές κτλ. (πέρα ίσως του ότι είναι λίγο περίεργη η ελληνική γραμματοσειρά της κονσόλας – είπαμε debian είναι, δεν έχουμε γραφικά εδώ).
Η εγκατάσταση με άφησε επίσης ΕΚΠΛΗΚΤΟ καθώς είναι αυτοματοποιημένη μέχρι αηδίας (απορώ πως οι hdkiller και σια την αποδέχονται

Μετά το reboot συνέχισε η εγκατάσταση με τα πολύ καλά ελληνικά της κόντευε στην ολοκλήρωση. Όταν όμως φτάσαμε στο σημείο επιλογής πακέτων, οποιονδήποτε συνδυασμό κι αν έκανα, έβγαινε error του apt-get. Τελικά το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να προσπεράσω το βήμα.
Μετά το τέλος της εγκατάστασης έρχεται η πρώτη έκπληξη (λέμε τώρα): Τα ελληνικά είχαν ρυθμιστεί ως default γλώσσα, αλλά κατά τα άλλα είχαν εξαφανιστεί (από fonts κτλ.). Μιας και δεν είχα γραφικό περιβάλλον, είπα να κάνω ένα apt-get να βάλω κι άλλα πακετάκια από το DVD, αλλά το apt-get μου έδειχνε κάτι prompts (από ότι φαίνεται στα ελληνικά) που δεν διαβάζονταν. Δεύτερη εγκατάσταση επί τροχάδην, λοιπόν, επιλέγοντας τα αγγλικά ως default γλώσσα. Πέρα από την «παραπλάνηση» στα ελληνικά, δεν είχα κανένα παράπονο από την εγκατάσταση (ίσως μόνο το ότι δεν ήταν γραφική, και το ότι έβαλε τον 2.4 πυρήνα, χωρίς τουλάχιστον να με ρωτήσει), καθώς όλα τα άλλα πήγαν όπως τα υπολόγιζα.
Ήμουν λοιπόν αντιμέτωπος με τη "μαύρη οθόνη" ενός bare-bones συστήματος, και λέω, δεν είναι κατάσταση αυτή. Το πιο απλό πράγμα του κόσμου είναι να κάνω ένα apt-get install kde. Αφού το apt-get, από όσο έχω ακούσει, είναι τόσο φοβερό (πράγμα που επιβεβαιώθηκε, αλλά αργότερα...) θα βρει όλα τα dependencies και θα δουλέψουν όλα. Τρέχοντας το εν λόγω utility, πράγματι φαίνεται όλα να πήγαν καλά. Εντούτοις, αφού ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση, κανένα από τα startx, xinit, startkde δεν δούλευαν, με τη δικαιολογία ότι δεν μπορούσαν να συνδεθούν σε X server. Ψάχνοντας από εδώ κι από εκεί είδα ότι τα X ήταν από ότι φαίνεται εγκατεστημένα (είχαν xf86config, διάφορα utilities, man pages κτλ.). Παρόλα αυτά, X server πουθενά. Έψαχνα παντού για X και τίποτα δεν βρέθηκε. Φαντάστηκα ότι έπρεπε να εγκαταστήσω και τα X ξεχωριστά. Εντούτοις τα apt-get install X, apt-get install XFree86, apt-get install XOrg κτλ. δεν οδηγούσαν πουθενά. Ένα γρήγορο googling (πάλι καλά που είχα και τον δικό μου υπολογιστή) έδειξε ότι ο x server εγκαθίσταται με apt-get install x-window-system. Τρέχοντας λοιπόν κι αυτό ήμουν έτοιμος.
Αν εξαιρέσουμε το ότι ο xdm έγινε default display manager από μόνος του (και, έλεος, δεν βλέπεται – γιατί τον συντηρούν ακόμα; ) όλα δούλευαν και ήμουν στο kde. Επόμενο βήμα apt-get install kdm (γιατί έχουμε κι ένα επίπεδο

Δοκίμασα και τα Windows, για να βεβαιωθώ ότι ήταν ακόμα ανέπαφα (αλλιώς ποιος την ακούει την αδερφή μου...) και αφού είδα ότι όλα ήταν ΟΚ (και με το partition magic), είπα να συνεχίσω τις δοκιμές στο δικό μου PC.
Το δικό μου PC είχε 5 λειτουργικά (6 τώρα

Επιστροφή λοιπόν στα XP μου. Μάλλον θα ξανασχοληθώ αφού δώσω και το επόμενο μάθημά μου.